Utasbiztosítás: minden, amit tudnod kell róla 2024-ben

Külföldi utazás során számos veszély leselkedik a gondtalan nyaralókra. Egy váratlan betegség, baleset vagy egy elveszett poggyász nemcsak a pihenésre van negatív hatással, hanem súlyos anyagi megterhelést is jelenthet.

Mit mond szakértőnk?Bezár

Külföldi utazás során számos veszély leselkedik a gondtalan nyaralókra. Egy váratlan betegség, baleset vagy egy elveszett poggyász nemcsak a pihenésre van negatív hatással, hanem súlyos anyagi megterhelést is jelenthet.

Utasbiztosítás megkötése nélkül nem érdemes útnak indulnod, hiszen ezzel elkerülheted a kellemetlen anyagi következményeket. Azonban ne felejtsd el, hogy nem minden utasbiztosítás felel meg enned a célnak.

Nézd meg alaposan a biztosító feltételeit, a biztosítási összeg limitjeit és azt is ellenőrizd, hogy a szerződés érvényes-e az általad tervezett tevékenységekre. 

Szerencsére ma már kényelmesen, online is elintézheted a szerződéskötést. 

Görgess lejjebb és elmondom a részleteket.

 • Írta: Bodor Anna
 • frissítve: 2024. április 28.
 • promóció

Utazás alatt mindenki szeret elfelejtkezni a problémáiról és sokan nem gondolnak arra, hogy egy baleset, betegség vagy valamilyen egyéb hirtelen esemény sok kiadással járhat, ha éppen egy külföldi országban tartózkodsz. Szerencsére az utasbiztosítás megkötésével van lehetőséged felkészülni a váratlan szerencsétlenségekre. De vajon pontosan mire jó egy utasbiztosítás és mire nem érvényes az általa nyújtott szolgáltatás? Útmutatónkból választ kaphatsz a kérdéseidre, ráadásul azt is megtudhatod, hogy mennyibe kerül a biztosítási díj és mit kell tenned káresemény esetén.

Az utazás mindig magában foglalja a balesetek, betegségek vagy más váratlan események bekövetkeztének kockázatát. Természetesen nem mindegy, hova és miként utazol, de az új környezetben esetleg felmerülő kockázatokról sosem szabad elfelejtkezni és utasbiztosítás nélkül útnak indulni.

Az utazás rizikója több tényezőtől függ. Számít például, hogy:

 • milyen egészségi állapotban vagy és milyen a fizikai állóképességed
 • hogyan állsz hozzá az új környezethez (például figyelmen kívül hagyod-e a rád leselkedő veszélyeket vagy inkább felkészülsz rájuk)
 • mennyi ideig tart az út és mennyi időt tartózkodsz az adott országban
 • milyen minőségű és elhelyezkedésű szálláson tartózkodsz
 • milyenek az adott ország politikai és szociális körülményei
 • milyenek az adott ország higiéniai viszonyai és a jellemző betegségek
 • milyen az adott ország gazdasági fejlettsége
 • milyen az adott ország éghajlata
 • mivel töltöd az idődet az utazás alatt (például nem mindegy, hogy tengerparti nyaralásról vagy extrém sportolásról van-e szó).

Az utazás során előforduló betegségek és balesetek jelentős része elkerülhető, ha az indulás előtt alaposan tájékozódsz ezekről. A felkészülés részét képezi, hogy információt gyűjtesz a lehetséges veszélyekről, gondoskodsz a megfelelő védőoltásokról, összeállítasz egy elsősegélycsomagot és utasbiztosítást kötsz.

Nyaralás és az utasbiztosítás megkötése előtt érdemes a térképet is tanulmányozni

Mi az az utasbiztosítás?

Az utasbiztosítás kifejezést az emberek többsége ismeri, azonban érdemes képbe kerülni azzal kapcsolatban is, hogy egy ilyen szerződés mire érvényes és mire nem.

Az utasbiztosítás a külföldi utazások során rád leselkedő veszélyekkel szemben nyújt anyagi védelmet, illetve szakértői segítséget szolgáltat olyan esetekre, amit nem tudsz egyedül megoldani. Az utasbiztosítások állandóan hívható telefonos segélyvonalat tesznek elérhetővé az ügyfelek számára, amelyen keresztül mindig segítséget kérhetsz.

Az utasbiztosítások sokféle eseményre érvényesek lehetnek, a pontos hatályossági kör a szerződés tartalmától függ.

A megkötés ma már rendkívül egyszerű, online elintézhető néhány perc alatt. A legkedvezőbb ajánlat kiválasztásához érdemes online összehasonlító kalkulátorokat használnod, így személyre szabottan találhatod meg a legjobb opciót.

Miért fontos az utasbiztosítás megkötése?

Az utasbiztosítások megkötése elsősorban amiatt fontos, hogy nyaralás alatt is garantálva legyen az anyagi biztonságod. Azonban pénzügyi segítség mellett más szolgáltatásokat is igénybe vehetsz az utasbiztosítási szerződéseden keresztül. Például, ha tolmácsolásra vagy jogvédelemre lenne szükséged, akkor is lehetőséged van a biztosítódhoz fordulni.

Egy megfelelő utasbiztosítási szerződés megkötésével szükség esetén olyan kiadásokat vállal át tőled a biztosító, ami önköltséges formában hatalmas terhet jelentene. Például egy eltört kar begipszelése Spanyolországban és Franciaországban 430 000 forint körül van, míg az Egyesült Államokban 3 millió forinttal kell nagyjából számolnod. Egy ilyen potenciális kárt figyelembe véve az utasbiztosítás néhány ezer forintos költsége nem jelent nagy anyagi áldozatot.

Mire lehet érvényes az utasbiztosítás?

Az utasbiztosítások alapvetően négy fő szolgáltatási típust kínálnak, amelyek kombinálhatóak egymással:

1. Balesetek, betegségek és halál esetén történő díjfizetés

A balesetbiztosítások, egészségbiztosítások és a kockázati életbiztosítások Magyarországon is elérhető szolgáltatástípusok, azonban ezeket külföldi utazás esetén az utasbiztosítások teszik elérhetővé. Ilyenkor nem kell külön szerződést kötnöd a különböző típusú biztosítási események után, hanem elég egyetlen megállapodás.

Ezen a kategórián belül fontos, hogy tisztában legyél a pontos érvényességi körrel. Az általad választott biztosítás legalább a területen leggyakrabban előforduló biztosítási eseményekre védelmet nyújtson.

2. Asszisztencia szolgáltatás

Ha egy ismeretlen országban vagy, akkor nem biztos, hogy tisztában vagy az orvosi segítség vagy az autószerelés pontos menetével. Ha van utasbiztosításod, akkor ezekkel a kisebb szervezési problémákkal sem maradsz magadra.

Ha a szerződésed magában foglalja az asszisztencia szolgáltatást, akkor egy folyamatosan hívható segélyvonal áll a rendelkezésedre, ahol szakértők segítik a hatékony ügyintézést.

Utasbiztosítással vág neki ez a turista a város felfedezésének

3. Jogi segítség

Az utazás során leselkedő veszélyekre gondolva az emberek többségének nem az jut eszébe, hogy szembekerülhet a törvénnyel vagy a kint tartózkodás során jogi segítségre szorulhat. Azonban ezeknek az eseteknek a lehetőségéről sem szabad megfeledkezni, hiszen, ha előrelátó vagy, akkor a biztosító állja helyetted egy esetleges illeték, óvadék vagy per költségeit.

4. Poggyászvédelem

Ugyan a poggyász jellemzően nem szokott hatalmas értékű lenni, de mégis kellemetlen anyagi terhet jelenthet, ha a csomagod elveszik vagy károsodik. Különösen érdemes odafigyelni ennek az elemnek a meglétére, ha repülőútról van szó és feladott poggyászt viszel magaddal.

Mire nem érvényes az utasbiztosítás?

A biztosításkötés előtt nemcsak azzal érdemes tisztában lenni, hogy mire érvényes a szerződésed, hanem azt is fontos tudnod, hogy mik számítanak kizáró tényezőnek. Természetesen ezek a feltételek is szerződésfüggőek, de van néhány általánosan érvényes szabály is. Például nem hatályos az utasbiztosításod, ha:

 • Olyan országba utazol, amit a Konzuli Szolgálat utazásra nem javasoltnak minősített. A lista jelenleg meglehetősen hosszú, ezért az utazástervezés előtt érdemes tájékozódnod.
 • A magatartásod jogsértő, súlyosan gondatlan, illetve, ha alkohol vagy drog hatása alatt állsz.
 • A kinttartózkodásod alatt versenysportolsz vagy veszélyes sportokat űzöl. Fontos, hogy ezeket a tevékenységeket nem minden utasbiztosítás zárja ki, viszont az anyagi védelmed érdekében kiegészítő biztosításokat kell majd kötnöd (és magasabb biztosítási díjat fizetni, mint egy alap utasbiztosítás esetében tennéd).
 • Értékes ingóságokat viszel magaddal. A poggyászodra érvényes utasbiztosítás sem térít minden esetben. Nem érdemes olyan nagy értékű tárgyakat magaddal vinned, mint a drónok, nemesfémek vagy sokat érő gyűjtemények.
 • Azzal a céllal utazol külföldre, hogy a már meglévő betegségedet kezeltesd. Az utasbiztosítások a kockázati eseményekre érvényesek. A már ismert betegségeid nem tartoznak ebbe a kategóriába és a tervezett külföldi gyógykezelés összegét saját zsebből kell fizetned. Ez a szabály a terhesség utolsó heteire is vonatkozik.

Utasbiztosítást kössek vagy elég az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Ha Európán belüli utazást tervezel, akkor érdemes kihasználnod az Európia Egészségbiztosítási Kártya előnyeit is. Ez az ingyenesen igényelhető dokumentum lehetővé teszi, hogy a Magyarországon fizetett társadalombiztosítási járulékod alapján külföldön is igénybe vehesd az ottani szabályok szerint a biztosítás érvényességi körébe tartozó szolgáltatásokat.

Más országokban nem ugyanazokra a beavatkozásokra és vizsgálatokra érvényes a TB, mint itthon!

Előfordulhat, hogy egy Magyarországon ingyenes szolgáltatás külföldön önköltséges, ilyen esetben az Európai Egészségbiztosítási Kártya megléte esetén is fizetned kell. Ne felejtsd el, hogy a társadalombiztosítás körébe tartozó ellátások listája külföldön általában rövidebb, mint Magyarország esetében. Azt is tartsd szem előtt, hogy mely országok csatlakoztak az egyezményhez.

A legjobb, ha az Európai Egészségbiztosítási Kártya érvényességi körét előre ellenőrzöd a célországra vonatkozóan és a védelmedet utasbiztosítással egészíted ki. Ezzel garantálhatod, hogy váratlan események ne a te pénztárcádat terheljék.

Nyaralásra induló lány nézi a telefonján hogy a kezében tartott bankkártyájához milyen utasbiztosítás tartozik

Így működnek a bankkártyádhoz tartozó utasbiztosítások

Korábban a dombornyomott kártyákhoz automatikusan tartozott utasbiztosítás is, azonban ez ma már nem ennyire általános. Jelenleg is gyakran előfordul, hogy egy bankkártyához kapcsolódik valamilyen utasbiztosítás, azonban érdemes utánajárnod, hogy pontosan mire és mekkora összeghatárig érvényes az ilyen típusú szerződés.

A bankkártyákhoz tartozó utasbiztosításokkal kapcsolatos leggyakoribb problémák közé tartozik, hogy:

 • A biztosítási fedezet jellemzően nagyon alacsony, így könnyen előfordulhat, hogy a költségek nagy részét magadnak kell állnod.
 • Európán kívül nem érvényes a biztosítás.
 • Az érvényesség csak akkor lép életbe, ha a külföldi tartózkodásod során használod a kártyádat.
 • Az érvényességi köre nem olyan széles, mint egy biztosítónál kötött szerződésnek.
 • A bank bármikor válthat biztosítót, módosíthatja az érvényességi kört, illetve a limiteket. Emiatt minden utazás előtt fontos informálódnod a pontos keretekről.

Így néz ki az utasbiztosítás szerződéskötés folyamata

Az utasbiztosítás megkötésének legegyszerűbb útja az online ügyintézés.

Elsőként meg kell adnod néhány adatot, ilyen például a választott célország, a közlekedés módja vagy az utazás célja. Ezután be kell állítanod az utazásod pontos idejét a kezdő és a végdátum megadásával, illetve meg kell adnod az utasok születési idejét. Ezeknek az adatoknak a segítségével a rendszer kiszámolja a számodra elérhető ajánlatokat. Egy listából választhatod ki, hogy melyik ajánlatot szeretnéd megkötni.

A döntés során ne csak a biztosítási díjat vedd figyelembe, hanem azt is, hogy mit kapsz a pénzedért.

Hasonlítsd össze, hogy az ajánlatok milyen kockázati eseményekre terjednek ki, és mekkora összeghatárig fizetik ki a keletkezett kárt.

A számodra legelőnyösebb lehetőséget ki is tudod kötni. Meg kell adnod a szerződő adatait és az utasok nevét. A szerződés részleteit ismerd meg a véglegesítés előtt, illetve ne felejtsd el elmenteni a káreset miatt hívható telefonszámot. A szerződési feltételek elfogadása után ki tudod fizetni a biztosítási díjat.

Természetesen utasbiztosítás megkötésére személyesen is van lehetőséged. Ez ugyan kényelmetlenebb, viszont az ügyintézővel át tudsz mindent beszélni.

Káresemény történt. Mit kell tennem?

A káresemény bejelentésének módjára vonatkozóan is vannak a biztosítónak szabályai, amiket érdemes észben tartanod. Ne halogasd a kárbejelentést, hiszen a szabálytalan módon történő igénylés miatt könnyen elveszítheted a biztosítási összeget.

Elsőként az a feladatod, hogy megszüntesd a közvetlen veszélyt és szükség esetén értesítsd a mentőket, illetve a rendőrséget. Ha már biztonságban vagy, akkor fel kell hívnod a szerződéseden található telefonszámot.

Fontos, hogy erre legkésőbb 24 órán belül keríts sort.

Biztosítási káresemény után az ügyfélszolgálat telefonon segít az utasbiztosítás tulajdonosának

A bejelentéskor kapni fogsz egy esetszámot, amire később hivatkoznod kell, így ne felejtsd el felírni az azonosítódat. Az esetszám a gyors ügyintézés és a beazonosíthatóság célját szolgálja.

Természetesen nem mindegy, hogy betegségről, közúti balesetről vagy valamilyen bűncselekményről van-e szó.

Ha olyan személyi baleset vagy betegség áll fenn, amely egészségügyi ellátást is szükségessé tett, akkor figyelj oda az orvosi dokumentáció megőrzésére, hiszen ezzel tudod később igazolni a történteket. Ugyanez igaz a gyógyszer és kezelések után kapott számlákkal kapcsolatban.

Ha közúti baleset ért, akkor is fontos az alapos dokumentáció. Ehhez készíts fotókat és írd le minél alaposabban a keletkezett kárt. Arról is gondoskodj, hogy készüljön hivatalos szakértői vélemény. Az orvosi kezelésekhez hasonlóan itt is kiemelt fontossága van a számláknak. Kérj számlát az elszállíttatás, a kapott csereautó, a baleset miatt szükségessé vált szállás vagy autójavítási költségek után. Ha rendőrségi jelenlét volt a balesetnél, akkor kérd az általuk készített jegyzőkönyv másolatát.

Ha bűncselekmény áldozatává váltál, akkor elsősorban a helyi rendőrségtől kell segítséget kérned. A papírmunka elvégzése gyakran automatikusan az adott ország saját nyelvén történik, de kérhetsz angol nyelvű változatot vagy akár tolmácsot a biztosítási összeg terhére.

Ne felejtsd el, hogy a káresemény telefonon történő jelzése és a kárigény bejelentése nem ugyanazt jelenti.

Az előbbire 24 órán belül kell sort kerítened, míg az utóbbinak a hazaérkezésed után, de legkésőbb 15 napon belül kell megtörténnie.

A kárigény bejelentéséhez sok hivatalos dokumentumot kell összeszedned. Ha nem szeretnéd, hogy bármi kimaradjon, akkor érdemes követned az alábbi listát:

 1. személyazonosításra alkalmas személyi igazolvány vagy útlevél
 2. jogosítvány, ha közúti baleset történt
 3. érvényes TAJ kártya
 4. a biztosítási szerződésed kötvényszáma (ez szerepel a szerződéseden)
 5. az általad készített leírás a káreseményről
 6. egy adatkezelési nyilatkozat, amelyben felmented az érintett szakembereket az orvosi titoktartás alól
 7. minden olyan hivatalos irat, amely a keletkezett kárt igazolja. Ide tartoznak a különböző számlák, jegyzőkönyvek, orvosi dokumentációk és a szakértői vélemények.

Mennyibe kerül az utasbiztosítás?

Az utasbiztosítás általában nem drága, de az ár szempontjából meghatározóak az utazás körülményei. Számít, hogy:

 • Mennyi időre utazol el? Minél hosszabb az utazásod, annál magasabb biztosítási díjat kell fizetned összességében.
 • Miért utazol el? Nem mindegy, hogy síelni mész vagy a tengerparton napozol. Ha sportolás is szerepel a terveid között, akkor olyan szerződést köss, ami erre is érvényes.
 • Mivel mész? A különböző közlekedési eszközökhöz eltérő szolgáltatások tartoznak, ezért költség szempontjából sem ugyanarra az összegre kell számítanod.
 • Mi az úticélod? A választott ország jelentősen befolyásolja, hogy mennyibe kerül a biztosításod, és általánosságban elmondható, hogy a távolabbi országokba utazva drágább biztosítási díjra kell számítanod.
 • Hány utas van? Az utasok számával a biztosítási díj is növekszik, azonban egy csoportosan kötött szerződés esetében jelentős kedvezményeket szoktak nyújtani a biztosítók.
Síelés előtt érdemes mindenkinek utasbiztosítást kötnie

Utasbiztosítás és extrém sportok

Az utasbiztosítás alapesetben nem érvényes a sportolás közben elszenvedett balesetekre, ezért a szerződéskötés előtt érdemes átgondolnod, hogy milyen programokat tervezel az utazás során.

Extrém sportok esetében is találhatsz olyan biztosítást, ami érvényes a tevékenységed kockázataira, de ezek drágábbak az alap utasbiztosításoknál. Az is lényeges, hogy ismerd az adott biztosító általi besorolást. Nem ugyanazok a sportok esnek minden szolgáltatónál az extrém kategóriába, ezért érdemes alaposan tanulmányoznod a feltételeket.

A síelésre sokan nem tekintenek extrém sportként, azonban a biztosítók besorolásában ez nem így van. A téli sportokra általában köthető külön szerződéstípus, illetve arra is van lehetőséged, hogy az általános utasbiztosításod mellé síelésre is érvényes kiegészítő szerződést köss.

Mire lehet még érvényes egy utasbiztosítás?

Az utasbiztosítások az utazás közben előforduló gyakoribb és ritkább kockázatokra egyaránt érvényesek lehetnek. Az alap szerződések mellett találhatsz olyan szolgáltatásokat is, amelyekre elsőre talán nem is gondoltál.

Sztornó utasbiztosítás

A sztornó utasbiztosítást útlemondási biztosításként is emlegetik. Ez a típusú szolgáltatás arra az esetre térít, ha a nyaralásodat a tervezettnél előbb kell megszakítanod.

Ez természetesen sok kellemetlenséggel jár és a már kifizetett előleg vagy megvásárolt jegyek miatt anyagi veszteséget is jelenthet. Az útlemondás oka sokféle lehet, az indokok a betegségtől vagy halálesettől kezdve egészen a válásig vagy sikertelen érettségi vizsgáig terjedhetnek.

Járatkésésre vagy járattörlésre érvényes utasbiztosítás

Ha repülővel utazol, akkor érdemes a járatkésés vagy járattörlés eshetőségére is gondolnod. Ez a szolgáltatás különösen fontos lehet akkor, ha drága volt a jegyed vagy sok átszállással utazol.

Poggyászbiztosítás

Az utasbiztosítás kifejezése hallatán sokaknak csak a drága külföldi orvosi beavatkozások jutnak eszébe, azonban ennél sokkal gyakrabban előforduló veszély a poggyászkár. A SITA 2019-es statisztikái szerint egy év alatt 28 millió poggyászt kezeltek félre a légitársaságok, amiknek az 5%-a el is veszett. Ez azt jelenti, hogy 1.4 millió darabot nem kaptak vissza a tulajdonosok.

Ha a poggyászod nagyobb értéket tartalmaz (például fényképezőgépet vagy laptopot), akkor érdemes poggyászbiztosítást kötnöd.

Mielőtt azonban ezt megtennéd, nézd meg, hogy milyen esetekben téríti meg a károdat a biztosító. Ugyanúgy, mint egy balesetbiztosításnál, itt is többféle csomag létezik, így érdemes a biztosítás megkötése előtt elolvasni, hogy egyáltalán milyen értékekre érvényes a biztosítás és milyen összeget térít meg a biztosító.

Ez azért fontos, mert például egy fényképezőgép értéke lehet 50 000 forint, de akár 1 millió forint is, azonban a biztosító cégek gyakran maximális limitet szabnak a térítés összegére. Ez azt jelenti, hogy hiába lopták el az 1 millió forintot érő fényképezőgépedet, előfordulhat, hogy 100 000 forintot térít csak meg a biztosító cég, ha ez a felső limit szerepelt a szerződésben. A biztosítók összességében is meghatározhatnak egy felső limitet, de akár tárgyanként is meghúzhatják a felső határt.

Továbbá az is nagyon fontos, hogy a káresemény milyen körülmények között történik. Ha a poggyászodat ellopják, jelentsd a rendőrségen, hiszen ennek elmulasztása esetén a biztosító nem fog fizetni.

A biztosítók sokszor igazolást is kérnek a poggyászodban lévő értékekről. Előfordulhat, hogy erre a célra csak a vásárláskor kapott számla fogadható el, míg más biztosítótársaságok a tárgyakról készült fotóval is megelégszenek.

Ne felejtsd el, hogy az ékszerek, a műtárgyak és a készpénz ki van zárva a poggyászbiztosítás érvényességi köréből!

Nagy értékű tárgyak esetén érdemes lehet külön szerződést kötnöd. Ebbe a kategóriába tartoznak például a hangszerek, amelyek a biztosítótársaságok besorolása szerint munkaeszköznek minősülnek és külön kategóriába tartoznak.

Maradtak kérdéseid?

 • Mit jelent az elvárható gondosság fogalma?

  Elvárható gondosság alatt azt értjük, hogy a biztosított minden tőle telhetőt megtett az értékei védelme érdekében. Ha például a biztosított nyitva hagyta a csomagtartóját és így következett be az értékeinek az ellopása, akkor a biztosító mentesülhet a térítés alól.

 • Megköthetem utólag az utasbiztosításomat?

  Nem. Az utasbiztosítás (a többi biztosításhoz hasonlóan) csak előre köthető meg, ezért elengedhetetlen, hogy a szerződéskötésről még az indulás előtt gondoskodj.

  Nincs lehetőséged az utólagos módosításra vagy arra, hogy kiterjeszd extrém sportokra is az érvényességet. Az egyedüli változtatási lehetőséged a hosszabbítás, amit egyes szolgáltatóknál új biztosítás megkötésével, míg másoknál hosszabbítási kérelemmel tehetsz meg.

 • Az utasbiztosítás fogászati ellátásra is érvényes?

  Igen, de csak sürgősségi esetben. Például a fogkőeltávolítás, a protézisfelhelyezés, a fogpótlás vagy a fogszabályozás olyan beavatkozásoknak minősülnek, amelyek nem tartoznak a biztosításod érvényességi körébe, hiszen ezek várhatnak a hazatértedig.

 • Az utasbiztosítások Covid-19 megbetegedés kockázatára is érvényesek?

  Attól függ. Léteznek olyan utasbiztosítások, amelyek tartalmaznak Covid-19 fedezetet is. Azonban ez nem minden biztosítóra érvényes, és a szerződéskötés előtt érdemes meggyőződni arról, hogy az általad kiszemelt pénzintézet vállalja-e a költségeit egy esetleges megbetegedésnek.
 • Mikortól véd az utasbiztosítás?

  A védelem kezdete attól függ, hogy mit tartalmaz a szerződésed. Vannak olyan biztosítások, amelyek csak a magyar határ átlépésekor lépnek életbe, míg mások a belföldi utazás alatt is vállalják az ügyfelek védelmét.
 • Előfordulhat, hogy kötelező utasbiztosítást kötnöm?

  Igen. Léteznek olyan országok, ahol a határátlépés feltétele az utasbiztosítás megléte. Ilyen követelményekkel azonban csak távolibb országok esetében kell számolnod, hiszen sem az Európai Unió országai, sem az Európai Gazdasági Térség tagállamai nem kötelezik szerződéskötésre a magyar állampolgárokat.
 • Terhesség esetén érvényes az utasbiztosítás?

  Attól függ, hogy a biztosított hányadik hétben jár. A pénzintézetek általában a 25-28. hétig vállalják a terhességgel összefüggő sürgősségi beavatkozások költségeit. Az elérhető szolgáltatásokat pontosan meghatározzák a biztosítók, így nem sürgősségi beavatkozás biztosan nem végezhető el a biztosítási szerződés terhére.
Bodor Anna
Bodor Anna Pénzügyi szakértő
Bodor Anna Pénzügyi szakértő

Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.