Állampapír vásárlás 2024 - így a legegyszerűbb

Mit mond szakértőnk?Bezár

Az állampapír jó dolog. Akár infláció feletti hozam is elérhető vele kamatadó-mentesen, pénzügyi tranzakciós illetéktől mentesen, ingyenes számlavezetéssel.

Állampapírt sok forgalmazónál vásárolhatsz, de nem mindenhol kapsz olyan tranzakciós kedvezményeket, mint az államkincstárnál, ahol egyenesen jogszabály mondja ki a felsorolt állami elvonások alóli mentességet.
 
Szerintem érdemes élned az államkincstár egyszerűsített számlanyitási folyamatával és a kiválasztott államkincstári fiókba időpontot foglalnod. Abból is látszik, hogy ez egy jó befektetés, hogy sokszor hetekre előre van csak szabad időpont a számlanyitási ügyintézéshez. Persze bemehetsz időpont-egyeztetés nélkül is, akkor valószínűleg hamarabb sorra kerülsz.
 
Ha megnyitottad a számládat, rögtön kezdheted az állampapír vásárlást, akár 1 forinttól is! Megmutatum hogyan. Görgess lejjebb!

Az állampapír egy másféle befektetés, mint a lekötött betét, így sokan talán ódzkodnak és nem fognak bele, pedig értékét tekintve sokkal jobb befektetésnek számít. Ebben az útmutatóban részletesen megmutatjuk az állampapír vásárlás lépéseit, sőt azt is, hogyan tudod megnyitni az államkincstári ügyfélszámlát.

Az állampapíroknak sok előnyük van a lekötött betétekhez képest:

 • nem csak 100 000 euróig garantáltak, hanem teljes összegükben
 • a garanciát az állam nyújtja, nem pedig egy betétbiztosítási alap
 • a lakossági állampapírokkal infláción felüli hozam is elérhető
 • a kamatból nem kell kamatadót fizetni
 • az idő előtti visszaváltás vesztesége 1 százalék, de kamatfizetési napok környékén teljesen veszteségmentes
 • idő előtti visszaváltáskor időarányos kamatot fizet az állam
 • a számlavezetés díjmentes
 • a bankszámlára történő átutalás vagy a kincstári készpénzfelvétel díjmentes, beleértve az illetékmentességet is
 • az államkincstári számlára a bankból történő utaláskor nem kell kifizetni a pénzügyi tranzakciós illetéket
 • az állampapírba történő befektetéskor nem kell kifizetni a pénzügyi tranzakciós illetéket

Miért a Magyar Államkincstárnál nyissak értékpapírszámlát?

Ahhoz, hogy állampapírt vásárolhass és abban kamatoztasd a pénzed, egy számlát kell nyitnod bármely állampapír forgalmazónál.

Gyakorlatilag bármely bank és befektetési szolgáltatónál van erre lehetőség.

Mi most a Magyar Államkincstárnál történő számlanyitás folyamatát és az azon történő állampapír forgalmazást mutatjuk be ebben az útmutatóban, hiszen csak ezen keresztül biztosítja a törvény a pénzügyi illetékmentes befektetést, illetve az oda-vissza történő illetékmentes átutalást.

Továbbá az államkincstári számla vezetése díjmentes, és az arról a bankszámládra indított átutalásnak vagy a pénztári készpénzfelvételnek sincs díja. A kincstári számlán az állampapírokat az Állampapír.hu oldalon látható árfolyamon vásárolják tőled vissza, ha idő előtt szeretnéd visszaváltani az állampapírjaidat vagy azok egy részét.

Ha bármely más számlavezetőt választasz, mint a Magyar Államkincstár, akkor is hasonló folyamatok szerint kell számlát nyitni és megvásárolni az állampapírokat. A díjakról pedig előzetesen tájékozódj a szolgáltató honlapján vagy ügyfélszolgálatán.

Ahhoz, hogy állampapírt vásárolhass, először számlát kell nyitnod.

Erről szól a következő fejezet.

Számlanyitás a Magyar Államkincstárnál

A felületet akár ki is próbálhatod demó módban számlanyitás előtt.

A hivatalos nevén kincstári értékpapír-nyilvántartási számla megnyitása erről linkről kezdeményezhető.

2023. december 11. óta azonnal megnyitható az állampapír vásárlásához szükséges értékpapírszámla a Magyar Államkincstárnál. Mindössze egy ügyfélkapus hozzáférés szükséges csak hozzá, és pár perc alatt megnyitható a kincstári értékpapírszámla a Magyarorszag.hu weboldalon, sőt rögtön lehet állampapír-vásárlásra is használni. Korábban csak online igénylésre volt lehetőség, amely után az ügyfélhitelesítést a Magyar Államkincstár valamelyik kirendeltségében kellett végrehajtanod. A kincstári értékpapírszámlát bármelyik magyar magánszemély megnyithatja, aki rendelkezik Ügyfélkapuval.

1. Erre kattintva az alábbi ablakot látod. Itt kattints a sárga Bejelentkezés gombra a jobb felső sarokban, majd az előugró ablak alján nyomd meg a Regisztráció linket.

A kincstári értékpapírszámla regisztrációjának megkezdése
A kincstári értékpapírszámla regisztrációjának megkezdése

2. A következő ablakban olvasd el a Tájékoztatót, majd jelöld be a „Kijelentem, hogy a személyes adataim kezeléséhez hozzájárulok” jelölőnégyzetet. Erre aktiválódik a Következő gomb, melyet nyomj meg!

A Tájékoztató képernyő
A Tájékoztató képernyő

3. A rendszer a Belföldi természetes személy gombon áll alapértelmezetten, ez maradjon így. Tehát ezen a képernyőn csak a Következő gombot kell megnyomnod.

A számlatípus kiválasztása képernyő
A számlatípus kiválasztása képernyő

4. A következő képernyőn meg kell adnod a neved és a születési neved. Ha ezzel végeztél, akkor nyomd meg a Következő gombot.

Az alapvető adatok megadásának képernyője
Az alapvető adatok megadásának képernyője

5. A következő képernyőn meg kell adnod a kapcsolattartási adataidat. Megadhatsz külön levelezési címet is. E-mail cím és mobiltelefonszám megadása nem kötelező, de sokat segíthet, ha ezeket is regisztrálod, ezért javasoljuk mindkettő megadását. Nyomd meg a Következő gombot.

A kapcsolattartási adatok megadására szolgáló képernyő
A kapcsolattartási adatok megadására szolgáló képernyő

6. A személyes adatok megadása következik. Tölts ki legalább minden kötelező adatot, majd nyomd meg alul a Következő gombot!

A személyes adatok megadására szolgáló képernyő
A személyes adatok megadására szolgáló képernyő

7. Végül az elektronikus szolgáltatásokkal kapcsolatos adatokat kell kitöltened. Javasoljuk az alábbi képernyőkép szerinti beállítások használatát. A végén jelöld be, hogy nem vagy robot, majd nyomd meg a Regisztráció gombot.

Az elektronikus szolgáltatások beállítására szolgáló képernyő
Az elektronikus szolgáltatások beállítására szolgáló képernyő

8. Ekkor kapsz egy köszönő képernyőt, melyen szerepel egy regisztrációs szám. Ezt fel kell jegyezned a sikeres könnyített kincstári regisztráció érdekében. A számot elküldheted az e-mail címedre a Küldés gombbal, miután beírtad ide az e-mail címedet.

Ha szeretnél időpontot foglalni (nem kötelező, e nélkül is bemehetsz bármely államkincstári ügyfélszolgálatra számlát nyitni!), akkor nyomd meg a sárga Időpontfoglalás gombot! Ha nem foglalsz időpontot, a regisztrációval akkor is készen vagy.

A regisztrációs folyamat vége nézet
A regisztrációs folyamat vége

9. Ha kértél időpontfoglalást, akkor az alábbi oldal töltődik be. Itt ki kell töltened a neved, e-mail címed, telefonszámod, a vármegyét, az ügytípust és a kiválasztott államkincstári kirendeltséget és ki kell választanod az időpontot. Számíts arra, hogy szabad időpont csak sokára lesz!

Ha előbb szeretnél regisztrálni, akkor ne foglalj időpontot, hanem menj be személyes ügyintézésre bármelyik államkincstári kirendeltségbe. Ha viszont megfelel az időpont, akkor kattints a dátumra, majd az időpontra, végül az alsó Időpontfoglalás gombra.

Az időpontfoglaló képernyő
Az időpontfoglaló képernyő

10. A végén az alábbi visszajelzést kapod. Ne felejtsd el 4 órán belül véglegesíteni az időpontfoglalást az államkincstártól kapott „Állampapír - időpontfoglalás aktiválása/törlése” című e-mailben szereplő aktiválási linkkel!

A sikeres időpontfoglalási képernyő
A sikeres időpontfoglalási képernyő

Első belépés a MÁK Webkincstárba az állampapír vásárláshoz

Az államkincstári kirendeltségben - időpontfoglalással vagy anélkül - tett számlanyitást követően kapsz egy 8 jegyű számot az „Értékpapír nyilvántartási-számla szerződés természetes személyek részére” c. dokumentum „Értékpapír nyilvántartási-számla száma” rovatban, például 60123456.

1. Keresd fel újra a WebKincstár felületét.

Itt kattints a jobb felső sarokban a sárga színű „Bejelentkezés” gombra. A feljövő ablak ismerős lesz, hiszen a regisztráció megkezdésekor már találkoztál vele. Most azonban válaszd a „Teendők új jelszó igénylése esetén” linket a Regisztráció link felett.

Erre az alábbi képernyő töltődik be. Itt írd be a Felhasználó neved (vagyis a példánkban a 60123456 azonosítót) és a regisztrált e-mail címed, majd jelöld be a „Nem vagyok robot” jelölőnégyzetet. Végül nyomd meg a sárga Elküld gombot! Ezen a képernyőn már az elküldés utáni állapot látszik, mely szerint a jelszóváltoztatásra 30 perc áll rendelkezésre.

A jelszóváltoztatást indító képernyő
A jelszóváltoztatást indító képernyő

2. Ezt követően kattints az államkincstártól kapott „Állampapír forgalmazás - Új jelszó érvényesítése” című levélben szereplő linkre, mire betöltődik az alábbi jelszóváltoztató ablak. A Felhasználó név mezőt a rendszer kitölti. Neked csak az új jelszót kell beírni kétszer.

Az új jelszó nem egyezhet meg az utolsó három használt jelszóval, 8-16 karakter közöttinek kell lennie, legalább 1 számmal és 4 betűvel. A jelszó speciális karaktereket nem tartalmazhat és nem lehet azonos a felhasználónévvel. Ha végeztél, nyomd meg a Módosítás gombot.

A jelszóváltoztató képernyő
A jelszóváltoztató képernyő

3. Erre kapsz egy SMS-t az államkincstárnál regisztrált mobiltelefonszámodra, amelyből a jelszót be kell írnod a megjelenő SMS-kód mezőbe. Ezután nyomd meg a Módosítás gombot!

A jelszóváltoztatást lezáró képernyő
A jelszóváltoztatást lezáró képernyő

A rendszer ezt követően visszajelzi a sikeres jelszómódosítást, majd átirányít a bejelentkezési oldalra. Itt add meg a 8 számjegyből álló Felhasználó nevedet és az új jelszót, majd nyomd meg a sárga Bejelentkezés gombot! Ezt követően kapsz egy SMS-t az államkincstártól, amiben szerepel egy kód. Ezt az „SMS kód” feliratú mezőbe kell beírnod, majd nyomd meg a Bejelentkezés gombot!

Ezentúl mindig így kell majd belépned.

Így megérkezel a WebKincstár felületére, ahol megkezdheted az állampapír vásárlási tranzakcióidat.

Ha tétlen vagy a WebKincstárban, akkor 5 perc múlva megjelenik egy munkamenet befejezésére vonatkozó csík, melynek a hossza 1 perc alatt nullára csökken. Ekkor a WebKincstár kiléptet a felületről, a folytatáshoz újra be kell jelentkezned. A kiléptetés megakadályozásához elég csak megmozgatnod az egeret, a csík eltűnik és az utolsó aktivitás megszűnését követően újra 5 perc tétlenségi idő áll rendelkezésedre a következő automatikus kiléptetésig.

Átutalás az államkincstári számlára

Az első tranzakció elkezdéséhez kell legyen pénzed az államkincstári számládon.

Az állampapír vásárláshoz szükséges összeget banki átutalással az „Értékpapír nyilvántartási-számla szerződés természetes személyek részére” c. dokumentum „Értékpapír nyilvántartási-számla pénzforgalmi jelzőszáma” rovatban található számlaszámra tudod elutalni, amely például így néz ki: 10002003-93489306-62834315.

Ez az egyedi számlaszámod a Magyar Államkincstárnál, amely éppúgy működik, mint egy bankszámlaszám. Vagyis nem kell írni a közleménybe semmit, így is megérkezik a pénz az államkincstári számládra.

Az államkincstári számlád a beérkezést tekintve az azonnali átutalási rendszer része, így az oda küldött pénzek azonnal megérkeznek éjjel és hétvégén, ünnepnapon is.

Vagyis az állampapír vásárlást bármikor kezdeményezheted.

Befektetés állampapírba az államkincstári számlán

Már a belépéskor megjelenő Áttekintés képernyőn is vásárolhatsz állampapírt a képernyő alsó részében, vagy az Új értékpapírok szekcióban is, de szintén megteheted ezt az Állampapírok főmenüpontból.

Bármelyiken megnyomod egy kiválasztott értékpapír Vétel vagy Jegyzés gombját, ugyanarra a képernyőre jutsz, mely a főmenüből az Új tranzakció pontban is elérhető.

Egyes állampapírokat azonnal meg tudsz vásárolni, ekkor Vétel felirat olvasható a gombon, míg más állampapírokat jegyezni kell. Ez azt jelenti, hogy a következő kibocsátáskor kapod meg az állampapírt. A megvásárolható állampapírokból bármikor vásárolsz, egyetlen sorban látod őket a WebKincstárban, míg a jegyezhető állampapíroknál minden egyes sorozatból jegyzett állampapírt külön sorban fogsz látni.

A kettő között (vétel vagy jegyzés) nincs igazából lényegi különbség.

Bankkártyás vásárláskor Google Pay vagy Apple Pay fizetési móddal is kiegyenlítheted a megvásárolni kívánt állampapírok ellenértékét a WebKincstáron (internetbank) és a MobilKincstáron (mobilalkalmazás) keresztül. Erre a SimplePay fizetési rendszerén keresztül van módod a "Bankkártyás", valamint a "Pénzszámla és Bankkártyás" fizetési módok kiválasztását követően.

Ha az Áttekintő főmenüpont képernyőjéről vagy az Állampapírok főmenüpont Állampapír-kereső képernyőjéről kerülsz a vásárlási felületre, akkor az állampapír alapadatait már kitöltve találod, neked csak az összeget (Névérték) és a fizetési módot kell kiválasztani.

1. Az alábbi képernyő azonban azt mutatja, amikor az állampapír még nincs kiválasztva, vagyis az Új tranzakció főmenüpontból, teljesen az elejéről indítható állampapír vásárlást. Itt nyomd meg a Megerősítés gombot, amivel a vásárlás helyét és az ügyfél nevét rögzíted.

Az állampapír vásárlás kezdő képernyője
Az állampapír vásárlás kezdő képernyője

2. A megjelenő listából válaszd ki a kívánt állampapírt. Ha a részletekre vagy kíváncsi, nyomd meg a sor elején található kék „i” gombot. Minden állampapírról további részleteket találsz az Állampapír.hu oldalon.

Az állampapír vásárlás állampapírt kiválasztó képernyője
Az állampapír vásárlás állampapírt kiválasztó képernyője

3. Miután kiválasztottad az állampapírt, megjelennek az összegre és a fizetési módra vonatkozó mezők. Töltsd ki a névértéket, ekkor kitöltődik a vásárlás összege mező, mely a névértéket az állampapír pillanatnyi árfolyamával megszorozva jelenti.

Fordítva is működik: kitöltheted, hogy mekkora összegben szeretnél állampapírt vásárolni. Egyes állampapírokat már 1 forinttól is megvásárolhatsz, míg mások címlete 1 000 forint vagy 10 000 forint. Utóbbi esetekben 1 000, illetve 10 000 forintra kerekítve tudsz állampapírt vásárolni.

Alatta állítsd be a fizetési módot. Ha nincs elég pénz az államkincstári számládon („Pénzszámla”), akkor bankkártyával vagy banki átutalással is fizethetsz. Ha csak részben nyújt fedezetet a Pénzszámla egyenlege a vásárlásra, akkor aktívvá válik a Pénzszámla + Bankkártya gomb, ekkor a különbséget bankkártyával kell kifizetned.

Ha előzetesen már gondoskodtál az állampapír vásárlási fedezetről, akkor a Pénzszámlát válaszd! Alatta láthatod az egyenlegét is.

Az „Allokáció esetén a visszafizetés módja” mezőt állítsd Pénzszámlára. Ez az esetlegesen el nem fogadott jegyzés forint ellenértékének visszafizetési célszámláját jelöli. Pénzszámla választása esetén az államkincstári számlára kerül vissza a pénzed, míg Banki átutalás választása esetén az államkincstár kihagyja a Pénzszámládat és egyből a megadott bankszámlára utalja vissza az összeget.

Ha mindennel végeztél, legalul megjelennek a legfontosabb információk, mint összeg, vásárlás napja és a Vásárlás gombra kattintással tudod befejezni az állampapír-vásárlást.

Az állampapír vásárlás képernyője
Az állampapír vásárlás képernyője

4. A következő képernyőn áttekintheted az állampapír-vásárlásodat és jóváhagyhatod azt a Tranzakció jóváhagyása gombbal.

Az állampapír vásárlás kezdő képernyője
Az állampapír vásárlás kezdő képernyője

5. Ha minden jól ment, akkor a visszaigazoló képernyőn sikeres állampapír vásárlási tranzakcióról szóló üzenetet kapsz, vagyis az állampapírt megvetted. A vásárlás bekerül a „Elszámolás alatt lévő értékpapír” állományba, amelyről az Áttekintés főmenüpont képernyőjén vagy a Tranzakciók áttekintése főmenüpontban is meggyőződhetsz.

Visszaigazoló képernyő a sikeres állampapír vásárlásról
Visszaigazoló képernyő a sikeres állampapír vásárlásról

Idő előtti felbontás

1. Bár más menüpontokban is elérheted ez a funkciót, az eladást az Új tranzakció főmenüpont Eladás menüpontjából indíthatod el. Először is, meg kell erősítened a vásárlás helyét és az ügyfél nevét a Megerősítés gombbal.

Az állampapír eladás forrásának megerősítő képernyője
Az állampapír eladás forrásának megerősítő képernyője

2. Ezután válaszd ki az eladni kívánt értékpapírodat, add meg a névértéket vagy az eladási összeget, mire a másik mező automatikusan kitöltődik, majd alul válaszd ki a fizetési módot. A pénzszámlát akkor válaszd, ha szeretnéd, hogy a kincstári számlára kerüljön az összeged, ahonnan újra le tudod azt kötni vagy át tudod utalni bankszámlára vagy fel tudod venni készpénzben a kincstári pénztárakban.

Ha minden rendben van, nyomd meg a jobb alsó sarokban az Eladás gombot.

Az állampapír eladási képernyője
Az állampapír eladási képernyője

3. Az eladás megerősítő képernyője következik. Nézd át az adatokat, és ha mindent rendben találsz, nyomd meg a Tranzakció jóváhagyása gombot a jobb alsó sarokban.

Az állampapír eladás jóváhagyó képernyője
Az állampapír eladás jóváhagyó képernyője

4. Az eladás végbemegy és a Visszaigazolás képernyőn láthatod a sikeres tranzakció visszaigazolását. A tranzakció adatait ezt követően a Tranzakciók áttekintése főmenüpontban láthatod.

Az állampapír eladás visszaigazoló képernyője
Az állampapír eladás visszaigazoló képernyője

Átutalás az államkincstári számládról a bankszámládra

Az államkincstári számládról, ahová a lejárt állampapír-állományok is visszakerülnek, bármikor kiutalhatsz a bankszámládra bármekkora összeget. Ennek nincs díja.

1. A tranzakciót az Új tranzakció főmenüpontból, a Pénz átutalás/átvezetés menüből kezdeményezheted, ahol az állampapír-vásárlási folyamathoz hasonlóan először meg kell erősítened a forrás számlát, vagyis ahonnan a pénz elindul.

Ezt követően itt azt kell kiválasztanod a Pénzszámla választás szekcióban, hogy konkrétan melyik pénzszámláról történjen az utalás. Alatta a Számla választó szekcióban válaszd ki a Bankszámlaszám választás gombot. Ez csak akkor aktív, ha legalább egy bankszámlaszámot rögzítettél korábban a Beállítások/Bankszámlaszámok menüben. Bárkinek a bankszámlájára utalhatsz, nem csak a sajátodéra.

Az államkincstári számla kezdő átutalási képernyője
Az államkincstári számla kezdő átutalási képernyője

2. Miután kiválasztottad a Bankszámlaszámot, megjelennek a rögzített bankszámlaszámok. Ezek közül válaszd ki azt, ahová küldeni szeretnéd a pénzt, majd alul nyomd meg az Átutalás gombot!

Az államkincstári számla átutalási képernyője
Az államkincstári számla átutalási képernyője

3. Ezt követően a jóváhagyási képernyőre jutsz, ahol áttekintheted a tranzakció részleteit. Ha minden rendben van, a Tranzakció jóváhagyása gombot válaszd a jobb alsó sarokban.

Az államkincstári számláról indított átutalás jóváhagyó képernyője
Az államkincstári számláról indított átutalás jóváhagyó képernyője

4. Ha minden rendben volt, akkor egy visszaigazolás tájékoztat a tranzakció sikerességéről. A tranzakció adatait és visszaigazolását a Tranzakciók áttekintése főmenüpontban bármikor eléred később is.

Az államkincstári számláról indított átutalás sikeres visszaigazolási képernyője
Az államkincstári számláról indított átutalás sikeres visszaigazolási képernyője

Az államkincstári számládról átutalt pénz a régi átutalási rendszerben megy át a bankszámládra, ami azt jelenti, hogy munkanapokon 8:45 és 16:45 között óránként történhetnek a jóváírások, illetve az utolsó átutalási ciklusban kb. 18:10-ig. A munkanapokon 7:30 előtt vagy munkanapokon 17 óra után küldött átutalások, illetve a munkaszüneti napokon indított átutalások csak a következő munkanap 8:30 után lesznek jóváírva.

Tehát míg a beérkező pénzeknél azonnali a jóváírás az államkincstári számlán, a kimenő pénzeknél nem az azonnali fizetési rendszert használja az államkincstár.

Ingyenes értékpapírszámla teljes mértékben otthonról megnyitva a Gránit Banktól

Állampapírt szeretnél vásárolni? A teljes körűen használható értékpapírszámla VideóBankon keresztül nyitható meg az otthonodból a Gránit Banknál. Ehhez a személyi igazolványodra vagy a vezetői engedélyedre vagy az útleveledre és lakcímkártyádra, illetve adóigazolványodra van szükség. Az értékpapírszámla – hiánytalanul beküldött igény esetén – 15 óráig még aznap megnyílik.

Állampapírt 15 perc alatt vásárolhatsz VideóBankban, aznapi jegyzésre munkanap 9-15 óráig, másnapi jegyzésre 15-21 óráig. A Gránit Banknál Magyar Állampapír Plusz, Prémium Magyar Állampapír, Bónusz Magyar Állampapír és Egyéves Magyar Állampapír vásárolható.

Az értékpapírszámla nyitása és vezetése állampapírvásárlás esetén, lakossági ügyfeleknek ingyenes. A letéti őrzési díja a fent felsorolt lakossági állampapírok esetében, lakossági ügyfeleknek ugyancsak díjmentes. Visszaváltáskor az állampapírok visszaváltási árfolyama megegyezik a Magyar Államkincstár által jegyzett – kedvező – árfolyammal.

Összefoglaló az állampapír vásárlásról

Az állampapírba történő befektetés nem bonyolultabb, mint egy bankbetét lekötése. Ehhez egy internetbankhoz hasonló felület áll rendelkezésedre WebKincstár néven a Magyar Államkincstár honlapján.

Az állampapírok megvásárlása előtt az egyedi számlaszámodra azonnali átutalással bármikor be tudsz küldeni pénzt, amelyet a küldés után azonnal jóváírnak. Az átutalásra pénzügyi tranzakciós illetéket nem kell fizetni, csak a bankod átutalási díját.

Az állampapír vásárlása rendkívül egyszerű: csak kiválasztod, hogy melyik állampapírt szeretnéd megvenni, kitöltöd az összeget és a fizetés módját, és már meg is vásárolhatod. Javasoljuk a Pénzszámla, azaz az államkincstári számla használatát, amelyre előzetesen utald át a befektetendő összeget.

Ugyanilyen egyszerű az államkincstári számládról átutalni a bankszámlaszámodra is. Ez az átutalás azonban nem teljesül azonnal.

Az állampapírok adatainak részleteit láthatod a WebKincstárban, de a teljes dokumentáció az Állampapír.hu honlapon található

Az állampapírszámla előnyei és hátrányai

 • azonnal teljesülő beérkező átutalás
 • könnyű és illetékmentes állampapír-vásárlás a WebKincstáron keresztül
 • ingyenes számlavezetés és átutalás a bankszámládra
 • az államkincstári számláról nem azonnali az átutalás a bankszámládra, hanem csak munkanapokon, 1 órán belül teljesül
 • az állampapír-vásárlás nem azonnali, először elszámolás alá kerül a tranzakció

Maradtak kérdéseid az állampapír vásárlásról?

 • Nehézkes, hogy mindig csak SMS-sel tudok belépni a WebKincstárba. Van valamilyen egyszerűbb megoldás?

  Igen. Választhatod a kincstár mobilalkalmazását, a MobilKincstárt. Ha a készüléked alkalmas az ujjlenyomat-azonosításra, itt elegendő ezzel belépned, mivel az alkalmazás megjegyzi a felhasználónevet.

 • Honnan tudom letölteni a MobilKincstárt?

  Androidra innen, iOS-re pedig innen. Harmony OS-re jelenleg nincs MobilKincstár alkalmazás, így használd a webes felületet a mobilod böngészőjében, esetleg próbálkozz az androidos alkalmazás telepítésével.

 • Van valamilyen technikai feltétel a WebKincstár elérésére?

  A legfrissebb Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer, Opera és Safari böngészőkkel biztosan működik a webes applikáció.

Segítünk neked kiválasztani a számodra legkedvezőbb megtakarítást!
Partnerünk, a GRANTIS Hungary Zrt. szakértőjével
 • Átbeszélitek, hogy milyen időtávon és mit szeretnél elérni a megtakarítással
 • A GRANTIS szakértője összehasonlítja neked az állampapírokat más megtakarítási formákkal
 • Ha kiválasztottad a számodra legjobbat, segít az ügyintézésben és adminisztrációban
Promóció
Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.