OTP ATM: Így használd olcsóbban az OTP-s bankautomatákat

Megmutatjuk hol és hogyan tudsz ingyenesen felvenni pénzt az OTP bankautomatáiból.

Az OTP ATM-ek használata egyáltalán nem bonyolult, mint azt bizonyára régen megtanultad már. Az már korántsem biztos azonban, hogy minden funkcióját ismered és kipróbáltad, például a bankszámlára történő befizetést. Ebben az útmutatóban mindent egy helyen megtudhatsz ezekről a funkciókról. Megmutatjuk azt is, hogy havonta mennyi pénzt vehetsz fel ingyen és azt is, hogy van-e olyan OTP-s bankszámla, amivel még többet spórolhatsz.

OTP-s ügyfelek mennyit vehetnek fel az OTP ATM-jeiből?

Egyébként az OTP Bank a saját ügyfeleinek akár 800 000 forint készpénz felvételét is lehetővé teszi, ha az ügyfél számlaegyenlege mellett ezt a bankkártyája limitje is engedi. A lakossági kártyák felső limitje legfeljebb 1 000 000 forint naponta, beleértve a dombornyomású bankkártyákat is, melyekre rendszerint a legnagyobb limitet engedik a bankok.

Ez a 800 000 forintos limit egy elvi (technikai) felső határ és nem minden ATM tudja, vagy amelyik tudja, az sem biztos, hogy képes nyújtani ezt minden időszakban.

Gondolj itt arra, hogy az ATM-ek egy hétvégén például vasárnap estére vagy hétfő reggelre már nagyon kifogyhatnak a készpénzből, ezért korlátozhatják annak kivételét.

Viszont az OTP úgy árazza a készpénzfelvétel díját a saját ügyfeleinek is, hogy kb. 120 000 forintig éri meg felvenni saját ATM-ben, afelett már jobban megéri, ha az ügyfele más bankból veszi fel a készpénzt. Ezzel az OTP Bank nemcsak az idegen ügyfeleket, de még a saját ügyfeleit is más bankokhoz irányítja nagyobb összeget felvenni, noha neki van a legnagyobb ATM hálózata Magyarországon.

Lány OTP bankautomata mellett áll

OTP bankautomata használatának díjai és kedvezményei

Ha csak egy bankszámlád van és azt az OTP vezeti, akkor nem kérdés, hogy érdemes élned a törvény által biztosított ingyenes készpénzfelvétellel. A pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló 2009. évi LXXXV. törvény 36/A. paragrafusa értelmében ugyanis, ha elmúltál 16 éves, akkor egy magyarországi, saját névre szóló bankszámlát megjelölhetsz, amelyhez díjmentes készpénzfelvétel tartozik.

Erről a számlavezető bankodnál kell nyilatkoznod és ennek igénybevétele teljesen díjmentes, még pénzügyi tranzakciós illetéket sem kell kifizetned érte.

A kedvezmény kizárólag belföldi, forint töltésű ATM-ekre vonatkozik, euró töltésűekre, vagy bankpénztári, postai készpénzfelvételre nem.

Fontos tudnivaló, hogy az ingyenes készpénzfelvételre vonatkozó kedvezmény havi két alkalommal vehető igénybe és együttesen legfeljebb havi 150 000 forintig. Ha ezt túlléped, a bankod már díjat számít fel érte.

Ezzel az OTP standard díjazását tekintve közel 2 500 forintos banki díjat tudsz megspórolni havonta, a kedvezmény tehát számottevő.

De az OTP Banknál van lehetőséged olyan kedvezményekre is, melyet a bank saját maga biztosít.

Ezekkel az OTP-s bankszámlákkal kapsz kedvezmény az ATM díjaiból

Lakossági Bázis Számla esetén havi pár száz forintos átalánydíjért korlátlan számban veheted fel azt az összeget OTP-s ATM-ből, amely a törvényi 150 000 forintos készpénzfelvételből a havi első két tranzakció során fennmaradt. Havi kevesebb, mint 1 000 forintos díjért pedig egészen 300 000 forintig megnyújthatod ezt az összeget. Itt már mintegy 5 000 forintos banki díjat spórolhatsz meg havonta.

Smart számlacsomag választása esetén szintén pár száz forintért kapsz 2 saját ATM készpénzfelvételi lehetőséget további díj fizetése nélkül és 5 saját ATM készpénzfelvételi lehetőséget kevesebb, mint 1 000 forintért.

Lesz ez még jobb is

Ezekben a csomagokban - melyek akciósan díjmentesek - nincs korlátozva a felvehető összeg, csak az alkalmak száma, így akár a teljes limitösszegedet is felveheted egyszerre, ha a számládon van ehhez elegendő pénz. Ha véget ér az akció, akkor a 0,6 százalékos tranzakciós illetéket kell majd megfizetni a 2 ATM, illetve 5 ATM csomag készpénzfelvételei után.

A Smart számlacsomagban a külön havidíjas Mindennapi Biztonság csomagnak és az All-in csomagnak is része a 2 ingyenes készpénzfelvétel OTP ATM-ből.

Mutatunk olyan OTP-s bankszámlát, amik jó eséllyel sokkal olcsóbbak, mint amit most használsz (főleg, ha több, mint 5 éve nyitottál számlát, vagy azóta emelkedett a számládra érkező jövedelem).

Bankon belül nagyon egyszerűen átválthatsz másik OTP-s csomagra, még olyanra is, ami olcsóbb. Ugyanaz marad a bankszámlaszámod és ugyanazt a netbankot használhatod továbbra is, illetve ügyintézhetsz a szokásos fiókban.

Nézzük ezt meg a bankszámla-kalkulátorral is!

Vissza
Havonta
számlára érkező jövedelemmel és az általad beállított tranzakciókkal kalkuláltunk.
Részletes kalkuláció
Bezár

A kalkulációhoz állítsd be az alábbi értékeket és nyomd meg a bankszámlák keresése gombot!

Életkorod
év

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  Rendezés:
  • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 450 Ft Kezdetben 304 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • 2 darabos és 5 darabos átalánydíjas saját ATM készpénzfelvétel külön havidíjért
  • Bázis számla Prémium Next szolgáltatással
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 10 000 Ft Kezdetben 9 238 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  2 / 2 találat

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Az OTP ATM kereső használata

  Az OTP ATM-ek megtalálásához érdemes használatba venni az OTP Bank ATM keresőjét. A Fiók- és ATM keresőt egyből megtalálod az OTP kezdőoldalán. Itt egyetlen mezőt találsz, amelybe bármilyen címrészletet elkezdhetsz beírni. A listában feljönnek olyan találatok, melyek a beírt karaktersorozatnak megfelelnek.

  A gombnyomásra megjelenő találatok már a kereső saját oldalán lesznek.

  Előfordulhat, hogy egyes OTP bankfiókok zárva vannak jelenleg, de az ATM-ek nagy valószínűséggel ezekben a fiókokban is működnek. Így ha a kereső előhozza, akkor érdemes odamenni, amennyiben az a legoptimálisabb választás.

  A keresőben a hétköznap szokásosnál később záró, vagy szombaton is nyitva tartó OTP bankfiókokat is lekérdezheted a Részletes keresés „Speciálisan nyitva tartó fiók” bepipálásával.

  Térkép is segít az OTP ATM kereső felületén

  A megjelenő térképen szűrhetsz a cím beírásának elkezdésével (utcanévrészlet, településnév-részlet vagy akár egy irányítószám is elég lehet). A térképes a legkényelmesebb nézet, hiszen itt átláthatod egy adott földrajzi egység bankautomatáit, de választhatsz listás nézetet is, ami inkább akkor hasznos, ha át szeretnéd tekinteni egy környék összes ATM-jének pontos címét.

  A térképes nézet ugyanazokat az adatokat tartalmazza, mint a listás nézet, de ki van egészítve egy útvonaltervező linkkel is.

  A lista nézetben olyan információkat kaphatsz, minthogy milyen pénznemet ad ki a gép, időben korlátozott-e a hozzáférése, illetve milyen címleteket tud kiadni.

  A pénznem azért fontos, mert az OTP Bank néhány euró töltésű bankautomatát is üzemeltet, melyek megkönnyítik a dolgod, ha külföldre utazás előtt szeretnél némi eurót is magaddal vinni a deviza- vagy forintszámládról. Ha a számlád devizaneme nem euró, akkor is ki tudod venni a pénzt euróban, a bank ugyanis euró eladási árfolyamon átkonvertálja azt.

  Lány laptopon használja az OTP ATM kereső funkciót

  Nem minden OTP automata használható egész nap

  A korlátozott hozzáférés lényege, hogy az ATM olyan helyen található, ahol nem lehet állandóan, a nap 24 órájában megközelíteni. Ilyen lehet például egy bevásárlóközpont, sportcentrum, irodaház, ahol a nap nagy részében elérhető a bankautomata, de éjszaka például már nem.

  Ha egy automatánál azt találod, hogy zárt, az azt jelenti, hogy az ATM olyan területen található, ahová csak megfelelő jogosultsággal lehet belépni. Itt valószínűleg nem fogsz tudni készpénzt felvenni, hacsak nem vagy jóban a portással. Hasznos, ha ezeket az információkat is figyelembe veszed, mielőtt elindulsz.

  Egy-egy ATM-ről a szolgáltatásait lekérdezheted a Szolgáltatások linkre koppintva. Itt általában mobilegyenleg feltöltéssel, különféle távközlési és közműszolgáltatók számlafizetésével, szerencsejáték vásárlással, utasbiztosítás kötéssel, OTP-s előrefizetős bankkártya feltöltésével, illetve a számládhoz kapcsolódóan egyenleglekérdezéssel, PIN-kód cseréjével és vásárlási limit beállításával találkozhatsz.

  Ha egy OTP fiókba mész, akkor egy olyan, előrejelzéseken alapuló ügyfélforgalmi naptárra is rápillanthatsz, amely a várható zsúfoltságról tájékoztat a térkép alatt. A zöld napokon valószínűleg várakozás nélkül vagy rövid várakozással el tudod intézni az ügyedet.

  Még így is kereshetsz az OTP ATM-ek között

  A fiók- és ATM kereső rendelkezik részletes keresési lehetőséggel is, ahol ATM esetében a pénznemre, a hozzáférésre, akadálymentességre és a befizetésre is tudsz szűrni, bankfióknál pedig olyanokra, mint akadálymentes bankfiók, speciálisan nyitva tartó fiók, gyermekbarát bankfiók, ingyenes WiFi.

  Mivel a bankfiókok eltérő üzleti profilokkal rendelkeznek, ezért a termékkört is kiválaszthatod a szűrés során:

  • forint számlavezetés
  • devizaszámla kezelés
  • bankkártyák
  • megtakarítások
  • prémium szolgáltatások
  • nyugdíj-előtakarékossági számla
  • gyámi számlák
  • betétek
  • szabad felhasználású jelzáloghitel
  • lakáshitelek
  • fogyasztási hitelek
  • privátbanki szolgáltatások

  Olyan szűrésekre is van lehetőség, mint hallássérültek számára ajánlott fiók, mozgáskorlátozottak számára ajánlott fiók, akár részbeni akadálymentességgel, látássérültek számára ajánlott fiók, akár vakvezető sáv rendelkezésre állásával.

  Pénzbefizetésre alkalmas OTP bankautomata

  OTP befizető ATM használata

  Az OTP ATM befizetés funkciója egy egyre gyakrabban használt szolgáltatás. Nagyon sokáig csak egyes bankautomatákban lehetett befizetni és kizárólag borítékokba tett bankjegyeket. Ennek az a hátránya, hogy meg kell várni, amíg a bankfióki alkalmazottak felbontják és jóváírják a befizetett összeget.

  Bár még ma is létezik ilyen megoldás, de egyre inkább terjednek azok a gépek, amelyek azonnali jóváírásra képesek. Az OTP Bank is egyre több ilyen automatát alkalmaz. Ezek úgy működnek, mint a valutaváltó gépek: a bankókat egyenként vizsgálják meg és döntenek a felhasználásukról.

  Azokat a bankjegyeket, melyeket a gép túl használtnak ítél meg, visszaadja.

  Szintén nem tud mit kezdeni a hiányos bankjegyekkel, beleértve azt is, melyeknek szamárfüles a sarka. Ezzel érdemes újra próbálkozni, miután visszakaptad.

  A felismert bankjegyeket van lehetőséged elfogadni vagy visszautasítani - utóbbi esetben visszakapod őket.

  A hamisnak ítélt bankjegyeket a gép bizonylat ellenében bevonja és az OTP Bank a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) később bevizsgáltatja. Ez egy előírás a jegybank részéről. Ha a bankjegyek eredetiek, a bank a vizsgálatot követően jóváírja az összeget. A valódinak ítélt bankjegyek jóváírása a befizetés során akkor is folytatódik, ha köztük gyanús bankjegyet talál a gép.

  Az OTP Bank azonnali jóváírós ATM-jei forint alapú lakossági vagy üzleti kártyával használhatók, de nem minden OTP-s kártya alkalmas pénzbefizetésre. A befizetési művelet során a kártyaolvasó nyílás mellett az érintéses olvasó is használható.

  A befizetős ATM-ekről készítettünk egy külön útmutatót is az egyes bankok sajátosságainak feltüntetésével, amit itt érhetsz el.

  Egyszerre mennyit fizethetek be az OTP ATM-eibe?

  Egyszerre legfeljebb 200 bankjegyet helyezhetsz a gépbe, mely a bankjegyek állapotától függően kevesebb is lehet. Egy befizetési tranzakcióban egymás után több köteg bankjegy is befizethető.

  Az egy tranzakcióval befizethető maximális készpénz összeget viszont korlátozza a bank, ami azt jelenti, hogy ha ennél többet szeretnél befizetni, azt több részletben, külön tranzakciónként teheted meg. Ez jelenleg 4 000 000 forint, azaz a maximálisan befizethető 200 db bankjegy mindegyike lehet akár 20 000 forintos címletű is.

  A művelet végén a befizetett összeg azonnal rákerül arra a számládra, melyhez a bankkártya tartozik.

  Ez nemcsak munkaidőben, de munkaidőn kívül, így éjszaka és hétvégén is megtörténik. Vagyis ezzel a módszerrel, ha készpénz van nálad, gyorsan el tudod juttatni azt a számládra bármikor.

  Főleg, hogy hazánkban messze az OTP üzemelteti a legtöbb ATM-et, így szinte biztos, hogy könnyen találsz ilyet. (Bár azért is érdemes használni az OTP ATM keresőjét, mert nem minden ATM alkalmas a befizetésre, illetve nem minden ATM írja jóvá azonnal a befizetett pénzt.)

  Olyan esetben lehet például szükséged a gyors befizetésre éjjel vagy hétvégén, amikor nincs nyitva bankfióki pénztár, ugyanakkor az interneten szeretnél vásárolni valamit vagy át szeretnél utalni pénzt valakinek, de nincs a számládon elég fedezet rá. Ezekben az esetekben így még akkor is van megoldás, ha a bankpénztár zárva van.

  Lány éjszaka nagy összegű készpénzt fesz fel OTP-ből

  A pénzforgatós OTP ATM-ek is egyre népszerűbbek

  Egyre jobban terjednek az úgynevezett pénzforgatós ATM-ek. Ezek is azonnali jóváírós ATM-ek, de a befizetett pénzt képesek más ügyfélnek ki is adni. Ez főleg hétvégén, hosszú hétvégén segíthet azoknak, akik készpénzt vennének fel, de a bank által feltöltött készpénz mennyisége már elfogyna vagy olyan kevés lenne, hogy az automata korlátozná a tranzakciónként felvehető összeget.

  Bár az OTP Bank akció keretében évek óta elengedi, de az ATM-en keresztüli befizetésnek előbb-utóbb lehet díja. Jobb, ha tájékozódsz erről, mielőtt befizetsz a számládra!

  OTP ATM-mel készpénzt befizetni kizárólag OTP Bank által kibocsátott bankkártyával, kizárólag OTP bankszámlára lehet.

  A pénz alapesetben azon a bankszámlán lesz jóváírva, amely a bankkártya mögött van. Választhatsz azonban olyan lehetőséget is, hogy más OTP-s bankszámlára fizetsz be a kártyáddal, közlemény kíséretében. Ha ekkor úgy döntesz, hogy nem a teljes összeget fizeted be a másik számlára, akkor a különbözetet a kártyához tartozó OTP számlán írják jóvá.

  A más OTP számlájára történő befizetésnek a díja nemcsak a saját, de a másik bankszámlát is terheli, melyet akciósan szintén elengednek, de idővel megszűnhet ez az akció.

  Nézd meg ezt a videót az OTP befizető ATM-ekről!

  OTP bankautomata által elfogadható bankkártyák és limitek

  Az OTP Bank bankautomatái minden OTP-s bankkártyát elfogadnak, amely készpénzfelvételre alkalmas. Ezeket a zöld OTP logóról lehet felismerni.

  Emellett ezek a gépek elfogadják bármely magyar vagy külföldi bank által kibocsátott Cirrus, Maestro, Mastercard, Visa Plus, Visa Electron, Visa, V Pay, American Express, UnionPay (kínai) és JCB (japán) logóval ellátott bankkártyákat. A UnionPay kártyákat az Euronet mellett, a JCB kártyákat pedig az Euronet és a K&H Bank mellett csak az OTP Bank automatái fogadják el Magyarországon.

  Az OTP ATM-ek a saját ügyfeleken kívül természetesen ki tudják szolgálni más bank ügyfélkörét is, de idegen bank által kibocsátott bankkártyákat egy tranzakcióval legfeljebb 100 000 forintig.

  Mi a helyzet, ha eurót vennék fel?

  Ha euró töltésű ATM-et használsz, akkor pedig legfeljebb 400 eurót vehetsz fel egy tranzakcióval. Ha ennél több pénzre van szükséged, akkor több tranzakció keretében vehetsz fel több pénzt (több díjért), vagy válassz másik bankot.

  Ezt a rendelkezést elég nehéz megtalálni, ezért leírjuk, hogy a bankjegyek és érmék forgalmazásának díjtételeiről szóló OTP hirdetmény szabályozza. Mivel ezeknek az ügyfeleknek a bankkártyáját nem az OTP Bank bocsátotta ki, ezért nem a kártyahirdetményben szerepel ez a korlátozás. Az idegen banki ügyfelek ugyanis nem állnak szerződésben az OTP Bankkal.

  Miért kell így az OTP ATM-eket korlátozni?

  Erre az intézkedésre azért került sor, hogy a nagy mennyiségű készpénzt igénylő műveleteket az ügyfelek lehetőleg ne az OTP Bank ATM hálózatában vegyék igénybe, hiszen a készpénz szállítása igen költséges. Ezzel az OTP Bank védi a saját ATM hálózatát, illetve átirányítja a nagy készpénzigényeket más bankhoz.Más bankok is így tesznek, például az Erste Bank, vagy a K&H Bank.

  Ha valaki ennek ellenére mégis az OTP-t választja, akkor az OTP Bank annyiszor többszörös díjat fizettet meg vele a magas összeg felvételéért, ahányszor 100 000 forintot vesz fel az OTP ATM-ből az ügyfél.

  Összefoglalva amit érdemes tudni az OTP ATM-ek használatáról

  Mint látható, jelentős kedvezményeket tudsz elérni az OTP Bank - egyébként igen drága - készpénzfelvételi díjaiból. De ha nem elégszel meg ennyivel, hanem még ennél is kedvezőbb díjakra vágysz más banktól, melyeket természetesen akár az OTP ATM-ekben is igénybe vehetsz, akkor nézd meg a bankszámla-kalkulátorunkat.

  Ezekkel olyan kedvezményeket is igénybe vehetsz - például külön díj nélküli korlátlan átutalási lehetőség belföldre bármely bank által vezetett számlára - melyek az OTP Banknál nem érhetőek el.

  Csökkentsd a bankköltségeidet és célozd meg az akár 0 forintos havi díjat is!

  Maradtak kérdéseid?

  • Tényleg lehet minden OTP ATM-ből ingyenesen készpénzt felvenni?

   Igen, havonta 150 000 forintig ingyenesen lehet pénzt felvenni az OTP bankautomatáiból is, ha leadtál ilyen nyilatkozatot, de csak az OTP Bank által kibocsátott kártyákkal.
  • Az OTP befizető ATM használata ingyenes?

   Egyenlőre akciósan még igen. De tájékozódj a konkrét díjról a befizetés előtt!
  • A törvényi ingyenes készpénzfelvétel vonatkozik az OTP eurós ATM-jeire is?

   Nem, a törvény szerint csak a belföldi, forint töltésű ATM-ekben vehető igénybe ez a kedvezmény.
  Gergely Péter
  Gergely Péter pénzügyi szakértő
  Linkedin
  Gergely Péter pénzügyi szakértő

  Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.