Kincstári Takarékjegy: így kaphatsz magas kamatot 1 vagy 2 évre

Megmutatjuk azt az állampapírt, ami sok banki betétnél magasabb kamatot fizet.

PROMÓCIÓ
GRÁNIT KamatMax betét
 • 6 hónapra 7,00% éves kamat és EBKM
 • Feltétel a lekötés ideje alatt havi 20.000 forintos kártyás vásárlás
 • Ingyenes számlavezetéssel elérhető
RÉSZLETEK

Az állampapír-befektetések több előnnyel is rendelkeznek, de általában több évig tart, mire a befektető visszakapja a tőkéjét. A Kincstári Takarékjegy egy belátható időn belül is megtérülő befektetés, mely a postákon kapható. Megmutatjuk, hogy kinek és miért érdemes ezt az állampapírt választani.

Fontos változás, hogy 2022. szeptember 9-én a kormány bejelentette, hogy 11 százalékos induló kamatot fizető lakossági állampapírt bocsát ki még szeptemberben. A futamidő és a további pontos feltételek - elsősorban a visszaváltás - még nem ismertek, de vélhetően rosszabb feltételekkel lesz visszaváltható az eddigi legkedveltebb állampapírokhoz képest.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is elmondta, hogy a meglévő állampapírok kamatát is tervezik megemelni. Újra bevezetik a Bónusz Magyar Állampapírt (BMÁP), mely egy, a 12 hónapos diszkontkincstárjegy (dkj) hozamához kötött, változó kamatozású 3 éves papír lesz.

A Kincstári Takarékjegy előnyei más befektetéshez képest

A Kincstári Takarékjegynek, abból fakadóan, hogy ez is egy állampapír, több előnye is van más befektetési formákhoz, például a népszerű lekötött betéthez képest. Ezek az előnyök ráadásul eléggé kézzel foghatóak, ha a biztonság és a - más befektetési formákhoz képesti - magasabb hozam kerül szóba.

Kezdjük azzal, hogy a Kincstári Takarékjegyre nem vonatkozik a bankbetétnél ismert korlátozott garancia a mintegy maximálisan 40 millió forint értékű védelemről, bankonként és betétesenként. Helyette - 40 millió forinton túl is - a magyar állam áll helyt a befektetett pénzedért, méghozzá korlátlan mértékben.

Ezt a garanciát természetesen a befektetéskor megígért kamatra is megkapod.

Férfi aprópénzt számol amiből Kincstári Takarékjegyet vásárol

A befektetéseket azonban adók szokták terhelni, méghozzá kamatadó és - adók módjára beszedett - pénzügyi tranzakciós illeték.

A Kincstári Takarékjegy esetében azonban mindkettőt megúszod.

A kamatadó-mentesség akkor vonatkozik rád, ha bármely állampapírt 2019. május 31. után vásároltál lakossági befektetőként. Miután a Kincstári Takarékjegy legfeljebb 2 évig biztosít hozamot, ezért ha ilyen befektetésed van, az már biztosan a kamatadó-mentes időszakra vonatkozik, hiszen a kamatadó-mentesség életbe lépése óta már eltelt 2 év.

A pénzügyi tranzakciós illeték alól pedig azért kapsz mentességet, mert a befektetési szolgáltatást a Posta Elszámoló Központot működtető intézmény nyújtja, ami az illeték alóli kivételként szerepel az extraprofit adókra vonatkozó kormányrendeletben.

A Kincstári Takarékjegy nem az egyetlen állampapír. Többet is megtudhatsz az állampapírok általánosságban vett előnyeiről, illetve azok különféle összehasonlításairól útmutatónkból.

Ebben az útmutatóban a Kincstári Takarékjegyről lesz szó, amelynek rövidítése KTJ. Mielőtt folytatjuk nézzük meg összehasonlításképpen, hogy mit tudnak ma a banki betétek!

A lekötött betétek kamataihoz érdemes az állampapírokat hasonlítani

Az utóbbi években a legtöbb banki betét alig fizetett valamit. Az utóbbi hónapokban megjelentek pár banknál azok a lekötött betétek amikkel már érdemes összehasonlítani az állampapírokat. Banki betétbe akár 3-6 hónapra is érdemes berakni pénzt, a legtöbb állampapírt nem ilyen lekötési távra találták ki.

Nézzük meg most, melyek a vonzó lekötött betétek, hogy utána jobb befektetési döntést hozhass!

Lekötött betéti kamatok
Bank és betét neve
Éves kamatLekötési időFeltétel
GRÁNIT Bank:
KamatMax
Fix 8%, EBKM 8%6 hónapGránit bankszámla,
havi 20 000 forintos
bankkártyás vásárlás
GRÁNIT Bank:
KamatMax Plusz
Jelenleg 10,25%
(jegybanki alapkamat mínusz 2,75%), EBKM 10,25%
12 hónapGránit bankszámla,
aktivált bankkártya
MagNet Bank:
Mentor-Szféra
Plusz Program
Jelenleg 8,25%
(jegybanki alapkamat mínusz 4,75%), EBKM 8,16%
3 évnincs
 • A GRÁNIT KamatMax betét 6 hónapos lekötési idővel fixen 8%-os éves kamatot ad. A betét feltétele, hogy havonta 20 000 forintért, tehát a lekötés ideje alatt összesen 120 000 forintért kell Gránit bankos bankkártyával vásárolnod. A kamat kifizetése a lejáratnál van. További részleteket itt találsz.
 • A GRÁNIT KamatMax Plusz betét 12 hónapra ad jelenlegi állás szerint 10,25%-os éves kamatot (jegybanki alapkamat mínusz 2,75%). Ez azért jó, mert ha emelkedik az alapkamat, amire jó esély van, akkor a betét is többet fog fizetni. Az egyetlen feltétel, hogy a banknál legyen aktivált bankkártyád. További részleteket itt találsz.
 • A MagNet Banknak is általában több jó betéti ajánlata van. Közösségi betéteik közül talán a Mentor-Szféra Plusz Program a legérdekesebb. Ennek 3 éves a futamideje és jelenleg 8,25%-os éves kamata van. A kamatot 3 havonta fizetik ki és ugyanolyan gyakran nézik meg a jegybanki alapkamatot is hozzá. További részleteket itt találsz.

Most, hogy már tudod, hogy melyek a legmagasabb kamatozású betétek, térjünk vissza az állampapírokhoz, vagyis a Kincstári Takarékjegyhez!

A Kincstári Takarékjegy kamatozása

A Kincstári Takarékjegy a - választásod szerinti - 1 vagy 2 éves befektetésre évi 7 százalékos, illetve évi 7,50 százalékos kamatot fizet.

Ez a kamat fix, azaz biztosan ennyi marad a futamidő alatt, a pénzpiaci mozgásoktól függetlenül is.

Maga a kamat változhat, de amint megvásároltad a Kincstári Takarékjegyet, számodra a vásárlás időpontjában érvényes kamat a befektetésed ideje alatt már nem fog változni.

Ilyen címletekben lehet megvenni

A legkisebb címletű befektetés, amit a Kincstári Takarékjegyből megvásárolhatsz, 10 000 forint. Ha ennél nagyobb összeget szeretnél vásárolni, azt megteheted bármennyi 10 000 forintos értékpapírral, de választhatsz magasabb címletet is, mely 50 000, 100 000, 500 000 és 1 000 000 forint lehet.

Ha ezekből egyidejűleg többet vásárolsz meg, azok akkor is címletenként különálló befektetésnek számítanak, aminek az esetleges idő előtti visszaváltásnál lehet szerepe. Az átgondolt címletválasztással ugyanis csökkentheted a „betétfeltörési” kockázatot, ha netán menet közben szükséged lenne a befektetésed egy részére.

Bármikor befektethetek?

A Kincstári Takarékjegyet folyamatosan bocsátják ki. A már kibocsátott és a jelenlegi érvényességi idejű kibocsátásokról ezen az oldalon tájékozódhatsz. Itt törölnöd kell az Állampapírok kiválasztása mezőt, majd a Kincstári Takarékjegy I. és Kincstári Takarékjegy II. állampapírokat kell kiválasztanod.

A pontos kamatot az itt található érvényességi kezdet alapján határozzák meg. Amelyikből vásároltál, annak a kamata lesz érvényes a befektetésed teljes futamidejére.

Az 1 vagy 2 éves Kincstári Takarékjegy vásárlása esetén a kamatot csak a futamidő végén fizetik ki, tehát a futamidő alatt nem írják jóvá.

A következő részben megtudhatod, hogy hol vehetsz Kincstári Takarékjegyet.

Kincstári Takarékjegy futamidő végén mosolyog a házaspár

Kincstári Takarékjegy vásárlása a postákon

Az 1, illetve 2 éves lejáratú Kincstári Takarékjegy I. és II. állampapírokat a Magyar Posta egységeiben vásárolhatod meg.

Bár az állampapírok ma már nincsenek materializálva, azaz nem kapsz egy papírkötvényt a befektetésedről, a lakosság felé a postákon értékesített állampapírokat, így a Kincstári Takarékjegyet is még a klasszikus, nyomdai változatban értékesítik.

Ezek kamatozása címlettől függetlenül azonos, de az esetleges futamidő közbeni visszaváltás miatt célszerű minél kisebb címletekre bontva vásárolni belőle.

Kincstári Takarékjegy visszavásárlása

Természetesen megeshet, hogy hozzá kell nyúlnod a megtakarításodhoz az 1 vagy 2 éves befektetés alatt. Ebben az esetben a Kincstári Takarékjegyet a postákon válthatod vissza. Visszaváltáskor a befektetésed teljes összegét visszakapod, pluszban pedig az alábbi kamatot.

Az 1 éves Kincstári Takarékjegy esetében

Ha az első 3 hónapban váltod vissza, akkor nem kapsz kamatot.

A 4. hónapban már a vásárlás napján érvényben lévő hirdetményben a 4. hónapra megállapított éves kamat időarányos részét kapod meg.

Az 5. hónapban már a 4. hónapra járó éves kamat + 0,15 százalék együttes összegnek az időarányos része jár. A következő hónapokban ez így megy tovább. Tehát minél később váltod vissza, annál több kamatot kapsz.

A végső lejáratkor fizetik ki a 12. hónapban járó éves kamatot + a 0,25 százalék együttes összegét.

2022.09.28-án beszéltem erről a témáról Binder Istvánnal a Karc FM-ben. Hasznos tanácsokat adunk és abban is segítünk, hogy a Bónusz állampapír megjelenésével és a Prémium Magyar Állampapír feltuningolásával mi lehet a legjobb lekötési stratégia.

A 2 éves Kincstári Takarékjegy esetében

Itt a logika megegyezik az 1 éves Kincstári Takarékjegynél leírtakkal az első évre vonatkozóan. Viszont ha a 2. évben váltanád vissza, akkor már a +0,15 százalékot nem kapod meg, kivéve egyszer, másfél év után. Ha csak nem tízmilliókat fektettél be, akkor ez minimális veszteséget jelenthet (1 millió forintnál évi 1 500 forint).

A végső lejáratkor fizetik ki a 24. hónapban járó éves kamatot + a 0,25 százalék együttes összegét, mely kamatos kamatot nem tartalmaz.

Így nézik a napokat

A hónapok számítása a vásárlás napjával kezdődik és az egyes hónapok a vásárlás naptári napjával megegyező napon (ennek hiányában az azt megelőző napon, február hó esetén pedig ilyen nap hiányában a hónap utolsó napján) fejeződnek be.

A 12., illetve 24. hónap a vásárlás naptári napjának megfelelő dátumot megelőző napon fejeződik be.

Az időarányos rész számítása az egész befejezett hónapok figyelembevételével történik, azaz a 4. hónapban az arra a sávra megállapított éves kamat három tizenketted, az 5. hónapban négy tizenketted, a 6. hónapban öt tizenketted stb. része jár.

A vásárlás napját követő 12 hónap (1 éves lejáratú) vagy 24 hónap (2 éves lejáratú) eltelte után a Kincstári Takarékjegy tovább nem kamatozik, függetlenül attól, hogy ténylegesen mikor váltod vissza azt.

A következő fejezetben elmondjuk, hogy mikor melyik állampapírt érdemes választanod.

Férfi számológéppel a kincstári takarékjegy kamatát számolja

Mikor érdemes Kincstári Takarékjegyet vásárolnom?

Maga az állampapírpiac is vegyes, ezért létezhet kedvezőbb kamatozást biztosító állampapír a Kincstári Takarékjegynél. Azt kell felmérned - és ehhez szükség esetén tanácsadók, elemzők segítségét is igénybe veheted -, hogy milyen inflációra számít a piac a Kincstári Takarékjegy 1 vagy 2 éves futamideje alatt.

Ha a Kincstári Takarékjeggyel várhatóan jobb hozamot érsz el az 1 vagy 2 év alatt - jellemzően csökkenő, vagy tartósan alacsony inflációs környezetben -, akkor érdemes a Kincstári Takarékjegyet választanod.

Ha viszont úgy találod, hogy az inflációhoz képest rosszabb befektetésnek látszik a Kincstári Takarékjegy, akkor valamelyik inflációkövető állampapír, például a Prémium Magyar Állampapír jobb választás lehet. Ez jellemzően növekvő vagy tartósan magas inflációs környezetben fordulhat elő.

Három dolgot fontos szem előtt tartanod

 1. A fix és az inflációkövető állampapírok közötti választás kockázata csak a kamatra terjed ki, a befektetett tőkédre nem.
 2. Az állampapírokat bármikor visszaválthatod, tehát szükség esetén akár a futamidő közben is áttérhetsz egy jobb kamatozású változatra.
 3. A Kincstári Takarékjegy jellemzően rövidebb futamidejű, mint az inflációkövető állampapírok. A Kincstári Takarékjegy és az inflációkövető állampapír az első évben ráadásul ugyanúgy fix kamatozással kamatozik, hiszen az inflációkövető állampapír kamata az első évben már ismert, és az nem is változik. Ez is segíthet a döntésedben.

Itt vásárolhatod meg a Kincstári Takarékjegyet

A Kincstári Takarékjegy állampapír devizabelföldi természetes magánszemélyek számára valamennyi postán megvásárolható. A Magyar Posta keresője itt található. Érdemes célszerűen csak a postahivatalokra szűrni.

A Kincstári Takarékjegy legfőbb előnyei és hátrányai

 • kockázatmentesség a teljes futamidő alatt, az állami garanciából fakadóan
 • a tőkéden kívül a kamatra is vonatkozik az állami garancia, azaz azt is biztosan megkapod
 • kamatadó-mentesség, azaz 17,6 százalékkal magasabb kamat a lekötött betéthez képest
 • 10 000 forinttól növekvő címletekben vásárolható meg, azaz könnyű az elérhetősége
 • könnyű a visszavásárlása, hiszen csak annyi állampapírt kell visszaváltanod, amennyi forintra szükséged van, a befektetéskor megvásárolt többi állampapírod az eredeti feltételek szerint kamatozik tovább
 • a visszaváltás bármikor lehetséges a tőkéd, azaz a befektetett pénzed kockáztatása nélkül
 • ha a futamidő vége előtt visszaváltod a Kincstári Takarékjegyet, kamatveszteség érhet
 • ha rosszul méred fel a kamatozás mértékét a futamidő alatt, akkor az inflációkövető kamatozású állampapírokhoz képest kamatveszteség érhet a Kincstári Takarékjegy választásával - ezt viszont kiválthatod azzal, ha a futamidő alatt váltasz és egy másik állampapírba fekteted be a pénzed
 • Magyarország hitelminősítő cégek általi leminősítése esetén a magyar állampapírok árfolyama leromolhat

Mit kell tenni, ha elvesztettem a Kincstári Takarékjegyemet?

Mivel a Kincstári Takarékjegy nyomdai úton előállított értékpapír, ezért a hagyományos értékpapírokra vonatkozó eljárás szerint kell eljárnod.

Ha a Kincstári Takarékjegyed elveszett, ellopták vagy megsemmisült, az egyes közjegyzői nemperes eljárásokról szóló 2008. évi XLV. törvény (továbbiakban: Közjegyzői tv.) vonatkozó rendelkezései szerint, közjegyzői eljárás útján kell kérned az érintett Kincstári Takarékjegy semmissé nyilvánítását, egyidejűleg igényelned a Kincstári Takarékjegy alapján történő fizetések letiltását.

A Közjegyzői tv. szerinti értékpapír semmissé nyilvánítási eljárást bármely közjegyző előtt megindíthatod.

Az eljárás megindítása iránti kérelemnek tartalmaznia kell különösen az értékpapír kiállítójának nevét, székhelyét, az értékpapír lényeges tartalmát (megnevezését, az általa megtestesített jogot, követelést és ha megvan, az értékpapír ISIN-azonosítóját, sorozatszámát, sorszámát), illetőleg amennyiben rendelkezésre áll, csatolni kell az értékpapír másolatát.

Még tovább bonyolódik

Ha nincs helye hiánypótlásra való felhívás kibocsátásának vagy a kérelem elutasításának, a közjegyző hirdetményt tesz közzé.

Ebben az értékpapírra, valamint a közjegyzőre vonatkozó adatok és a közjegyzői ügyszám feltüntetése mellett felhív, hogy az értékpapírt mutasd be, vagy az értékpapír hollétére vonatkozó adatot jelentsd be, mert ellenkező esetben az értékpapírt semmissé fogja nyilvánítani.

Te, mint befektető ezen közjegyzői megsemmisítési eljárás eredményének függvényében gyakorolhatod a jogaid a befektetésed felett.

Maradtak kérdéseid?

 • Devizakülföldiek megvásárolhatják a Kincstári Takarékjegyet?

  A Kincstári Takarékjegyet csak devizabelföldi állampolgárok vásárolhatják meg, illetőleg ruházhatják át egymás között.

  Devizakülföldinek a devizakorlátozások megszüntetéséről, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2001. évi XCIII. törvény alapján az a természetes személy számít, akinek az illetékes magyar hatóság által kiadott érvényes személyazonosító igazolványa (azaz személyi igazolványa) nincs, illetve azzal nem is rendelkezhet.

  Létezik azonban más olyan magyar állampapír (Magyar Állampapír Plusz), melyet devizakülföldiek is megvásárolhatnak, ők is részesülhetnek tehát ilyen befektetésben.

 • Örökölhető-e a Kincstári Takarékjegy?

  Igen. Ehhez olyan jogerős hagyatékátadó határozatot vagy ezzel egyenértékű, a hagyaték átszállását igazoló külföldi okiratot vagy ún. európai öröklési bizonyítványt kell bemutatnod (annak hiteles fordítását is csatolva), vagy annak hiteles másolatát a postai szolgáltatóhelyen, melyben az örökhagyó személye azonos a Kincstári Takarékjegyen tulajdonosként feltüntetett személlyel.

  A Kincstári Takarékjegy, mint a magyar állam által kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, mentes az öröklési illeték alól.

 • Megoszthatom a befektetésem a Kincstári Takarékjegy és más állampapírok között is?

  Igen. Teljesen szabadon vásárolhatsz bármilyen magyar állampapírt, így Kincstári Takarékjegyet és mellette bármilyen más állampapírt is.

Segítünk kiválasztani a számodra legkedvezőbb állampapírt!
Partnerünk, a Grantis Hungary Zrt. szakértőjével
 • Átbeszélitek, hogy milyen időtávra és mekkora összeget tennél állampapírba
 • Leszűrjük neked a szóba jöhető állampapírokat és egyéb értékpapírokat
 • Végül a teljes ügyintézést is ránk bízhatod
Promóció
Gergely Péter
Gergely Péter
LinkedinE-mail

Hiszek abban, hogy sztresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.

Alábbi tájékoztatás a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény vonatkozó rendelkezései alapján kereskedelmi kommunikációnak minősül, és nem tekinthető ajánlattételnek, teljes körű tájékoztatásnak, befektetési vagy adótanácsadásnak. Az egyes állampapírok forgalomba hozatalának és forgalmazásának általános feltételei (így különösen a kamatszámításra vonatkozó részletes szabályok) a vonatkozó ismertetőben és a nyilvános ajánlattételben szerepelnek az adott állampapír termékoldalán, a Részletek gombra kattintva. A BiztosDöntés.hu felhívja a befektetők figyelmét, hogy valamennyi befektetési kockázatot és lehetőséget a befektetőnek kell felmérnie és mérlegelnie!