Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár 2024

Az önkéntes nyugdíjpénztár, így az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár is biztosítja a nyugdíjad kiegészítését azokban az években, amikor majd csökken a jövedelmed. Olvasd el útmutatónkat, hogy milyen szabályok betartásával gyűjtögetheted a pénzedet!

Mit mond szakértőnk?Bezár

Az önkéntes nyugdíjpénztár, így az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár is biztosítja a nyugdíjad kiegészítését azokban az években, amikor majd csökken a jövedelmed. Olvasd el útmutatónkat, hogy milyen szabályok betartásával gyűjtögetheted a pénzedet!

A magyarországi nyugdíjpénztárak, köztük az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár olyan befektetési lehetőséget kínálnak a tagok számára, amellyel a megtakarítók hozzájárulnak saját hosszú távú anyagi biztonságuk és a nyugodt nyugdíjas évek megteremtéséhez. Mára már világos, hogy az öngondoskodás a társadalom elöregedése következtében egyre fontosabbá válik az egyének életében.

További előny, hogy a megtakarításra hozam jár, melynek mértékét befolyásolja, hogy milyen portfóliót választasz. Tudsz biztonságosabb, de cserébe alacsonyabb hozamú, és kockázatosabb, de cserébe várhatóan magasabb hozamú befektetést választani.

Szintén előnyös jellemzőjük az önkéntes nyugdíjpénztáraknak, hogy a befektetések, egész pontosan a pénztári befizetések után adóvisszatérítés jár. Ezzel évente akár 150 000 forintot is kaphatsz az államtól, ami növeli a nyugdíj-megtakarításod értékét és kamatos kamat hatással jár.

A nyugdíjpénztárakban professzionális vagyonkezelés zajlik. Az Aranykor Nyugdíjpénztárnál is szakértők figyelik a piaci trendeket és a gazdasági helyzetet, hogy a tagok megtakarításait optimálisan kezelhessék. Ez biztosítja, hogy a megtakarításod értéke folyamatosan növekedjen, a lehető legkisebb kockázat mellett.

Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár 2024 Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár 2024
 • Írta: Homa Péter
 • frissítve: 2024. június 22.
 • promóció
Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár 2024 Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár 2024

A magyarországi nyugdíjpénztárak sokat segítenek abban, hogy biztonságos és kényelmes nyugdíjas éveket élvezhess anyagilag is. Az adóvisszatérítés, a rugalmas portfólió választási lehetőségek, a professzionális vagyonkezelés és mindezzel együtt a pénzügyi tudatosság növelése mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a nyugdíjpénztárak vonzó megoldást jelentsenek a hosszú távú megtakarításaid terén. Így van ez az Aranykor nyugdíjpénztárral is, melyről részletesen olvashatsz ebben az útmutatóban.

Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár összefoglaló: erre figyelj!

 • Az Aranykor Nyugdíjpénztárban ötféle megtakarítási portfólió közül választhatsz. Arra figyelj, hogy a magasabb hozamhoz magasabb kockázat tartozik, azaz kevésbé biztosan kapod meg, mint az alacsonyabb hozamot. De minél hosszabb távon tartod benne a pénzed, annál biztosabb, hogy a várt hozamot valóban meg is kapod.
 • Évi 150 000 forintban maximálva a nyugdíjpénztári befizetéseid után 20 százalékos plusz pénzt kaphatsz vissza a befizetett személyi jövedelemadódból, ami a nyugdíj-megtakarításodat gyarapítja.
 • Figyelj a pénztári minimális havi (éves) tagdíj befizetésére, ellenkező esetben a hozamodat terhelik meg a minimális éves költséggel.
 • Tagi kölcsönt is kérhetsz a befektetésed fedezetére, ha anyagilag megszorultál, illetve tagi lekötéssel hitelfelvételhez is felhasználhatod a megtakarításodat.
 • Ha pedig a nyugdíjas korod előtt is szeretnél hozzáférni a megtakarításodhoz, akkor a hozamot adómentesen, a tőkét leadózva veheted fel.
Egy pár néz a naplementébe, és arra gondol, hogy életük alkonyán anyagi biztonságban lesznek az Aranykor Nyugdíjpénztárban lévő megtakarításuknak köszönhetően.

Az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár előnyei

A magyarországi nyugdíjcélú megtakarítási számlák 70-75 százalékát önkéntes nyugdíjpénztárakban vezetik. Az önkéntes nyugdíjpénztárakban kedvező költség mellett, szakemberek végzik a vagyonkezelést.

Adó-visszatérítést kapsz a befizetéseid után, ráadásul ez a munkáltatói juttatásra is érvényes, ha kapsz ilyet.

3 év után tagi kölcsönt kaphatsz, 10 év után pedig a megtakarítás hozama adómentesen felvehető.

A belépéskor vállalt megtakarítási összeg lefelé és fölfelé is bármikor, élethelyzettől függően változtatható.

Ezekről lejjebb olvashatsz részletesen.

Hogyan lehetsz Aranykor Nyugdíjpénztár tag?

A belépéshez szükséges azonosítás elvégezhető egyszerűen, kényelmesen, otthonról az online VideóPénztár szolgáltatáson keresztül.

Illetve az ország összes UniCredit bankfiókjában is lehetőséged van többek között a személyes azonosítás elvégzésére is.

Az Aranykor Nyugdíjpénztár tagja lehetsz:

 • ha kitöltöd a belépési nyilatkozatot, majd aláírva eljuttatod a pénztárhoz,
 • online, ügyfélkapun keresztül hitelesített aláírással, vagy
 • VideóPénztáron keresztül.

Az ügyfélkapun keresztül AVDH ügyfélhitelesítéssel hitelesítheted magad.

Az Aranykor Nyugdíjpénztári tagság előnyei

A legfontosabb, és egyben a pénztári tagság célja a megtakarítás lehetősége a nyugdíjas éveidre.

A megtakarításodra hozamot kapsz, az általad választott portfólió hozamának megfelelően, mely igazodik a várható nyugdíjba vonulási időpontodhoz. A portfólió lehet ESG Dinamikus portfólió is, amely egy környezettudatos befektetés.

A hozamot 10 év múlva adómentesen veheted fel. Ekkortól férhetsz hozzá a megtakarításodhoz.

Anyagi nehézségek esetén kaphatsz tagi kölcsönt, és tagi lekötés segítségével hitelt vehetsz fel.

Érmék egymásra rakva egyre magasabb oszlopokba, a legmagasabb oszlopokon egy nyugdíjas pár. Öreg korukban anyagi biztonságban lesznek az Aranykor Nyugdíjpénztárral.

Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár befizetési lehetőségek

Az Aranykor Nyugdíjpénztárba eseti vagy rendszeres átutalással, postai csekken, munkáltatói utalással, készpénzzel az UniCredit Bank fiókjaiban, csoportos beszedési megbízással, bankkártyával központi személyes ügyfélszolgálaton, bankkártyával a pénztár honlapján keresztül, és végül fizetési kérelem engedélyezésével lehet befizetni az önkéntes nyugdíjpénztári számládra.

Adóelőnyök

A naptári éves nyugdíjpénztári befizetéseid 20 százaléka visszajár a befizetett személyi jövedelemadódból. Ez az összeg legfeljebb évi 150 000 forint lehet.

Adóvisszatérítésre jogosult vagy, ha az adott évben teljesítettél befizetést a nyugdíjpénztári számládra, megkapni viszont csak akkor fogod, ha az adóbevallásodban igényeled.

Ezt a legkönnyebben az eSZJA rendszerben elkészített adóbevallásodban teheted meg, hiszen itt az adókedvezmény összege automatikusan megjelenik a személyi jövedelemadó bevallási felületeden. A visszaigényelt adó a nyugdíjpénztári számládra kerül, és a vagyonod gyarapítja.

Arra viszont figyelj, hogy a 20 százalék, legfeljebb évi 150 000 forintos adóvisszatérítés az egészségpénztári befizetéseidre és a nyugdíjpénztári befizetéseidre együttesen vonatkozik.

Ha tehát mindkét pénztárba fizettél be pénzt, akkor kiválaszthatod, hogy az adókedvezményt melyik pénztári számládra kéred. Megosztani nem tudod.

Aranykor Nyugdíjpénztár kifizetés nyugdíjba vonuláskor, vagy akár előtte

Bár a nyugdíjpénztári megtakarítás alapesetben a nyugdíjas korodra vonatkozik, de 10 éves megtakarítás után kérhetsz kifizetést először, utána pedig 3 évente.

A megtakarításod nem, de a hozama adómentesen vehető fel a nyugdíjas korod előtt is, ezért ezzel érdemes élni.

Ha részben vagy egészben kérsz a tőkédből is pénzt, az már adóköteles. Ilyenkor a kifizetett tőke egyéb jövedelemnek minősül, így személyi jövedelem adóelőleg és szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettséggel jár.

Az adókötelezettség keletkezése és mértéke az egyes befizetéseid időpontjától függ, és nem pedig a tagsági jogviszony kezdő időpontjától.

Hogyan férek hozzá a befizetéseimhez?

Minden befizetésed annak jóváírásának naptári évét követő tizedik évben lesz hozzáférhető, és a 11. évben még a befizetés 100 százaléka adóköteles, majd a 12. évben 90 százaléka, ami minden évben 10 százalékkal csökken. A 20. évben így lesz a befizetéseid 10 százaléka adóköteles, a 21. évtől pedig ez már 0 százalék, azaz teljesen megszűnik az adókötelezettség.

Ez tehát az adóköteles bevétel, aminek a 89 százaléka számít adóköteles jövedelemnek, amely után a 15 százalékos személyi jövedelemadó előleget (SZJA) és 13 százalékos szociális hozzájárulási adót (SZOCHO) meg kell fizetned.

Az SZJA-t a pénztár levonja és bevallja, a SZOCHO bevallása és befizetése viszont a te feladatod.

Ha viszont bent hagyod a pénzed a nyugdíjpénztári megtakarításodban, akkor értelemszerűen a hozamokat nem terheli sem kamatadó (15 százalék), sem szociális hozzájárulási adó (13 százalék), így jelentősebb kamatos kamat hatás érhető el.

Ha eléred a nyugdíjas kort - a 10 éves tagságot követően - a teljes megtakarításod adó- és járulékmentesen vehető fel. Rokkantnyugdíjazáskor időtől függetlenül adó- és járulékmentes a megtakarításod felvétele.

Az örökösök és kedvezményezettek részére történő kifizetést sem terheli adó, járulék vagy illeték.

Aranykor Nyugdíjpénztár extra előnyök

Az Aranykor Nyugdíjpénztárnál automatikusan változik a portfólió a nyugdíjas korod közeledtével.

Az Aranykor Nyugdíjpénztár videós ügyfélszolgálati rendszert üzemeltet, amely segít a beazonosítás során.

Online szolgáltatások is elérhetők a személyes felületen keresztül.

Fizetési kérelemmel is fizetheted a tagdíjadat, készpénzben pedig az UniCredit Bank fiókjaiban.

Ha a nyugdíjig hátralévő megtakarítási időtávod 15 év, vagy ennél több, a kockázatvállalási hajlandóságod magas, szeretnéd növelni a részvényhányadot a megtakarításodban és szeretnéd, hogy befektetésedben a felelős, fenntartható szemlélet is érvényesüljön, akkor választhatod az ESG Dinamikus portfóliót. Erre megosztással, részportfólióként is van lehetőséged.

Az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár előnyei és hátrányai

 • Gondoskodhatsz a nyugdíjas éveidről a hosszú évek megtakarítása alatt
 • 5 különféle portfólióból választhatsz a kockázatvállalási hajlandóságod szerint
 • Adó-visszatérítést kaphatsz a befizetéseid után 20 százalék mértékben a személyi jövedelemadód, de legfeljebb évi 150 000 forint mértékéig
 • Akár a nyugdíjas korod előtt is kivehetsz a megtakarításból
 • A befizetések egy részét elvonja a pénztár a működési és likviditási költségekre
 • Legkorábban 10 év múlva férhetsz hozzá a megtakarított pénzedhez
 • A tőkéd 20 éven belül csak leadózva veheted ki
 • Az adóvisszatérítés osztozik az egészségpénztári befizetésekkel

Maradtak kérdéseid?

 • Mi történik, ha nem fizetem a vállalt befizetést az Aranykor Nyugdíjpénztárba?

  A hozamodat megterhelik a pénztár működési költségeivel. Inkább fizesd be legalább a minimális éves díjat, ha teheted, már csak azért is, mert ez a te megtakarításodat gyarapítja.

 • Hogyan kaphatom meg az adójóváírást az Aranykor Nyugdíjpénztári befizetés után?

  Az adóbevallásodban kell kérned. A NAV a nyugdíjpénztártól kapott adatok alapján automatikusan kitölti a tervezetben az erre vonatkozó részeket, amit neked érdemes ellenőrizned. Fogadd el minél hamarabb a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adóbevallás-tervezetét, hogy minél előbb megkaphasd a pénzt a nyugdíjszámládra!

 • Hol kereshetem fel az Aranykor Nyugdíjpénztárat?

  Legegyszerűbben az interneten találod meg őket az alábbi webcímen: https://www.aranykornyp.hu/.

 • Van mobilapplikációja az Aranykor Nyugdíjpénztárnak?

  Nincs. Használd a weboldaluk egyéni felületét!

Homa Péter
Homa Péter bankszámlaszakértő
Linkedin
Homa Péter bankszámlaszakértő

Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.