Városi CSOK

A városi CSOK kifejezés mindaddig nem volt használatban, amíg a 2024-től érvényes módosításokat be nem jelentették, és nem is takar új támogatási elemeket. A 2024. január 1-jétől bevezetendő változások hívták életre, mivel nagy mértékben változik, hogy a CSOK hol lesz használható a jövőben.

Rövid CSOK elvolúció

Ha eddig még nem sokat foglalkoztál a CSOK szabályaival, akkor ahhoz, hogy tudd, mi a városi CSOK, érdemes egy kicsit messzebbről indulnod, és röviden megismerned a CSOK-ot általában.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény, vagy más néven CSOK egy vissza nem térítendő állami támogatás, amelyet gyermeket nevelő vagy tervező családok igényelhetnek lakáscéljaik megvalósítására.

A támogatás - a bevezetése óta, és még 2023-ban is érvényes szabályok alapján - földrajzi megkötés nélkül bárhol használható, összege a felhasználás céljától és a gyermekek számától függ. Az összegekből viszont látszik, hogy a támogatás elsősorban az új lakások építését és vásárlását részesíti előnyben, illetve akkor lehet igazán magas, ha ehhez 3 gyermeket nevelsz vagy vállalsz.

Építésre és új lakás vásárlására az alábbi összegek elérhetők:

 • 1 gyermek mellé 600 000 forint,
 • 2 gyermek mellé 2,6 millió forint,
 • 3 vagy több gyermek mellé 10 millió forint.

Használt lakás vásárlása vagy bővítése esetén alacsonyabbak az összegek:

 • 1 gyermek mellé 600 000 forint,
 • 2 gyermek mellé 1 430 000 forint,
 • 3 gyermek mellé 2 200 000 forint,
 • 4 gyermek mellé pedig 2 750 000 forint.

Láthatod tehát, hogy használt lakás esetén jóval kisebb összeget kaphatsz, meglévő lakás felújítására pedig egyáltalán nem használhatod a támogatást.

A CSOK bevezetése után 3 évvel jelent meg, és jelenleg is igényelhető a falusi CSOK.

Ez a CSOK támogatás speciális formája, amely csak a jogszabályban felsorolt preferált kistelepüléseken lévő lakásokhoz, tanyákhoz és birtokközpontokhoz használható. Célja, hogy népszerűsítse a vidéki életet, és lehetővé tegye a rossz állapotú ingatlanok modernizálását.

Lényege, hogy használt lakás vásárlására, és ezzel egyidejűleg elvégzett korszerűsítésére, illetve bővítésére a falvakban nem az alacsonyabb, használt lakás vásárlásához elérhető CSOK összegeket, hanem az egyébként építésre és új lakás vásárlására igényelhető, magasabb összegeket kaphatod. Preferált kistelepülésen tehát a 600 000, 2,2 millió vagy 10 millió forintot, a gyerekek számától függően.

A korszerűsítés vagy bővítés a falusi CSOK kötelező eleme, de a falusi CSOK új lakás vásárlására és építésére nem használható. Ha faluban építenél, akkor ott a normál CSOK-ot használhatod.

Ha preferált kistelepülésen szeretnéd a meglévő lakásodat bővíteni és korszerűsíteni - tehát nem vásárolsz, csak munkálatokat végeznél - akkor erre a falusi CSOK összegek felét kaphatod, tehát 300 000, 1,1 millió, illetve 5 millió forintot.

Városi CSOK - 2023-ban még elérhető

2023-ban a CSOK és falusi CSOK támogatások még változatlan formában igényelhetők, tehát a normál CSOK városokban és falvakban egyaránt, míg a falusi CSOK a jogszabályban listázott falvakban.

2024-től a jogszabályban szereplő preferált kistelepüléseken, tanyákon és birtokközpontokban a falusi CSOK továbbra is elérhető lesz, méghozzá emelt összegben.

A városi CSOK kifejezés a minden más településen, fő szabály szerint az 5 000 főnél nagyobb településeken (tehát a városokban és nagyobb falvakban) igénybe vehető támogatást jelöli. Ez a támogatás 2024. január 1-jétől megszűnik.

2024-től az alábbi falusi CSOK támogatásokat igényelheted

Vásárlásra és bővítésre, illetve korszerűsítésre:

 • 1 gyermek mellé 1 millió forint,
 • 2 gyermek mellé 4 millió forint,
 • 3 vagy több gyermek mellé 15 millió forint igényelhető.

Meglévő lakás bővítésére és korszerűsítésére a fenti összegek felét igényelheted.

Építésre vagy új lakás vásárlására is kérhetsz támogatást, de szintén csak földrajzi korlátozással, tehát kizárólag ott, ahol a falusi CSOK is elérhető. Ehhez az összegek 2023-hoz képest változatlanok maradnak 2024-ben is:

 • 1 gyermek mellé 600 000 forint,
 • 2 gyermek mellé 2,6 millió forint,
 • 3 vagy több gyermek mellé 10 millió forint elérhető.

Ezek összefoglaló neve lesz ezután a falusi CSOK.