Így használd a mobilodat QR-kódos fizetésre

A mobiltelefonod, miközben alkalmassá vált a bankkártyával történő fizetésre bankkártya nélkül világszerte, egy új fizetésre is alkalmassá vált belföldön: a QR-kódos fizetésre. Megmutatjuk hogyan működik.

Mit mond szakértőnk?Bezár

A mobiltelefonod, miközben alkalmassá vált a bankkártyával történő fizetésre bankkártya nélkül világszerte, egy új fizetésre is alkalmassá vált belföldön: a QR-kódos fizetésre. Megmutatjuk hogyan működik.

A QR-kódos fizetés nem egy új lehetőség, azonban újdonságnak számít, hogy ebből egy hazai fizetési szabvány állt össze.

A QR-kódos fizetés úgy segítheti egy bankkártyás vásárlás alternatívájaként működő fizetési mód elterjedését, hogy ehhez azt az eszközt használja fel, amit amúgy is mindig magadnál hordasz: a mobiltelefont. Ennek kameráján keresztül kapcsolod össze a bankod mobilalkalmazását a kereskedő kasszájánál megjelenő QR-kóddal.

Az így beolvasott adatokat a bankkártyás fizetési módhoz hasonlóan emberi beavatkozás, azaz tévesztés nélkül használja fel a mobilalkalmazásod egy átutalás indítására, amit jóváhagyásod után a kereskedő azonnal meg is kap, a bankkártyás fizetéssel ellentétben.

A QR-kódos fizetést kötelezően ingyenessé tette az állam 2022 végén, így az ilyen módon történő fizetés díjmentes a számodra. A QR-kódos fizetés 2024. január végétől minden hazai banknál elérhető a banki mobilalkalmazásból.

 • Írta: Homa Péter
 • frissítve: 2024. január 12.
 • promóció

A QR-kódos fizetés egy feltörekvőben lévő fizetési mód Magyarországon. Ez elsősorban abból következhet, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy fizetési szabványt épített rá, amit aztán az állam ingyenessé tett, hogy ezzel segítse az elterjedését a szintén ingyenes alternatíva, a bankkártyás fizetés mellett. Ebben az útmutatóban megismerkedhetsz a hazai azonnali fizetési rendszerre (AFR) épülő QR-kódos fizetéssel és bemutatjuk az alternatíváit is.

Mi az a QR-kód?

A QR-kód az angol Quick Response, azaz a gyors válasz szóból jött létre. Kétdimenziós vonalkódnak vagy pontkódnak is hívják, de mára már győzött a QR-kód megnevezés. A névhasználat a japán Denso Wave cégé, de a QR-kód kifejezés szabadon használható világszerte.

A QR-kódot 1994-ben fejlesztették ki. Elsőként a Toyota autógyártó cég használta a QR-kódokat az autóik gyártás közbeni nyomon követésére.

A QR-kód aztán nagyon elterjedt az élet minden területén. Különösen népszerű lett Japánban, ahol számos plakáton, hirdetésen szerepel, de ma már ugyanez lényegében Európára, Magyarországra is elmondható. Mindenki szkennelt már be QR-kódot, azzal pedig, hogy fizetési módként is elterjedt, a fizetések során is elfogadott adatátviteli módszer lett.

Ehhez azonban kellett a mobiltelefon, amelynek a kamerája és a kamerát támogató szoftvere képes kiolvasni a QR-kód tartalmát, mely lehet egyébként bármilyen szöveg, sőt, kép is. Leggyakrabban egyébként webcímek átküldésére használják.

A QR-kód nagy előnye a gyorsaság és egyszerűség mellett a magas hibatűrő-képesség. A QR-kódot bármilyen szögben elforgatva is könnyen ki tudja olvasni a szoftver, még úgy is, hogy egy háttérkép van mögötte.

QR kód beolvasása egy kávézóban mobiltelefonnal

Hogyan lehet QR-kóddal fizetni?

Ebben a fejezetben az azonnali fizetési rendszerhez (AFR) kapcsolódó QR-kódról lesz szó. A többi hazai QR-kódos fizetési lehetőségről lejjebb, egy külön fejezetben olvashatsz.

2024. szeptember 1-től a hazai mobilalkalmazások mindegyikének kötelezően tudnia kell kezelni a QR-kódos fizetést. Ezt alapvetően kereskedelmi fizetésekre találták ki, azaz olyan fizetésekre, amit most bankkártyával is fizetsz. De ettől függetlenül magánszemélyként is generálhatsz ilyen kódot a banki mobilalkalmazásodban, több applikáció is nyújtja ezt a szolgáltatást.

Ennek előnye, hogy a partnered így teljesen ingyenesen fizethet neked, hiszen a QR-kóddal indított fizetés Magyarországon díjmentes.

A QR-kód leggyakrabban valamely kijelzőről olvasható be, hiszen az adatok minden fizetésnél egyediek, az összeg legalábbis biztosan. A banki mobilalkalmazásból indítva a QR-kód olvasást, a szoftver által kiolvasott és értelmezett adatokból a mobilalkalmazás előállítja az átutalási űrlapot. Így azon előre kitöltve megjelenik a kedvezményezett neve, a kedvezményezett bankszámlaszáma és az átutalandó összeg forintban. Emellett közlemény és sok egyéb adat is megadható.

Az MNB egy külön portált hozott létre a hazai QR-kódos fizetés elterjesztésére. A QR-kódos nyílt szabványt azon belül erről az oldalról tudod letölteni. Ebből a szabványismertető PDF-ből láthatod, hogy milyen sok információt tartalmazó mező szerepel még a QR-kódban.

A vásárlás összege nem mindig szerepel a QR-kódban

Láthatod azt is, hogy a QR-kódban csak a számlatulajdonos neve és a bankszámlaszám a kötelező információ, még az összeg sem (azt a pénzt küldő személy is beírhatja). Természetesen a kereskedők át fogják küldeni neked az összeget is a QR-kódban.

A QR-kód tehát abban segít, hogy a kereskedelmi fizetést átutalásként kézi adatbevitel és emberi tévesztés nélkül összeállítsd. Innentől kezdve már az átutalást ugyanúgy kell beküldeni a bankba, mint bármely más átutalás esetén, tehát jóvá kell hagyni kétfaktoros ügyfélhitelesítéssel.

Ennyiből tehát biztosan bonyolultabb lesz a QR-kódos fizetés, mint a bankkártyával, így nem lehet majd csak egy egyszerű érintéssel fizetni ezzel a módszerrel.

Viszont, mivel a kereskedők - a bankkártyával ellentétben - azonnal megkapják az átutalással küldött pénzt, ami segíti a likviditásukat, azaz egyből tudnak új árut vásárolni belőle, ezért várhatóan ösztönözni fogják a QR-kódos fizetést.

Mielőtt tovább lépnél, nézd meg a legjobb mobilos bankszámlákat a BiztosDöntés.hu kalkulátorában, amelyekkel a legtöbb számlavezetési kedvezményt érheted el. Az útmutató a QR-kódos fizetés banki mobilalkalmazásbeli bemutatásával folytatódik a kalkulátor alatt.

Bezár
Havonta
számlára érkező jövedelemmel és átlagos költések alapján kalkuláltunk.
Részletes kalkuláció
Bezár
Életkorod
év

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  Rendezés:
  • Bajnok bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Mi ez?
   Havi összköltség 393 Ft Kezdetben 331 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
  • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 498 Ft Kezdetben 352 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • ECO bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 095 Ft Kezdetben 793 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • MBH Kedvezmény Plusz Számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 3 743 Ft Kezdetben 2 215 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Megnézem Részletek

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  QR-kódos fizetések a hazai banki mobilalkalmazásokban

  Az alábbiakban a Gránit Bank mobilalkalmazásában mutatjuk be, hogyan működik a QR-kódos fizetés a gyakorlatban.

  A QR-kódos fizetés azonban minden más hazai banki mobilalkalmazásban is nagyon hasonlóan működik.

  A kereskedő terminálján megjelenő QR-kód generálásához példánkban az Erste Bank George mobilalkalmazását használtuk. Nem minden bank mobilapplikációja tud ilyen, átutalást bekérő QR-kódot generálni, hiszen kötelező szolgáltatásnak csak a QR-kód beolvasása és az azzal indított átutalás számít!

  A QR-kóddal generált bekért átutalás nem tévesztendő össze a fizetési kérelemmel, mely egy kötelező szolgáltatás 2024. szeptember 1-től! Az átutalást bekérő QR-kód generálása viszont nem kötelező szolgáltatás.

  Tehát akkor, áttérve a gyakorlatra, a Gránit Bank eBank mobilalkalmazásának főmenüjéből először az Átutalás ikont kell kiválasztani.

  Gránit mobilbank főképernyő
  A QR-kódos átutaláshoz az Átutalás menüt kell kiválasztani, hiszen ez is egy átutalás

  Az Átutalás menüből az Utalás QR-kód beolvasásával menüt (legalsó) kell kiválasztani.

  Gránit ebank átutalási nézet
  Az Utalás QR-kód beolvasásával menüpontra megnyílik a készülék kamerája, ezzel kell beszkennelned a QR-kódot

  Erre elindul a készülék kamerája és ezzel kell beolvasnod a QR-kódot. A beolvasás nagyon gyorsan megtörténik.

  A személyes adatokat kitakarva láthatod, hogy egy teljesen szokványos átutalást generál a mobilalkalmazás a QR-kódból beolvasott adatokból. A QR-kódos fizetés előnye, hogy nem kell beírnod semmit, csak jóvá kell hagynod az átutalást.

  Innentől kezdve pedig már ugyanúgy megy minden, mint amit az átutalásnál megszoktál, de ez az átutalás - tehát ha azt QR-kóddal indítottad - törvényi előírás alapján ingyenes. Még a pénzügyi tranzakciós illetékkel azonos banki díjat sem kell megfizetned.

  Gránit ebank forint átutalás qr-kód beolvasásából
  A QR-kódból szabályos átutalást készít a mobilapplikáció, előre kitöltve az adatokat

  Biztonságos-e a QR-kódos fizetés?

  Igen. A QR-kódos fizetés, mint átutalás, ugyanolyan jogi védelem és kárvisszatérítési rendszer alá tartozik a csalás ellen, mint a bankkártyás fizetés. A kettőt már több mint 20 éve együtt kezeli a jogszabály, az európai uniós harmonizációval összhangban.

  Ugyanakkor, ahogy a bankkártyás visszaéléseknél, úgy a QR-kódos átutalásnál is az ember a leggyengébb láncszem.

  Ezért felhasználóként figyelned kell arra, hogy mindig meggyőződj arról, hogy csak annak fizess, akinek a személyazonosságáról meggyőződtél!

  Várható, hogy nagy közüzemi szolgáltatók nevében fellépnek majd csalók. Az átutalás név mezőjébe tényleg a szolgáltató neve szerepel majd, ezt azonban átutalásnál nem ellenőrzi a bank, így oda bármit beírhatnak. A bankszámlaszám azonban már a csalóé lesz.

  Természetesen egy ilyen csalás könnyen lenyomozható lesz, hiszen az elektronikus átutalásnak nyoma van, de jobb, ha ki se adod a pénzed a csalónak, minthogy fuss a pénzed után. Ezért mindig győződj meg arról, hogy egy QR-kódos átutalást kérő személy azonos-e azzal, akinek mondja magát! A bankszámlaszámot a szolgáltató számlájáról tudod ellenőrizni, vagy érdeklődhetsz közvetlenül a szolgáltatódnál is, mielőtt fizetsz.

  Összefoglalva: a QR-kódos átutalás és a jogszabály sem véd attól, ha valakinek - akár jóhiszeműen is, de - te magad adod oda a pénzed, mert megtévesztettek!

  Egyéb QR-kódos fizetési lehetőségek Magyarországon

  A QR-kódos fizetés szinte az okostelefonok megjelenésével egyidejű Magyarországon (is). Az OTP Bank kisebb számú (pár százas) elfogadóhelyi hálózatot épített ki QR-kódos fizetés céljára az OTPay mobilalkalmazással, mely másféle fizetésekre is alkalmas volt. A mobilapp azonban később megszűnt, valószínűleg megelőzte a korát.

  Elindult a QR-kódos fizetés terjesztésével a magyar Buxa mobilalkalmazás is 2014-ben. Az e-pénz terjedésében bízó fejlesztő később azonban sajnos kénytelen volt lehúzni a rolót.

  A mobilfizetésben otthonosan mozgó magyar Cellum találmánya lett a mozgó QR-kód, amely több változó QR-kódból áll, így nagyobb terjedelmű információ, például kép átvitelére is alkalmas. A megoldás azonban nem terjedt el sajnos.

  Ma Magyarországon az MNB QR-kód szabványára épülő átutalás mellett négy, egymástól független fizetési megoldás létezik, melyek mindegyike ugyancsak a QR-kódra épül. Ezek azonban nem átjárhatók egymás között, azaz egyik QR-kódja sem alkalmas a másik rendszerében történő használatra!

  Ebben az útmutatóban kizárólag a magyar megoldásokkal foglalkozunk, így nem említjük például a PayPal QR-kódos fizetési megoldását. Ugyancsak nem említünk más, QR-kódra épülő banki megoldásokat, melyek nem kapcsolódnak fizetéshez. Ilyen például a belépés QR-kóddal az internetbankba vagy valamilyen más jogosultság igazolása, mely nem a fizetéshez kapcsolódik.

  Webshopos vásárlás kávézás közben

  Simple Pay fizetés, internetes elfogadás QR-kóddal

  A Simple mobilalkalmazás fejlesztője, az OTP Mobil Kft. kifejlesztett egy saját QR-kódos fizetési rendszert, hogy ezzel a mobilapplikációjából is meghívható legyen egy képernyőn megjelenő internetes fizetés jóváhagyása és a mobilappal is kifizethető legyen a vásárlás.

  Tehát, ha egy asztali számítógépen, laptopon vagy bármilyen képernyőn eljutsz oda, hogy a fizetéskor a Simple Pay online fizetési felülete jelenik meg (hazánkban több ezer webshopban lehet Simple Pay-jel fizetni), akkor nem muszáj belépned a Simple fiókodba a fizetés céljából e-mail cím és jelszó megadásával.

  Helyette a mobilodon futó Simple mobilalkalmazással átveheted a fizetési folyamatot a mobiloddal.

  Ehhez nyisd meg a QR vásárlás menüpontot az alkalmazásban, a kamerával szkenneld be a képernyőn megjelent QR-kódot és utána fizesd ki a megjelölt kártyáddal a mobilalkalmazásodból. A fizetés hatására a vásárlás az eredeti képernyőn magától sikeresen befejeződik.

  Ennek a fizetési megoldásnak az előnye, hogy nem kell belépned a Simple fiókodba a webshopos fizetés során (ha a mobilodon amúgy be vagy lépve a Simple mobilalkalmazásba).

  A pontos folyamatról - képernyőképekkel - az alábbi oldalról tájékozódhatsz.

  Simple Business QR-kód

  A vásárlást támogató QR-kód mellett létezik egy másik QR-kód is a Simple világában. Ez pedig az azonnali átutalásos szabványra épülő Simple Business QR-kód, mely viszont nem azonos az MNB szabványú QR-kóddal, mivel azt kiegészíti egy plusz biztonsági titkosítással is.

  Ezt a csalók nem tudják legenerálni, illetve csak a szabványt elfogadó bankok tudják visszaolvasni. Ezért ezt a QR-kódot jelenleg csak az OTP MobilBank vagy a myRaiffeisen mobilbanki alkalmazás tudja beolvasni, noha az implementációt valamennyi bank számára ingyen biztosítja a fejlesztő.

  Tehát később akár máshol is megjelenhet ennek a QR-kódnak az elfogadása. Ha ilyet látsz, azzal egyébként - felhasználóként - ugyanúgy azonnali átutalásként fizethetsz, mint az MNB szabványú QR-kóddal.

  Csekkfizetés QR-kóddal: iCsekk

  A szabványos gépi fehér és sárga csekkeken régóta kötelező feltüntetni a csekk adatai mellett a QR-kódot is, mely csak az arra szolgáló mobilalkalmazásokkal olvasható be. A posta ugyanis nem tette nyílt szabvánnyá a csekkeken található QR-kódot, vélhetően azért, hogy a csekkek befizetési bevételéből mindenképpen részesüljön.

  Ennek ellenére több bank is kifejlesztette azt a módszert, mely alapján a postai csekkeket a kamerával beolvassa és a rajta látható számokat, szövegeket beszkenneli, majd küldés előtt a felhasználó számára korrigálhatóvá teszi.

  Ezt aztán a normál átutalás díjáért küldi el a banki mobilalkalmazás, ami így nem is lesz ingyenes, hiszen a csekken található adatok beolvasása nem QR-kóddal történt. Ezt a módszert alkalmazza a csekkek befizetésekor a CIB Bank, a Gránit Bank, a K&H Bank és az UniCredit Bank mobilalkalmazása.

  A posta saját mobilalkalmazása az iCsekk. Csak ezen keresztül lehet a csekken szereplő QR-kóddal - és a bankkártyás vásárlás díjával, azaz általában ingyen - befizetni a csekket a QR-kód beszkennelésével.

  A postával történt megállapodás alapján ugyancsak ezzel a módszerrel, tehát bankkártyás befizetéssel biztosítja a csekkek befizetését az OTP Bank OTP MobilBank és az Erste Bank Erste MobilePay nevű mobilalkalmazása, továbbá a bankfüggetlen Simple mobilalkalmazás is. Utóbbiak előnye, hogy nem csak ingyenes a csekk kifizetése a bankkártyával, de az azon szereplő adatok emberi tévesztés nélkül kerülnek át a mobilalkalmazásba, így nem is kell azt korrigálni.

  Az alábbi Youtube videó arról tájékoztat, hogyan működik a sárga és fehér csekkek beolvasása az iCsekk mobilalkalmazásban, de ugyanígy működik a folyamat az OTP és az Erste mobilalkalmazásával és a Simple applikációval is.

  Barion QR-kódos fizetés

  A Barion mobilalkalmazásában is látható egy QR-kód beolvasási lehetőség fizetéskor. Ez még a Barion fejlesztésének hajnalán indult, amikor még e-pénz forgalmazásában gondolkodtak.

  Bariann mobilapp
  A Barion fizetési képernyőjéről is indítható a QR-kódos fizetés

  A Barion a PayU Magyarországról történő kivonulásával szerezte meg az internetes bankkártya elfogadói piac egy jelentős részét, mely a felemelkedését indította el. Ezzel az önálló kereskedelmi fizetés kiépítése viszont háttérbe szorult.

  Azok az elfogadóhelyek azonban, melyek csatlakoztak a Barionhoz, vélhetően ma is használnak QR-kódot a regisztrált barionosok felé, akik így fizethetnek a boltokban barionos QR-kóddal is, a Barion mobilalkalmazásával. Mármint ahol ezt elfogadják.

  Ez a QR-kódos fizetés a Barion e-pénz rendszerét használja és teljesen ingyenes a vásárlók számára, továbbá a kereskedők számára is igen olcsó. Egyetlen hátránya, hogy kevés barionos vásárló fizet a Barion mobilappjával beolvasható QR-kóddal.

  CIB Bank #withQR

  A CIB Bank is kifejlesztett egy saját fizetési megoldást, mellyel elsősorban a CIB-es magánügyfelek fizethetnek egymás között, bár a céges ügyfelek is használhatják. A CIB Mobilalkalmazásban mind pénzt bekérő QR-kód generálására, mind pedig annak beolvasására és átutalással történő kifizetésére lehetőség van.

  A #withQR nevű funkció közvetlenül a mobilalkalmazás bejelentkezés előtti képernyőjéről (#withQR néven a bal alsó sarokból), vagy a Megbízások menüpont alatt található #withQR menüpontból érhető el. A #withQR-be lépve alapesetben a kamerakép látszódik, mellyel megkezdhető a QR-kód beolvasása és átutalássá konvertálása, de az átutalási adatokat tartalmazó QR-kód a készülékről vagy online fotóalbumból is tallózható, kiválasztható.

  A #withQR képernyő alján látható a QR-kód generálása menüpont. Erre a menüpontra történő koppintással vagy a képernyő felfelé húzásával, az összeg és a közlemény kitöltésével egy QR-kód generálható, melyet a partner a beolvasást követően pénz küldésére használhat fel, illetve a QR-kód meg is osztható, át is küldhető a partnernek. Egy ilyen legenerált QR-kód 72 óráig érvényes, annak generálásától számítva.

  Összefoglaló a QR-kódos fizetésről

  A QR-kódos fizetés egy egyszerű, széles körben használható módszer, hiszen az okostelefonok kamerája segítségével hibamentesen, vagy legalábbis nagy hibatűréssel átvihető a fizetéshez szükséges összes információ a mobiltelefonra.

  A QR-kódos fizetés ezért nagyon elterjedt és népszerű is. Noha igazi fellendülést az azonnali fizetési rendszer és az erre épülő banki kampányok hozhatnak majd ennek a fizetési módnak, a CIB Bank vagy a Barion mobilalkalmazását használó ügyfelek, a Simple Pay internetes fizetési képernyőjével találkozó vásárlók vagy a posta csekket befizetők egyaránt használhatják a QR-kódos fizetést. Igaz, ezek a QR-kódos fizetési rendszerek nem járhatók át egymás között, sőt, a Simple kétféle QR-kódja, a bankkártyás és az azonnali átutalásos kód sem járható át egymás között.

  Ez a sokféle QR-kódos fizetési lehetőség azonban mind azt bizonyítja, hogy a maga a QR-kódos fizetés tényleg népszerű és szinte kiirthatatlan, főleg, hogy már a jegybank is erre építette a fizetési szabványát.

  Az azonnali fizetésre épülő QR-kódos fizetés előtt valóban nagy jövő állhat és a bankkártya versenytársává nőheti ki magát, ha a hazai fizetési iparág szereplői és bankok valóban beállnak a fizetési mód mögé és együtt, közös kampányokkal népszerűsítik ezt a fizetési módszert.

  Az azonnali fizetési rendszerre épülő QR-kóddal történő fizetés indítása 2024. szeptembertől minden bank mobilalkalmazásában elérhető. Nem minden bank mobilalkalmazása tud azonban fogadásra alkalmas QR-kódot generálni, azaz olyan kódot előállítani, amire QR-kóddal fizetni lehet.

  A szabályozó 2022 végén korlátlanul ingyenessé tette hazánkban a QR-kódos fizetést, így a magánszemélyek egymás között ingyen tudnak utalni ezzel a módszerrel, de természetesen a fő felhasználási célja, a kereskedelmi fizetés is ingyen teljesíthető a segítségével.

  Az MNB szabványra épülő QR-kódos fizetés csak Magyarországon használható.

  A QR-kódos fizetés előnyei és hátrányai

  • mindenki által ismert szabvány, már nem kell bevezetni
  • gyors adatátvitelt biztosít a telefonra
  • kiküszöböli az emberi tévesztéseket
  • a QR-kód szabványa nagy hibatűrési képességgel rendelkezik
  • a QR-kódos fizetés ingyenes
  • szinte minden telefonon használható
  • csak kamerás mobileszközzel használható
  • az MNB szabványa, mely minden banknál kiépült, csak Magyarországon használható
  • nem minden bank generál QR-kódot az alkalmazásában pénzfogadásra, mivel csak a QR-kódot olvasni kötelező, generálni nem
  • az egyes szabványú QR-kódok (pl. MNB, Simple, posta, stb.) ránézésre nem különböztethetők meg egymástól
  • a különféle szabványú QR-kódok között nincs átjárás, a postáé például ráadásul egy zárt rendszer
  • okosórával nem lesz használható ez a fizetési módszer

  Maradtak kérdéseid?

  • Mire van szükségem ahhoz, hogy (MNB) QR-kóddal tudjak átutalással vásárolni?

   Egy kamerás okostelefonra és egy azon futó banki mobilalkalmazásra. Nem kell NFC kapcsolat, nincs Bluetooth összeköttetés sem. Vagyis erre csaknem minden okostelefon képes.

  • Szükség van valamilyen regisztrációra az (MNB) QR-kódos fizetéshez?

   Nincs. Mivel QR-kóddal, másodlagos azonosítóval, fizetési kérelemmel vagy hagyományos módon kitöltve is ugyanolyan átutalásról beszélünk, ezért a QR-kódos átutalás csak az átutalás egyik fajtája. Igazából az átutalási adatok (név, számlaszám, összeg, közlemény) beírását segíti emberi tévesztés nélkül, a fizetési kérelemhez hasonlóan, de az átutalást magát már nem befolyásolja.

  • Okosórával is fizethetek (MNB) QR-kóddal?

   Nem. A QR-kódos fizetéshez kamera szükséges, továbbá banki mobilalkalmazás és a fizetési művelet jóváhagyása is csak kétfaktoros erős ügyfélhitelesítéssel történhet. Ezekre az okosórák nem alkalmasak és nem is lesznek alkalmasak később sem.

  • Kell bankkártya az (MNB) QR-kódos fizetéshez?

   Nem. A QR-kódos fizetés az átutalásra épül, nem érinti a bankkártyát. QR-kóddal bankkártya nélkül is fizethetsz. Ez persze jelenleg csak egy elvi lehetőség, mivel nagyon kevés helyen lehet (MNB) QR-kóddal fizetni. De ha kiépülne az (MNB) QR-kódos bolti fizetés Magyarországon, akkor tényleg otthon hagyhatnád a bankkártyádat, ha elmész otthonról.

  Homa Péter
  Homa Péter bankszámlaszakértő
  Linkedin
  Homa Péter bankszámlaszakértő

  Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.