Mindannyiunk életében vannak olyan időszakok, amikor egy általunk kitűzött cél, például új lakás, autó, utazás, vagy egy váratlan körülmény meghaladja jelenlegi pénzbeli lehetőségeinket, és rövidebb-hosszabb ideig félre kell tennünk, hogy az adott cél elérhető legyen. Ha valami miatt arra kényszerülsz, hogy kevesebbet költs, rengeteg különböző területen tudsz tenni ennek érdekében. Olyanokon is, melyek már annyira egyszerűek és magától értetődőek, hogy esetleg nem is gondoltál rájuk. Az alábbiakban ehhez próbálunk segítséget, illetve tanácsokat nyújtani.

Mennyire gondolkozzak előre?

A legelső tanács, amelyet érdemes betartani, az előre tervezés. Ha például minden hét vagy hónap elején egy táblázatba összeszeded, mire és mennyit tervezel kiadni, máris átláthatóbb lesz a teljes költségvetésed. Így azt is láthatod, mennyit tudsz félretenni egy adott időszak alatt, és mennyi ideig kell spórolnod az adott cél érdekében.

Ha pedig ezt rendszeresen megismétled, azt is láthatod, ha esetleg a vártnál jobban haladsz (így legalább előbb megveheted, amit szerettél volna), vagy éppen azt is időben észre fogod venni, ha nem a megfelelő tempóban haladsz, és így még több területen kényszerülsz takarékoskodásra.

Ezt egyébként konkrét cél nélkül is érdemes csinálnod, hiszen így akarva-akaratlanul is kevesebb felesleges dologra költesz.

Langyos radiátor ami nem pazarolja a rezsit

Ezekkel kezdheted már otthon is

A megoldás gyakran közelebb keresendő, mint hinnéd.

Mindenképp nézz körül otthonodban, hol csökkentheted kiadásaidat: olyan apró lépésekkel spórolhatsz hosszú távon érzékelhető összegeket, mint ha a fűtést egy-két fokkal lejjebb veszed (legfeljebb majd nem pólóban, hanem pulóverben leszel otthon). Sokan teljesen komfortosan érzik magukat már 21 foknál.

Ha 23 fokot szeretnél, akkor igaz, hogy csak 2 fok a különbség, vagyis 10 százalékkal van melegebb a 21 foknál, de ennek mégis többszörösét kell kifizetni azért a kissé melegebb hőmérsékletért.

Éjszaka érdemes még ennél is lejjebb venni, sokan 19 fokos hőmérsékletnél alszanak a legjobban. Ha van olyan szobád, amit egyáltalán nem használsz, szintén ne fűtsd azt feleslegesen.

Kapcsold ki, ha nem kell

Ugyanígy nem éri meg a szükségesnél tovább bekapcsolva hagyni a ventilátort, a páraelszívót, a számítógépet, vagy épp a tévét. Olyan, látszólag lényegtelen tényezőkre is figyelj, mint például, hogy a mobiltelefont se hagyd tovább töltőn, mint ameddig kell, hiszen ez a készülék akkumulátorának is hosszabb élettartamot adhat, és nem növeled feleslegesen a számládat sem.

A takarékosabb mosó- vagy mosogatógép rövid távon nagyobb kiadásnak tűnhet, egy idő után viszont ez megtérül, hiszen a kevesebb fogyasztás kevesebb költséggel is jár.

Takarékos égők

Az égőkre is érdemes több figyelmet szentelned. A LED-lámpák a korábbi típusú fényforrások élettartamának akár ötszörösét is bírják (akár 10 évig is hű társaink lehetnek), fogyasztásban viszont heted-, míg költségek tekintetében negyedannyi terhet jelentenek.

A mai LED-lámpák már sokkal jobbak, mint a 10 évvel ezelőttiek, tehát ha eddig azért nem cserélted le, mert a LED-ek nem világítanak annyira erősen, mint a régiek, akkor most már bátran beruházhatsz új LED égőkre.

Természetesen ha a szobád fekvése ezt lehetővé teszi, érdemes a természet fényeire is hagyatkozni, amilyen gyakran csak lehet (különösképpen a nyári hónapokban).

Érdemes autón vagy mobiltelefonon takarékoskodni?

A mobiltelefonodnál használt tarifára szintén érdemes odafigyelni. Ha például észreveszed, hogy távolról sem telefonálsz vagy internetezel annyit, amennyit az adott csomag lehetővé tesz, itt is vissza lehet vágni a kiadásokból. Egyes csomagok az SMS-ek számában engedékenyebbek, másoknál akkor jársz jobban, ha sokat telefonálsz, vagy ha éppen éjjel-nappal online vagy.

Mindenképpen gondold végig, melyik típus jellemző rád a leginkább, és aszerint módosítsd a tarifádat. Ha bizonytalan vagy, a nagyobb adatforgalmat lehetővé tevő csomagot érdemes választani, hiszen az online térben már több alternatíva is van, mellyel mellőzni vagy minimalizálni tudod a telefonálást és az SMS-küldést (gondolj csak a Skype-ra vagy a Messengerre).

Havi előfizetések

Ugyanígy, ha a különböző előfizetésekre (például Spotify, Netflix) gondolsz, azok meghosszabbítása éppúgy lehet megoldás a takarékoskodásra, mint ha lemondanád őket.

Az előfizetéseknél ugyanis gyakran van családi csomag is, ami azt jelenti, hogy ha például családtagjaiddal egy háztartásban élsz, alig magasabb áron többen is használhatjátok ugyanazt a szolgáltatást (ha megosztjátok a költségeket, egy főre lényegesen olcsóbb lesz így).

Ha sokat használod ezeket az alkalmazásokat, a spórolásban is segítségedre lehetnek. Ha nem a mobil adatforgalmadat használod a zeneszámok, illetve a Youtube videóinak megtekintéséhez, hanem WiFi hálózattal előre lemented azokat, könnyen lehet, hogy lényegesen alacsonyabb adatforgalom is elég a mobilodra. Mindenképpen számold ki, melyikkel jössz ki olcsóbban.

Nem érdemes túl olcsó mobiltelefont venned a spórolás miatt

Ne feszülj rá túlságosan

Nem kell mindent megváltoztatnod. Azon nem érdemes takarékoskodni, amiről te magad is tudod, hogy gyakran használod.

Így például, ha az autód vagy a mobiltelefonod fontos számodra, mert a munkába így jársz be, vagy mert gyakran kell telefonálnod, akkor ne ezekből vásárolj gyengébb minőségűt csak a spórolás jegyében, hiszen az az autó/mobiltelefon előbb tönkremehet, és a javítási költségeket hozzáadva már megeshet, hogy nem is volt olyan olcsó vállalkozás, mint amilyennek az elején tűnt.

Nem mellesleg a munkádat is megnehezítheti, ha állandóan szervizben van a mobiltelefonod, így ne ezekben az esetekben próbálj csökkenteni a kiadásokon. A mobiltelefonok piacán például szerencsére mindig van egy-két aránylag új, külföldön már befutott szereplő, akik a nagy márkákkal szemben még nem engedhetik meg maguknak, hogy magas áron kínálják készülékeiket.

Ez természetesen igaz lehet más elektronikai cikkeknél is. Nem kell mindig egy adott márkához ragaszkodni, bármikor jöhet egy új szereplő, aki többet és jobbat kínál alacsonyabb áron.

Autó esetében megnézheted, hogy nem éri-e meg jobban a tömegközlekedést használnod.

A banki költségeimet is csökkenthetem?

A legtöbbünk életében a banki költségek folyamatos havi kiadást jelentenek. Elég csak a bankszámlád költségeire gondolsz vagy ha hiteled van, akkor annak a kamata is egy kiadás.

A bankszámla-költségeidet úgy tudod a legegyszerűbben csökkenteni, ha megnézed, hogy most milyen szolgáltatásokat veszel igénybe és hogy azokra valóban szükséged van-e. Sokszor ilyen az SMS értesítés, ami akár évi 10-15 000 forint is lehet, ha minden vásárlásról kérsz hagyományos SMS-t és sokat vásárolsz a bankkártyáddal.

Dombornyomott bankkártyád van, de nem utazol gyakran külföldre?

Akkor valószínűleg egy olcsóbb, nem dombornyomott bankkártya is ugyanúgy megfelelne, amit legtöbbször ugyanolyan jól lehet a külföldön is használni, csak nem jár hozzá utasbiztosítás és a felülete sík (elektronikus kártyának is szokták hívni). Ezzel is lehet évente 4-5 000 forintot spórolni. Itt még van pár jó tipp amikre ha odafigyelsz, akkor külföldi bankkártyás vásárlásoknál nem fognak lehúzni.

Ehhez bankot kellene váltanom?

Bankszámlánál, ha ezeket átgondoltad, akkor érdemes megnézni, hogy a saját bankodon belül van-e olcsóbb számlacsomag. Ha több, mint 5 éve nyitottad a mostanit, akkor biztosan van olcsóbb is, csak a bankok ezt nem szokták reklámozni.

Ha már nem annyira szereted a bankodat vagy nincsen jó internetbankjuk vagy mobilbankjuk, akkor talán még inkább ideje, hogy bankot válts. Évente átlagosan 10-20 000 forintot lehet spórolni egy jó bankszámlával, ami egyszerre nem tűnik soknak, de mivel a legtöbben 10 évente vagy még ritkábban váltunk bankszámlát így már egy váltással akár 200 000 forintot is megspórolhatunk.

Sok banknál vannak akciós díjelengedések az első pár évben, és attól sem kell félned, hogy utána majd brutálisan megemelik a költségeket, mert ezeket csak évente egyszer, az infláció mértékével növelhetik.

Ha tudni szeretnéd, milyen bankszámlákat kínálnak a bankok, itt megnézheted, utána pedig folytatódik az útmutató.

Nézd meg van-e olcsóbb bankszámla a tiednél

Bezár
Havonta
számlára érkező jövedelemmel és az általad beállított tranzakciókkal kalkuláltunk.
Részletes kalkuláció
Bezár
Életkorod
év

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  Rendezés:
  • Bajnok bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Mi ez?
   Havi összköltség 378 Ft Kezdetben 315 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
  • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 450 Ft Kezdetben 304 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • ECO bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 015 Ft Kezdetben 718 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • Mobil Aktív Plusz számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 207 Ft Kezdetben 694 Ft
   Számlanyitási akció 35 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • George Online Díjcsomag Kedvezményes szinten
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 2 809 Ft Kezdetben 806 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • Digitalizáld Visa betéti kártyádat és 5 000 Ft díjkedvezményt kapsz
  • MBH Kedvezmény Számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 3 582 Ft Kezdetben 3 032 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Megnézem Részletek

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Ha bármilyen hiteled van, akkor még többet spórolhatsz, főleg ha több hiteledet összevonod. Itt már nagy eséllyel nem a saját bankod lesz a legjobb megoldás, általában amíg nem érzik azt, hogy komolyan gondolod a bankváltást és a hiteled átvitelét, addig nem fognak maguktól olcsóbb ajánlatot adni a jelenleginél.

  Érdemes először olyan hitelkalkulátort használnod, amivel meg tudod nézni, hogy mennyit tudnál spórolni a hiteleden.

  Spórolj a bevásárláson!

  Ott érdemes megnézni a költségeket, ahol rendszeresek a kiadások, így a megtakarítási lehetőség is folyamatos és ismétlődő. A legjobb benne az, hogy pár hét alatt meg tudod változtatni a szokásaidat, és utána már nem is kell odafigyelned rá, mert automatikusan csinálod. Ma már számtalan lehetőséged van arra, hogy bevásárláskor is kevesebbet költs, nézzünk is meg ezek közül néhányat.

  Érdemes az online ár-összehasonlító weboldalakat használni, mint például a Roksh felületét, ahol egy adott termékre rákeresve megtudhatod, mely szuper-, illetve hipermarketekben érhető az el, és milyen áron.

  Természetesen nem 10 forintos különbség lesz az, ami meghatározza majd a bevásárlásodat, azonban sok kicsi sokra megy.

  Ha azt veszed észre, hogy amit nagyobb mennyiségben és rendszeresen vásárolsz, az olcsóbb egy másik áruházban, érdemes lehet váltani.

  Sok helyzetben online is lehet vásárolni és nem kell cipekedned. Ha az áruház távolabb van, így megeshet, hogy a szállítási költséggel is jobban jársz, mint ha autóval mennél. Azonban ha az üzlet 30 perc sétára van, vagy ott mész el minden délután, jobban jársz, ha személyesen vásárolsz be.

  Milyen trükkök vannak még?

  Érdemes azt is alaposabban megvizsgálnod, hogy mindenből szükség van-e abban az árkategóriában vásárolnod, ahol eddig tetted. Gyakran előfordul, hogy egy azonos színvonalú élelmiszer lényegesen alacsonyabb áron kapható, egyszerűen csak nincs meg a kellő márkanév ahhoz, hogy az árai az egekbe szökhessenek.

  Érdemes lehet egyes áruházak esetén a sajátmárkás termékeket is megnézni. Ezek jellemzően a legalacsonyabb áron elérhető termékek, és általában hasonló, mint az általunk megszokott márka (sőt sok esetben ugyanabban a gyárban gyártják őket).

  Ha azt veszed észre, hogy a nagyobb kiszerelés alig kerül többe a kisebb kiadásnál, érdemes lehet azt választani.

  Természetesen ezt csak abban az esetben tedd, ha tudod, biztosan szükséged lesz rá a jövőben. Ha például a kétszeres kiszerelés csak másfélszer annyiba kerül, a második használatra már nem kell még egy csomagolást vásárolnod az adott árucikkből, és gyakorlatilag az a használat már csak az eredeti felébe került.

  Ugyanígy nem jársz rosszul azzal sem, ha egyes dolgokat magadnak készítesz el otthon ahelyett, hogy készételt vásárolsz.

  Ha a villamosmegállóban, vagy a sarki ábécében veszel szendvicset vagy teát, abban a költségben már benne van az a (nyilvánvaló okokból létező) többlet is, ami az eladó számára a tényleges bevételt jelenti, tehát többe kerül, mintha a szendvicset és a teát te raknád össze. A hozzávalók vásárlása első körben költségesebbnek tűnhet, azonban néhány nap elteltével már jóval kifizetődőbb lesz, mintha minden egyes reggelt a boltban kezdenél.

  Még ebben az útmutatóban is sok hasznos tippet gyűjtöttünk, hogy jobban be tudd osztani a fizetésedet.

  Tudatos vásárló aki a mobilján nézi a kuponos kedvezményeket

  Érdemes a kuponokra ránézni, az akciókkal viszont légy óvatos!

  Egyre elterjedtebbek a kuponok is, melyekkel az áruházak, üzletek az egymás közötti versenyt élezik ki. Gyakran elég egy hírlevélre feliratkozni, vagy egy alkalmazást letölteni, és már kezedben is vannak a legújabb akciós ajánlatok.

  Kevésbé hitelesek, ám gyakran ugyanennyire vonzóak lehetnek a nagybetűs „akciós” ajánlatok. Ezekkel viszont óvatosnak kell lenni, nem ritka, hogy az árak röviddel a „kedvezményes” időszak kezdete előtt magasabbak lettek, és a csökkentett ár semmivel sem kedvezőbb, mint amilyen az eredetileg volt.

  Ugyanezt veheted észre például az ünnepi (karácsonyi, húsvéti) időszakokban, de akár a Black Friday akciók idején is. Természetesen mindig lehet találni olyan termékeket, amelyekre megéri lecsapni, azonban legtöbbször ezek nem lesznek reklámozva.

  Ha egy nagyon hangzatos ajánlatot látsz, érdemes utánanézni olyan helyeken, mint az Árukereső vagy az Árgép, ahol megtudhatod, hogy máshol mennyibe kerül az adott árucikk. Könnyen lehet, hogy valójában az akciós időszak után is ugyanennyiért veheted meg a fejhallgatót.

  Különösképpen nem érdemes egyből a bankkártyánkhoz nyúlnod, ha tudod, nem létszükséglet az adott termék, csak az ára miatt akadt meg a szemed rajta.

  Használd ki az internet adta előnyöket

  Érdemes például a Facebookon különböző csoportok után kutatni, ahol akciós ajánlatokra vadászó tudatos embereket találhatsz, akik a megfelelő információval tudnak ellátni, ha esetleg a közeledben keresel valamit.

  Szintén érdemes lehet a különböző online fórumokat felkeresni.

  Ritkábban menj étterembe

  Hasonlóképpen jelentős összegeket takaríthatsz meg, ha az éttermi szokásaidon is változtatsz. Szeretünk időnként máshol enni, azonban ha tényleg az a cél, hogy minél többet spórolj, érdemes kerülni az éttermeket egy ideig. Itt is érvényes az, amit a reggeli teavásárlás kapcsán írtam: ha te megpróbálod magadnak elkészíteni, sokkal jobban kijöhetsz pénzügyileg.

  Hagyományos éttermek esetén is akadnak időnként speciális ajánlatok. Vannak helyek, ahol bizonyos napokon, vagy időszakokban kedvezményesen ehetsz. Még ilyenkor is ki tudsz jönni kevesebből. Nem érdemes például drága ásványvizet rendelned, vagy akár mást sem, ha például a kint parkoló autódban vár egy palack víz, a desszertről szintén lemondhatsz.

  Ha esetleg megmarad az étel, érdemes magaddal vinni, így talán már a másnapi ebédet is megspórolhatod.

  Mit ne tegyek?

  Érdemes azonban egy kicsit a másik oldalra is áttekinteni, és megnézni, hogyan nem érdemes spórolni, illetve mi az, amit ne tegyél meg a spórolás érdekében.

  Sokszor rendben van, hogy a „sok kicsi sokra megy” elvet követve ügyelsz az eddig leírtakra, azonban a nagy tételek mellett sem szabad elmenni, hiszen értelemszerűen itt is nagy összegeket veszíthetsz, ha nem figyelsz oda kellően.

  Érdemes kiszámolni, hogy az eddig megnevezett spórolási módszerek minden esetben megtérülnek-e, vagy esetleg például az olcsóbb étterembe vagy benzinkútra történő eljutás annyival többe kerül, hogy lényegében már nem is éri meg a fáradozás.

  Sokan felesleges dolgokat vesznek a black friday idején

  Ne vegyél meg valamit, ha nem fogod használni

  Hasznos tipp például kiszámolni egy magasabb összegű termék vásárlásakor, hogy azt milyen gyakran fogod használni az évek során. Ha például egy fényképezőgépet megveszel 200 000 forintért, és azt kétszer használod, akkor gyakorlatilag 100 000 forintba került egy használat. Ha viszont 400 napon át folyamatosan használod, már csak 500 forintos napidíjról beszélhetünk.

  Természetesen ugyanezt eljátszhatod egy televízióval. Egyes csatornákat már online, számítógép segítségével is elérhetsz, vagy sok műsor utólag visszanézhető, így több esetben már TV-t sem kell venned.

  Hasonlóképpen az említett fényképezőgép sem szükséges, ha te a mobiltelefonos fényképekkel is beéred egy nyaralás vagy baráti találkozó közben.

  Természetesen, ha valamit már ritkán, illetve egyáltalán nem használsz, lehetséges opció annak eladása is, azonban nem fogod tudni azt az eredeti áron eladni (de természetesen még mindig jobb lépés, mint a szekrénybe téve sorsára hagyni), sőt, az idő elteltével valószínűleg a bolti ár is lejjebb esik, így mindenképpen veszteséges egy kamerát összességében két használatra vásárolni.

  Ha valamiről már az elején tudod, hogy nem, vagy csak ritkán fogod használni, egyszerűbb lehet kölcsönözni néhány alkalomra.

  A fizetésed is lehet több

  Továbbá sok esetben arra is lehetőség kínálkozik, hogy munkahelyet válts. Persze, itt nem kizárólag a fizetés kellene, hogy meghatározó tényező legyen, hanem az is, hogy szeretsz-e ott dolgozni, ahol éppen vagy. Azonban ha egyikre (vagy még inkább, ha mindkettőre) „nem” a válasz, ideje elgondolkoznod azon, hogy munkahelyet válts, különösképpen, ha egy új helyen magasabb fizetés, és számodra érdekesebb munka is vár.

  Érdemes megkérdezned magadtól, hogy „ha most máshol dolgoznék és tudva azt, amit tudok a jelenlegi cégről, jelentkeznék ide, hogy itt dolgozhassak?” Ha nem, akkor miért vagy még mindig ott?

  Természetesen mindenkinek egyénileg kell eldöntenie, melyik a fontosabb számára, van, aki képes elnyomni a saját elvárásait, és bármit megcsinál egy adott cél érdekében, más inkább az alacsonyabb fizetést választja, csak élvezze, amit élete nagyobb részében csinál.

  A döntés tehát teljes mértékben a tiéd. A legtöbb esetben tudsz változtatni a munkahelyi helyzeteden. Ha ehhez magasabb képzettség szükséges, rengeteg levelező tanfolyamos lehetőség kínálkozik, illetve nyelvtanulásra, vagy más készség megszerzésére is már számos, akár ingyenes lehetőség kínálkozik az internet segítségével.

  Mi így látjuk

  A lehetőségek száma végtelen arra vonatkozóan, hogy hol és mennyit tudsz spórolni. Sok esetben a fentebb felsorolt tippek egyszerűnek és magától értetődőnek tűnhetnek, ám könnyen beláthatod, hogy épp az ilyen részletek felett siklasz el könnyen, ezért is kell mindenképpen felfigyelned rájuk.

  A leglényegesebb azt eldöntened, melyek azok a területek, amelyek fontosabbak számodra: ezeknél értelemszerűen kevesebbet kell spórolni.

  Mindenképp kezdd a takarékoskodást olyan helyeken, amelyekre tudod, nincs feltétlenül szükséged. Ha szerencséd van, a nélkülözhető dolgokról való lemondással már meg is van a kitűzött cél, és nem kellenek további megszorítások.

  Sok esetben be kell látnod, hogy nélkülözhető luxuskiadásokról van szó, így ezeknek egy időre akár teljesen búcsút is inthetsz – ez persze ott és akkor fájdalmas döntésnek tűnhet, ám később visszagondolva büszke leszel magadra!

  Bodor Anna
  Bodor Anna Pénzügyi szakértő
  Bodor Anna Pénzügyi szakértő

  Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.