Diszkont Kincstárjegy: kedvező állampapír 3, 12 hónapra

Ha rövid távra fektetnéd be a pénzed és fontos a biztonság, akkor ez az állampapír jó megoldás lehet. Mutatjuk a részleteket.

PROMÓCIÓ
GRÁNIT KamatMax betét
 • 6 hónapra 7,00% éves kamat és EBKM
 • Feltétel a lekötés ideje alatt havi 20.000 forintos kártyás vásárlás
 • Ingyenes számlavezetéssel elérhető
RÉSZLETEK

Az állampapírok általában hosszú időtartamra szóló befektetések, az állam ugyanis szereti hosszú időre kölcsönvenni a pénzed. Mégis van olyan állampapír befektetési lehetőség, mely rövid időre is kihasználható. Ennek neve Diszkont Kincstárjegy. Ebben az útmutatóban megismerheted ezt a lehetőséget és utána összevetheted ezt más rövid lejáratú befektetési formával, például a bankbetéttel.

Fontos változás, hogy 2022. szeptember 9-én a kormány bejelentette, hogy 11 százalékos induló kamatot fizető lakossági állampapírt bocsát ki még szeptemberben. A futamidő és a további pontos feltételek - elsősorban a visszaváltás - még nem ismertek, de vélhetően rosszabb feltételekkel lesz visszaváltható az eddigi legkedveltebb állampapírokhoz képest.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is elmondta, hogy a meglévő állampapírok kamatát is tervezik megemelni. Újra bevezetik a Bónusz Magyar Állampapírt (BMÁP), mely egy, a 12 hónapos diszkontkincstárjegy (dkj) hozamához kötött, változó kamatozású 3 éves papír lesz.

Ezért érdemes Diszkont Kincstárjegyet választanod

Mint minden állampapírnak, úgy a Diszkont Kincstárjegynek is vannak biztonsági és adózási előnyei.

A biztonsági előnyökről szólva, a befektetésed teljes összegére, tehát a betétbiztosításnál ismert 100 000 eurós határon felül is, korlátlan összegben visszafizetési garanciát vállal a magyar állam. Ez minden más garanciánál erősebb, egyedül egy államcsőd jöhet csak közbe, de az az utóbbi 80 évben egyszer sem fordult elő.

A garanciát a befektetéskor megígért kamatra is biztosítja az állam.

Az állampapír nem az egyetlen kockázatmentes befektetési forma. Viszont a többi ilyen befektetési lehetőséggel ellentétben az állampapír-vásárlásokat pénzügyi tranzakciós illeték alóli mentességgel ösztönzi a kormány.

Ez a kedvezmény csak a lakossági befektetőkre vonatkozik, és csak akkor, ha a befektetés egy lakossági bankszámla és egy, a Magyar Államkincstár által állampapír-forgalmazás érdekében vezetett számla között történik. Az illetékmentesség feltétele továbbá, hogy a befektetési szolgáltatást a Magyar Államkincstár vagy a Posta Elszámoló Központot működtető intézmény nyújtsa.

diszkont kincstárjegy vásárlása postai ügyintézőnél

A Diszkont Kincstárjegy nem kamatozó befektetés, ezért a többi állampapírnál megszokott kamatadó-mentesség alapesetben nem vonatkozna rá.

A Diszkont Kincstárjegy esetében az árfolyamának változásával érsz el nyereséget, így az árfolyamnyereségre vonatkozó szabályok szerint megállapított rész kamatjövedelemnek minősül.

Ez viszont a jogszabályok alapján a 2019. június 1. után forgalomba hozott Diszkont Kincstárjegy sorozatok esetében nem minősül jövedelemnek, és így a Diszkont Kincstárjeggyel elért árfolyamnyereség mentesül a kamatadó megfizetése alól.

Ebben az útmutatóban a Diszkont Kincstárjegyről lesz szó, amelynek rövidítése DKJ. Mielőtt folytatjuk nézzük meg összehasonlításképpen, hogy mit tudnak ma a banki betétek!

A lekötött betétek kamataihoz érdemes az állampapírokat hasonlítani

Az utóbbi években a legtöbb banki betét alig fizetett valamit. Az utóbbi hónapokban megjelentek pár banknál azok a lekötött betétek amikkel már érdemes összehasonlítani az állampapírokat. Banki betétbe akár 3-6 hónapra is érdemes berakni pénzt, a legtöbb állampapírt nem ilyen lekötési távra találták ki.

Nézzük meg most, melyek a vonzó lekötött betétek, hogy utána jobb befektetési döntést hozhass!

Lekötött betéti kamatok
Bank és betét neveÉves kamatLekötési időFeltétel
GRÁNIT Bank:
KamatMax

Fix 8%, EBKM 8%6 hónapGránit bankszámla,
havi 20 000 forintos
bankkártyás vásárlás
GRÁNIT Bank:
KamatMax Plusz
Jelenleg 10,25%
(jegybanki alapkamat mínusz 2,75%), EBKM 10,25%
12 hónapGránit bankszámla,
aktivált bankkártya
MagNet Bank:
Mentor-Szféra
Plusz Program
Jelenleg 8,25%
(jegybanki alapkamat mínusz 4,75%), EBKM 8,16%
3 évnincs
 • A GRÁNIT KamatMax betét 6 hónapos lekötési idővel fixen 8%-os éves kamatot ad. A betét feltétele, hogy havonta 20 000 forintért, tehát a lekötés ideje alatt összesen 120 000 forintért kell Gránit bankos bankkártyával vásárolnod. A kamat kifizetése a lejáratnál van. További részleteket itt találsz.
 • A GRÁNIT KamatMax Plusz betét 12 hónapra ad jelenlegi állás szerint 10,25%-os éves kamatot (jegybanki alapkamat mínusz 2,75%). Ez azért jó, mert ha emelkedik az alapkamat, amire jó esély van, akkor a betét is többet fog fizetni. Az egyetlen feltétel, hogy a banknál legyen aktivált bankkártyád. További részleteket itt találsz.
 • A MagNet Banknak is általában több jó betéti ajánlata van. Közösségi betéteik közül talán a Mentor-Szféra Plusz Program a legérdekesebb. Ennek 3 éves a futamideje és jelenleg 8,25%-os éves kamata van. A kamatot 3 havonta fizetik ki és ugyanolyan gyakran nézik meg a jegybanki alapkamatot is hozzá. További részleteket itt találsz.

Most, hogy már tudod, hogy melyek a legmagasabb kamatozású betétek, térjünk vissza az állampapírokhoz, vagyis a Diszkont Kincstárjegyhez!

A Diszkont Kincstárjeggyel elérhető hozam

A Diszkont Kincstárjegy úgy működik, hogy nem fizet kamatot, hanem a névérték alatt, úgynevezett diszkont áron vásárolhatod meg. A lejáratkor aztán névértéken fizetik ki neked, vagyis a hozam a névérték és a vételár közötti különbségből tevődik össze.

A legkisebb befektetés, amit a Diszkont Kincstárjegyből megvásárolhatsz, az a 10 000 forintos névértékhez tartozó, a pillanatnyi vételárat tartalmazó állampapír.

Tehát például, ha egy Diszkont Kincstárjegyet 90,32 százalékos árfolyamon vásárolsz meg és lejáratkor 100 százalékon adod el, akkor 10,72 százalékos hozamot szerzel. (Azért nem 9,68 százalékot, mert a 9,68 százalékos árfolyamkülönbséget a 90,32 százalékos megvásárlási alapra vetítjük, nem pedig a lejáratkori 100 százalékosra.)

Ha többször ennyi összegből több Diszkont Kincstárjegyet vásárolsz, azok mind-mind önálló befektetésnek számítanak, így nincs „betétfeltörési” kockázatod az egész befektetésedre, ha a futamidő alatt mégis szükséged lenne a pénzed egy részére.

A futamidő lejárta előtt csak annyi Diszkont Kincstárjegyet kell eladnod, amennyi pénzre szükséged van. A többi Diszkont Kincstárjegyed az eredeti feltételekkel dolgozik tovább.

Bármikor megveheted

A Diszkont Kincstárjegyet folyamatosan bocsátják ki. A forgalomban lévő Diszkont Kincstárjegyek napi, Magyar Államkincstár által jegyzett árfolyamáról ezen az oldalon találsz információt. Ebből következtethetsz a lejáratkor elérhető hozamra is.

A Diszkont Kincstárjegy kifejezetten rövid távú befektetési forma, így 3 vagy 12 hónapos lejáratra vásárolhatod meg ezt az állampapírt.

2022.09.28-án beszéltem erről a témáról Binder Istvánnal a Karc FM-ben. Hasznos tanácsokat adunk és abban is segítünk, hogy a Bónusz állampapír megjelenésével és a Prémium Magyar Állampapír feltuningolásával mi lehet a legjobb lekötési stratégia.

Diszkont Kincstárjegy eladása

Természetesen megeshet, hogy hozzá kell nyúlnod a megtakarításodhoz a futamidő alatt.

A 12 hónapos Diszkont Kincstárjegyeket a Budapesti Értéktőzsdére is bevezetik, ahol kereskedhetsz vele, azaz eladhatod őket.

Bevezetik továbbá az „MTS Hungary” elnevezésű multilaterális kereskedési rendszerbe, illetve a „Bond Vision Market” elnevezésű szabályozott piacra is. Ezeken a helyeken szintén van lehetőséged eladnod (vagy akár vásárolnod) 12 hónapos Diszkont Kincstárjegyet.

A Magyar Államkincstár napi vételi és eladási árfolyamot jegyez a 3 és a 12 hónapos Diszkont Kincstárjegy sorozataira, így itt szintén eladhatók ezek az állampapírok.

a diszkont kincstárjegy az idő előrehaladtával egyre több pénzt ér

Mikor érdemes Diszkont Kincstárjegyet vennem?

Maga az állampapírpiac is vegyes, ezért létezhet kedvezőbb hozamot biztosító állampapír a Diszkont Kincstárjegynél.

Azt kell felmérned - és ehhez szükség esetén tanácsadók, elemzők segítségét is igénybe veheted -, hogy a Diszkont Kincstárjeggyel elérhető hozam várhatóan milyen többlethozamot, esetleg hozamveszteséget produkál majd más, rövid távú állampapírok fix kamatozású befektetéseihez képest. Ilyen lehet például a Kincstári Takarékjegy vagy a banki betétek.

Azt is felmérheted, hogy jobban megérheti-e hosszú távú állampapír befektetésre váltanod a rövid távú Diszkont Kincstárjegy helyett.

Bárhogy választasz is, a befektetett pénzed nem forog kockán, különbségek csak a kamatok (pontosabban a Diszkont Kincstárjegy esetében hozam) között vannak.

Ne feledd, hogy az állampapírok között akár a futamidő alatt is átválthatsz egy jobb(nak tűnő) befektetésre anélkül, hogy a befektetett tőkédet veszteség érné.

Itt vásárolhatod meg a Diszkont Kincstárjegyet

Az Állampapír.hu oldalon térképes és listás felsorolás is található a Diszkont Kincstárjegy forgalmazóhelyeiről.

Itt pedig az állampapírok, köztük a Diszkont Kincstárjegy statisztikáival és egyéb adataival kapcsolatban tájékozódhatsz.

A Diszkont Kincstárjegy előnyei és hátrányai

 • nincs kockázata a Diszkont Kincstárjegybe fektetett pénzednek, az nem veszhet el, mert visszafizetését az állam garantálja
 • a garancia a Diszkont Kincstárjegy hozamának kifizetésére is vonatkozik
 • a Diszkont Kincstárjegy 10 000 forintos címletben vásárolható meg, tehát könnyen elérhető
 • könnyű az eladása, hiszen csak annyi darab Diszkont Kincstárjegyet kell értékesítened, amennyi lefedi azt a forintmennyiséget, amire szükséged van, a többi kincstárjegy az eredeti feltételekkel tovább termeli a hozamot neked
 • bármikor eladhatod a Diszkont Kincstárjegyedet, nincs semmilyen megkötés erre vonatkozóan, a tőkéd nem veszélyezteted
 • ha a futamidő vége előtt visszaváltod a Diszkont Kincstárjegyed, hozamveszteség érhet
 • ha rosszul méred fel a várható hozam mértékét a futamidő alatt, akkor a többi állampapírhoz képest veszteség érhet a Diszkont Kincstárjegy választásával - ezt a kockázatot viszont részben ellensúlyozhatod azzal, ha a futamidő alatt átváltasz egy másik állampapírra
 • Magyarország hitelminősítő cégek általi leminősítése esetén a magyar állampapírok árfolyama leromolhat

Maradtak kérdéseid?

 • Lehet a Diszkont Kincstárjegy mellett más állampapírom is?

  Természetesen lehet. Egyik vagy másik állampapír birtoklása nem akadályozza más állampapír birtoklását. Sőt, ezek között szabadon választva létrehozhatsz egy olyan portfóliót, amelyben a kamatkockázatokat megosztod az egyes állampapírok között anélkül, hogy a tőkéd (a befektetésed) kockáztatnád.

 • Devizakülföldiek megvásárolhatják-e a Diszkont Kincstárjegyet?

  Igen. Sőt, a Diszkont Kincstárjegyet cégek, intézmények, azaz devizabelföldi és devizakülföldi jogi személyek, valamint jogi személyiség nélküli szervezetek is megvásárolhatják.

 • Mikor kerülnek forgalomba Diszkont Kincstárjegyek?

  A 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciókra minden héten kedden, míg a 12 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciókra minden második héten csütörtökön kerül sor, a pénzügyi teljesítés pedig mindig az aukciót követő hét szerdán esedékes.

  Ezeken az aukciókon a befektetők nem, kizárólag az ún. elsődleges forgalmazók vehetnek részt. A befektetők tőlük vásárolhatják meg a Diszkont Kincstárjegyeket.

Segítünk kiválasztani a számodra legkedvezőbb állampapírt!
Partnerünk, a Grantis Hungary Zrt. szakértőjével
 • Átbeszélitek, hogy milyen időtávra és mekkora összeget tennél állampapírba
 • Leszűrjük neked a szóba jöhető állampapírokat és egyéb értékpapírokat
 • Végül a teljes ügyintézést is ránk bízhatod
Promóció
Gergely Péter
Gergely Péter
LinkedinE-mail

Hiszek abban, hogy sztresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.

Alábbi tájékoztatás a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény vonatkozó rendelkezései alapján kereskedelmi kommunikációnak minősül, és nem tekinthető ajánlattételnek, teljes körű tájékoztatásnak, befektetési vagy adótanácsadásnak. Az egyes állampapírok forgalomba hozatalának és forgalmazásának általános feltételei (így különösen a kamatszámításra vonatkozó részletes szabályok) a vonatkozó ismertetőben és a nyilvános ajánlattételben szerepelnek az adott állampapír termékoldalán, a Részletek gombra kattintva. A BiztosDöntés.hu felhívja a befektetők figyelmét, hogy valamennyi befektetési kockázatot és lehetőséget a befektetőnek kell felmérnie és mérlegelnie!