Készpénzfelvétel

A készpénzfelvétel során a bank a bankszámládon lévő, úgynevezett számlapénzed - amely ugyanolyan törvényes fizetőeszköz, mint a készpénz alapját képező bankjegy - átváltja készpénzre és átadja neked bankpénztárban, postai kifizetőhelyen vagy bankjegy-automatánál (ATM). Ennek a műveletnek általában van díja, sőt, még pénzügyi tranzakciós illeték is megterhelheti, amit a bank fizet az állam felé, de továbbháríthatja rád.

A készpénzfelvétel külföldön is lehetséges a bankszámládról a bankkártyád segítségével.

Találkozhatsz olyan hellyel a kártyás vásárlásaid során, ahol nem fogadnak el bankkártyát. Ilyenkor csak készpénzzel fizethetsz, tehát fel kell venned készpénzt a számládról, ha nincs nálad elegendő. Ennek a fordítottja is létezik, tehát olyan bankkártya-elfogadóhely, ahol nem fizethetsz készpénzzel, csak bankkártyával.

Magyarországon külön fogalommá vált az ingyenes készpénzfelvétel, miután törvény rendelkezik róla. Ez alapján havonta legfeljebb 150 000 forintot, legfeljebb két részletben ingyen felvehetsz bármely belföldi ATM-ből, ha nyilatkozol róla a bankodnál előtte, hogy igénybe veszed a kedvezményt. A nyilatkozatot elég egyszer benyújtani, az visszavonásig érvényes.

Ezek is érdekelhetnek

 • Férfi idegeskedik, hogy miért nem működik a csoportos beszedési megbízás a netbankjában
  Bankszámla

  Csoportos beszedési megbízás 2023: minden, amit tudnod kell róla

  A csoportos beszedési megbízás (vagy más néven csoportos beszedés) egy olyan szolgáltatás, melyet nagyon sok család kihasznál a rezsiszámlái kifizetésére. Ez egy sok évtizede jól működő, kiforrott megoldás, mely megbízhatóan üzemel. De azért vannak vele problémák is, mint például a váratlan túlszámlázások, vagy amikor a terhelés nem történik meg a számládon, ezért neked kell rohangálni utána. Arról nem is szólva, amikor megérkezik a terhelés, csak épp nincs pénz a számládon. De már készülőben van a megoldás, mellyel kivédheted ezeket. Ebben az útmutatóban erről is olvashatsz.

  frissítve: 2023. február 26.
 • Kisfiú egy bankkártyát és mobiltelefont tart a kezében
  Bankszámla

  Bankszámla gyerekeknek 2023 – ezek közül választhatsz

  A gyermekeknek akár már a születés pillanatától kezdve is nyithatunk bankszámlát, de igazán 6-7 éves kortól érdemes. Ekkor már – szülői felügyelettel – maga tanulhatja meg a pénz kezelését a gyermek, köztük a kártyás fizetést, az ATM használatát vagy az egyenleglekérdezést. 14 éves kortól már a bank mobilalkalmazását is lehet használni. Megmutatjuk, hogy a hazai bankok mit kínálnak.

  frissítve: 2023. szeptember 12.
 • Bőrönd kalappal a tengerparton
  Bankszámla

  DCC – így lehet rémálom a nyaralás

  Magyarok vagyunk, forintban számolunk. Ezzel az alapigazsággal nehéz vitatkozni, ám Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője arra hívja fel a figyelmet, hogy igenis vannak olyan helyzetek, amikor a kőbe vésett alapigazságokat is zárójelbe kell tennünk. Ilyen eset a külföldön, forintban történő bankkártyás fizetés, amikor egészen biztosak lehetünk abban, hogy számottevő veszteséget okoz nekünk.

  frissítve: 2023. augusztus 8.