7 tanács, hogy ne a pénzköltésről szóljon a karácsony

Nem is gondolnád, hogy a legtöbben mennyit költünk ilyenkor ajándékokra. Pedig olcsóbban is meg lehetne úszni. Segítünk!
Mit mond szakértőnk?Bezár
Nem is gondolnád, hogy a legtöbben mennyit költünk ilyenkor ajándékokra. Pedig olcsóbban is meg lehetne úszni. Segítünk!

A karácsony meghittségét sok családban zavarja meg az ünneppel járó szervezés és kiadások terhe. Ezen időszakban sokszor fogalmazódik meg a vágy arra, hogy az emberek visszatérjenek az egyszerűbb hagyományokhoz. 

Szerencsére a spórolás és a stresszmentes ünnep megvalósíthatóvá válik, ha végiggondolod, hogy neked mi teszi igazán kellemessé az ünnepet és az igényeidet kommunikálod a család többi tagja felé is. Útmutatónkban találhatsz jó néhány alternatívát, amelyek mentén végig tudod gondolni, hogy neked, hogyan lehetne a legjobb ez az időszak. 

 • Írta: Bodor Anna
 • frissítve: 2023. április 17.
 • promóció

A karácsony azon kívül, hogy a szeretet ünnepe, és az egymástól távol élő családtagok szinte egyetlen alkalma a találkozásra, a nagy pénzköltések időszaka is. Vannak, akik már jó előre spórolnak erre az időszakra, vannak, akik a megtakarításaikhoz nyúlnak, de az is előfordulhat, hogy valaki hitelhez folyamodik a túlzott költségek miatt. Vajon mik azok a tárgyak, ajándékok, amikre a magyarok költenek, mik az egyéb kiadások és mennyibe is kerül a karácsony összesen?

Milyen kiadásaim lesznek karácsonykor?

Az ünnepekhez számos költség kapcsolódik, sokszor olyanok is, amire elsőre nem is gondolsz. Érdekes lehet, ha végiggondolod, hogy te mire költesz a legtöbbet ebben az időszakban, és hol esel túlzásokba.

Munkahelyi és iskolai karácsony

Ha nálatok szokás, hogy neveket húztok ki és ezáltal egy véletlenszerűen kapott személynek vásároltok ajándékot, az még a jobbik eset, de ha a kedvenc kollégáidnak és még a főnöködnek is kedveskedni akarsz valamivel, az bizony költséges lehet.

Ha néhány közeli munkatárssal szeretnétek szűk körben megajándékozni egymást, ezt semmiképpen ne a munkahelyen tegyétek, mert könnyen megbánthattok valakit, aki esetleg kívül esik a körön. Szintén lényeges a munkahelyi karácsonynál, hogy ne ess túlzásokba és ne költsd el többheti fizetésedet, néhány figyelmes apróság bőven elég, ha ajándékozni szeretnél.

Nem javasoljuk, hogy ajándékokra hitelt vegyél fel. Évekig fogod fizetni a törlesztőket, pedig jó eséllyel arra sem emlékszel már, hogy tavaly másoktól miket kaptál karácsonyra. Hidd el, a többiek se fognak emlékezni jövőre, hogy idén mit veszel nekik hitelből.

Ha vannak iskoláskorú gyerekeid, akkor bizony a sulis karácsony is képbe kerül. Szerencsére a tanárok is tudatában vannak, hogy milyen megterhelő lehet ez az időszak pénzügyileg, így a legtöbb esetben maximum pár ezer forintos értékhatárt húznak az ajándékvásárláskor. Ezzel biztosítva van, hogy egyik gyerek sem érzi azt, hogy rosszabb ajándékot kapott, mint a többiek.

A szülők nem csak a tanév végén, hanem karácsonykor is össze szoktak dobni pénzt, hogy a tanárokat, de legalább az osztályfőnököt megajándékozzák.

Autóban mosolyos a kislány karácsonyfa mellett

Az ajándékok

Ennek a költsége nagyon eltérő lehet családonként, hiszen van, ahol ez a dőzsölés időszaka és van, ahol egyáltalán nem is ajándékoznak, hanem inkább az együtt töltött idővel ünneplik meg ezt a különleges alkalmat. Mostanában egyre gyakoribb, hogy az emberek élményt ajándékoznak, ami lehet utazás, színház vagy mozijegy, tanfolyam vagy közös program.

Ezekben az a legjobb, hogy az ajándékozott nem valószínű, hogy venne magának ilyesmit, különösen, ha nem engedheti meg magának az extra kiadásokat vagy csak sajnálná rá a pénzt.

Az utazás

Az ünnepeket a legtöbb család nemcsak szűk körben ünnepli meg, hanem találkozik a rokonokkal is, ahol vacsorák és vendégeskedések sora követi egymást. Jó helyzetben vagy, ha a tág család a közvetlen közeledben él, ám az is előfordulhat, hogy az ország másik felére kell elautóznod.

A vacsora

Sokan vannak úgy vele, hogy a rokonoknál úgyis annyit fognak enni, hogy felesleges még otthon is egy lakomát elfogyasztani, de a vendéglátók elég komoly összegeket szoktak költeni az ünnepi menüre.

A költségek igazságos megosztása érdekében gyakori, hogy a közös étkezésre mindenki visz valamit, amit viszont érdemes előre egyeztetni, hogy a végén nehogy túl sok legyen az étel és ki kelljen dobni egy nagy részét.

A dekoráció és a karácsonyfa

A legpraktikusabb talán pénzügyi szempontból, hogyha mindig ugyanazokat a díszeket használod újra, esetleg saját készítéssel próbálkozol, ami a természetben is gyűjthető, egyszerű alapanyagokból megoldható (gondolj például fenyőágakra, csipkebogyóra, szárított virágokra vagy tobozokra).

A karácsonyfakérdés jelenleg is vita tárgya a műfenyő és az igazi fenyő pártolói között. Olyan extrémebb megoldások is keringenek az interneten, mint hogy képekkel, esetleg a falra rögzített fényfüzérekkel pótolják a karácsonyfát a lakásban.

A csomagolás

Az emberek nagyjából háromnegyede szokta becsomagolni az ajándékokat és talán a leginkább felesleges kiadás itt érhető tetten.

A csomagolás addig a néhány percig tölti be funkcióját, amíg átadod az ajándékot annak, akinek szánod, és az illető ki nem bontja. Ez azon kívül, hogy nem túl környezetbarát, felesleges kiadással is jár. Ha ragaszkodsz hozzá, hogy valamivel el kell takarni a meglepetést, arra is van jobb megoldás.

Jó lehet az is, ha mindig újra felhasználod a színes ajándékzacskókat, amik, ha tartósakat választasz, akár évekig is jól bírják. A nagyobb ajándékok letakarására pedig kitűnően hasznosítható egy szép mintájú terítő, ami szintén évtizedekig jó szolgálatot tehet.

Karácsonykor mozgólépcsőn mennek a vásárlók a boltokba

Mennyit költünk átlagosan karácsonykor?

Az Árukereső.hu és a GKI Digital közös felmérése szerint 2021-ben az emberek átlagosan 60 000 forintot költöttek ajándékokra, a fenyőfa ára pedig 6 000 forint körül mozgott. Ha ehhez hozzáadjuk az ünnepi menüt, a rokonlátogatások miatti utazás költségét és a kollégákkal, barátokkal történt vacsora- és italszámlát, akkor könnyen 100 000 forint fölé is mehetnek a költségeink.

Van, aki nagyobb értékben költ egy-egy kiemelten fontos személy ajándékára, jellemzően a házastárs vagy partner részére. Az emberek átlagosan 9 000 forintot költenek egy ajándékra és a statisztikák szerint idén 7 embert lepnek meg (szemben a tavalyi 5 ajándékozottal). A spórolósabbak meghúznak egy 10 000 forintos határt fejenként, mások pedig inkább a kézzel készült ajándékokat preferálják.

A magyar internetezők körében készült felmérések alapján a válaszolók több mint háromnegyede az internetes formát választja a vásárlásra.

Ha te is ezt a lehetőséget szeretnéd kihasználni, akkor semmi esetre se hagyd a legvégére a választást, mert még a Magyarországról rendelt termékeknél is hosszabb kiszállítási idővel kell számolnod a kiszállítók túlterheltsége miatt, a külföldről behozott dolgokról nem is beszélve.

Az ajándékok népszerűségi listáján a szórakoztató elektronikai cikkek, a ruhaneműek és a játékok foglalják el a dobogót, de az alkoholos italok, a kozmetikumok és az édességek is előkelő helyen állnak.

A karácsonyi menüre is sokat költünk

A karácsonyi menüre a vendéglátók nagyjából 30 és 50 000 forint között szoktak költeni, a család méretétől és a vendégek besegítésének mértékétől függően. Az emberek válaszaiból az is kiderült, hogy a menü kiválasztását sok családban hosszas tervezgetés és vívódás előzi meg, de akad olyan karácsonyozó is, aki csak megrendeli a vacsorát aznap estére.

Ha a menü áraként egy középkategóriás 40 000 forinttal számolsz, illetve hozzáadod a dekoráció nagyjából 10 000 forintos árát, akkor 100 000 forint alatt nem úszod meg az ünnepeket.

Persze ez változhat a te esetedben, hiszen lehet, hogy sokat autózol a rokonokhoz, viszont nem ajándékoztok, csak a gyerekeknek jut néhány apróság, vagy nem vesztek új díszeket és nincs külső égősorotok.

7 tanács, hogy ne a pénzköltésről szóljanak az ünnepek

1. Kezdd el időben

Sokkal kevésbé lesz stresszes számodra ez az időszak, ha idejében nekilátsz beszerezni az ajándékokat, ha úgy érezd, hogy szükségesek. Ilyenkor még nincsenek annyira tele a bevásárlóközpontok, időben megjön, ha rendelsz valamit, és arra is van lehetőséged, hogy összehasonlítsd az árakat és azt vedd meg amit tényleg megéri.

2. Kérdezz és dolgozz össze

A lehető legjobb taktika a tökéletes választáshoz, ha konkrétan rákérdezel az illetőnél, hogy mire vágyik, mire lenne szüksége. Ha nem kapsz hasznosítható választ, akkor bizony nehezebb dolgod van, de egy közös programra, például moziba vagy színházba még ilyenkor is meginvitálhatod a megajándékozottat.

Ha valamilyen költségesebb ajándékot tervezel adni valakinek, akkor akár bevonhatod a család többi tagját is, így neked sem lesz olyan megterhelő anyagilag, és a többiek is megkönnyebbülhetnek, hogy van ajándékötlet.

Lány karácsonyi ajándékokat vásárol laptopon a karácsonyfa mellől

3. Csökkentsd le az ajándékokat

A közeli családtagokkal vagy barátokkal akár meg is egyezhettek, hogy egyáltalán nem vásároltok egymásnak ajándékot, hanem inkább a közösen töltött idő élvezetére koncentráltok.

Az is szuper ötlet, ha kihúzzátok annak a nevét, akinek ajándékot fogtok venni, ha jó hagyománynak érzitek a dolgot, de nem akartok vagyonokat költeni. Ilyenkor fontos azonban, hogy az az egy meglepetés legyen jól átgondolt és kreatív.

4. Vásárolj használtan

A használt holmi már régen nem kínos, hanem inkább környezettudatos, pénztárcakímélő és figyelmesebb (hiszen a megkeresésével valószínűleg több időt kell eltöltened, mintha csak bemész a boltba és megveszed újonnan).

Gondolkodhatsz játékokban, ruhaneműkben, vagy könyvekben, de akár háztartási eszközökben vagy műszaki cikkekben is. Érdemes ilyenkor olyat venni, amit már újonnan nem lehet megkapni, vagy nagyon nehéz beszerezni. Az viszont nagyon fontos, hogy alaposan nézd meg, hogy nincs-e valamilyen hibája a terméknek.

5. Nem is muszáj költened az ajándékra

Szívességet is felajánlhatsz például, amit egy saját készítésű kupon formájában még tárgyiasíthatsz is, ha szeretnél. Legyen szó gyerekfelügyeletről, aminek a kisgyerekesek mindig nagyon tudnak örülni, kerti munkáról vagy kutyamegőrzésről.

Bármi jó ötlet lehet, ami tudod, hogy az illető válláról nagy terhet emelne le.

Magad is gyárthatsz különböző ajándékokat kis költségvetéssel, hiszen így csak az alapanyagokat kell majd megvásárolnod, a többi a képzeleted és a két kezed dolga.

6. Tervezz

Készíts magadnak egy költségvetést, hogy kire és mennyit szeretnél költeni. Ehhez a tervhez mindenképp ragaszkodj a beszerzés során, mert így biztos lehetsz benne, hogy nem léped túl a keretet, és nem hajszolod magad egy esetleges túlköltekezésbe vagy adósságba.

A bankkártyád vagy a hitelkártyád maradjon inkább otthon és vigyél magaddal annyi pénzt a vásárlókörútra, amennyi szántál az ajándékokra.

7. Ne ess túlzásokba a vacsoránál

Rengeteg családnál megfigyelhető, hogy akkora lakomákat terveznek karácsonyi vacsora gyanánt mintha esküvőt is tartanának minimum 50 fővel. Ne felejtsd el, hogy csak azért mert karácsony van, nem fogjátok tudni megenni a szokásos adag többszörösét.

Sokaknak azért ez mégis sikerül, az ünnepek végére pár kilót híznak és ilyenkor jön a bűntudat és az újévi elhatározás, hogy na most akkor le fogok fogyni. Persze egyből éves kondibérletet vesznek, de egy hónap után feladják. Ennél sokkal egyszerűbb, ha csak annyit eszel karácsonykor, amennyit egyébként is ennél.

Ha túllőttél a célon, még akkor sincs késő, megpróbálhatod lefagyasztani a felesleges ételt, hogy ne kelljen a kukában kikötnie.

Bőrönd karácsonyi nyaraláshoz

Muszáj otthon töltenem a karácsonyt?

Egyre nagyobb divattá válik, hogy nem otthon, hanem egy szállodában ünneplik a karácsonyt a családok, ahol jóval nyugodtabban tölthetik együtt az idejüket, mint az otthoni kapkodásban, napokig tartó sütés-főzés és idegeskedés közepette.

Megvannak persze ennek a hátrányai is, hiszen nem biztos, hogy olyan otthonosan tudod majd magad érezni, mint a saját lakásodban, nem szabhatod személyre a karácsonyi menüt és a tágabb család sem gyűlik össze. Ha esetleg mégis kedvet éreznél, hogy kipróbáld ezt is, megvannak azok az előnyei, ami miatt érdemes.

Nem kell karácsonyfát díszítened

Vannak persze szép számmal azok is, akik a világ minden kincséért ki nem hagynák ezt a hagyományt, de lehet, hogy ha már sokszor csináltad, nem érzel hozzá kedvet, és már csak kötelező nyűg számodra.

Egy utazással egybekötött karácsony közben ezzel nem kell foglalkoznod.

Nem jön a rokonsereg

Szintén embertípusa válogatja, de lehetséges, hogy a harmadik napra már csak kulcsra szeretnéd zárni a lakásod ajtaját, annyira kimerültél a folyamatos látogatóktól. Egy olyan karácsony, amelyet nem otthon töltesz, valószínűleg csendesebb és nyugodtabban telik majd.

A találkozást pedig akár be is pótolhatjátok egy szilveszteri összejövetel keretein belül.

Kevesebb a stressz

Egy szállodai karácsonnyal kimaradhat a hatalmas bevásárlás, a takarítás, a főzés, és ha esetleg a szokásos karácsonyi költségeket használjátok fel az utazásra, és cserébe lemondotok az ajándékozásról, akkor a kétségbeesett meglepetéskeresés is elmarad.

Igazán a szeretteidre koncentrálhatsz és nem kell aggódnod semmi miatt.

Új élmények

Egy kis környezetváltozással sokkal könnyebben szerzel magadnak felejthetetlen élményeket, és később úgy emlékszel majd vissza a kalandra, mint a Különleges Karácsony. Ha nem vagy a szállodában pihenő típus, akkor nyugodtan vess be valamilyen extrémebb kikapcsolódást is.

A fent említettekhez természetesen nem kell elutazni, már az is rengeteget segíthet, ha a családdal leülve végigbeszélitek, hogy kiben mi kelt frusztrációt az ünnepek alatt, és min szeretne változtatni.

Ha nyitottak maradtok a problémamegoldásra és figyelembe vesztitek mindenki véleményét, akkor komoly esélyetek van az eddigi legjobb karácsonyra. Tekintsetek úgy az ünnepre, hogy azzal nem az őrült fogyasztást koronázzátok meg, hanem végre közös időt tölthettek el.

Nem kell foggal-körömmel ragaszkodni a hagyományokhoz, főleg, ha azok valakinek kellemetlenséget, szorongást okoznak.

Néhány kérdés, ami segíthet:

 • Mit és hogyan szeretnétek változtatni idén karácsonykor?
 • Mi okoz frusztrációt a karácsony kapcsán?
 • Hogyan tudtok egymásnak segíteni?

Maradtak kérdéseid?

 • Mikor vált a karácsony a fogyasztás ünnepévé?

  A 19. század előtt a karácsony viszonylag kisebb ünnep volt, amely pogány szertartásokban gyökerezett. Azonban ahogy az Egyesült Államok iparosodott és a világ legnagyobb gazdasága lett, a karácsony kereskedelmi és fogyasztási ünnepé vált. Ez a tendencia csak egyre súlyosbodik napjainkban hatalmas környezeti károkat okozva.
 • Miért költene túl sokat az emberek a karácsonyi időszakban?

  A karácsonyi túlfogyasztásnak és túlköltekezésnek számos különböző oka van. Ilyen magyarázat például a családi hagyományok, a társas nyomás, a mindenhol jelen lévő hirdetések és reklámok, a karácsonyi akciók és a mások felől érkező (vélt vagy valós) elvárások.
 • Miért hagyomány az ajándékozás karácsonykor?

  A hagyományok szerint az ajándékok a napkeleti bölcsek által a kis Jézusnak adott tárgyakat szimbolizálják, azonban valószínűleg még ennél is régebbre nyúlik vissza ez a tradíció. Források szerint már a rómaiaknál is szokás volt az ajándékozás a decemberben tartott Szaturnusz isten tiszteletére rendezett szaturnália kerestein belül. Az a nagymértékű ajándékozás, amely napjainkat is jellemzi a 19. századi Egyesült Államokban kezdett kialakulni és az új tradíciók teremtése azt a célt szolgálta, hogy a fiatal férfiak hangos, iszákos ünneplése helyett egy otthoni, nyugodt ünnep jöjjön létre.
Bodor Anna
Bodor Anna Pénzügyi szakértő
Bodor Anna Pénzügyi szakértő

Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.

Legfrissebb útmutatóink mindennapi pénzügyek témában

 • Ideges nő akinek mindenki megmondja mit csináljon
  Mindennapi pénzügyek

  Fogyasztói társadalom és személyes pénzügyek

  Fogyasztói társadalom. Milyen érzést társítasz ehhez a kifejezéshez? A legtöbben lemondó sóhajjal ejtik ki ezt a szókapcsolatot, miközben éles kritikát fogalmaznak meg a fogyasztási trendekkel kapcsolatban. De vajon tényleg ilyen fekete-fehér jelenségről van szó? Mit jelent valójában a fogyasztói társadalom fogalma, és hogyan hat a fogyasztás a hosszú távú pénzügyi célokra, illetve a boldogságra?

  frissítve: 2023. szeptember 12.
 • Férfi a kezével megállítja a dominót
  Mindennapi pénzügyek

  Mi az a pénzügyi terápia?

  A pénzügyi döntéseid során hajlamos vagy ugyanazokat a hibákat elkövetni? Szeretnél jobban hozzáállni a pénzügyi kérdésekhez? Kíváncsi vagy, hogy hogyan működik egy pénzügyi terápia és milyen pszichés tényezők húzódhatnak meg a rossz pénzkezelés mögött? Útmutatónkból megtudatod, hogy mit csinál egy pénzügyi terapeuta, ráadásul az adósság pszichológiájáról is tájékozódhatsz.

  frissítve: 2023. szeptember 12.
 • Fiatal lány bankkártyával a kezében
  Mindennapi pénzügyek

  Serdülők és a pénz

  Serdülő gyermeked van? Szeretnéd segíteni őt a tudatos pénzügyi viselkedés terén? Nem jutsz dűlőre a zsebpénz kérdésében? Szeretnéd, ha gyermeked jobban bánna a pénzzel? Útmutatónk segítségével megtudhatod, hogy hogyan alakulnak ki a pénzkezelési szokások, mennyire fontos a pénzügyi tudás, és arról is tájékozódhatsz, hogy hogyan érdemes végigkísérni a serdülőket a pénzügyi tudatosság útján.

  frissítve: 2023. október 5.