Előzetes hitelbírálat: így lesz biztonságosabb a hitelfelvétel

Ha lakásvásárlás előtt állsz és nem szereted a kellemetlen meglepetéseket, akkor jó helyen vagy.

PROMÓCIÓ
MagNet Lakáshitel
 • Induló díj akciók
 • Többféle kamatkedvezményre van lehetőség
 • 15 millió forint 15 évre 160 141 forint törlesztővel, THM: 10,41%
 • 5 vagy 10 éves kamatperiódus választható
Részletek

Lakást szeretnél venni, amihez hitelre van szükséged, de nem tudod mekkora összeget kaphatsz és milyen feltételek mellett? Félsz, hogy a hitel kamata emelkedik mire szerződést kötnél a bankkal? Vagy attól tartasz, hogy a kinézett lakást elviszi előled egy készpénzes vevő? Van megoldás! Tudtad, hogy a bankoktól előzetes hitelbírálatot kérhetsz, amivel ezt kivédheted? Megmutatjuk mit kell róla tudnod, és milyen előnyökkel jár számodra az előzetes hitelbírálat.

Az előzetes hitelbírálat egyszerű

Az előzetes hitelbírálat egy egyszerű, de nagyszerű dolog. A bank elvégzi az adósminősítést még azelőtt, hogy igényelnéd a hitelt.

A normál hiteligénylési folyamatnál miután kiválasztottad a lakást, először összeszedsz minden szükséges dokumentumot és kitöltöd a bank hiteligénylési dokumentumát. Ha minden együtt van, a bank befogadja a hitelkérelmedet és elindul az adósvizsgálat.

Első lépésben a bank megnézi, hogy hitelképes vagy-e. Ellenőrzi a személyes dokumentumaidat (személyi igazolvány, lakcímkártya), és hogy szerepelsz-e a KHR negatív adóslistáján. Megnézi, hogy megfelelő-e az életkorod, milyen állampolgárságú vagy, hol élsz és van-e megfelelő jövedelmed, azaz hitelképes vagy-e.

Ezután következik az ingatlan. Értékbecslést kér, megnézi a tulajdoni lapot és az adásvételi szerződést.

Ezek alapján megállapítja, hogy mekkora hitelösszeget kaphatsz, milyen kamat mellett és milyen futamidőre. Megmondja, hogy milyen kamat- és egyéb kedvezményeket kaphatsz. Kiszámolja a hiteled THM-jét, és ad neked egy ajánlatot.

Általában 90 napod van arra, hogy ezt elfogadd. Ha neked is megfelel, akkor megkötitek a hitelszerződést, és a bank folyósítja a hitelt.

Az előzetes hitelbírálatnál lényegében előrehozod a hitelfelvételi folyamat egy lépését, és még azelőtt elvégezteted, hogy benyújtanád a bankhoz a hiteligénylésedet.

Jól hangzik, ugye? Nézzük meg egy kicsit jobban!

Így működik az előzetes hitelbírálat

Az előbírálat maga egyszerű, és gyakran épp úgy zajlik, mint a normál hiteligénylésnél. A bank bekéri tőled a dokumentumokat. Bankonként eltérhet, hogy pontosan mit, de arra számíthatsz, hogy be kell nyújtanod:

 • Jövedelemigazolást,
 • Bankszámlakivonatot,
 • Személyes dokumentumokat és
 • Kölcsönigénylő nyomtatványt.

Itt a lakás még nincs a képben!

Az előzetes hitelbírálatot neked kell kérned a banktól, ingyen van, és legfeljebb 1-2 hetet vesz igénybe, de akár napokon belül is a kezedben lehet.

Telik az idő a a hitelvizsgálattal

A bank itt még csak téged vizsgál. A tényleges hitelbírálat általában 4-6 hétig tart, de ott már az ingatlant is nézi a bank, ami hosszabb folyamat.

Az előzetes bírálatkor a bank meghatározza, hogy a jövedelmed alapján mekkora hitelt kaphatsz és milyen feltételekkel. Megmondja, hogy milyen kamatkedvezményeket kapsz, és mennyi lesz a havi törlesztőrészleted.

Erről kapsz egy dokumentumot, egy előbírálati igazolást, amelynek birtokában bátran indulhatsz lakást keresni.

Mikor érdemes kérni?

Célszerű lakáshitel-kalkulátor segítségével leszűkíteni a kört, és kiválasztani azt a pár bankot, ahonnan szívesen vennél fel hitelt. Vagy ha már érdeklődtél is egy pár helyen, és pontosan tudod, hogy hol igényled majd a hitelt, kérhetsz előbírálatot csak egy banktól is.

De mire jó az előzetes hitelbírálat, főleg akkor, ha már választottam bankot?

6 ok, amiért jó az előzetes hitelbírálat

1. Ingyenes

Nincs minden banknál lehetőséged előzetes hitelbírálatot kérni. De ahol van, ott nem kell érte fizetned. Ezért ha bizonytalan vagy, akár több banktól vagy többször is kérheted.

2. Nyugodtan mehetsz lakást keresni

Gondold meg, hát nem jobb úgy lakást keresni, ha tudod, hogy meddig nyújtózhatsz?

Az előzetes hitelbírálatból megtudod, hogy mekkora hitelre vagy jogosult. Ha a jövedelmed közben nem csökken, ezt az összeget megkapod a banktól. Így bátrabban tudsz lakást nézni. Nem fordulhat elő az, hogy kiválasztasz egy ingatlant, és kiderül, hogy mégsem kapod meg a szükséges hitelösszeget, és így elesel a vásárlástól.

3. Nehezebben előzhet meg más lakáshiteles vevő

Az eladók szeretnek biztosra menni lakáseladásnál és a leginkább a készpénzes vevőket szeretik. Ha már lakáshitelt kell felvennie a vevőnek, akkor abban mindig van kockázat, hiszen nem biztos hogy hitelképes a vevő.

Ha viszont előbírálatot kérsz és papírod van a banktól, hogy hitelképes vagy, akkor sokkal biztonságosabb vevő vagy, mint más, aki nem kért előzetes hitelbírálatot. Így egyből előnybe kerülhetsz a többi lakáshiteles érdeklődővel, akik talán nem is kaphatnak annyi hitelt, mint amennyire szükségük lenne.

4. Megvédheted magad a kamatemelkedéstől

Nem minden esetben tartják a bankok azt a kamatot, amit az előzetes hitelbírálatban közöltek veled, és akkor is változó, hogy mennyi ideig. Ha viszont tartják, akkor pár hétre vagy hónapra nyugodtan nézheted a kamatemelkedésről szóló híreket, a te hiteledet nem fogja érinteni.

Így meg tudod védeni magad a kamatemelkedéstől, és ha a hitelkamatok épp nőnek, akkor ez fontos lehet. A hitel eleve sok kiadással jár, ha ezzel tudsz spórolni, akkor nem érdemes kihagyni.

Lakásvásárláshoz kér előzetes hitelbírálatot egy nő

5. Ha pozitív eredményt kaptál az előzetes hitelbírálaton, a ténylegeset is jó eséllyel befogadja a bank

A bank az előzetes hitelbírálatnál ugyanazt az adósvizsgálatot végzi el, amit a hiteligényléseknél is mindig csinál. Ha tehát előzetesen meghatároz egy összeget, amire jó vagy nála, akkor legalább abban biztos lehetsz, hogy tényleg kapsz hitelt.

Ha nem áll be komolyabb változás a béredben, a munkaviszonyodban, vagy más, a hitelnél fontos feltételben, akkor valóban akkora hitelt kaphatsz, amiről papírt kaptál, feltéve hogy az ingatlant is a megfelelő áron elfogadja a bank.

A hitelkérelmed visszautasítása ugyanis nem csak kellemetlenséget jelenthet, de még pénzt is veszíthetsz rajta. Elveszítheted a befizetett foglalódat, és az ügyvédi költséget is feleslegesen fizeted ki.

6. Rövidebb a hitelbírálat

Ha már megvan a lakás, amit vásárolni szeretnél, akkor érthető módon nem szívesen vesztegeted az időt. A hiteligénylés viszont 4-6 hetet vesz igénybe a folyósításig.

Az előzetes hitelbírálatkor a bank már megvizsgálta a jövedelmed, ezt még egyszer nem fogja megtenni. Legfeljebb néhány kisebb ellenőrzést végez, például újra ránéz a KHR-re folyósítás előtt.

Így azzal az 1-2 héttel, amennyi idő az előbírálathoz kellett, rövidebb lesz majd a tényleges hiteligénylés. Ez pedig jól jön majd a lakásvásárláskor.

Ezekre figyelj oda, hogy minden rendben menjen a lakásvásárlásnál

Láthatod, hogy az előzetes hitelbírálat több szempontból is hasznos. Időt nyersz, biztonságot kapsz és spórolhatsz. Van azért egy pár dolog, amit nem árt, ha észben tartasz.

1. Az előzetes hitelbírálat során kapott dokumentum nem hitelígérvény

Az előbírálat végén a bank egy dokumentumot állít ki arról, hogy milyen összegben és milyen kondíciók mellett adna neked hitelt. De ez nem ugyanaz mint a hitelígérvény, azaz nem kötelező érvényű.

Van olyan bank, amelyik vállalja, hogy ha a következő 1-4 hónapban felveszed azt a hitelt, akkor megkapod azt az összeget és azt a kamatot, ami a dokumentumban szerepel. Van, ahol fél évig érvényesek az előzetes hitelbírálatkor megadott kondíciók, de nem mindenhol van ez így. Ehhez ráadásul az is kell, hogy az ingatlan egy bizonyos értékhatáron felül legyen.

Az adósvizsgálat során a bankok az ügyfeleket kategóriákba sorolják. Előfordul, hogy a kondíciókat csak akkor tartja a bank, ha egy bizonyos ügyfélminősítési szint felett vagy.

Máshol a tényleges hiteligényéléskor érvényes kamat lesz a te kamatod, de azokat a kamatkedvezményeket, amelyeket az előbírálat során meghatározott a bank, megkapod.

Van olyan bank, ahol ugyan előbírálatnak hívják, de nem kérnek be dokumentumokat, vagy a bankfiókban helyben, azonnal elvégzik a számításokat. Ez inkább csak tájékoztatás. A bankot semmire nem kötelezi, és pontos kondíciókat csak akkor mond majd, ha már megvizsgálta az általad benyújtott papírokat a tényleges hiteligénylésnél.

Ez is sokat segít abban, hogy tervezni tudj, de nem váltja ki az adósvizsgálatot, amit majd akkor végez a bank, amikor igényled a hitelt. Ezzel nem spórolhatsz időt a hiteligénylésnél.

2. A kalkulátor nem hitelbírálat

Ugyanez igaz a hitelkalkulátorra is. Akár független oldalon, akár a bank honlapján található hitelkalkulátort használod, az ott kapott információ nem minősül banki ajánlatnak.

A kalkulátor nagyon sokat segíthet a megfelelő hitel kiválasztásában. Személyre szabhatod, és így jó közelítéssel meg tudod találni azokat a hiteleket, amelyeket a bankok ajánlanak majd neked, de a tényleges, pontos ajánlatot a bankban kaphatod meg.

Lehet, hogy a bank az adósvizsgálat során talál olyan tényezőt, ami alapján mégsem tudja neked megadni azt a hitelt, amit a kalkulátor kiadott, de az is lehet, hogy több pénzt kaphatsz.

A lakáshitel-kalkulátor nagyon jó iránymutató, és a segítségével leszűkítheted a bankok körét, de az előbírálat ennél konkrétabb.

Vissza
15 000 000 Ft hitelösszeggel, 15 éves futamidővel számoltunk és azzal, hogy a háztartásod havi nettó jövedelme 500 000 Ft, amit a bankhoz utalsz.
Bezár

A kalkulációhoz állítsd be az alábbi értékeket és nyomd meg a lakáshitelek keresése gombot!

Hitelösszeg
Ft
Minimum 3m, maximum 100m Ft
Futamidő
év
Min. 3 év, max. 30 év
A háztartás igazolt nettó jövedelme
Ft
Gyerekek
gyerek

Ha tudod előre, hogy hamarabb vissza tudod fizetni, állítsd be, hány év múlva, hogy még kedvezőbb lakáshiteleket tudjunk mutatni.

Csak ilyen kamatperiódusú hiteleket szeretnék látni:

Csak ezektől a bankoktól szeretnék lakáshiteleket látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg lakáshitel közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  lakáshiteleket...
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 141 229 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 8,05% Kamat: 7,60%
   Visszafizetendő 25 389 848 Ft
   Tovább
   Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 7,60% • Futamidő: 120-360 hó • THM: 7,99% - 9,47% • Hitel teljes díja: 10 389 848 Ft • Ebből kamat: 10 376 248 Ft • Kezdeti díj: 58 100 Ft
  • Végig Fix Évnyerő Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 159 242 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 9,87% Kamat: 9,09%
   Visszafizetendő 28 239 814 Ft
   Tovább
   Végig Fix Évnyerő Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel • Kamatperiódus: Végig fix • Kamat: 9,09% • Futamidő: 132-360 hó • THM: 10,72% - 14,82% • Hitel teljes díja: 13 239 814 Ft • Ebből kamat: 13 135 164 Ft • Kezdeti díj: 98 050 Ft
  • CIB Végig FIX Lakáskölcsön
   Törlesztő 141 594 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 8,18% Kamat: 7,69%
   Visszafizetendő 25 534 486 Ft
   Tovább
   • 200 000 Ft energiahatékonysági bónuszt kapsz, ha energiahatékony az ingatlan
   CIB Végig FIX Lakáskölcsön • Kamatperiódus: Végig fix • Kamat: 7,69% • Futamidő: 132-240 hó • THM: 8,09% - 9,81% • Hitel teljes díja: 10 534 486 Ft • Ebből kamat: 10 486 886 Ft • Kezdeti díj: 79 000 Ft
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 144 128 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 8,40% Kamat: 8,09%
   Visszafizetendő 25 943 086 Ft
   Tovább
   Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 8,09% • Futamidő: 132-300 hó • THM: 8,56% - 8,88% • Hitel teljes díja: 10 943 086 Ft • Ebből kamat: 10 943 086 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft
  • Lakáshitel
   Törlesztő 144 224 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 8,60% Kamat: 7,99%
   Visszafizetendő 25 979 089 Ft
   Tovább
   Lakáshitel • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 7,99% • Futamidő: 60-420 hó • THM: 8,54% - 15,19% • Hitel teljes díja: 10 979 089 Ft • Ebből kamat: 10 960 239 Ft • Kezdeti díj: 60 850 Ft
  • Lakáshitel
   Törlesztő 145 868 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 8,64% Kamat: 8,25%
   Visszafizetendő 26 299 712 Ft
   Tovább
   Lakáshitel • Kamatperiódus: Végig fix • Kamat: 8,25% • Futamidő: 144-240 hó • THM: 8,57% - 10,04% • Hitel teljes díja: 11 299 712 Ft • Ebből kamat: 11 238 127 Ft • Kezdeti díj: 61 585 Ft
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 152 051 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 9,46% Kamat: 8,99%
   Visszafizetendő 27 423 858 Ft
   Tovább
   Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 8,99% • Futamidő: 120-360 hó • THM: 8,95% - 11,96% • Hitel teljes díja: 12 423 858 Ft • Ebből kamat: 12 369 138 Ft • Kezdeti díj: 52 600 Ft
  • Stabil Tízes Lakáshitel
   Törlesztő 160 141 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 10,41% Kamat: 9,75%
   Visszafizetendő 28 837 965 Ft
   Tovább
   Stabil Tízes Lakáshitel • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 9,75% • Futamidő: 120-360 hó • THM: 10,24% - 12,73% • Hitel teljes díja: 13 837 965 Ft • Ebből kamat: 13 825 365 Ft • Kezdeti díj: 49 600 Ft

  Ezeket a termékeket jelenleg nem tudod rajtunk keresztül igényelni

  • Takarék Tízes Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 148 118 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 9,02% Kamat: 8,54%
   Visszafizetendő 26 789 815 Ft

   Jelenleg nálunk nem igényelhető

   Takarék Tízes Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 8,54% • Futamidő: 72-360 hó • THM: 8,71% - 10,47% • Hitel teljes díja: 11 789 815 Ft • Ebből kamat: 11 661 231 Ft • Kezdeti díj: 50 636 Ft
  • Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel (üzleti feltételekkel)
   Törlesztő 148 592 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 9,07% Kamat: 8,60%
   Visszafizetendő 26 864 372 Ft

   Jelenleg nálunk nem igényelhető

   Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel (üzleti feltételekkel) • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 8,60% • Futamidő: 180-360 hó • THM: 8,74% - 10,53% • Hitel teljes díja: 11 864 372 Ft • Ebből kamat: 11 746 472 Ft • Kezdeti díj: 43 080 Ft
   • K&H lakásbiztosítás kamatkedvezménnyel

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. A hiteleket csak negatív KHR listán nem szereplő, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg a hitelintézet döntésétől függően. A törlesztőrészletek számítása az aktuálisan meghirdetett kamatokkal történt, amelyeket a hitelintézetek módosíthatnak. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyfél tájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Citibank, Commerzbank, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  3. Nem minden bank készít előzetes hitelbírálatot

  Az előzetes hitelbírálat egy nagyon hasznos szolgáltatás, ami nemcsak neked előnyös, de a banknak is. Ennek ellenére nem kínálja mindegyik. Így előfordulhat, hogy épp az a bank, amelyiket te választottad, nem biztosít ilyen lehetőséget a leendő ügyfeleinek.

  Ilyenkor a kalkulátorral vagy a bankban kapott tájékoztatással kell beérned. Mindenképp érdemes megnézned egy kalkulátorban, hogy milyen hitel érhető el számodra, mert még ha ez nem is nyújtja az előzetes hitelbírálat biztonságát a lakáskeresésnél, mindenképpen hasznos információkkal szolgál.

  4. Nem minden hitelcélra készítenek előzetes hitelbírálatot

  Azok a bankok, ahol van lehetőséged előzetes hitelbírálatot kérni, lakásvásárlásra biztosan készítenek. De nem biztos, hogy más hitelcélokra is, mint például építésre vagy bővítésre. Erről a banknál tudsz érdeklődni.

  5. Az ingatlan értéke sem mindegy

  Jó, ha nem felejted el, hogy a kölcsön összegét befolyásolja a fedezetként felajánlott ingatlan értéke is. Amellett, hogy a bank csak akkor tartja az előzetes hitelbírálat során megjelölt hitelösszeget, ha ahhoz megfelelő értékű ingatlant tudsz tenni, a banknak tartania kell magát ahhoz a szabályhoz, hogy az ingatlan értékének 80%-ánál magasabb hitelt nem ad.

  Ezt jogszabály írja elő, de a bankok ennél alacsonyabban is meghúzhatják a határt. Ez az ingatlan tulajdonságaitól is függ, például, hogy hol van. A bank a saját szabályzata alapján határozza meg, hogy az ingatlan értékének hány százalékáig hitelez, lehet, hogy 75, de lehet, hogy csak 60. A maradék az önerő, amit neked kell kifizetned.

  Hiába lennél magas hitelösszegre jogosult, ha az ingatlan értéke alacsony, akkor annál nagyobb hitelt nem kaphatsz, mint amit a lakás megenged. Ez persze talán nem is baj, mivel egyébként is célszerű csak annyi hitelt felvenned, amennyit feltétlenül szükséges.

  Mi a helyzet a támogatott hiteleknél? Ott érdemes előbírálatot kérni?

  Ha kamattámogatott hitelt veszel fel, akkor a kamat változásától nem kell tartani. A CSOK hitel kamata fix 3%, és a lakásfelújítási hitelé is. A Babaváró hitelt kamat nélkül kezded el törleszteni.

  Ennek ellenére ilyen helyzetben is érdemes lehet előzetes hitelbírálatot kérned, mivel ebből kiderül, hogy mennyi támogatott hitelt kaphatsz.

  A CSOK hitelnek 10 vagy 15 millió forint, a lakásfelújítási hitelnek 6 millió forint, a Babaváró hitelnek pedig 10 millió forint a felső határa, és ha a jövedelmed alacsony, nem biztos, hogy a teljes összegre jogosult vagy.

  Ha magasabb összegű hitelt szeretnél, mint amit egyedül el tudsz érni, akkor ahol lehet, még gondoskodhatsz adóstárs bevonásáról a hitelfelvétel előtt. (A Babaváró hitelnél erre nincs lehetőség.)

  Milyen előzetes hitelbírálatot kínálnak a bankok?

  Van bank, amelyik ugyanúgy végzi az előbírálatot, mint a tényleges hiteligénylésnél. Bekéri a dokumentumokat, és azok alapján megvizsgálja a jövedelmed. Ez a valódi előzetes hitelbírálat.

  Ilyen például az ERSTE Bank, a CIB Bank is, utóbbinál fél évig érvényes az előbírálati igazolás.

  Az OTP Banknál a bankfiókban kérheted, de dokumentumokat nem kérnek hozzá.

  A K&H Bank akár telefonon is elvégzi az előzetes hitelbírálatot a személyes és a jövedelmedet igazoló dokumentumok, és a lakás adatai alapján.

  A Gránit Banknál a saját honlapján található kalkulátorba beírt adataid alapján kérhetsz előzetes hitelbírálatot, aminek az eredményét elektronikusan kapod meg az ügyfélfiókodban.

  Simondán Eszter
  Simondán Eszter
  LinkedinE-mail

  Bár közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem, később a humán tárgyak felé fordultam. Szerettem az irodalmat, műveket elemezni, kritikákat írni. Angol szakon végeztem, a diplomamunkámat amerikai drámákból írtam. Az egyetem után egy nagy cégnél helyezkedtem el, ahol visszacsöppentem a pénzügyek világába. Annyira beszippantott, hogy visszaültem az iskolapadba, és közgazdász lettem. Az írás szeretetét és a banki világ iránti érdeklődésemet végül a gazdasági tartalmak írásában sikerült egyesítenem. Szívesen mélyedek el egy-egy témában, és mutatom meg az olvasónak, hogy pénzügyi témákról olvasni nemcsak hasznos vagy szükséges, de érdekes is lehet. Szabadidőmben szívesen olvasok és szeretem a reneszánsz táncokat.