Nem vagy elégedett a bankoddal és másik bankra váltanál, ahol több mindent el tudsz intézni a mobilodról, olcsóbb vagy csak közelebb van a bankfiókja? Erre ma már könnyen találsz megoldást, hiszen minden banknál élhetsz az egyszerűsített bankváltás lehetőségével. Összeszedtünk néhány olyan tippet, amikre ha odafigyelsz, kevesebbet kell feleslegesen mászkálnod, és biztosan jól jársz.

Milyen okból merülhet fel a bankváltás?

Minden bank más díjakkal dolgozik, ez pedig sokszor félrevezető és átláthatatlan lehet. Vannak bankok, amelyek kedvezőbb áron kínálják a számlavezetést vagy a bankkártyát, ezáltal te is dönthetsz úgy, hogy a kínálat áttekintése után lecseréled a jelenlegi bankodat egy másikra.

A bankok még a számlavezetési díjon felül is kérnek pénzt a szolgáltatásokért: egyszeri vagy rendszeres utalásokért, készpénzfelvételért, SMS értesítésekért vagy a netbank használatáért. Érdemes utánajárni, hogy melyik bank hogyan számolja fel ezeket a költségeket, majd az alapján választani.

Sajnos viszont veled is előfordulhat, hogy a szolgáltatásokért felszámolt díjakat, melyekre esetleg nem számítottál, csak a havi számlakivonaton látod, költségcsökkentés okán tehát érdemes lenne leváltani.

Más banknál jobban járhatsz

Ha a jelenlegi bankod nem nyújt olyan szolgáltatást, amilyet szeretnél, könnyen lehet, hogy máshol megtalálod azokat. Lehet, hogy neked fontos egy jó mobilbank, vagy másféle bankkártya használata, és ha ezek a lehetőségek nincsenek meg a jelenlegi bankodnál, megéri megnézni a többi bank kínálatát is.

Könnyen lehet, hogy más banknál a te jövedelmed vagy használati szokásaid mellett sokkal jobb számlacsomagot találsz.

Hogyha ezek miatt felmerül benned a bankváltás lehetősége, mutatjuk, hogy mit kínál az egyszerűsített bankváltás, és aztán azt is, hogy mi hogyan csinálnánk.

Ezzel is sokat spórolhatsz, ha egyébként elégedett vagy a bankoddal

Ha csak spórolni szeretnél, akkor lehet, hogy bankon belül is találsz kedvezőbb bankszámlát. Ha főként az a probléma, hogy nem látod át a banki költségeidet, vagy egyszerűen csak túl drágának érzed, amit havonta felszámítanak, de általában meg vagy elégedve a bankoddal, akkor nem biztos, hogy a bankváltással jársz a legjobban.

Leginkább akkor igaz ez, ha túl sok szálon kötődsz a bankodhoz, például folyószámlahiteled van náluk, esetleg személyi kölcsönöd vagy lakáshiteled, vagy akár megtakarítási számlád, esetleg lekötött betéted. Illetve ha túl régóta használod ezt a számlát, így sokan ismerik a bankszámlaszámodat, és mindenkit értesíteni kellene az új számláról, akkor sem biztos, hogy a bankváltással jársz a legjobban.

Ebben az esetben azt javasoljuk, hogy először nézd meg a bankszámla-kalkulátorral, hogy a saját bankodnál van-e olcsóbb számla. Az útmutató a kalkulátor alatt folytatódik, érdemes tovább olvasni.

Bezár
Havonta
számlára érkező jövedelemmel és az általad beállított tranzakciókkal kalkuláltunk.
Részletes kalkuláció
Bezár
Életkorod
év

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  Rendezés:
  • Bajnok bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Mi ez?
   Havi összköltség 378 Ft Kezdetben 315 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
  • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 450 Ft Kezdetben 304 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • ECO bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 015 Ft Kezdetben 718 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • Mobil Aktív Plusz számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 207 Ft Kezdetben 694 Ft
   Számlanyitási akció 35 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • George Online Díjcsomag Kedvezményes szinten
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 2 809 Ft Kezdetben 806 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • Digitalizáld Visa betéti kártyádat és 5 000 Ft díjkedvezményt kapsz
  • MBH Kedvezmény Számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 3 582 Ft Kezdetben 3 032 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Megnézem Részletek

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Ezért is érdemes először a saját bankodnál körbenézned

  A legtöbben olyan régen nyitották meg a bankszámlájukat, hogy valószínűleg azóta a bankjuk sokkal olcsóbb és jobb számlacsomaggal rukkolt elő, és új ügyfeleknek már nem is engedi a jelenlegi régi, előnytelen számlát megnyitni. Kicsit hasonló ez a telekomos cégek és a biztosítók gyakorlatához, vagyis aki nem szemfüles és nem nézi meg a díjakat, annak nem fognak szólni, hogy ugyanezt már sokkal olcsóbban is megkaphatja.

  Azért is előnyös, ha bankon belül olcsóbb számlára váltasz, mert ez sokszor 10 perc alatt elintézhető, ráadásul megmarad a bankszámlaszámod, és sokszor a bankkártyád is, ugyanazt a netbankot használhatod, ugyanannál az ügyintézőnél maradhatsz – tehát lényegében minden marad ugyanaz, csak kevesebbet kell érte fizetned. Ezenfelül érdemes megnézni még, hogy miket kértél a bankszámlád mellé, mennyiért, és hogy szükséged van-e azokra, vagy kiválthatod-e olcsóbbra.

  Könnyen lehet, hogy mióta megnyitottad a bankszámlát, már sokkal nagyobb a jövedelmed, így egy másik, kedvezményesebb számla feltételeit is tudod teljesíteni, főleg ha a párod jövedelme is ide érkezik.

  A legtöbb bank azoknak ad több kedvezményt, akik minél több pénzt utalnak hozzájuk, vagy vállalják, hogy havonta egy meghatározott összegben vásárolnak a bankkártyájukkal. Nézd meg, hogy milyen feltételek tartoznak a különböző számlákhoz, és hogy ezek közül melyiket tudod teljesíteni.

  Még mielőtt belevágnál a bankváltásba

  A bankok szerint főként akkor érdemes az egyszerűsített bankváltást kihasználni, ha vannak csoportos beszedéseid, rendszeres bejövő (például a fizetésed) és kimenő utalásaid, ugyanis a bankváltás ezeknek az adminisztrációját könnyíti meg.

  Ha jobban szeretsz egyénileg utalni vagy bankkártyával fizetni, számodra a hagyományos bankváltási út, tehát amikor magad szünteted meg a számlát a régi banknál és nyitod meg az újnál, egyszerűbb és gyorsabb lehet.

  Ha úgy döntesz, hogy belevágsz a bankváltásba, előtte fontos néhány dolgot figyelembe venned:

  1. Javasolt felmérni, hogy az eddigi szolgáltatónál milyen kapcsolódó szolgáltatásokat vettél igénybe, és azt is, hogy ezeket megkapnád-e az általad választott új számlához is.
  2. A választásnál egyaránt figyelj oda arra, hogy a bankfiók elhelyezkedése és nyitva tartása megfelel-e a számodra, és van-e ATM a lakhelyed, munkahelyed közelében. Utóbbi csak akkor fontos, ha havonta több mint 150 000 forintot veszel fel, mivel eddig az összegig ingyenesen használhatod bármelyik bankautomatát, ha a bankodnál kérted a havi 2 ingyenes készpénzfelvételt.
  3. Fontos azt is tudnod, hogy az egyszerűsített bankváltási folyamat csak a Magyarországon vezetett számlák esetén valósulhat meg. A réginek és az újnak is azonos pénznemben vezetettnek kell lennie, illetve mindkettőnek alkalmasnak kell lennie készpénz ki- és befizetésre, átutalás teljesítésére, valamint jóváírásra.
  4. Alapszámla konstrukcióval nem működik a bankváltás, mivel ott az alapszámla nyitáskor nem lehet másik forint fizetési számlád magyarországi banknál. Ettől függetlenül elindíthatod az alapszámla igénylését, de a régi számlád be kell zárni a nyitás folyamatában, így a bankváltás alapszámlára nézve nem értelmezhető.

  Több számlacsomagot is kínálhat egy bank: alacsony havi díj és magas tranzakciós díjak, vagy fordítva. Ezért érdemes átgondolnod, hogy mely szolgáltatásokra van a leginkább szükséged és körülbelül hány tranzakciót végzel egy hónapban. Az egyszerűsített bankváltást minden magyarországi bank biztosítja, így az összes közül választhatsz.

  A szolgáltatások felmérését megteheted a bankszámla-kalkulátorunkban, ahol pár perc alatt tucatnyi számla összköltségeit láthatod át. Emellett tanácsos elővenni a legutóbbi díjkimutatásodat, hiszen ebből látod igazán, hogyan épülnek fel a bankszámla-kiadásaid.

  Ha az életkorodnak, bankhasználati szokásaidnak megfelelően tudtál választani a jelenleginél kedvezőbb számlavezető bankot, nincs más hátra, mint elindítani a folyamatot.

  Bankváltás elindítása banki ügyintézőnél

  A bankváltás 3 lépése

  Az egyszerűsített bankváltás lényege, hogy ne kelljen mindkét bankba bemenned, ugyanis a váltás folyamatát a két bank elintézi egymás között.

  1. Menj el az új bankodhoz

  A kiválasztott új banknál kell kezdeményezned az eljárás megindítását. Ehhez személyesen kell elmenned valamelyik fiókjukba. Időpontot is foglalhatsz, így nem kell várakoznod.

  A beazonosításhoz vidd magaddal a személyi igazolványodat és a lakcímkártyádat, ezenkívül a bankszámla-kivonatodra is szükség lehet a régi bank adatai miatt. Ha szeretnél igényelni hitelkártyát vagy folyószámlahitelt, akkor a jövedelemigazolásodat is vidd el.

  Hiába volt a „régi” bankodnál folyószámlahiteled, az nem megy át automatikusan az új számládra, sőt a rajta lévő tartozás akadálya is lehet a bankváltásnak.

  A folyószámlahitelt igényelni kell az új banknál és nem biztos, hogy elsőre – anélkül, hogy hozzájuk érkezett volna a fizetésed – ugyanannyi hitelkeretet kapsz, mint amennyi a régi bankodnál volt.

  2. Indítsd el az egyszerűsített bankváltást

  Számlaváltási meghatalmazást kell kitölteni, mellyel meghatalmazod az új bankot a bankváltás elintézésével, ezt a régi bank nem utasíthatja vissza.

  Ebben nyilatkoznod kell személyes adatokról, elérhetőségről, arról, hogy honnan hová szeretnéd átvinni a számlát. Továbbá megjelölheted, mely napon szeretnéd a bankváltást, ez lehet egy számodra praktikus, könnyen megjegyezhető nap, mint például a hónap első napja.

  3. A bankok egymás között átadják az adatokat

  Ezután 2 munkanapon belül az új bank felveszi a kapcsolatot a régivel, jelzi felé az igényt a váltásról.

  A régi bankod maximum 5 munkanap alatt át is adja a szükséges adatokat az új banknak, ahol pedig rögzítik mindezt ugyanennyi nap alatt. Az új bank az összes megbízást áthozza a régitől, a biztosítókat, szolgáltatókat is értesíti, akik a rendszeres utalásokban, csoportos beszedésekben érintettek.

  Ha kéred, akkor a váltásról még a munkáltatót vagy a nyugdíjfolyósítót is értesíti, ha diák vagy, akkor pedig az ösztöndíj utalását is átviheted az új számlára.

  Utolsó lépésként további 1 munkanap alatt felmondásra kerül a számla, de ennek időpontjáról te is rendelkezhetsz a meghatalmazás kitöltésekor. Miután ez megtörtént, a bankszámládon lévő maradék pénzt átutalják az új számládra.

  Összefoglalva:

  • új számla kezdeményezése a kiválasztott banknál,
  • „Számlaváltási meghatalmazás” beadása,
  • a két bank felveszi a kapcsolatot – 2 munkanapon belül,
  • a régi bank minden információt átad az új banknak – 5 munkanapon belül,
  • az új bank rögzíti ezeket – 5 munkanapon belül,
  • felmondásra kerül a régi számla – 1 munkanapon belül.

  Menet közben lehetnek azért még díjak

  Mivel nem biztos, hogy a hónap elején fejeződik be a bankváltás, fontos tudnod, hogy a számlavezetési díjat, SMS-ek díjait és minden mást csak arányosan, addig az időpontig kell kifizetni a banknak, amíg azokat használtad.

  Természetesen az utalásokat, SMS-eket ki kell fizetni, hacsak nem fix csomagban vagy, de a teljes hónapra fizetendő számlavezetési díjat csak arányosan kell megfizetni, tehát ha a hónap közepén zárul le a számlád, akkor csak a felét.

  Ha a bankkártyád éves díját előre levonták tőled, akkor annak is visszafizetik (vagy utólag nem számolják fel) az arányos részét, ha nem évfordulón mondtad fel a számlát (és ezzel egyben a kártyát is). Ugyanakkor a legelső év kártyadíját, tehát ha a kártyád nincs még egy éves, nem biztos, hogy visszakapod.

  Bankváltási akadályok miatt fáj egy banki ügyfél feje

  Ezek akadályozhatják a bankváltást

  A bankoknak rendelet írja elő, hogy maximum hány napjuk van a váltásra. Láthatod, hogy a bankváltás legfeljebb mindössze 13 nap alatt megvalósulhat, ehhez azonban fontos, hogy minden feltételnek megfelelj. A következőkre figyelj oda, hogy minél rövidebb idő alatt megtörténjen a bankváltás:

  • Közös tulajdonú régi számla esetén közösen kell kérni a bankváltást, a meghatalmazás kitöltésénél így mindkét fél jelenlétére és beleegyezésére szükség van.
  • A kezdeményezés előtt mindenképp ki kell fizetni a számládon lévő folyószámlahitel-tartozást, ha van, mert negatív egyenleggel nem lehet lezárni egy számlát.
  • Lekötött betét esetén nem valósulhat meg a bankváltás, így annak feltörése miatt be kell menned a régi bankodhoz, ha ezt online vagy a telefonos ügyfélszolgálatukon nem lehet elintézni.
  • Az átmeneti időszakban tarts annyi pénzt a régi számládon, hogy teljesíthetők legyenek a korábbi megbízás szerinti tranzakciók, kisebb terhelések (számlavezetési díj, SMS-díj stb.).
  • Köztartozás esetén sem lezárható a régi számla – lehet ez inkasszó, hatósági átutalás, átutalási végzés vagy végrehajtási eljárás. Ezek végét meg kell várni ilyen esetben, ami 30-60 napig is eltarthat.
  • Ha még nem járt le a személyi kölcsön vagy a lakáshitel futamideje, a számla megszüntetését nem fogja engedni a régi bankod. Ha mégis engedi és a hitelhez olyan kamatkedvezmény tartozik, aminek feltétele, hogy havonta bizonyos jóváírás vagy jövedelem érkezzen a számlára, akkor számolj azzal is, hogy a törlesztőd megemelkedhet. Sokat spórolhatsz azzal is, ha a személyi kölcsönödet vagy a lakáshiteledet egy olcsóbb ajánlatra cseréled, ezt hívják hitelkiváltásnak.
  • Ha a számlád hagyatéki eljárásba lett bevonva, vagy zárolt, akkor nem megszüntethető meg.
  • A zárás előtti napokban már ne használd fizetésre vagy készpénzfelvételre a régi bankkártyádat! Az később kerül könyvelésre, így a függőben lévő könyvelés miatt nem fogják tudni lezárni a számládat.
  • Személyes adat változása esetén jelezd a bank felé, hogy mi változott meg.
  • Figyelj oda arra is, hogy a régi aláírás megegyezzen az új banknál írt aláírásoddal.
  • Ha a régi bankodnál megadtál másodlagos azonosítót, akkor azt az új bankodnál is meg kell majd adnod.

  Megtarthatom-e a régi számlámat bankváltásnál?

  Igen, létezik ilyen opció is. Válthatsz bankszámlát a régi számla megtartásával, ez az úgynevezett részleges bankszámlaváltás.

  Hogyha szeretnéd állandó megbízásaid egy részét az új, más részét a régi számláról teljesíteni, van rá lehetőséged a Számlaváltási meghatalmazásban. Ha a nyomtatvány kitöltésekor nem rendelkezel bizonyos megbízásokról, akkor azok a későbbiekben is a régi bankszámládról fognak teljesülni.

  Ha szeretnéd megtartani a régi számlát, szükség lesz egy pár további dokumentumra a bankfiókban az adminisztráció során. Ha csoportos beszedési megbízásról van szó, vidd magaddal a szolgáltató számlalevelét/szerződését, ami tartalmazza az ügyfél-azonosítódat és a szolgáltató pontos adatait.

  Rendszeres átutalási megbízás esetében a szolgáltató számlalevelére vagy a szerződés pontos adataira lesz szükség. Ha beérkező ismétlődő utalást szeretnél megtartani a régi számlán, akkor is érdemes tudnod a partner pontos nevét, címét, székhelyét, elérhetőségeit.

  Jobban jársz ha így csinálod a bankváltást

  Ha a részleges bankszámlaváltás mellett döntenél, akkor szerintünk jobban jársz, ha ezt nem az egyszerűsített bankváltás hivatalos folyamatán belül csinálod. Ehelyett inkább az új banknál nyisd meg a számlát, és az általad kiválasztott csoportos beszedéseket, rendszeres utalásokat állítsd be az új banknál, a réginél pedig töröld a netbankban.

  Azért is jársz ezzel jobban, mert több olyan bank is van, ahol videóbankon vagy szelfis számlanyitással fél óra alatt meg tudod otthonról nyitni az új számládat, és aztán mindent otthonról be tudsz állítani. A részleges bankváltáshoz pedig be kell menned az új bank valamelyik fiókjába, mert muszáj papíron aláírnod a megbízást.

  Mutatunk pár bankot, ahol már van szelfis számlanyitás.

  Bezár
  Havonta
  számlára érkező jövedelemmel és az általad beállított tranzakciókkal kalkuláltunk.
  Részletes kalkuláció
  Bezár
  Életkorod
  év

  Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

  Utalások
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft
  Automatikus beszedések
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft
  Rendszeres utalások
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft

  Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

  Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft
  Kp felvétel másik bank ATM-jéből
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft
  Bankkártyás vásárlás
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft

  Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni

  
  					
  Bezár

  Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

  Most kalkuláljuk a(z)
   bankszámláit...
   Mit szeretnél mobilról elintézni?
   Rendezés:
   • Bajnok bankszámla
    Mobilbanki ügyintézés
    3,9
    Mi ez?
    Havi összköltség 378 Ft Kezdetben 315 Ft
    Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
    Mobilbanki ügyintézés
    3,9
    Megnézem
    a bank oldalán
    Részletek
    • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
   • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
    Mobilbanki ügyintézés
    5,0
    Mi ez?
    Havi összköltség 450 Ft Kezdetben 304 Ft
    Számlanyitási akció 0 Ft
    Mobilbanki ügyintézés
    5,0
    Megnézem
    a bank oldalán
    Részletek
   • ECO bankszámla
    Mobilbanki ügyintézés
    4,3
    Mi ez?
    Havi összköltség 1 015 Ft Kezdetben 718 Ft
    Számlanyitási akció 0 Ft
    Mobilbanki ügyintézés
    4,3
    Megnézem
    a bank oldalán
    Részletek
   • George Online Díjcsomag Kedvezményes szinten
    Mobilbanki ügyintézés
    4,5
    Mi ez?
    Havi összköltség 2 809 Ft Kezdetben 806 Ft
    Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
    Mobilbanki ügyintézés
    4,5
    Megnézem
    a bank oldalán
    Részletek
    • Digitalizáld Visa betéti kártyádat és 5 000 Ft díjkedvezményt kapsz
   4 / 4 találat

   A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
   Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

   További szöveg megjelenítése

   Amire még oda kell figyelned

   150 000 forintig havonta kétszer lehet pénzt felvenni díjmentesen, a jogszabályok szerint azonban ennek a lehetősége egyszerre csak egy banknál lehet érvényben. Az erre vonatkozó nyilatkozatról az ügyintézők tájékoztatni fognak. Ezt fontos lenne aláírnod, ha nem szeretnél az új banknál a készpénzfelvételért fizetni.

   A bankváltás ingyenes, egyik bank sem kérhet érte pénzt.

   Azonban a bankok felszámolhatnak díjat a régi bankszámla megszüntetéséért. Ezt viszont csak akkor tehetik meg, ha az előző számlád nyitása óta kevesebb, mint fél év telt el. Ebben az esetben sok tényezőtől függ, hogy mennyi lesz a pontos költség. Figyelembe veszik például azt, hogy milyen számlacsomagot szüntetsz meg, és annak vezetéséért mennyit fizetsz, vagy azt, hogy az SMS és a netbank szolgáltatásoknak van-e díja a csomagodban.

   Bankváltás hitel mellett

   Mint említettük, ha folyószámlahiteled van, azt mindenképp vissza kell fizetned a régi bankodnál, hogy megtörténjen a bankváltás.

   Személyi kölcsön vagy jelzáloghitel esetén előírhatja a bank, hogy bankszámlát kell náluk vezetned és arról a számláról vonják le a törlesztőrészletet minden hónapban. Ez lehet speciális törlesztési számla, ami teljesen ingyenes, de ez nem egy normál folyószámla, amihez bankkártya tartozik, meg amiről utalhatsz, mert ez csak arra jó, hogy ide utald a törlesztőd összegét.

   A legtöbb bank viszont azt szeretné, hogy nála vezesd a normál bankszámládat, hozzájuk érkezzen a fizetésed és ezért általában kamatkedvezményt nyújtanak a hitel normál kamatából, vagyis alacsonyabb lesz a törlesztőrészleted.

   Ha bankot váltasz és nem a hitelt vezető bankhoz jön a fizetésed, akkor könnyen lehet, hogy elveszíted ezt a kedvezményt és magasabb lesz a törlesztőd.

   A bank abban az esetben el fogja utasítani a számla bezárását, ha olyan számlát szeretnél átvinni máshova, amelyet eredetileg hiteligénylés miatt nyitottál meg.

   A másik bankban is biztonságban lesz a pénzem?

   Ha 100 000 euró (most körülbelül 37 millió forint) alatti összeg van a bankszámládon, és ezt vinnéd át egy másik magyarországi bankba, akkor minden banknál ugyanolyan biztonságban van a pénzed. Itt tudod megnézni a listát, de hangsúlyozzuk, minden, Magyarországon működő banknál ugyanúgy védett a pénzed, (természetesen ezek a bankok is benne vannak: CIB Bank, Erste Bank, K&H Bank, MBH Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank).

   Minden magyar bank tagja az Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA), amely garantálja, hogy ha bankcsőd történne, akkor néhány munkanapon belül kifizetik a bankban ragadt pénzedet. Ez nemcsak a folyószámládon, megtakarítási számládon tartott összegre vonatkozik, hanem a betéteidre és azok kamataira is. Ez a 100 000 eurós határ bankonként és ügyfelenként értendő, tehát ha 3 bankban van számlád, akkor mindegyik banknál 100-100 ezer euróig vagy biztonságban bankcsőd esetén.

   Ha a bankszámlának több tulajdonosa van, akkor a 100 000 eurós kártalanítási értékhatár betéttulajdonosonként értendő, így például egy házaspár közös bankszámlájáról 200 000 eurós a biztosítási összeghatár. Azonban ez csak a számlatulajdonosokra vonatkozik, a meghatalmazottakra nem! A betétbiztosítás az ügyfél számára ingyenes, a betétbiztosítás így 100 000 eurónak megfelelő összegig annak 100 százalékára szól, a kamatokkal együtt.

   Összefoglalás a bankváltásról

   Ha nem vagy elégedett a bankoddal, bármiért is, akkor lehetőséged van másik bankhoz átmenni. Ezt még akkor is megteheted, ha hiteled van, de akkor meg kell tartani a régi számládat is, csak nem fogod használni a hiteltörlesztésen kívül másra. Arra figyelj, hogy ha kaptál kedvezményt a számla használatával, forgalmával összefüggésben, akkor ez megszűnik.

   Mielőtt ebbe belefogsz, nézz körül a bankon belül is, hátha találsz egy jobb számlacsomagot. Ekkor ugyanis nem kell számlaszámot cserélned, megmarad az internetbank azonosítód, mobilapplikációd is.

   Az egyszerűsített bankváltási folyamattal elég csak a kiválasztott új bankba bemenni.

   Ha alapszámlát választottál ki, akkor lehet, hogy nem érdemes bankot váltani, mert a kedvezmények és a díjak az ingyenes tranzakciókon belül minden banknál azonosak. Alapszámlánál azonban nem lehet más bankszámlád Magyarországon, és nem lehetsz ilyen számla felett rendelkezésre jogosult sem, ezért ezeket be kell zárnod előtte. Ha van folyószámlahiteled, akkor azt célszerű lezárnod (feltöltened) az egyszerűsített bankváltás előtt. Lekötött betéted sem lehet a bankváltás előtt és köztartozás sem lehet a számlán.

   A bankváltás folyamán az új bank az összes megbízást áthozza a régi banktól és értesíti a csoportos beszedések megbízóit a változásról. Kérésedre a munkáltatót vagy a nyugdíjfolyósítót is értesíti a bank.

   Az új bankodnál ismét kérni kell az ingyenes készpénzfelvételt.

   Maradtak kérdéseid?

   • A bankkártyámat átvihetem az új bankhoz?

    Sajnos nem. Meg kell várnod, míg az új bank legyártja a bankkártyát és kézbesíti neked, amit aktiválnod kell.
   • Pénzbe kerül a bankváltás?

    Nem. Viszont a régi bankod egyenlegének átutalását az új számládra még terhelheti díj a régi banknál és lehet valamilyen bankszámla bezárási díj is, ha a régi számlád még csak néhány hónapos. Ha aláírtál hűségidőt, akkor is lehet, hogy a bank visszakéri tőled a számlanyitással kapott jóváírást.
   • Hogyan tudom a lehető leghamarabb használni az új bankszámlámat?

    Miután megnyílt a bankszámlád és a bank képes azonnali, mobiltelefonba digitalizálható bankkártya kibocsátására, akkor azzal és egy NFC képes telefonnal a bankszámlád egyből használatba vehető. Ha az új bankod nem tud ilyen kártyát kibocsátani, akkor sajnos meg kell várnod a bankkártyádat, erre körülbelül egy hetet kell várnod.
   Homa Péter
   Homa Péter bankszámlaszakértő
   Linkedin
   Homa Péter bankszámlaszakértő

   Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.