Hasznos alapterület

A hasznos alapterület a lakásnak vagy háznak az a része, ahol a belmagasság legalább 190 cm. Beleszámítanak a lakás lakószobái, a konyha, a fürdő, a WC, a tárolóhelyiségek, a mosókonyha stb., de például a garázs és a pincehelyiségek nem. Az erkély és a terasz csak akkor számítanak, ha fallal vagy üveggel körül vannak határolva, egyébként ezek sem számítanak a hasznos alapterületbe. Lakószoba mérete 6 m2-nél nem lehet kisebb. A 30 m2-t meghaladó lakásoknak legalább egy szobájának el kell érnie a 16 m2-t.

A természetes megvilágításra is vonatkoznak előírások, tehát az ablakok, bevilágítók mérete sem mindegy. Huzamosabb tartózkodásra alkalmas helyiségben a hasznos alapterület és a bevilágító felület aránya legalább 1:8 kell, hogy legyen, indokolt esetben lehet 1:10, felülről történő megvilágítás esetén 1:10 lehet.

A hasznos alapterületnek különös jelentősége van a CSOK támogatás esetén, ahol sok előírás vonatkozik az ingatlanra, amit vásárolhatsz vagy építtethetsz a támogatás igénybevételével. A CSOK rendelet ezeket részletesen listázza.

Ezek is érdekelhetnek