Így törleszd a lakáshiteled egy részét egészségpénztárból!

Jól jönne egy kis segítség a lakáshiteled törlesztéséhez? Van erre is állami támogatás, amit kevesen ismernek. Megmutatjuk hogyan használhatod ki!

PROMÓCIÓ
Patika Egészségpénztár
 • Akár 150 000 forint adó-visszatérítés
 • Független egészségpénztár
 • Online ügyfélazonosítás
 • Egészségbiztosítás elérhető 
Belépek

Lakáshiteled van, vagy épp készülsz felvenni? Ha nézegeted az ingatlanpiacot és a bankok hitelkínálatát, akkor bizonyára tudod, hogy magas lakásárakkal és egyre növekvő kamatokkal kell szembenézned. Jó hír viszont, hogy az egészségpénztárral némileg csökkentheted a terheidet. Mutatjuk, hogyan!

Nem is gondolnád mennyi mindenre jó az egészségpénztár!

Ha azt gondolod, hogy az egészségpénztár leginkább gyógyszervásárlásra és magánorvosra való, érdemes tovább olvasnod. Az egészségpénztár ugyanis ennél jóval tágabb területen használható.

Az egészségpénztár kínál az anyagi jólét biztonságát elősegítő önsegélyező szolgáltatásokat is. Ezek egyike a lakáscélú jelzáloghitel törlesztésének támogatása.

Mit takar ez a szolgáltatás?

A lakáshiteled egy részét törlesztheted az egészségpénztári megtakarításodból. Erre havonta a minimálbér 15%-át, azaz jelenleg 30 000 forintot költhetsz.

Talán azt mondod magadnak: figyelembe véve a lakásárakat és a lakáshitelek törlesztőrészletét, ez nem tűnik túl nagy összegnek, miért érné meg mégis?

Nő kiszámolja, hogy mennyi pénz kell a lakáshitel törlesztéshez egészségpénztárból

Számoljunk egy kicsit!

Tegyük fel, hogy van egy 20 millió forintos lakáshiteled, amit 20 évre vettél fel, és aminek a törlesztőrészlete 160 000 forint. Ebből havi 30 000 forintot az egészségpénztáron keresztül törleszthetsz.

Egy évben tehát 360 000 forintnyi törlesztőrészletet fizethetsz az egészségpénztárból. Ahhoz, hogy ennyi kifizetést kérhess, valamivel magasabb összeget kell befizetned a pénztárba, mivel a pénztár a befizetések egy részét működési költségként levonja.

A példánkban legyen ez a költség 6%, így 381 600 forintot teszel a pénztárba egy évben. Ez után az összeg után adó-visszatérítést vehetsz igénybe, később mutatjuk, hogy miért és hogyan.

Az adó-visszatérítés a befizetett összeg 20%-a, 76 320 forint.

Ennyit nyerhetsz az egészségpénztárral


Befizetés az
egészségpénztárba
381 600 forint
- Költség (6%)21 600 forint
+ Adó-visszatérítés (20%)76 320 forint
Nyereség 54 720 forint

Tehát évente 54 720 forinttal kell kevesebbet fizetned a lakáshiteledre azért, mert havi 30 000 forintot az egészségszámládról törlesztettél, és a befizetéseid után igénybe vetted az adó-visszatérítést.

Ez azt jelenti, hogy a teljes 20 éves futamidő alatt 1 094 400 forintot fedez a visszatérítés. 1 millió forinttal lesz olcsóbb tehát a hiteled, és ennyi állami támogatást nem érdemes kihagyni.

Hogyan tudom kihasználni az adó-visszatérítést?

Először is nyitnod kell egy egészségpénztári számlát. Ehhez semmi másra nem lesz szükséged, csak a személyi igazolványodra (vagy az útleveledre vagy a jogosítványodra) és a lakcímkártyádra.

Ezután kitöltöd a Belépési nyilatkozat nevű nyomtatványt, amit a pénztár honlapján találsz. A nyilatkozathoz csatolod a személyi igazolványod és a lakcímkártyád másolatát, és ezzel kész is.

A Belépési nyilatkozat néhány pénztárnál elektronikusan kitölthető verzióban is megvan, és AVDH hitelesítés után e-mailben is beküldheted a pénztárhoz, a személyes dokumentumaid fotójával együtt.

A legkényelmesebb az online belépés

Ekkor az egészségpénztár honlapján található űrlapot kell kitöltened, ahonnan az adataid közvetlenül bekerülnek a pénztár adatbázisába. Ilyen lehetőség az IZYS-nél, az OTP Egészségpénztárnál, a Prémium Egészségpénztárnál és a Patika Egészségpénztárnál van.

A belépés után azonnal tudsz befizetni a pénztári számládra.

Az önsegélyező szolgáltatásokhoz, így a lakáshitel törlesztéséhez is csak a már legalább 180 napja a pénztárban tartott egyenleged használhatod.

Nagyjából fél évig tehát takarékoskodnod kell, ezért ha még nem vagy tagja egyetlen egészségpénztárnak sem, minél előbb nyiss számlát, hogy minél előbb tudj onnan törleszteni.

Segítünk kiválasztani a számodra legkedvezőbb egészségpénztárt!
Partnerünk, a Grantis Hungary Zrt. szakértőjével
 • Átbeszélitek, hogy milyen igényeid vannak
 • Összehasonlítjuk neked az egészségpénztári ajánlatokat
 • Végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod
Promóció

Lássuk az adó-visszatérítést!

Adó-visszatérítést akkor kaphatsz, ha személyi jövedelemadót fizetsz.

Az egészségpénztári befizetéseid 20%-át, legfeljebb évi 150 000 forintot visszaigényelheted az abban az évben befizetett szja-dból.

Ezt neked kell kérned az adóbevallásodban, amit a pénztár által kiállított adóigazolás alapján egyszerűen meg tudsz tenni. A visszatérítést az önkéntes pénztári számládra kapod meg, ahol aztán újra felhasználhatod. Ezt a pénzt semmilyen adó vagy költséglevonás nem terheli, és önsegélyező szolgáltatásra is azonnal felhasználhatod.

Érdemes többet befizetned!

A lakáshitel törlesztésére évi 360 000 forintot költhetsz, amihez nagyjából havi 32 000 forintot kell a pénztárba befizetned a költséglevonás miatt. Ez után az összeg után kicsit több, mint 76 000 forint adó-visszatérítés jár.

De a maximális, 150 000 forintos adókedvezményt havi 62 500 befizetés esetén éred el, tehát ha megteheted, fizethetsz be többet is, és sokkal több adót is visszaigényelhetsz.

Ha jársz magánorvoshoz, gyermekeket nevelsz vagy van idős közeli rokonod, akiről gondoskodsz, akkor biztos, hogy ki fogod tudni használni az egészségpénztár adta lehetőségeket.

Házaspár a zegészsgpénztár lakáshiteles adóvisszatérítéséről beszél

Mire figyeljek?

Egészségpénztárból csak lakáscélú jelzáloghitelt törleszthetsz. Tehát lakásvásárlási, lakásépítési, felújítási vagy bővítési hitelt, illetve olyan kiváltott hitelt, ahol a lakáscél megmaradt, és amelyek mögött ingatlanfedezet is van. Fizetheted banki közreműködéssel megvalósult munkáltatói jelzáloghitel törlesztőjét is.

Fontos, hogy a hitelben adós vagy adóstárs legyél, és lehetőleg a te neveden lévő számláról történjen a törlesztés. Ha adóstárs vagy, és nem a saját számládról törlesztesz, akkor erről a pénztár igazolást fog kérni.

Csak olyan hitel törlesztőjét fizetheted az egészségpénztárból, amelyet folyamatosan törlesztesz. Ezt igazolnod is kell a pénztár felé az előző három havi törlesztésről szóló igazolással.

Nem igényelheted a szolgáltatást, ha a törlesztőket késedelemmel fizeted vagy hátralékod van.

Milyen dokumentumokra lesz szükségem?

 1. A lakáshitel törlesztéséhez minden pénztárnak van egy saját nyomtatványa. Ezt kell kitöltened és benyújtanod a pénztárnak.
 2. Szükség van még a lakáshitel-szerződésre, ha ez két dokumentumból áll, akkor mindkettőre.
 3. Végül kell egy igazolás az előző háromhavi törlesztésről. Ez lehet bankkivonat vagy a bank hivatalos igazolása.
 4. Ha pedig nem a te számládról történik a törlesztés, akkor egy erről szóló igazolásra.

Hogyan történik a törlesztőrészlet fizetése az egészségpénztárból?

Általában kétféle módon tudod az egészségpénztári számládról törleszteni a hiteled.

 • A pénztár minden hónapban a bankszámládra utalja a törlesztéshez igényelt összeget, te pedig a bankszámládról fizeted a hitelt. Ehhez az egészségpénztár minden hónapban kéri, hogy számlakivonattal igazold a törlesztést. A számlakivonat lehet elektronikus, vagy az e-bankból kifotózott kép is. Ne aggódj, a pénztár számára csak a törlesztőrészlet érdekes, az összes többi sort kitakarhatod.
 • A törlesztő részletének utalását kérheted közvetlenül a bankhoz is. Ez azért kényelmes, mert így nem kell a havi bankszámlakivonatokkal bajlódnod. A pénztárból érkező befizetést a bank beszámíthatja a törlesztés részeként vagy előtörlesztésként. Fontos, hogy erről egyeztess a bankkal, mert egy évben csak egy bizonyos összeget törleszthetsz elő.

Ezt a lehetőséget biztosítja az OTP Egészségpénztár, a Patika Egészségpénztár, az IZYS vagy a Prémium is.

Milyen különbségek vannak az egyes egészségpénztáraknál?

A szolgáltatást minden egészségpénztárnál megtalálod, de az egyes pénztárak között vannak kisebb különbségek. Ha ez a szolgáltatás fontos szempont a pénztárválasztásnál, akkor erről jó, ha tudsz.

A lakáscélú jelzáloghitel törlesztésének támogatása keretében tehát havonta legfeljebb 30 000 forint kifizetését kérheted az egészségszámládról.

Ha a havi törlesztőrészleted összege nem éri el a 30 000 forintot, akkor legfeljebb a törlesztő összegét kérheted. Ha viszont adóstárs vagy a hitelben, akkor az OTP Egészségpénztár például a törlesztő rád eső részét veszi alapul. Egy olyan lakáshitelnél, ahol a házastársaddal ketten vagytok adóstársak, és a törlesztőrészlet havi 50 000 forint, az OTP-nél havi 25 000 forintot fizethetsz az egészségpénztári számládról.

Közösen fizetik a házuk árát egésszégpénztárból

A legtöbb pénztárnál több lakáscélú hitelt is törleszthetsz egyszerre, például ha van egy lakásvásárlási és egy felújítási hiteled, de az összes hitelre összesen 30 000 forint a keretösszeg. A Vasutas Egészségpénztárnál hitelenként kérhetsz legfeljebb 30 000 forintot.

Az OTP Egészségpénztárnál és az IZYS-nél, ha a házastársaddal adóstársak vagytok, és mindkettőtöknek van egészségpénztári számlája, akkor mindketten igényelhetitek a lakáshitel törlesztése szolgáltatást a saját számlátokról. Így ketten együtt egy lakáshitelbe akár 60 000 forintot is tudtok törleszteni egészségpénztáron keresztül. Ez után igénybe vehetitek az adókedvezményt is, és egy évben közel 100 000 forintot nyerhettek a pénztári törlesztéssel. Így akár összesen 2 millió forinttal is kevesebb lehet a lakáshiteletek.

Ezt a lehetőséget nem biztosítja minden egészségpénztár.

Az OTP Egészségpénztárnál vagy az IZYS-nél ezenkívül visszamenőleg is igényelheted legfeljebb 3 vagy 4 havi törlesztőrészlet kifizetését.

Milyen hitelt kaphatok?

Talán arra gondolsz, hogy emelkedő hitelkamatok mellett érdemes lehet várni a lakásvásárlással, de szerintünk nem feltétlenül érdemes kivárni.

Ennek több oka is van.

Egyrészt a lakáshitelek kamata is emelkedik. Jelenleg 8% körül van a legolcsóbb lakáshitelek THM-je, és nem valószínű, hogy ez a közeljövőben csökkenni fog. Egyelőre a hitelek további drágulására számítunk.

Másrészt az ingatlanszakértők nem számolnak a lakáshitelek árának számottevő csökkenésével. A lakások tehát nem lesznek egyhamar olcsóbbak akkor sem, ha a kereslet visszaesik.

Végül pedig az infláció is folyamatosan . A jövőben úgy kell törlesztened, hogy minden másra is egyre többet kell költened. Így a jövedelmednek egyre kevesebb részét tudod hiteltörlesztésre költeni.

Néhány óvintézkedést mindenképpen érdemes megtenned. Próbálj meg csak annyi hitelt felvenni, amennyit feltétlenül szükséges. Minél nagyobb az önerőd, annál jobb. Növelheted a futamidőt is, így a havi törlesztőrészleted alacsonyabb lesz, de csak annyira, amennyire muszáj, mert összességében sokkal többet kell így majd visszafizetned.

Mindenképpen törekedj arra, hogy minél hosszabb kamatperiódussal vedd fel a hitelt. Minél hosszabb időre rögzíted a kamatot, annál kevésbé vagy kitéve a kamatemelkedés kockázatának. 10 éves, vagy végig fix lakáshitelben gondolkodj.

Ha megfelelsz a feltételeknek, fontold meg a kamattámogatott hitelt.

Összefoglalva

Ha tehát már van lakáshiteled, vagy most készülsz felvenni és fizetsz személyi jövedelemadót, akkor érdemes ezt a lehetőséget kihasználnod.

Ezenkívül sokféle állami támogatás van meglévő lakáshitelek után is, például gyermekek születésénél elengednek a tartozásból. Érdemes ezeket kihasználnod!

Maradtak kérdéseid?

 • Törleszthetem a Babaváró hitelt is az egészségpénztárból?

  Nem. Egészségpénztárból csak lakáscélú jelzáloghitel törlesztőrészletét tudod kiegészíteni. A Babaváró hitel nem lakáscélú és nem is jelzáloghitel.

 • Törleszthetek az egészségpénztáron keresztül akkor is, ha nem az én számlámról fizetjük a törlesztőt?

  Igen, ha adóstárs vagy a hitelben. Közös számlák ma már nem nagyon léteznek házastársak esetén sem, így előfordulhat, hogy nem a te neveden lévő számláról megy a törlesztés. Ezt az egészségpénztárnál igazolnod kell.
 • A házastársammal mindketten adósok vagyunk a hitelben és mindkettőnknek van egészségszámlája. Mindketten kérhetjük a lakáscélú jelzáloghitel törlesztése szolgáltatást?

  Igen, de nem minden egészségpénztár engedi, hogy egy hitelre a házaspár mindkét tagja kérje a szolgáltatást. Kereshettek olyan pénztárt, amelyik engedi, vagy nyithattok számlát különböző pénztáraknál.
 • CSOK-os lakáshitelekre és 2,5%-os kamatú NHP Zöld hitelem van. Ezeknél is kaphatok támogatást?

  Igen. A lényeg, hogy olyan lakáscélú jelzáloghiteled legyen, amit megfelelően törlesztesz. Illetve fontos, hogy fizess személyi jövedelemadót, mivel annak egy részét tudod majd adóbevalláskor visszaigényelni.

  Habár az NHP Zöld hiteléből már nem lehet újonnan egyik banknál sem igényelni, de az ilyen konstrukciókat is érdemes kombinálni utólag is az állami támogatásokkal.

Segítünk kiválasztani a számodra legkedvezőbb egészségpénztárt!
Partnerünk, a Grantis Hungary Zrt. szakértőjével
 • Átbeszélitek, hogy milyen igényeid vannak
 • Összehasonlítjuk neked az egészségpénztári ajánlatokat
 • Végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod
Promóció
Simondán Eszter
Simondán Eszter
LinkedinE-mail

Bár közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem, később a humán tárgyak felé fordultam. Szerettem az irodalmat, műveket elemezni, kritikákat írni. Angol szakon végeztem, a diplomamunkámat amerikai drámákból írtam. Az egyetem után egy nagy cégnél helyezkedtem el, ahol visszacsöppentem a pénzügyek világába. Annyira beszippantott, hogy visszaültem az iskolapadba, és közgazdász lettem. Az írás szeretetét és a banki világ iránti érdeklődésemet végül a gazdasági tartalmak írásában sikerült egyesítenem. Szívesen mélyedek el egy-egy témában, és mutatom meg az olvasónak, hogy pénzügyi témákról olvasni nemcsak hasznos vagy szükséges, de érdekes is lehet. Szabadidőmben szívesen olvasok és szeretem a reneszánsz táncokat.