Gránit Bank

A Gránit Bank története alig több, mint tíz évre nyúlik vissza. Mégis rendkívül innovatív magyar tulajdonú bankként működik, az elektronikus ügyintézésre fókuszálva. Fiókhálózata nincs, így azok fogják igazán szeretni, akik elsősorban online csatornákon keresztül intézik az ügyeiket, és nem igénylik a személyes ügyintézési lehetőséget.

Simondán Eszter • Frissítve 2024. április 7.
Gránit Bank

Hivatalos adatok

Bank neve Gránit Bank Zrt.
Székhely 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 8
Telefonszám 06 1 510 0527
Email info@granitbank.hu
Weboldal https://granitbank.hu/
Nemzetiség Magyar
Fiókok száma 2
ATM-ek száma 3
SWIFT kód (BIC) GNBAHUHB
Mérlegfőösszeg 1 019 milliárd Ft

Ismerd meg a bank ajánlatait

Hasonlítsd össze a hiteleket könnyen, gyorsan a kalkulátorunk segítségével!

Miért ajánljuk a Gránit Bankot?

Ha igazán ügyfélbarát, minden fronton elektronikus banki szolgáltatásokat keresel, akkor a Gránit Banknál jó helyen jársz. A Gránit Bank szlogenje is erre utal: „a Digitális Bank”.

Nemcsak az innovatív megoldásokban járnak élen, de kedvező áron kínálnak banki termékeket is, így találhatsz náluk bankszámlacsomagokat, bankbetéteket és lakáshiteleket, ide értve a támogatott hiteleket is.

A Gránit Bank története

A Gránit Bank 2010 májusában kezdte meg a tevékenységét, teljes mértékben magyar tulajdonban lévő zöldmezős bankként. A bank egyik alapító tulajdonosa Demján Sándor.

A bank a működésének fókuszába teljes mértékben az elektronikus ügyintézést, illetve a digitális bankolást állítja.

Csak 2 bankfiókjuk van, a 14 évvel ezelőtti indulásuknál is már digitális bankként gondolkodtak.

A bankban egy állami tőkeemelés révén 2013-2018-ig a magyar állam kisebbségi tulajdonos volt. Némi szünet után 2020 végén a Széchenyi Alapok 3 milliárd forintos tőkeemelésén keresztül az állam ismét kisebbségi tulajdonossá vált a Gránit Bankban.

A bank mérlegfőösszege 2022-ben már 1 019 milliárd forint felett volt, és 13 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el. A működésének negyedik évétől kezdve nyereséggel működik. A bank tőkemegfelelési mutatója magas, nagyjából 20 százalék, a hitel/betét arány a 63 százalék.

A Gránit Bank több díjat nyert, többször volt az év leginnovatívabb bankja, de volt az év bankja is, és 2022-ben ők kínálták az év fiataloknak szóló programját.

Fiatalok vesznek ki pénzt az ATM-ből

Innováció és digitális bankolás

A Gránit Bank tehát kezdettől fogva erőteljesen épít a digitális megoldásokra, és arra törekszik, hogy innovatív megoldásokkal tegye a bankolást kényelmesebbé és rugalmasabbá. 2012-ben elsőként vezették be a VideóBank szolgáltatásukat, amely mára több banknál is elérhető.

2014-ben bevezették a Gránit Üzenő alkalmazást, amelyen keresztül SMS helyett ingyenes push üzenetekkel (internetes SMS vagy iSMS) tájékoztatják az ügyfeleleiket a végrehajtott tranzakciókról, bankkártya-műveletekről vagy számlamozgásokról, és itt kapják meg a banki műveletekhez szükséges kódokat.

Egy évvel később szintén újdonságként vezette be a bank a Gránit Lock funkciót, amellyel a bank alkalmazásán keresztül egyszerűen és azonnal zárolható a bankkártya. A zárolás egy érintéssel fel is oldható.

A Gránit Bank már korán lehetővé tette az ügyfelei számára az érintésmentes fizetést, kezdetben a saját Gránit Pay alkalmazásával, később az Apple Pay-en keresztül.

A videóbankos számlanyitásban is élen járt a Gránit, 2017 óta működik náluk. A digitális bankoláshoz jól használható mobilapplikációt illesztettek, ahol diagramokon keresztül követheted nyomon a pénzügyeidet, és jól kézreálló funkciók segítik, hogy minél egyszerűbben és gyorsabban bankolhatsz.

Az applikációban válthatsz devizát, befizetheted a sárga csekkjeidet és nyomon követheted a megtakarításaidat. Vannak az appban érdekes extra funkciók, például a költéseid alapján kiszámolja az ökológiai lábnyomodat, és arra is van lehetőséged, hogy fát ültess.

Milyen számlacsomagokat kínál a Gránit Bank?

A Gránit Banknál nem csak VideóBankon keresztül tudsz számlát nyitni, de van szelfis számlanyitás is. Az igényléssel párhuzamosan meg is nyílik a használatra kész bankszámlád, úgy, hogy a bankkártyádat akár már másnap használhatod, egyelőre a mobilodban és az interneten.

Mivel a banknak nincs igazi fiókhálózata, általában alacsonyak a díjaik is, így olcsóbban intézheted náluk a banki ügyeidet. Az utalási díjak alacsonyak, és ez a csoportos beszedéseknél is így van.

A Gránit Bank kínál számlacsomagot kifejezetten azon diákok számára, akik diákhitelt igényelnek. A Diákhitel 1 konstrukciót 2023 júliusa óta csak ilyen számlára lehet igényelni, de más típusú diákhitelt is lehet Diákhitel számlára kérni. Ehhez a számlához államilag szabott díjkedvezmények járnak.

A Gránit Banknál már 6 éves gyermekek számára is nyithatnak számlát a szüleik, és a bank Family applikációval segíti a gyerekek pénzügyi nevelését. A szülő itt nyomon követheti a gyermeke költéseit, és együtt tervezhetik meg a pénzügyeket.

Bankkártyák széles választéka elérhető a Gránit Banknál

Bankkártyák a Gránit Banknál

A Gránit többféle bankkártyát kínál az elektronikus változattól a prémium kártyákig. Van vertikális grafikával ellátott nem dombornyomott kártyája több választható színben, és dombornyomott vagy nem dombornyomott verzióban kérhető standard kártyája, amelyeket minden belföldi ATM-nél azonos díjjal használhatsz.

Választhatsz emellett számos funkcióval ellátott Platinum Mastercardot, amely a törvényileg előírtnál több ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget biztosít akár külföldön is, és van a kínálatban lézergravírozott, illetve euróban vagy dollárban igényelhető kártya is.

Megtakarítások a Gránit Banknál

Az alacsony díjak a Gránit Bank bankbetétjeire is jellemzők. Bankbetét fronton bőséges a Gránit kínálata, ezért érdemes némi időt szánni a neked megfelelő kiválasztására.

A Gránit nem mindegyik akciós betétjéhez ad magas kamatot, vannak viszont olyan konstrukciók, amelyek kamata a jegybanki alapkamattól függ. Ezek a betétek azért hasznosak, mert ezek segítenek leginkább abban, hogy az infláció ellen védd a befektetésed.

Viszonylag új konstrukcióként jelent meg a Gránit Bank kínálatában egy bankszámla, amely magas látra szóló kamatot ígér. Itt tehát nem kell lekötnöd a pénzed, akkor férsz hozzá, amikor akarsz. A magas kamatot csak jövedelem-jóváírás esetén kaphatod meg, tehát valamilyen bérjellegű fizetésnek kell lennie. A bank ellenőrzi, hogy milyen jogcímen érkezett a pénz a számlára, és számít a jóváírás időpontja és összege is.

Pénzt a bank mobilapplikációjában is tudsz lekötni, és ugyanitt állampapírt is tudsz vásárolni.

Jelzáloghitelek a Gránit Bank kínálatában

A hangsúly a jelzáloghitelek esetében is az elektronikus ügyintézésen van, így a hiteligénylést egészen a hitelszerződés megkötéséig elviheted online. A szerződés aláírása viszont a budapesti ügyfélszolgálaton történik, ahová időpontot egyeztethetsz. A bank a szerződés közjegyzői okiratba foglalását is segít megszervezni.

A Gránit Bank a lakáshiteleit 2 éves türelmi idővel is kínálja. Ekkor a futamidő első két évében csak a kamatot kell törlesztened, a tőketörlesztés pedig a türelmi idő lejártával indul.

Lakáshitel igényelhető:

  • Új vagy használt lakás vásárlására, illetve építési telek vásárlására,
  • Építésre vagy bővítésre,
  • Felújításra,
  • Korszerűsítésre vagy
  • Hitelkiváltásra

A hitel futamideje 5 évtől 35 évig terjedhet, az elérhető hitelösszeg minimum 1 millió forint, a felső határt pedig az ingatlan értéke határozza meg.

A Gránit Bank csak 10 éves kamatperiódus mellett kínál lakáshitelt. Végig fix kamatozás viszont nincs, kivéve, ha legfeljebb 10 évre igényelnéd a hitelt.

Jó, ha tudod, hogy a Gránitnál a hitel induló költségeire vonatkozóan vannak ugyan akciók, de kamatkedvezményeket a bank a kamatplafon bevezetése óta nem kínál.

Van viszont szabad felhasználású jelzáloghitel, amely minden feltételében megegyezik a lakáshitellel, azzal a különbséggel, hogy a pénz felhasználható bármilyen lakáscélra, illetve hitelcél megjelölése nélkül más célra is. A szabad felhasználású hitelt nem kérheted türelmi idővel.

A Gránit Bank konzervatív hitelezésre törekszik, ez tetten érhető abban is, hogy viszonylag magasan húzta meg a hitelhez elvárt jövedelem alsó határát.

Támogatott hitelek a Gránit Banknál

A Gránit Bank kínálatában szerepel a 2024. januárjától igényelhető CSOK Plusz is, a jogszabályi maximumnál kedvezőbb, 2,89 százalékos kamattal.

A jelzáloghiteleknél érvényes jóváírási akciók a CSOK Plusznál is érvényesek. Az igénylés előtt online kalkulációt végezhetsz, és ha erre szükséged van, akkor piaci hitellel is kiegészítheted a támogatott hitelt.

A Gránit Bank falusi CSOK támogatást és falusi CSOK hitelt nem kínál.

Elérhető viszont Babaváró hitel, amelyet a Gránit Bank igen magas jóváírás mellett tud adni, és van külön akciója arra, ha az igénylő pár tagjai mindketten szelfis számlát nyitnak.

A Babaváró teljes mértékben online igényelhető, a szerződéskötés VideóBankon keresztül történik. Az igénylés akár 30 percen belül lezajlik.

Személyi kölcsön nincs a Gránit kínálatában

A Gránit Banknál fedezet nélküli hiteleket nem igényelhetsz. Egyedül a meglévő ügyfeleknek kínálnak folyószámlahitelt.

Simondán Eszter
Simondán Eszter Pénzügyi szakértő
Linkedin
Simondán Eszter Pénzügyi szakértő

Bár közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem, később a humán tárgyak felé fordultam. Szerettem az irodalmat, műveket elemezni, kritikákat írni. Angol szakon végeztem, a diplomamunkámat amerikai drámákból írtam. Az egyetem után egy nagy cégnél helyezkedtem el, ahol visszacsöppentem a pénzügyek világába. Annyira beszippantott, hogy visszaültem az iskolapadba, és közgazdász lettem. Az írás szeretetét és a banki világ iránti érdeklődésemet végül a gazdasági tartalmak írásában sikerült egyesítenem. Szívesen mélyedek el egy-egy témában, és mutatom meg az olvasónak, hogy pénzügyi témákról olvasni nemcsak hasznos vagy szükséges, de érdekes is lehet. Szabadidőmben szívesen olvasok és szeretem a reneszánsz táncokat.