Jegybanki alapkamat - minden amit tudni akarsz róla 2024-ben

A közhiedelemmel ellentétben a jegybanki alapkamat nem befolyásolja közvetlenül a hitelek kamatait. De akkor mire van közvetlen, és mire közvetett hatással? Egyáltalán mi a jegybanki alapkamat?

Az utóbbi időben, egész pontosan mióta az infláció jelentős emelkedésnek indult, sokkal többen hallottunk az inflációról és a jegybanki alapkamatról is. A gazdaság szereplői feszülten várták, hogy az MNB (Magyar Nemzeti Bank) vajon mikor és mennyivel emeli, vagy épp csökkenti a jegybanki alapkamatot. Figyeltük az árakat és a hitelkamatokat is, de vajon mi köze van ezekhez az alapkamatnak? Ebben az útmutatóban elmagyarázzuk.

Mi a jegybanki alapkamat?

Megtudhatod, hogy miért érdekes a jegybanki alapkamat, hogyan befolyásolja például a hitelek vagy a bankbetétek kamatát, és egyáltalán hogyan határozzák meg a jegybanki alapkamat nagyságát. Előfordul majd egy-két szakkifejezés, de ne aggódj, érteni fogod miről van szó anélkül, hogy szakértővé kellene képezned magad bankügyekben.

Kezdjük rögön egy meghatározással.

A jegybanki alapkamat az ország irányadó kamata. A jegybank ezen keresztül szabályozza az ország gazdaságát.

Ez a definíció így talán nem sokat mond, de mindjárt elmagyarázzuk.

A jegybanki alapkamat mértékét a Monetáris Tanács határozza meg. Hetente vizsgálják felül az alapkamat nagyságát, és ha módosítani kell, ők döntik el, hogy mennyivel nőjön vagy csökkenjen.

De mit csinál a jegybank és mit szabályoz az alapkamaton keresztül?

Mi a jegybank?

Azt valószínűleg te is tudod, hogy Magyarországon az MNB, teljes nevén a Magyar Nemzeti Bank a jegybank. A jegybank az ország a központi bankja, a bankok bankja.

A kétszintű bankrendszerben, mint amilyen Magyarországon is működik 1987. január 1-je óta, a jegybanki és kereskedelmi banki funkciók szétválnak egymástól. Ez nem mindenhol van így, de nálunk, és számos más országban is így működik.

A világ első jegybankjának az angol Bank of Englandet tartják, amely 1694-ben jött létre, az Egyesült Államokban viszont nem egy bank, hanem a területi jegybankok szövetségén alapuló FED (Federal Reserve System) látja el a jegybanki funkciókat.

A kereskedelmi bankok a lakosságnak és a vállalkozásoknak nyújtanak banki szolgáltatásokat, betétet gyűjtenek és hitelt adnak. A jegybank viszont a kereskedelmi bankok felett áll. Szintén gyűjt betétet és hitelt is nyújt, de nincs kapcsolatban a gazdálkodó egyénekkel. Nála a bankok tarthatnak – sőt kötelező tartaniuk – betéteket, és vehetnek fel tőle hitelt.

Nem sétálhatsz be tehát a jegybankhoz, hogy ott hitelt vegyél fel, és nem nyithatsz nála számlát sem.

A jegybanknak igen fontos szerepe van az ország pénzügyi rendszerének működtetésében. Ő alakítja ki az ország monetáris politikáját. A monetáris a latin moneta pénz, pénzverde szóból ered, a jelentése pénzzel kapcsolatos. Innen ered az angol money szó is.

A jegybank feladata, hogy biztosítsa az országban az árstabilitást és a pénzügyi stabilitást. Az árstabilitás egy olyan – lehetőleg alacsony – inflációs szintet jelent, amely a leghatékonyabban segíti a gazdasági növekedést.

A jegybanknak számos egyéb funkciója is van, például egyedül ő bocsáthat ki készpénzt, de ezekkel most nem foglalkozunk. Térjünk inkább vissza arra, hogy mi az alapkamat szerepe a gazdaságban.

A jegybank bocsátotta ki ezeket az érméket

Hogyan hat a jegybanki alapkamat a gazdaságra?

És egyáltalán mit jelent az, hogy az alapkamat mondjuk 9 százalék?

Ez az a kamat, amit az MNB a kereskedelmi bankoknak fizet a nála elhelyezett kéthetes futamidejű kötvények után.

Ha a kereskedelmi bank 10 éves kamatot kap azért, ha a pénzét két hétre az MNB-nél helyezi el, akkor csak akkor éri meg neki ezt az összeget inkább a vállalatoknak vagy a lakosságnak kölcsön adni, ha ennél magasabb kamatot kaphat. Ez tehát egy referencia kamatláb, a bankok végső soron ehhez a kamatszinthez viszonyítják a saját kamataikat is.

Ha a jegybanki alapkamat magas, az a kereskedelmi bankokat arra ösztönzi, hogy a jegybanknál helyezzék el a pénzüket. Ha pedig a jegybanknál sok pénz van, akkor kint a gazdaságban kevesebb. A jegybank tehát pénzt von el a gazdaságtól.

Ha a pénzmennyiség a gazdaságban alacsonyabb, az lassítja a gazdaságot, és ezáltal az inflációt is csökkenti. A jegybank így hatni tud a gazdasági folyamatokra.

Itt azonban minden mindennel összefügg. Úgy képzeld el, mint egy hangmérnököt, aki egy nagy asztalon szabályozza a hangerőt, hangmagasságot és még számos paramétert. Ha egy gombot feljebb tol, akkor sok más is mozdul mellette.

A jegybank előtt nincs ilyen nagy keverőpult, de ha megváltoztatja az alapkamatot, akkor az végigfut a rendszeren. De nem azonnal. Ezért lehetséges az, hogy változtat az MNB az alapkamaton ma, de az infláció csak hónapok alatt kúszik lejjebb. (Már csak azért is, mert az inflációra sem egyedül az alapkamat nagysága hat.)

A jegybanki alapkamat közvetlenül nem befolyásolja a hitelek kamatát

Ahogy láthattad, közvetve hatással van a hitelek kamataira a jegybanki alapkamat. De a hitelek kamata nem szolgál közvetlenül referenciakamatként a vállalati és lakossági hitelekhez.

Egyetlen hitel kamata sincs az alapkamathoz kötve.

Már csak azért sem, mert az alapkamat egy igen rövid távú kamat, egy lakáshitel futamideje pedig akár 30 év is lehet, de egy személyi kölcsöné is nyúlhat 10-12 évre.

Az alapkamat nem csak a gazdaság jelenlegi állapotát, hanem a jövőbeli várakozásokat is tükrözi. Hosszabb távon pedig mindig kisebb a bizonytalanság, így a hosszabb futamidejű kamatokban kevésbé érvényesül a jelenlegi alapkamat hatása.

Hiszen lehet, hogy éppen gyengélkedik a gazdaság, de a gazdasági szereplők arra számítanak, hogy hosszabb távon majd jobb lesz a helyzet, és a hullámvölgy után növekedés kezdődik. Ezért hiába 9 százalék az alapkamat most, attól még lehet a lakáshitel kamata 6 százalék.

Itt megnézheted, hogy most milyen kamat mellett kínálnak a bankok lakáshiteleket.

Vissza
Hitelösszeg
Futamidő
Család nettó jövedelme
Meglévő gyermekek
Vállaltok további gyermeket?
1. gyerek születési idő
2. gyerek születési idő
3. gyerek születési idő
További beállítások
Bezár

A kalkulációhoz választhatsz még az alábbiak közül, aztán nyomd meg a Hitelek keresése gombot!

Ha tudod előre, hogy hamarabb vissza tudod fizetni, állítsd be, hány év múlva, hogy még kedvezőbb lakáshiteleket tudjunk mutatni.

Csak ilyen kamatperiódusú hiteleket szeretnék látni:

Csak ezektől a bankoktól szeretnék lakáshiteleket látni


				
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg lakáshitel közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  lakáshiteleket...
  Rendezés:
  Válassz a kiemelt hitelek közül!
  További hitelek
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 74 793 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 6,74% Kamat: 6,54%
   Visszafizetendő 17 950 318 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 132-300 hó • Hitel teljes díja: 7 950 318 Ft • Ebből kamat: 7 950 318 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,54%
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 75 977 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 7,08% Kamat: 6,74%
   Visszafizetendő 18 314 270 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 120-360 hó • THM: 6,86% - 7,97% • Hitel teljes díja: 8 314 270 Ft • Ebből kamat: 8 234 470 Ft • Kezdeti díj: 58 600 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,74%
  • Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel (üzleti feltételekkel)
   Törlesztő 76 871 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 7,33% Kamat: 6,89%
   Visszafizetendő 18 650 279 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 180-360 hó • THM: 7,02% - 8,10% • Hitel teljes díja: 8 650 279 Ft • Ebből kamat: 8 449 039 Ft • Kezdeti díj: 58 320 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,89%
  • 1x1 Lakáshitel
   Törlesztő 77 322 Ft Fix kamat
   THM 7,26% Kamat: 6,87%
   Visszafizetendő 18 557 386 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 72-360 hó • THM: 7,25% - 7,40% • Hitel teljes díja: 8 557 386 Ft • Ebből kamat: 8 557 386 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 6,87%
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 77 958 FtAz első hónapban 58 721 Ft
   THM 7,36% Kamat: 6,95%
   Visszafizetendő 18 706 339 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 120-360 hó • THM: 7,29% - 8,79% • Hitel teljes díja: 8 706 339 Ft • Ebből kamat: 8 690 739 Ft • Kezdeti díj: 60 050 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,95%

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A hiteleket csak negatív KHR listán nem szereplő, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg a hitelintézet döntésétől függően. A törlesztőrészletek számítása az aktuálisan meghirdetett kamatokkal történt, amelyeket a hitelintézetek módosíthatnak. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Tájékoztatunk, hogy kalkulátorunk nem számol a megvásárolni kívánt vagyonbiztosításának díjával, mivel az ingatlan hitelbiztosítéki értéke nem ismert. Előzőek miatt az általunk megjelenített THM összege a vagyonbiztosítás díját nem tartalmazza. Felhívjuk figyelmedet, hogy a bankok többsége kötelezően előírja a vagyonbiztosítás megkötését és fenntartását a teljes futamidő vonatkozásában, ezért a rendszeres havi kiadásokhoz az ingatlan vagyonbiztosításának összege hozzászámítandó.
  A vagyonbiztosítás díját figyelembe kell venni a THM plafon számításánál. A THM plafon jelenleg az alapkamat 24 százalékponttal növelt összege. A THM plafon értékének átlépése esetén nem adható ajánlat a hitelt igénylő részére, így kölcsön sem nyújtható számára.
  A vagyonbiztosítás pontos díjáról javasoljuk, hogy előzetesen tájékozódj.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Érdekesség, hogy a 2022-es hitelkamat emelkedésnél azt láttuk, hogy a lakáshitelek kamatai jelentősen megemelkedtek, de a hosszú időre fixált kamatperiódusú hitelek kamata alacsonyabb volt, mint az 5 évre fixált kamatozású hiteleké.

  Ennek az volt az oka, hogy a bankok úgy gondolták (illetve ami még fontosabb a piac is így gondolta, és ezért a hosszú távú forrásköltség is alacsonyabb volt), hogy hosszú évek alatt egészen biztosan rendeződik a jelenlegi helyzet, és így hajlandók voltak alacsonyabb kamat mellett is hitelezni. Rövid távon viszont erre nem láttak annyi esélyt. A romló gazdasági viszonyok között nagy volt a bizonytalanság, így a rövidebb futamidőre szóló kamat magasabb volt.

  Alacsony kamatoknál fordított szokott lenni a helyzet. Amikor évekkel korábban 3-4 százalékos kamat mellett is igényelhettünk lakáshitelt, akkor a hosszú futamidőnél a bank (illetve a piac, ahonnan a hosszú távú forrásokat a hitelezéshez beszerezték) arra számított, hogy ott azért már egy-két nehezebb gazdasági helyzet is benne lehet a pakliban, és a fix vagy hosszú kamatperiódusú hiteleknél igyekeztek ezt előre beárazni. Hiszen menet közben már nem lesz erre lehetőségük.

  A bankok a hitelek kamatát közvetlenül nem a jegybanki alapkamathoz kötik, hanem más, a bankközi piacon kialakult kamatszintekhez.

  Ezek közül is ahhoz a kamatszinthez, amelynek a futamideje megegyezik a bank által nyújtott hitel futamidejével. Egész pontosan itt nem is a futamidő számít, hanem a kamatperiódus. Ha a hitel végig fix kamatozású és 20 éves futamidejű, akkor a bank ehhez valószínűleg egy 20 éves futamidőre szóló referenciakamatot választ, egy szintén 20 éves futamidejű, de 10 éves kamatperiódusú hitelhez pedig 10 éves referenciakamatot illeszt.

  A referenciakamat jelenti tehát az ügyleti kamat alapját. A bank erre még rátesz egy kamatfelárat, amit saját maga határoz meg. Ez tükrözi a bank költségeit és kockázatvállalását és a remélt nyereséget. Így áll össze az ügyleti kamat, amit neked kell fizetned a hitelért.

  Milyen referenciakamatokat használnak a bankok?

  A bankok saját maguk választhatják meg, hogy a hiteleikhez milyen kamatot választanak referenciakamatként. Lássunk néhány példát:

  • Rövid vagy változó kamatperiódusú hitelek referenciakamata lehet például a BUBOR, a Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb. Van belőle 1 vagy 2 hetes, 1, 2, 3, 6, 9 vagy 12 havi BUBOR is. Ha a te hiteled kamata évente változhat, akkor a bank a kamatodat a 12 havi BUBOR-hoz fogja kötni.
  • Hosszabb kamatperiódusú hitelek referencia-kamatlába lehet például az 5, 10 vagy 15 éves lejáratú állampapírok átlaghozama, vagy az adott kamatperiódushoz igazított lejáratú BIRS, vagy Budapest Interest Rate. Ezeket a kamatokat a bankok egymás közötti kereskedéshez használják. Ezekre is hat a jegybanki alapkamat, de ezekben is vannak a futamidőkhöz kötött várakozások.

  De ha a hitelek kamatát nem, akkor mit befolyásol a jegybanki alapkamat közvetlenül?

  A jegybanki alapkamat közvetlenül hat egyes betétek kamataira

  Ezekre hat közvetlenül a jegybanki alapkamat

  Van azért néhány dolog, amire közvetlenül is hat a jegybanki alapkamat, és ezek közt vannak hitelekkel kapcsolatos dolgok is. Ilyenek például:

  • Támogatott hitelek büntetőkamata
  • Maximális THM
  • Egyes betétek kamatai

  Támogatott hitelek büntetőkamata

  Ha olyan hitelt veszel fel, amelyen állami kamattámogatás van, de nem sikerül teljesíteni a támogatás feltételeit, akkor a kapott támogatást vissza kell fizetned, méghozzá büntetőkamattal együtt.

  Ez a büntetőkamat időnként a jegybanki alapkamathoz van kötve, általában annak valahány százalékkal növelt értéke.

  A Babaváró hitelnél például eleve magas lehet a kapott kamattámogatás összege, hiszen a Babaváró hitel kamata magasabb, mint egy lakáshitelé, volt már 12 százalék körül is. A Babaváró hitelt kamatmentesen lehet törleszteni, így ha ezt a kamatot utólag meg kell téríteni az államnak, az elve nagy összeg lesz.

  Erre azonban még a jegybanki alapkamat 3 százalékkal növelt értékét is rászámolják büntetőkamatként. Így a visszafizetendő összeg több millió forintra rúghat, és a továbbiakban ráadásul egy megemelt ügyleti kamat mellett kell törleszteni a kölcsönt.

  A CSOK Plusz keretében kapott kamattámogatást szintén vissza kell fizetni, ha jogosulatlanul vetted igénybe. A büntetőkamat a jegybanki alapkamat 5 százalékkal növelt mértéke.

  A falusi CSOK és falusi CSOK hitelnél viszont nem a jegybanki alapkamathoz kötött a büntetőkamat, ott a Ptk. szerinti kamat 3 százalékával növelt mértét fogják felszámítani.

  Maximális THM

  A THM, vagy Teljes Hiteldíj Mutató megmutatja, hogy mekkora a hiteled költsége egy évre vonatkozóan, százalékban kifejezve. A kamaton túl számos egyéb, a hitelfelvétellel járó költséget is tartalmaz, mint például a folyósítási költséget vagy a hitelbírálat díját.

  A THM-nek van egy jogszabályi maximuma, ennél drágább THM mellett a bank nem kínálhat neked hitelt.

  Külön felső korlát érvényes a jelzáloghitelekre és személyi kölcsönökre, valamint a hitelkeret típusú hitelekre, és mindkét érték a jegybanki alapkamattól függ.

  A keret elég tág:

  • A jelzáloghitelek és személyi kölcsönök THM-je legfeljebb a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt mértéke lehet. 9 százalékos alapkamat mellett tehát 33 százalék is lehetne. Ezt az értéket a tényleges kamatok meg sem közelítik, még a személyi kölcsönök esetében sem.
  • A hitelkártya-szerződések, folyószámla-hitelkeretek és áruhitelek maximális THM-je a jegybanki alapkamat 39 százalékponttal növelt mértéke lehet. 9 százalékos alapkamatnál tehát akár 48 százalékos THM-et is felszámíthatnak a bankok ezekért a hitelekért. A hitelkeret típusú hitelek kamata igen magas szokott lenni, itt ténylegesen találunk a maximum közeli vagy azt elérő értékeket.

  Bankbetétek kamatai

  A bankbetétek kamatai többnyire szintén nem közvetlenül a jegybanki alapkamathoz vannak kötve. Gondoljunk csak bele, hogy amikor sok pénz van a bankoknál, van elég betét náluk, akkor nem fognak magas betéti kamatot fizetni a megtakarításainkért akkor sem, ha a jegybanki alapkamat közben magas.

  Vannak azonban olyan bankbetétek, amelyek kamata közvetlenül a jegybanki alapkamathoz kötött. Ezeknek a betéteknek a kamat már a Monetáris Tanács kamatdöntése utáni következő naptól változik, és olyan sűrűn, ahogy az alapkamat módosul.

  Ha ilyen betéted van, akkor azt érdemes figyelemmel kísérned, mert lehet, hogy egyszer csak jobban jársz más megtakarítási formával.

  Itt meg tudod nézni, milyen kamatok mellett kínálnak lekötött betétet a bankok.

  Lekötött betét kalkulátor
  Mekkora összeget szeretnél lekötni?
  További beállítások
  Bezár

  Csak ilyen futamidejű betéteket szeretnék látni:

  Csak ezektől a szolgáltatóktól szeretnék betéteket látni:

  Csak ilyen kamatozású betéteket szeretnék látni:

  
  					
  Bezár

  Azon dolgozunk, hogy a rengeteg betét közül megtalálhasd a legjobbat.

  Most kalkuláljuk a(z)
   betéteit...
   Rendezés:
   • CIB Classic betét
    Nettó kamat 75 000 Ft Fix kamatozás
    EBKM 1,46% Kamat 1,50%
    Futamidő 60 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán
   • CIB Classic betét
    Nettó kamat 27 000 Ft Fix kamatozás
    EBKM 0,99% Kamat 1,00%
    Futamidő 36 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán
   • Standard betét
    Nettó kamat 1 080 Ft Fix kamatozás
    EBKM 0,15% Kamat 0,15%
    Futamidő 12 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán
   • Standard betét
    Nettó kamat 360 Ft Fix kamatozás
    EBKM 0,10% Kamat 0,10%
    Futamidő 6 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán
   • 3 hónapos akciós forintbetét
    Nettó kamat 180 Ft Fix kamatozás
    EBKM 0,10% Kamat 0,10%
    Futamidő 3 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán
   • OBA betét
    Nettó kamat 90 Ft Fix kamatozás
    EBKM 0,05% Kamat 0,05%
    Futamidő 3 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán
   • CIB Elektronikus akciós betét
    Nettó kamat 54 Ft Fix kamatozás
    EBKM 0,03% Kamat 0,03%
    Futamidő 3 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán
   • CIB Elektronikus akciós betét
    Nettó kamat 108 Ft Fix kamatozás
    EBKM 0,03% Kamat 0,03%
    Futamidő 6 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán
   • CIB Elektronikus akciós betét
    Nettó kamat 216 Ft Fix kamatozás
    EBKM 0,03% Kamat 0,03%
    Futamidő 12 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán
   • CIB Classic akciós betét
    Nettó kamat 54 Ft Fix kamatozás
    EBKM 0,03% Kamat 0,03%
    Futamidő 3 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán
   • CIB Classic akciós betét
    Nettó kamat 108 Ft Fix kamatozás
    EBKM 0,03% Kamat 0,03%
    Futamidő 6 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán
   • Lekötött betét
    Nettó kamat 144 Ft Fix kamatozás
    EBKM 0,02% Kamat 0,02%
    Futamidő 12 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán
   • Standard betét
    Nettó kamat 6 Ft Fix kamatozás
    EBKM 0,01% Kamat 0,01%
    Futamidő 1 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán
   • Standard betét
    Nettó kamat 12 Ft Fix kamatozás
    EBKM 0,01% Kamat 0,01%
    Futamidő 2 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán
   • Standard betét
    Nettó kamat 18 Ft Fix kamatozás
    EBKM 0,01% Kamat 0,01%
    Futamidő 3 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán
   • Standard betét
    Nettó kamat 24 Ft Fix kamatozás
    EBKM 0,01% Kamat 0,01%
    Futamidő 4 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán
   • Erste eseti lekötött betét
    Nettó kamat 72 Ft Fix kamatozás
    EBKM 0,01% Kamat 0,01%
    Futamidő 12 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán
   • Változó kamatozású lekötött betét
    Nettó kamat 36 Ft Változó kamatozás
    EBKM 0,01% Kamat 0,01%
    Futamidő 6 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán
   • Változó kamatozású lekötött betét
    Nettó kamat 72 Ft Változó kamatozás
    EBKM 0,01% Kamat 0,01%
    Futamidő 12 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán
   • Fix kamatozású lekötött betét
    Nettó kamat 6 Ft Fix kamatozás
    EBKM 0,01% Kamat 0,01%
    Futamidő 1 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán
   • Fix kamatozású lekötött betét
    Nettó kamat 12 Ft Fix kamatozás
    EBKM 0,01% Kamat 0,01%
    Futamidő 2 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán
   • Fix kamatozású lekötött betét
    Nettó kamat 18 Ft Fix kamatozás
    EBKM 0,01% Kamat 0,01%
    Futamidő 3 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán
   • Sztenderd lekötött forintbetét
    Nettó kamat 6 Ft Fix kamatozás
    EBKM 0,01% Kamat 0,01%
    Futamidő 1 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán
   • Sztenderd lekötött forintbetét
    Nettó kamat 12 Ft Fix kamatozás
    EBKM 0,01% Kamat 0,01%
    Futamidő 2 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán
   • Sztenderd lekötött forintbetét
    Nettó kamat 18 Ft Fix kamatozás
    EBKM 0,01% Kamat 0,01%
    Futamidő 3 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán
   • Sztenderd lekötött forintbetét
    Nettó kamat 36 Ft Fix kamatozás
    EBKM 0,01% Kamat 0,01%
    Futamidő 6 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán
   • Sztenderd lekötött forintbetét
    Nettó kamat 72 Ft Fix kamatozás
    EBKM 0,01% Kamat 0,01%
    Futamidő 12 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán
   • Lekötött forintbetét
    Nettó kamat 6 Ft Fix kamatozás
    EBKM 0,01% Kamat 0,01%
    Futamidő 1 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán
   • Lekötött forintbetét
    Nettó kamat 18 Ft Fix kamatozás
    EBKM 0,01% Kamat 0,01%
    Futamidő 3 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán
   • Lekötött forintbetét
    Nettó kamat 36 Ft Fix kamatozás
    EBKM 0,01% Kamat 0,01%
    Futamidő 6 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán
   • Lekötött forintbetét
    Nettó kamat 72 Ft Fix kamatozás
    EBKM 0,01% Kamat 0,01%
    Futamidő 12 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán
   • K&H lakossági lekötött betét
    Nettó kamat 6 Ft Fix kamatozás
    EBKM 0,01% Kamat 0,01%
    Futamidő 1 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán
   • K&H lakossági lekötött betét
    Nettó kamat 12 Ft Fix kamatozás
    EBKM 0,01% Kamat 0,01%
    Futamidő 2 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán
   • K&H lakossági lekötött betét
    Nettó kamat 18 Ft Fix kamatozás
    EBKM 0,01% Kamat 0,01%
    Futamidő 3 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán
   • K&H lakossági lekötött betét
    Nettó kamat 36 Ft Fix kamatozás
    EBKM 0,01% Kamat 0,01%
    Futamidő 6 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán
   • K&H lakossági lekötött betét
    Nettó kamat 72 Ft Fix kamatozás
    EBKM 0,01% Kamat 0,01%
    Futamidő 12 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán
   • CIB Classic betét
    Nettó kamat 6 Ft Fix kamatozás
    EBKM 0,01% Kamat 0,01%
    Futamidő 1 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán
   • CIB Classic betét
    Nettó kamat 12 Ft Fix kamatozás
    EBKM 0,01% Kamat 0,01%
    Futamidő 2 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán
   • CIB Classic betét
    Nettó kamat 18 Ft Fix kamatozás
    EBKM 0,01% Kamat 0,01%
    Futamidő 3 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán
   • CIB Classic betét
    Nettó kamat 36 Ft Fix kamatozás
    EBKM 0,01% Kamat 0,01%
    Futamidő 6 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán
   • CIB Classic betét
    Nettó kamat 72 Ft Fix kamatozás
    EBKM 0,01% Kamat 0,01%
    Futamidő 12 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán
   • Sztenderd lekötött forintbetét
    Nettó kamat 54 Ft Fix kamatozás
    EBKM 0,01% Kamat 0,01%
    Futamidő 9 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán
   • CIB Classic betét
    Nettó kamat 108 Ft Fix kamatozás
    EBKM 0,01% Kamat 0,01%
    Futamidő 18 hónap
    Megnézem Részletek
    a bank oldalán

   Ezeket a termékeket jelenleg nem tudod rajtunk keresztül igényelni

   • GRÁNIT KamatMax Plusz betét
    Nettó kamat 50 700 Ft Változó kamatozás
    EBKM 6,48% Kamat 6,50%
    Futamidő 13 hónap

    Jelenleg nálunk nem igényelhető

   • GRÁNIT eBank betét
    Nettó kamat 11 250 Ft Fix kamatozás
    EBKM 6,25% Kamat 6,25%
    Futamidő 3 hónap

    Jelenleg nálunk nem igényelhető

   • PRIZMA FORINT BETÉT
    Nettó kamat 10 806 Ft Fix kamatozás
    EBKM 6,00% Kamat 6,07%
    Futamidő 3 hónap

    Jelenleg nálunk nem igényelhető

   • Aktív Plusz Közösségi Betét
    Nettó kamat 10 806 Ft Fix kamatozás
    EBKM 6,00% Kamat 6,07%
    Futamidő 3 hónap

    Jelenleg nálunk nem igényelhető

   • GRÁNIT Tripla3 betét
    Nettó kamat 10 800 Ft Fix kamatozás
    EBKM 6,00% Kamat 6,00%
    Futamidő 3 hónap

    Jelenleg nálunk nem igényelhető

   • GRÁNIT Szimpla lekötött betét
    Nettó kamat 3 300 Ft Fix kamatozás
    EBKM 5,50% Kamat 5,50%
    Futamidő 1 hónap

    Jelenleg nálunk nem igényelhető

   • PRIZMA FORINT BETÉT
    Nettó kamat 19 083 Ft Fix kamatozás
    EBKM 5,30% Kamat 5,33%
    Futamidő 6 hónap

    Jelenleg nálunk nem igényelhető

   • Hello Betét forintban
    Nettó kamat 18 796 Ft Fix kamatozás
    EBKM 5,22% Kamat 5,25%
    Futamidő 6 hónap

    Jelenleg nálunk nem igényelhető

   • GRÁNIT Felemelő betét 12 hónapra
    Nettó kamat 33 870 Ft Fix kamatozás
    EBKM 4,70% Kezdeti kamat 1,95%
    Futamidő 12 hónap

    Jelenleg nálunk nem igényelhető

   • PRIZMA FORINT BETÉT
    Nettó kamat 33 819 Ft Fix kamatozás
    EBKM 4,70% Kamat 4,71%
    Futamidő 12 hónap

    Jelenleg nálunk nem igényelhető

   • GRÁNIT Felemelő betét 6 hónapra
    Nettó kamat 16 200 Ft Fix kamatozás
    EBKM 4,50% Kezdeti kamat 2,10%
    Futamidő 6 hónap

    Jelenleg nálunk nem igényelhető

   • Aktív Plusz Közösségi Betét
    Nettó kamat 108 623 Ft Változó kamatozás
    EBKM 3,89% Kezdeti kamat 6,07%
    Futamidő 36 hónap

    Jelenleg nálunk nem igényelhető

   • Mentor-Szféra Plusz Betét - Netbank
    Nettó kamat 107 482 Ft Változó kamatozás
    EBKM 3,80% Kamat 3,75%
    Futamidő 36 hónap

    Jelenleg nálunk nem igényelhető

   • GRÁNIT Akciós TBSZ betét
    Nettó kamat 15 120 Ft Fix kamatozás
    EBKM 2,10% Kamat 2,10%
    Futamidő 12 hónap

    Jelenleg nálunk nem igényelhető

   • Hűség betét
    Nettó kamat 32 052 Ft Változó kamatozás
    EBKM 2,07% Kezdeti kamat 4,75%
    Futamidő 24 hónap

    Jelenleg nálunk nem igényelhető

   • Hűség betét
    Nettó kamat 22 698 Ft Változó kamatozás
    EBKM 1,43% Kezdeti kamat 5,00%
    Futamidő 24 hónap

    Jelenleg nálunk nem igényelhető

   • Hűség betét
    Nettó kamat 17 503 Ft Változó kamatozás
    EBKM 1,07% Kezdeti kamat 5,00%
    Futamidő 24 hónap

    Jelenleg nálunk nem igényelhető

   • Standard betét
    Nettó kamat 718 Ft Fix kamatozás
    EBKM 0,10% Kamat 0,10%
    Futamidő 12 hónap

    Jelenleg nálunk nem igényelhető

   • Standard betét
    Nettó kamat 538 Ft Fix kamatozás
    EBKM 0,10% Kamat 0,10%
    Futamidő 9 hónap

    Jelenleg nálunk nem igényelhető

   A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. Az EBKM számítása az aktuálisan meghirdetett kamatokkal történt, amelyeket a hitelintézetek módosíthatnak. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
   Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Magyar Cetelem Bank, Duna Takarék Bank, KDB Bank, Oberbank, Polgári Bank, Bank of China.

   További szöveg megjelenítése

   Hogyan dönti el a jegybank, hogy mennyi legyen a jegybanki alapkamat?

   A jegybanki alapkamat nagysága a gazdaság aktuális helyzetétől éppúgy függ, mint a jövőbeli kilátásoktól. Ha a szereplők úgy látják, hogy nagy a bizonytalanság a gazdaság jövőbeli egyensúlyával kapcsolatban, azaz úgy ítélik meg, hogy nem jó irányba mennek a folyamatok, akkor a jegybank kénytelen magasabb alapkamatot meghatározni.

   Magasabb alapkamatot fog beállítani például akkor, ha nagy a költségvetési hiány, vagy ha a bérek gyorsabban nőnek, mint a gazdaság. Ezt azért teszi, hogy egy olyan inflációs szintet érjen el, ami a gazdasági növekedést elősegíti és fenntartja.

   Az alapkamatot azonban nem lehet egyszerre nagy mértékben változtatni, mert az sokkot okozna a gazdaságban. Ezért a Monetáris Tanács lépcsőzetesen szokta csökkenteni vagy növelni az alapkamatot.

   Mennyi a jegybanki alapkamat most, és mennyi volt régen?

   Vannak olyan gazdasági helyzetek, amikor a jegybanki alapkamat akár hetente csökken vagy nő, míg máskor hónapokon vagy éveken át nem, vagy csak alig változik. Az MNB közzéteszi a honlapján a jegybanki alapkamat értékét, egészen 1990-ig visszamenően.

   Ezen az idősoron láthatod, hogy korábban igen magas, 27-28 százalékos jegybanki alapkamatot is látott már ez az ország. A ma 70-80 éves emberek épp ekkor voltak fiatalok, így ha van olyan idős rokonod, aki ekkoriban próbált lakást vásárolni, ő igen magas, akár 30 százaléknál is magasabb hitelkamatokról tud mesélni.

   A jegybanki alapkamat alakulása
   Jegybanki alapkamat
   hatályba lépése
   Jegybanki alapkamat
   mértéke
   2024. 02. 27.9,00%
   2024. 01. 31.
   10,00%
   2023. 12. 20.10,75%
   2023. 11. 22.11,50%
   2023. 10. 25. 12,25%
   2022. 09. 28. 13,00%
   2022. 08. 31. 11,75%
   2022. 07. 27. 10,75%
   2022. 07. 13. 9,75%
   2022. 06. 29. 7,75%
   2022. 06. 01. 5,90%
   2022. 04. 27. 5,40%
   2022. 03. 23. 4,40%
   2022. 02. 23. 3,40%
   2022. 01. 26. 2,90%
   2021. 12. 15. 2,40%
   2021. 11. 17. 2,10%
   2021. 10. 20. 1,80%
   2021. 09. 22. 1,65%
   2021. 08. 25. 1,50%
   2021. 07. 28. 1,20%
   2021. 06. 23. 0,90%
   2020. 07. 22. 0,60%
   2020. 06. 24. 0,75%
   2016. 05. 25. 0,90%
   2016. 04. 27. 1,05%
   2016. 03. 23. 1,20%
   2015. 07. 22. 1,35%
   2015. 06. 24. 1,50%
   2015. 05. 27. 1,65%
   2015. 04. 22. 1,80%
   2015. 03. 25. 1,95%
   2014. 07. 23. 2,10%
   2014. 06. 25. 2,30%
   2014. 05. 28. 2,40%
   2014. 04. 30. 2,50%
   2014. 03. 26. 2,60%
   2014. 02. 19. 2,70%
   2014. 01. 22. 2,85%
   2013. 12. 18. 3,00%
   2013. 11. 27. 3,20%
   2013. 10. 30. 3,40%
   2013. 09. 25. 3,60%
   2013. 08. 28. 3,80%
   2013. 07. 24. 4,00%
   2013. 06. 26. 4,25%
   2013. 05. 29. 4,50%
   2013. 04. 24. 4,75%
   2013. 03. 27. 5,00%
   2013. 02. 27. 5,25%
   2013. 01. 30. 5,50%
   2012. 12. 19. 5,75%
   2012. 11. 28. 6,00%
   2012. 10. 31. 6,25%
   2012. 09. 26. 6,50%
   2012. 08. 29. 6,75%
   2011. 12. 21. 7,00%
   2011. 11. 30. 6,50%
   2011. 01. 25. 6,00%
   2010. 12. 21. 5,75%
   2010. 11. 30. 5,50%
   2010. 04. 27. 5,25%
   2010. 03. 30. 5,50%
   2010. 02. 23. 5,75%
   2010. 01. 26. 6,00%
   2009. 12. 22. 6,25%
   2009. 11. 24. 6,50%
   2009. 10. 20. 7,00%
   2009. 09. 29. 7,50%
   2009. 08. 25. 8,00%
   2009. 07. 28. 8,50%
   2009. 01. 20. 9,50%
   2008. 12. 23. 10,00%
   2008. 12. 09. 10,50%
   2008. 11. 25. 11,00%
   2008. 10. 22. 11,50%
   2008. 05. 27. 8,50%
   2008. 04. 29. 8,25%
   2008. 04. 01. 8,00%
   2007. 09. 25. 7,50%
   2007. 06. 26. 7,75%
   2006. 10. 25. 8,00%
   2006. 09. 26. 7,75%
   2006. 08. 29. 7,25%
   2006. 07. 25. 6,75%
   2006. 06. 20. 6,25%
   2005. 09. 20. 6,00%
   2005. 08. 23. 6,25%
   2005. 07. 19. 6,75%
   2005. 06. 21. 7,00%
   2005. 05. 24. 7,25%
   2005. 04. 26. 7,50%
   2005. 03. 30. 7,75%
   2005. 02. 22. 8,25%
   2005. 01. 25. 9,00%
   2004. 12. 21. 9,50%
   2004. 11. 23. 10,00%
   2004. 10. 19. 10,50%
   2004. 08. 17. 11,00%
   2004. 05. 04. 11,50%
   2004. 04. 06. 12,00%
   2004. 03. 23. 12,25%
   2003. 11. 28. 12,50%
   2003. 06. 19. 9,50%
   2003. 06. 11. 7,50%
   2003. 01. 17. 6,50%
   2003. 01. 16. 7,50%
   2002. 12. 17. 8,50%
   2002. 11. 19. 9,00%
   2002. 07. 09. 9,50%
   2002. 05. 22. 9,00%
   2002. 02. 19. 8,50%
   2002. 01. 22. 9,00%
   2002. 01. 08. 9,50%
   2001. 12. 11. 9,75%
   2001. 11. 13. 10,25%
   2001. 10. 25. 10,75%
   2001. 09. 10. 11,00%
   2001. 07. 13. 11,25%
   2000. 04. 03. 11,00%
   2000. 03. 01. 12,00%
   2000. 01. 20. 13,00%
   1999. 12. 22. 14,50%
   1999. 11. 15. 15,00%
   1999. 06. 01. 15,50%
   1999. 02. 01. 16,00%
   1998. 12. 15. 17,00%
   1998. 08. 01. 18,00%
   1998. 06. 01. 19,00%
   1998. 04. 08. 19,50%
   1998. 02. 01. 20,00%
   1997. 09. 15. 20,50%
   1997. 07. 01. 21,00%
   1997. 03. 01. 21,50%
   1997. 01. 16. 22,50%
   1996. 10. 01. 23,00%
   1996. 09. 01. 24,50%
   1996. 07. 16. 25,50%
   1996. 05. 01. 26,00%
   1996. 02. 01. 27,00%
   1995. 02. 01. 28,00%
   1994. 06. 15.25,00%
   1993. 09. 27. 22,00%
   1993. 05. 03. 19,00%
   1993. 01. 01. 20,00%
   1992. 10. 15. 21,00%
   1990. 10. 15. 22,00%

   Maradtak kérdéseid?

   • Befolyásolja a hitelem kamatát a jegybanki alapkamat változása?

    Hatással van rá, de nem közvetlenül. A hitelek kamatát a bankok nem a jegybanki alapkamathoz kötik. Ugyanakkor a jegybanki alapkamat változása előbb-utóbb a hitelek kamatán is meglátszik.
   • Befolyásolja a megtakarításaim kamatát a jegybanki alapkamat változása?

    Vannak olyan bankbetétek, amelyek kamata közvetlenül a jegybanki alapkamathoz kötött. Ezek kamatára azonnali hatással van a jegybanki alapkamat változása.
   • Várható nagyobb mértékű változás a jegybanki alapkamatban?

    Nem jellemző, hogy a jegybanki alapkamat hirtelen és nagy mértékben változna. A változást általában várakozások előzik meg, mert a gazdasági helyzet alapján sejthető, hogy módosítani kell az alapkamaton. A Monetáris Tanács nagyobb mértékű változtatásokat lépcsőzetesen valósít meg.
   Simondán Eszter
   Simondán Eszter Pénzügyi szakértő
   Linkedin
   Simondán Eszter Pénzügyi szakértő

   Bár közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem, később a humán tárgyak felé fordultam. Szerettem az irodalmat, műveket elemezni, kritikákat írni. Angol szakon végeztem, a diplomamunkámat amerikai drámákból írtam. Az egyetem után egy nagy cégnél helyezkedtem el, ahol visszacsöppentem a pénzügyek világába. Annyira beszippantott, hogy visszaültem az iskolapadba, és közgazdász lettem. Az írás szeretetét és a banki világ iránti érdeklődésemet végül a gazdasági tartalmak írásában sikerült egyesítenem. Szívesen mélyedek el egy-egy témában, és mutatom meg az olvasónak, hogy pénzügyi témákról olvasni nemcsak hasznos vagy szükséges, de érdekes is lehet. Szabadidőmben szívesen olvasok és szeretem a reneszánsz táncokat.