Teljes Hiteldíj Mutató - minden, amit tudnod kell a THM-ről 2024-ben

A THM rövidítés minden hitelre vonatkozó hirdetésben szerepel, sőt, sokszor a kamatot meg sem adják, csak a THM-et. De mi ez, és miben különbözik a kamattól? Miért inkább ez alapján hasonlítsd össze a hiteleket?

Bármilyen hitelt tervezel felvenni, mindenhol szembejön veled a THM, azaz a Teljes Hiteldíj Mutató - de miért fontos ez? Azért, mert a THM a kamatnál pontosabb képet ad arról, hogy végül is mennyibe fog neked kerülni a hitel, ugyanis más, a hitelfelvétellel kapcsolatos költségeket is tartalmaz. Itt megtudhatod, hogy mit mutat meg és mit nem, és arra is választ kapsz, hogy mit érdemes még a THM mellett nézned a legjobb ajánlat kiválasztásához.

Mi az a THM és miért érdemes tudnom róla?

A THM a Teljes Hiteldíj Mutató rövidítése. Százalékos formában – ahogy a nevében is van – azt mutatja meg, hogy mennyi egy hitel teljes díja, azaz az összes költsége a kamatot és az azon felül fizetendő díjakat is beleértve. A THM-et évesítve kell megmutatniuk a bankoknak. (Tehát ha egy hitel futamideje rövidebb, mint egy év, akkor is teljes évre vonatkozóan kell a THM értékét közzétenniük.)

Minél magasabb egy hitel THM-je, annál drágább az adott ajánlat, vagyis annál nagyobb összeget kell visszafizetned a banknak.

A THM legnagyobb részét a kamat teszi ki. A felvett összeg visszafizetésén túl a kamatot is törlesztened kell minden hónapban, de ezen túl a hitelnek lehetnek kezdeti díjai is. Ezek a kezdeti díjak és a futamidő alatt folyamatosan fizetendő további havi költségek nagy része benne van a THM-ben, de sajnos nem minden.

Miért számítja fel a bank a kamatot?

A kamat a pénz ára – vagyis ezt a díjat számolja fel a bank, amiért odaadja más pénzét, hogy azt te elkölthesd. A kamatban a bank haszna és költségei is benne vannak, ráadásul még azt a kockázatot is belekalkulálja, ha te nem fizetnéd vissza a hiteledet, akkor ő a pénze nélkül maradna.

A hitel tehát nincs ingyen.

Mi a különbség a THM és a kamat között?

A kamat egy olyan költség, amit minden hónapban ki kell fizetned a felvett pénz után. A THM pedig egy gyűjtőfogalom, amiben számos olyan egyszeri és folyamatos költség megjelenik, amit egy hitel futamideje alatt fizetni kell. Érdemes tehát inkább a THM-re figyelned és nem a kamatra, mert ezek a költségek igencsak megdrágíthatják a hiteledet.

A kamat kicsit olyan, mint egy autónál az üzemanyag költsége. Ezt folyamatosan fizetned kell, de ezenkívül van még sok egyéb kiadás, amivel számolnod kell, hogy a teljes költségét megkapd az autófenntartásnak, például a szervizelés díja, a gépjárműadó vagy a biztosítás.

Egy nő számolja a THM-et

Mi alapján kalkulálják ki a bankok, hogy egy hitelnek mennyi legyen a kamata?

A bankok számos különféle logika mentén határozzák meg az egyes hitelajánlatok kamatát. Nem mindegyik bank gondolkodik ugyanúgy, és egy bankon belül hiteltípusonként is eltérhet, de azért vannak általánosan érvényes elvek.

Például minél inkább úgy gondolja a bank, hogy egy adott hiteligénylőnek folyamatosan lesz elég bevétele, hogy a törlesztőket fizesse, annál alacsonyabb kamatot kínál neki.

Ha egy hitel mögött ingatlanfedezet áll, akkor szinte biztos, hogy a kamata alacsonyabb, mint egy olyan kölcsönnek, amelynél az egyedüli biztosíték a fizetésed. Hiszen, ha beüt a krach, és te nem fizeted a hiteledet, a bank az ingatlanod elárverezésével hozzá tud jutni a pénzéhez.

És ha ez még nem lenne elég, a kamaton túl más is van.

Egy hitel nem ott kezdődik, hogy a bank elutalja a számládra a felvett összeget. A hitelfelvételt megelőzi egy hiteligénylési folyamat, amely során számos költség felmerül. Díja lehet a hitelbírálatnak, a folyósításnak, majd a futamidő alatt esetleg a törlesztők beszedésének, és ha a bank kiköti, hogy bankszámlát kell nála nyitnod, annak is lehet havi díja.

Ha lakáshitelt veszel fel, akkor fizetned kell például a tulajdoni lap lekéréséért, az értékbecslésért és a jelzálogjog bejegyzéséért is, és utána minden évben a lakásbiztosításért is (bár ezt már a biztosítónak és egyébként is jó eséllyel kötnél a lakásodra biztosítást).

Miért érdemes a THM-et néznem?

Azért, mert megkönnyíti számodra a döntést, amikor a hitelajánlatok között válogatsz. Gondolj bele, mekkora macera lenne a banki tájékoztatókból kibogarászni az összes költséget és összeadni azokat, ha tudni akarod, hogy pontosan mennyibe kerül az adott hitel.

A bankok által felszámított díjak között nagy lehet a különbség, szóval ne gondold, hogy az egyik hitel pont ugyanolyan, mint a másik.

Vannak például akciós konstrukciók, ahol a hitelbírálatért nem kell fizetni, máshol pedig elkérnek érte akár 50 000 forintot is. De nem is kell az akciókig menni, a normál díjszabások is jelentősen eltérhetnek egymástól.

Ha a sok költséget összeadod, százezres nagyságrendet kapsz, és egyáltalán nem mindegy, hogy egy kis összegű, mondjuk 1 millió forintos hitel mellé 50 000 vagy 200 000 forintnyi díjat kell kifizetned a kamaton felül.

Ne dőlj be a reklámoknak

Hiába adják meg a bankok a reklámokban a kamat mértékét, semmiképpen ne dönts csak a kamat alapján. Ha a felmerülő költségek nagyon eltérő nagyságúak, akkor nem tudod a hiteleket összehasonlítani egymással. Ráadásul egy alacsony kamat megtévesztő lehet, ha magasak az egyéb költségek, mert így lehet, hogy számodra az adott hitel egyáltalán nem kedvező.

Ezt a problémát próbálja kiküszöbölni a THM:

A THM bevezetésével a bankok ajánlatai áttekinthetőbbek és könnyebben összehasonlíthatók lettek. A THM-et minden banknak kötelező feltüntetni a hirdetéseiben és tájékoztatóiban, ezt jogszabály írja elő.

A vonatkozó költségek teljes lebontását nem tudod meg minden esetben a THM-ből. Azt viszont igen, hogy összességében mennyi pluszköltségre számíthatsz. Ez alól kivétel a lakáshitel, mert ott nem minden költség van a THM-be beszámítva.

A THM tehát százalékos formában kifejezve azt mondja meg, hogy egy év alatt mekkora összeget kell visszafizetned a tőke (azaz a felvett hitelösszeg) után. Mivel a kamaton túl az egyéb költségek is benne vannak, a THM szinte mindig magasabb, mint a hitel kamata. Ha a hitellel kapcsolatban nem számít fel költséget a bank, akkor a THM ugyanannyi, vagy nagyon közeli szám lesz, mint a kamat.

Nézzünk egy példát

Tegyük fel, hogy felvennél 15 millió forint lakáshitelt 20 évre. A kamat 8,99 százalék. Induló költségként ki kell fizetni összesen 94 600 forintot: 37 000 forintot az értékbecslésért, 12 600 forintot a földhivatali jelzálog bejegyzéséért és 45 000 forintot utalási díjként. A bank az értékbecslés díját később visszatéríti. A hitelhez bankszámlát is nyitsz, amelynek a költsége 1 000 forint havonta. A THM ennél a hitelnél 9,72 százalék.

Van egy másik ajánlat is, ahol szintén 15 millió forint lakáshitelt igényelsz 20 évre. A kamat náluk is 8,99 százalék. Az összes kezdeti költség 52 600 forint, amiből 40 000 forintot a folyósítás után visszatérít a bank, és a közjegyzői díjból is visszaad legfeljebb 50 000 forintot folyósítás után. A hitelhez a bank ingyenes számlát kínál. A THM 9,45 százalék.

Ha csak a kamatot figyelnéd, akkor a két hitel ugyanolyan, nehéz lenne közöttük választani. Pedig ha a kamaton túl a költségeket is figyelembe veszed, látod, hogy valójában a második hitel valamivel kedvezőbb számodra, és nem csak a hiteligényléskor, hanem az alacsonyabb számlavezetési díj miatt folyamatosan.

Mutatunk pár lakáshitelt, de alatta folytatódik az útmutató, érdemes tovább olvasni.

Bezár
Hitelösszeg
Futamidő
Havi nettó jövedelmetek
Meglévő gyermekek
Vállaltok további gyermeket?
1. gyerek születési idő
2. gyerek születési idő
3. gyerek születési idő
További beállítások
Bezár

Ha tudod előre, hogy hamarabb vissza tudod fizetni, állítsd be, hány év múlva, hogy még kedvezőbb lakáshiteleket tudjunk mutatni.

Csak ilyen kamatperiódusú hiteleket szeretnék látni:

Csak ezektől a bankoktól szeretnék lakáshiteleket látni


				
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg lakáshitel közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  lakáshiteleket...
  Rendezés:
  Válassz a kiemelt hitelek közül!
  További hitelek
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 132 238 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 6,90% Kamat: 6,69%
   Visszafizetendő 23 802 830 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 132-300 hó • THM: 7,01% • Hitel teljes díja: 8 802 830 Ft • Ebből kamat: 8 802 830 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,69%
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 132 653 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 7,06% Kamat: 6,74%
   Visszafizetendő 23 948 689 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 120-360 hó • THM: 6,86% - 8,00% • Hitel teljes díja: 8 948 689 Ft • Ebből kamat: 8 877 589 Ft • Kezdeti díj: 58 600 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,74%
  • Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel (üzleti feltételekkel)
   Törlesztő 133 903 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 7,28% Kamat: 6,89%
   Visszafizetendő 24 256 701 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 180-360 hó • THM: 7,02% - 8,10% • Hitel teljes díja: 9 256 701 Ft • Ebből kamat: 9 102 621 Ft • Kezdeti díj: 58 320 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,89%
  • 1x1 Lakáshitel
   Törlesztő 134 534 Ft Fix kamat
   THM 7,28% Kamat: 6,87%
   Visszafizetendő 24 216 190 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 72-360 hó • THM: 7,25% - 7,40% • Hitel teljes díja: 9 216 190 Ft • Ebből kamat: 9 216 190 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 6,87%
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 135 641 FtAz első hónapban 88 082 Ft
   THM 7,35% Kamat: 6,95%
   Visszafizetendő 24 383 410 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 120-360 hó • THM: 7,29% - 8,79% • Hitel teljes díja: 9 383 410 Ft • Ebből kamat: 9 367 810 Ft • Kezdeti díj: 60 050 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,95%

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A hiteleket csak negatív KHR listán nem szereplő, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg a hitelintézet döntésétől függően. A törlesztőrészletek számítása az aktuálisan meghirdetett kamatokkal történt, amelyeket a hitelintézetek módosíthatnak. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Tájékoztatunk, hogy kalkulátorunk nem számol a megvásárolni kívánt vagyonbiztosításának díjával, mivel az ingatlan hitelbiztosítéki értéke nem ismert. Előzőek miatt az általunk megjelenített THM összege a vagyonbiztosítás díját nem tartalmazza. Felhívjuk figyelmedet, hogy a bankok többsége kötelezően előírja a vagyonbiztosítás megkötését és fenntartását a teljes futamidő vonatkozásában, ezért a rendszeres havi kiadásokhoz az ingatlan vagyonbiztosításának összege hozzászámítandó.
  A vagyonbiztosítás díját figyelembe kell venni a THM plafon számításánál. A THM plafon jelenleg az alapkamat 24 százalékponttal növelt összege. A THM plafon értékének átlépése esetén nem adható ajánlat a hitelt igénylő részére, így kölcsön sem nyújtható számára.
  A vagyonbiztosítás pontos díjáról javasoljuk, hogy előzetesen tájékozódj.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Talán arra gondolsz, ez szuper, akkor elég a THM-et nézni, és könnyű lesz választani.

  Sajnos nem. A THM-nek vannak korlátai. Nézzük meg ezeket.

  Mi van benne a THM-ben?

  A THM, bár sok díjat magában foglal, de mégsem mindet. Általánosságban elmondható, hogy a THM tartalmazza mindazokat a költségeket, amelyek a normál hitelfelvétellel és törlesztéssel kapcsolatban felmerülnek és előre tudhatók. Ezek minden esetben benne vannak a THM-ben (de persze nem mindegyik hitelajánlatnál kell ezeket megfizetni):

  • a kamat,
  • a hitelbírálat díja, szerződéskötés díja, a hitelfolyósítás díja,
  • ha a bank kéri, hogy nyiss nála számlát, akkor a számlavezetési díj,
  • a vagyonbiztosítás és garancia díja,
  • a hitelösszeg elutalásának költsége,
  • jelzáloghiteleknél az értékbecslés díja,
  • a tulajdoni lap díja, a jelzálogbejegyzés díja,
  • és építési hiteleknél a helyszíni szemle és a térképmásolat lekérdezésének díja.

  A THM-et a bankoknak százalékban, egy tizedesjegy pontossággal kell megadniuk.

  Korábban a THM nem tartalmazta a vagyonbiztosítás díját, ha az nem volt előre ismert. 2023. május 1-jétől azonban minden esetben tartalmazza a THM a biztosítást.

  Ha a biztosítás díja nem ismert, akkor azt a banknak a fedezetként szolgáló ingatlan hitelbiztosítéki értékéhez igazodva legalább három jellemző értéksáv meghatározásával kell megadnia. Ugyan az így számított biztosítási díjak között jelentős különbség is lehet, a THM-ben ez csak kis eltérést okoz.

  Mit nem tartalmaz a THM?

  Mivel a THM magában foglalja a hitelfelvétellel járó legtöbb költséget, több információt nyújt neked a hitelről, mint a kamat. De bármilyen jó mankó is a választásnál, nem érdemes csak ezt nézned a legjobb hitelajánlat kiválasztásához.

  A THM jellemzően nem tartalmazza azokat a költségeket, amelyek nem tudhatók pontosan előre, vagy amelyek nem biztos, hogy felmerülnek. Ezeket nem tartalmazza a THM:

  • a közjegyző díját,
  • lakáshiteleknél ügyvédi költségeket,
  • a futamidő hosszabbítás vagy rövidítés díját, a szerződésmódosítás díját,
  • a késedelmi kamatot,
  • az előtörlesztési díjat, a végtörlesztési díjat,
  • fedezetcsere díját,
  • ha a bank nem kéri, hogy nála nyiss számlát, akkor ennek a máshol vezetett számlának a számlavezetési díját.

  Arra figyelj, hogy a közjegyzői díj és lakásvásárlási hiteleknél az ügyvédi költség egy viszonylag magas összeg az induló költségek között, általában százezres nagyságrendű, és ezt a THM nem tartalmazza. Jó hír viszont, hogy vannak olyan hitelajánlatok, ahol a közjegyzői díjat vagy annak egy részét a bank utólagosan visszafizeti neked.

  Maximális THM

  A hitelek THM-je azért nem szökhet az égbe. A jogszabály meghatároz egy maximum értéket a különböző hitelekre, amelyet a mindenkori jegybanki alapkamathoz viszonyít.

  A jelzáloghitelek, személyi kölcsönök és lízingszerződések esetében a THM legfeljebb a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt értéke lehet.

  Hitelkártya-szerződéseknél, folyószámla-hitelkeretnél és áruhitelnél pedig a jegybanki alapkamat plusz 39 százalékpont lehet a THM maximuma.

  Ez azt jelenti, hogy 9 százalékos jegybanki alapkamat esetén például egy jelzáloghitelnek 33 százalék, egy folyószámlához kapcsolódó hitelkeretnek pedig 48 százalék lehet a maximális THM-je.

  Dokumentum, ami a THM-et mutatja diagramon

  Hogyan tudom meg, hogy mennyit kell fizetnem?

  A bankok számára jogszabályi előírás, hogy az ügyfeleiket szerződéskötés előtt tájékoztassák minden ismert – főként a hitelhez kapcsolódó – költségről és díjról, így azokról is, amelyeket a THM számításakor nem vesznek figyelembe. Ezért, bár némiképp nehezebb vele számolni, nem fordulhat elő, hogy szerződéskötés után szembesülsz azzal, hogy még ezt is ki kell fizetned és annak is díja van.

  Amikor a bank ajánlatot ad neked, akkor a THM-et arra a konkrét ajánlatra vonatkozóan ki kell számítania. Mivel a THM a különböző hitelösszegeknél, futamidőknél és kamatoknál más és más, a te ajánlatod THM-je eltérhet attól, amit a reklámban láttál. A banknak részleteznie kell, hogy a te THM-ed miért különbözik a reklámban feltüntetett THM-től.

  A THM egyik hátránya, hogy önmagában nézve nem mutatja meg a valós, forintban kifejezett különbséget két hitelajánlat között. Persze jobb egy 3 százalékos THM-ű hitel egy 5 százalékosnál, viszont nem tudod mennyivel. Ha alacsony a hitelösszeg és a futamidő, akkor a két szám közötti különbség talán csak pár ezer forint. Viszont egy 10 milliós, 20 éves futamidejű lakáshitelnél ez akár több milliós különbség is lehet.

  A futamidő alatt változhat a kamat és a THM? A kamatperiódus ezt szabályozza?

  Minden hitelnek van kamatperiódusa. Ez lehet 3-6 hónap, de ma már a legtöbben olyan hitelt választanak, aminél legalább 5, 10 évig fix a törlesztő, vagy akár a teljes futamidőre. A kamatperiódus alatt a hitel kamata nem változhat, tehát ha minden hónapban fizeted a törlesztőt, akkor kamatperióduson belül ugyanannyi a törlesztőrészlet, még akkor is, ha közben változik a jegybanki alapkamat.

  Ha a hitel végig fix kamatozású, vagy az általad választott futamidő megegyezik a kamatperiódus hosszával, akkor a kamat és a THM nem változik. Ez viszont csak akkor igaz, ha a hitelt az eredeti szerződés szerint fizeted. Tehát ha:

  • elmaradásaid vannak a törlesztőrészletek fizetésével,
  • nem érkezik annyi jövedelem a számládra, amennyit vállaltál és vállalt jövedelemre kamatkedvezményt kaptál,
  • hamarabb visszafizeted a hitelt, mint amilyen futamidő van a szerződésben,

  akkor már nem vonatkozik rád az eredetileg megadott THM. Illetve, ha menet közben változik a hitel kamata, akkor is változni fog a THM.

  A bankok jellemzően nem számolgatják ki évente a THM-et, és valójában inkább a hitelszerződés megkötése előtt fontos ez a mutatószám. Sok lakáshitelnél előfordul, hogy az adós menet közben előtörleszt, például lakástakarékpénztári megtakarításból, így az eredeti THM-nek egyre kevesebb jelentősége van, ahogy megy előre a futamidő.

  Ha egy hitel változó kamatozású, akkor a kamat nagysága bizonyos időközönként változhat, akár 3 havonta is.

  Vannak olyan hitelek, amelyek több kamatperiódusból állnak, és a kamat csak egy bizonyos ideig rögzített. Az 5 éves kamatperiódusú hitel kamata például ötévente változhat. A kamatperiódus alatt, ha nem maradsz el a törlesztőrészletek fizetésével, nem változhat a kamat. Ez azt jelenti, hogy a THM sem igazán változhat.

  A bankok a reklámokban az induló kamatot adják meg, de a következő kamatperiódusban már más kamatot határozhatnak meg számodra. A kamat változásával a törlesztőrészlet nagysága is változni fog, így a THM is, azaz a hitel THM-je kamatperiódusonként más és más. A több kamatperiódusból álló hitelek esetében a THM tehát igen nagy valószínűséggel változik menet közben.

  Röviden:

  A THM-mel a hitelszerződés megkötése előtt, a hitelajánlatok összehasonlításakor érdemes foglalkoznod, utána szerintünk már nem. A THM mellett mindenképpen nézd meg a hitel kamatperiódusát is. Ez minél hosszabb, annál kiszámíthatóbb a hitel, hiszen annál ritkábban változhat meg a törlesztőrészlet.

  Egy nő nézi, hogy mennyi lesz a hitele THM-je

  A reklámokban szereplő THM-et máshogy számolják ki személyi kölcsönöknél és lakáshiteleknél

  Jogszabály határozza meg, hogy a bankoknak adott típusú hitelek esetén milyen paraméterekkel kell kiszámolniuk és feltüntetniük a THM-et a reklámokban és a tájékoztató anyagaikban. Ezeket hívják reprezentatív példának. Ezzel a kifejezéssel leginkább a bankok honlapjain találkozhatsz. Előfordul, hogy a feltételek felsorolása után egy példán keresztül mutatják be, hogy milyen feltételek mellett ajánlanak egy adott kölcsönt.

  A bankoknak a különböző hiteltípusok esetén ez alapján kell közzétenni a THM-et:

  • jelzáloghitelek esetén 12 millió forintos hitelösszegre és 20 éves futamidőre,
  • lakás-takarékpénztár által nyújtott lakáskölcsönnél 2 millió forintra és 5 éves futamidőre, áthidaló kölcsönnél 5 millió forintra és a lakáshitellel együtt 15 évre,
  • hitelkártya és folyószámlahitel esetében 375 000 forintra, és 1 éves futamidőre,
  • 1 millió forint alatti személyi kölcsönöknél 500 000 forintra és 3 éves futamidőre,
  • 1 millió forint feletti kölcsön esetében 3 millió forintra és 5 éves futamidőre,
  • babaváró kölcsönnél 10 millió forint hitelösszegre és 20 éves futamidőre.

  A fentiek a kereskedelmi kommunikációra érvényesek, vagyis főként a reklámokra.

  Természetesen, ha egy hitelszakértővel vagy a bank hitelügyintézőjével egyedi kalkulációt csináltatsz a te élethelyzetedre, akkor arra már személyre szóló THM-et számolnak ki.

  A hitelkalkulátor paraméterezésével szintén az általad beállított hitelre kiszámolt THM-et kapsz. Tehát ha neked nem 12 millió forint lakáshitel kell 20 évre, hanem 20 millió forint 15 éves futamidőre, akkor biztosan más lesz a számodra kalkulált THM, mint ami a reklámokban van.

  Sőt, ez még nem minden:

  A bankok a THM kiszámolásánál figyelembe veszik a fizetésem nagyságát?

  A legtöbb banknál extra kamatkedvezményekre, és a kezdeti költségek elengedésére, vagyis alacsonyabb THM-re számíthatsz, ha vállalod, hogy bankszámlát nyitsz náluk, és a fizetésedet erre a számlára utalja a munkahelyed. Sőt, minél nagyobb a fizetésed, vagy a pároddal kettőtök összeadott fizetése, általában annál kedvezőbb kamatot számítanak fel, vagyis a hiteled THM-je is alacsonyabb lesz.

  A kedvezmények mértékét a bankok részletesen ismertetik az akár 30-40 oldalas tájékoztatóikban.

  Mivel szinte mindegyik bank más összegű jövedelemutalásra ad különböző mértékű kedvezményt, elég nehéz magadtól átlátni, hogy melyik ajánlattal jársz a legjobban.

  Minél több kamatkedvezményt ad egy bank, annál nehezebb átlátni a valós THM-et. Ezért a bankok a hirdetményeikben akár több THM-et is közzétesznek, és a kisbetűs részben leírják, hogy adott THM azokra érvényes, akiknek legalább ennyi meg annyi fizetése van.

  Talán arra gondolsz, hogy így nincs is nagyon értelme a reklámokban szereplő THM-eket nézned. A bankok úgyis olyan THM-et raknak ki, ami a legkedvezőbb, és amit csak azok kapnak meg, akiknek milliós fizetése van.

  Szerencsére ez nem így van, ezt nem tehetik meg a bankok. Ha a hiteligénylők jövedelmétől vagy annak a bankhoz utalásától függ a kamat és így a THM mértéke is, akkor átlagos jövedelemmel kell számolniuk.

  Ez persze azt is jelenti, hogy ha nem átlagos fizetésed van, akkor a reklámokban szereplő THM nem is biztos, hogy rád vonatkozik, hiszen könnyen lehet, hogy annál kedvezőbb ajánlatot kaphatsz.

  Persze azt, hogy mennyivel kedvezőbbet, csak akkor tudod meg, ha hitelkalkulátort használsz, ahol ezeket az értékeket beállítod, hogy a kalkulátor számolhasson velük, vagy ha több banktól is kérsz személyre szóló ajánlatot. Mutatunk pár személyi kölcsönt, ahol a THM-eket is látod. Alatta folytatódik az útmutató.

  Bezár
  Hitelösszeg
  Futamidő
  Havi nettó jövedelmed
  További beállítások
  Bezár

  Csak ezektől a bankoktól szeretnék kölcsönöket látni

  
  				
  Bezár

  Azon dolgozunk, hogy a rengeteg kölcsön közül megtalálhasd a legjobbat.

  Most kalkuláljuk a(z)
   kölcsönöket...
   Rendezés:
   Válassz a kiemelt hitelek közül!
   További hitelek
   • Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel
    Törlesztő 49 144 Ft Fix kamat
    THM 16,81% Kamat: 15,64%
    Visszafizetendő 4 128 091 Ft
    Részletek
    a bank oldalán
    • Akár 2 munkanapon belüli folyósítás
    Futamidő: 48-84 hó • THM: 14,92% - 16,81% • Hitel teljes díja: 1 628 091 Ft • Ebből kamat: 1 628 091 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 15,64%
   • Start Plus Időnyerő Személyi Kölcsön
    Törlesztő 52 697 FtAz első 3 hónapban 0 Ft
    THM 17,80% Kamat: 16,49%
    Visszafizetendő 4 426 561 Ft
    Részletek
    a bank oldalán
    • Az első 3 hónapban nem kell törlesztőt fizetned
    Futamidő: 12-84 hó • THM: 17,80% - 17,84% • Hitel teljes díja: 1 980 574 Ft • Ebből kamat: 1 980 574 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 16,49%
   • Személyi kölcsön
    Törlesztő 50 699 Ft Fix kamat
    THM 18,35% Kamat: 16,50%
    Visszafizetendő 4 258 714 Ft
    Részletek
    a bank oldalán
    Futamidő: 12-96 hó • THM: 17,15% - 24,48% • Hitel teljes díja: 1 758 714 Ft • Ebből kamat: 1 758 714 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 16,50%
   • Személyi kölcsön
    Törlesztő 51 960 Ft Fix kamat
    THM 19,51% Kamat: 17,60%
    Visszafizetendő 4 389 648 Ft
    Részletek
    a bank oldalán
    • Bankváltás nélkül igényelhető
    Futamidő: 24-96 hó • THM: 18,77% - 21,63% • Hitel teljes díja: 1 889 648 Ft • Ebből kamat: 1 864 648 Ft • Kezdeti díj: 25 000 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 17,60%
   • Személyi kölcsön - online igényléssel
    Törlesztő 59 022 Ft Fix kamat
    THM 24,72% Kamat: 21,99%
    Visszafizetendő 4 957 826 Ft
    Részletek
    a bank oldalán
    • Online igénylés akár 15 perc alatt - folyósítás akár 1 órán belül!
    Futamidő: 24-84 hó • THM: 16,30% - 28,50% • Hitel teljes díja: 2 457 826 Ft • Ebből kamat: 2 457 826 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 21,99%

   A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A hiteleket csak negatív KHR listán nem szereplő, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg a hitelintézet döntésétől függően. A törlesztőrészletek számítása az aktuálisan meghirdetett kamatokkal történt, amelyeket a hitelintézetek módosíthatnak. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
   Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

   További szöveg megjelenítése

   Egységes feltételek – a THM számítására vonatkozó szabályokról

   Vannak olyan hitelek, amelyek esetében nehéz konkrét hitelösszeggel és futamidővel kalkulálni. Ilyenek például a folyószámla-hitelkeret, a hitelkártya vagy a megújuló hitelek, amelyek a feltételek teljesülése esetén adott időközönként újra lehívhatók.

   Ilyen esetekben a jogszabály kiköt egy sor olyan feltételt, amelyek segítségével a bankok egységesen kialakított THM értéket tudnak számolni.

   Neked, mint hitelfelvevőnek szerencsére nem kell ezeket pontosan tudnod, de olyan szabályokról van szó, hogy például a teljes hitelkeretet lehívottnak kell tekinteni; vagy hogy akciós kölcsönöknél a nem akciós feltételekkel kell számolni attól függően, hogy visszatérítenek vagy elengednek bizonyos költségeket.

   Vannak olyan hitelkalkulátorok, amik több bank termékeinél pontos THM-et számolnak ki?

   Általában a bankok honlapján is van olyan hitelkalkulátor, amivel a saját hiteleikre vonatkozóan kiszámolhatod a törlesztőt, a kezdeti költségeket és a THM-et is. Tapasztalatunk szerint ezek nem minden esetben kérdeznek rá minden olyan paraméterre, ami alapján akár csak annál a banknál igényelhető hitelekre teljesen személyre szóló ajánlatot tudnak adni. Ehhez sok esetben tudniuk kellene az ingatlan értékét is jelzáloghiteleknél, amihez kell értékbecslés.

   Vannak olyan hitelkalkulátorok lakáshitelekre és személyi kölcsönökre is, amelyek közelebb vihetnek a saját hiteledre kiszámított THM-hez, ráadásul számos bank versengő ajánlatait is összehasonlítják.

   Ezeknél általában meg lehet adni a hitel típusát, a hitelösszeget, a jövedelmedet, a futamidőt, és a kamatperiódust is. A kalkulátor ezek figyelembevételével számol. Ezért előfordulhat az, hogy a reklámban szereplő THM nem egyezik a kalkulátor által megadottal, mert valójában pontosabb annál.

   A végső THM-et a bank fogja megadni a hitelszerződésben, miután például lakáshitelek esetén megtörtént a fedezetül felajánlott ingatlan értékbecslése.

   Csak erős idegzetűeknek – a THM számítási módja

   Azt is jó tudnod, hogy a THM tartalma ugyan nagyjából egységes, de azért a számítás módszertanában lehet némi különbség a bankok között. Ez pedig befolyásolhatja a THM nagyságát is. Ezt nem tudod kiszűrni, ezért emiatt sem érdemes kizárólag a THM-re hagyatkoznod a választásnál.

   A THM képletét a jogszabály írja le. Ez egy viszonylag összetett számítás, de szerencsére az ezzel való bajlódást nyugodtan meghagyhatod a bankoknak és a független hitelkalkulátorokat üzemeltető oldalaknak.

   A képlet ismerete nélkül is tökéletesen használható a THM, ha tudod, hogy mit foglal magában, és milyen fenntartásokkal kezeld.

   A képlet így néz ki pontosan:

   THM képlet

   Ck: a k sorszámú hitelrészlet összege, csökkentve a hitel felvételével összefüggő, az első hitelfolyósításig fizetendő költségekkel,

   Dl: az 1 sorszámú törlesztőrészlet vagy díjfizetés összege,

   m: a hitelfolyósítások száma,

   m’: az utolsó törlesztőrészlet vagy díjfizetés sorszáma,

   tk: az első hitelfolyósítás időpontja és minden ezt követő hitelfolyósítás időpontja közötti időtartam években és töredékévekben kifejezve, ezért t1 = 0,

   sl: az első hitelfolyósítás időpontja és minden egyes törlesztőrészlet vagy díjfizetés időpontja közötti időtartam években és töredékévekben kifejezve,

   X: a THM értéke.

   A THM-et befolyásolja az is, hogy a folyósítás és az első törlesztőrészlet között mennyi idő telt el, mert arra is kamatot számol fel a bank.

   Néhány speciális THM

   A hitelek között nézelődve találkozhatsz egy-két THM-re vonatkozó kifejezéssel. Ilyenek például a reprezentatív THM, vagy az áruhitelek kapcsán oly gyakran hallott 0%-os THM.

   0%-os THM

   A 0%-os kamat nem egyenlő a 0%-os THM-mel. Attól, hogy egy kölcsön kamata 0%, még simán lehet, hogy a kapcsolódó költségekre több százezer forintot kell megfizetned. Kifizeted a hitelbírálat díját, a hitelfolyósítási díjat, a bankszámla havi díját, és még sorolhatnánk. A 0%-os kamattal adott áruhitel tehát nem ingyen hitel.

   Ha viszont a THM is 0%, akkor az azt jelenti, hogy a kamaton túl felszámított költségek összege is 0 forint, na és ez már tényleg ingyen hitel. Ha egy hitelért semmilyen díjat és kamatot nem kell fizetned, az ingyen van.

   Vigyázz, mert előtörlesztési és végtörlesztési díjak, késedelmi kamatok, futamidő-hosszabbítási díjak itt is felmerülhetnek, ezeket a THM nem tartalmazza. Annak ellenére, hogy ezek a díjak egyáltalán nem biztos, hogy felmerülnek, jó, ha érdeklődsz róla, hogy milyen magasak. Sosem lehet tudni, ha mégis fizetned kell, nem mindegy, hogy mennyit.

   Ráadásul az ennyire kedvező konstrukció mellett folyósított hitelt érdemes egy kicsit jobban megnézni. Könnyen előfordulhat, hogy egy ilyen áruhitelnél a kamat és a költségek eleve be vannak építve a termék árába. Tehát például megvehetsz egy olyan okostévét, ami egy másik üzletben 120 000 forint, áruhitelből 0%-os THM mellett 200 000 forintért. Itt át kell gondolnod, hogy ez neked megéri-e.

   Hogyan használjam a THM-et?

   A THM tehát egy jól használható mutató, mert minden hitelre megadják a bankok. A kalkulátorban THM szerint is sorba tudod állítani a találatokat. Ráadásul a hitelkalkulátor a THM-et az általad beállított paraméterekhez igazítja.

   Továbbá érdemes figyelembe venned néhány általános szabályt:

   1. Minél alacsonyabb egy hitel THM-je, annál kedvezőbb számodra az ajánlat.
   2. Minél hosszabb a futamidő, annál alacsonyabb a THM, viszont összességében sokkal többet kell a kamat miatt visszafizetned.
   3. Törekedj arra, hogy minél hosszabb kamatperiódusú hitelt válassz. Ez alól az lehet kivétel, ha például egy lakáshitelnél biztosan tudod, hogy a lakásodat eladod, vagy a hitelt kiváltod, esetleg az egészet vagy a nagy részét visszafizeted mondjuk 5 év múlva. Ebben az esetben nem éri meg 5 évnél hosszabb kamatperiódust választanod és a hosszabb fixálás extra költségét megfizetned.

   Lakáshitelek az alapján rangsorolva, ha 5 év múlva lezárod a hitelt

   Bezár
   Hitelösszeg
   Futamidő
   Havi nettó jövedelmetek
   Meglévő gyermekek
   Vállaltok további gyermeket?
   1. gyerek születési idő
   2. gyerek születési idő
   3. gyerek születési idő
   További beállítások
   Bezár

   Ha tudod előre, hogy hamarabb vissza tudod fizetni, állítsd be, hány év múlva, hogy még kedvezőbb lakáshiteleket tudjunk mutatni.

   Csak ilyen kamatperiódusú hiteleket szeretnék látni:

   Csak ezektől a bankoktól szeretnék lakáshiteleket látni

   
   				
   Bezár

   Azon dolgozunk, hogy a rengeteg lakáshitel közül megtalálhasd a legjobbat.

   Most kalkuláljuk a(z)
    lakáshiteleket...
    Rendezés:
    Válassz a kiemelt hitelek közül!
    További hitelek
    • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
     Törlesztő 132 238 Ft Kamatperiódus: 10 év
     THM 6,82% Kamat: 6,69%
     Visszafizetendő 19 597 193 Ft
     Részletek
     átirányítunk partnerünk oldalára
     Futamidő: 132-300 hó • THM: 7,01% • Hitel teljes díja: 4 597 193 Ft • Ebből kamat: 4 481 718 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,69%
    • Piaci lakáshitel
     Törlesztő 132 653 Ft Kamatperiódus: 10 év
     THM 7,01% Kamat: 6,74%
     Visszafizetendő 19 780 669 Ft
     Részletek
     átirányítunk partnerünk oldalára
     Futamidő: 120-360 hó • THM: 6,86% - 8,00% • Hitel teljes díja: 4 780 669 Ft • Ebből kamat: 4 517 086 Ft • Kezdeti díj: 58 600 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,74%
    • Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel (üzleti feltételekkel)
     Törlesztő 133 903 Ft Kamatperiódus: 10 év
     THM 7,21% Kamat: 6,89%
     Visszafizetendő 19 799 768 Ft
     Részletek
     átirányítunk partnerünk oldalára
     Futamidő: 180-360 hó • THM: 7,02% - 8,10% • Hitel teljes díja: 4 799 768 Ft • Ebből kamat: 4 623 330 Ft • Kezdeti díj: 58 320 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,89%
    • 1x1 Lakáshitel
     Törlesztő 134 534 Ft Fix kamat
     THM 7,25% Kamat: 6,87%
     Visszafizetendő 20 076 943 Ft
     Részletek
     átirányítunk partnerünk oldalára
     Futamidő: 72-360 hó • THM: 7,25% - 7,40% • Hitel teljes díja: 4 850 898 Ft • Ebből kamat: 4 676 826 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 6,87%
    • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
     Törlesztő 135 641 FtAz első hónapban 88 082 Ft
     THM 7,30% Kamat: 6,95%
     Visszafizetendő 19 881 247 Ft
     Részletek
     átirányítunk partnerünk oldalára
     Futamidő: 120-360 hó • THM: 7,29% - 8,79% • Hitel teljes díja: 4 881 247 Ft • Ebből kamat: 4 749 065 Ft • Kezdeti díj: 60 050 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,95%

    A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A hiteleket csak negatív KHR listán nem szereplő, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg a hitelintézet döntésétől függően. A törlesztőrészletek számítása az aktuálisan meghirdetett kamatokkal történt, amelyeket a hitelintézetek módosíthatnak. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
    Tájékoztatunk, hogy kalkulátorunk nem számol a megvásárolni kívánt vagyonbiztosításának díjával, mivel az ingatlan hitelbiztosítéki értéke nem ismert. Előzőek miatt az általunk megjelenített THM összege a vagyonbiztosítás díját nem tartalmazza. Felhívjuk figyelmedet, hogy a bankok többsége kötelezően előírja a vagyonbiztosítás megkötését és fenntartását a teljes futamidő vonatkozásában, ezért a rendszeres havi kiadásokhoz az ingatlan vagyonbiztosításának összege hozzászámítandó.
    A vagyonbiztosítás díját figyelembe kell venni a THM plafon számításánál. A THM plafon jelenleg az alapkamat 24 százalékponttal növelt összege. A THM plafon értékének átlépése esetén nem adható ajánlat a hitelt igénylő részére, így kölcsön sem nyújtható számára.
    A vagyonbiztosítás pontos díjáról javasoljuk, hogy előzetesen tájékozódj.
    Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

    További szöveg megjelenítése

    Elméletileg az a legjobb, ha a kamat a futamidő végéig fix. Az ilyen hitelek kamata gyakran - bár nem mindig - magasabb, mint a rövidebb kamatperiódusú vagy változó kamatozású hitelek induló kamata. De a nem végig fix hitelek esetében úgy kalkulálj, hogy a kamatok idővel változhatnak.

    Így könnyen előfordulhat, hogy hiába volt a hiteled kezdő kamata alacsony, összességében sokkal több kamatot fogsz kifizetni a futamidő végéig, mintha vállaltad volna a fix futamidejű kölcsön magasabb kamatát. Minél hosszabb kamatperiódusú hitelt választasz, annál kisebb a kamatkockázat, és annál biztonságosabb a hitel.

    Mindezeken túl figyeld az egyéb költségeket. Ha van rá lehetőséged, nézd meg, mit tartalmaz pontosan a THM, és milyen magasak a hitelfelvételhez kapcsolódó díjak.

    Ezekkel együtt a THM nagy segítséget nyújt, hogy eligazodj a hitelek útvesztőjében.

    Maradtak kérdéseid?

    • A THM-et csak egyféleképpen lehet kiszámolni?

     Bármilyen megdöbbentő, de nem. Minden bank maga dönti el, hogy a törlesztő kiszámításánál egy évet 360 vagy 365 nappal számol és több, kisebb különbség is lehet még a számolásban. Ezek nem számottevőek.
    • A THM-ben benne van a kezelési költség is?

     Évek óta nem kínálhatnak a bankok olyan hiteleket, ahol a kamathoz hasonló módon viselkedő kezelési költséget is felszámítanak. Az lehet, hogy egy bank kijön egy kezelési költség nevű kezdeti költséggel, de ez teljesen más.

     A régebben folyósított hiteleknél, ahol még volt kezelési költség, azt bele kellett számítani a THM-be.

    • A THM alacsonyabb, ha a banknál akciók vannak a kezdeti költségekre?

     Ez attól függ, hogy pontosan hogyan szól az akció. Jellemzően egy hitelnek – különösen, ha jelzáloghitelről van szó – akár 5-6 féle kezdeti költsége is szokott lenni. Ezek egy részénél a legtöbb bank folyamatosan akciózik, vagyis elengedi vagy visszafizeti őket.

     A THM szempontjából viszont fontos az a különbség, hogy az adott kezdeti költségeket a bank elengedi (vagyis egyáltalán meg sem kell fizetned őket), vagy utólagosan, jellemzően a hitel folyósítása után visszatéríti neked. Jobban jársz azzal, ha minél több költséget elengednek, mert egyrészt így ki sem kell fizetned őket, másrészt ez beleszámít a THM-be is.

     Viszont arra is érdemes odafigyelned, hogy ha bizonyos időn belül – ez jellemzően a futamidő első 3 vagy 5 éve – nagy részben vagy akár teljes egészében visszafizeted a hitelt, akkor a korábban elengedett vagy visszatérített kezdeti költségeket kifizettetheti veled a bank.

     Viszont ha ugyanazokat a kezdeti költségeket és ugyanolyan összegben „csak” visszatérítik neked a folyósítás után, akkor ezt nem számolhatják bele a THM-be. Tehát ha ilyen ajánlattal találkozol, akkor elméletileg a valós THM kicsit alacsonyabb, mint amit a banknak fel kell tüntetni. Azonban ezt az előírást a bankok különbözőképpen értelmezik, és mi azt látjuk, hogy nem számolnak egységesen.

    • Mennyi lehet a hitelek maximális THM-je?

     A lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelek, a személyi kölcsönök és a lízingszerződések THM-je maximum a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt értéke lehet (9 százalékos jegybanki alapkamatnál 33 százalék).

     Áruhitelek, hitelkártya-szerződések, és folyószámla-hitelkeretek maximális THM-je a jegybanki alapkamat 39 százalékponttal növelt értéke lehet (9 százalékos jegybanki alapkamatnál 48 százalék).

    Gergely Péter
    Gergely Péter pénzügyi szakértő
    Linkedin
    Gergely Péter pénzügyi szakértő

    Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.