Általános vélekedés, hogy a családi házak sokkal drágábbak, mint a lakások. Ez az eredete annak a közhiedelemnek, hogy a tehetősebbek dönthetnek csak a kertes házak mellett, a szegényebbek pedig a lakást választják kényszerűségből. De vajon így van ez a valóságban is? Ha kíváncsi vagy, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak egyik, illetve másik opciónak, akkor útmutatónk segíthet a lakás vagy ház nagy kérdésének eldöntésében.

Ez lesz az első lakásod?

Ott állsz az önálló élet küszöbén a várva várt költözés előtt és fogalmad sincs, hogy lakást vagy házat szeretnél, és azon belül is inkább bérelni vagy valahogy sajátot venni? A vásárlás vagy bérlés kényes kérdésének megválaszolásához olvasd el ezt az útmutatót, hogy könnyebben megtalálhasd a saját megoldásod erre a problémára.

Másik városban kaptál munkát, de nem tudod eldönteni, hogy inkább a társasház kényelmét vagy egy családi ház függetlenségét válaszd? Joggal merül fel benned ez a kérdés, de ha kész receptet keresel, akkor sajnos hiába kutakodsz.

Minden a körülményeid, az anyagiak, az életviteled és az igényeid függvénye. A különböző opciók előnyeit és hátrányait kell figyelembe venned és mérlegelned a saját szempontodból. Mi az, amivel együtt tudsz élni, mi az, ami a legfontosabb a számodra, mi az, amit nem tudnál megszokni és mi az, amit megengedhetsz magadnak?

Férfi áll a füvön és döntést kell hoznia

Mit mutatnak a magyar számok?

A K&H 2017-es felmérése alapján Magyarországon jelentős különbség van a vidéki, illetve a városi lakók körében aszerint, hogy lakást vagy családi házat választanak. A vidékiek körében döntő többségben vannak a házban élők, a falvakban lakók 94 százaléka választja ezt az opciót.

A városok esetében ugyanez az arány 12 százalék. A megyeszékhelyen élők jobban szeretik a panellakásokat. A budapestiek körében pedig a társasházak népszerűek, azon belül is a fiatalabb korosztály számára inkább vonzó lehetőség.

Ha az egész lakosságra vonatkoztatjuk az arányokat, akkor a magyarok 54 százaléka él családi házban, míg 19 százalék társasházban és 18 százalék panellakásban. A maradék 8 százalék választotta az iker- vagy sorházakat lakóhelyéül.

Sajnos újabb vizsgálat még nem született a témában, így nem tudhatjuk biztosan, hogy 2017 óta, hogyan változott a helyzet.

Elég a statisztikákból. Jó lenne tudni, hogy melyiket miért érdemes választani.

A saját lakás 5 előnye

Számos olyan tulajdonsága van egy lakásnak, ami nagyon vonzóvá teszi ezeket a lakóhelyeket, ha a körülményeid megfelelnek az adottságaiknak.

Utálsz kertészkedni és nincs túl sok szabadidőd a munkád vagy egyéb kötelezettségeid mellett?

Nincsenek gyermekeid és szívesen töltöd a szabadidődet a városban?

Valószínűleg nem fogsz nagyon mellényúlni, ha inkább lakásokat nézegetsz az ingatlanos oldalakon családi házak helyett. Na de mégis mik azok a pozitívumok, amikben a lakások verhetetlenek?

1. Általában közel vannak a központhoz

Ha szereted a pörgést és nem akarsz sokat ingázni a munkahelyedre, akkor szuper választás számodra a lakás. A városlakók körében ez a népszerűbb lakhatási forma, hiszen jól belepasszol a rohanós mindennapok forgatagába.

Beülnél valahova a barátokkal? Bevásárolnál? Dolgozni mész? Ha közel a központ, akkor nem fog sok időt felemészteni a szabadidődből a buszon való zötykölődés vagy a dugóban üldögélés.

2. Több szabadidőd lesz

Kevesebb időt kell a házimunkákkal vagy a felújítással, javítgatással töltened és a szombat reggeli fűnyírást is kihagyhatod. Mivel a lakások területükben is kisebbek szoktak lenni a családi házaknál, a takarítás és a karbantartás is sokkal kevesebb idődbe fog kerülni.

3. Olcsóbb a fenntartása

A kisebb méretből ered, hogy a rezsiköltség is jóval alacsonyabb lesz, főleg, ha korszerű nyílászárók és szigetelés van a lakásban. Az alacsonyabb gáz-, víz- vagy villanyszámla azonban csak hab a tortán.

A tetőcserére vagy a kerítés javítására sem kell sok pénzt kiadnod, ha panellakásban vagy társasházban élsz, hiszen ezeket közösen fizeti az összes lakó.

4. Könnyebben tudod majd eladni és kiadni

A lakásokra jóval nagyobb a kereslet, hiszen a fiatalabb párok, a diákok, a kisebb családok, az egyedülállók és a külföldiek is ebben gondolkoznak, és eszük ágában sincs kertes házba költözni. Ha még az elhelyezkedése is jó az adott lakásnak, akkor még gyorsabban találhatsz majd vevőt vagy bérlőt.

Lakásban rendezett tároló

5. Biztonságosabb

A közeli szomszédok és a kapukódos lépcsőházak biztonságosabbak a betörőkkel vagy csalókkal szemben. Egy családi ház esetében nem biztos, hogy felfigyel rá a melletted lakó, hogy valami mozgolódás van az ingatlanodban, amikor nyaralsz.

Ha szeretnéd a házadat kicsit biztonságosabbá tenni, akkor olvass utána az okosotthon rendszereknek, mert kitűnő megoldást jelenthetnek a problémára.

Milyen hátrányai vannak egy lakásnak?

Léteznek persze olyan típusú emberek is, akiknek egyáltalán nem való a társasházi életforma, és nagyon kényelmetlenül érzik magukat a közeli szomszédok vagy a kisebb terek miatt.

Ha úgy gondolod, hogy nem vagy elég alkalmazkodóképes egy lakáshoz, vagy természetimádó lévén rosszul éreznéd magad a betondzsungelben, akkor hallgass inkább a megérzéseidre. Van néhány olyan tulajdonsága a lakásoknak, amik kellemetlenül érinthetnek, például, hogy

 • Kis méretűek. Egy nagyobb család vagy egy otthonról dolgozó pár számára kellemetlen lehet, ha egész nap egy kis helyre vannak összezárva. Sok-sok feszültséget teremthet, ha a családtagok nem tarthatják be a magánszféra íratlan szabályait és folyamatosan zavarják egymást a mindennapok során.
 • Nem alakíthatók annyira. Egy lakáshoz nem fogsz tudni egy új helyiséget hozzátoldani, ahogy a nagyobb belső átalakításokkal is több probléma lesz, mint egy családi háznál. Sokkal kevésbé lesz lehetséges, hogy egy felújítással olyanra formáld a teret, amilyenre megálmodtad. Jobban jársz egy igényeidhez igazodó lakás kiválasztásával, mint egy későbbi átépítéssel.
 • Nem annyira függetlenek. Közös lesz a lépcsőház, a lift, a kuka és a belső udvar is, ami sok nézeteltéréshez vezethet. Nem számíthatsz annyi privát térre, mintha a kevésbé zsúfolt kertvárosi vagy vidéki részen keresnél magadnak egy családi házat.

  Ha a problémás helyzetek megoldásához nem vagy hajlandó kompromisszumokra, és már attól kiakadsz, ha ugat egyet a szomszéd kutyája, akkor nem biztos, hogy jó választás számodra a társasház.
 • Van közös költség. Habár még így is olcsóbb lesz egy lakás fenntartása, mint egy családi házé, az tagadhatatlan, hogy a közös költség a lakások esetében plusz kiadást jelent. Ez tulajdonképpen a fenntartási költség, de lehet, hogy a családi háznál könnyebben adod ki az ehhez szükséges pénzt, hiszen csak a sajátodra költesz.

  A társasházaknál a felújítási munkálatok kollektív döntésen alapulnak, amik nem biztos, hogy a te személyes véleményeddel egyeznek majd.

A saját ház 4 előnye

A családi házak számos pozitívumot tartogatnak. Ezek indokolják, hogy miért választják ilyen sokan ezt az opciót annak ellenére, hogy rengeteg odafigyelést és törődést igényel egy otthonos élettér megteremtése. Na de vajon mik azok az előnyök, amiket akkor élvezhetsz csak, ha a családi ház mellett teszed le a voksod?

1. Lehet saját kerted

Néhány társasház rendelkezik ugyan kerttel vagy belső udvarral, de ezeket a legtöbb esetben nem használhatod fel a saját céljaidra. Egy családi házban azonban belekóstolhatsz a kertészkedésbe, vagy akár áthívhatod a barátokat sütögetésre.

Lehetőséged nyílik a nagy családi összejövetelek megszervezésére, a gyümölcsfa-ültetésre, vagy a kis kerti kiülőd megépítésre is.

2. Távol vannak a szomszédok

Persze itt sem esnek azért látótávolságon kívül a melletted lakók, de ha nehezen tolerálod a hangoskodást vagy a reggeli kalapálást, akkor nagyobb békében élhetsz egy családi házban.

3. Olyanra alakítod, amilyenre csak szeretnéd

Megnőttek a gyerekek és igényelnék már a saját szobát?

Egy családi házat könnyedén ki tudsz bővíteni vagy átalakítani, ha a szükség úgy kívánja. Azzal sem kell majd bajlódnod, hogy figyelmeztesd az esetleges hangoskodásra vagy kellemetlenségekre a többi lakót, ha fürdőszoba-felújításba fognál.

4. Gyerekekkel vagy kisállatokkal előnyösebb

Könnyebb a kisgyerekes családoknak, ha a lurkók nemcsak a belső térben, hanem az udvaron is le tudják vezetni felesleges és meglepően sok energiájukat. Ha úgy alakítod ki a kertet, akkor a kicsik számára biztonságos, de ugyanakkor izgalmas felfedezőhelyként szolgálhat.

A családok mellett azok is jobban járnak egy kertes házzal, akik a nagyobb testű kutyák kedvelői közé tartoznak. Az állatok is jobban élvezik majd a szabadságot, ráadásul a lakást sem szőrözik majd teljesen össze.

Saját kertben nyúl

Milyen hátrányai vannak egy háznak?

A lakásból családi házba költözők számára nagy meglepetés lehet, hogy mennyire más a két életforma. Ha nem szeretnél csalódni, akkor nemcsak a pozitívumokra, hanem a családi házak hátulütőire is alaposan készülj fel. Na de mégis mire kell gondolni ez alatt?

Sok-sok házimunka

Még ha kisebb családi házra is esik a választásod, akkor is le kell nyírnod a füvet és el kell takarítanod a leveleket vagy a havat a kapud elől. Persze ha nem bánod, hogy a nagyobb függetlenségért cserébe több feladatot kell egyedül megoldanod, sőt még élvezed is a kihívást, akkor ebből akár még előnyt is kovácsolhatsz.

Sokan nyugiterápiaként gondolnak a kertészkedésre.

Fenntartási munkálatok és költségek

Ha elromlik valami a házban, vagy már túlságosan elavulttá válik, akkor a te feladatod lesz, hogy megszervezd és levezényeld a javítást vagy a cserét. Sajnos a fenntartási költségeket neked kell egyedül kifizetned, a rezsiről nem is beszélve.

Ez a családi házak esetében többszöröse szokott lenni a lakásban megszokott összegnek.

Ez a 11 kérdés segít dönteni

Miután alaposan megismerted a lakások és családi házak előnyeit és hátrányait, már tudsz megfontolt döntést hozni az ingatlanvásárláskor. Ha még mindig bizonytalan vagy azzal kapcsolatban, hogy melyik ingatlantípus a neked való, akkor még egyszer meg kell vizsgálnod az igényeidet és a körülményeidet.

Üljön össze a családi kupaktanács és szánjatok időt a jövőbeli tervek átbeszélésére. Jó, ha van néhány kérdés a tarsolyotokban, aminek a megválaszolásával közelebb juttok a probléma megoldásához:

 1. Hányan laktok most otthon, és a közeljövőben várható-e változás ezzel kapcsolatban? (Itt gondolhatsz a kirepülő gyerekekre, de a születő kisbabákra is.)
 2. Mennyi pénzt tudtok az ingatlanra szánni?
 3. Szükségetek van garázsra?
 4. Szeretnétek kertet?
 5. Vannak háziállataitok?
 6. Gondot jelent számotokra a felújítás?
 7. Gondot jelent számotokra, ha közel vannak a szomszédok?
 8. Gondot jelent számotokra, ha vannak közös használatú helyiségek?
 9. Gondot jelent számotokra, ha több időt és pénzt kell szánni egy kert és a ház karbantartására?
 10. A későbbi vevők vagy bérlők számára vajon vonzónak fog tűnni a választott ingatlan?
 11. Mekkora eséllyel tudjátok majd gyorsan és jó áron eladni?

Milyen tévhiteknek nem szabad hinnem?

Van néhány olyan téves elképzelés a közhiedelemben, amit, ha mérlegelés nélkül elhiszel, akkor elbátortalaníthat vagy megbéníthat a döntéshozásnál, és ez megkeseríti a lakáskeresés egész izgalmas folyamatát.

Direkt nem soroljuk fel ezeket, mert nem akarjuk a bogarat a füledbe tenni.

Ha szeretnéd a kezedben tartani az irányítást, akkor tájékozódj alaposan a benned felmerülő kérdésekről és minden esetben hallgass meg több véleményt is, mielőtt döntést hozol.

Egy ingatlan megvásárlásával hosszú távú döntést hozok?

Általános vélekedés, hogy egy ingatlan megvételével évekre, vagy akár egy életre el kell köteleződnöd a választott hely mellett, és muszáj olyan ingatlant vásárolnod, ami még 5 vagy 10 év múlva is tökéletesen megfelel majd az életkörülményeidnek.

Valóban nem egyszerű a világ végén lévő eldugott kis faluban, megfelelő áron megszabadulni egy ingatlantól, de nem minden esetben nehéz vagy hosszadalmas feladat az eladás. Egy városi, jó elhelyezkedésű és szép állapotú lakásért valószínűleg harcolnak majd a vevők és jó áron tudod értékesíteni.

Ha jelen élethelyzetedhez tökéletesen passzol egy társasházi kis lakás, akkor ne ijedj meg a vásárlástól. Ha pár éven belül szívesen költöznél vidékre vagy vállalnál gyereket, akkor sem muszáj az albérletet választani, vagy a szükségesnél sokkal nagyobb ingatlanra feleslegesen költeni.

Ha ügyesen el tudod adni majd a lakást, akkor ez még midig kedvezőbb, mintha éveken át fizeted a lakbért vagy a szükségesnél jóval magasabb rezsiköltséget.

A lakások olcsók, a házak pedig drágák. Ez valójában igaz?

Leginkább az számít, hogy milyen az elhelyezkedése és az állapota az adott ingatlannak, nem pedig az, hogy lakásról vagy családi házról van-e szó. A már emlegetett világvégi, eldugott kis faluban sokkal olcsóbban találsz majd magadnak családi házat, mintha a fővárosban keresnél egy kisebb lakást.

Nemcsak a távoli tervekben szereplő nagy család, de a rokonok vagy ismerősök lenyűgözése miatt is butaság lenne bevállalni egy olyan házat, amire nincs is igazán pénzed vagy szükséged. Ha esetleg fogalmad sincs, hogy milyen méretű otthon illene hozzád, akkor hasznos lehet számodra a Mekkora lakást vegyek? című útmutatónk, ahol bővebben is foglalkozunk ezzel a kérdéssel.

A lakást vagy házat vegyek kérdés eldöntése az ingatlanvásárlás során meglehetősen nehéz, főleg, ha nincs tapasztalatod mindkettőről és nem tudod, hogy mire számíts. Nagyon fontos, hogy ne kapkodd el a döntést és szedd listába azokat a szempontokat, amik alapján egyik vagy másik lehetőség vonzóbbnak tűnik.

Ha nagyon nem tudsz dűlőre jutni a kérdésben, akkor próbáld meg kikérdezni a társasházban és családi házban élő ismerőseidet a tapasztalataikról. Akár azt is kipróbálhatod, hogy egy rövid időre kiveszel egy olyan típusú lakást vagy házat, mint aminek a megvásárlásán gondolkozol.

Az is nagyon fontos, hogy ne vedd figyelembe a társadalmi elvárásokat, vagy a tévhiteket, hanem a saját igényeidet és lehetőségeidet tartsd szem előtt.

Bodor Anna
Bodor Anna Pénzügyi szakértő
Bodor Anna Pénzügyi szakértő

Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.