Hitelfedezeti biztosítás – így segít a törlesztésben, ha elveszíted a munkahelyed

Hiteled van vagy most tervezel felvenni és minden oldalról szeretnéd bebiztosítani magad? Jó helyen jársz.

Mit mond szakértőnk?Bezár

Hiteled van vagy most tervezel felvenni és minden oldalról szeretnéd bebiztosítani magad? Jó helyen jársz.

A hitelfelvétel mindig tartogat kockázatot, hiszen nem tudhatod biztosan, hogy problémamentes lesz-e a visszafizetés. Egy váratlan betegség, baleset vagy munkanélküliség bármikor keresztbe húzhatja a terveidet.

Ha van hitelfedezeti biztosításod, akkor a biztosítási események bekövetkezte esetén a biztosító átvállalja a törlesztőrészleteket egy előre meghatározott időszakra vagy akár a teljes tartozásodat is rendezheti (erre általában a biztosított halála vagy rokkantsága esetén kerül sor).

Ne felejtsd el, hogy a biztosításkötésnek különösen fontos szerepe van hitelfelvétel során. Ezzel a lépéssel garantálhatod, hogy egy balszerencsés fordulat esetén sem szakad az adósság terhe szeretteid nyakába.

Hitelfedezeti biztosítás – így segít a törlesztésben, ha elveszíted a munkahelyed Hitelfedezeti biztosítás – így segít a törlesztésben, ha elveszíted a munkahelyed
 • Írta: Bodor Anna
 • frissítve: 2024. április 2.
 • promóció
Hitelfedezeti biztosítás – így segít a törlesztésben, ha elveszíted a munkahelyed Hitelfedezeti biztosítás – így segít a törlesztésben, ha elveszíted a munkahelyed

A jövő bizonytalan és egyre többen gondolnak arra hitelfelvétel előtt, hogy bebiztosítsák magukat és családjukat, ha valami baj történne. A hitelfedezeti biztosítás ebben tud segíteni. Megmutatjuk, hogy munkahely elvesztése esetén hogyan és mennyit fizet. A kisbetűs részeket is elmondjuk, hogy mikre vigyázz és hogy havonta mennyi biztosítási díjra számíthatsz. Ha fontos a biztonság és átmeneti törlesztési nehézségekre keresel megoldást, akkor itt a megoldás. Vágjunk is bele!

Kezdjük egy sztorival

Garrison Keillor amerikai író és rádiós műsorvezető. Ő alkotta meg a Wobegon-tó névre hallgató kitalált várost. Ez a település kiváló lakói miatt különleges. Például a városban élő gyerekek kimagaslóan jó képességűek és mindenki tökéletesen néz ki.

Oké, de mi köze ennek a hitelfedezeti biztosításhoz?

A Wobegon-hatás az az általános emberi tendencia, hogy mindenki túlbecsüli a képességeit és hajlamos figyelmen kívül hagyni a negatív tulajdonságait. Ha megkérdezel valakit az utcán, hogy mennyire tartja magát jó sofőrnek, akkor az illető valószínűleg az átlagosnál jobbnak fogja értékelni a képességeit.

Ugyanez igaz lehet a lakáshitelt felvevőknél a törlesztőrészletek visszafizetésére is.

A teljes képhez még hozzá kell adni a pozitív jövőkép vizionálására való univerzális fogékonyságot és máris láthatod, hogy miért olyan veszélyes a hamis biztonságérzet.

Nem jó ötlet abba a hitbe ringatni magad, hogy úgysem fordulhat elő semmilyen probléma a törlesztőrészletek fizetése közben. A többéves futamidő alatt rengeteg dolog változhat és érdemes felkészülnöd a kellemetlen meglepetésekre.

A felelősségteljes hitelfelvételnek részét képezi a hitelfedezeti biztosítás megkötése is. Egy biztosítás az esetek többségében nem pénzkidobás, hanem olyan tudatos pénzügyi döntés, amiért később még hálás lehetsz.

Oké, de mit kell tudni erről a biztosításfajtáról? Mire jó pontosan?

Ez a kis videó jól összefoglalja a legfontosabbakat, érdemes megnézni. Alatta az útmutató folytatódik, sok hasznos tanácsot és trükköt elmondunk, amikről jó tudnod.

Így véd meg a hitelfedezeti biztosítás

A hitelfedezeti biztosítást általában nagyobb összegű lakáshitel vagy személyi kölcsön felvételekor szokták megkötni. A hitelfedezeti biztosításra azért van szükség, hogy a törlesztőrészletek visszafizetésével soha ne legyen gondod.

Természetesen egy nagyobb összegű megtakarítás is segítséget jelenthet. Ha nem volt lehetőséged spórolni a hitelfelvétel előtt, akkor a hitelfedezeti biztosítás jó alternatívaként szolgál.

A szerződéskötéskor meg kell határozzátok azokat a biztosítási eseményeket, amelyekre érvényes lesz a biztosításod. Ilyen lehet például a rokkantság, a munkád elvesztése vagy a halál.

Ha a biztosítási esemény bekövetkezik, akkor a biztosító részben vagy egészben kifizeti helyetted a hátralévő tartozást.

Ha például váratlanul elveszíted a munkahelyedet, akkor néhány hónapig a biztosító állja helyetted a hiteled törlesztőrészleteit. Ha halálesetről vagy súlyos rokkantságról van szó, akkor a teljes tartozásod kifizetésre kerülhet (a szerződéstől függően).

Jól hangzik. Hol tudom megkötni és hogy működik?

Annál az intézménynél tudsz szerződést kötni, ahol a hitelfelvétel történt. A bankodnál alá kell írnod egy csatlakozási kérelmet, így érvényes lesz rád is a pénzintézet által kötött csoportos biztosítás. Fontos, hogy a bankok által kínált biztosításból általában egyféle van. A biztosítási esemény után járó pénzt nem te kapod meg, hanem közvetlenül a bank.

Ha nem csak a törlesztőrészletek fizetése miatt aggódsz és szeretnéd garantálni a teljes anyagi biztonságodat, akkor érdemes megismerned a jövedelempótló biztosítást és a kockázati életbiztosítást is!

Hitelfedezeti biztosítás megkötésére általában a hitelfelvételkor van lehetőség. Néhány bank lehetővé teszi, hogy a futamidő alatt köss szerződést, de ez ritka. Érdemes még a hitelfelvétel előtt végiggondolni, hogy szeretnél-e biztosítást kötni.

Ha hitelfolyósítás után gondolkozol el a biztosításkötésen, akkor a bankfüggetlen biztosítások között érdemes szétnézned. Ezek a már meglévő hitelszerződésekre is érvényesek lehetnek.

Általában ezekre köthető hitelfedezeti biztosítás:

 • lakáshitelre,
 • személyi kölcsönre,
 • szabad felhasználású jelzáloghitelre,
 • folyószámlahitelre,
 • és hitelkártya keretének a megszüntetésre

A hitelfedezeti biztosítás gyakorlatilag egy kockázati biztosítás. Ha nem következik be a biztosítási esemény, akkor a futamidő lejártával kifizetés nélkül szűnik meg a szerződés (tehát a havi díjakból nem gyűlik megtakarítás, mint a megtakarításos életbiztosításoknál).

A biztosítás bármikor felmondható a futamidő alatt, de ennek a pontos feltételeit a biztosítók és a bankok szabályozzák. A szerződéskötést követő 30 napban viszont bármikor meggondolhatod magad, és felmondhatod a szerződésed. A biztosítás felmondása nem jár pluszkiadással.

Házaspár kaik az ügyintézőnél felmondják a hitelfedezeti biztosításukat

Milyen esetekben fizet a hitelfedezeti biztosítás?

Ez attól függ, hogy pontosan milyen kockázatokat lefedő csomagot választottál. Általánosságban jellemző, hogy a hitelfedezeti biztosítás érvényes a:

 • rokkantságra
 • keresőképtelenségre
 • olyan tartós betegségre, ami miatt keresőképtelenné válsz
 • munkanélküliségre
 • halálesetre.

Természetesen a különböző káresetek után nem ugyanakkora biztosítási összeg jár. A szerződésben meg van határozva, hogy a biztosító milyen mértékben járul hozzá a tartozásod kifizetéséhez, esetleg hány hónapon keresztül vállalja a törlesztőrészletek fizetését. Előfordulhat az is, hogy a szerződéskötést követően még egy ideig nem érvényes a biztosításod.

A biztosító szeret biztosra menni

Rokkantság esetén a biztosító egy meghatározott rokkantsági százalék elérésétől fizet. A jó hír, hogy bizonyos százalék fölött a teljes hátralévő tartozást rendezi. Azt azonban ne felejtsd el, hogy az egészségkárosodási szintek nagyon különbözőek lehetnek biztosítótársaságonként.

Betegség miatt a biztosító akkor térít, ha szerződésben meghatározott egészségi problémák valamelyikéről van szó. Fontos, hogy az állapotodat orvosi igazolással bizonyítsd, ahogy más biztosításnál is. A szerződésedtől függően napi kórházi térítésre is jogosult lehetsz egy meghatározott ideig.

Ha tartósan munkanélkülivé válsz, akkor a biztosító a munkakeresés időszaka alatt kifizeti helyetted a törlesztőrészleteidet.

Fontos, hogy ez az időszak ne legyen hosszabb 6-12 hónapnál, mert csak ennyi ideig fizetnek helyetted a biztosítók. Ha közös megegyezéssel vagy felmondással távozol a munkahelyedről, akkor nem lesz érvényes a biztosításod a munkanélküliségre (ez vonatkozik a munkanélküliségi biztosításokra is).

A biztosított halála esetén a biztosító általában a teljes hátralévő tartozást kifizeti. Azonban nem mindegy, hogy baleseti, természetes vagy bűncselekmény miatti halálról van-e szó. A biztosítások nagy része nem fizet, ha a haláleset öngyilkosság eredménye vagy bűnelkövetés során következett be.

Mikor nem fizet a biztosító?

Fontos, hogy még a szerződéskötés előtt tisztában legyél azokkal a tényezőkkel, amik érvénytelenítik a biztosítóval kötött megállapodást. A biztosító nem köteles fizetni a biztosítási esemény után, ha:

 • a szerződéskötéskor eltitkoltad a már meglévő betegségedet.
 • a türelmi időszak alatt következik be a biztosítási esemény. A megállapodás csak a kockázatviselés kezdetétől van érvényben.
 • már több mint 6-12 hónapja munkanélküli vagy. A biztosító csak egy előre meghatározott időintervallumban fizeti ki helyetted a törlesztőrészleteket.
 • az egészségkárosodásod nem éri el az 50-70 százalékos szintet.
 • felmondtál a munkahelyeden vagy közös megegyezéssel távoztál. Mivel ez egy előre tervezhető esemény, a pénzügyi felkészülésre is van lehetőséged.
 • még nem vagy táppénzen, esetleg munkanélküli státuszban 60-90 napja. A biztosítások nem azonnal lépnek életbe, az első 2-3 hónapot magadnak kell fizetned, hiszen a biztosító csak tartós betegség vagy munkanélküliség esetén száll be a költségekbe.

A legfontosabb, hogy tisztában legyél a szerződésed tartalmával, hiszen ez tartalmazza a pontos kritériumokat és a kizárást jelentő tényezőket.

Férfi olvassa a hitelfedezeti szerződésének a részleteit telefonon

Hogyan működik a hitelfedezeti biztosítás, és mekkora biztosítási díjat kell fizetnem?

A hitelfedezeti biztosítás megkötése egyszerű, általában a hitelt nyújtó bank felajánlja a szerződéskötési lehetőséget minden ügyfelének. Egy egyszerű nyilatkozat kitöltésével csatlakozhatsz olcsó, csoportos hitelfedezeti biztosításokhoz.

A hitelfedezeti biztosítások esetében a biztosítás kedvezményezettje a bank. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a biztosító a hitelintézetnek fizeti ki a biztosítási összeget.

A hitelfedezeti biztosítás díját általában havonta kell fizetni. A díj mértékét kétféleképpen fejezheti ki a biztosító. Fizethetsz a havi törlesztőrészlet és a teljes hitelösszeg után meghatározott százalékot.

A biztosítási díj mértékét többféle tényező határozza meg. Számít:

 • az életkorod
 • a biztosítási összeg
 • a kamatláb
 • a futamidő
 • és a törlesztőrészlet nagysága.

Tegyük fel, hogy 5 000 forintos biztosítási díjat fizetsz. Ezt a bank meghatározhatja a 10 millió forintos lakáshiteled 0,05 százalékaként. Kifejezheti ugyanezt az összeget a havi 100 000 forintos törlesztőrészlet 5 százalékaként is.

A szerződés aláírása előtt legyél tisztában a biztosítási díjjal és akár hasonlítsd össze más ajánlatokkal is. Ne felejtsd el, hogy a bankválasztással biztosítót is választasz, hiszen csak annál a pénzintézetnél köthetsz hitelfedezeti biztosítást, ahol a kölcsönt felveszed.

Hogyan lehetne még olcsóbb a biztosítási díj?

Általánosságban elmondható, hogy egy átlagos hitelfedezeti biztosítás díja a havi törlesztő 6-7 százaléka között szokott mozogni. A díj a gyakorlatban egy kicsit olcsóbb a bank által biztosított kamatkedvezmények miatt. Mutatunk pár példát, hogy 6,5 százalékos díjjal mennyi biztosítási díjra számíthatsz.

Hitelfedezeti biztosítás havi költsége, ha a törlesztő 6,5 százalékát számítják fel
Havi
törlesztőrészlet
Biztosítási
díj
30 000 forint
1 950 forint
50 000 forint3 250 forint
100 000 forint
6 500 forint
150 000 forint9 750 forint

A biztosítás díja akkor lehet olcsóbb, ha a szerződésbe nem vonjátok bele az összes elérhető biztosítási eseményt. Mérlegeld, hogy neked mely szolgáltatásokra van szükséged.

Pontosan mitől függ az, hogy mennyit kell fizetnem?

A biztosítási díjadat több tényező is meghatározza. Ilyen például:

 1. A hitelösszeg: minél nagyobb tartozásért vállal felelősséget a biztosító, annál magasabb lesz a biztosítási díj.
 2. A biztosító díjszabása: mivel a biztosítók között jelentős eltérések lehetnek, érdemes még a hitelfelvétel előtt utánanézni a különböző bankoknál elérhető lehetőségeknek. Természetesen a biztosítási díj nem a legfontosabb szempont a hitelválasztáskor, de azért nem árt, ha tisztában vagy a lehetőségekkel.
 3. A fedezeti csomag: minél több káreseményre terjed ki a biztosításod, annál magasabb díjat kell fizetned.

A hitelfedezeti biztosítások legkiterjedtebb, ugyanakkor legdrágább típusa, ha a biztosítási összeg egyenlő a felvett lakáshitel összegével, és a futamidő alatt ez a szám nem csökken. Idővel kevesebb lesz a tartozásod és a kapott összeg megmaradó részéből a hátramaradott családodat segítheted.

Eggyel olcsóbb opció, ha a biztosítási összeg a tartozásoddal együtt csökken. Ez azt jelenti, hogy tényleg csak a tartozás törlesztésében tudsz segítséget nyújtani a szeretteidnek. A törlesztésvédelmi biztosítások még ennél is kedvezőbb díjszabású termékek, amelyek hasonló szolgáltatásokat kínálnak (azzal a különbséggel, hogy ezek csoportos konstrukciók).

A hitelfedezeti biztosítás a hiteled futamidejének a lejártáig érvényes. Ha végtörleszted a hiteledet (vagyis a tervezettnél előbb vissza tudod fizetni), akkor a biztosításod is megszűnik és nem kell többé fizetned.

Mutatunk pár lakáshitelt és ez alapján láthatod, hogy milyen hitelösszegnek mennyi a törlesztője és kb. mennyi lenne a hitelfedezeti biztosítási díja is. Az útmutató a kalkulátor alatt folytatódik, érdemes tovább olvasnod.

Bezár
Hitelösszeg
Futamidő
Havi nettó jövedelmetek
Meglévő gyermekek
Vállaltok további gyermeket?
1. gyerek születési idő
2. gyerek születési idő
3. gyerek születési idő
További beállítások
Bezár

Ha tudod előre, hogy hamarabb vissza tudod fizetni, állítsd be, hány év múlva, hogy még kedvezőbb lakáshiteleket tudjunk mutatni.

Csak ilyen kamatperiódusú hiteleket szeretnék látni:

Csak ezektől a bankoktól szeretnék lakáshiteleket látni


				
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg lakáshitel közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  lakáshiteleket...
  Rendezés:
  Válassz a kiemelt hitelek közül!
  További hitelek
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 132 238 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 6,90% Kamat: 6,69%
   Visszafizetendő 23 802 830 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 132-300 hó • THM: 7,01% • Hitel teljes díja: 8 802 830 Ft • Ebből kamat: 8 802 830 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,69%
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 132 653 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 7,06% Kamat: 6,74%
   Visszafizetendő 23 948 689 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 120-360 hó • THM: 6,86% - 8,00% • Hitel teljes díja: 8 948 689 Ft • Ebből kamat: 8 877 589 Ft • Kezdeti díj: 58 600 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,74%
  • Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel (üzleti feltételekkel)
   Törlesztő 133 903 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 7,28% Kamat: 6,89%
   Visszafizetendő 24 256 701 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 180-360 hó • THM: 7,02% - 8,10% • Hitel teljes díja: 9 256 701 Ft • Ebből kamat: 9 102 621 Ft • Kezdeti díj: 58 320 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,89%
  • 1x1 Lakáshitel
   Törlesztő 134 534 Ft Fix kamat
   THM 7,28% Kamat: 6,87%
   Visszafizetendő 24 216 190 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 72-360 hó • THM: 7,25% - 7,40% • Hitel teljes díja: 9 216 190 Ft • Ebből kamat: 9 216 190 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 6,87%
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 135 641 FtAz első hónapban 88 082 Ft
   THM 7,35% Kamat: 6,95%
   Visszafizetendő 24 383 410 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 120-360 hó • THM: 7,29% - 8,79% • Hitel teljes díja: 9 383 410 Ft • Ebből kamat: 9 367 810 Ft • Kezdeti díj: 60 050 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,95%

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A hiteleket csak negatív KHR listán nem szereplő, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg a hitelintézet döntésétől függően. A törlesztőrészletek számítása az aktuálisan meghirdetett kamatokkal történt, amelyeket a hitelintézetek módosíthatnak. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Tájékoztatunk, hogy kalkulátorunk nem számol a megvásárolni kívánt vagyonbiztosításának díjával, mivel az ingatlan hitelbiztosítéki értéke nem ismert. Előzőek miatt az általunk megjelenített THM összege a vagyonbiztosítás díját nem tartalmazza. Felhívjuk figyelmedet, hogy a bankok többsége kötelezően előírja a vagyonbiztosítás megkötését és fenntartását a teljes futamidő vonatkozásában, ezért a rendszeres havi kiadásokhoz az ingatlan vagyonbiztosításának összege hozzászámítandó.
  A vagyonbiztosítás díját figyelembe kell venni a THM plafon számításánál. A THM plafon jelenleg az alapkamat 24 százalékponttal növelt összege. A THM plafon értékének átlépése esetén nem adható ajánlat a hitelt igénylő részére, így kölcsön sem nyújtható számára.
  A vagyonbiztosítás pontos díjáról javasoljuk, hogy előzetesen tájékozódj.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Mikortól érvényes a hitelfedezeti biztosítás?

  A hitelfedezeti biztosítás általában nem lép azonnal életbe a szerződéskötést követően. Ennek az az oka, hogy a biztosítók kockázati szolgáltatást nyújtanak és szeretnének meggyőződni arról, hogy ami történik, az tényleg a véletlen műve.

  Ha a szerződést követő első héten elveszted a munkádat, akkor joggal merül fel a kérdés, hogy tényleg balszerencse érte-e. Esetleg azért kötöttél biztosítást, mert tudtad, hogy mi fog történni? Az utóbbi szituációra sajnos nem érvényes a szerződésed, ezért érdemes előre gondolkodni, és még a baj bekövetkezte előtt biztosítást kötni.

  A kockázatviselés kezdete az az időpont amikortól a biztosító vállalja a biztosítási esemény után járó kártérítés kifizetését. Ez a dátum gyakran nem esik egybe a szerződés aláírásának napjával. Általában 60 és 90 nap közötti várakozási időt határoznak meg a biztosítók.

  Azt se felejtsd el, hogy nem csak a biztosításkötést követő időszakban kell vállalnod a költségek egy részét. Ha elveszíted a munkádat vagy keresőképtelenné válsz, akkor a biztosítási esemény bekövetkezte után még körülbelül 60 napig magadnak kell állnod a törlesztőrészletet.

  Ha szeretnéd elkerülni az anyagi problémákat, akkor még a hitelfelvétel előtt gondoskodj a szükséges megtakarításról.

  Keresőképtelenség esetén a biztosító csak egy előre meghatározott időszakban fizeti helyetted a törlesztőrészleteket. A pontos határidő természetesen függ az orvos véleményétől és a konkrét betegségtől.

  A hitelfedezeti biztosítás megkötésére a hiteled folyósításának napjától van lehetőséged. Ehhez csupán egy nyilatkozatot kell kitöltened, ami a bankban elérhető.

  Már van tartozásod, de most hallasz először a hitelfedezeti biztosítás lehetőségéről? Szerencsére a futamidő közben bármikor van lehetőséged a biztosítási szerződés megkötésére.

  Férfi aláírja a hitelfedezeti szerződést a tanácsadója segítségével

  Miért érdemes hitelfedezeti biztosítást kötni?

  Egy hosszú futamidő alatt rengeteg váratlan dolog történhet. Lehet, hogy most probléma nélkül tudod fizetni a törlesztőrészletet, de nem biztos, hogy ez mindig így lesz. A hitelfedezeti biztosítás havi néhány ezer forintos díja nem nagy kiadás ahhoz képest, amit a törlesztés csúszása jelenthet.

  Különösen fontos a biztosításkötés a jelenlegi, gazdaságilag bizonytalan helyzetben. A magas infláció, a növekvő árak, az alapanyaghiány, illetve a szomszédos országban zajló háború mind olyan tényezők, amelyek súlyosbítják a munkahelyed elvesztésének vagy a keresőképtelenné válásod anyagi következményeit.

  Ha késel a törlesztéssel akkor a bank egy idő után már a késedelmi kamatokkal megnövelt összeget követeli majd. Ez azonban csak az első lépcsőfok.

  Ha nem reagálsz a bank megkereséseire és továbbra sem fizetsz, akkor a pénzintézet felmondhatja a kölcsönszerződésedet. A felmondás pedig azt jelenti, hogy a teljes tartozásodat egy összegben kell visszafizetned a késedelmi kamatokkal együtt.

  Ha még ezek után sem vagy együttműködő, akkor az ügyed egy követeléskezelő, végül pedig egy végrehajtó kezébe kerül. Ők úgy is rendezhetik a tartozást, hogy eladják az ingóságaidat vagy az ingatlanodat.

  Ezenkívül súlyos következmény lehet a KHR listára való felkerülésed, amely az útjába áll bármilyen új hitel felvételének. Ez azt jelenti, hogy a meglévő hiteled átalakítására és adósságrendező hitel felvételére sem lesz lehetőséged.

  A súlyos következményeket elkerülheted, ha hitelfedezeti biztosítást kötsz. Az is lényeges, hogy ha fizetési nehézségeid adódnak, akkor ne szakítsd meg a kommunikációt a bankoddal. Ez csak olaj a tűzre. Ha együttműködő vagy és korrekt, akkor a pénzintézet is megértőbb lesz.

  A banknak sosem célja, hogy elvegye az ingatlanodat. Nekik is nyűg a sok jogi teendő, végrehajtás indítása stb. Ehelyett sokkal jobb, ha olyan ügyfeleik vannak, akik folyamatosan fizetik a törlesztőket és több szálon is kapcsolódnak hozzájuk.

  Összefoglalva

  Összességében elmondható, hogy a hitelfelvétel nagy felelősséggel járó döntés, amit alaposan meg kell fontolni. Előfordulhatnak olyan élethelyzetek, amikor kölcsön a legjobb megoldás. Fontos, hogy hitelt csak olyan havi törlesztőrészlettel vegyél fel, amit kényelmesen ki tudsz fizetni.

  Sajnos a legnagyobb körültekintéssel felvett hitel visszafizetésekor is adódhatnak problémák. Ha nem szeretnéd, hogy egy baleset vagy betegség anyagi és lelki terhei mellett még a törlesztéssel is foglalkoznod kelljen vagy nincsenek nagyobb tartalékaid, akkor érdemes hitelfedezeti biztosítást kötnöd.

  Ez a havi néhány ezer forintos kiadás nem sok, ha az anyagi biztonságod a tét. Teljesen személyre szabhatod, hogy milyen kockázatokra legyen érvényes a szerződésed, ráadásul a bankon keresztül egyszerűen megkötheted a biztosításodat.

  A Magyar Nemzeti Bank honlapján további tájékoztatókat is találsz még.

  Maradtak kérdéseid?

  • Tartozást örököltem. Mit tegyek?

   Néha előfordul, hogy az emberek nemcsak ingatlanokat, pénzt és ingóságokat örökölnek, hanem adósságot is. Ilyen esetben fontos, hogy érdeklődj az örökül hagyó által kötött, esetleges hitelfedezeti biztosításról.

   A biztosító valószínűleg nem fog magától keresni, neked kell utánajárnod. Lényeges az is, hogy hitelfedezeti biztosítás megléte esetén a biztosító kérni fogja az elhunyt kezelésével, illetve betegségével kapcsolatos orvosi dokumentációt.

  • Mennyibe kerül a hitelfedezeti biztosítás?

   A hitelfedezeti biztosítás díját sokféle tényező határozza meg, de szerencsére nem kell egy nagy havi kiadás miatt aggódnod. Az olcsóbb biztosítások már a havi törlesztőrészlet 3,5 százalékának megfelelő összegért elérhetőek, míg a drágább megoldások a havi törlesztőrészlet 6-7 százaléka körül mozognak.
  • A hitelfedezeti biztosítás csak a törlesztőrészleteket fizeti ki?

   Általában igen! A hitelfedezeti biztosítások esetében a biztosító alapesetben csak a banknak fizet. Azonban léteznek olyan termékek is, ahol a biztosító által fizetett biztosítási összeg állandó marad.

   Az évek múlásával csökken tartozásod összege, hiszen a hiteledet folyamatosan fizeted vissza a banknak. Egy ilyen speciális hitelfedezeti biztosítás esetében a biztosítási összeg és a fennálló tartozás közötti különbséget megkaphatja az adós hátramaradó családja, és szabadon felhasználhatja ezt a pénzt.

  Bodor Anna
  Bodor Anna Pénzügyi szakértő
  Bodor Anna Pénzügyi szakértő

  Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.