Szakértői útmutatók nyugdíj előtakarékosságról

Összegyűjtöttük a tudásanyagot, hogy megismerd a megtakarítási lehetőségeket, amikkel nyugodt életed lehet.

 • Lekötött betét: ezt kell tudnod róla 2022-ben

  Lekötött betét: ezt kell tudnod róla 2022-ben

  Újra a lekötött betétek korát éljük! Ha a piac nem is pezseg annyira, mint a 2000-es és 2010-es években, amikor a magas jegybanki alapkamat miatt akár két számjegyű éves lekötött betétkamatot is besöpörhettünk, a kínálat 2022 kora tavaszán kétségkívül újra éledezik.

 • Malacpersely, amit sokan megtakarítási számla helyett használnak

  Megtakarítási számla: megmutatjuk mikor érdemes ebben tartanod a pénzed

  Mindannyiunk életében eljön egy olyan időszak, amikor spórolnunk kell, hiszen olyan céljaink vannak, melyeket a megszokott költségvetéssel nem tudnánk elérni. Ilyenkor a havi megtakarítás mellett fontos, hogy a pénzed elérhető legyen, de gyarapodjon is. Még fontosabb, hogy ne lásd mindennap az egyenlegedet, hiszen akkor könnyen elcsábulhatsz és elköltheted. Ezekre nyújt jó megoldást a megtakarítási számla, ami ötvözi a banki folyószámlák és a lekötött betétek előnyeit, bár inkább a folyószámlákra hasonlítanak. Bemutatjuk az előnyeit is és azt is, hogy mikor ne használd.

 • Számológép TKM kiszámításához

  Mi az a TKM? Megmutatjuk, hogy miben segít és mit nem tartalmaz

  Nyugdíjbiztosítást szeretnél kötni, de fogalmad sincs, hogy melyik ajánlat a legkedvezőbb? A jó választáshoz elengedhetetlen a Teljes Költség Mutató ismerete. Útmutatónkból megtudhatod a TKM jellemzőit és megismerheted a szabályozását. Arról is olvashatsz, hogy milyen költségeket vesz figyelembe ez a mutató és mit nem.

 • Nyugdíjszakértő mutatja a befektetéseket egy férfinek

  Mire jó egy nyugdíjszakértő? Megmutatjuk, hogy milyet válassz!

  Szeretnél félretenni a nyugdíjadra, de fogalmad sincs, hogy melyik nyugdíj-előtakarékossági formát válaszd? Úgy gondolod, hogy felesleges időt pazarolni a döntéshozásra, mert úgyis minden ajánlat ugyanolyan? Rengeteg lehetőség közül választhatsz és akár milliós eltérések is lehetnek a különböző megoldások között. Ha szeretnéd megtalálni a hozzád legjobban passzoló megoldást, akkor érdemes egy nyugdíjszakértő tanácsát kérned. Útmutatónkból megtudhatod, hogy hogyan néz majd ki a közös munka, sőt arról is beszélünk, milyen típusú nyugdíjszakértők léteznek.

 • Nyugdíjas, aki hamar elkezdett megtakarítani

  Mikor érdemes elkezdeni a nyugdíjcélú megtakarítást?

  Az állami nyugdíj már most is jóval alacsonyabb, mint amit a nyugdíjasok aktív éveikben kerestek. A jelenleg nyugdíjba vonulók az átlagfizetésüknek az 55-65 százalékát kapják meg induló nyugdíjként. A jövőben ennek további romlása várható. A közelgő nyugdíjválság ellenére az emberek nagy része nem takarékoskodik. De vajon tényleg érdemes 30 évesen a nyugdíjjal foglalkozni? Útmutatónkból megtudhatod, hogy mikor érdemes elkezdeni a nyugdíjcélú megtakarítást, és hogy mekkora összegből lehet kényelmesen megélni nyugdíjasként. Abban is segítünk, hogy mit tehetsz akkor, ha kevesebb mint 10 éved van hátra a nyugdíjig.

 • Boldog nyugdíjas, akinek nyugdíjcélú megtakarítása van

  Elmondjuk miért fontos a nyugdíjcélú öngondoskodás

  A csökkenő nyugdíj egy olyan probléma, ami a te életedet is érinteni fogja. Útmutatónkból megtudhatod, hogy milyen tényezők állnak ennek hátterében. Arra a kérdésre is választ kaphatsz, hogy mi várható a jövőben és hogy milyen megoldási módok jöhetnek szóba.

 • Katásként ilyen széfben is takarékoskodhatsz

  Katás nyugdíj: erre számíthatnak az egyéni vállalkozók

  Katás vállalkozóként különösen fontos, hogy gondoskodj a nyugdíjadról. A nyugdíjválság nagyon rosszul fogja érinteni azokat, akik ezt az adózási formát választják, hiszen egyébként sem számíthatnak magas nyugdíjra. Útmutatónkból kiderül, hogy vajon mi az oka annak, hogy nagyon alacsony lesz a nyugdíja azoknak a vállalkozóknak, akik a kisadózó vállalkozások tételes adója, azaz a kata szabályai szerint adóznak. Arról is olvashatsz, hogy egy katás hogyan gondoskodjon a nyugdíjas évei anyagi biztonságáról és miként lehet jogosult állami adókedvezményre.

 • Két nyugdíjas mosolyog

  10+1 tipikus nyugdíj-előtakarékosság hiba, amit érdemes elkerülnöd

  Az a legjobb nyugdíj-előtakarékosság, amit tényleg használsz és rendszeresen megtakarítasz a segítségével. Ha az a célod, hogy a pihenő éveidre megfelelő nagyságú saját nyugdíjad legyen, akkor van néhány tipikus hiba, amit nem szabad elkövetned.

 • Mosolygó nyugdíjas nagypapa

  Nyugdíj-megtakarítás: Segítünk, hogy a legjobbat választhasd

  A jövőben az állami nyugdíj egyre kevésbé fedezi majd az időskori megélhetés költségeit. Fontos, hogy válassz valamilyen nyugdíj-megtakarítást, aminek a segítségével ki tudod egészíteni az állami nyugdíjadat. Na de mégis melyiket érdemes választani? Melyik opciónak mik az előnyei és a hátrányai? Milyen szempontokat kell figyelembe venni a választáskor?

 • Két nyugdíjas sétál

  Magánnyugdíjpénztár - minden amit érdemes róla tudnod 2022-ben

  Nem tudod pontosan, hogy mi történt a magánnyugdíjpénztár rendszerével? Úgy gondolod, hogy jobb nem bízni a nyugdíj-előtakarékossági formákban sem? Útmutatónkból megismerheted a magánnyugdíjpénztárak történetét, működését és megszűnésük okát is. Arról is olvashatsz, hogy mi a helyzet a megmaradt intézményekkel és hogy miért fontos az öngondoskodás.