Vegyek vagy béreljek ingatlant? Bemutatjuk mindkettő előnyeit és hátrányait

A lakásbérlésnek és a vásárlásnak megvannak az előnyei és a hátrányai. Segítünk a mérlegelésben! 

 • Írta: Bodor Anna
 • frissítve: 2023. szeptember 12.
 • promóció

Habár sokak célja a saját lakás, de nem biztos, hogy mindig ez a legjobb választás. A döntésben szerepet játszik az, hogy mennyi ideig tervezel ott lakni, mennyit tudsz most erre szánni és még sok más szempont. Segítünk ezek átgondolásában, hogy jó döntést tudj hozni. Kitérünk arra is, hogy bérlésnél hogyan állapodj meg a főbérlővel.

Miért szeretik sokan a saját lakást?

Hazánkban nagy hagyománya van a saját lakásnak, emellett a bérlésnek koránt sincs akkora divatja, mint nyugatabbra. A saját lakás lelkes híveinek persze megvan az oka, hogy miért emellett voksolnak.

Itt úgy alakítod ki a tereket, ahogyan csak szeretnéd és nagyobb biztonságban is érezheted magad, ha nem lebeg a fejed felett minden hónapban a kifizetendő lakbér terhe. A bérlést rengetegen kidobott pénznek érzik, és úgy vannak vele, hogy azt a pénzt inkább egy hitelbe fizetik, így aztán az a lakás egyszer majd az övék lesz.

Szintén elterjedt nézet, hogy egy lakás megvétele csakis jó befektetés lehet, de ez sajnos nem mindig igaz. Ha egy kevésbé kedvelt környéken szemelsz ki magadnak ingatlant, akkor később igen nehéz lesz megszabadulni tőle, és valószínűleg csak áron alul sikerül majd.

Jó környék naplementével

Ha hagyod, hogy leamortizálódjon az otthonod, akkor is veszteségesen jöhetsz ki, ha el akarod adni a lakást, hiszen nem ér majd annyit, mint új korában. Gondolnod kell még a javítások költségeire, az esetleges lakáshitel kamatára, az inflációra vagy akár az ingatlanpiac bizonytalanságaira.

Nyilván a döntéseidben nemcsak a pénz, hanem az érzelmek, az ízlésed vagy a személyiséged is szerepet kapnak, úgyhogy a kérdés abszolút nem dönthető el egyértelműen. Az viszont nagyon fontos, hogy egyik alternatívát se utasítsd el gondolkodás nélkül.

Mik az előnyei a saját lakásnak?

 • Úgy alakítod, ahogy csak szeretnéd
 • Hosszú távon jobb anyagilag
 • Nagyobb biztonságban érezheted magad
 • Állandóságot biztosít
 • Függetlenséget biztosít
 • Nem költözhetsz el könnyedén
 • Foglalkoznod kell a karbantartással
 • Rugalmatlanabb, mint a bérlés
 • Benne áll a pénzed

Mivel idehaza mindenki inkább a saját lakásában szeretne lakni, nézzük meg először, hogy érdemes-e vásárlás mellett döntened.

Milyen érvek szólnak a vásárlás mellett?

Az is lehetséges, hogy az a típus vagy, aki szeret teljes mértékben függetlenedni másoktól, és teljesen kiborulna, ha időnként egy főbérlő kénye-kedve szerint történnek a dolgok.

Ha anyagilag is sikerült megteremtened ehhez az alapokat, akkor ne félj belevágni a lakásvásárlás nagy kalandjába, és hagyj magadnak időt nyugodtan nézelődni, hogy egy igazán hozzád való ingatlant találhass.

Ha még nem nagyon vannak meg a szükséges megtakarításaid, akkor sem kell csüggedned, hiszen többféle állami támogatást is igényelhetsz és végső esetben akár önerő nélkül is lehet lakást venni.

A saját lakás már csak azért is előnyös lehet anyagilag, főleg ha hosszú időszakra tervezel vele, mert ha már egyszer kifizetted, akár a vételkor, akár a törlesztőrészletekkel, akkor az már nem fog több pénzbe kerülni, hogy benne laksz.

Ahhoz, hogy megtudd, ez mennyire is éri meg, vesd össze a hasonló lakások havi albérletáraival és könnyedén kiszámolhatod, hogy hány évnek kell eltelnie, hogy pénzügyileg jobban jöjj ki. Természetesen a saját lakásnak is vannak fenntartási költségei, javításai, amit a tulajdonjogból következően neked kell állnod.

Szerencsére ezekből a költségekből tudsz bőven lefaragni, például azzal, ha nem egy túlságosan nagy ingatlanra esik a választásod.

Az ingatlan jó befektetés is lehet, ha rendszeresen karbantartod és nem hagyod leamortizálódni, de korántsem annyira biztonságos, mint sokan gondolják. Nem lehet megjósolni, hogy milyen irányú árváltozást hoz a közeljövő.

Nem csak a pénzről szól

Egy saját kis otthon nagy érzelmi értékkel bír sok ember számára, biztonságot és szilárd talajt nyújt a mindennapok bizonytalanságai között. Kialakulhat ugyan hasonló kötődés egy albérlethez is, de talán nem tudsz olyan szeretettel gondolni egy nem végleges lakásra, mint a sajátodra.

Az is növelheti az elégedettségedet és biztonságérzetedet, ha tudod, hogy senki nem bonthatja fel veled a bérleti szerződést és nem küldhet el sehova az otthonodból.

Gyermekekkel pedig nem olyan jó ötlet az albérletről albérletre vándorlás, hiszen nekik valószínűleg nem tesz jót, ha folyamatosan változik minden körülöttük, egy esetleges iskolaváltásról, vagy a baráti körből való kiszakadásról nem is beszélve.

Egy adott házban vagy környéken töltött idő alatt a közösség része leszel akár akaratlanul is, barátságokra és ismeretségekre teszel szert, és az ehhez szükséges szilárd alapokat leginkább egy állandóan lakott, saját lakásban teremtheted meg.

Ha olyan típus vagy, akinek néha jól jön egy ilyen fajta „búvóhely” vagy a családi körülményeid megkövetelik az állandóságot, akkor jó ötlet lehet elkezdeni takarékoskodni a lakásvásárlás megvalósításához.

Ha szeretnéd minél inkább a saját igényeidre formálni a lakásodat, akkor egy saját otthon nagyon jó döntés lehet a számodra. Ha azonban direkt azzal a céllal vásárolsz egy felújítandó lakást, hogy rendbe hozd és aztán jutányos áron eladd, akkor azért arra figyelj, hogy ez nem biztos, hogy olyan költséghatékony és egyszerű lesz, mint ahogyan elsőre gondolnád.

Nyugalmas nappali fotellel

Az utóbbi időben eléggé magas albérleti árakkal kell számolnod, főleg, ha a fővárosban próbálsz meg egy megfizethető, de azért még nem a város szélén lévő lakást keresni. Nagyon sok esetben ebből az okból kifolyólag az emberek gyakran döntenek a vásárlás mellett, mert hosszabb távon jobban jönnek így ki.

Még ha az ingatlanárak csökkenni is kezdenek, egy jó elhelyezkedésű lakást a legtöbb esetben azért ki lehet adni, amivel elég jó bevételhez juthatsz. Ez azonban sajnos nem igaz minden esetben, hiszen egy rosszabb helyen lévő lakástól nagyon nehéz lehet később nem veszteséges áron megszabadulni, de akár bérlőt találni is problémás feladat.

Most pedig nézzük meg a bérlés előnyeit és hogy miért gondolják sokan, hogy ablakon kidobott pénz az albérleti díj.

Megéri bérelni?

Könnyen előfordulhat, hogy jobban jársz egy albérlettel, főleg, ha nem tervezel sokáig az adott környéken lakni. Ha 2-3 évig laknál csak egy lakásban vagy egy környéken, akkor a legtöbb esetben sokkal jobban jársz a bérléssel.

Egy vásárlásnak elég sok költsége van, kezdve az illetéktől az ügyvédi költségig, arról nem beszélve, hogy akár fel is kell újítanod a lakást.

Ezeket nem kell bérlésnél kifizetned. Igaz, ott meg általában 2 havi kauciót kell letenned, de azt visszakapod, amikor kiköltözöl.

Egy lakáshitellel, de akár a tulajdonszerzéssel is odaláncolhatod magad egy adott helyhez, például azzal, ha nem tudod eladni az ingatlant, vagy éveken keresztül fizeted a törlesztőrészleteket a banknak. Ez sajnos könnyen elvághatja a lehetőségeidet egy munkahelyváltáskor, vagy rosszul jöhet, ha környezetváltozásra vágynál.

Milyen helyzetben vagy?

Más a szituáció abban az esetben, ha például csak az egyetemi éveidet töltöd az adott városban, vagy alkalmi munkát vállalsz, mint ha családalapításra készülsz az imádott településeden, ahol fix a munkahelyed. Gondold végig a lehetőségeket, és hogy mik a hosszú távú terveid a költözést illetően.

Jól ismered a környéket?

Ha még sosem töltöttél huzamosabb időt az adott helyen, akkor nem a legjobb ötlet látatlanban elköteleződni mellette. Próbálj ki inkább egy évet albérletben a kiszemelt településen és győződj meg róla, hogy tényleg jól érzed-e ott magad.

Az is fontos szempont, hogy a családalapítás előtt állókat általában támogatja az állam. Persze ezek változnak, módosulnak, bővülnek, de jelenleg sok kedvezmény vehető igénybe, például a CSOK, falusi CSOK, Babaváró hitel. Ha korodból adódóan ehhez az életszakaszhoz közelítesz, akkor a támogatások segítéségével a vásárlás sokkal jobb megoldás lehet, főleg ha gyereket terveztek.

Szintén kulcstényező az anyagi helyzeted és a tartalékaid, hiszen még akkor is szükséged lesz egy jó adag önerőre, ha lakáshitelt szeretnél felvenni. Ennek az önerőnek a minimuma 20%-ban van meghatározva, ami például egy 30 milliós lakás esetében 12 millió forint.

Arra is figyelj, hogy olyan törlesztőrészletet vállalj csak be, amit minden körülmények között kényelmesen ki tudsz fizetni havonta, ne kelljen az utolsó forintokat számolgatnod mindig a hónap végén.

A lakáshitel kamatai a futamidő során változhatnak, így nem szabad arra alapozva döntés hoznod, hogy egy adott pillanatban éppen alacsonyan vannak. Ez ellen azzal tudsz védekezni, ha fix kamatozású lakáshitelt választasz, de ebben az esetben figyelj a kamatperiódusra, ami megmutatja, mennyi ideig van befixálva a törlesztőrészlet, ez lehet akár 10 év is.

Sok pénzintézet oldalán találhatsz kalkulátorokat, de léteznek összehasonlító oldalak is, mint például a miénk, amivel kiszámolhatod, hogy mennyi lenne a felvett lakáshitel kamata és a havi törlesztőrészlet.

Jelenleg ilyen lakáshiteleket kínálnak a bankok

Vissza
Hitelösszeg
Futamidő
Család nettó jövedelme
Meglévő gyermekek
Vállaltok további gyermeket?
1. gyerek születési idő
2. gyerek születési idő
3. gyerek születési idő
További beállítások
Bezár

A kalkulációhoz választhatsz még az alábbiak közül, aztán nyomd meg a Hitelek keresése gombot!

Ha tudod előre, hogy hamarabb vissza tudod fizetni, állítsd be, hány év múlva, hogy még kedvezőbb lakáshiteleket tudjunk mutatni.

Csak ilyen kamatperiódusú hiteleket szeretnék látni:

Csak ezektől a bankoktól szeretnék lakáshiteleket látni


				
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg lakáshitel közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  lakáshiteleket...
  Rendezés:
  Válassz a kiemelt hitelek közül!
  További hitelek
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 130 996 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 6,74% Kamat: 6,54%
   Visszafizetendő 23 579 311 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 132-300 hó • Hitel teljes díja: 8 579 311 Ft • Ebből kamat: 8 579 311 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,54%
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 132 653 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 7,05% Kamat: 6,74%
   Visszafizetendő 23 940 589 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 120-360 hó • THM: 6,86% - 7,97% • Hitel teljes díja: 8 940 589 Ft • Ebből kamat: 8 877 589 Ft • Kezdeti díj: 58 600 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,74%
  • Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel (üzleti feltételekkel)
   Törlesztő 133 903 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 7,28% Kamat: 6,89%
   Visszafizetendő 24 256 701 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 180-360 hó • THM: 7,02% - 8,10% • Hitel teljes díja: 9 256 701 Ft • Ebből kamat: 9 102 621 Ft • Kezdeti díj: 58 320 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,89%
  • 1x1 Lakáshitel
   Törlesztő 134 534 Ft Fix kamat
   THM 7,28% Kamat: 6,87%
   Visszafizetendő 24 216 190 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 72-360 hó • THM: 7,25% - 7,40% • Hitel teljes díja: 9 216 190 Ft • Ebből kamat: 9 216 190 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 6,87%
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 135 641 FtAz első hónapban 88 082 Ft
   THM 7,35% Kamat: 6,95%
   Visszafizetendő 24 383 410 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 120-360 hó • THM: 7,29% - 8,79% • Hitel teljes díja: 9 383 410 Ft • Ebből kamat: 9 367 810 Ft • Kezdeti díj: 60 050 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,95%

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A hiteleket csak negatív KHR listán nem szereplő, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg a hitelintézet döntésétől függően. A törlesztőrészletek számítása az aktuálisan meghirdetett kamatokkal történt, amelyeket a hitelintézetek módosíthatnak. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Tájékoztatunk, hogy kalkulátorunk nem számol a megvásárolni kívánt vagyonbiztosításának díjával, mivel az ingatlan hitelbiztosítéki értéke nem ismert. Előzőek miatt az általunk megjelenített THM összege a vagyonbiztosítás díját nem tartalmazza. Felhívjuk figyelmedet, hogy a bankok többsége kötelezően előírja a vagyonbiztosítás megkötését és fenntartását a teljes futamidő vonatkozásában, ezért a rendszeres havi kiadásokhoz az ingatlan vagyonbiztosításának összege hozzászámítandó.
  A vagyonbiztosítás díját figyelembe kell venni a THM plafon számításánál. A THM plafon jelenleg az alapkamat 24 százalékponttal növelt összege. A THM plafon értékének átlépése esetén nem adható ajánlat a hitelt igénylő részére, így kölcsön sem nyújtható számára.
  A vagyonbiztosítás pontos díjáról javasoljuk, hogy előzetesen tájékozódj.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Ennek a segítségével könnyedén kimatekozhatod, hogy egy bérleti díjhoz képest mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a saját ingatlan jobban megérje.

  Azt se felejtsd ki a számolásból, hogy ha nem vásárolnál lakást, akkor a megmaradó önerődet be tudnád fektetni valamibe, ami hozamot termelne számodra. Egy lakásvásárlással ettől az összegtől elesel. Tulajdonképpen a legfontosabb, hogy ha egyelőre bizonytalanságot érzel a vétellel kapcsolatban, akkor nem muszáj belevágnod.

  Semmiképp ne tégy elhamarkodott lépéseket és inkább adj időt magadnak, amíg fel tudsz anyagilag is készülni egy ilyen súlyú döntésre. Addig érdemes tartalékolnod.

  Milyen előnyei vannak a bérlésnek?

  A bérleti szerződésekben általában minimálisan 1 éves időtartamban szokott megállapodni az albérlő és a főbérlő, ami jóval több rugalmasságot nyújthat számodra, mintha lakást vennél. Tulajdonképpen akkor tudsz elköltözni, amikor csak szeretnél.

  Ha már nagyon eleged van a szomszédokból, sötétnek találod a szobákat vagy más munkahelyen kezdtél el dolgozni, akkor maximum egy évet kell kibírnod, amíg továbbállhatsz. Persze ennek megvan az árnyoldala is, hiszen lehet, hogy az álomotthonodból a főbérlő küld el, ha mondjuk el akarja adni az ingatlant.

  Olyan kellemetlen tényezők is távozásra kényszeríthetnek, mint a megemelkedett bérleti díj, vagy hogy szeretnél egy kutyát, de nem tarthatod az éppen aktuális bérleményben.

  Talán jobb, ha egy kicsit változáskedvelőbb, alkalmazkodóképes személyiség vagy, ha a bérlés mellett döntesz.

  Sokak számára hatalmas könnyebbséget jelenthet, ha egyáltalán nem kell foglalkozni a fenntartással, javítással. Ez nemcsak nagy adag stressztől, de költségektől is megkímélhet.

  Sok lehet a kötöttség

  Sajnos ez azt is jelenti, hogy nagyjából úgy kell elfogadnod az ingatlant, ahogy van, és nem nagyon végezhetsz átalakításokat rajta a saját szakálladra. Ha mégis engedélyt kapnál ilyesmire, nem valószínű, hogy kifizetnék neked ennek a költségeit, és ha továbbállsz, mindenképp a tulajdonos nyer a dologgal, hiszen az átcsempézett fürdőt nem viheted magaddal.

  Azonban tulaja válogatja, az is előfordulhat, hogy a főbérlő örül, ha nem neki kell ezekkel a munkákkal foglalkoznia, hanem megcsinálja az albérlője, és megegyeznek abban, hogy a lakásra költött összeget nem kell bérleti díjként kifizetni.

  Így, ha bármit felújítanál, kicserélnél, mert annyira zavar, akkor előbb kérdezd meg a főbérlődet, hogy benne van-e egy ilyen megegyezésben.

  Sok mindent figyelembe kell venned a bérlés vagy vásárlás eldöntésekor. Hasonlítsd össze a környék ingatlanárait a bérlés havi költségével, és a lakásban tervezett idővel számolva nagyjából el tudod dönteni, hogy mi is lenne a legjobb.

  Nagyon jó ötlet, hogy ha úgy látod, hogy a bérléssel kevesebbet kell fizetned, mint egy lakáshitel-törlesztéssel, akkor a kettő különbségét megpróbálod megtakarítani vagy befektetni.

  Albérletben barátok vacsoráznak

  Hogyan találjak jó albérletet?

  Ha a bérlés mellett tetted le a voksod, akkor felmerülhet benned, hogyan is találhatod meg azt a lakást, amivel igazán jól fogsz járni. A legjobb talán, ha a Jófogás vagy az alberlet.hu oldalakon tájékozódsz, hiszen náluk a leginkább keresőbarát a felület és rengeteg lakás közül válogathatsz.

  A legtöbb albérlet esetében kérnek kauciót, ami azt jelenti, hogy előre ki kell fizetned néhány hónap bérleti díjat. Ez egyébként számodra is biztonságot nyújt, hiszen nem dobnak ki a lakásból, ha anyagi gondok merülnének fel, de a főbérlő számára is biztosítékként szolgál.

  A megfelelő lakás kiválasztásakor nézd meg, hogy bútorozott, illetve gépesített-e az adott bérlemény, hiszen, ha nem, akkor erről is neked kell gondoskodnod a saját költségeden. Nagy eltérések mutatkozhatnak ezenkívül a közös költség és a rezsiköltség tekintetében is, ami főleg hosszú távon lehet nagyon lényeges.

  Általában az is fel van tüntetve a lakáshirdetéseknél, hogy gyermek és/vagy állatbarát-e a kiszemelt albérlet, ami fontos szempont lehet, ha vannak gyerekeid, illetve, ha szeretnéd vinni a kis kedvencedet is.

  Ne felejts el a környékről is nagyon alaposan tájékozódni, nézd meg, hogy barátságosnak tűnik-e, jó-e a közlekedése és vannak-e boltok, esetleg kikapcsolódási lehetőségek elérhető közelségben.

  Ellenben az sem a legjobb választás, ha a város legzajosabb és legforgalmasabb pontjára költözöl, mert valószínűleg pár hét után a pokolba fogod kívánni az egészet.

  Amikor meghatározod, hogy mennyit szeretnél szánni a lakhatásra, akkor vedd figyelembe azt is, hogy ha a munkahelyedtől távol lévő lakást választasz, akkor valószínűleg a közlekedésre jóval többet kell majd havonta költened, mintha gyalog meg tudnád tenni a távolságot.

  Vedd fontolóra azt is, hogy milyenek a szomszédok, hogy jó-e a közbiztonság, vagy hogy lesz-e lehetőséged parkolásra (például van-e garázs a lakáshoz). Nagyon hasznos, ha utánanézel a police.hu bűnügyi térképén, hogy milyen bűnügyi esetek és milyen gyakorisággal fordultak elő a választott környéken.

  Amikor először felhívod a főbérlőt, érdemes már telefonon ezeket átbeszélni

  • A kaució mértékét, és hogy azt milyen feltételekkel és mikor kapod vissza
  • Minimálisan milyen távra szeretné aláírni a szerződést
  • Kérdezz rá a rezsiköltségekre, és ha profi vagy, akkor kérd meg, hogy hozza el magával az utóbbi 2 év számláit, hogy igazolni tudja, hogy ezek valóban helyes összegek
  • Érdemes a közös költség felől is érdeklődni és akár igazolást kérni vagy a közös képviselővel beszélni, hogy ki van-e fizetve. Neked személy szerint nem lesz bajod abból szerintünk, ha nincs befizetve, viszont ez sokat elmond a főbérlőről. Ha még az alap közös költséget sem fizeti (amit ő nyilván kifizettet az albérlőjével), akkor szerinted mennyire fogja a számlákat befizetni és a szükséges javításokat, felújítást elvégeztetni?

  Az sem mindegy, hogy mennyire szimpatikus a tulajdonos vagy a főbérlő, és hogy milyen gyakran járkál majd oda a lakáshoz. Ha minden héten megjelenik és egyszerűen képtelen vagy elviselni a vicceit, akkor az nagyon megkeserítheti a mindennapjaidat.

  Sablonos, de mégis igaz, hogy az első benyomás nagyon fontos, ez igaz a lakásra és a főbérlőre is.

  Ha van valami rossz érzésed bármelyikkel kapcsolatban és nem tudod mi az, csak érzed, hogy valami nem jó, akkor hallgass rá, mert általában ezek a megérzések be szoktak jönni, és magadat kíméled meg egy jövőbeli problémától.

  Ezenkívül fontos, hogy előre fogalmazz meg néhány kérdést magadnak azokkal a bérleményekkel kapcsolatban, amik szóba jöhetnek, és tájékozódj alaposan a lakásról.

  10 szempont amire bérlésnél figyelj oda

  Egy jó megállapodás azért fontos, hogy egyrészt biztonságban érezd magad, hogy nem tehetnek ki a lakásból akármikor, illetve, hogy a főbérlőt is megnyugtassa, hogy megbízható bérlő vagy és nem kell amiatt idegeskednie, hogy lelakod a lakást vagy egy év után egyből elköltöznél.

  A főbérlőnek mindig az az érdeke, hogy minél tovább a lakásban maradj, pontosan fizess és vigyázz a lakásra.

  Egy emelkedő ingatlanpiaci helyzetben talán évente egyre magasabb áron kiadhatná a lakást, de ez mindig macerás, költsége is van vele és bizonytalan az új bérlő, míg a régivel már van tapasztalata.

  Amikor megegyeztek, akkor ezekre figyelj oda. Fontos, hogy legyen papír erről és hiába szimpatikus a főbérlő, akkor is írjátok le, mert később a felek nem mindig emlékeznek ugyanarra, és ha nincs róla papírod, akkor elég nehéz lesz utólag bizonyítani az igazadat. Ezeket beszéljétek át és írjátok bele a szerződésbe, amit jó, ha még 2 tanú is aláír:

  1. A havi bérleti díj összegét

  Illetve azt is, hogy ezt előre vagy utólag fizeted ki. Legtöbbször 2 havi kauciót szoktak kérni a főbérlők és az első havi bérleti díjat.

  2. A minimális időt, amíg a lakást bérelned kell

  Ez általában egy év, de ha tudod, hogy biztosan maradnál 2 évet is és úgy tűnik, hogy a főbérlővel és a lakással is minden rendben van, akkor érdemes lehet hosszabb távra aláírnod, ha ezért kapsz kedvezményt a bérleti díjból.

  Ez akkor is jó ötlet lehet, ha úgy gondolod, hogy emelkedni fognak a lakásárak és ezzel együtt általában a bérleti díjak is. Így előre akár több évre be tudod fixálni a bérleti díjat vagy abban megegyezni, hogy csak a hivatalos infláció mértékével növekedhet a díj évente egyszer.

  3. Azt a dátumot, amikortól beköltözhetsz, és hogy milyen állapotok várjanak

  Természetesen egy tisztasági takarítást kell előtte a főbérlőnek csinálnia és ha a lakás rossz állapotban van, akkor megegyezhettek abban is, hogy tisztasági festést vagy más felújítást csináljon előtte.

  Bármilyen javításról van szó, akkor inkább beköltözés előtt végezze el a főbérlő, mert utána egyrészt te sem akarsz munkásokat a lakásban és ő sem lesz már annyira motivált, hogy ezekre költsön, ha már nála van a kaució és beköltöztél (mert tudja, hogy úgysem fogsz elköltözni, ha a csöpögő csapot nem csinálja meg egy héten belül).

  4. Lecseréli-e a zárakat, és hogy hány kulcsot kapsz

  Az igényesebb főbérlők minden kiadásnál lecseréltetik a zárakat, hiszen ki tudja, hogy az előző albérlő másoltatott-e belőlük, és hogy milyen viszonnyal váltak el.

  Nem lenne jó, ha egyszer váratlanul „beugrana” az előző bérlő, mert a fotelét még nem tudta elvinni, és épp akkor jön, amikor nem vagy otthon és senkinek se szól erről. Hallottunk már ilyenről.

  5. Mennyivel és mikor emelkedhet a bérleti díj

  Általában évente egyszer emelkedhet az éves hivatalos infláció mértékével. Legalábbis ez lenne korrekt.

  Olyanba semmiképp se menj bele, hogy a főbérlő kénye-kedve szerint változtathatja a díjat, vagy a „piaci változásoknak” vagy valami más homályos trendekhez igazodva, mert ezek nem követhetőek objektíven.

  6. A közös költséget és a közműveket pontosan mikor és kinek kell fizetned

  A rezsiköltségek egy részénél (villany, víz) általában szokott lenni a lakásban mérőóra, így pontosan tudod, hogy mennyi volt az állás, amikor beköltöztél, és hogy havonta mennyit fogyasztottál. Beköltözésnél mindenképpen írjátok le a mérőóra-állásokat.

  Mivel a közműszolgáltatók havi átalánydíjas számlákat szoktak küldeni, ami jó eséllyel évekkel azelőtt lett beállítva, vagy az előző bérlő fogyasztása alapján, azzal jársz a legjobban ha nem ezek alapján fizetsz.

  Ezeket fizesse ki a főbérlő, te pedig minden hónapban küldd el neki (akár fényképpel e-mailben) a mérőóraállásokat.

  Szerintünk az a legjobb módszer, ha vezetitek egy táblázatban, hogy mennyi volt a te fogyasztásod, és azt fizeted ki forintra pontosan, függetlenül az átalánydíjaktól.

  Az áram- és a vízszámlákon láthatod az alapdíjat és változó díjat is, így azt könnyen ki tudjátok számolni, és az elköltözésnél sem lesz ebből vita.

  7. Előfizetések

  Érdemes előre megegyeznetek, hogy milyen egyéb szolgáltatások vannak a lakásban, amikre aláírt szerződés van – például kábeltévé, internet-előfizetés –, és hogy ezek mit tudnak. Könnyen lehet, hogy te ezeket nem akarod fizetni vagy más csomagra váltanál, vagy akár másik szolgáltatóra.

  8. Hogyan fogod fizetni az albérleti díjat és milyen formában

  Az utalás lehet neked a legkényelmesebb, mert csak a havi kis táblázatod összeállítod a rezsifogyasztásokkal, albérleti díjjal, közös költséggel és már mehet is az utalás.

  De az is lehet, hogy készpénzben szeretné ezt átvenni a főbérlő. Ez macerás lehet, mert ki kell venned pénzt, aminek költsége is lehet, elő kell készíteni és otthon kell lenned, amikor a főbérlő átjön. Jó eséllyel beszélgetni is akar és rabolni az idődet.

  Ha az első pár hónapban ehhez ragaszkodik, az normális, mert ebben az is benne van, hogy ellenőrizni akarja a lakás állapotát, hogy mennyire költöztetek be, mennyire tartotok tisztaságot.

  9. Bejöhet-e a főbérlő az előzetes tájékoztatásotok nélkül

  Mindenképpen beleírnánk a szerződésbe, hogy nem léphet be a lakásba, ha nem vagy ott, vagy ha nem adsz erre engedélyt. Hiába az övé a lakás, a te dolgaid vannak benne, és ne ellenőrizgessen ott semmit se a tudtod nélkül.

  10. Ad-e számlát

  Lehet, hogy semmit se tudsz ezzel csinálni, de ha nem ad, akkor talán jobban tudsz alkudni a feltételekből, albérleti összegből, hiszen ő nem adózik, amiből extra haszna van.

  Persze ha szerződés van a kezedben, utalással fizetsz neki minden hónapban (ráadásul a megjegyzésbe „lakbér” van írva), és esetleg inkorrekt lenne a jövőben, akkor tudod őt emlékeztetni, hogy nem kaptál számlát és mivel hivatalos az ügy, így a hatóságoknak, NAV-nak is tudod jelezni, hogy biztosan befizesse az adót.

  Összefoglalva

  A fentiekből is látszik, hogy a kérdés egyáltalán nem dönthető el egyértelműen, mindenkinek a maga számára kell megtalálni a legmegfelelőbb megoldást. Légy türelmes, és várd meg amíg az anyagiak is engedik a saját ingatlant, ha az a szíved vágya.

  Fontos, hogy légy megfontolt a helyválasztást illetően mert komoly elköteleződést jelent hosszú évekre vagy évtizedekre. Az sem probléma, ha te nagyobb biztonságban érzed magad, ha a megtakarításaid megmaradnak a bankszámládon és inkább lakást bérelnél. Ilyenkor a részletekre és egy jó megállapodásra koncentrálj a főbérlővel.

  A döntés a te kezedben van, ne hagyd, hogy az elvárások vagy meggondolatlanság miatt tegyél egy olyan lépést, amely hosszú időre meghatározó az életedben.

  Bodor Anna
  Bodor Anna Pénzügyi szakértő
  Bodor Anna Pénzügyi szakértő

  Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.