Utalj külföldre is belföldi díjért SEPA átutalással!

Külföldre utalni mindig drága volt. Hála azonban annak, hogy tagjai vagyunk az EGT-nek, azon belül mindezt ma már megúszhatjuk olcsóbban is. Erre használhatod a SEPA átutalást, mely minden hazai banknál, sőt egész Európában is egységes átutalást jelent.

Mit mond szakértőnk?Bezár

Külföldre utalni mindig drága volt. Hála azonban annak, hogy tagjai vagyunk az EGT-nek, azon belül mindezt ma már megúszhatjuk olcsóbban is. Erre használhatod a SEPA átutalást, mely minden hazai banknál, sőt egész Európában is egységes átutalást jelent.

Ha valakinek utalnod kell egy EU-tagországba vagy Izlandra, Liechtensteinbe, illetve Norvégiába, akkor érdemes SEPA átutalást használnod. Ehhez szükséged lesz a partnered IBAN számlaszámára, hiszen arra gépi feldolgozással lehet pénzt küldeni.
 
Fontos még az is, hogy SEPA átutalás csak euróban történhet. A SEPA átutalásról azonban nem kell lemondanod, ha esetleg nincs euró devizaszámlád. A SEPA átutalást forint számláról is el tudod küldeni, ekkor a bank automatikusan átváltja küldéskor a pénzt és az euróban megy el a forint számládról is. Ugyanez igaz a fogadó oldalon is: a bank konvertálja a beérkező eurót a számla devizanemére.
 
A SEPA átutalásért mégis bőven megéri a fáradság: a nemzetközi átutalásért ugyanis csak belföldi díjat kell fizetned.

Görgess lejjebb és elmondom az összes tudnivalót részletesen.

A SEPA átutalás egy nagyszerű találmány, hiszen az Európai Unió, illetve az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaiba az IBAN számlaszám használatával ugyanúgy küldhetsz pénzt – és fogadhatsz is onnan –, mintha belföldre küldenéd. Beleértve a díjazást is: az említett országokba az átutalást belföldi díjazással tudod elküldeni. Ennek azonban vannak feltételei. Ezekkel ismerkedhetsz meg ebben az útmutatóban.

Az Európai Unió egysége nehezen képzelhető el úgy, hogy miközben a határok szabadon átjárhatók, a külföldi országokban nemzetközi díjakat fizetünk bankoláskor, telefonáláskor pedig roaming díjat. Szerencsére mindkettőt megoldotta mára az Európai Unió, és ez ránk, magyarokra is ugyanúgy vonatkozik természetesen. Ennek megfelelően belföldi díjjal tudsz pénzt küldeni külföldre vagy készpénzt felvenni külföldön az EGT területén járva.

Mi az a SEPA átutalás?

SEPA (Single Euro Payments Area, vagyis magyarul egységes euró fizetési övezet) átutalásnak akkor minősül egy Magyarországról (vagy az EGT-n belül más országból) indított átutalás, ha:

 • az Európai Unió 27 tagországának egyikébe, vagy Svájcba, Norvégiába, Liechtensteinbe, Monacóba, Izlandra, Andorrába, Vatikánba, valamint Nagy Britanniába irányul
 • a küldés pénzneme euró
 • a költségviselés módjának „SHA” módot állított be a küldő ügyfél, azaz a pénz küldője és a fogadója egyaránt viseli a saját bankja költségeit, közvetítő – levelező – banki költség pedig nincs
 • a küldő ügyfél nem kérhet sürgősségi utalást

A SEPA átutalás feltétele még, hogy a kedvezményezett bank az EU-s SEPA megállapodáshoz csatlakozott pénzintézet legyen.

A SEPA átutalás az alábbi jellemzőkkel rendelkezik:

 • a SEPA átutalás teljes összege jóváírásra kerül a kedvezményezett bankszámláján, az összegből sem a küldő, sem a fogadó bank nem vonhat le díjat. Azt külön kell felszámítania az ügyfelének.
 • a SEPA átutalás automatikus feldolgozást takar
 • a SEPA átutalást csak elektronikusan lehet benyújtani a banknak, telefonon vagy bankfiókban nem
 • a SEPA átutalás a benyújtást követő munkanap végéig jóváírásra kerül a kedvezményezett számláján

A SEPA átutalás igénye abból a felismerésből született, hogy az eurózóna polgárai egységes készpénzzel, az euróval fizethettek, azaz olyan volt, mintha belföldön fizetnének, míg az eurózóna országai közötti banki pénzmozgás nemzetközinek számított.

A SEPA átutalással az európai uniós polgárok egyetlen bankszámlát belföldi díjazással használva küldhetnek pénzt euróban más tagországba, illetve bármely tagországban járva egységes belföldi díjazással vehetnek fel készpénzt a bankszámlájukról. Ez a magyar ügyfelekre is vonatkozik.

Boldog banki ügyfél aki sokat spórol a mobilos sepa átutalásán

Nem kell több bankszámlát nyitnod

A SEPA átutalással elvész tehát annak a szüksége, hogy minden országban bankszámlát nyiss, ahol megfordulsz, hiszen a magyarországi forint bankszámládról egységesen küldhetsz pénzt bármely EGT tagállamba belföldi díjjal, és ugyanígy fel tudsz venni pénzt bármely EGT tagállamban járva, szintén belföldi díjjal.

Fontos azonban tudni, hogy belföldi díjat csak akkor számíthatnak fel a bankok egy pénzküldésért és készpénzfelvételért, ha az euróban történik!

A régi BIC, vagy más néven SWIFT kód használata a SEPA átutalás során nem kötelező. Ahol mégis bekéri a bank, ott nem feltétlenül veszi figyelembe, ha a címzett bankját ki tudja olvasni az IBAN számlaszámból is.

A SEPA utalásokat ugyanis 2016. október 31. óta elegendő csak az IBAN számlaszám használatával elküldeni, a BIC (SWIFT) kód használatára már egyáltalán nincs szükség.

A bank a feltételek fennállása esetén akkor is automatikusan SEPA átutalásként teljesíti a pénzküldést, ha ezt nem is kérted.

NEM SEPA átutalásként megy el a pénz abban az esetben, ha bankon belül küldöd! Egyes bankok a saját bankcsoportjukon belüli nemzetközi pénzküldést sem SEPA, hanem más néven nevezett, saját rendszeren belüli átutalásként teljesítik. Ilyen például az Erste Bank.

Egy bankszámlát keresel, amelyről alacsony díjért tudsz pénzt küldeni külföldire is? Válassz egy olyan bankszámlát, melyről olcsó a hazai átutalás díja és a számlavezetésért sem kérnek túl sok pénzt!

Vissza
Havonta
számlára érkező jövedelemmel és az általad beállított tranzakciókkal kalkuláltunk.
Részletes kalkuláció
Bezár

A kalkulációhoz állítsd be az alábbi értékeket és nyomd meg a bankszámlák keresése gombot!

Életkorod
év

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  Rendezés:
  • Bajnok bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,2
   Mi ez?
   Havi összköltség 378 Ft Kezdetben 315 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,2
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
  • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 450 Ft Kezdetben 304 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • ECO bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,2
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 015 Ft Kezdetben 710 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   4,2
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • Mobil Aktív Plusz számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 207 Ft Kezdetben 694 Ft
   Számlanyitási akció 35 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • Privilégium "X" Díjcsomag Kedvezményes szinten
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 575 Ft Kezdetben 1 003 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • MBH Kedvezmény Számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 3 087 Ft Kezdetben 2 591 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Megnézem Részletek

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Hány napba telik a SEPA átutalás?

  A SEPA átutalás összegét a feladás befogadását követő munkanap végéig írják jóvá a címzett bankszámláján (tehát a hazai azonnali átutalás nem vonatkozik a SEPA utalásokra). Tehát ha például pénteken küldöd a SEPA átutalást, hétfő estig meg fogja kapni a címzett bármely EGT-s országban.

  Ha ennél sürgősebb átutalást szeretnél, akkor azt nem tudod SEPA átutalásként elküldeni, a bankod más – és drágább – átutalást fog neked felajánlani. Ha nem ajánl fel semmit, akkor elküldi SEPA átutalásként, de sürgősséggel kérve sem fog hamarabb megérkezni és a díjazása a belföldi átutaláséval azonos lesz.

  A SEPA átutalásnál nem kérhetsz más költségviselést, mint az SHA (osztott), azaz mindkét fél, a küldő és a fogadó is viseli a rá eső bankköltségeket. Ha teljes egészében te szeretnéd viselni a bankköltségeket vagy azt szeretnéd, hogy teljes egészében a másik fél viselje, akkor azt vagy nem SEPA átutalásként küldi el a bankod, vagy figyelmen kívül hagyja a kérésed és osztott költségviseléssel küldi el SEPA átutalásként.

  IBAN számlaszám kell a SEPA átutaláshoz, de honnan ismerhetem meg?

  Az IBAN számlaszám az angol International Bank Account Number (vagyis magyarul nemzetközi bankszámlaszám) kifejezés rövidítése.

  Országonként más-más hosszúságú és felépítésű, de minden esetben az adott ország kétkarakteres országkódjával kezdődik, így a magyar IBAN számlaszámok esetében a HU karakterekkel. Utána egy kétszámjegyű ellenőrző kód következik, majd a szokásos belföldi 3×8 jegyű bankszámlaszám.

  Az IBAN-t nemcsak az EGT-n belül használják, hanem – a nemzetközi átutalások gyors és automatizált lebonyolítása érdekében – használják más országok is.

  Az IBAN számlaszámodat megtudhatod a bankszámlakivonatodról, internetbankodból, de ha ott nem találod, megmondja a bankod ügyfélszolgálata is.

  Több bank egy ún. IBAN kalkulátort is üzemeltet a honlapján, amelybe beütve a belföldi bankszámlaszámodat, kiadja az IBAN számlaszámodat. Léteznek erre bankfüggetlen kalkulátorok is, például a Wise honlapján.

  Az IBAN számlaszámod a HU betűkkel kezdődik, utána egy kétjegyű ellenőrző szám jön. Az ellenőrző szám algoritmusa ismert (innen letöltheted például a Magyar Nemzeti Bank oldaláról), mégis célszerű számolgatás helyett a netes IBAN kalkulátorok használata.

  Az IBAN számlaszám tehát alapvetően a belföldi bankszámlaszámodra épül, attól eltérően viszont nem nyolcas, hanem négyes tagolásban tüntetik fel. Az IBAN számlaszám utaláskor történő megadásakor azonban nem kell tagolni vagy szóközt használni, ezt csak a könnyebb olvashatóság érdekében alkalmazzák. Az IBAN számlaszámot folyamatosan kell beírni az átutalási űrlap mezőjébe.

  Ha a belföldi bankszámlaszámod nem 3×8, hanem csak 2×8 számjegyű, akkor az IBAN számlaszám képzésekor ki kell egészíteni a harmadik nyolcas csoporttal is, ahol csupa nullával kell feltölteni a számlaszámot.

  SEPA utalás előtt ellenőrzik az árfolyamot ez a házaspár a bank weboldalán

  Milyen árfolyamon váltják a pénzt a SEPA átutalás küldésekor és fogadásakor?

  A SEPA átutalás kötelezően euróban kell, hogy megtörténjen. Ez azt jelenti, hogy vagy euró alapú bankszámláról kell elküldened a pénzt, vagy küldéskor a forint – vagy más – devizanemű számláról átutalással kell kérned az összeg konvertálását euróra.

  A lényeg, hogy a küldés devizaneme euró legyen. Erre átváltva megadhatod, hogy pontosan hány eurót küldjön el a bank. De választhatod azt is, hogy forintban adod meg az összeget, ekkor a bankod a fix forint összeget fogja devizára váltani az aktuális árfolyam alapján.

  A bankod deviza eladási árfolyamot használ az átváltás során. A pontos átváltási árfolyamot a bankod oldalán nézheted meg. Az árfolyam napon belül is változhat.

  Ha eurót kapsz forint számlán, akkor a bankod szintén átváltja az euróban érkezett összeget. Ekkor deviza vételi árfolyamot használ.

  Hol találom meg a SEPA átutalást a netbankomban?

  A SEPA átutalást általában nem tüntetik fel külön a bankok a mobilapplikációban vagy az internetbankban. Ennek az az oka, hogy a SEPA átutalásként indított pénzküldés sem SEPA átutalásként megy el, ha a feltételek nem teljesülnek.

  A SEPA átutalás küldéséhez a menüben keresd meg az Átutalás -> Devizaátutalás vagy Nemzetközi forint átutalás menüpontot és innen tudod elküldeni az átutalást. Fontos, hogy a küldendő pénznemet euróra állítsd, különben nem SEPA átutalásként megy el és a díjazása sem belföldi lesz. Mindezt forintszámláról is megteheted, mivel nem a számla devizaneme számít, hanem a pénzküldés devizaneme.

  A készpénzfelvétel is belföldi díjazású az Európai Unióban?

  Igen. Forint vagy euró alapú kártyával is belföldi idegen ATM vagy bankfióki díjjal vehetsz fel készpénzt, ha az euróban történik. Ez főleg azokban az EGT tagországokban lehet probléma, ahol nem az euró a hivatalos fizetőeszköz, pl. Románia, Lengyelország vagy Csehország.

  Ha euróban történik a készpénzfelvétel egy EGT tagállamban, egy magyar kibocsátású bankkártyával, akkor a készpénzfelvétel díja a magyarországi belföldi, idegen banki készpénzfelvétel díjával egyezik meg, mind ATM-nél, mind pedig POS terminálon. Fontos hangsúlyozni, hogy forint alapú bankkártyával, forint számláról eurót felvéve is igaz ez a szabály. A hazai törvényi ingyenes készpénzfelvétel nem vonatkozik ezekre a tranzakciókra.

  Összefoglaló a SEPA átutalásról

  A SEPA átutalás egy egységes, az EGT-n belüli pénzküldést jelent, mely az ügyfélre is bizonyos értelemben korlátokat kényszerít (nem küldhet eurón kívül más devizanemben, nem választhat sürgősségi utalást és nem kérheti, hogy egyedül a címzett viselje a bankköltségeket), de cserébe mindenhol garantálja és biztosítja ugyanazokat a szabályokat.

  Tehát ahol SEPA utalást hallasz, ott biztos lehetsz abban, hogy az euróban küldött pénz a második munkanapon megérkezik a számlára, a küldés díja pedig azonos a belföldre küldött átutalás díjával.

  SEPA átutalás csak euróban történhet, de a bankok konvertálhatják az egyéb devizanemű számlákról küldött és azokon fogadott euró átutalásokat.

  Ezzel az EGT, azon belül is az eurózóna polgárai az eurót használva, a készpénz mellett 2016 óta a banki átutalások és a készpénzfelvételek tekintetében is egységes, belföldi piacként tekinthetnek az EGT-re.

  Mindenki jól jár vele

  Ez számodra azzal az előnnyel jár, hogy ha betartod a SEPA átutalás szabályait, akkor kedvező, belföldi díjazással küldhetsz eurót az Európai Unió minden tagországába, továbbá Norvégiába vagy Izlandra, illetve még néhány kisebb európai országba.

  Küldhetsz pénzt az EGT-n kívülre is SEPA átutalással, de ott már nem garantált a belföldi díjazás és a következő munkanapi megérkezés sem.

  SEPA átutalás küldéséhez és fogadásához az ún. IBAN számlaszámra van szükséged. Ezt megtalálod a bankszámlakivonatodon, internetbankodban, mobilapplikációdban, illetve a belföldi bankszámlaszámodból is le lehet generálni, ha nem találnád meg.

  A SEPA átutalás előnyei és hátrányai

  • teljesen automatizáltan, emberi beavatkozás nélkül küldhetsz pénzt külföldre, ahogy azt belföldön is megszoktad
  • minden egyes EGT-s IBAN számra eurót küldve igaz, hogy belföldi díjat fizetsz, nem csak egyes bankoknál vagy szolgáltatóknál
  • nem kell hozzá devizaszámla: ha nem euró alapú devizaszámláról küldöd, akkor a bank automatikusan átváltja a pénzed euróra
  • SEPA átutalás csak euróban történhet, ezért át kell váltanod a pénzed euróra, ami veszteséggel járhat
  • még a SEPA átutalás sincs ott azonnal a címzettnél (Magyarországról küldve), így nem vetekszik a fintech cégek azonnali pénzküldésével
  • a SEPA átutalás nem indítható minden bank mobilalkalmazásából, így lehet, hogy csak internetbankból tudod elküldeni a pénzt
  • SEPA átutalást kizárólag elektronikusan kezdeményezhetsz, tehát bankfiókban, telefonon nem
  • IBAN számlaszám kell a SEPA átutalás fogadásához

  Maradtak kérdéseid?

  • Mobilról is küldhetek SEPA átutalást, vagy csak internetbankból?

   Mobilapplikációból csak akkor tudsz küldeni SEPA átutalást, ha a devizaátutalás funkció elérhető a bankod mobilapplikációjában. Ha nem találod, akkor próbálj SEPA átutalást küldeni az internetbankban!

  • Mi történik akkor, ha a címzett számlájának devizaneme nem euró?

   Pontosan ugyanaz történik, mint amikor a te magyar forintszámládra kapsz eurót: a bank automatikusan átváltja az eurót a számla devizanemére.

  • Tudok ingyen küldeni pénzt SEPA átutalással?

   Kizárólag akkor, ha a számlacsomagodban a belföldre indított átutalás is ingyenes és pénzügyi tranzakciós illetéktől is mentes. Ekkor a SEPA átutalás is az lesz.

  Gergely Péter
  Gergely Péter pénzügyi szakértő
  Linkedin
  Gergely Péter pénzügyi szakértő

  Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.