Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ): minden, amit tudnod kell róla 2024-ben

Ha szereted saját kézben tartani a pénzügyeidet, akkor a nyugdíj-előtakarékossági számlát (NYESZ) érdemes választanod. Itt ugyanis magad dönthetsz arról, mibe fekteted azt a megtakarítást, melyet a nyugdíjas éveidre teszel félre.

Mit mond szakértőnk?Bezár

Ha szereted saját kézben tartani a pénzügyeidet, akkor a nyugdíj-előtakarékossági számlát (NYESZ) érdemes választanod. Itt ugyanis magad dönthetsz arról, mibe fekteted azt a megtakarítást, melyet a nyugdíjas éveidre teszel félre.

Az állami nyugdíjra alapozni a nyugdíjas éveidet egyre kevésbé tűnik kiszámítható és biztonságos megoldásnak. A jelenlegi nyugdíjrendszer az idő előrehaladtával egyre kevésbé fogja tudni biztosítani a nyugdíjasok életszínvonalának fenntartását a jelenlegi életszínvonalon. A változások várhatóan már a következő évtizedben elkezdődnek.

Éppen ezért fontos, hogy még időben kezdj el gondoskodni a majdani nyugdíjad megalapozásáról! Minél fiatalabb vagy, erre annál több az esélyed, igaz, egyre jobban szükséged is van rá.

A nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) egy rugalmas és olcsó módja a nyugdíjcélú öngondoskodásnak. Sőt, a többféle lehetőség közül ez a legolcsóbb. De nem csak olcsó, hanem a legnagyobb szabadságot is adja abban, hogy mibe is fektesd be a pénzedet. Ez egyben azt is jelenti, hogy itt nem fogsz befektetési segítséget kapni, és nem veszik le mások a legjobb befektetés kiválasztásának felelősségét a te válladról. Ezáltal akár még tőkeveszteség is érhet. A nyugdíj-előtakarékossági számla pont ezért a legizgalmasabb az összes nyugdíj-megtakarítási lehetőség közül, ugyanakkor jártasnak kell lenned hozzá a befektetések terén.

A NYESZ további előnye az adóvisszatérítés. Minden más nyugdíj-előtakarékosságtól függetlenül, a NYESZ-szel önmagában 100 000 forintot is visszaigényelhetsz a személyi jövedelemadódból. Ez az összes más nyugdíjcélú és egészségpénztári megtakarítással együtt évente legfeljebb 280 000 forint lehet.

A nyugdíj-előtakarékossági számlán az egyes befektetések adásvételei után tranzakciós díjat kell fizetned, ezért érdemes viszonylag kevés pénzmozgással, és lehetőleg minél hosszabb futamidejű megtakarítással jól megalapozni a nyugdíjvagyonodat.

A NYESZ rugalmassága egyszerre lehet előny és hátrány. A rendszeres és nyereséges megtakarításhoz - mint ahogy minden más, kockázatot hordozó befektetés esetében is - nagy önuralomra és odafigyelésre van szükség, ezért mielőtt a nyugdíj-előtakarékossági számla mellett döntesz, érdemes megismerkedned a részletekkel.

 • Írta: Bodor Anna
 • frissítve: 2024. március 21.
 • promóció

A nyugdíjcélú öngondoskodás elengedhetetlen napjainkban, hiszen az állami nyugdíjrendszer már nem lesz képes teljes mértékben fedezni az időskori megélhetésedet. A magánnyugdíj felépítésére többféle lehetőséged is van. A nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) segítségével rugalmasan és olcsón tudsz megtakarítani. Útmutatónk segítségével ismerd meg ennek a befektetésnek a működését, az előnyeit és a hátrányait.

Egyre fontosabb, hogy magadról gondoskodj

Napjainkban rengeteget lehet hallani a közelgő nyugdíjkatasztrófáról és az öngondoskodás fontosságáról. A rémhírek hatására szinte mindenkinek megfordul a fejében a megtakarítás. De vajon hogyan érdemes nekiállni egy magánpénzből felépített nyugdíj-kiegészítés felépítésének és hogyan segítik a takarékoskodást a különböző államilag támogatott nyugdíj előtakarékossági termékek?

A pénzügyi döntésekben kiemelt szerepet játszanak a szokások. Különösen igaz ez a megtakarításra. A spórolást sokszor a rossz pénzügyi automatizmusok akadályozzák. A plázában tett gyakori látogatások, az évi több nyaralás vagy teljes fizetés elköltése a hónap végére mind olyan beidegződések, amelyek veszélybe sorolják a nyugdíjaskori megélhetésedet (és más hosszabb távú céljaidat).

A feladat, hogy a rossz szokásokat kiiktasd és olyan szokásokat alakíts ki amelyek nyugodt időskort szolgálják.

Nyugdíj előtakarékossági számlát nyitó boldog család

A legtöbb ember szereti a könnyebb utat választani. Ha szeretnél rendszeresen megtakarítani, akkor érdemes minél egyszerűbbé tenni a megtakarítást eredményező döntéseket. Ha például napi költési limiteket állítasz be a telefonodon, akkor a túlköltekezés plusz energiát fog igénybe venni (hiszen át kell állítanod a korlátot a mobilbankodban), ezért kevésbé leszel hajlamos arra, hogy átlépd a napi keretet.

De vajon mi a helyzet a nyugdíj-megtakarítás esetében?

olyan pénzügyi termékek, amelyek segítségével könnyebb lesz rendszeresen megtakarítani és kitartani a nyugdíjcélod mellett.

Ha a nyugdíj-előtakarékossági számlára (NYESZ) esik a választásod, akkor érdemes tisztában lenned azzal, hogy milyen pszichológiai tényezők segítik a szokások kialakulását, hiszen ez a nyugdíj-megtakarítási termék jóval több szabadságot biztosít neked mint a másik két opció. Azonban ne felejtsd el, hogy ez a szabadság nagyobb önállóságot és felelősséget is jelent.

Nézzük meg jobban, hogyan működik!

Mi az a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ)?

A nyugdíj-előtakarékossági számla (vagy röviden NYESZ) egy államilag támogatott nyugdíj megtakarítási forma. A nyugdíj-előtakarékossági számládon összegyűjtött pénz után évi 20 százalékos adó-visszatérítést lehet igényelni, amelyet a saját személyi jövedelemadódból kapsz vissza.

A NYESZ számla gyakorlatilag egy értékpapírszámla, amire akkor és annyit fizetsz be, amennyit akarsz. A pénzedet neked kell kezelned, vagyis neked kell eldöntened, hogy milyen pénzügyi eszközöket (állampapírokat, részvényeket, devizákat stb.) veszel a pénzedből.

Az adó-visszatérítés összege évente maximum 100 000 forint, amelyet csak a NYESZ-R (vagyis az elsőként nyitott nyugdíj-előtakarékossági számlád) után vehetsz igénybe. A legmagasabb mértékű adójóváírást évi 500 000 forint befizetésével érheted el, hiszen ennek 20 százaléka a 100 000 forint.

A nyugdíj-előtakarékossági számla egyik legfontosabb jellemzője a rugalmasság.

Ez a nyugdíj-megtakarítási forma nem fizet előre meghatározott hozamot a befizetéseid után, hiszen a szerzett haszon teljes mértékben az általad hozott befektetési döntésektől függ. A lényeg, hogy a befizetett összegből állampapírokat, befektetési alapokat és értékpapírokat vásárolsz. A hozamot az határozza meg, hogy az általad választott eszközök hogyan teljesítenek.

A nyereséges befektetés eléréséhez kulcskérdés, hogy hogyan válogatod össze a portfóliódba tartozó elemeket. Ezen döntések meghozatalához elengedhetetlen a pénzügyi szakértelem, az érdeklődés és az is lényeges, hogy mennyi időd van a megfelelő tájékozódásra.

Segítünk összehasonlítani a nyugdíj előtakarékosságokat!
Partnerünk, a GRANTIS Hungary Zrt. szakértőjével
 • átbeszélitek az igényeidet,
 • ezek alapján versenyeztetjük az ajánlatokat,
 • végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod.
Promóció

Milyen előnyei vannak a nyugdíj-előtakarékossági számlának?

A nyugdíj-előtakarékossági számlának számtalan olyan sajátossága van, ami miatt érdemes ezt a megtakarítási formát választanod.

1. Rugalmas

A nyugdíj-előtakarékossági számla teljes mértékben igazodni tud az élethelyzetedhez. Nincs előre meghatározott összeg, amit rendszeresen be kell fizetned. Te döntheted el, hogy milyen gyakorisággal és mennyi pénzt fizetsz be a számládra.

Abban is teljesen szabad kezet kapsz, hogy milyen értékpapírok, állampapírok és befektetési alapok kerülnek a portfóliódba. Szabadon lehetsz kockázatkerülő vagy vállalhatsz nagyobb rizikót. Azonban ne felejtsd el, hogy ezek a döntések felelősséggel is járnak, és így könnyen hátránnyá válhatnak.

2. Olcsó

A nyugdíj-előtakarékossági számla fenntartása alacsony költségű lehet. Ennek az az oka, hogy a befektetési döntéseidet szakértői támogatás nélkül hozod meg, így nem kell senkinek jutalékot fizetned. Természetesen a számlavezetésnek van egy alacsony alapdíja.

Ezenkívül a tranzakciók után kell fizetned, amire azonban érdemes odafigyelni. Ha gyakran váltogatsz a különböző befektetési lehetőségek között, akkor azzal megdrágíthatod a NYESZ-számla fenntartását. Érdemes inkább alaposan megfontolni a döntéseidet és csak ritkán lépni, amikor biztos vagy a dolgodban.

3. Állami támogatás

A NYESZ-számlák után is jár az évi 20 százalékos adójóváírás (mint a nyugdíjbiztosítás és az önkéntes nyugdíjpénztár esetében), amely évente maximum 100 000 forintot jelenthet. Ez azonban független más adó-visszatérítésektől, vagyis a NYESZ után teljesen önálló adóvisszatérítés jár.

Annyi megkötés van csak, hogy az összes adó-visszatérítés, mely az önkéntes pénztári (nyugdíj-, egészség- és önsegélyező-, utóbbi kettő összevonva is) és a nyugdíjbiztosítási adó-visszatérítéseket is tartalmazza a NYESZ-szel együtt, évi legfeljebb 280 000 forint lehet. A NYESZ után járó adóvisszatérítés a NYESZ-re érkezik.

Gergely Péter kollégám egy interjúban ezeket részletesen kifejtette és más hasznos tanácsokat is mond az adóoptimalizálásra.

4. Biztonságos

Nyugdíj-előtakarékossági számlát csak hosszabb múlttal rendelkező, megbízható és az Európai Unió által hozott előírásoknak, illetve a hazai szabályozásnak is megfelelő pénzintézetnél nyithatsz. Azt se felejtsd el, hogy a számládon összegyűjtött pénzre garanciát vállal a Befektető-védelmi Alap (vagyis a Beva).

Eddig jól hangzik, ugye? Sajnos vannak hátrányai is a NYESZ-nek, elmondjuk ezeket is.

Milyen hátrányai vannak a nyugdíj-előtakarékossági számlának?

Mielőtt elköteleződsz a nyugdíj-előtakarékossági számla mellett, érdemes megismerned a hátrányait is.

1. Pénzügyi szakértelmet igényel

A nyugdíj-előtakarékossági számla esetében neked kell meghoznod a pénzügyi döntéseket. Ha rosszul választasz, akkor akár veszteségesen is kijöhetsz egy-egy befektetésből. Különösen igaz ez akkor, ha a befektetésid közé egyedi részvényeket is szeretnél választani.

Ha úgy érzed, hogy nincs meg a kellő tapasztalatod, illetve nem szívesen töltenéd az idődet azzal, hogy megtanuld a befektetés alapvető ismereteit, akkor érdemes szétnézned más nyugdíj-előtakarékossági lehetőség között is, vagy kockázatmentes inflációkövető állampapírt választanod.

2. A futamidő lejárta az aktuális nyugdíjkorhatár eléréséhez kötött

A nyugdíj-válság egyik várható hozadéka a nyugdíjkorhatár emelkedése. A NYESZ futamideje az éppen aktuális nyugdíjkorhatárhoz kötött, ami azt jelenti, hogy követni fogja az esetleges emelkedést.

Ezzel szemben a nyugdíjbiztosítás a szerződéskötés pillanatában érvényes szabályozást veszi alapul (vagyis, ha most indítasz nyugdíjbiztosítást, akkor a 65. születésnapodon biztosan hozzáférhetsz a pénzedhez).

3. Nincs lehetőség kedvezményezett kijelölésére

A NYESZ öröklése bonyolult és költséges, mivel nem jelölhetsz ki kedvezményezettet. Ennek hiányában lefolytatásra kerül az örökösödési eljárás, amely akár hónapokig is eltarthat. Ha nem egyenes ági öröklésre kerül sor, akkor a hagyaték után örökösödési illetéket is fizetni kell.

4. Minden tranzakció után díjat kell fizetni

Habár a NYESZ fenntartása alapesetben nagyon olcsó, aktív használat során mégis súlyosak lehetnek a költségeid. Ha az értékpapírokkal napi szinten kereskedsz, akkor a tranzakciós díjak miatt biztosan magasak lesznek a kiadásaid.

Különösen igaz ez az alacsony összegekkel való kereskedésre, hiszen általában meg van határozva egy minimum tranzakciós díj, amit minden esetben fel fog számítani a pénzintézet.

NYESZ tanácsadóval befektetési lehetőségekről beszél egy házaspár

Nyugdíj-előtakarékossági számla: milyen befektetési lehetőségek közül választhatok?

A nyugdíj-előtakarékossági számla lényege, hogy az általad befizetett pénzből különböző értékpapírokat vásárolsz. A megtakarításod rengeteg különböző pénzügyi eszközben lehet (például értékpapírokban, állampapírokban, kötvényekben, befektetési alapokban, ETF-ekben vagy árupiaci termékekben), de a rendelkezésedre álló kínálat függ attól, hogy melyik pénzintézetet választod.

A nyugdíj-előtakarékossági számla a gyakorlatban 3 különböző részre oszlik:

 1. pénzszámla: ez egy olyan számla, ahol az általad befizetett pénz gyűlik. Ezt az összeget kell befektetned különböző pénzügyi eszközökbe, ha azt szeretnéd, hogy hozamot termeljen a megtakarításod.
 2. értékpapírszámla: ez egy olyan számla, amely az értékpapírjaid számontartását szolgálja.
 3. letéti számla: ez egy olyan számla, amely a nyomdai úton létrehozott értékpapírok bejegyzését teszi lehetővé. Természetesen előfordulhat, hogy ilyen értékpapírokat nem vásárolsz, ilyenkor letéti számla nem tartozik a nyugdíj-előtakarékosságodhoz.

Azonban ne felejtsd el, hogy a NYESZ sem képes arra, hogy teljes szabadságot nyújtson a befektetések terén. A 2005-ben hozott NYESZ-törvény szigorúan szabályozza a használható pénzügyi termékeket.

Egyrészt meghatározza, hogy a befizetések csakis forintban lehetségesek. Ez a szabály kijátszható néhány pénzintézetnél azzal, hogy a már befizetett forintot más devizára váltod át.

Másrészt csak olyan pénzpiaci eszközöket vásárolhatsz, amelyek szabályosan bevezetésre kerültek Magyarországon és az Európai Gazdasági Térségben.

Oké, de ez mit jelent a gyakorlatban? Azt hogy például nem fizethetsz be a nyugdíj-előtakarékossági számládra dollárt és nem vásárolhatsz Microsoft részvényeket sem.

Hogyan nyithatok nyugdíj-előtakarékossági számlát?

Magyarországon jelenleg hét banknál (CIB Bank, Erste Bank, K&H Bank, MBH Bank, OTP Bank, UniCredit Bank) illetve két befektetési szolgáltatónál (Equilor, KBC Equitas) nyitható nyugdíj-előtakarékossági számla. 2024. február 2 óta a Magyar Államkincstárnál is nyitható nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), amelyen bármely forint alapú magyar állampapírt meg lehet vásárolni. A NYESZ-hez díjmentes értékpapírszámlával kell rendelkezni a kincstárnál, ha ez megvan, akkor arra 5 000 forintot be kell fizetni előbb, majd utána azonnal megnyitható a NYESZ az ügyfélkapun keresztül online, vagy személyesen a kincstári kirendeltségeken. A kincstári NYESZ a Webkincstáron és Mobilkincstáron keresztül is kezelhető.

A NYESZ számlavezetőknél a számlanyitás folyamata egyszerű és sok esetben online is elvégezhető. Első lépésként érdemes végiggondolnod, hogy melyik szolgáltatót szeretnéd választani. Például vedd számításba, hogy:

 • az adott pénzintézetnél mekkora a számlavezetési díj, tranzakciós díj, állományi díj,
 • milyen befektetési lehetőségeid lennének
 • rendelkezik-e megbízható pénzügyi múlttal a szolgáltató
 • a számlanyitás mellé járnak-e olyan edukációs tartalmak, amelyeknek a segítségével könnyebben bele tudsz tanulni a befektetések világába. Az is lényeges, hogy a befektetéseid teljesítménye mennyire átlátható.
 • megbízható-e az infrastruktúra és folyamatosan hozzá tudsz-e férni a megtakarításaidhoz.

Gondold végig, hogy milyen pénzpiaci eszközöket szeretnél használni, és vizsgáld meg, hogy melyik megoldás illeszkedik a legjobban a terveidhez. A hozzád illő opció megtalálása azért fontos, mert a már létrehozott számla megszüntetése költséges és bonyolult lehet. Azt se felejtsd el, hogy az állami adó-visszatérítést csak a megjelölt (NYESZ-R) számlád után kaphatod meg.

NYESZ számla nyitása utáni dokumentumok elolvasása

A számlanyitás általában akkor lehetséges online, ha az adott szolgáltatónál már van normál értékpapírszámlád. Ha még nem állsz ilyen kapcsolatban a pénzintézettel, akkor személyes ügyintézésre lesz szükséged. Ilyenkor ne felejtsd otthon:

 • az adókártyádat
 • a személyi igazolványodat, útleveledet vagy jogosítványodat
 • és a lakcímkártyádat.

A számlanyitás legalább 5 000 forint befizetésével válik érvényessé. Ezt elintézheted a személyes számlanyitással egybekötve, közvetlen átutalással, de akár a már meglévő normál értékpapírszámládról is átvezetheted az összeget.

Milyen feltételei vannak a nyugdíj-előtakarékossági számla nyitásának?

A nyugdíj-előtakarékossági számla megnyitásához minimális követelményeknek kell csak megfelelned és rendszeres befizetési kötelezettséged sincs:

 • nagykorúnak kell lenned (de nyugdíjasként van lehetőséged a számlanyitásra)
 • kell legyen adóazonosítód (amely külföldi vagy belföldi egyaránt lehet), személyazonosításra alkalmas igazolvánnyal és lakcímkártyával
 • be kell fizetned az 5 000 forintos indulóösszeget.

Mennyibe kerül a nyugdíj-előtakarékossági számla?

A nyugdíj-előtakarékossági számlák esetében 3 különböző díjjal kell számolnod:

 1. számlavezetési díj
 2. tranzakciós díj
 3. állományi díj.

A számlavezetés egy alacsony díjat, jelent, amelynek az éves minimuma 2 000 forint.

A tranzakciós díj azt jelenti, hogy minden értékpapír-eladás és -vétel után fizetned kell egy kisebb összeget. Ennek a mértéke változó pénzintézetenként, sőt az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem kell tranzakciós díjat fizetned (ez akkor szokott jellemző lenni, ha állampapírokat vásárolsz, vagy a pénzintézet által kezelt alap befektetési jegyeket vásárolod meg).

Ha aktívan kereskedsz az értékpapírokkal, akkor érdemes nagy figyelmet fordítani a tranzakciós díjak összehasonlítására, mielőtt elköteleződsz egy szolgáltató mellett.

Az állományi díjat a megtakarításod értéke és a portfóliódban szereplő eszközök határozzák meg.

Sajnos a NYESZ költségszerkezete sokszor nehezen átlátható, mert nincsen egység a szolgáltatók között. Előfordulhat, hogy egy pénzintézet összevonja a számlavezetési és az állományi díjat, vagy befektetési eszközönként határozza meg, hogy mekkora összeget kell fizetned.

A dolgodat ebben az esetben a TKM sem könnyíti meg, ugyanis ennél a nyugdíj-megtakarítási formánál nem lehet megadni ezt a mutatót.

A nyugdíj-előtakarékossági számla költségei a megtakarítás mértékétől és a befektetési magatartástól függően teljesen egyedien alakulnak.

Fontos, hogy a NYESZ számlára történő első befizetés összegéig nincsen tranzakciós költség. Ez azonban kétféle eljárást jelenthet. Vannak olyan szolgáltatók, ahol csak az első befizetés után díjmentes a tranzakció, míg más pénzintézeteknél minden befizetés után van egy ingyenes tranzakciód.

Banki tanácsadó mutatja a számítógép képernyőjén, hogy a NYESZ-ben lévő pénzt hogyan lehet kivenni

Hogyan férhetek hozzá a megtakarításomhoz?

A nyugdíj-előtakarékossági számla egy hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarítási forma, így a futamidő is ezekhez a célokhoz van igazítva. A futamidő lejártához két feltételnek egyszerre kell teljesülnie:

 • elérted az éppen érvényben lévő nyugdíjkorhatárt
 • eltelt 10 év a számlanyitás óta.

Ha ezt a két feltételt teljesíted, akkor adómentesen férhetsz hozzá a megtakarításodhoz.

Azonban előfordulhat, hogy nem tudod teljesíteni ezeket a kritériumokat. Ilyen esetben vajon mik a következmények?

NYESZ megszüntetése

A NYESZ megszüntetésekor az egyik fontos kiadást az adóterhek jelentik. A kamatjövedelem, az osztalékból származó jövedelem és az árfolyamnyereségből származó jövedelem után egységesen 15 százalékot kell fizetned személyi jövedelemadóként és 13 százalékot szociális hozzájárulásként.

Ezenkívül extra költséget jelenthet az is, hogy az osztalékot fizető cég székhelyeként bejegyzett országnak is fizetned kell (ez az összeg országonként eltérő).

További veszteséget jelenthet az is, ha a nyugdíj-előtakarékossági számládat a nyugdíjkorhatár elérése előtt megszünteted. Ilyenkor vissza kell fizetned az összes adó-visszatérítést egy 20 százalékos büntető többlettel növelve.

A fentiek megmutatják, hogy a nyugdíj-előtakarékossági számla idő előtti megszüntetése súlyos költségeket von maga után, ezért csak a legvégső esetben érdemes ehhez a megoldáshoz folyamodnod.

Ha megszünteted a nyugdíj-előtakarékossági számládat, akkor a pénzt csak egy összegben veheted fel. El kell adnod az összes értékpapírodat és a pénzszámlán lévő teljes megtakarítást át kell utalnod a folyószámládra. Arra nincs lehetőséged, hogy a pénznek csak egy részét használd fel.

A nyugdíj-előtakarékossági számla megszüntetése mellett van egy másik opciód is. Lehetőséged van arra, hogy a NYESZ-t TBSZ számlává alakítsd. Azonban ilyenkor is kell veszteséggel számolnod. Egyrészt az értékpapírok átvezetésének költségei vannak, másrészt a váltás évében, illetve azt megelőző évben kapott adókedvezményt 20 százalékos büntetőkamattal növelve vissza kell fizetned.

Hogyan öröklődik a nyugdíj-előtakarékossági számla?

A nyugdíj-előtakarékossági számla öröklés szempontjából nem túl előnyös választás. A NYESZ esetében nincs lehetőség kedvezményezett megjelölésére, ezért az örökösödési eljárás megkerülhetetlenné válik. Ennek több kellemetlen következménye is lehet:

 • az öröklés folyamata akár hónapokig is elhúzódhat
 • ha nem egyenes ági örökösökről van szó, akkor örökösödési illetéket kell fizetni a hagyaték után.

Az örökséghez két módon lehet hozzájutni. Van lehetőség arra, hogy az örökös értékpapírszámlájára kerüljenek az örökölt NYESZ számlán lévő értékpapírok. Ez az új számla nem lehet NYESZ-R vagy TBSZ. Ha ezt az opciót választod akkor elkerülheted az adófizetést.

Ha nem szeretnél az értékpapírokkal bajlódni, akkor dönthetsz az eladás és a pénzszámlára történő átvezetés mellett is.

Összefoglaló

A nyugdíj-előtakarékossági számla egy rugalmas, olcsó, ugyanakkor nagy felelősséggel járó nyugdíj megtakarítási opció. Ha érdekel a befektetések világa és szívesen töltöd az idődet pénzügyi tájékozódással, akkor érdemes megfontolnod a lehetőséget.

Azt se felejtsd el, hogy a NYESZ önfegyelmet és előrelátást követel meg, hiszen nincs egy meghatározott összeg, amit havonta be kell fizetned. Ha hajlamos vagy szem elől téveszteni a hosszú távú terveidet, akkor célszerű egy kötöttebb megtakarítási formával próbálkoznod, ahol a befizetés kötelező. Ilyen a nyugdíjbiztosítás.

Maradtak kérdéseid a NYESZ-ről?

 • Lehet több nyugdíj-előtakarékossági számlám?

  Igen! Szabadon nyithatsz több nyugdíj-előtakarékossági számlát, ugyanakkor nem igényelhetsz minden befizetésed után adó-visszatérítést. Az állami támogatás csak a megjelölt, NYESZ-R számla után érvényesíthető.

  Ha szeretnél magasabb adókedvezményben részesülni, akkor a NYESZ mellett érdemes lehet nyugdíjbiztosítást vagy önkéntes nyugdíjpénztári/egészségpénztári/önkéntes számlát is indítanod. Így összesen 280 000 forint évi adó-visszatérítésre tehetsz szert, míg kizárólag a NYESZ után évi 100 000 forint igényelhető maximum.

  Az adóvisszatérítés legfeljebb a befizetett személyi jövedelemadód után érvényesíthető, azaz a 280 000 forintos maximális visszatérítés csak akkor érhető el, ha van ennyi szja befizetésed egy évben.

 • Válthatok nyugdíj-előtakarékossági számlát?

  Igen, a nyugdíj-előtakarékossági számla esetében is van lehetőséged a váltásra. Ha úgy érzed, hogy egy másik pénzintézetnél kedvezőbbek lennének a feltételek, akkor ellenőrizd le, hogy az általad vásárolt értékpapírok elérhetőek-e az új szolgáltatónál.

  Ha a portfóliód elemei nem feleltethetők meg teljesen, akkor az értékpapírjaid egy részét el kell adnod a csere érdekében.

 • Megéri nyugdíj-előtakarékossági számlát nyitnom?

  Ha jártas vagy a befektetések világában, esetleg szívesen szánsz időt a tanulásra, akkor jó választásnak bizonyulhat számodra a NYESZ. A kérdés eldöntésében az is fontos szerepet játszik, hogy mennyire vagy motivált az önálló megtakarításra.

  Ha úgy érzed, hogy a NYESZ rugalmassága inkább az előnyödre válna, akkor érdemes belevágnod ebbe a nyugdíjcélú megtakarításba.

 • Hogyan befolyásolja a nyugdíj-előtakarékossági számla futamidejét a rokkantság?

  Ha a nyugdíj-előtakarékossági számla tulajdonosát a futamidő alatt rokkanttá nyilvánítják, akkor előrébb tolódik az adómentesség kezdete. Ilyen esetben a pénz már a 3. év után adómentesen felvehető. Azonban ne felejtsd el, hogy a nyugdíjas kor elérése ilyenkor is feltétele annak, hogy elkerüld az állami támogatás visszafizetését büntetőkamattal együtt.
Segítünk összehasonlítani a nyugdíj előtakarékosságokat!
Partnerünk, a GRANTIS Hungary Zrt. szakértőjével
 • átbeszélitek az igényeidet,
 • ezek alapján versenyeztetjük az ajánlatokat,
 • végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod.
Promóció
Bodor Anna
Bodor Anna Pénzügyi szakértő
Bodor Anna Pénzügyi szakértő

Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.

Legfrissebb útmutatóink nyugdíj megtakarítás témában

 • MBH Nyugdíjpénztár 2024
  Nyugdíj megtakarítás

  MBH Nyugdíjpénztár 2024

  A magyarországi nyugdíjpénztárak, közte az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár is ösztönzik a hosszú távú megtakarítást és a felelősségteljes pénzügyi tervezést, amivel hozzájárulnak az időskori anyagi biztonságodhoz. A befizetéseidre ráadásul adójóváírást vehetsz igénybe. Tudj meg mindent az MBH Nyugdíjpénztárról!

  frissítve: 2024. június 22.
 • Prémium Nyugdíjpénztár 2024
  Nyugdíj megtakarítás

  Prémium Nyugdíjpénztár 2024

  Ismerd meg a Prémium nyugdíjpénztárban kezelt nyugdíjvagyonod előnyeit! És hogy ez miért fontos? A nyugdíjas évekről szóló öngondoskodás egyre nagyobb reflektorfénybe kerül a magyar társadalom fokozatos elöregedése miatt, így egyre több szó esik az önkéntes nyugdíjpénztárakról is. Az egyéni érdekeken túl, a közösségi megtakarításokat is ösztönzik azzal, hogy a nyugdíjpénztárak által kezelt vagyon növekedése kihat a gazdaságra és a megtakarítók pénzének biztonságára is. Mindezt az állam adó-visszatérítéssel is ösztönzi.

  frissítve: 2024. június 22.
 • OTP Nyugdíjpénztár 2024
  Nyugdíj megtakarítás

  OTP Nyugdíjpénztár 2024

  Az OTP Nyugdíjpénztár egy olyan megtakarítási forma, amellyel gondoskodhatsz a nyugdíjas éveid anyagi biztonságáról. Ha szükséges, előbb is hozzáférhetsz a pénzedhez, de a legjobb, ha tényleg a nyugdíjas éveidre képzel megtakarítást. Ebben az útmutatóban bemutatjuk hogyan működik ez a fajta megtakarítás, és milyen szolgáltatásokat kínál az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár.

  frissítve: 2024. június 22.