Az Erste Banknál elérhető egy korlátlan készpénzfelvételi csomag, aminél – a csomagdíj mellett - csupán a pénzügyi tranzakciós illetéket kell kifizetni. Hazánkban egyedüliként az Erste ATM-eken címletet is választhatsz, továbbá kedvenc pénzfelvételi összeget is megjelölhetsz. Az Erste ATM-ek érintéses bankkártyával a kártya fizikai behelyezése nélkül is használhatók és mobillal, okosórával is fel tudsz venni készpénzt. Ebben az útmutatóban az Erste Bank magyarországi és külföldi ATM hálózatáról, kedvezményeiről és használatáról lesz szó, beleértve a befizetéshez és a kifizetéshez egyaránt kapcsolódó kényelmi funkciókat is.

Jelentős ATM hálózat az Erste Banknál

Az Erste Bank az ország egész területét lefedve áll rendelkezésre bankjegy-automatáival. Belföldön közel 400 saját automata használható saját ATM díjjal. (A Takarékbank 2023. április 30-i beolvadásával a több mint 800 takarékbankos ATM saját díjas használata 2023. április 30-án megszűnt.)

Az Erste saját ATM-jei jelentős számban befizetésre is alkalmasak. Minden hazai Erste bankjegy-automatából – egyedülálló módon - az általad meghatározott címletekben lehet készpénzt felvenni.

Külföldön az Erste Bankcsoport ATM-jei is az Erste Bank saját, belföldi ATM készpénzfelvételi díjjal használhatók.

Erste ATM-ből vesz ki forintot egy férfi

Az Erste Bank ATM keresőjét itt találod.

Az Erste ATM keresőjében elég elkezdened begépelni az irányítószámot, a település nevét vagy az utcanevet, majd választhatsz a felajánlott találatok közül. De úgy is használhatod, hogy a nagyító ikonnal elindítod a keresést.

A találatok szűkítéséhez (bankfiók vagy ATM típusa, szolgáltatások stb.) a jobb oldali listából választhatsz, ami után a Szűrés gombbal indíthatod el a keresést. Ha engedélyezted a böngészőben a helymeghatározást, választhatod a Megadott pozíciómtól funkciót is.

A bankfiókok és pénztárak nyitvatartási ideje eltér. Erről további részleteket a keresett fiók oldalán találsz.

Megszűnt a kiterjesztett ATM hálózat az Erste ügyfeleknek

Az Erste betéti bankkártyákkal a takarékszövetkezeti ATM-ekből is ugyanolyan feltételekkel vehettél fel készpénzt hosszú évekig, mint a bank saját automatáiból. Ez a lehetőség azonban, mely 2012. október 20. óta volt elérhető, 2023. április 30-án megszűnt, a Takarékbank MBH Bankba történt beolvadásával.

A saját ATM díjkedvezmény a takarékszövetkezeti ATM-eken csak a készpénzfelvételre vonatkozott, a további bankkártyás tranzakciókra nem, mint például az egyenleglekérdezésre, mobiltelefon-egyenleg feltöltésre stb.

Külön díjjal sújtja a finteches és a külföldi kártyás készpénzfelvételeket az Erste

2023. április 30-tól az Erste Bank magyarországi bankautomatáin a külföldön kibocsátott bankkártyával végzett készpénzfelvételi tranzakció után elég magas összegű eszközhasználati díjat kell fizetni. A díj nem vonatkozik a más magyar bank és az Erste Csoporthoz tartozó külföldi bankok által kibocsátott bankkártyákra.

Az eszközhasználati díjról az ATM tájékoztat a készpénzfelvétel előtt. Ha az ügyfél nem fogadja el ezt a díjat, akkor megszakíthatja a tranzakciót. Ekkor nem történik semmilyen terhelés a kártyáján.

ATM keresés az Erste Sorszámhúzó segítségével

A legközelebbi Erste bankfiók vagy ATM nemcsak az Erste ATM keresőjével, hanem az Erste Sorszámhúzó alkalmazással is megkereshető. A mobilapplikációt letölteni az alábbi linkekről lehet:

Mutatunk olyan Erste Bank-os számlacsomagot, amik jó eséllyel sokkal olcsóbbak, mint amit most használsz (főleg, ha több, mint 5 éve nyitottál számlát, vagy azóta emelkedett a számládra érkező jövedelem).

Bankon belül nagyon egyszerűen átválthatsz másik Erste Bank-os csomagra, még olyanra is, ami olcsóbb. Ugyanaz marad a bankszámlaszámod és ugyanazt a netbankot használhatod továbbra is, illetve ügyintézhetsz a szokásos fiókban.

Nézzük ezt meg a bankszámla-kalkulátorral is!

Bezár
Havonta
számlára érkező jövedelemmel és az általad beállított tranzakciókkal kalkuláltunk.
Részletes kalkuláció
Bezár
Életkorod
év

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  Rendezés:
  • George Online Díjcsomag Kedvezményes szinten
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 2 809 Ft Kezdetben 806 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • Digitalizáld Visa betéti kártyádat és 5 000 Ft díjkedvezményt kapsz
  • Privilégium "X" Díjcsomag Kedvezményes szinten
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 2 821 Ft Kezdetben 1 149 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • EgySzámla Díjcsomag - korlátlan NetBank utalási kedvezménnyel
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 3 545 Ft Kezdetben 2 236 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • Bázis Díjcsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 6 814 Ft Kezdetben 7 139 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Készpénzfelvétel az Erste ATM-ekből

  A készpénzfelvételnek mind az ATM oldaláról, mind pedig a bankkártya oldaláról van limitálása.

  ATM limitként az Erste Bank minden ATM-je egyszerre legfeljebb 40 darab bankjegyet tud kiadni, így elméletileg akár 800 000 forintot is ki tudsz venni belőlük egyetlen tranzakcióval. Ez azonban a nem magyar Erste Bank által kibocsátott bankkártyákkal nem érhető el, mert azokkal naponta (sikeresen) csak 150 000 forintot lehet felvenni, akár több tranzakcióval is.

  Az Erste Bank saját bankkártyái alapesetben legfeljebb napi 5 alkalommal használhatók készpénzfelvételre, így akár Erste, akár más ATM-ből legfeljebb napi 5 alkalommal legfeljebb összesen napi 500 000 forintot tudsz felvenni.

  Az Erste Bank alapesetben nem 500 000 forinton tartja a napi ATM limitedet a bankkártyádon, így limitet kell módosítanod a napi 500 000 forint eléréséhez. A betéti bankkártyákhoz kapcsolt napi készpénzfelvételi és tranzakciószám limiteket átmenetileg a TeleBankon, Internetbankon és mobilalkalmazáson keresztül, ingyenesen módosíthatod.

  Ha ez nem elég, akkor ennél magasabb összeget is be tudsz állítani időzáras limittel. Ez napi maximum 1 millió forint lehet készpénzfelvételnél, illetve maximum napi 20 készpénzfelvételi tranzakció.

  Ezt a George mobilappban is ingyenesen át tudod állítani a Funkciók menüpontban alatt a Bankkártyák résznél.

  Az Erste ATM-ekből kizárólag a VISA és a Mastercard logóval ellátott betéti és hitelkártyákkal lehet készpénzt felvenni. American Express, China UnionPay, JCB, Diners Club logóval ellátott bankkártyákkal történő készpénzfelvételre nincs lehetőség.

  Az Erste ATM-ekből a tranzakció végén 30 másodperced van elvenni a bankkártyádat a gépből. Az utolsó másodpercekben erre hang-, illetve fényjelzéssel is felhívja a figyelmedet.

  A koronavírus-járvány időszakában azt is érdemes tudnod, hogy a bank közlése szerint rendszeresen fertőtleníti ATM-jeinek kezelőfelületeit.

  Címletek és kedvenc összegek az Erste ATM-eknél

  Magyarországon egyedüliként az Erste ATM-eken van lehetőséged címletet is választani a készpénzfelvétel során. Ez akkor lehet hasznos, ha kisebb címletekre van szükséged, így a felveendő pénz mennyiségét nem kell, hogy korlátozd azért, hogy kapjál 1 000 vagy akár 5 000 forintos bankjegyeket is.

  1 000 és 5 000 forintos címlet esetén maximum 10-10 db bankjegyet tudsz felvenni tranzakciónként. A 10 000 forintos és/vagy 20 000 forintos címletek választhatósága ATM-enként eltérhet az elérhető címletmennyiségtől függően.

  Az ATM-es készpénzfelvételkor azt választhatod ki, hogy 1 000, 5 000, 10 000 vagy 20 000 forintos címletekben szeretnéd felvenni az összeget. Erre csak a magyarországi Erste bankjegy-automatáknál van lehetőséged. A címletválasztást az ATM Pénzfelvétel menüpontjában, a képernyő bal alsó sarkában található Címletek gomb megnyomásával érheted el.

  A címletek kiválasztásakor az ATM kijelzőjén láthatod a választható és elérhető címletek típusát, valamint maximális mennyiségét. Ez bankjegy-automatánként eltérő lehet.

  Erste ATM-en férfi a kedvenc összegét állítja be

  Kedvenc összeg beállítása Erste ATM-en

  Egyes ATM-eken kedvenc készpénzfelvételi összeget is beállíthatsz az ATM-es készpénzfelvételhez. Így a nyelvválasztás és azonosítás után nem kell megadnod a felvenni kívánt összeget, hanem használhatod helyette a választott Kedvenc összeget jelölő gyorsgombot (pl. 10 000 Ft).

  A kedvenc összeget megadhatod konkrét összeggel és címletválasztással is, illetve bármikor módosíthatod. Ha más összeget választasz, azt akár azonnal elmentheted új kedvenc összegként.

  Új kedvenc összeg beállítását (vagy a már korábban eltárolt kedvenc összeg módosítását) így teheted meg:

  1. Helyezd be a kártyádat a chip olvasóba, vagy érintsd a leolvasó felülethez.
  2. Válaszd ki az ATM főmenüjében a „Pénzfelvétel” funkciót.
  3. Add meg a PIN-kódodat.
  4. Válaszd ki azt az összeget, amit fel szeretnél venni, egyúttal új kedvenc összegként állíts be az erre kijelölt gombbal.
  5. A megerősítő képernyőn válaszd az „Eltárol és tovább” gombot.

  Érintéses készpénzfelvétel az Erste ATM-jeinél

  Az Erste ATM-eken érintéses bankkártyát is használhatsz, melyet nem kell a gépbe helyezned, elég odaérintened. Ezzel egyszerűbb és gyorsabb a tranzakciós folyamat, továbbá biztonságosabb is, hiszen jobban védi az adataid a csalók esetleges adathalász tevékenységétől.

  További előny, hogy nem felejted az ATM-ben a kártyád. Az érintéses funkció használatához elegendő egyszer érinteni.

  Személyes sztori az érintés hasznosságáról

  Egyszer jártam úgy egy Erste ATM-nél (bár akkor Revolut kártyával akartam pénzt felvenni) hogy bedugtam a kártyát, megadtam a PIN kódot és aztán úgy elnyelte az ATM a kártyámat, hogy nem is kaptam vissza, de nem is adott semmilyen hibaüzenetet vagy magyarázatot se az ATM, se a mobilbankon keresztül nem jött üzenet.

  Mivel ez egy erstés bankfióknál volt, gondoltam húzok sorszámot, hátha ki tudják venni vagy látnak valamit róla, mert nagyon idegesítő volt és a pénzre szükségem lett volna. A fiókban semmit se tudtak mondani, nem is tudnak az ATM-el semmit se csinálni, azt mondták, hogy a kártyakibocsátóval (Revolut) kell beszélnem. Az biztos, hogy ilyenkor a kártyát már nem kapod vissza.

  Beszéltem a Revoluttal és ingyen küldtek egy új kártyát, de annak az okát sohasem tudtam meg, hogy miért nyelte el és napokig arról a kártyáról nem is tudtam így pénzt felvenni.

  Ezért is nagyon hasznos az érintéses készpénzfelvétel, mert így sohasem fogja elnyelni a kártyádat egyik ATM sem (bár nem minden ATM tud érintéssel azonosítani, de szerencsére az Erste ATM-ek igen).

  Erste ATM-ből érintéses készpénzfelvétel

  Így működik az érintéses készpénzfelvétel

  Ha az ATM-en az érintéses szimbólum melletti LED jelzőfények zölden világítanak, akkor működik ez a funkció. Érintsd a bankkártyádat a szimbólumhoz! Ha a beolvasás sikerült, hang- és fényjelzést fogsz tapasztalni.

  Válaszd ki a szolgáltatást, add meg a kártyához tartozó PIN-kódot, és folytasd a tranzakciót.

  Az érintéses funkció az Erste Bank teljes ATM hálózatában használható. A funkció a plasztik bankkártyák mellett a mobiltelefonba vagy okosórába integrált =digitalizált) bankkártyákkal is elérhető.

  Ha aktiválni szeretnéd az érintéses bankkártyádat vagy PIN-kódot szeretnél módosítani, akkor továbbra is be kell helyezned a bankkártyát az ATM-be. A kártyát egyébként úgy is lehet aktiválni, hogy boltban vásárolsz vele és a terminálba bedugod a kártyádat.

  Fontos, hogy az érintéses tranzakció kezdete előtt meggyőződj arról, hogy az előző tranzakció már lezárult! Ilyenkor az ATM képernyőjén az üdvözlő képernyő látható a következő szöveggel: „Kérjük, helyezze be bankkártyáját vagy érintse az olvasóhoz!”.

  Készpénzfelvételi díjak és kedvezmények, korlátlan készpénzfelvételi csomag az Erste ATM hálózatban

  Az Erste ATM-ekben is érvényes a törvényi ingyenes készpénzfelvétel, mind a bank saját kártyáival, mind egy másik magyar bank kártyájával, ha ahhoz a törvény szerinti nyilatkozat tartozik.

  A pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló 2009. évi LXXXV. törvény 36/A. paragrafusa értelmében ugyanis, ha elmúltál 16 éves, akkor egy magyarországi, saját névre szóló bankszámlát megjelölhetsz, amelyhez díjmentes készpénzfelvétel tartozik.

  Erről a számlavezető bankodnál kell nyilatkoznod, és ennek igénybevétele teljesen díjmentes, még pénzügyi tranzakciós illetéket sem kell kifizetned érte.

  A kedvezmény kizárólag belföldi, forint töltésű Erste ATM-ekre vonatkozik, euró töltésűekre, vagy bankpénztári, postai készpénzfelvételre nem.

  Az ingyenes készpénzfelvételre vonatkozó kedvezmény havi két alkalommal vehető igénybe és együttesen legfeljebb havi 150 000 forintot tudsz így felvenni. Ha ezt túlléped, a bankod már díjat számít fel érte.

  Ezzel az Erste Bank standard díjazását tekintve több ezer forintos banki díjat tudsz megspórolni havonta, a kedvezmény tehát számottevő.

  De az Erste Banknál van lehetőséged olyan kedvezményre is, melyet a bank saját maga biztosít. Az Erste Korlátlan ATM készpénzfelvételi csomag igénybevételével, melynek havi díja 1 000 forint alatt van, korlátlan számban és összegben vehetsz fel készpénzt bármely Erste ATM-ből a pénzügyi tranzakciós illeték díjáért, ami 0,6 százalék.

  Egy 100 000 forintos tranzakció esetében ezzel például több mint 1 200 forintot spórolhatsz, miközben csak 600 forintot fizetsz érte (több mint 1 800 forint helyett). Ennek nyilván akkor van értelme, hogy ha havonta jóval több, mint 150 000 forintot veszel fel erstés kártyával.

  Férfi Erste ATM-be készpénz fizet be

  Készpénzbefizetés Erste ATM-mel

  Az Erste ATM-eken készpénzt is be tudsz fizetni a számládra.

  Ehhez a bankkártyádat az ATM-be helyezése vagy a leolvasó felülethez történő odaérintést követően válaszd a „Pénzbefizetés” menüpontot, majd add meg a PIN-kódodat. Rakd a bankjegyeket a készpénzbefizető nyílásba és kövesd a készülék utasításait.

  A következő lépésben hagyd jóvá a befizetni kívánt összeget. Van lehetőséged további bankjegyeket is befizetni, ezért ha ezt nem akarod, akkor zárd le tranzakciódat! Csak akkor távozz az ATM-től, ha újra az üdvözlőképernyőt látod.

  A befizetett összeg a felhasználható egyenlegen belül azonnal elérhető lesz, tehát fel tudod használni azt, de a számlatörténetedben csak később, a könyvelést követően fog megjelenni.

  A szolgáltatás igénybevételéhez érvényes tényleges tulajdonosi nyilatkozattal kell rendelkezned, melyről további információkat itt érsz el. Ha nincs tényleges tulajdonosi nyilatkozatod, akkor az ATM elutasítja a készpénzbefizetési tranzakciót. Nyilatkozatot bármelyik Erste bankfiókban a szerződéskötéskor, vagy akár később is tehetsz. (Erre a pénzmosás megelőzéséről szóló 2017. évi LIII. törvény (Pmt.) miatt van szükség.)

  Ezekre még figyelj oda a használat előtt

  A sikeres készpénzbefizetés érdekében a bankjegyeket mindig kisimítva helyezd a nyílásba. Egyszerre maximum 50 darab bankjegyet fizethetsz be és kizárólag forint bankjegyeket. A tranzakció során ne maradjon a pénzkötegen például:

  • gumi,
  • boríték,
  • csipesz,
  • gémkapocs,
  • kötegelő stb.

  A bankjegyek között ne legyen semmi más, például pontgyűjtő kártya, buszjegy, vagy bizonylat.

  Az automata nem fogad el olyan bankjegyet, ami szakadt vagy megragasztották. Ugyancsak nem fogadja el, ha a bankjegyek gyűröttek, szamárfülesek, összehajtva, rendezetlenül, összeragadva kerülnek az automata befizető nyílásába. Ugyancsak kizáró ok, ha a bankjegyek sérültek, szakadtak, hiányosak, erősen szennyezettek, összefirkáltak.

  Érméket nem tudsz befizetni a Erste ATM-en keresztül, kizárólag bankjegyeket. A befizetésről szóló bizonylatot mindig őrizd meg!

  Az ATM jobban megvizsgálja a készpénzt, mint elsőre gondolnád

  Ha az ATM a befizetési tranzakció során a bankjegyeket hamisgyanúsnak minősíti, azokat minden esetben bevonja. Ezeket a bankjegyeket a továbbiakban a Magyar Nemzeti Bank 19/2019. (V. 13.) MNB rendelete alapján kezeli az Erste Bank, így azok ellenértékét nem írhatja jóvá sem azonnal, sem pedig előzetesen. Ha a vizsgálat során kiderült, hogy a bankjegyek valódiak, az összeget a vizsgálat után automatikusan jóváírják a kártyádhoz tartozó bankszámlán.

  Ha a bankjegyek nem, vagy nem egyértelműen felismerhetőek, az ATM ezt visszajelzi a képernyőn, és visszaadja azokat. Ha ilyen bankjegyek befizetésével többször próbálkozol, az ATM biztonsági okokból bevonhatja a befizetett bankjegyeket, azok jóváírása nélkül. Ezért maximum 2-3 alkalommal próbálkozz ilyen bankjegyek befizetésével!

  Ha a befizetni tervezett bankjegyek mennyisége meghaladja a tranzakciónkénti maximális darabszámot, a fölös bankjegyeket az ATM visszaadja.

  Az este 20:30 utáni ATM készpénzbefizetések nem a befizetés napjával megegyező értéknappal, hanem a betéti kártyák esetén a befizetés napját követő napi, hitelkártyák esetén a következő munkanapi értéknappal könyvelődnek.

  Az Erste Bank által üzemeltetett, készpénzbefizetésre is alkalmas készülékeken a készpénzbefizetési szolgáltatás Virtuális Kártya kivételével bármelyik Erste bankkártyával használható, méghozzá - visszavonásig - díjmentesen. A készpénzbefizetésre is alkalmas ATM-eken keresztül a hitelkártya-tartozásodat is rendezheted.

  Hasznos biztonsági tudnivalók az Erste ATM-ek használata során

  Ha az ATM nem adja ki a kártyádat és/vagy technikai hibára utaló üzenetet ír ki, hívd fel a bankot az automatán feltüntetett telefonszámon.

  A készpénzfelvétel során lehetőség szerint egyedül legyél a helyiségben! Tarts megfelelő távolságot, ha másra vársz! A tranzakció megkezdése előtt győződj meg arról, hogy nem áll senki közvetlenül a hátad mögött.

  Erste ATM-es készpénzfelvételnél tolvaj kilesi a PIN kódot nő háta mögül

  Mindig ellenőrizd, hogy az ATM pénzkiadó és kártyaolvasó nyílásán nincs ragasztásra, átalakításra utaló nyom, illetve szokatlan, oda nem illő tárgy vagy rongálás az automatán. Ha ilyesmit tapasztalsz, ne végezd el a tranzakciót, hanem hívd az Erste TeleBankot a +36 1 298 0222-es telefonszámon, bankfióki ATM esetén pedig értesítsd a bankfiókban dolgozó munkatársakat.

  A készpénzfelvétel alatt senki se lássa, hogy milyen PIN-kódot adsz meg, és mekkora összeget veszel fel. Ha a tranzakció során a kártyád megsérül, vagy az ATM nem adja ki, hívd fel a kártyát kibocsátó bankodat és azonnal tiltsd le a bankkártyádat. Bankfióki ATM esetén kérheted a bankfióki dolgozók segítségét.

  Csak a bankfióki munkatársak segítségét fogadd el, idegenét nem, mert lehet csaló, és a problémád lehet a csalás része.

  Ha bankfióki vagy telefonos alkalmazottak arról tájékoztatnak, hogy a kártya visszaadására nincs lehetőség, akkor mindenképpen tiltsd le a bankkártyádat!

  A tranzakció után rögtön tedd el a bankkártyádat, a készpénzt lehetőség szerint ne az ATM-nél, hanem később, egy biztonságos helyen számold meg. Ha kértél bizonylatot, azt mindig vidd magaddal, ne hagyd az ATM-nél, vagy ne dobd ki a közelében lévő kukába sem! Ha nincs szükséged rá, inkább válaszd a „Készpénzfelvét bizonylat nélkül” lehetőséget, ha elérhető!

  Ne használd az ATM-et, ha a képernyője fekete, karbantartási vagy Windows képernyő látszik rajta. Ilyenkor épp töltési, szoftverfrissítési, karbantartási vagy hibajavítási művelet zajlik. Kizárólag akkor helyezd be a kártyádat az ATM-be, ha a kártyaolvasó körüli LED világít.

  Külföldi kedvezményes díjazású Erste ATM-ek Európában

  Külföldi ATM-eknél két kedvezmény vár rád.

  Az Erste Banknál saját magyarországi ATM díjjal tudsz külföldön is készpénzt felvenni Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Romániában, Szerbiában és Szlovákiában. Ausztria és Szlovákia kivételével ezekben az országokban nem euró a hivatalos fizetőeszköz, így más bank automatájának a használatához képest ezzel tetemes készpénzfelvételi díjat meg tudsz spórolni az Erste ATM-eknél.

  Másrészt Ausztriában és Szlovákiában, továbbá más EGT tagországban, ha eurót veszel fel nem Erste automatából, akkor bármely ATM-ben a magyarországi idegen ATM készpénzfelvétel díjával vehetsz fel készpénzt. Ez drágább mint a magyarországi saját ATM díja, viszont még mindig jóval kevesebb, mint a szokásos külföldi készpénzfelvételi díj.

  Hangsúlyozzuk, ez csak euró felvételére vonatkozik, ha más valutát veszel fel (mert például az adott EGT tagállamban nem euró a hivatalos fizetőeszköz), akkor ez a kedvezmény már nem érvényes és teljes díjat fizetsz.

  A saját belföldi ATM díjazás tehát külföldi Erste ATM-ben érhető el, bármely valuta felvételekor, míg az idegen belföldi ATM díjazás az EGT tagállamokban, de kizárólag euró felvétele esetén.

  Külföldi Erste ATM keresők

  Erste Csoport külföldi kedvezményes ATM-jeit, melyek saját belföldi ATM díjjal használhatók, az alábbi keresőkben éred el, országonként eltérő linken:

  Panasz olvasása Erste ATM készpénzfelvétel miatt

  Erste ATM-mel kapcsolatos panaszod van?

  Ha sikertelen volt az ATM-es készpénzfelvételed, mert például a ténylegesen felvett és a számlán terhelt összeg különbözik, akkor a probléma kivizsgálásához minden esetben szükséges az ATM leürítése és az automatán történt forgalom és készlet egyeztetése. Ezután tudják kivizsgálni a panaszodat. Ennek végét meg kell várnod.

  Befizetésnél van több lehetőség is

  Viszont befizetéskor, ha az sikertelen volt, akkor kérheted, hogy a kártyádhoz tartozó számlán az ATM leürítése és az automata forgalmának és készletének egyeztetése előtt írják jóvá a reklamált összeget. Ezt a bank a kivizsgálás eredményétől függően visszavonhatja vagy korrigálhatja, aminek tudomásul vételéről írásban kell nyilatkoznod.

  A reklamáció kivizsgálására és az esetleges előzetes (általában 3 munkanapon belüli) jóváírásra csak akkor kerülhet sor, ha a vitatott tranzakcióra vonatkozó adatokat teljeskörűen megadod a banknak. Az előzetes jóváírásról saját hatáskörben, kockázatkezelési szempontok alapján döntenek és az hamisgyanús bankjegyek bevonására nem vonatkozik.

  Panaszodra várhatóan a benyújtása utáni 15 munkanapon belül válaszolnak. Ha a panasz minden része az Erste Bankon kívül álló okból 15 munkanapon belül nem válaszolható meg, jelezni fogják neked az érdemi válasz késedelmének okait, valamint a végső válasz határidejét is. A végső választ legkésőbb a panasz közlését követő 35. munkanapon kapod meg.

  Sok minden kell még a panasz beadásához

  A bejelentésnél az alábbi adatokat kell megadnod:

  • adataid,
  • elérhetőségeid,
  • a készpénzfelvétel vagy befizetés pontos dátuma és időpontja,
  • a felvenni/befizetni kívánt (választott) teljes összeg,
  • az automata által ténylegesen megkapott vagy bevett összeg,
  • a reklamált összeg (tehát a különbözet),
  • a kártyádhoz tartozó bankszámlán terhelt/jóváírt összeg,
  • továbbá minden egyéb olyan információ, ami a panasz kivizsgálása során további fontos tényező lehet (pl. az ATM képernyőjén, a tranzakció során megjelent üzenetek).

  Befizetésnél a befizetni kívánt címletek és címletenkénti darabszám is fontos információ. Fontos lehet még a maszkolt kártyaszám (a kártyaszám első 6 és utolsó 4 karaktere), az ATM helyszínazonosítója, amit az üdvözlőképernyő jobb felső sarkában vagy a bizonylaton találsz (S0xxxx karakterekkel kezdődő azonosító).

  A panaszt személyesen, telefonon és írásban is benyújthatod. Telefonon benyújtott panaszok esetén az Erste Bank biztosítja az 5 percen belüli, élőhangos hívásfogadást. Az ATM-ekkel kapcsolatos észrevételeidet a hét minden napján 0-24 órában fogadják.

  Összefoglalva: amit érdemes tudni az Erste ATM-ek használatáról

  Mint látható, az Erste ATM-eknél van lehetőség érintéssel készpénzt felvenni. Sok ATM-nél azonnali jóváírással tudsz befizetni, pénzfelvételkor pedig címleteket választhatsz és kedvenc összeget is beállíthatsz. Ezek egyedülálló szolgáltatások.

  Erste bankkártyával legfeljebb napi egy millió forintot, más bank bankkártyájával legfeljebb tranzakciónkénti 800 000 forintot tudsz felvenni Erste ATM-ből.

  Az Erste ATM-ek is használhatók a törvény szerinti ingyenes készpénzfelvételre, a bank saját ügyfeleinek pedig egyedi árazású korlátlan készpénzfelvételi csomagot biztosít.

  Ha nem elégszel meg ennyivel, hanem még ennél is kedvezőbb díjakra vágysz más banktól, melyeket természetesen akár az Erste ATM-ekben is igénybe vehetsz, akkor nézd meg a bankszámla-kalkulátorunkat.

  Ezekkel olyan kedvezményeket is igénybe vehetsz - például külön díj nélküli korlátlan átutalási lehetőség belföldre bármely bank által vezetett számlára - melyek az Erste Banknál nem érhetőek el.

  Csökkentsd a bankköltségeidet és célozd meg az akár 0 forintos havi díjat is!

  Maradtak kérdéseid?

  • Tényleg lehet minden Erste ATM-ből fel lehet venni 800 000 forintot?

   Igen, ha az erstés bankkártyád limitje engedi és az összeg a kártyádhoz tartozó bankszámlán van ennyi fedezet. Ez azonban egy elvi határ.

   A konkrétan egyszerre felvehető összeg (és az egyszerre felvehető bankjegyek maximális darabszáma) mindig az adott ATM beállításaitól és aktuális kapacitásától függ, tehát számít az ATM pillanatnyi töltöttsége, címletek elérhetősége stb.

  • Az Erste befizető ATM-ek használata hitelkártyával is ingyenes?

   Egyelőre akciósan igen. Az akció a bank közlése szerint visszavonásig tart.

  • Mi lett a takarékbankos ATM kedvezményekkel?

   Ez a kedvezmény 2023. április 30-án megszűnt, mivel a Takarékbank beolvadt az MBH Bankba.

  Gergely Péter
  Gergely Péter pénzügyi szakértő
  Linkedin
  Gergely Péter pénzügyi szakértő

  Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.