CIB Bank

Az olasz hátterű CIB Bank legfontosabb banki adatait, történetét egyaránt megismerheted ebből az útmutatóból. Emellett szólunk arról is, hogy miben érezheted magad kiemelt ügyfélként, ha a CIB-nél bankolsz. A CIB Bank ugyanis kezdettől fogva törekedett arra, hogy megkülönböztesse magát versenytársaitól, még akkor is, amikor az elit bankból nyitott a lakossági ügyfelek felé. Ez a törekvés máig megmaradt a banknál.

Homa Péter • Frissítve 2024. április 7.
CIB Bank

Hivatalos adatok

Bank neve CIB Bank Zrt.
Székhely 1027 Budapest, Medve u. 4-14.
Telefonszám 06 1 424 2242
Email cib@cib.hu
Weboldal https://www.cib.hu/
Nemzetiség Olasz
Fiókok száma 60
ATM-ek száma 117
SWIFT kód (BIC) CIBHHUHB
Mérlegfőösszeg 3 096 milliárd Ft
Hasonlítsd össze a hiteleket könnyen, gyorsan a kalkulátorunk segítségével!

Elitbankból lakossági bank – a CIB története

500 000 forintos nyitóösszeggel igényelhető Mastercard bankkártya. Ha ezt a ma is kijózanító összeget letetted a pultra a CIB Bank belvárosi fiókjának egyik emeleti irodájában, az úgynevezett kártya osztályon, akkor megkaphattad ezt a - más bank Mastercard kártyájától cseppet sem különböző konvertibilis plasztikot -, csak éppen CIB-es logóval.

Az 1995 utáni éveket írtuk ekkor. A félmilliós kártyaigénylési összeg természetesen egy szűrőként is működött, mely azt üzente, nem nyújtjuk bárkinek a kártyaszolgáltatásunkat.

Pedig nyújthatták volna. Az egyik legfejlettebb számlavezetési rendszerüknek köszönhetően, amellyel másodpercek alatt teljesült bármilyen bankon belüli elektronikus átutalás vagy a bankpénztárban a számládra befizetett pénzt kifelé jövet már ki is tudtad venni az ATM-ből, más bank a nyomában se ért a kilencvenes években.

Aztán a 2000-es évek előtt elkezdtek egyre jobban nyitni a lakosság felé. A félmilliós kártyaigénylési összeg is – több lépcsőben - megszelídült, és elkezdtek tömegek áramlani a CIB Bankhoz.

A bank története azonban jóval előbb, 1979. november 9-én kezdődött.

Ezen a napon alakult meg a Közép-európai Nemzetközi Bank, amely kizárólag dollár alapon működött a szocialista rendszer keretei között. Csak 1988-ban, a kétszintű bankrendszer létrejöttével váltott leánybankjával, a CIB Hungária Bank Rt.-vel forint műveletekre.

A két bank végül 1998. január 1-jén egyesült CIB Közép-európai Nemzetközi Bank néven. Az egykor európai és japán bankokkal, valamint a Magyar Nemzeti Bankkal, mint tulajdonosokkal létrejött hitelintézetben 1997-ben kezdett terjeszkedni az olasz Banca Commerciale Italiana Csoport, a későbbi Banca Intesa. Az olasz anyabank az ugyancsak olasz Sanpaolo bankkal történt egyesülését követően – Intesa Sanpaolo néven - tulajdonosa lett a CIB mellett a hazai Inter-Európa Banknak is, így a két bank Magyarországon CIB Bank néven egyesült 2008-ban.

2008 után sem volt a CIB-nek egyszerű dolga

Innentől már nem történt több fúzió vagy tulajdonosváltás, ezért a 2008-as pénzügyi-gazdasági válság legyőzését követően a nyugodt, ámde ambiciózus építkezés évei következtek. Kiépült az országos lefedettséget biztosító bankfiókhálózat és tovább folytatódtak a digitális bankszolgáltatásokat biztosító fejlesztések.

Magyarországon az OTP mellett csak a CIB Bank kínált wapbank szolgáltatást a 2000-es években, mely egy kezdetleges internetbank volt karakteres felületen, de a korabeli mobilkészülékeken ez is megtette, hiszen a legfontosabb pénzügyi műveletek, mint például egyenleg-lekérdezés vagy átutalás így is megvalósíthatóak voltak a mobil segítségével, miközben más bankok ügyfelei nem élhettek ezzel a lehetőséggel.

Aztán az okostelefonok megjelenésével sok évig mobilböngészőre optimalizált internetbankkal villantott a CIB, melyet 2016-ban váltott fel a CIB Bank Mobilalkalmazás. Ez nemcsak újdonságokat hozott a piacra, de rögtön egy díjat is learatott a Mastercard év bankja versenyén.

2017 óta már teljesen online, akár 7 perc alatt is lehet személyi kölcsönt igényelni az applikáción keresztül.

Ingyenes bankszámláról olvas a CIB Bank levelében ez a mosolygó nő

CIB Ingyenes bankszámlavezetési ajánlatok

A CIB Banknál kezdetben sokáig nem volt ingyenes havidíjat biztosító bankszámlacsomag, de aztán megjelent a CIB ECO termékcsalád, mely elhozta az ingyenes számlavezetés lehetőségét. "A számlavezetési díjtól könnyű búcsút venni" – hirdeti a CIB Bank honlapja, de a kedvezmény csak a mindenkori nettó minimálbér bankszámlára utalásával lép életbe.

Emellett első évben ingyenes a bankkártya éves díja, sőt, a bankcsoport külföldi ATM-jeiből teljesen ingyenes a készpénzfelvétel, még a pénzügyi tranzakciós illetéknek megfelelő banki díjat sem kell kifizetned érte. Ilyen ATM-ek találhatók például Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban, Olaszországban, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában, Szlovéniában.

Az ECO család drágább családtagjának, a CIB ECO Plusznak a számlavezetése csak havi nettó 450 000 forint átutalás bankszámlára érkezésével nullázható le (akár több részletben jóváírva is) és a külföldi bankcsoporti ATM-ből történt készpénzfelvételből csak a havi első kettő ingyenes. A többi kedvezmény viszont már megegyezik a CIB ECO-val, sőt, a Mastercard Gold bankkártya igénylése esetén ki is bővül.

Olcsóbb bankolás a CIB Mastercard Gold bankkártyával

A Mastercard Gold éves díja közel 30 000 forint. Viszont, ha sokszor veszel fel készpénzt, akkor biztosan jobban jársz vele, mert a díj töredéke más CIB-es bankkártya készpénzfelvételi díjának, amivel hamar ledolgozható a drága éves díj.

Sőt, kedvezményes devizaárfolyamot kapsz saját számlák közötti átvezetés esetén, a bankfiókba érkezve pedig soron kívül kiszolgálnak, még csúcsidőben is. Az arany bankkártya mellé díjmentes CIB Utazásőr biztosítást is kapsz, autós, háztartási és orvosi asszisztencia szolgáltatással. A budapesti repülőtéren járva pedig igénybe veheted a Mastercard Budapest Airport Gyorsító Sávot és kedvezményesen beléphetsz a Mastercard Prémium Lounge exkluzív repülőtéri váróba is.

Erős digitális szolgáltatások a CIB Banknál

Mobilbanki szolgáltatások. Ezt éppúgy megkapod a CIB-nél is, mint bármely más banknál. Van azonban néhány dolog, ami teljesen egyedi náluk.

A #withPAY funkció segítségével telefonszám szerint utalhatsz a bankon belül a körhöz csatlakozott más felhasználónak, teljesen ingyenesen. A kisebb megtakarításaidat pedig a #withSAVE funkcióval teheted bele egy virtuális perselybe, melyet csak a mobilalkalmazással kezelhetsz.

Ha még nem vagy CIB-es, otthonról, okostelefonnal vagy a laptopoddal nyithatsz bankszámlát, illetve igényelhetsz személyi kölcsönt teljesen online.

Személyi kölcsön a CIB-től

A CIB Bank Személyi kölcsönét hitelbírálati és folyósítási díj nélkül igényelheted 300 000 forint és 15 millió forintos hitelösszeg között. Mindezt pusztán a mobiltelefonoddal, anélkül hogy felkeresnéd a bankfiókot. Ráadásul mindössze 7 perc alatt, legalábbis munkanapokon 8-16 óra között biztosan.

A CIB Bank Mobilalkalmazásban kötelezettségek nélkül is kipróbálhatod, hogy mekkora összegre vagy hitelképes, ha pozitív elbírálás esetén a szerződést nem kötöd meg.

A kölcsönt szabadon felhasználhatod és akár más hitel kiváltására is fordíthatod, még másik banknál is. Sőt, nyugdíjasként (a kölcsön lejáratakor 72 éves korig) vagy külföldi állampolgárként is (magyar jövedelemmel, magyar lakcím- és adókártyával) igényelheted ezt a hitelfajtát.

Testvérek egy babakocsi mellett állnak

CIB Babaváró Kölcsön

Akár 11 millió forint szabad felhasználású kölcsönt vehetsz fel a CIB Banknál a Babaváró Kölcsön keretében, ha gyermekvállalás előtt álló házasságban élsz.

A kölcsönt online, videóbankárral is igényelheted. A havi törlesztőrészlet nem lehet több 51 000 forintnál, a kölcsönösszeg pedig 11 millió forintig is felmehet. A futamidő bő 5 évtől (62 hónap) 20 évig terjedhet. A kölcsön már 1 gyermek születése esetén is kamatmentes lesz. A második gyermektől a tartozás 30 százalékát elengedik, a harmadik gyermektől pedig a teljes hátralévő tartozást.

Az állam készfizető kezessége miatt ingatlanfedezetet nem szükséges benyújtanod.

CSOK Plusz és egyéb támogatott lakáshitelek a CIB-től

A CIB Bank többféle lakáshitelt is kínál.

Kérheted a CIB 10 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelt online új vagy használt lakás vagy lakóház vásárlására, építésére vagy lakáshitel kiváltására. A kamat 10 évig változatlan marad. Nem kell fizetned folyósítási díjat, földhivatali eljárási illetéket és Takarnet lekérdezési díjat. A bankba csak a szerződés aláírása miatt szükséges bemenned. A hitelt Zöld Kamatkedvezménnyel is igénybe veheted.

Otthonról, videóbankár segítségével igényelheted a CIB Végig Fix Lakáskölcsönt, akár Zöld Kamatkedvezménnyel is, új vagy használt lakás vagy lakóház vásárlására, építésére vagy lakáshitel kiváltására. A kamat a 11 és 20 év közötti futamidő végéig változatlan marad. Nem kell fizetned a folyósításért, illetve ingyenes a földhivatali eljárási illeték és a Takarnet lekérdezési díj is. Itt is elég csak aláíráskor bemenni a bankba.

Választhatod a CIB CSOK Plusz Kamattámogatott Hitelt is, lakásvásárlásra, ingatlan építésre és bővítésre, évi 3 százalékos kamatért, akár 50 millió forintig. Ez a hitel is ugyanúgy igényelhető online, mint az előző hitelek. Már 1 gyermek vállalása esetén is igénybe veheted és nem kell fizetned folyósítási díjat, továbbá ingyenes a földhivatali eljárási illeték, illetve a Takarnet lekérdezési díj is.

Homa Péter
Homa Péter bankszámlaszakértő
Linkedin
Homa Péter bankszámlaszakértő

Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.