Bankkártya: ezeket érdemes róla tudnod 2024-ben

Ha nem tudod, hogy milyen bankkártyát válassz a számládhoz, vagy éppen le akarod tiltani, vagy csak nem érted, hogy milyen árfolyamon váltják át a kártyás vásárlásokat, akkor jó helyen vagy. Érthetően elmondjuk ezeket útmutatónkban.

Mit mond szakértőnk?Bezár

Ha nem tudod, hogy milyen bankkártyát válassz a számládhoz, vagy éppen le akarod tiltani, vagy csak nem érted, hogy milyen árfolyamon váltják át a kártyás vásárlásokat, akkor jó helyen vagy. Érthetően elmondjuk ezeket útmutatónkban.

A bankkártya mára a mindennapi banki szolgáltatások egyik legalapvetőbb eszközévé vált. A plasztik bankkártyát ma már ajánlatos mobiltelefonban használni, azaz NFC képes mobiltelefonnal fizetni vele, mivel ott már 1 forinttól is fel kell oldani az eszközt a fizetéshez, míg a plasztik bankkártya 15 000 forintig azonosítás nélkül használható.

Talán sokan úgy gondolják, hogy nagy veszteség éri őket, ha a mobiljukkal együtt a bele integrált bankkártyát is elhagyják véletlenül vagy ellopják tőlük, de a valóságban ezzel pont ellentétes a helyzet.

A mobil bankkártya ugyanakkor nem alkalmas készpénzfelvételre, így arra továbbra is csak a plasztikot használhatod.

Mind a fizikai bankkártyával, mind a mobiltelefonba integrált bankkártyával tudsz fizetni a világ bármely országában, forint számláról is, így tényleg az egész világon használhatod, ahol a Mastercard vagy Visa logót meglátod.
Az interneten is nyugodtan használhatod, mivel ma már megfelelő biztonsággal, az úgynevezett kétlépcsős azonosítással védi a pénzedet az európai uniós és a magyar fizetési rendszer.

Görgess lejjebb és sok gyakorlati tudnivalóval segítek a bankkártyák használatáról!

 • Írta: Homa Péter
 • frissítve: 2024. január 27.
 • promóció

A bankkártyák alapvető fizetőeszközzé nőtték ki magukat mára, amire a koronavírus-járvány is rásegített. Bankkártyával és gyakran mobiltelefonnal fizető vásárlókat láthatsz magad körül a pénztáraknál és a pandémia alatt jelentősen felpörgött az internetes kártyás fizetés is. Ma már mindenhol általános az érintéses fizetés a boltokban, így a nagy techcégek fizetési applikációiba is integrálhatod a bankkártyádat. Útmutatónkban lépésről lépésre bemutatjuk, hogy mire figyelj a bankkártya használatkor, hogyan aktiváld és tiltsd le, milyen bankkártyák vannak és azt is, hogy külföldi használatnál hogyan legyél még nagyobb biztonságban.

Kártyatulajdonos vagy kártyabirtokos?

A számlatulajdonost, aki a bankkártyát igényli és használja, gyakran bankkártya-tulajdonosnak hívják a köznyelvben, ez azonban hibás kifejezés. A bankkártyát a számlatulajdonos valójában csak birtokolja, jogilag a bank tulajdonában marad.

Ha lejár, elvileg vissza is kéne adni a banknak, de ezzel ma már igazából senki sem foglalkozik. Ezért a kártya használóját kártyabirtokosnak hívják és mi is így fogjuk említeni ebben az útmutatóban.

A mobiltelefonos szolgáltatásokkal együtt érdemes bankkártyát keresni

Ma már a bankkártya elválaszthatatlan a mobiltelefontól. Ha fizikai bankkártyát használsz, akkor is, ugyanis a bankod mobilapplikációjával tudod kezelni a kártya limitbeállításait, blokkolását vagy fizetési beállításait.

Ezért válassz úgy bankszámlát és bankkártyát a hazai kínálatból a bankszámla kalkulátorunk segítségével, hogy figyelembe veszed a bankok mobilapplikációinak szolgáltatáskínálatát is. Mutatunk pár kedvező bankszámlát, utána folytatódik az útmutató.

Vissza
Havonta
számlára érkező jövedelemmel és az általad beállított tranzakciókkal kalkuláltunk.
Részletes kalkuláció
Bezár

A kalkulációhoz állítsd be az alábbi értékeket és nyomd meg a bankszámlák keresése gombot!

Életkorod
év

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  Rendezés:
  • Bajnok bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,2
   Mi ez?
   Havi összköltség 378 Ft Kezdetben 315 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,2
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
  • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 450 Ft Kezdetben 304 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • ECO bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,2
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 015 Ft Kezdetben 710 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   4,2
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • Mobil Aktív Plusz számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 207 Ft Kezdetben 694 Ft
   Számlanyitási akció 35 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • Privilégium "X" Díjcsomag Kedvezményes szinten
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 575 Ft Kezdetben 1 003 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • MBH Kedvezmény Számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 3 087 Ft Kezdetben 2 591 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Megnézem Részletek

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Miért jó a bankkártya?

  Készpénz használata nélkül vásárolhatsz, a bankkártyával pedig plusz előnyöket élvezhetsz a készpénzhasználathoz képest. Így például a bankod automatikusan kiegyenlítheti a háztartási számlákat vagy automatikus átutalásokat indíthat a megbízásod alapján.

  Ha mégis szükséges, könnyen készpénzhez juthatsz ATM-ből, bankfiókban vagy postahivatalban.

  Ha elveszted a bankkártyádat, nem veszted el a pénzed, hiszen a kártya letiltható. A bankod mobilapplikációja segítségével a kártyahasználati limiteket is átállíthatod, a pénzedet továbbá banki és kártyatársasági csalásfigyelő rendszerek is védik.

  A PIN (Personal Identification Number) titkos személyes azonosító kód mellett, melyet egyes esetekben meg kell adnod, egy sor más elem is növelheti a biztonságodat a bankkártya mögötti pénzed felhasználásakor. Vannak arcképes, aláírás-gravírozott bankkártyák, a chipben tárolt adatokat pedig nem, vagy csak nehezen lehet feltörni.

  Kamatot is kaphatsz a számlán tartott pénzedre

  A kártya mögötti bankszámlán az el nem költött pénzedre betéti kamatot kapsz. Ez ma már nem magas általában, de vannak olyan bankszámlák, melyek takarékszámlaként is működnek, és magasabb kamatot fizetnek a pénzedre.

  Ha hitelkártyát használsz, a bank pénzét költheted. Ha csak vásárolsz vele, és azt teljes egészében visszafizeted a számlán lévő fizetési határidőig, akkor akár kamatot sem kell fizetned. A kamatmentesség a háztartási számlák automatikus kiegyenlítésére is vonatkozik, a legtöbb hitelkártyánál pedig még pénzt is kapsz vissza a vásárlásaid után, vagy más előnyökhöz jutsz a hűségprogramokban.

  Egyes kártyák automatikusan, míg más kártyák opcionálisan tartalmaznak betegség-, baleset- és poggyászbiztosítást, illetve számos exkluzív szolgáltatást, melyek részben belföldön is elérhetők.

  A pénzedet valutaváltás nélkül automatikusan külföldre viheted a bankkártyáddal, és ott akár konverzió nélkül is vásárolhatsz vele.

  A bankkártya azonban nemcsak neked jó, hanem az államnak is. Csökkenti a készpénz forgását, és lassítja a készpénz előállításával és szállításával kapcsolatos költségeket. A bankszámlán lévő pénz természeténél fogva jobban, gyorsabban, rugalmasabban hasznosul.

  Tagadhatatlan előny az állam számára, hogy a kártyahasználat – és a mobiltelefon-használat segítségével – ellenőrizhetőek az állampolgárok, hiszen a kártyahasználatból látszik, hogy merre jártál, milyen szokásaid vannak, hol mit vásároltál. De ide tartozó előny az is, hogy a kártya nem igényli a határon történő be/kiléptetések során a készpénz ellenőrzését, illetve biztonságosabbá is válik a pénzforgalom, mert a hamis bankjegy nem lesz probléma a kártyahasználat során.

  Nő online vásárlásra készül a kezében tartott. bankkártya segítségével

  A bankok is örülnek, ha használod a bankkártyádat

  A banknak is egyértelműen hasznos a bankkártya, hiszen ez egy nyereségérdekelt üzletág. A kártya mögötti pénzedért a bank csekély vagy nulla kamatot ad, a kártyahasználatod díjaiból bevétele lesz, és a költéseid alapján megismeri a költési szokásaidat.

  Ha pedig hitelkártyát használsz, az egyértelműen nyereség a banknak, ha nem fizeted vissza a költéseidet a visszafizetési határidőig. A hitelkártyakamat a legdrágább kamat a bankok által kínált összes hitel közül.

  A kereskedők is örülnek, amikor kártyával fizetsz

  Köztudott – ezt talán te is tapasztaltad már –, hogy a kártyás vásárlás előre nem tervezett vásárlásokra is ösztönöz, így a kereskedő plusz bevételhez juthat.

  A pénzét a banktól biztosan megkapja, még akkor is, ha a bank nem tudja behajtani rajtad a pénzt – ez hitelkártya használatakor fordulhat elő. A hitelkártya-birtokosok külön kört, méghozzá fizetőképes kört képeznek, amely a csak készpénzzel fizető vásárlói körrel össze sem hasonlítható!

  A kártyahasználat biztonságosabb a készpénznél, ezt a kereskedő is tudja és segítségével nem futja a kockázatokat a hamis bankjegyeket illetően. Kevesebb készpénzt kell szállítson, nincs pénzátváltási jutalék és ezzel kapcsolatos élőmunkaköltség. Van viszont bankkártyás fizetési jutaléka, ami általában beépítenek a termékeik árába. A vásárlás egy ingyenes tranzakció a bankkártyákkal, így jobban vonzhat ez a lehetőség, mint a kártya készpénzfelvételes használata.

  Végül, bankkártyás hűségprogramhoz való csatlakozással a vevőket is jobban megtarthatja és új vevőkörhöz juthat, amit a készpénzzel sokkal nehezebb elérni.

  A sok előny ellenére előfordulhat az, hogy valami baj történt a kártyáddal és nem szeretnéd, hogy illetéktelenek hozzáférjenek a pénzedhez. Ennek a megakadályozásáról szól a következő rész.

  Hogyan tiltsam le a kártyám, ha elveszett?

  Először is, amint észreveszed, azonnal és határozottan cselekedj! Ha pedig idegen tranzakciókról kapsz SMS-t vagy push értesítést, akkor a bankoddal is azonnal egyeztess és tiltsd le a kártyádat!

  Ha viszont nem vagy biztos abban, hogy elvesztetted a kártyád, csak azt gondolod, hogy valahová kiesett otthon vagy a munkahelyeden, barátaidnál, stb., de majd úgyis megtalálod, akkor is fontos, hogy azonnal lépjél, mert hátha nem ez a helyzet!

  A bankkártyád letiltása egy végleges, visszavonhatatlan művelet és a kártyapótlás költséggel is jár, továbbá néhány napig nem lesz bankkártyád. Ezért mielőtt letiltanád a kártyád, inkább blokkold azt! A blokkolás ingyenes és visszavonható.

  Erre azonban nem képes minden bank mobilapplikációja, ám egyre több mobilapplikáció képes a limitek állíthatóságára. Ebben az esetben mindenfajta limitet csökkents le nullára. Ha nem találod a bankkártyád egy ideig, akkor valószínűleg már nem lesz meg. Tiltsd le a kártyád és kérj egy újat a bankodtól.

  A kártya letiltása előtti és utáni károkat is megtéríti a bank a számodra, ha nem merül fel a csalás vagy hanyagság gyanúja a részedről. Legfeljebb egy 15 000 forintos önrészt kell fizetned, de gyakran azt sem. A letiltás ingyenes szolgáltatás. Ebben az útmutatóban bankonként megmutatjuk a bankkártya letiltás folyamatát.

  A bankkártya blokkolással biztonságban vannak ezek a plasztikok

  Mi az a blokkolás, geoblocking?

  A bankkártya letiltásával ellentétben, mely végleges, és a kártya nem használható tovább, a blokkolás egy visszavonható művelet. Ezért kitűnően alkalmas arra, hogy felfüggeszd vele a kártyád működését, az ne legyen megterhelhető a blokkolás alatt.

  A használata annyi kellemetlenséggel jár, hogy amikor használni akarod, akkor fel kell oldanod a bankkártya zárolását a bankod mobilalkalmazásával. Egyre több bank mobilapplikációja biztosítja ezt a funkciót.

  A geoblocking viszont egy olyan funkció, mellyel a kártyád használatát csak egy bizonyos földrajzi területen (pl. Európai Unión kívüli külföld, vagy Magyarországon kívüli külföld) tiltod, idehaza továbbra is használható marad. Ez azok ellen a károk ellen véd, melyeket a kártyád adatainak, esetleg mágnescsíkjának ellopásával külföldről származnának.

  A mágnescsík ugyanis még rendszeresen használatos az Európai Unión kívül.

  A geoblocking megvéd ezektől a csalárd tranzakcióktól. Van olyan banki mobilalkalmazás, mely nyújtja ezt a funkciót és a jövőben a geoblocking további terjedésére is lehet számítani.

  A Revolut Banknál olyan szofisztikált letiltásokra is van mód, mint hogy csak az internetes, csak az érintéses vagy csak a mágnescsíkos tranzakciókat blokkolod, de le lehet tiltani a készpénzfelvételeket is. Bár van Magyarországon is hasonló beállítási lehetőség, a hazai bankok egyelőre gyerekcipőben járnak e téren.

  A fentieken kívül még sajnos arra is figyelned kell, hogy megakadályozd az egyre kreatívabb csalókat, akik a kártyádról akarják a pénzedet leemelni. Megmutatjuk hogyan védekezz ellenük. Görgess lejjebb!

  Figyelj a kártyacsalásokra!

  Nemcsak a kártya elvesztése okozhat gondot, hanem az ellopása is, vagy akár a számának kitudódása is. Ezt leggyakrabban maga az ügyfél okozza, amikor gyanúsan olcsó, ismeretlen weboldalakon megadja a bankkártyája számát és a CVC2 vagy CVV2 kódot.

  Bár a kétlépcsős hitelesítés miatt ezzel ma már alapesetben nem lehet visszaélni, akadhatnak olyan beavatott kereskedők, akik még nem csatlakoztak a kétfaktoros hitelesítéshez, így a te jóváhagyásod nélkül is meg tudják terhelni a kártyádat. Ráadásul ennek a biztonsági módszernek nem kötelező a használata az Európai Unión kívül, így egy ottani kereskedővel együttműködve már könnyebben megterhelhetik a számládat a bűnözők.

  Semmilyen gyanúsan olcsó, rossz magyarságú, a bankod, szolgáltatód, futárcéged honlapjára egyre profibban hasonlító oldalon se add meg soha a kártyád adatait!

  Mindig ellenőrizd, hogy pontosan milyen domainen állsz, ezt a böngésződ kiemeléssel mutatja a címsorban. Ne telepíts és ne nyiss meg semmi olyat, ami nem a bankodtól származik, főleg, hogy a bankok sohasem kérnek PIN kódot, jelszót vagy más azonosítókat a leveleikben.

  Ha a kártyádat ellopják, akkor is visszaélhetnek vele

  Arra is figyelj természetesen, hogy tolvajok ne lophassák el az értékeidet, mert a kártyádat eltulajdonítva egy darabig tudnak vele vásárolni 15 000 forint alatti tranzakciókkal, ahol nem kell PIN kódot megadni. Az „egy darabig” azt jelenti, hogy ha a kártyabirtokos egyfolytában csak 15 000 forint alatt, azonosítás nélkül vásárol, akkor a 150 eurós összeget elérve (ez kb. 50 000 – 60 000 forint) akkor is meg kell adnia a PIN kódját, ha a vásárlás összege 15 000 forint alatti.

  Ez a védelem magyarázza, hogy néha miért kell PIN kódot megadnod a 15 000 forint alatti kártyahasználat során.

  Kislány átadja a bankkártyát a bolti fizetéshez a pénztárosnak

  Egyébként külföldön járva országonként más és más, de országon belül mindenhol egységes érintéses limitekkel találkozhatsz – ez az, ami nálunk a 15 000 forint –, de minden országban van egy ilyen 150 eurós kumulált limit is az egymás utáni, csak érintéses tranzakciókra.

  Sokféle biztonsági tanács adható még, de ezek a legfontosabbak. Ha ezeket a szabályokat betartod és ugyanúgy vigyázol a bankkártyádra, mint a készpénzedre, akkor a legfontosabb elővigyázatossági ismereteket már elsajátítottad, nagy bajod nem lehet.

  Az tehát maradjon alapeset, hogy ha valami gyanús, azt mindig kezeld a helyzet komolyságához illően és soha ne add ki az adataidat ismeretlennek!

  Mi az a CVV2, CVC2 kód és miért fontos ez a biztonságom szempontjából?

  Ezeket a kódokat ma már csak internetes vásárlás során kérik el tőled, általában a kártyád hátulján találod meg, három számjegyű. Gyakran az aláíráscsíkra van nyomtatva, de előfordul máshol is. Lehet, hogy a kártyaszámoddal vagy annak egy részével együtt nyomtatták a kártyádra. A CVC2/CVV2 kódot onnan ismered meg, hogy csak ez a három számjegyű, a többi szám négy vagy több számjegyű.

  Mielőtt azonban megadnád bármely weboldalon is, kétszer is nézd meg, hogy tényleg ott jársz-e az interneten, mint ahol gondolod!

  A CVV mozaikszó a Card Verification Value kifejezésből ered, amit a VISA használ. A Mastercard kártyáknál CVC, az American Expressz kártyáknál CID nevű kód használatos. Ezek azonban ugyanazt jelentik. Ma már nincs jelentősége annak, hogy CVV vagy CVV2 kódról van-e szó, a kettő szintén ugyanazt a fogalmat takarja.

  Bankkártya aktiválása és telekód

  A bankkártyádat az első használat előtt aktiválnod kell, amely általában egy PIN kódos használatot takar. Ezt megteheted ATM-nél is (pl. egyenleglekérdezéssel), de az első vásárláskor is aktiválhatod, ha nem érintéssel használod, hanem bedugod a kártyát a terminál chip olvasójába. A kereskedő segíthet ebben.

  Egyes bankok képesek aktiválni a kártyádat a kérésedre, bankfiókban.

  A kártya aktiválása azért fontos, mert a kártya a postázás alatt nem használható, így az ellopásával nem érnek semmit. Mindenképpen kell egy általad ismert kód, a PIN kód, vagy egy bankfióki azonosítás a bankkártya aktiválásához.

  A telekód egy, a bankkártyádhoz és a bankszámládhoz kapcsolódó számsor, amellyel a bankod telefonos szolgáltatásait éred el.

  Így válassz bankkártyát

  Régebben még létezett olyan, hogy offline elfogadóhely, ahol nincs állandó elektronikus összeköttetés a bankkal. Ezeken a helyeken csak azokat a kártyákat lehet használni, amelyek dombornyomásúak. Ahol volt állandó összeköttetés, ott a dombornyomású és a dombornyomásmentes kártyákat lehetett használni.

  A dombornyomásmentesek azonban nem voltak alkalmasak az internetes használatra, ezért kitalálták a dombornyomásmentes, de a kártyaszámában mégis dombornyomásúnak számító kártyákat, ezek lettek az unembossed típusú kártyák.

  Mosolygó férfi egy dombornyomott és egy elektronikus bankkártyát tart a kezében

  Végül működtek a csak ATM-ben használható kártyák is, sőt, létrejött egy csak belföldön használható elektronikus kártyatípus is, melyet csak vásárlásra lehetett használni és kizárólag hitelkártyaként.

  Szerencsére ma már nem kell belebonyolódni ezek tanulmányozásába, ezek a határok ugyanis gyakorlatilag megszűntek. Pontosabban elvben léteznek még, de a gyakorlatban már nem.

  A csak dombornyomású kártyát elfogadó helyek megszűntek, az interneten pedig ma már minden bankkártyát elfogadnak, kiváltképp az Európai Unióban.

  Igazából ma már bármilyen kártyát igényelhetsz a bankodnál, nem fogsz lényeges különbséget találni közöttük, így érdemes a választásban a bankkártya díjaira koncentrálni. Természetesen, ha presztízsértékű szolgáltatásokra vágysz, akkor presztízsértékű kártyát válassz, ha pedig a bank pénzéből kamatmentesen szeretnél vásárolni, lehetőleg pénzvisszatérítéssel, akkor pedig hitelkártyát.

  Ennyiből még ma is élnek a bankkártyák csoportosításai, melyről a következő fejezet szól.

  Bankkártyák csoportosítása

  Betéti bankkártyának hívjuk azt a bankkártyát, mely a folyószámládhoz kapcsolódik, akár van rajta folyószámla-hitelkeret, akár nincs.

  Hitelkártyáról akkor beszélünk, ha egy külön hitelkeretből használható kártyát használsz, amelyre bizonyos feltételekkel (csak vásárolsz, minden költést mindig visszafizetsz a befizetési határidőig) kamatmentesség érvényes. Sok ilyen kártyát vásárlási kedvezményrendszerek, pénzvisszatérítés is jellemeznek.

  Végül létezik az ún. költési kártya, más néven charge kártya. Ez úgy működik, mint a hitelkártya, de minden költést kötelezően vissza kell fizetni a befizetési határidő végéig.

  Sokan máshogy csoportosítják a bankkártyákat

  Egy másik csoportosítás az, hogy csak elektronikus környezetben (Maestro, Visa Electron, azaz vésett kártyaszám a kártyán), vagy bármely elfogadóhelyen, beleértve az internetet is (Mastercard és Visa, vagyis dombornyomású kártyaszám a kártyán) használható a bankkártya. Ezek keveréke a dombornyomásmentes (unembossed) kártya (Mastercard Electronic), amely csak elektronikus környezetben használható, de az interneten is elfogadják.

  A csak elektronikus környezetben használható kártyák ma már használhatóak az interneten is, így ma már ezeknek a csoportoknak nincs jelentőségük, noha részben ma is léteznek. Számíthat viszont, ha külföldre, az Európai Unión kívülre utazol. Ekkor javasolt a dombornyomású kártya (Mastercard, Visa) használata.

  A kártyákon olyan logók szerepelnek, amelyek utalnak a felhasználhatóságára:

  • Az Aura a Cetelem bankcsoport márkajelzése.
  • Az American Express (AMEX) egy eleinte utazási szolgáltatásokra fókuszáló, de ma már széles körben elfogadott kártyamárka.
  • A Cirrus (Mastercard) és a Plus (Visa) logó a készpénzfelvételre
  • a Maestro, Mastercard Electronic, Mastercard unembossed és a Visa Electron illetve VPay az elektronikus fizetési környezetre, míg
  • a Mastercard és Visa a teljes körű kártyaelfogadásra utal.
  • Régebben létezett egy edc márkajelzés is, elsősorban a Földközi-tenger környéki kártyaelfogadás jelzésére, továbbá az ec logó a korábbi eurócsekkre utalt.

  Ma már ezek a logók kikoptak, és egyedül a Mastercard és Visa logók lefedik az elektronikus és offline vásárlási és készpénzfelvételi pontokat.

  A Mastercard és Visa kártyatársaságokon kívül léteznek még más, Magyarországon nem hozzáférhető, azonban a külföldi turisták számára elfogadást biztosító kártyaelfogadási logók, mint például a Union Pay, a JCB vagy a Diners Club. Ha nagyon elmélyednél az egyes logók jelentésében, olvasd el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) oldalát erről.

  Ma már minden bankkártya érintéses, így mágnescsíkot és chipet is tartalmaz. Közülük a mágnescsík már csak az Európai Unión kívül használatos.

  A kedvezmények szempontjából létezhetnek pontgyűjtő, vásárlási kedvezményt biztosító, sőt akár még szponzor (más néven affiliate) kártyák is, de sok hitelkártya alapból biztosít ilyen kedvezményeket, sőt, egyre több betéti bankkártya is. A társmárka (co-branded) kártyák ezért már kikoptak Magyarországon, szerepüket inkább a mobilapplikációk veszik át.

  Vannak olyan bankkártyák, melyek csak 18 év alatti korosztályban használhatók, ezeket junior vagy ifjúsági kártyáknak hívjuk.

  Virtuális bankkártyával a kezében vásárol interneten ruhát ez a mosolygó diáklány

  A legnagyobb biztonságot az internetes bankkártyák adhatják

  Léteznek csak az interneten használható bankkártyák. Ezeket nem tudod boltban használni, mert csak papíron léteznek, sőt gyakran még papíron sem, csak virtuálisan. Így viszont remekül használhatók az interneten.

  Vannak köztük olyan bankkártyák is, melyek csak egyszer használatosak és így minden használathoz új kártyaszámot kell generálnod. Ez nagyon jó olyan esetekben, amikor bizonytalan vagy egy weboldalban, tartasz az ismételt terheléstől, vagy az előfizetés folyamatosan, rendszeresen levont díja sehogyan sem kerülhető ki.

  Vannak nagyon agresszív lapelőfizetések például, amelyek csak a bankkártyaszám megadásával és utána kötelező havi terhelésével fizethetők elő, lemondani pedig csak egy külföldi telefonszám felhívásával tudod az előfizetést. Ezeket a leghelyesebb egyszer használatos kártyaszámmal fizetni, akár még havonként megújítva is, mert ezt bármikor megszüntetheted azzal, hogy nem folytatod az előfizetést, nem kell sehol sem reklamálni vagy letiltani a kártyádat a további terhelések elkerülése végett.

  Bankkártyák prémium szolgáltatásokkal

  Vannak drága, presztízs értékű kártyák, köztük nagyon drága, fémből készült bankkártyák is. Ezek háromszor olyan nehezek, mint a műanyag társaik és éves díjuk közelít a hat számjegyű forintösszeghez vagy meg is haladja azt. Csak indokolt esetben javasoljuk, hogy ilyen kártyát igényelj, hiszen tökéletesen megfelelnek a műanyag társaik is.

  Előfizetéses, prepaid bankkártyák

  Az előrefizetéses, azaz prepaid bankkártya a Revolut megjelenésével terjedt el igazán Magyarországon (bár ma már a Revoluté is olyan bankkártya, mint a többi banké, tehát nem prepaid), de ettől függetlenül létezik még ez a kártyakategória.

  Ha ilyen kártyához jutsz hozzá, például fesztiválokon, egyéb rendezvényeken, akkor azt csak a rá feltöltött egyenleg erejéig használhatod és utána el is dobhatod, nem mehet ugyanis tartozásba az egyenlege. Vannak köztük olyan típusok, melyeket újratölteni sem lehet.

  Érdemes-e külföldi bankkártyát választani?

  Nos, több érv is szól ez ellen. Nem csupán a külföldi kártyaszámla vezetés magasabb költsége lehet az ellenérv, hanem az is, hogy ezeket a kártyákat magyarországi tartózkodásod során külföldi kártyahasználati költség terheli, mely jellemzően igen magas.

  Ezenkívül magasak a járulékos költségek (pl. ha fel kell hívnod a bankodat), és rendszeresen ki kell menned külföldre, ha a bank nem hajlandó a megújított kártyát, vagy a számlakivonatot postán Magyarországra elküldeni.

  Az adott ország nyelvén meg is kell értetned magad, de legalábbis jól kell beszélned angolul. Egy külföldi bankkártyával Magyarországon nem tudod elkerülni a konverziót, és készpénzt sem tudsz rátölteni, hiszen nincs magyarországi fiókhálózatuk. Átutalni tudsz rá, de annak magas díja lehet, meg ahhoz már eleve kell egy magyar bankszámla is. Szóval a kör bezárul, érdemes inkább magyar bankkártyát választani.

  Ha annyira ki szeretnéd próbálni egy külföldi bank szolgáltatását Magyarországon, válaszd a Wise vagy a Revolut kártyáját.

  Tengerparton a bankkártyáját vette elő fizetéshez egy kalapos lány

  Deviza alapú kártyát érdemes igényelnem?

  Ma már pont a Wise és a Revolut miatt nem szükséges. Ezekkel a kártyákkal bármikor előnyös árfolyamon átválthatod a forintod devizára és költhetsz a külföldi ország pénzén.

  Egyedül akkor érdemes magyar devizakártyán tartani a pénzed, ha a jövedelmed devizában kapod vagy ha a megtakarításod devizában van. Ekkor ne használd kizárólag a fintech cégek megoldásait, hanem legyen egy magyar devizakártyád (euró vagy dollár alapú) is!

  Ha már a külföldi pénznemeknél és kártyahasználatnál tartunk, akkor biztosan észrevetted, hogy a bankok néha elég kedvezőtlen átváltási árfolyamot használnak. Elmondjuk ennek az okát és azt is, hogy miként előzheted ezt meg.

  A külföldi bankkártyás vásárlásoknál milyen árfolyamot használ a bank és hogyan lehet ezt csökkenteni?

  A konverzió bizony tud meglepetéseket okozni, ha nem figyelsz! A külföldi költéseid ugyanis úgy működnek, hogy a kártyatársaság először átkonvertálja a külföldi költésed Európában euróra, azon kívül pedig amerikai dollárra, és így küldi be a terhelést a bankodhoz. Ezt az árfolyamot itt láthatod a Mastercard kártyatársaságtól és itt a Visától.

  Ezt a konverziót nyilván megúszod, ha eleve Európában euróban vásárolsz vagy veszel fel készpénzt, Európán kívül pedig amerikai dollárban.

  Ez történik a háttérben

  Amikor ez a terhelés beérkezett a bankodhoz, az pedig napi deviza eladási árfolyamon váltja át neked forintra. Ezt a konverziót értelemszerűen megúszod, ha devizakártyát használsz, nem pedig forintot és annak devizaneme azonos a beérkező terhelés árfolyamával (euró vagy amerikai dollár).

  Tehát a teljes konverziót csak akkor úszhatod meg, ha Európában euróban, azon kívül amerikai dollárban vásárolsz és a kártyádon is ugyanebben a devizanemben van a pénzed.

  Mivel a vásárlás időpontjában éppen érvényes árfolyam a különböző, eltérő dátumok és a kártyatársasági átváltás bankodétól különböző árfolyama eltérhet attól, amit végül a számlakivonaton látsz, ezért a vásárlás időpontjában a terhelésről kiértesített forintösszeg el fog térni a tényleges, beterhelt árfolyamtól, ami aztán a számlakivonatodra kerül.

  Az egyik legnagyobb lehúzás a külföldön forintban fizetés

  Ha külföldön járva forint kijelzéssel találkozol POS terminálon, az a dinamikus devizakonverzióra (DCC) utal. Ez azt jelenti, hogy annak ellenére, hogy külföldön vagy, forintra pontosan a kijelzőn látható összeget fogod látni a számlakivonatodon. Éppúgy, mintha itthon vásárolnál.

  Csakhogy ezeknél a tranzakcióknál úgy garantálják a forintárfolyamot, hogy nagyon magasra teszik, hogy a foglalás (vásárláskori pénz elkülönítése a bankszámládon) és a terhelés (a bankszámlára történő tényleges beterhelés) közti pár napban esetleg megnövekvő árfolyammal se bukjon a szolgáltató.

  Mivel ez egy extrém helyzet, ezért ezzel csak a szolgáltató jár jól. Kérd inkább a tranzakciót az eredeti (helyi) devizában, jobban jársz a hagyományos konverzióval!

  Külföldön jó ha van nálad készpénz. A következő részben megmutatjuk, hogyan csökkentheted a készpénzfelvételi költségeket.

  Férfi külföldön ATM-ből készpénz vesz fel bankkártya segítségével

  Ha külföldön jársz, kedvezménnyel vehetsz fel készpénzt

  Az Európai Unió egyik nagy vívmánya, hogy a szolgáltatások az európai uniós határokon belül átjárhatók lettek. Így a mobiltelefon és a bankkártya, a két leggyakrabban használt eszközünk is belföldi díjazású lett az egész Európai Unióban.

  Ezt úgy kell értened, hogy ha az unión belül euróban veszel fel készpénzt, akkor azt a bankod kötelezően belföldi díjjal terheli a drága külföldi díj helyett. Ha pedig Európai Unión belül SEPA átutalással euróban utalsz, akár forintszámláról is, akkor ugyancsak belföldi átutalási díjat fizetsz. Erről bővebben itt olvashatsz.

  Ha olyan banknál veszel fel készpénzt, amelynek leánybankja vagy anyabankja Magyarországon található, akkor kedvezményes díjazásra számíthatsz, hiszen ezeket a bank saját ATM-eknek tekinti. Ilyen árazással találkozol a CIB Bank, az Erste Bank, az OTP Bank és az UniCredit Bank bankkártyáinál.

  Összefoglaló a bankkártyáról

  A bankkártya egy univerzális fizetőeszköz, mely plasztik változata mellett egyre inkább használatos mobiltelefonban is. A nagy tech cégek saját fizetési rendszereket üzemeltetnek (Google Wallet, Apple Pay), melyekhez te is hozzákapcsolhatod a bankkártyádat.

  A bankkártya mögött sose legyen ott az összes pénzed, ezért figyelj arra, hogy csak a legszükségesebb pénz legyen a kártyád mögött, és használj életszerű limiteket, illetve más egyéb biztonsági rendszereket (pl. geoblocking).

  A bankkártyádat használhatod mobiltelefonon is, de készpénzt mobiltelefonba regisztrált bankkártyával nem tudsz felvenni, az ATM-eknél érintéssel sem.

  Ha interneten fizetsz, lehetőleg használj elkülönített bankkártyát, sőt még jobb, ha ún. internetkártyát használsz erre a célra!

  A bankkártyát azonnal tiltsd le, ha elvesztetted vagy ha gyanús tranzakciókat észlelsz. Ha lehet, a mobilodon kérj push üzenetet a tranzakciókról, ez általában ingyenes.

  A sokféle kártyatípusnak ma már csökkent a jelentősége, inkább érdemes a díjak alapján választani. Ha valamilyen különleges szolgáltatásra vágysz (pl. repülőtéri várók használata, extra utasbiztosítás, PressReader alkalmazás), akkor prémium bankkártyát kell választanod, ezek azonban több tízezer forintba kerülnek évente.

  A bankkártya összességében egy biztonságos fizetőeszköz, használd bátran bárhol, ahol elfogadják és fizess mobiltelefonnal, ha teheted! Ezek a fizetések minden banknál díjmentesek.

  A bankkártya előnyei és hátrányai

  • nemzetközileg egységes hálózatban használhatod
  • megfelelő biztonsági elemek védik a pénzedet, pl. limitek, blokkolás, geoblocking
  • vásárlásra és készpénzfelvételre is használhatod
  • kapcsolódó hűségprogramokkal pénzt spórolhatsz vagy kaphatsz vissza
  • érintéssel használhatod, nem kell kiadnod a kezedből
  • mobiltelefonba is integrálhatod, ettől kezdve mobillal is fizethetsz
  • a nemzetközi Apple Pay és Google Wallet fizetési rendszereket is használhatod
  • nemzetközi utasbiztosítás is kapcsolódhat hozzá, a prémium bankkártyákkal pedig további szolgáltatásokat is igénybe vehetsz
  • ha elvesztetted, vissza lehet vele élni 15 000 forint alatti vásárlásokkal
  • a mobilba regisztrált bankkártyát nem tudod készpénzfelvételre használni
  • nem érhető el minden banknál az Apple Pay, Google Wallet, így ekkor kerülőutat kell keresned
  • ha félsz az illetéktelen leolvasásoktól, külön kell tárolnod az érintéses bankkártyádat egy speciális tokban

  Maradtak kérdéseid?

  • Ha külföldön nyaralok, letilthatom a bankkártyámat egy helyi banknál is, ha elvesztettem?

   Igen, bármely bankfiókban letilthatod, amelynek ajtaján a kártyádéval azonos logókat látsz. Külföldön is. De sokkal egyszerűbb a bankod mobilalkalmazásában letiltani, vagy ha ez nem elérhető, a bankod felhívásával letiltani a bankkártyádat.

   Ha beszélsz angolul, a nemzetközi kártyatársaságok számait is hívhatod, ezek sokszor ingyenesek.

  • Az internetes használathoz milyen bankkártya kell?

   Ma már, kiváltképp Magyarországon és az Európai Unión belül minden bankkártyát elfogadnak. Európán kívül azonban még lehet jelentősége annak, hogy milyen kártyával fizetsz, ezért ott dombornyomású, Mastercard vagy VISA kártyát használj, egyéb márkajelzés (pl. Maestro, VISA Electron stb.) ne legyen rajta.

  • Hallottam olyan bankkártya tokról, mely nem engedi át a rádiójelet, ezáltal nem tudják távolról leolvasni a tudtom nélkül. Hol lehet ilyet kapni?

   Az interneten biztosan könnyedén találsz ilyet, RFID tok néven keress rá! Magyarországon is kapható ilyen árucikk, sőt létezik olyan komplett pénztárca is, amely véd az illetéktelen rádióhullámok ellen.

  • A kártyaadataimat én is ki tudom olvasni érintéssel?

   Ha van egy NFC-s telefonod és arra telepítesz egy NFC olvasó alkalmazást, akkor igen. Látni fogod a bankkártyád legfontosabb adatait. Pont ezért fontos, hogy vigyázz rá!

  • Mennyi idő alatt érkezik meg a megrendelt bankkártyám?

   Jellemzően két héten belül, de általában egy hét múlva. Külföldről (pl. Revolut) ez több időt is igénybe vehet.

  • Hány éves kortól lehet bankkártyája valakinek?

   Magyarországon már 6 éves kortól adnak bankkártyát a gyerekeknek a bankok, de ezek még inkább csak tanulásra, a bankkártyakezelés elsajátítására valók. Vásárolni nem lehet velük, csak készpénzt felvenni, és azt is legfeljebb napi pár ezer forint erejéig.

   14 éves kortól már teljes értékű bankkártyát szoktak adni – már ahol van bankszolgáltatás gyerekeknek is –, de a csökkentett limitek ott is érvényben maradnak, csak kitágulnak.

  • Mi az a cash-back szolgáltatás?

   A cash-back szolgáltatás keretében az erre felkészült kereskedőknél korlátozott összegben készpénzt is felvehetsz egy minimális értékű vásárlással együtt.

   Az ilyen készpénzfelvételekből a havi első kettő tranzakció ingyenes a kártyabirtokos számára minden banknál, összesen legfeljebb 40 000 forint erejéig. Erről törvény rendelkezik. Egyre több bank építi ki ezt a szolgáltatást, érdeklődj a bankodnál, hogy te már használhatod-e.

  • Mi az a Google Wallet, Apple Pay?

   A nagy tech cégek fizetési rendszere, amely az érintéses fizetésre és az internetes fizetésre lett kitalálva. Ebben a környezetben teljesen helyettesíthetik az érintéses bankkártyádat, mobiltelefonos használattal.

  • Magyarországon hogy tudok készpénzt felvenni mobiltelefonnal?

   Sehogy. A mobiltelefonos érintőkártya, melyet a készülékedbe regisztráltál, egy másik bankkártya, nem pedig a meglévő kártyád klónja és le van tiltva rajta a készpénzfelvételi funkció. Ezáltal érintéssel sem működik.

   Ha nagyon vágysz egy bankkártya nélküli készpénzfelvételi élményre, az UniCredit Bank mCash szolgáltatását javasoljuk, de ez nem érintéssel működik.

  Homa Péter
  Homa Péter bankszámlaszakértő
  Linkedin
  Homa Péter bankszámlaszakértő

  Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.