Ezt veszted azzal, ha otthon tartod a megtakarításodat

 • Írta: Bodor Anna
 • Ellenőrizte: Gergely Péter
 • publikálva: 2022. június 18.
 • frissítve: 2022. június 19.
PROMÓCIÓ
Bajnok Plusz számlacsomag
 • 0 Ft számlavezetési díj, ha havi 280.000 Ft jóváírás érkezik a számlára
 • Havi 4 ingyenes készpénzfelvétel, ingyenes belföldi forint átutalások
 • Szelfis számlanyitásnál 10.000 Ft jóváírást kapsz
 • Apple Pay, Google Pay mobilfizetéssel
Részletek

Szereted készpénzben őrizgetni a tartalékaidat? Ahhoz, hogy jól tudd kezelni a pénzügyeidet jó, ha tisztában vagy azzal, milyen lehetőségeid vannak a megtakarításodat kamatoztatni. Megmutatjuk, hogy mennyit veszíthetsz azzal, ha otthon tartod a pénzed és azt is, hogyan lehet biztonságban a megtakarításod.

Tudatosabbak lettünk a pénzügyeinket illetően?

Az OTP Bank Öngondoskodási Index felmérése 2020-ban azt mutatta, hogy nem váltunk nyitottabbá a bankok által nyújtott megtakarítási lehetőségekre, és továbbra is szeretjük a félretett pénzüket otthon őrizgetni. A válaszokból kiderült, hogy a magyar emberek 23 százaléka csak készpénzben takarít meg.

A felmérés arra is rámutatott, hogy sok esetben nem ismerjük a pénzügyi alapfogalmakat vagy a különböző megtakarítási lehetőségeket, illetve a befektetési termékekkel kapcsolatos tudás sem teljes. Ugyanakkor pozitív változásként értékelhető, hogy az előző évhez képest 2020-ban 45 százalékról 49 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik közép- vagy hosszútávú pénzügyi terveket készítenek és így tudatosabbá váltak.

De miért fontos ez nekem?

Mert pénzt veszítesz azzal, ha készpénzben takarékoskodsz, és a bankoknál nagyobb biztonságban van a pénzed.

Azért fontos tisztában lenni a bankok által nyújtott szolgáltatásokkal és ajánlatokkal, hogy a számodra legelőnyösebb döntést hozhasd meg. Ahhoz, hogy nyugodt szívvel utasíthass vissza egy ajánlatot, előbb érdemes megismerned kicsit.

Nézzük meg, hogy mi az oka ennek a sok készpénznek.

Férfi feldobott egy köteg pénzt

Miért tartják otthon az emberek a pénzüket?

A 2008-ban kirobbant pénzügyi válság valószínűleg sokakban bizalmatlanságot ébresztett a bankok iránt és megfigyelhető, hogy milyen nagy arányú az otthon tartott pénz mennyisége azóta. A válság közvetlen oka az volt, hogy az Egyesült Államokban a magánszemélyek komolyabb hitelbírálat nélkül is kaphattak jelzáloghiteleket a bankoktól.

Mivel a hitelek olcsók voltak, illetve az országban igen nagy népszerűségnek örvend a hitelből való vásárlás, így nem csoda, hogy egyre többen folyamodtak hitelfelvételekért.

Eddig ismerős a történet?

Ez a banki stratégiai csak addig volt működőképes, amíg az ingatlanárak növekedtek. Amint ez a növekedési tendencia megfordult, a rendszer felborult és globálisan okozott pénzügyi válságot, ami így Magyarországot is érintette.

Oké, de azóta eltelt 10 év.

Mit mond a kutatás erről a sok készpénzről?

A bizalmatlanságon kívül az OTP felmérése arra is fényt derített, hogy azért is szeretjük az otthon tartott készpénzt, mert az azonnal elérhető vészhelyzet esetén. Jelenleg több, mint 6 000 milliárd forint van készpénzben Magyarországon, ami hatalmas összeg.

Ez az indok viszont nem lehet kielégítő magyarázat a nagyon nagy mennyiségű készpénz felhalmozására, hiszen a bankok nyújtanak olyan megtakarítási alternatívákat, amelyekkel azonnal hozzáférhető a félretett pénz veszteség nélkül.

Az is tipikus, hogy az emberek nem tartják elég nagynak a megtakarításaikat ahhoz, hogy befektessék, és nem szeretnének feleslegesen ezzel bajlódni. Erre a problémára is léteznek megoldások, hiszen számos befektetéshez nem szükséges nagy összegeket folyamatosan félretenni, illetve olyanok is vannak, amivel nem is kell utána foglalkozni.

Az alacsony jegybanki alapkamat miatt sokáig a bankbetétek kamata 2-3 százalék körül volt, ami nem túl magas ahhoz képest, hogy a 2008-as válság után voltak 10 százalékos betéti kamatok is.

Viszont nem is az a legfontosabb, hogy milyen betéti kamatok vannak, hanem az, hogy mennyi az infláció – vagyis évente mennyivel ér kevesebbet az otthon tartott pénzed.

Mi az az infláció? Miért mondják, hogy megeszi a pénzemet?

Az infláció azt mutatja, meg, hogy mennyivel ér kevesebbet a pénzed ahhoz képest, hogy mennyi mindent tudtál megvásárolni belőle egy évvel ezelőtt.

Képzeld el, hogy egy évvel ezelőtt volt 100 000 forintod, amit beraktál a fiókba. Ma meghallod a hírekben, hogy az előző évre (mert ezt mindig utólag tudják csak mérni) 10 százalékos volt az infláció. Ez azt jelenti, hogy most a 100 000 forintod már csak 90 000 forintot ér. Vagyis átlagosan az egy év alatt 10 százalékkal emelkedtek az árak.

Lánynak pénz van a kezében

Tehát így, hogy nem egy évvel ezelőtt, hanem most költöd el ezt a pénzt, már nem kapsz annyi mindent érte, mint egy évvel ezelőtt, hanem 10 százalékkal kevesebbet. Így ebben az esetben 10 000 forintot veszítettél azzal, hogy nem találtál a pénzednek valami olyan helyet, ahol legalább annyit kamatozott, mint amennyi az infláció volt.

Kit érdekel ilyen kis veszteség?

Igazad van, valószínűleg 10 000 forint elvesztését nem érzed meg egy év alatt. Ennek ellenére érdemes hosszú távon gondolkodnod, hiszen nagyobb megtakarítások esetén már komoly veszteségekről van szó a pénzromlás miatt.

Az infláció mértéke jelenleg 10 százalék évente, így például egy 10 millió forintos megtakarítás 1 milliót forintot veszít az értékéből, ha otthon tartod.

Ezt akkor is vedd figyelembe, amikor egy-egy befektetés kamatát nézed meg, hiszen a két érték összehasonlításával tudhatod meg, hogy mennyit, vagy egyáltalán növekedik-e majd a befektetett pénzed értéke.

Tehát ha a bankodban lekötöd a pénzed egy évre és ezért 3%-os kamatot kapsz, de az infláció 10%, akkor sajnos 7%-kal kevesebbet ér a pénzed egy év múlva. Ezért olyan megtakarítást érdemes keresned, ami lehetőleg legalább az infláció mértékének megfelelő kamatot vagy hozamod ad, de inkább többet, és persze minél kevesebb kockázattal.

Azt se felejtsd el, hogy előre nem tudhatod biztosan, hogy milyen lesz az infláció mértéke, így ez a szám csak egy becsült érték, mindig utólag teszik közzé, amit mértek az előző évben az árak változásának megfigyeléséből.

Rendben, értem. Mit csináljak?

Szerencsére vannak olyan megtakarítási formák, amivel megfelelő mértékű kamathoz lehet jutni. Ilyen például a lakossági állampapír, illetve léteznek a bankbetétek összehasonlítására alkalmas kalkulátorok is, amivel gyorsan megtalálhatod a neked megfelelő lekötött betétet.

Régebben sokan a fix kamatozású állampapírokat vagy a lekötött betéteket keresték, de amikor a jegybanki alapkamat emelkedőben van, akkor jobban járhatsz változó kamatozású megtakarításokkal, amik lekövetik ezt az emelkedést.

A kivételi költségekkel mi a helyzet?

Sokan azért is ellenkeznek a banki szolgáltatások ellen, mert pénzbe kerülnek, és azért nem szeretnék befektetni a megtakarításaikat, mert nagynak érzik a kivételi költségeket. Igaz, hogy több millió forintot egyszerre nem lehet sehol sem ingyenesen felvenni, de miért lenne szükséged ennyi készpénzre?

A legtöbb esetben bankkártyával szoktunk költeni, de ha autót vagy lakást veszel, akkor hála az azonnali utalásoknak, jó eséllyel az eladó is a bankszámlájára szeretné megkapni a pénzt.

Én azért szeretem, ha van nálam valamennyi készpénz.

Ingyenesen is fel tudsz venni készpénzt

Havi 150 000 forint ingyenes készpénzfelvételre van lehetőséged bármelyik banknál. Ez elsőre nem sok ugyan, de a legtöbb helyen lehet bankkártyával fizetni. Ha ennél többet szeretnél kivenni, akkor megoldható akár úgy is, hogy a pároddal külön bankszámlátok van és így megduplázzátok - tehát együtt már havi 300 000 forintot tudtok ingyenesen felvenni.

Ha nagy mennyiségű készpénzt halmoztál már fel otthon, akkor érdemes ennek egy részét berakni a bankba, vagy ebből költeni és addig a számlára érkező összeghez nem nyúlni.

Talán nem tudtad, de a betörők kedvence az otthon tartott készpénz, hiszen majdnem lenyomozhatatlan, nem kell eladni, cipelni és bármire azonnal elkölthetik, így mi nem javasoljuk, hogy 100 000 forintnál többet tarts otthon.

Férfi pénzt tart a kezében

Miért ne tartsam otthon a megtakarításaimat?

Sokan azért döntenek az otthon tartott pénz mellett, mert biztonságosabbnak és olcsóbbnak gondolják annál, hogy a bankba be kelljen rakosgatni, meg a kivételért fizetni. Fontos azonban szem előtt tartanod, hogy a betörések elől nagyon nehéz megvédeni a házban őrizgetett vagyont.

2019-ben nagyjából 4 000 betörés történt Magyarországon. Ráadásul népszerűek a lakosság körében a klasszikus rejtekhelyek is, amiket pillanatok alatt megtalálnak a betörők.

A természeti katasztrófák, a tűzesetek vagy a beázás szintén nagy problémák. Sajnos ezeknek a károknak a kiküszöbölésére nincs biztos módszer, hiszen még a lakásbiztosítás is csak egy meghatározott összegig téríti vissza a keletkezett kárt, az infláció elkerülhetetlen veszteségeiről nem is beszélve.

Némelyik biztosítás egyáltalán nem is szól a lakásban tárolt készpénzre, úgyhogy érdemes tájékozódni róla, hogy a tied kitér-e erre, illetve milyen értékhatárig számíthatsz visszatérítésre. Érdemes lehet egy nagyobb összegre kiegészítő biztosítást igénybe venni.

Át is verhetnek

Csalások áldozatává is könnyen válhatsz, hiszen ezekkel az átverésekkel sokszor azokat találják meg, akik nagy összegeket tárolnak otthon. Az idősebbek megtakarításai is sokszor veszélybe kerülnek ilyen lopások miatt, mert gyakran válnak az elkövetők célpontjává.

A bankban mennyire van biztonságban a pénzem?

Ha egy-egy ilyen esetet szeretnél elkerülni, akkor érdemesebb a bankokra bízni a védelmet, hiszen náluk 100 000 euróig, vagyis körülbelül 38 millió forintig garantáltan biztonságban van a pénzed, ha bankcsőd történne vagy a bank valamiért nem tudná odaadni a pénzedet.

Néhányan kételkednek abban, hogy a pénzintézetekben biztonságban tudhatják a megtakarításaikat, de ez teljesen alaptalan félelem, ugyanis a bankban elhelyezett pénzt biztosítás védi.

De ki garantálja a bankban lévő pénzt?

Ezt a biztosítást az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) nyújtja. Ez a szolgáltatás ingyenes és mindenkinek automatikusan jár, akinek bármelyik Magyarországon lévő bankban van pénze. Mindegy, hogy milyen típusú vagy devizanemű bankszámlád van - a számlán tartott pénzedre, vagy amit azon keresztül lekötöttél, jár a garancia.

Tehát az OBA visszafizeti a pénzedet, ha a bank azt bármilyen okból nem tudja megtenni. A részletekről és arról, hogy tudod elérni, hogy a lehető legtöbb pénzedre kiterjedjen ez a garancia, itt olvashatsz.

Ezt a logót szokták a pénzintézetek kirakni az olyan ajánlatok mellé, amiket az OBA garancia véd.

Valamennyi pénzt mégis otthon tartanék. Hogyan tehetem ezt biztonságosabbá?

Ha ragaszkodsz az otthoni tartalékokhoz, akkor figyelj rá, hogy legalább legyen egy biztos hely a lakásban. Ne válassz olyan „klasszikus” rejtekhelyet, ahol először fogják keresni a betörők a pénzedet.

A ruhásszekrény, a könyvespolc vagy a párnahuzat tipikusan ilyen helyek, ezek helyett vásárolj inkább egy zárható széfet vagy esetleg rejtsd el a pénzed többféle, nem szokványos helyre szerte a lakásban.

Miért érdemes a bankokhoz fordulnom?

A bankok szolgáltatásai nincsenek ingyen, de elég kedvező ajánlatokat találhatsz egy kis kutakodással, ráadásul nagyon kényelmes és biztonságos megoldások közül válogathatsz.

Ezt a lehetőséget azért is megéri kihasználni, mert így otthonról is el tudod intézni az utalásokat, átvezetéseket, és nyomon követheted a számládon lévő pénz alakulását.

Az is jó hír, hogy a netbanki vagy mobilbanki hozzáférés a legtöbb bank esetében ingyenes. Az innen történő utalások is sokkal olcsóbbak, mintha a fiókban ügyintéznél. Előnye ennek a rendszernek, hogy a kifizetéseket automatizálhatod is, és így sokkal kevésbé lesz valószínű, hogy elfelejted befizetni a számlákat.

Ha valamilyen befektetésben gondolkodsz, akkor mindenképpen tisztázd magadban előre, hogy mi a célod, mi az összeg, amit be tudsz fektetni és milyen időtartamban gondolkodsz. Azon is érdemes gondolkodnod, hogy mennyire kockázatos befektetés elfogadható a számodra.

Ha az alapok már megvannak, amikor a neked megfelelő opció után kutakodsz, akkor sokkal könnyebb dolgod lesz.

A lekötött betétet ismerik a legtöbben

A bankbetétek általában átláthatóak és fix a kamatuk, viszont általában kevesebbet kamatoznak, mint az infláció. Tehát igazából kevés esély van, hogy igazán nyerni fogsz rajtuk, viszont így lassítani tudod az inflációt, hogy minél többet érjen a pénzed később is.

A lakossági állampapírt választva rövidebb távra is megtakaríthatsz, ráadásul, ha a Magyar Államkincstárnál nyitod a számládat, akkor nem kell számlavezetési díjat sem fizetned. Ennek a befektetési formának a kamatozása elég kedvező, illetve kockázatmentes is.

A prémium állampapír olyan változó kamatozású befektetési lehetőség, aminek a kamata az infláció mértékétől függ. Ez azért nagyon előnyös, mert így az inflációnak kevesebb hatása van a megtakarításaidra. Ráadásul kamatadót sem kell fizetned és az állam garantálja, hogy visszakapod a pénzedet.

A vásárlást és utalásokat online is el tudod intézni, érdemes utánaolvasnod.

Lány laptopról állampapírt vásárol

Melyik bankot válasszam?

Annyi bank és lehetőség közül választhatsz, hogy nem csoda, ha össze vagy zavarodva és fogalmad sincs, hogy melyiket válaszd. Nem muszáj egyből a legjobb betétet és megtakarítási formát kiválasztanod.

Kezdésnek az is elég, ha otthon kevesebb készpénzt tartasz és inkább a mostani bankodnál keresel egy egyszerű betétet, amivel biztonságban érzed magad, és aminek normális kamata van.

Első körben érdemes meghatározni, hogy mi a fontos, mit szeretnél, hogy a bankod nyújtson.

 • Az a fontos, hogy a közelben legyen bankfiók, mert szeretsz személyesen ügyintézni?
 • Vagy inkább egy jó mobilbankja legyen a banknak, mert inkább online intézel mindent?
 • Vagy az a fontos, hogy minél kevesebb költsége legyen a számlának?

A döntéskor mindenképpen hasonlítsd össze a különböző bankszámla ajánlatokat, amihez nagyon hasznos lehet egy erre a célra kitalált kalkulátor. Ha hosszabb távra keresel egy jó bankszámlát, akkor szerintünk nem érdemes az alapján választani, hogy hol vannak éppen most kiemelkedő lekötött betéti ajánlatok vagy akciós kamatok. Mutatunk pár bankszámlát!

Vissza
Havonta 300 000 Ft számlára érkező jövedelem és átlagos költések alapján kalkuláltuk a bankszámlákat.
Bezár

A kalkulációhoz állítsd be az alábbi értékeket és nyomd meg a bankszámlák keresése gombot!

Havonta számlára érkező összeg
Ft
Életkorod
év

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  • Diamond számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   2,6
   Mi ez?
   Havi összköltség 232 Ft
   Bankfiókok száma 8 db
   Havi összköltség 232 Ft
   Bankfiókok száma 8 db
   Tovább
  • Bajnok bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Mi ez?
   Havi összköltség 378 Ft Kezdetben 236 Ft
   Bankfiókok száma 2 db
   Havi összköltség 378 Ft
   kezdetben 236 Ft
   Bankfiókok száma 2 db
   Tovább
  • Díjnyertes Számla
   Mobilbanki ügyintézés
   3,1
   Mi ez?
   Havi összköltség 443 Ft Kezdetben 416 Ft
   Bankfiókok száma 66 db
   Havi összköltség 443 Ft
   kezdetben 416 Ft
   Bankfiókok száma 66 db
   Ismerd meg!
  • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
   Mobilbanki ügyintézés
   4,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 520 Ft Kezdetben 327 Ft
   Bankfiókok száma 360 db
   Havi összköltség 520 Ft
   kezdetben 327 Ft
   Bankfiókok száma 360 db
   Tovább
  • ECO bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Mi ez?
   Havi összköltség 742 Ft Kezdetben 514 Ft
   Bankfiókok száma 61 db
   Havi összköltség 742 Ft
   kezdetben 514 Ft
   Bankfiókok száma 61 db
   Tovább
  • K&H minimum plusz számlacsomag 100% számlavezetési díjkedvezmény 2 feltétel teljesítésével
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Mi ez?
   Havi összköltség 809 Ft Kezdetben 521 Ft
   Bankfiókok száma 200 db
   Havi összköltség 809 Ft
   kezdetben 521 Ft
   Bankfiókok száma 200 db
   Ismerd meg!
   • Feltétel, hogy a K&H-nál legyen legalább 500 000 Ft megtakarításod
  • Mobil Aktív Plusz számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Mi ez?
   Havi összköltség 896 Ft Kezdetben 873 Ft
   Bankfiókok száma 52 db
   Havi összköltség 896 Ft
   kezdetben 873 Ft
   Bankfiókok száma 52 db
   Ismerd meg!
  • Takarék Prémium Számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   3,1
   Mi ez?
   Havi összköltség 2 607 Ft Kezdetben 757 Ft
   Bankfiókok száma 736 db
   Havi összköltség 2 607 Ft
   kezdetben 757 Ft
   Bankfiókok száma 736 db
   Ismerd meg!
   • Feltétel, hogy a Takarék Banknál legyen legalább 8 000 000 Ft megtakarításod.
  • MKB Prémium Számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 2 857 Ft Kezdetben 1 174 Ft
   Bankfiókok száma 51 db
   Havi összköltség 2 857 Ft
   kezdetben 1 174 Ft
   Bankfiókok száma 51 db
   Ismerd meg!
   • Feltétel, hogy az MKB Banknál legyen legalább 8 000 000 Ft megtakarításod.
  • George Online Díjcsomag Kedvezményes szinten
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Mi ez?
   Havi összköltség 5 068 Ft Kezdetben 1 516 Ft
   Bankfiókok száma 103 db
   Havi összköltség 5 068 Ft
   kezdetben 1 516 Ft
   Bankfiókok száma 103 db
   Tovább
   • Csak új ügyfelek nyithatják

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyfél tájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Citibank, Commerzbank, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank, Sopron Bank.

  Ezek pár havonta változhatnak, lehet, hogy fél év múlva egy másik banknál lesznek magasabb betéti kamatok és a saját bankodnál meg azután a legjobb kamatok. Ennél fontosabb, hogy ne otthon tartsd a pénzed, mert ott nincs biztonságban és biztosan nem fog semmit se kamatozni.

  A legfontosabb az otthon tartott pénz kérdésében, hogy ne utasíts vissza rögtön más opciókat esetleg rossz múltbéli tapasztalatok, vagy hallomás után, hanem tájékozódj. Ez azért is nagyon fontos, mert rengeteg pénz veszhet kárba a tudatosság hiánya miatt.

  Természetesen meglehetnek az okaid arra, hogy otthon is tarts készpénzt, de mindenképpen indokold meg magadnak, hogy miért teszed, maradj nyitott az újdonságokra és hagyd el az előítéleteket. A megtakarításaid helyes kezelésével megkönnyítheted az életedet, így fontos, hogy olyan opciót válassz, ami a legtökéletesebben passzol az életformádhoz, igényeidhez és céljaidhoz.

  Összefoglalva

  Évente több tízezer forintot is megspórolhatsz, ha nem otthon tartod a megtakarításaidat, hanem bankban vagy akár állampapírban kamatoztatod. Kevésbé lesz szem előtt, ezért jó eséllyel nem fogsz elcsábulni, hogy elköltsd. A tolvajok ellen is nagyobb biztonságban leszel és nem kell félned, hogy mi lesz, ha betörnek.

  Bodor Anna
  Bodor Anna

  Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.

  Tartalomjegyzék