Hasznos alapterület

A hasznos alapterület a lakásnak vagy háznak az a része, ahol a belmagasság legalább 190 cm. Beleszámítanak a lakás lakószobái, a konyha, a fürdő, a WC, a tárolóhelyiségek, a mosókonyha stb., de például a garázs és a pincehelyiségek nem. Az erkély és a terasz csak akkor számítanak, ha fallal vagy üveggel körül vannak határolva, egyébként ezek sem számítanak a hasznos alapterületbe. Lakószoba mérete 6 m2-nél nem lehet kisebb. A 30 m2-t meghaladó lakásoknak legalább egy szobájának el kell érnie a 16 m2-t.

A természetes megvilágításra is vonatkoznak előírások, tehát az ablakok, bevilágítók mérete sem mindegy. Huzamosabb tartózkodásra alkalmas helyiségben a hasznos alapterület és a bevilágító felület aránya legalább 1:8 kell, hogy legyen, indokolt esetben lehet 1:10, felülről történő megvilágítás esetén 1:10 lehet.

A hasznos alapterületnek különös jelentősége van a CSOK támogatás esetén, ahol sok előírás vonatkozik az ingatlanra, amit vásárolhatsz vagy építtethetsz a támogatás igénybevételével. A CSOK rendelet ezeket részletesen listázza.

MagNet Bank Babaváró hitel
 • 150 000 Ft jóváírás legalább 8 millió Ft igénylése esetén
 • 10 millió forint 20 éves futamidőre
 • Legfeljebb havi 50 417 Ft törlesztőrészlet
Részletek
PROMÓCIÓ

Ezek is érdekelhetnek

 • Friss házaspár akik örülnek, hogy az első házasok kedvezményével pénzt kapnak
  Állami támogatások

  Első házasok kedvezménye - minden, amit tudni akarsz róla 2024-ben

  A házasságkötés minden családban nagy esemény, a magánéletedet illetően a felnőtt életed első nagy lépése. A házastársaddal immár hivatalosan is külön család vagytok. Ha túl vagy az esküvőszervezés izgalmán, és kipihented a lakodalom fáradalmait, akkor érdemes egy kicsit a háztartásotokra is gondolni. Akár friss házasok vagytok, akár bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítettetek, ne hagyjátok ki az első házasok kedvezményét.

  frissítve: 2024. január 9.
 • Boldog család mert az erkölcsi bizonyítvány megérkezett és a kezében tartja a feleség
  Állami támogatások

  Erkölcsi bizonyítvány: minden, amit tudnod kell róla 2024-ben

  Erkölcsi bizonyítványra több helyzetben is szükséged lehet, legyen szó hitelfelvételről vagy munkahelyváltásról. De vajon hol igényelhető ez a dokumentum? Útmutatónkból megtudhatod, hogy milyen szituációkban elengedhetetlen ez az irat, és mikor nem kötelező benyújtani.

  frissítve: 2024. január 1.
 • CSOK támogatás és hitel segítségével vett lakást ez a 2 fiatal
  Állami támogatások

  CSOK: minden, amit tudnod kell róla 2024-ben

  A CSOK, vagy Családok Otthonteremtési Kedvezményére vonatkozó rendeletek 2016-ban jelentek meg, és évekik segítették a gyermeket nevelő vagy tervező családokat az otthonhoz jutásban. 2023. végével a városokban a normál CSOK nem igényelhető tovább, helyette egy kamattámogatott hitel, a CSOK Plusz elérhető gyermeket vállaló házaspárok számára. A CSOK preferált kistelepüléseken igényelhető változata, a falusi CSOK továbbra is él, méghozzá emelt összegekkel. Az útmutatóban röviden írunk a változásokról, majd az eredeti CSOK feltételeket olvashatod.

  frissítve: 2024. január 8.