Készpénzfelvétel

A készpénzfelvétel során a bank a bankszámládon lévő, úgynevezett számlapénzed - amely ugyanolyan törvényes fizetőeszköz, mint a készpénz alapját képező bankjegy - átváltja készpénzre és átadja neked bankpénztárban, postai kifizetőhelyen vagy bankjegy-automatánál (ATM). Ennek a műveletnek általában van díja, sőt, még pénzügyi tranzakciós illeték is megterhelheti, amit a bank fizet az állam felé, de továbbháríthatja rád.

A készpénzfelvétel külföldön is lehetséges a bankszámládról a bankkártyád segítségével.

Találkozhatsz olyan hellyel a kártyás vásárlásaid során, ahol nem fogadnak el bankkártyát. Ilyenkor csak készpénzzel fizethetsz, tehát fel kell venned készpénzt a számládról, ha nincs nálad elegendő. Ennek a fordítottja is létezik, tehát olyan bankkártya-elfogadóhely, ahol nem fizethetsz készpénzzel, csak bankkártyával.

Magyarországon külön fogalommá vált az ingyenes készpénzfelvétel, miután törvény rendelkezik róla. Ez alapján havonta legfeljebb 150 000 forintot, legfeljebb két részletben ingyen felvehetsz bármely belföldi ATM-ből, ha nyilatkozol róla a bankodnál előtte, hogy igénybe veszed a kedvezményt. A nyilatkozatot elég egyszer benyújtani, az visszavonásig érvényes.

Mobil Aktív Plusz számlacsomag
 • 35 000 Ft jóváírás online számlanyitás esetén
 • korlátlanul ingyenes belföldi átutalás mobilalkalmazással
 • havidíj-mentes elektronikus szolgáltatások
Részletek
PROMÓCIÓ

Ezek is érdekelhetnek

 • Nemzetközi sepa átutalás indítása mobiltelefonról
  Bankszámla

  Utalj külföldre is belföldi díjért SEPA átutalással!

  A SEPA átutalás egy nagyszerű találmány, hiszen az Európai Unió, illetve az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaiba az IBAN számlaszám használatával ugyanúgy küldhetsz pénzt – és fogadhatsz is onnan –, mintha belföldre küldenéd. Beleértve a díjazást is: az említett országokba az átutalást belföldi díjazással tudod elküldeni. Ennek azonban vannak feltételei. Ezekkel ismerkedhetsz meg ebben az útmutatóban.

  frissítve: 2023. február 27.
 • OTP Junior számlához tartozó bankkártyát tart egy diáklány a kezében
  Bankszámla

  OTP Junior: Így lehet ingyenes a bankszámla tanulóknak

  Összeszedtük, mit kínál ma az OTP Junior a tanulóknak. Nem csak pénzről szólnak ezek a lehetőségek, pontosabban a pénzről is, csak éppen másképp. Ha nem múltál még el 26 éves, mindenképpen érdemes belevágnod a kedvezményes lehetőségekbe. Nézzük, mit tud az OTP Junior számla!

  frissítve: 2024. február 20.
 • Garmin Pay fizetésre alkalmas okosóra egy lány csuklóján
  Bankszámla

  Így használd a Garmin Pay-t fizetésre

  Az okosórás fizetések a csúcsát jelentik a gyors fizetéseknek, ráadásul egyben a legkönnyebben hordozható eszközökről beszélünk, hiszen néhány grammos teherként rögzülnek a csuklódon. Ebben az útmutatóban bemutatjuk a Garmin okosórák fizetési rendszerét, a Garmin Pay-t és azt, hogy milyen egyedi szabályok mentén működik.

  frissítve: 2024. január 12.