Mikor melyik hitel a legjobb választás számomra? Segítünk dönteni

Mikor melyik hitel a legjobb választás számomra? Segítünk dönteni Mikor melyik hitel a legjobb választás számomra? Segítünk dönteni
Mikor melyik hitel a legjobb választás számomra? Segítünk dönteni Mikor melyik hitel a legjobb választás számomra? Segítünk dönteni

Szeretnél valamit vásárolni, de nincs rá elegendő pénzed? Nem tudod, hogy személyi kölcsön, autóhitel, hitelkártya vagy lakáshitel az, ami erre a legjobb? A hitelfelvétel az egyik legfontosabb pénzügyi döntés az életünkben, melynek hatásai hosszú évekre elkísérhetnek bennünket törlesztőrészletek és egyéb költségek formájában. Számít, hogy mire szeretnénk fordítani a felvett összeget, illetve, hogy egyszerre van szükségünk nagyobb összegre, vagy kisebb részletekben szeretnénk, hogy a pénz elérhető legyen. A bankoknak számos ajánlata van, melyek útvesztőjében könnyű eltévedni, ezért fontos lehet alaposan megismerni ezeket, és átgondolni a céljainkat, lehetőségeinket.

Talán már van is folyószámlahiteled?

Talán a legkézenfekvőbb megoldás az lehet, ha meglévő bankszámládhoz folyószámlahitelt igényelsz. Ha a jövedelmed bankszámlára érkezik, akkor ezt már biztos felkínálta a bankod.

A folyószámlahitel lényege, hogy a bank egy meghatározott hitelkeret összegéig lehetővé teszi, hogy mínuszba menjen a számlád. Amikor a számlád egyenlege negatívba fordul, azzal tulajdonképpen fel is vetted a hitelt, onnantól ketyeg a kamat.

Ennek a hitelnek a feltétele, hogy havi rendszeres jövedelem érkezzen a folyószámlára, például a munkabéred. Ez lesz a hitel fedezete, és a bank jellemzően ennek két-háromszorosát adhatja hitelkeretként.

A folyószámlahitel átmenti pénzhiány fedezésére szolgál. Akkor lehet jó megoldás, ha sürgősen több pénzre van szükséged annál, mint ami a számládon van, vagy ha egyszerűen szeretnéd biztosítani, hogy ha váratlanul nagyobb kiadásod keletkezik, tudj mihez nyúlni (például lakáskár, autójavítás vagy betegség).

Esetleg, ha hamarosan bevételre számítasz (például megérkezik a számládra a béred), vagy tudod, hogy emelkedni fog a fizetésed, azonban még előtte szeretnél valamit megvenni (például különleges hóvégi ajánlat, vagy lejáró akció miatt), akkor áthidaló megoldásként is jó lehet. Lényegében tehát ez a hiteltípus értelmezhető a bankszámlád kiterjesztéseként, akkor is fizethetsz még róla, amikor már elfogyott a rajta tartott pénzed.

Könnyen igényelheted a folyószámlahitelt

A folyószámlahitel előnye, hogy gyorsan és egyszerűen hozzá lehet jutni, és bármikor hozzáférhető. Nem tartozik hozzá külön kártya, a normál bankkártyádon elérhető a hitelkeret összege. A visszafizetés is egyszerű, a jövedelem számlára érkezésével a hitelkeret töltődik fel először és utána lesz pluszban a számlád.

Hátránya, hogy jellemzően drága. Attól a pillanattól kezdve, amikor a számlád összege negatívba fordul és a hitelkeretedet használni kezded, kamatot is fizetned kell, mely általában jóval magasabb, mint egy személyi kölcsön kamata, akár 20% körül is lehet. A kamatot a bank naponta számolja fel, tehát ahány napig mínuszban van a számlád, annyi napig fizeted a kamatot. Ezért célszerű ezt a hitelt minél hamarabb visszafizetni, de néhány banknál a fel nem használt hitelkeretnek is lehetnek díjai, felszámíthat például a bank rendelkezésre tartási jutalékot.

A hitelkeret igényléséhez kell legyen folyószámlád, amire a fizetésed érkezik. Ha ez megvan, akkor az igénylés is könnyen megy, de az is lehet, hogy a bank már többször megkeresett, hogy felajánlja a folyószámlahitel aktiválását. Magasabb hitelkeretre számíthatsz, ha régóta az adott banknál vezeted a számlád, és a bank azt látja, hogy stabil a jövedelmed.

A hitelkártya hasonlít a folyószámlahitelhez, de annál jobb

A hitelkártya egy olyan dombornyomott kártya, amelyen a bank egy meghatározott hitelkeretet (limitet) biztosít a számodra. Ez az összeg bármire felhasználható. Célja a folyószámlahitelhez hasonló, átmeneti pénzhiány áthidalására szolgál, illetve biztonsági tartalék lehet váratlan kiadások esetére.

Tekintve, hogy a hitelkártya egy különálló kártya, az itt lévő álló pénz elkülönül az egyéb jövedelmeidtől, így használata biztonságosabb lehet, ha például külföldre utazol, interneten vásárolsz, vagy ha esetleg elveszíted a kártyát. A bankok a hitelkártyákat kiemelten figyelik, így elvesztés vagy internetes visszaélés esetén azonnal letiltják, a kárt pedig megtérítik a kártyatulajdonos számára.

További előnye, hogy a dombornyomott kártya sokszor szélesebb körben felhasználható, mint nem dombornyomott társai, és gyakorlatilag bármilyen online vásárláskor elfogadják. Utazáskor is gyakran ilyen kártyával lehet csak fizetni, például repülőjegy, autóbérlés vagy szállás foglalásakor.

Ha a hitelkeretből felhasznált pénzösszeget egy bizonyos időszakon belül (maximum 45 nap) visszafizeted, akkor a hitel erre az időszakra kamatmentes.

A kártya a hitelkereten túl általában egyéb előnyöket és kedvezményeket is nyújt számodra, például tartozik hozzá utasbiztosítás vagy engedményeket kaphatsz bizonyos vásárlások esetén. Néhány hitelkártyával akciókban is részt vehetsz, illetve némelyik bank akár százalékos visszatérítést is adhat bizonyos üzletkatagóriákban való költésnél (például benzinkút, élelmiszerbolt stb.).

Egy pénztárcában több bankkártya van

Nézzük, hogy mik a hátrányai

Hátránya, hogy bár a türelmi idő lejárta előtti visszafizetéssel ingyen használhatod a bank pénzét (nem számolva azzal, hogy némely kártyának éves kártyadíja és akár havi számlavezetési díja is van), az ennek letelte után felszámított kamat igen magas, akár 40% is lehet.

Nem szükséges a teljes felhasznált összeget visszafizetni a zárás előtt, de a tartozás mindig átkerül a következő hónapra. A hitelkártyát célszerű továbbá csak kártyás vásárlásokra használni, a készpénzfelvétel az ilyen típusú kártyáról igen drága, ráadásul ekkor nem él ez a maximum 45 napos türelmi idő, hanem a felvett összegre azonnal számolódik a magas kamat. A törvényileg ingyenes készpénzfelvétel sem vonatkozik a hitelkártyás ATM-es felvételekre.

Melyik jobb? Hitelkártya vagy folyószámlahitel?

Tehát a folyószámlahitel és a hitelkártya is keret jellegű, nincs havi törlesztőrészletük, hanem mindig az adott keretből felhasznált részt kell visszatölteni a számlára, illetve a kártyára. Mivel azonban lejáratuk sincs, könnyű átcsúszni a folyamatos kerethasználatba, így viszont ezek a hitelek igen költségesek lehetnek.

Szerintünk azoknak érdemes hitelkártyát igényelni, akik tudatosan használnák, és így akár évente több tízezer forintot is meg tudnak spórolni a visszatérítéseknek, kedvezményeknek köszönhetően. Ha sokat utazol külföldre, akkor is érdemes igényelni, sok autóbérlő cég, ha nincs hitelkártyád, akkor méregdrága biztosítást fog kifizettetni veled.

Hitelkártya-igényléshez nem szükséges, hogy folyószámlád legyen az adott banknál, de lennie kell egy legalább 3 hónapja meglévő bankszámládnak valamelyik banknál. Három havi jövedelemigazolást és munkáltatói igazolást kérnek, valamint szükséged lesz a személyi okmányaidra is. Közüzemi számlát is kérhet a bank, illetve néhány további feltételnek is teljesülnie kell, például 18 évnél magasabb életkor és magyarországi lakcím.

Személyi kölcsön - ahol már törlesztő is van, de akár milliókat is felvehetsz

A személyi kölcsön egy szabad felhasználású hitel, ami azt jelenti, hogy nem kell a bank felé elszámolnod azzal, hogy mire költöd az így igényelt összeget. Felhasználhatod lakásfelújításra, műszaki cikk vásárlására, de utazásra vagy tanulásra is. Az ennek keretében igényelhető hitelösszeg maximum 10 millió forint, a hitel futamideje pedig legfeljebb 10 év lehet, de a bankok inkább ennél rövidebb futamidőt szabnak meg.

A személyi kölcsön előnye, hogy a bank nem kér jelzálogfedezetet hozzá, mivel azonban arról meg kell győződnie, hogy a hitel törlesztőrészletét tudod majd fizetni, jövedelemigazolásra mindenképp szükség lesz. További előnye ennek a hiteltípusnak az egyszerűség és a gyorsaság. Több banknál már online is igényelhetsz személyi kölcsönt, így előfordulhat, hogy be sem kell menned a bankba az ügyintézéshez.

A folyamat gyors, a pénz a saját bankodnál akár órák alatt a számládon lehet, ha minden feltételnek megfelelsz. Más banknál ez akár 5-7 nap lehet, viszont egyáltalán nem biztos, hogy a saját bankod nyújtja a legkedvezőbb feltételeket, így százezreket spórolhatsz, ha a többi bank ajánlatait is megnézed.

Itt megnézhetsz pár személyi kölcsönt, de az útmutatónak még nincs vége, érdemes maradnod.

Jelenleg ilyen személyi kölcsönöket igényelhetsz

Lakáshitel kalkulátor
2 000 000 Ft hitelösszeggel, 5 éves futamidővel számoltunk és azzal, hogy a havi nettó jövedelmed 300 000 Ft, amit a bankhoz utalsz.
Bezár

A kalkulációhoz állítsd be az alábbi értékeket és nyomd meg a kölcsönök keresése gombot!

Hitelösszeg
Ft
Minimum 100e, maximum 10m Ft
Futamidő
év
Min. 1 év, max. 8 év
Havi nettó jövedelmed
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék kölcsönöket látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg kölcsön közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  kölcsönöket...
  • K&H kiemelt személyi kölcsön
   Törlesztő 40 066 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 8,7% Kamat: 7,49%
   Visszafizetendő 2 452 404 Ft
   THM 8,7% (kamat: 7,49%)
   Visszafizetendő 2 452 404 Ft
   Tovább
  • Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel
   Törlesztő 40 175 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 7,9% Kamat: 7,50%
   Visszafizetendő 2 410 498 Ft
   THM 7,9% (kamat: 7,50%)
   Visszafizetendő 2 410 498 Ft
   Tovább
  • Személyi kölcsön - Új ügyfeleknek
   Törlesztő 40 505 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 8,7% Kamat: 7,95%
   Visszafizetendő 2 450 297 Ft
   THM 8,7% (kamat: 7,95%)
   Visszafizetendő 2 450 297 Ft
   Tovább
  • MKB Mosoly Személyi Kölcsön
   Törlesztő 41 507 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 9,4% Kamat: 8,99%
   Visszafizetendő 2 490 420 Ft
   THM 9,4% (kamat: 8,99%)
   Visszafizetendő 2 490 420 Ft
   Tovább
   • 2 millió Ft-ig online is igényelhető, szabad felhasználású kölcsön. Kalkulálj!
  • K&H kiemelt személyi kölcsön
   Törlesztő 41 994 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 10,3% Kamat: 9,49%
   Visszafizetendő 2 534 637 Ft
   THM 10,3% (kamat: 9,49%)
   Visszafizetendő 2 534 637 Ft
   Tovább
  • Személyi kölcsön
   Törlesztő 42 431 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 10,4% Kamat: 9,80%
   Visszafizetendő 2 545 875 Ft
   THM 10,4% (kamat: 9,80%)
   Visszafizetendő 2 545 875 Ft
   Tovább
  • Fair személyi kölcsön
   Törlesztő 43 533 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 11,2% Kamat: 10,49%
   Visszafizetendő 2 585 920 Ft
   THM 11,2% (kamat: 10,49%)
   Visszafizetendő 2 585 920 Ft
   Tovább
   • Videóazonosítással is igényelhető!
  • Most Extra Személyi Kölcsön
   Törlesztő 43 775 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 12,4% Kamat: 11,29%
   Visszafizetendő 2 646 479 Ft
   THM 12,4% (kamat: 11,29%)
   Visszafizetendő 2 646 479 Ft
   Tovább
  • Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel
   Törlesztő 45 077 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 13,7% Kamat: 12,58%
   Visszafizetendő 2 719 638 Ft
   THM 13,7% (kamat: 12,58%)
   Visszafizetendő 2 719 638 Ft
   Tovább
  • Személyi kölcsön - Új ügyfeleknek
   Törlesztő 45 455 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 14,3% Kamat: 12,95%
   Visszafizetendő 2 747 298 Ft
   THM 14,3% (kamat: 12,95%)
   Visszafizetendő 2 747 298 Ft
   Tovább
  • Fapados Kölcsön
   Törlesztő 46 505 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 14,9% Kamat: 13,97%
   Visszafizetendő 2 790 300 Ft
   THM 14,9% (kamat: 13,97%)
   Visszafizetendő 2 790 300 Ft
   Tovább
  • Személyi kölcsön
   Törlesztő 48 583 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 17,7% Kamat: 15,95%
   Visszafizetendő 2 934 980 Ft
   THM 17,7% (kamat: 15,95%)
   Visszafizetendő 2 934 980 Ft
   Tovább
  • Személyi kölcsön
   Törlesztő 48 862 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 17,9% Kamat: 15,99%
   Visszafizetendő 2 946 707 Ft
   THM 17,9% (kamat: 15,99%)
   Visszafizetendő 2 946 707 Ft
   Tovább
  • Prémium Kölcsön
   Törlesztő 50 178 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 18,9% Kamat: 17,20%
   Visszafizetendő 3 010 701 Ft
   THM 18,9% (kamat: 17,20%)
   Visszafizetendő 3 010 701 Ft
   Tovább

  Ezeket a termékeket jelenleg nem tudod rajtunk keresztül igényelni

  • Stabil Kamat személyi kölcsön
   Törlesztő 39 646 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 7,3% Kamat: 6,95%
   Visszafizetendő 2 378 779 Ft
   THM 7,3% (kamat: 6,95%)
   Visszafizetendő 2 378 779 Ft

   Jelenleg nálunk nem igényelhető

  • Fair Plusz személyi kölcsön
   Törlesztő 40 060 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 7,2% Kamat: 6,89%
   Visszafizetendő 2 375 013 Ft
   THM 7,2% (kamat: 6,89%)
   Visszafizetendő 2 375 013 Ft

   Jelenleg nálunk nem igényelhető

  • Takarék Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel
   Törlesztő 40 165 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 8,6% Kamat: 7,49%
   Visszafizetendő 2 444 509 Ft
   THM 8,6% (kamat: 7,49%)
   Visszafizetendő 2 444 509 Ft

   Jelenleg nálunk nem igényelhető

  • Takarék Fix Személyi Kölcsön
   Törlesztő 40 165 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 8,7% Kamat: 7,49%
   Visszafizetendő 2 449 509 Ft
   THM 8,7% (kamat: 7,49%)
   Visszafizetendő 2 449 509 Ft

   Jelenleg nálunk nem igényelhető

  • Előrelépő személyi kölcsön
   Törlesztő 40 436 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 8,2% Kamat: 7,77%
   Visszafizetendő 2 426 162 Ft
   THM 8,2% (kamat: 7,77%)
   Visszafizetendő 2 426 162 Ft

   Jelenleg nálunk nem igényelhető

  • Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel
   Törlesztő 41 507 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 9,4% Kamat: 8,99%
   Visszafizetendő 2 490 420 Ft
   THM 9,4% (kamat: 8,99%)
   Visszafizetendő 2 490 420 Ft

   Jelenleg nálunk nem igényelhető

  • Stabil Kamat személyi kölcsön biztosítással
   Törlesztő 41 822 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 9,7% Kamat: 6,75%
   Visszafizetendő 2 509 346 Ft
   THM 9,7% (kamat: 6,75%)
   Visszafizetendő 2 509 346 Ft

   Jelenleg nálunk nem igényelhető

  • Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel
   Törlesztő 43 475 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 11,6% Kamat: 10,99%
   Visszafizetendő 2 608 492 Ft
   THM 11,6% (kamat: 10,99%)
   Visszafizetendő 2 608 492 Ft

   Jelenleg nálunk nem igényelhető

  • Takarék Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel
   Törlesztő 43 627 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 12,1% Kamat: 10,99%
   Visszafizetendő 2 632 635 Ft
   THM 12,1% (kamat: 10,99%)
   Visszafizetendő 2 632 635 Ft

   Jelenleg nálunk nem igényelhető

  • Személyi kölcsön
   Törlesztő 43 735 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 12,3% Kamat: 11,25%
   Visszafizetendő 2 644 077 Ft
   THM 12,3% (kamat: 11,25%)
   Visszafizetendő 2 644 077 Ft

   Jelenleg nálunk nem igényelhető

  • Végigfix személyi kölcsön
   Törlesztő 48 339 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 16,9% Kamat: 15,72%
   Visszafizetendő 2 900 344 Ft
   THM 16,9% (kamat: 15,72%)
   Visszafizetendő 2 900 344 Ft

   Jelenleg nálunk nem igényelhető

  • Takarék Fix Személyi Kölcsön
   Törlesztő 49 948 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 19,6% Kamat: 16,99%
   Visszafizetendő 3 038 260 Ft
   THM 19,6% (kamat: 16,99%)
   Visszafizetendő 3 038 260 Ft

   Jelenleg nálunk nem igényelhető

  • Előrelépő személyi kölcsön
   Törlesztő 52 161 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 21,0% Kamat: 18,99%
   Visszafizetendő 3 129 645 Ft
   THM 21,0% (kamat: 18,99%)
   Visszafizetendő 3 129 645 Ft

   Jelenleg nálunk nem igényelhető

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. A hiteleket csak negatív KHR listán nem szereplő, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg a hitelintézet döntésétől függően. A törlesztőrészletek számítása az aktuálisan meghirdetett kamatokkal történt, amelyeket a hitelintézetek módosíthatnak. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyfél tájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.

  A fix kamatozás és futamidő miatt a hitel törlesztése jól tervezhető már csak azért is, mert a legtöbb kölcsönnél a törlesztő a teljes futamidő alatt fix. Mivel azonban a hitel mögé nem kell jelzálogot bevonni fedezetként, és a bank meg sem kérdezi, hogy mire költöd a pénzt, ezeknek a hiteleknek a kamata jellemzően magasabb, mint a jelzáloghiteleké.

  A hitelkártyának és a folyószámlahitelnek magasabb a kamata, bár azokat inkább átmenetileg érdemes használni, akár csak pár napra.

  Van bármilyen hátránya a személyi kölcsönnek?

  A személyi kölcsön veszélye éppen az egyszerűségében rejlik, könnyű vele túlzott mértékben eladósodni. Ezért érdemes figyelni arra, hogy milyen gyakran veszed fel és mire használod.

  Személyi kölcsönt célszerű lehet inkább olyan dolgokra igénybe venni, amelyek tartósak, és a vagyonodat gyarapítják. Ilyen lehet az autóvásárlás, a lakásfelújítás, illetve hirtelen támadt kiadások esetén is jól jöhet, de annak érdekében, hogy elkerüld a túlzott eladósodást, célszerű csak annyit felvenni, amennyi elengedhetetlenül szükséges.

  A hitel igényléséhez általában ugyanazokra a dokumentumokra van szükség, mint a hitelkártya esetében, azaz a személyi okmányokra és a jövedelemmel kapcsolatos igazolásokra.

  Autóhitel

  Az autóhitel egy olyan konstrukció, amelyet meghatározott hitelcéllal, azaz csak autóvásárlásra vehetsz fel. Ennek a hitelnek a jövedelmed és a megvásárolt autó a fedezete, ami lehet használt vagy új autó is.

  Új autók vásárlásánál, vagy amikor egy cég vesz autót, akkor sokszor inkább lízingelni szokták, mert az kedvezőbb adózású. A vásárláshoz önerő szükséges, amelynek mértéke 20-40% között mozog, tehát a bank az autó értékének 60-80%-át finanszírozza. Továbbá lízing esetében a hitel fedezete maga az autó, így a felvett hitel kizárólag ennek megvásárlására fordítható.

  A minimális hitelösszeg 500 ezer forint szokott lenni. A legtöbb hitelnyújtó (nem csak bankoktól igényelhetsz autóhitelt) feltételként előírja, hogy a teljes futamidő alatt cascót kell kötni az autóra, aminek évente akár százezres költsége is lehet.

  Ha a személyi kölcsönt bármire költhetem, akkor érdemes inkább azt választanom?

  Az utóbbi években egyre többen inkább személyi kölcsönt igényelnek autóvásárláshoz. Tekintve, hogy a kölcsön szabad felhasználású, nem szükséges a teljes összeget az autó megvásárlására fordítanod, ha egy részét inkább másra költenéd, vagy időközben meggondolnád magad, és mégsem vennél autót, azt is megteheted.

  Az autó teljes vételárát fizetheted hitelből, tehát önerő nem szükséges a vásárláshoz. A maximális hitelösszeg akár 10 millió forint is lehet, a futamideje pedig változó, általában 12 hónaptól 7 évig terjedhet.

  A hitel igényléséhez szükséged van:

  • jövedelemigazolásra,
  • munkáltatói igazolásra,
  • bankszámlakivonatra és a
  • személyi okmányaidra

  A személyi kölcsön jellemzően nem drágább, mint a gépjármű lízing vagy az autóhitel. Van azonban néhány fontos különbség. Míg a személyi kölcsön esetében az autó a tulajdonodba kerül, lízing esetén a hitelező a tulajdonos a futamidő végéig. Ez azt is jelenti, hogy ha nincs autód, míg a személyi kölcsönből vásárolt autót szabadon el is adhatod a hitel futamideje alatt (a hitelt természetesen attól ugyanúgy ki kell fizetned). A lízingből vásárolt autónál van néhány megkötés az autóra vonatkozóan is, így nem lehet bizonyos kornál öregebb. Ez lízingbeadótól függ, de 10 évnél idősebb autókat nem annyira szeretnek.

  Melyiknél egyszerűbb az ügyintézés?

  A lízinggel kapcsolatos ügyintézés 2 vagy több hetet is igénybe vehet, míg a személyi kölcsönhöz pár nap elég lehet. Ebben az esetben fordított a hiteligénylés menete, mert itt először az autót kell kiválasztanod, majd erre kérhetsz ajánlatot a banktól. A bank bekéri az autóval kapcsolatos dokumentumokat, és ezután tudod megkötni a lízingszerződést.

  Az autóra meg kell kötnöd a biztosítást (vagy biztosításokat), a törzskönyvben át kell vezetni a tulajdonosváltást, ki kell fizetned az önrészt, és csak ezután veheted használatba az autót. Tehát míg az autóhitel igényléséhez a nem meghatározott célra felvett személyi kölcsönhöz szükséges dokumentumok szükségesek, a lízingnél az autóval kapcsolatos papírokat is be kell nyújtanod.

  Jelzálog alapú hitelek, lakáshitelek - több tízmilliós hitelösszeg akár 30 évre

  A jelzálog alapú hitelek közül talán a legismertebb a lakáshitel. Ebben az esetben a hitel mögött egy lakás van, mint biztosíték, ami lehet az a lakás is, amelyet venni szeretnél, illetve más ingatlan, sőt, akár több ingatlan is.

  A lakáshitelt csak lakásvásárlásra, felújításra, korszerűsítésre, meglévő lakáshitel cseréjére, illetve új lakás építésére lehet felhasználni.

  A hitel összege több tízmillió forint is lehet, és a futamideje is hosszú, akár 25-30 év. Az ingatlant azonban nem lehet teljes egészében hitelből megvásárolni, a bank általában az ingatlan értékének 80%-át nyújtja kölcsön formájában, a maradék 20% az önerő, vagyis saját megtakarítás.

  A hitel kamata lehet változó és fix is, mi az utóbbit ajánljuk. Érdemes minden esetben előre tájékozódni a feltételekről és a kondíciókról, mert jelentős különbségek lehetnek a bankok ajánlatai között. Mivel általában több tízmilliós hitelösszegről van szó, egy kis különbség a kondíciókban már százezres-milliós többletköltséget vagy megtakarítást is jelenthet.

  A lakáshitelek általában a legolcsóbbak, hiszen a személyi kölcsönnel és a hitelkártyával szemben itt nemcsak a jövedelmed nyújt biztosítékot a bank számára, hanem a bevont ingatlan is.

  Nem csak lakásvásárlásra igényelhető

  Jelzálog alapú hiteleket azonban nem csak meghatározott hitelcélra lehet felvenni. Vannak szabad felhasználású jelzáloghitelek is, amelyek esetében a bank a hitel fedezetéül egy vagy több ingatlant kér, de a felvett összeget arra költöd el, amire akarod. Ebben az esetben alacsonyabb kamatra számíthatsz, mint a személyi kölcsön esetében, ahol a hitel fedezetét csak a jövedelmed jelenti, viszont általában drágább a lakáscélú hitelnél.

  Van továbbá adósságrendező hitel is, amely arra szolgál, hogy több különböző tartozásodat, ami lehet akár személyi kölcsön, áruhitel és jelzáloghitelt is, kiváltsd egyetlen hitellel, így jóval átláthatóbbá és olcsóbbá téve a havi törlesztésedet.

  Ennek a hitelformának az előnye, hogy a kamata jóval alacsonyabb, mint a fedezet nélküli hiteleké. A célzott hitelezés, vagyis az, ha a bank előre tudja, hogy pontosan mire használod majd a pénzét, alacsonyabb kockázatot rejt. Illetve az is jó, hogy a hitel mögött egy nagy értékű ingatlan van fedezetként, így a bank a jelzáloghiteleket (de leginkább a lakáshiteleket) kedvezőbb kamatokkal kínálja. A fedezet nélküli hitelekhez képest ennek a hitelnek a futamideje is hosszabb lehet. Az alacsonyabb kamat és a hosszabb futamidő miatt pedig az általad fizetendő havi törlesztőrészlet összege is kevesebb lesz.

  Vannak hátrányok?

  Hátránya, hogy bár a havi törlesztőrészlet alacsonyabb, a futamidő hossza miatt jóval tovább is kell fizetned, amely idő alatt a kamat is változhat.

  Jó hír azonban, hogy a hiteledet bármikor visszafizetheted.

  Figyelembe kell venned, hogy jelzálog esetén a bank az ingatlanodra a földhivatalnál jelzálogjogot jegyeztet be, és ezt nem mindenki szereti. Továbbá a jelzálog alapú hitelek felvétele hosszadalmasabb, mint a többi kölcsöné, és magasabb költségekkel is járhat. A hitel felvételéhez az ingatlannal kapcsolatos dokumentumokat is be kell mutatnod, például tulajdoni lapot, vagy az értékbecslési szakvéleményt.

  Általánosságban a hitelválasztásról

  Hitelfelvétel előtt érdemes tehát átgondolnod, hogy mi a célod a hitellel. Mekkora összeget szeretnél, és mire fordítanád. Ha pontosan tudod, hogy mire használod fel, akkor szinte mindig jobban jársz, ha célzott hitelt veszel fel, azaz az általad meghatározott hitelcélra fordítod a felvett összeget.

  Gondold át, hogy szeretnél-e, illetve tudsz-e fedezetet bevonni a hiteled mögé mondjuk egy új autó vagy lakás vásárlása esetén. Mindig próbálj figyelni arra, hogy elkerüld, hogy túlzottan eladósodj, ne a fizetésed megtoldásaként gondolj a hitelre, és ne olyan dolgokat vásárolj belőle, amelyeket hosszabb távon nem engedhetnél meg magadnak, például ne drága utazásokra vagy karácsonyi ajándékok vásárlására költsd.

  A hiteleket okosan használd, és számodra fontos célra fordítsd. Ha így teszel, a hitelek komoly segítséget jelenthetnek, és igen jól járhatsz velük.

  Hiteleknél a THM az egyik legfontosabb mutató

  A hitel választásakor jó szolgálatot tehet a THM, azaz a teljes hiteldíj mutató, amely tartalmazza a hitelfelvétellel járó legtöbb kiadást és költséget. Ez valójában a hitel ára, azt mutatja meg, hogy ténylegesen mennyibe kerül neked a hitel.

  Tartalmazza a hitel felvételével kapcsolatos kamatokat, díjakat és egyéb költségeket.

  Jelzáloghiteleknél nem tartalmazza azonban az összes előzetesen felmerülő fizetendő összeget, például a közjegyzői díjat. Szerintünk nagyon hasznos mutató a THM, de érdemes mellette megnézni a hitel feltételeit is és azt is, hogy a törlesztőrészlet milyen gyakran változhat, vagyis a hitel kamatperiódusát.

  Simondán Eszter
  Simondán Eszter
  Linkedin

  Bár közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem, később a humán tárgyak felé fordultam. Szerettem az irodalmat, műveket elemezni, kritikákat írni. Angol szakon végeztem, a diplomamunkámat amerikai drámákból írtam. Az egyetem után egy nagy cégnél helyezkedtem el, ahol visszacsöppentem a pénzügyek világába. Annyira beszippantott, hogy visszaültem az iskolapadba, és közgazdász lettem. Az írás szeretetét és a banki világ iránti érdeklődésemet végül a gazdasági tartalmak írásában sikerült egyesítenem. Szívesen mélyedek el egy-egy témában, és mutatom meg az olvasónak, hogy pénzügyi témákról olvasni nem csak hasznos vagy szükséges, de érdekes is lehet. Szabadidőmben szívesen olvasok és szeretem a reneszánsz táncokat.

  Tartalomjegyzék