Téged is vertek már át külföldön bankkártyás vásárlásnál, autóbérlésnél vagy a pénzváltónál? Vagy csak nem értetted, hogy miért olyan drága árfolyamot használtak? Megmutatjuk, hogy mire figyelj oda és mik a leggyakrabban elkövetett hibák. Ha több tízezer forintot szeretnél spórolni és az idegeskedéstől megkímélnéd magad, akkor sok olyan hasznos tanácsot megtalálsz útmutatónkban, amit máshol nem.

Legtöbbször a bankkártyámmal fizetek. Külföldön is azzal fizessek?

A kártyának sok előnye van a készpénzzel szemben. Az egyik a biztonság, ugyanis a kártyád elvesztése kisebb veszteséggel jár, mintha a pénztárcádat ellopnák. Már a telefonoddal is össze tudod kötni és mobilfizetésre használni, ráadásul értesítéseket is kaphatsz minden vásárlásról vagy készpénzfelvételről.

Külföldi költéseknél és pénzfelvételnél azonban résen kell lenned, mert behúzhatnak a csőbe az átváltással. Amikor az itthoni bankkártyáddal külföldön vásárolsz, akkor természetesen nem forintban fizetsz az eladónak, hanem a helyi devizában.

Ez hogyan működik?

Ez azt jelenti, hogy a bankodnak át kell váltania a számládon lévő forintot arra a pénznemre (devizára), amiben vásároltál. Habár a bankok különböző átváltási árfolyamai fent vannak a weboldalukon, sokszor nem könnyű kiigazodni rajtuk. Ilyenkor általában a deviza eladási árfolyamot kell nézned (hiszen a bankod elad, te pedig veszel tőle), de van olyan bank, ahol külön árfolyam van a bankkártyás vásárlásokhoz.

Mivel a kártyás vásárlásnak nincsen díja, így elméletileg csak az árfolyammal kellene számolnod. De azért tudják még ezt a bankok bonyolítani. Nézzük meg hogyan.

Mobilfizetés kávézóban

Foglalási és könyvelési mizéria

Igen ám, de hiába vásárolsz mondjuk hétfőn a bankkártyáddal, annak ellenére, hogy a vásárlás hétfőn történt, ez a tétel a banki és kártyarendszer sajátosságai miatt pár nappal később lesz lekönyvelve. Vagyis nem a hétfői árfolyam alapján fogják levonni a forintszámládról a vásárlásod összegét, hanem a pár nappal későbbi árfolyamon.

Mindegy, hogy melyik banknál van a számlád, vagy milyen bankkártyád van, ez sajnos mindegyiknél így van. Ráadásul a vásárlás és annak lekönyvelése közötti idő sem fix, ez lehet 2 nap is, de akár egy hét is (attól függően, hogy hétvége beleesik-e stb.).

Ez nagyon régóta így van, igazából az „kavart be” hogy mi magyarok nagyon megszerettük az SMS-eket, és hogy látjuk, mi történik a számlánkon, és ilyenkor a banknak „muszáj” elküldeni, hogy mennyit terhelt le a számlánkról. Az igazi levonás pár nappal később lesz a végső árfolyamon.

Talán már belefutottál ebbe és hiába raktad el a blokkokat, később nem értetted, hogy miért más összeget vontak le. Sokakat ez idegesít, és nem is értik, hogy ennek mi az oka.

Mivel nincs egységes díjszabás erre vonatkozólag, így ez minden banknál más. Ha nem tudod, hogy a te bankod a bankkártyáddal milyen árfolyamon vált, akkor érdemes megnézned a weblapjukat. Így megtudhatod, hogy egy adott országban milyen költségekkel számolhatsz, és nem érhet meglepetés.

Ráadásul a helyzet bonyolódik, ha olyan országban használod a bankkártyádat, ahol nem euró vagy amerikai dollár a fizetőeszköz, mert itt akár kétszeres átváltási költséget is meg kell fizetned.

A következő két fejezet elég technikai, csak azoknak érdemes ezeket elolvasni, akik szeretnek a részletekkel is tisztában lenni. Ha te nem annyira, akkor görgess lejjebb.

Ekkor kell kétszer átváltani a devizát

A legtöbb magyarországi bankszámlához igényelhető bankkártyát a Mastercard és a VISA bocsátotta ki. A Maestro és a VISA Electron bankkártyák is ehhez a két céghez tartoznak.

Mivel mindkét cég a világ legtöbb országában jelen van, a könyvelésük egyszerűsítése miatt azt találták ki, hogy minden tranzakciót amerikai dollárban vagy euróban számolnak el. És ebből jöhet számodra a pluszköltség, mert a kártyatársaság azokat a devizákat, ami nem amerikai dollár és euró, először ezekre a devizanemekre váltja át, majd a saját bankod szintén átváltja, ha a forint alapú bankkártyáddal fizettél.

Az alábbi példákon keresztül jobban megértheted:

 • Ha Bécsben használod a bankkártyádat (itt természetesen euróban fizetsz), akkor csak egyszeri devizaváltás történik a bankod árfolyamán. Vagyis a forintodat váltják át euróra.
 • Ha Dániában használod a bankkártyád, akkor mivel ott dán korona a fizetőeszköz, a kártyatársaság először a koronát átváltja euróra vagy dollárra (ha VISA kártyád van, akkor euróra, ha Mastercardod van, akkor dollárra), majd pedig a bankod az eurót/dollárt átváltja forintra. Tehát így kétszeri átváltás történik.
 • Ha Észak-Amerikában vásárolsz valamit, akkor csak egyszeri devizaváltás történik a bankod árfolyamán, a forintodat váltják át dollárra.
 • Ha Angliában használod a bankkártyádat, akkor az angol fontot először amerikai dollárra vagy euróra váltják át, majd a bankod a forintodat dollárra vagy euróra, vagyis ismét két váltás történik.

Habár a dupla váltás elég rémisztően hangzik, a kártyatársaságok a középárfolyamhoz közeli árfolyamot használnak és ez bármikor ellenőrizhető a Mastercard és a Visa honlapján.

Ezt a lányt átverték az árfolyamokkal

Három megoldás a kiszámíthatatlan átváltási árfolyamra

A lehúzós változat

Az egyik megoldás, legalábbis annak állítják be, a DCC, vagyis dinamikus devizaváltás. Valójában ez az egyik legnagyobb kártyás lehúzás, amire alaposan rá tudsz fizetni.

Milyen jó lenne tudni már a vásárlás pillanatában, hogy mennyibe került az neked forintban, ugye?

A DCC pont ezt kínálja. Amikor a bankkártyáddal fizetsz, akkor a terminálon megkérdezik, hogy helyi devizában (például euróban) vagy forintban szeretnél-e fizetni. Ez a DCC. Gondolhatnád, hogy jobb forintban, és valamilyen nehezen érthető árfolyamot ki is ír a rendszer, például, hogy egy forint az 0,002632 euró, ami persze nem sokat fog ott jelenteni a vásárlás pillanatában.

Sokkal hasznosabb lenne, ha azt mondanák, hogy 380 forintért adnak egy eurót (1/380 = 0,002632).

Tehát a trükk az, hogy habár választhatod, hogy egy fix forintösszeget vonjanak le a számládról (ami átláthatóbb és nincs kockázat) de ezt nagyon magas árfolyamon számolják el.

Sokszor 5-10 százalékkal rosszabbul jársz, mintha alapból a helyi devizában való elszámolást választottad volna és futottad volna a kockázatot, hogy a könyvelésig talán 1-2 százalékot változni fog az árfolyam. Ez a változás persze a hasznodra is lehet, ha erősödik a forint.

Jó megoldás lenne a DCC, ha például fixen 2 százalékos árfolyam-különbözettel számolnának, de ennél sokkal többel húznak le. A választás a tiéd, nem muszáj elfogadni ezt. Az tanácsoljuk, hogy inkább helyi devizában fizess és ne hagyd, hogy átverjenek az átláthatatlan DCC-s átváltással.

A macerás változat

A másik megoldás, ha nyitsz egy olyan devizanemű számlát és hozzá kérsz egy bankkártyát is amilyen devizára átváltja a külföldi költést a kártyatársaság, azaz euró vagy dollár. Ha eleve euróban vagy dollárban vásárolsz, akkor semmilyen átváltás nem történik.

Ezt megteheted a magyar bankodnál, viszont ez macerás, mert ha váltani kell, akkor általában nem túl kedvező banki árfolyamon váltják át a pénzedet.

A legjobb megoldás - Revolut

Az előzőnél sokkal jobb megoldás lehet, ha egy Revolut kártyát igényelsz. A számlavezetési díj és a kártya is ingyenes, ráadásul több alszámlát is nyithatsz a különböző devizáknak és az appon belül is nagyon kedvező árfolyamon válthatsz át devizákat.

Ráadásul még ingyenesen is fel tudsz venni a világon bárhol 30 naponta 75 000 forintot. Igen, ez lehet egy külföldi ATM-ben is az ottani valuta.

Habár van olyan helyzet, amikben nem fogsz tudni kártyával fizetni, viszont rengeteg helyen, éttermekben és boltokban is elfogadják a kártyát. Ezt egyébként minden esetben le tudod ellenőrizni, ha még vásárlás előtt megnézed, hogy az elfogadóhely bejáratán vagy a pénztárban ki van-e ragasztva a kártyádon található logó.

Ez egy olyan kényelmet és gyorsaságot ad, ami nagy előny a készpénzzel szemben, főleg, ha a fizetést egy érintéssel elintézheted.

Egy lány átállítja a készpénzfelvételi limitet Revolut mobilapplikációban

Mire figyeljek külföldi kártyahasználatkor?

 1. Külföldi kártyahasználatkor a legfontosabb, hogy sose téveszd szem elől a kártyádat. Ha lehet, ne tartsd egy helyen a többi értékeddel, és ne tartsd mellette a PIN-kódodat sem. Igyekezz érintéses fizetéssel fizetni, és sose add ki a kezedből a kártyát fizetéskor. Ázsiai, afrikai országokban különösképpen légy körültekintő a használatával.
 2. Ha külföldön vagy, mindig kísérd figyelemmel a pénzed mozgását az SMS-ek vagy inkább ingyenes push üzenetek segítségével vagy a mobilappon keresztül. Így könnyen észreveszed, ha illetéktelen használat történik, és azonnal le tudod tiltani.

  Ha nem Európában használod a mobilinternetet, akkor figyelj oda az adatforgalomra, hallottunk olyan történetet, amikor egy 2 hetes amerikai utazás után jött a 120 000 forintos számla a mobilinternet használatért.
 3. Kártyás vásárlás után van, hogy az aláírásodat fogják kérni. Mindig olvasd el, hogy mit írsz alá. A PIN-kód használatakor is légy nagyon elővigyázatos, senki ne lássa a számokat, amiket beütsz.
 4. A külföldi vásárlásokról mindenképpen őrizd meg a blokkokat és hozd őket haza.

Mik a teendők utazás előtt, ha használni fogom a bankkártyámat?

Előzd meg, hogy a bankod véletlenül azt higgye, hogy ellopták a kártyádat és letiltsa: Ha olyan helyre utazol, ahol nem voltál az utóbbi időben vagy egyébként is ritkán használod a bankkártyádat külföldön, akkor érdemes jelezned a bankod felé netbankon, ügyfélszolgálaton vagy a bankfiókban, hogy melyik országba utazol és hogy mikortól meddig leszel ott.

Ha netbankot használsz, akkor jó eséllyel a belső levelezőn kell írnod a banknak.

A levélben írd meg a kártyád pontos típusát és a kártyán található szám utolsó 4 számjegyét (ha több kártyád is van) és azt a mobilszámot is, amin el tudnak érni.

Jó, ha ezt nem az elutazás előtti napon csinálod. Ez azért nagyon fontos, mert a bankok csalásfigyelési rendszerrel vizsgálják a kártyahasználatot. Ha szokatlan, gyanúsan nagy összegű és a világ másik végén végzett tranzakciókat észlelnek, le fogják tiltani a kártyát.

Lehet, hogy te vagy az, aki használja a kártyát, de a te védelmed érdekében és a további visszaélések elkerülése miatt van rá esély, hogy blokkolni fogják. Ezt a kellemetlenséget elkerülheted az előre bejelentéssel.

Banki ügyfél hívja az ügyfélszolgálatot a bankkártyája miatt

A kártya érvényességét sem árt utazás előtt leellenőrizni. A feltüntetett lejárati dátum után sem készpénzfelvételre, sem vásárlásra nem fogod tudni használni a kártyát. Az érvényességet a kártya első oldalán, hónap/év jelöléssel találod meg, a lejárata pedig a hónap utolsó napjára értendő.

Ha tudod előre, hogy a nyaralás során járna le, időben gondoskodj az új bankkártya beszerzéséről.

Ellenőrizd a külföldi kártyahasználat korlátozására vonatkozó beállításokat, hogy a kártyád a beállítás alapján hol használható. Lehet, hogy csak Magyarország, vagy az Európai Unió van beállítva, esetleg a világ összes országa, így ezt úti céltól függően érdemes megnézni.

Annak is érdemes utánanézni, hogy a kártyádat mennyire fogadják el az országban, ahova utazol. A fejlettebb országokban valószínűleg nem lesz gond a Mastercard és a VISA kártyáival.

Ha nyaraláskor sokat költesz, figyelj a kártyalimitekre

Ellenőrizd a beállított kártyahasználati limiteket, vagyis hogy naponta mennyit költhetsz a bankkártyáddal. Megfelelő lesz-e külföldön is, ami jelenleg be van állítva?

Hogyha nem, akkor emeld fel a napi limitet az ügyfélszolgálaton vagy netbankon keresztül, hiszen külföldön biztosan nagyobb költségekre számíthatsz, legyen szó a szállás kifizetéséről vagy autóbérlésről.

Ilyen nagy költségek vagy letétek esetében egyébként érdemes előre érdeklődni a szolgáltatónál (szállodánál, autóbérlő cégnél), hogy tudj tervezni, hiszen akár kauciót is kérhetnek.

Nehogy épp külföldön járjon le a kártyád

A kártya érvényességét sem árt utazás előtt leellenőrizni. A feltüntetett lejárati dátum után sem készpénzfelvételre, sem vásárlásra nem fogod tudni használni a kártyát. Az érvényességet a kártya első oldalán, hónap/év jelöléssel találod meg, a lejárata pedig a hónap utolsó napjára értendő.

Ha tudod előre, hogy a nyaralás során járna le, időben gondoskodj az új bankkártya beszerzéséről.

Ezekkel biztonságosabb lesz az út

Hogyha megoldható, vigyél magaddal tartalékkártyát. Ez lehet a párod kártyája is, de még jobb, ha a saját bankkártyádat összekapcsolod a mobiltelefonoddal (iPhone használóknak a Wallet app-pal és Androidon a bankod mobilappjával), és így a telefonod odaérintésével is fizethetsz.

Amíg a telefonod nincs lemerülve, érdemes ezt használnod, mert sokkal higiénikusabb és biztonságosabb, mintha PIN kódot kellene bepötyögnöd vagy bárki számára átadnod a kártyádat (ezt egyébként sohase csináld).

Ingyenes egészségbibztosítás is kérhetsz

Nem a bankodtól, hanem az Európai egészségbiztosítási kártya kiváltásával. Ezzel külföldi nyaralás során is ellátást kaphatsz, ha megbetegszel vagy baleset ér. Útmutatónkban részletesen bemutatjuk, hogy mire jó ez a kártya.

Késés után megérkezett poggyász

100 000 forint az elkevert poggyászért? Ezért jó az utasbiztosítás

Utazás előtt érdemes átnézni a bankkártyához kapcsolt utasbiztosítást, ezt a bankok automatikusan vagy választható módon ajánlják fel.

Nézd meg, mely országokra és milyen időtartamra szól a biztosítás. Ellenőrizd azt is, hogy baleset vagy betegség esetén milyen egészségügyi ellátást biztosítanak. Ha sportolni tervezel a nyaralás során, akkor különösen fontos ellenőrizni, hogy arra vonatkozik-e, vagy szükség van-e kiegészítő biztosításra.

Azért is érdemes átnézni, mert lehet, hogy olyan dolgokra is kiterjed a biztosításod, amiről nem tudtál. Ilyen lehet a repülőgép késése is, vagy ha a poggyászodat elkeverik és csak másnap kapod meg.

Mi már jártunk így külföldön, és mivel megőriztük a papírt, amin a pontos ideje volt a másnapi poggyászátvételnek, igazolni tudtuk, hogy egy nap eltelt és 100 000 forintot kérdés nélkül kifizetett a biztosító.

Ettől függetlenül, ha több bőröndöt visztek, akkor érdemes legalább 2 napi ruhát pakolni 1-1 bőröndbe mindenki számára. Így ha késik valamelyik bőrönd, akkor is legalább 2 napig ellesztek és ettől függetlenül ugyanúgy fog kártérítést fizetni a biztosító.

Írd fel előre a bank telefonszámát, ami a letiltáshoz szükséges, és a kártyád számát is. Ha ellopják vagy elhagyod, akkor külföldről azonnal el tudod intézni a letiltást. A bank telefonszáma mellett jegyezd fel a biztosító és a mobilszolgáltató külföldről hívható telefonszámát is, ami nagyon jól jön, ha baj érne az utazás során.

Egy jó mobilbank sokat segíthet

Sokszor egyébként a bank mobilappjáról is le lehet tiltani a kártyát. Amíg nem vagy benne biztos, hogy elveszett, addig érdemes lehet az appban vagy a netbankban a napi vásárlási és készpénzfelvételi limitet nullára állítani, mert ha megtalálod a kártyát, akkor ezeket vissza lehet állítani. Ha letiltod a kártyát, akkor utána azt már nem lehet visszacsinálni és általában ennek több ezer forintos díja van.

Egyébként is hasznos, ha a bankod appja a telefonodon van, mert így bármikor meg lehet nézni, hogy miért mennyit vontak le.

Ha netán téged hívna a bank az utazás alatt, mindenképp fogadd a hívást. Lehet, hogy szokatlannak tartottak egy költést, és azt szeretnék tisztázni veled. PIN kódot semmi esetben sem kérhet tőled az ügyintéző, így azt ne add ki.

Nincs erre az egész bankkártyás mizériára valami jobb megoldás?

De van, és sokan a Revolutra esküsznek. Olcsón és azonnal válthatsz vele devizát és ingyenes készpénzfelvétel is lehetséges. vele bárhol a világon.

Mutatunk pár olyan bankszámlát, aminek a mobilbankja sokat segíthet külföldön. Az útmutató a kalkulátor alatt folytatódik, érdemes tovább olvasni.

Bezár
Havonta
számlára érkező jövedelemmel és az általad beállított tranzakciókkal kalkuláltunk.
Részletes kalkuláció
Bezár
Életkorod
év

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  Rendezés:
  • Diamond számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   3,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 323 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   3,0
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • Bajnok bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Mi ez?
   Havi összköltség 378 Ft Kezdetben 315 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
  • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 450 Ft Kezdetben 304 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • ECO bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 015 Ft Kezdetben 718 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • George Online Díjcsomag Kedvezményes szinten
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 2 809 Ft Kezdetben 806 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • Digitalizáld Visa betéti kártyádat és 5 000 Ft díjkedvezményt kapsz

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Én jobban szeretem a készpénzt. Külföldön váltsam át, vagy hazai pénzváltónál?

  A valuta (átváltott külföldi készpénz) nagy előnye, hogy biztosan mindenhol fogsz tudni fizetni vele, és nem kerülsz olyan szituációba, hogy a kártyádat nem fogadják el vagy nem működik. Illetve rengeteg olyan szolgáltatás, utcai árus és kereskedő van, akiknél csak készpénzzel tudsz fizetni, vagy ha csak egy fagyira vagy üdítőre lenne szükséged a tengerparton, olyankor mindenképp jól jön a valuta.

  De ne csak készpénzt vigyél magaddal, mert sajnos hátránya is van. Egyik közülük a készpénzfelvétel és a valutaváltás díja, amit csak részben tudsz elkerülni.

  Ha alapjáraton bankszámlán tartod a pénzedet, fel kell venned a váltásra szánt összeget, aminek költsége van. Ezt kikerülheted, ha élsz a havi ingyenes 150 000 forintos felvétellel, még itthon.

  Ha ennél több pénzre lesz szükséged a nyaralásnál, akkor akár a párod is kiveheti ezt az összeget ingyenesen (ha nem közös bankszámlátok van), vagy akár előre felkészülve több hónapon keresztül ki kell venned elegendő készpénzt.

  A forint átváltásának konverziós költségével is számolnod kell. Emiatt érdemes lehet utánajárni és megtalálni a legkedvezőbbet a sok váltó közül. A valutaváltás díjából is le lehet faragni, ha előre időzíted azt és körültekintő vagy. Az utazás előtt akár hónapokkal vásárolhatsz valutát, amikor még kedvező az árfolyam és erős a forint.

  A hátrányokra is figyelj

  Ezenkívül sok olyan pénzváltót találhatsz Budapesten vagy nagyobb magyar városokban, ahol kifejezetten olcsón válthatsz valutát. Bármelyik banknál válthatsz valutát, ezt viszont nem javasoljuk, mert általában drágábban jössz így ki, mint bármelyik utcai pénzváltónál.

  Váltásnál egyébként ne csak az árfolyammal számolj, hanem a tranzakciós illetékkel is, ami 0,3 százalék, maximum 6 000 forint, vagyis például 100 000 forintnál 300 forint.

  A készpénz másik hátránya, hogy sok bankjeggyel a pénztárcádban sajnos ki vagy téve a lopás veszélyének, de arra is megvan az esély, hogy te magad elveszíted. Ha ilyen történik, az az egész utazást tönkreteheti, ezért érdemes például egy részét a szálláshelyen/biztonságos helyen hagyni, vagy eleve kevés valutát magaddal vinni, és inkább kártyát használni, főképp ha vásárolsz.

  Fontos, hogy előre tervezz, ha váltasz. Ha az utazás végén sok valuta megmarad, a felesleget vissza kell váltani, ez megint csak költséggel jár. Ráadásul, ha sok érméd marad, azt még a gyakran használt valutákból sem fogják visszaváltani.

  Jól járok, ha külföldön váltok valutát?

  Sokba kerülhet, ha külföldön váltasz pénzt, ezért, ha készpénzzel szeretnél vásárolni, mindenképp váltsd át még itthon a forintot. Ne számíts arra, hogy ahova menni fogsz, ott bárki (legyen az étterem vagy pénzváltó) elfogadja a forintot fizetésnél. Ha mégis, akkor nagy eséllyel fogsz 10-20 százalékkal rosszabb átváltási árfolyamot kapni.

  Nem ismerheted, hogy külföldön melyek az olcsó pénzváltók, így egy reptéri vagy a határon történő váltással nagyon pórul járhatsz. Forgalmasabb, utcai váltót válassz. Egyrészt nem tudhatod előre, hogy milyen árfolyamon fognak váltani, ráadásul ki leszel annak téve, hogy muszáj lesz váltanod és rendszerint ilyenkor csak nagyon rossz ajánlatokkal találkozik az ember.

  Nagyon magas költséget vontak le külföldi készpénzfelvételnél ettől a lánytól

  Így ha biztosra akarsz menni, akkor először dollárra vagy euróra kellene itthon átváltanod a forintodat, majd külföldön az ottani devizákra. Ezt csak akkor ajánljuk, ha olyan helyre mész, aminek olyan egzotikus valutája van, amire itthon nem tudsz váltani és persze ha mindenképpen készpénzt szeretnél magaddal vinni.

  Ilyenkor inkább amerikai dollárt vigyél magaddal, mert az eurót csak Európában fogadják el.

  Hol váltsak itthon pénzt?

  Az egyik szempont pénzváltáskor, amit figyelembe kell venni, hogy ahova mész, ott jó árfolyamon váltsanak. Másrészről, igyekezz olyan váltót keresni, ahol a felszámított költségek minél alacsonyabbak. Nagyon fontos az is, hogy megbízható helyet válassz, ahol a pénz, amit adnak, nem hamisított, hanem biztosan valódi készpénz.

  Ezt a biztonságot 100 százalékosan sajnos csak a bankok nyújtják, viszont a legrosszabb árfolyamon fognak váltani neked.

  Jó megoldás lehet, ha bejárod a várost és felméred, hol milyen árfolyamon és mekkora költséggel váltanak. Ennél is kényelmesebb megoldás ez a weboldal. Itt összesítve látható az összes árfolyam a magyar pénzváltókból. Ha a honlapon lévő táblázatból kiválasztod a neked szükséges pénznemet, ki fogja listázni, hogy aktuálisan hol és mennyiért tudod azt beváltani, a lehető legkedvezőbben.

  Budapesti viszonylatban rengeteg pénzváltót találhatsz felsorolva, kisebb városok esetén már lehet, hogy kevesebb opciót fog megjeleníteni. Budapesten a Blaha Lujza téren és a Móricz Zsigmond körtéren vannak olcsó és megbízható pénzváltók.

  Ha már készpénzzel fizetek, akkor nem az a legegyszerűbb, ha külföldön veszem fel ATM-ből?

  Sok szempontból ez is jó, viszont erre a pár dologra figyelj oda:

  • Ha külföldön vennél fel készpénzt, ügyelj arra, hogy a kártyádon található logó/védjegy megtalálható legyen a bankautomatán is.
  • Nemzetközi bankhálózat esetén a saját bankod ATM hálózatát használd, mert kedvezőbb költségekkel jár.
  • Ha lehet, inkább ismertebb bank ATM-jét használd, és egyben vedd fel az összes valutát, amire szükséged lesz, ne több kisebb részletben. Így szinte biztosan olcsóbban megúszod a banki költségeket.
  • Külföldön készpénzfelvételre nem vonatkozik a havi ingyenes 150 000 forintos limit.
  • Ha hitelkártyával vennél fel pénzt, az még drágább lesz, mintha bankkártyával tennéd, ráadásul a hitelkártya kamata egyből ketyegni fog (a türelmi idő csak vásárlásokra vonatkozik).

  Mi lehet a legjobb megoldás?

  Ez attól függ, hogy hova mész és hogy mennyire szeretsz bankkártyával fizetni vagy inkább a készpénzre esküszöl. Mérlegelned kell azt is, hogy számodra mi a fontos. Fontos-e a biztonság, hogy vészhelyzet esetén le tudd tiltani a kártyádat? Fontos-e számodra a kényelem, hogy kártyával egy érintéssel tudj fizetni?

  Vagy inkább biztosra akarsz menni, és csak készpénzt vinnél, amivel bárhol fizethetsz? Mennyire számottevő neked, hogy milyen pluszköltségek lépnek fel a külföldi kártyás vásárlás során? Bevállalod-e inkább a kártya pluszköltségeit, hogy biztonságosan tudj fizetni?

  Valamennyi készpénzt érdemes magaddal vinned, vagy a megérkezésed után egy olcsó helyen felvenned, de a többit nyugodtan fizetheted bankkártyával.

  Autóbérlésnél hitelkártyával érdemes fizetned

  Autót is bérelni fogok. Mire figyeljek, hogy ne kelljen extra költségként a bérlés többszörösét kifizetni?

  Az autóbérlést érdemes itthonról elintézned, nagyon jó összehasonlító oldalak vannak erre. Ilyen a Scyscanner is, ahol számos cég ajánlata közül tudod a legjobbat kiválasztani. Az autóbérlés általában olcsó, ha nem kérsz hozzá GPS-t és olyan extra szolgáltatásokat, amik sokszor nem is szükségesek.

  Ezekre figyelj, ha nem akarod, hogy lehúzzanak

  1. Érdemes lefoglalni az autót akár a repülőjeggyel együtt ugyanannál a szolgáltatónál (vagyis például a Skyscanneren keresztül), mert így gyakran extra kedvezményeket kapsz.
  2. Ha már megvan a repülőjegy, egyből foglald le az autót, mert ha az utolsó napokra hagyod, akkor gyakran csak sokkal magasabb áron tudod ugyanazt az autót kibérelni.
  3. A legfontosabb, hogy mielőtt online lefoglalnád és kifizetnéd az autót, nézd meg, hogy kérnek-e letétet és hogy mennyit. Ezt általában akkor szoktak kérni, ha nem kötsz teljes körű biztosítást az autóra. Ez jól jöhet, de általában igen drága, akár a bérleti díj többszöröse is lehet.

  Ahol nem kérnek letétet és extra biztosítást sem kell kötnöd, ott gyakran többet kell a bérlésért fizetni, de még így is megérheti.

  Nézd meg, hogy elég-e ehhez a bankkártya, vagy mindenképpen hitelkártyát (credit card) kérnek. Sokszor ezt nem írják ki jól láthatóan.

  Ez azért fontos, mert egy bizonyos összeget, ez gyakran akár több százezer forint is lehet, zárolni szeretnének a számládról letétként. Ez arra szolgál, hogy ha az autóra nem kötsz extra biztosítást és valamilyen sérüléssel hozod vissza, akkor legyen miből fedezni a javítás költségét.

  A hitelkártyának több előnye is van

  A hitelkártya azért is nagyon jó, mert általában többhavi fizetésedet egyébként is felhasználhatod keretként, és ha már mindenképpen zárolni akarnak átmenetileg egy összeget, akkor azt ne a saját pénzedből tegyék, hanem a bankéból. Ez a bank szempontjából nem vásárlás és nem készpénzfelvétel.

  Ha minden rendben van az autóval és sértetlenül viszed vissza, akkor is van, hogy több hetet kell várni, amíg a zárolást feloldják. Ezt részben biztonsági okokból is csinálják, mert ha sértetlenül is hozod vissza az autót, előfordulhat, hogy gyorshajtásért vagy a közlekedési szabályok be nem tartásáért utólag küldenek az autóbérlő céghez büntetést, és ilyenkor szereti az autós cég, ha egyből van ezt miből levonni.

  Ha hitelkártyát kérnek a zároláshoz (ezt foglalás előtt ellenőrizd le!) és az autó átvételénél kiderül, hogy neked csak betéti bankkártyád van, akkor muszáj lesz ott helyben megvenned az extra biztosítást, ami pár napra autótípustól függően akár 50-100 000 forint is lehet. Mi már sajnos jártunk így.

  Nem fogod tudni kimagyarázni

  Tapasztalt ügyintézők vannak az autóbérlő cégnél, nem fogod tudni bemagyarázni, hogy neked hitelkártyád van. Még akkor sem fog ez menni, ha a kártyádra nincs ráírva, hogy debit, vagyis betéti kártya. A kártya számából a rendszerükben ezt le tudják ellenőrizni.

  Arra se számíts, hogy meg tudod őket arról győzni, hogy a bankkártyádon van elég pénz és bátran zároljanak abból akár fél milliót is vagy amennyit a hitelkártyádból zárolnának. Nem fog menni, és a végén muszáj leszel megvenni a drága casco biztosítást a helyszínen.

  Külföldön drága lesz ennek az autónak a javítása kölcsönzésnél

  Autóbérlésnél még ezekre is figyelj oda

  Amikor átveszed az autót, az ügyintézővel nézd át alaposan minden oldalról, hogy valóban sérülésmentes-e. Ha bármilyen pici hibát észlelsz rajta, akkor írjátok fel, különben veled fogják kifizettetni ennek a költségét. Piszkos autót ne vegyél át, hiszen ezeken a hibákat se fogod látni.

  Ha van az autón bármilyen olyan felirat vagy belső kis tábla, ami azt hirdeti, hogy bérelt autó, akkor érdemes ezt levenned és majd visszahozatalkor visszatenned (persze csak ha nem jár sérüléssel).

  Sok autófeltörésre specializált bűnöző tudja, hogy egy bérelt autóban nagyobb eséllyel vannak értékek, mint egy normál autóban, így a bérelt autókkal gyakrabban próbálkoznak.

  A tankolásra is figyelj oda, vagyis, hogy mi az elvárás. Általában teli tankkal kérik vissza az autót és ez tényleg teli tank legyen, különben ezért borsos felárat számítanak fel (nem annyit amennyi üzemanyag hiányzik belőle, hanem sokkal többet).

  Ugyanez vonatkozik az autó tisztaságára is. Tisztán vidd vissza, különben akár 20 000 forintnyi összeget is felszámíthatnak a mosásra és a belső takarításra.

  Természetesen amikor az autót átadod, akkor ugyanúgy nézzétek át az ügyintézővel, hogy sértetlenül hoztad vissza, és erről kérj papírt is aláírással és pontos idő is legyen rajta, dátum, óra és perc. Ez nagyon jól jön, ha esetleg utólag bármit fel szeretnének számolni.

  Hazaérkezés után ezeket ellenőrizd, nehogy pluszköltségeket kelljen fizetni

  Érdemes megőrizni minden kint kapott blokkot, kártyaelfogadási nyugtát és készpénzfelvételi ATM-es bizonylatot, és összevetni a bankszámlakivonatoddal.

  Ha esetleg a nyaralás miatt nyitottál a bankodnál devizaszámlát és akár ahhoz kapcsolódó devizás bankkártyát is igényeltél, vagy mondjuk az autóbérléshez hitelkártyát, és ezekre már nincs szükséged, akkor érdemes felmondani őket.

  Ugyanez érvényes arra is, ha Revolutot használtál és a nyaralás előtt egy magasabb csomagra váltottál, hogy több pénzt tudj váltani, vagy felvenni ATM-ből. Ezekkel legyél óvatos, mert volt, hogy én is Metal csomagra váltottam, aztán kiderült (persze kisbetűvel volt valahol eldugva), hogy egy évig nem válthatom vissza és a 4 200 forintos havidíj éves szinten már nem érte meg az egész macerát.

  Érdemes visszaállítani a napi vásárlási és készpénzfelvételi limiteket is, és beállítani, hogy csak Magyarország területén lehessen a kártyádat használni.

  Homa Péter
  Homa Péter bankszámlaszakértő
  Linkedin
  Homa Péter bankszámlaszakértő

  Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.