Befektetési alapok: Így érdemes választanod

Ha az inflációnál nagyobb hozamot szeretnél elérni, akkor körbe kell nézned a befektetési piacon, mert a készpénz folyamatosan veszít az értékéből, a bankbetétek, állampapírok pedig legfeljebb az infláció szintjéig merészkednek.

Mit mond szakértőnk?Bezár

Ha az inflációnál nagyobb hozamot szeretnél elérni, akkor körbe kell nézned a befektetési piacon, mert a készpénz folyamatosan veszít az értékéből, a bankbetétek, állampapírok pedig legfeljebb az infláció szintjéig merészkednek.

A befektetés során elsődleges cél a diverzifikáció, azaz a kockázat megosztása. Erre azért van szükség, hogy ne egyetlen befektetésbe rakd a pénzed. Ha ugyanis az bedől, akkor úszik a pénzed is. A kockázatot leginkább úgy kerülheted el, ha több befektetésbe teszed a pénzed, azaz egy csokrot képezel belőlük, melyet portfóliónak hívunk. A portfólió képzése viszont igényel némi kutatómunkát és hozzáértést.

A befektetési alap azért lehet jó választás, mert nem kell portfólióban gondolkodnod. A befektetési alap ugyanis már önmagában is egy portfólió. Ezeket úgynevezett alapkezelők kezelik, akik döntenek a portfólióba tartozó eszközök kiválasztásáról és azok menedzseléséről.

Ha mélyebben is érdekelnek a befektetési alapok, akkor olvasd el az útmutatónkat, melyet azért készítettünk, hogy tisztában legyél az előnyök mellett a kockázatokkal is!

 • Írta: Homa Péter
 • frissítve: 2024. július 8.
 • promóció

A befektetési alapok egy jó választás a pénzügyi piacon, hiszen a kezelésük hasonlóan egyszerű, mint a bankbetéteké. Viszont, azokkal ellentétben itt akár el is veszítheted a pénzed egy részét. Ezért célszerű tisztában lenned a kockázatokkal, mielőtt befektetsz, mert a végeredmény nem biztos, hogy az lesz, amire a befektetéskor számítottál. Fogjunk is bele!

Összefoglaló a befektetési alapokról: erre figyelj!

Kockázat nélkül nincs siker, tartja a mondás. Ha ezeket a sorokat olvasod, akkor bizonyára elgondolkodtál már azon, hogy az inflációt meghaladó hozamot érj el, túllépve a bankbetéteken és az állampapírokon.

Az egyik ilyen kiugrási lehetőség lehet a befektetési alapok választása. A befektetési alapok sokféle eszközt tartalmazhatnak, például részvényeket, kötvényeket, ingatlanokat és egyéb eszközöket. Szabadon választhatsz közülük.

Viszont már a felsorolásból is láthatod, hogy a bankbetétekkel és az állampapírokkal ellentétben itt hordoz kockázatot a betett pénzed. Lehetnek olyan rossz időszakok, amikor veszítesz a pénzed értékéből ahelyett, hogy nyereséget termelj. Ez ellen egyébként általában megvéd a portfólió, melyet az alapkezelő szakemberei állítanak össze.

Tudnod kell azt is, hogy a befektetési alapok - a bankbetétekkel vagy az állampapírokkal szemben - nem ingyenes befektetési szolgáltatások és értékpapírszámlát is nyitni kell hozzá. Meg kell fizetned az alapkezelő díját és az esetleges tranzakciós költségeket egyaránt. Ráadásul az ingatlanbefektetési alapok esetében nem kell szociális hozzájárulási adót fizetned a hozamból, míg más alapok esetében igen. Ezekért a költségekért cserébe viszont lemondhatsz mindenféle állandó készenlétről: a pénzeddel a befektetést követően szakemberek dolgoznak.

Noha befektetési alapban a pénzedből akár veszíthetsz is, vannak tőkevédett alapok, ahol a befektetett pénzed nincs veszélyben, csak a hozamod.

Egy házaspár a befektetési tanácsadójukra figyel

Miért válassz befektetési alapot?

A befektetési alap azért lehet jó választás, mert a befektetések közötti, az inflációt meghaladó kamatszintért vívott harcban jó választást kínálnak azoknak, akik különösebben nem értenek a befektetésekhez, viszont tartósan elhagynák a bankbetét és állampapír kamatszintet. Ezek ugyanis az inflációhoz közelítő, de akár annál kisebb kamatszinteket is kínálnak.

A befektetéseddel nem kell törődnöd, miután bevásároltál a befektetési alapból. Miután kiválasztottad, hogy hová fekteted a pénzed, hátradőlhetsz, a pénzügyi befektetési szakemberek kezelik a pénzed a továbbiakban.

Az ország összes befektetési alapja között szabadon böngészhetsz a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége honlapján.

Célszerű itt kiválasztani a befektetési alapot, mert itt nem kell egyenként végigjárnod a különböző forgalmazók honlapjait, hanem egyben megtalálod mindet.

Nemcsak a hozam alapján szűrhetsz, hanem sok más szempont szerint is, mint például alapkezelő, befektetési politika, fajta, típus, kitettség. Ki tudod választani azt is, hogy milyen eszközökbe (pl. részvények, kötvények) fektessen az alap és azt is ki tudod választani például, hogy csak a tőkevédett alapokat hasonlítsa össze az adatbázis. Kiszűrheted az időtávot is, amelyen össze akarod hasonlítani a befektetési alapok eddigi teljesítményét.

Fontos tudod azonban, hogy a múltbeli hozam semmiféle garanciát nem jelent a jövőre nézve!

Mekkora összegtől tudok befektetési alapba fektetni?

Akár már 1 forintot is. Ez is az egyik nagy előnye a befektetési alapnak, hogy a vásárlásodat megtestesítő befektetési jegyet nagyon kis összegtől is megvásárolhatod. Vannak kivételek ez alól, például lehet, hogy 10 000 forintot is be kell fektetned egyszerre, de ugyanakkor adódhat olyan eset is, hogy csak néhány száz forint egy-egy befektetési jegy megvásárlása.

Jellemzően nem lesz akadálya a befektetésednek a túl magas belépési vagy vásárlási küszöb, ami gyakran probléma szokott lenni a lekötött bankbetéteknél.

Mibe fektetnek az egyes befektetési alapok?

Ha böngészel a Bamosz adatbázisában, akkor láthatod, hogy számtalan pénzpiaci eszközbe történő befektetés létezik, szinte nincs is két egyforma.

Ugyanitt követheted figyelemmel a befektetési alapod teljesítményét, miután kiválasztottad azt.

A hazai befektetési alapok ugyanakkor alapvetően háromféle pénzügyi eszközbe fektetnek:

 1. kötvénybe
 2. részvénybe és
 3. ingatlanba

Kötvény

A kötvények nagyon népszerűek a hazai alapkezelők körében, hiszen nagyon kedveltek köztük az államkötvények. A kötvény egyébként egy hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, amelynél a kötvény tulajdonosa a kötvény visszafizetésén túl kamatot ígér a pénzedre, tehát arra a hitelre, amit tőled kapott.

A kötvényeknek azonban van egy úgynevezett másodlagos piacuk, ahol a piac ítélete, vagyis a kötvény iránt érdeklődés (kereslet-kínálat) határozza meg a kötvény pillanatnyi értékét. Márpedig ez lehet kisebb is, mint a kötvény névértéke. Ezért a befektetési alapot képező befektetési jegyeknek is folyamatosan mozgó értéke van, nem olyan egyszerű mindez tehát, mint egy bankbetét.

Segítünk kiválasztani a számodra legkedvezőbb befektetést!
Partnerünk, a GRANTIS Hungary Zrt. szakértőjével
 • Átbeszélitek, hogy milyen időtávra és mekkora összeget szeretnél befektetni
 • Leszűrjük neked a szóba jöhető befektetéseket
 • Végül a teljes ügyintézést is ránk bízhatod
Promóció

Az egyes kötvények befektetők által megítélt kockázatát a kockázati felár jelképezi, ami kamat formájában jelentkezik. Vagyis, a hagyományos szabály itt is érvényesül: a kockázat arányos a hozammal. A hozam a futamidő függvényében így változhat aszerint, hogy a befektetők hogyan ítélik meg a kötvény tulajdonosának eredményeit, teljesítményét, lehetőségeit.

A befektetési alapot kezelő szakemberek természetesen kezelik ezt, neked ezzel nincs semmilyen dolgod.

Részvény

A részvény a nagyobb cégek tulajdonosi jogait megtestesítő értékpapír. Mivel a kötvénnyel ellentétben a részvénynél nem lehet pénzáramlással számolni (hiszen nem hitelről van szó), ezért a vállalatok értékelése elég nehéz és nem teljesen független a befektetésbe vetett hittől sem.

Ezért van az, hogy a részvényárfolyamok sokszor akár hektikusan is reagálhatnak a vállalat eredményeire és az életükkel kapcsolatos hírekre, sőt, akár a gazdasági vagy szabályozói környezet változásaira is.

Viszont, a részvény még ezzel együtt is a legmagasabb hozamot hozhatja hosszú távon, minden más befektetéshez képest. Vagyis itt is igaz a tétel: nagyobb kockázat nagyobb hozamot fial.

Ingatlan és ingatlanalap

Az ingatlanpiac mindig egy fontos fokmérője a gazdaságnak, hiszen ettől függ sok minden egyéb tényező. Ilyen például a cégek irodabérlése vagy a magánszemélyek ingatlanbérlése is, s ezzel a munkaerő és lakosság be- vagy kiáramlása is. Bár ezek a tényezők már nem jelennek meg az ingatlanalapokban, csupán az ingatlanok értéke.

Te is tudod, hogy az ingatlanok árai jelentősen megnőttek a rendszerváltás óta és ez egy stabil, kiszámítható értékkel bír mind a mai napig, sőt így is marad a jövőben.

Ha egy befektetési alap ingatlanalapba fektet, akkor az biztosan ingatlanbefektetést jelent, az ingatlanalapoknak ugyanis a rövid távú állampapírokon kívül nem lehet másban a pénzük, mint ingatlanban.

Az ingatlan is rendelkezik kockázattal, ez pedig a likviditás, hiszen az értékesítésük annál nehezebb, minél nagyobb az értékük. Az ingatlanok árát ráadásul csak értékbecsléssel lehet megállapítani, nincs piaci fokmérőjük.

Vegyes alapok

Léteznek úgynevezett vegyes alapok is, melyekben egyszerre vannak jelen a kötvények, részvények, ingatlanalapok egyike-másika, vagy más befektetési eszközök.

Ezek kiegyensúlyozhatják az egyes eszközosztályok sokkhatásait, például egy válságos időszak során.

Pár gyakorlati tanács az értékpapírszámla választásához

Az értékpapírszámla külön nyitható magánszemélyeknek és cégeknek.

Az értékpapírszámlán a díjak az alábbiakból állnak össze:

 • számlavezetési díj: ezt általában egy alacsony fix díj mellett az értékpapírjaid értékeid arányában is fizetned kell valamennyi díjat. Ennek lehet valamilyen limitált összege is, vagy akár olyan is, hogy egy bizonyos állományig nem kell díjat fizetned
 • értékpapír vásárlási és eladási díj: ha az értékpapírszámlán lévő pénzedből megvásárolsz egy értékpapírt, azért külön díjat fizetsz, meg akkor is, ha eladod
 • beutalási és kiutalási díj: amikor úgy döntesz, hogy eladod az értékpapírodat, annak értéke az értékpapírszámlára kerül. Innen külön díjért tudod kiutalni a pénzed a bankszámládra, illetve az értékpapírszámlára történő beutalásnak is lehet díja. Ezt a díjat nem feltétlenül az értékpapírszámla hirdetményében találod, hanem a bankszámla díjaknál.
 • LEI kód: ha cégként nyitsz értékpapírszámlát, akkor szükséged lesz az ún. LEI kódra is, melyet a számlavezető biztosít, ez évi több tízezer forintba kerül.

Az értékpapírszámlát a fenti díjak összehasonlításával érdemes kiválasztani.

Mivel hosszú távú díjakról van szó, érdemes 1-2 órát szánnod a számodra legjobb értékpapírszámla kiválasztására. Ne feledd, hogy a befektetéseidnek ezeket a díjakat pluszban mind ki kell termelniük, és neked csak a fennmaradó összeg lesz a hasznod.

Biztonságban van-e a befektetésem a befektetési alapban?

Igen. De itt most nem a befektetésed kockázatáról beszélünk, hanem arról, hogy akinek odaadtad a pénzed, az visszaélhet-e vele, eltűnhet-e vele vagy csak hanyagul bánhat-e vele, aminek következtében a pénzed eltűnhet.

Szóval e tekintetben jó hírünk van: a piac egyes szereplői elválnak egymástól és komoly szintű az ellenőrzés, felügyelet is a befektetési alapok felett. Legalábbis hazánkban.

A pénzedet a letétkezelő kezeli, az alapkezelő nem fér hozzá. A letétkezelő és az alapkezelő függetlenek egymástól. Emellett a Magyar Nemzeti Bank, mint felügyeleti szerv is szoros pórázon tartja az alapkezelőket.

Ha ennek ellenére mégis veszélybe kerülne a pénzed (nem ideértve a piaci veszteségeket, tehát csak a hanyag vagy rossz kezelés, illetve visszaélés miatti veszteségről van szó!), akkor a Befektető-védelmi Alap (BEVA) 100 000 euróig készpénzben kárpótol. 1 000 000 forintig nincs önrész, e felett pedig 10 százalék önrészt kell fizetned. A kártérítés a hozamra is vonatkozik, azt 180 nap átlagárfolyamán számítják ki.

Befektetési alapok költségeinek ellenőrzése számológéppel

Milyen költségekkel és adózással számoljak a befektetési alapoknál?

Háromféle díjjal számolhatsz, mindegyiket a vagyonod arányában kell fizetned:

 • Az alapkezelői díj jellemzően évi 1 és 3 százalék közt,
 • a letétkezelési díj évi 0,05 és 0,3 százalék közt, míg
 • a felügyeleti díj évi 0,1 százalék körül alakulhat.

Ezek a befektetett vagyonod értékének arányában fizetendő fix százalékok, így veszteség esetén is meg kell fizetned őket.

Ezenkívül a forgalmazó hirdetménye szerint vételi jutalékot vagy jegyzési díjat is kell fizetned a befektetési jegy megvásárlásakor. A szolgáltató kikötheti, hogy sikerdíjat is fizetned kell, ami a hozam 20 százaléka is lehet, pozitív hozam esetén.

Végül visszaváltáskor visszaváltási jutalékot is fizetned kell.

Ezenkívül a pénzügyi szolgáltatód az értékpapírszámla megnyitásáért, számlavezetéséért, illetve a tranzakciók után is számíthat fel díjat. Ezekről érdemes tájékozódnod a számlanyitás előtt, mert ezeket a díjakat az egyes befektetési alapokról szóló tájékoztatókban nem találod meg.

Ezekből együttesen áll össze az a költség, amit a befektetési alapokban lévő megtakarításod után fizetsz.

Hogyan lehet adómentes a befektetési alapból származó hozamom?

A hozamot kétféle adónem terheli. Mindkettőt kiszámítja és bevallja a befektetési szolgáltatód, neked nincs vele dolgod.

Kamatadó

A kamatadó tulajdonképpen személyi jövedelemadó. Mértéke a hozam 15 százaléka.

Kamatszocho

Szociális hozzájárulási adót (kamatszochót) kell fizetned, már nem csak a veszélyhelyzet ideje alatt, hanem 2024. augusztus 1-től állandóan. Ez az adónem nem érvényes az ingatlanbefektetési alapok befektetési jegyeire. Mértéke a hozam 13 százaléka.

Adók kikerülése

Mind a kamatadó, mind a szociális hozzájárulási adó kikerülhető a tartós befektetési számlával (tbsz).

Röviden annyit érdemes tudnod róla, hogy ez hosszú távú takarékoskodásra való, így a kamatadó alól csak 5 teljes naptári év múlva mentesülsz, addig nem vehetsz ki pénzt a számláról.

Ha mégis ki kell venned, ezt a számlanyitás tört évét követő három teljes naptári év után teheted meg először, 10 százalékos kamatadó fizetése mellett. Ha előbb teszed meg, a teljes 15 százalékos kamatadót meg kell fizetned.

A kamatszochót egyáltalán nem kell megfizetned a tbsz-re. Akkor sem, ha idő előtt bármikor felbontod.

A tbsz-ről itt olvashatsz részletesen.

Malacperselyes megtakarítás feltörése kalapáccsal

Mi történik, ha idő előtt szeretném visszaváltani a befektetési jegyeimet?

A nyílt végű befektetési jegyeidet bármelyik munkanapon könnyen visszaválthatod.

Visszaváltási díj nem mindig van ilyenkor, de adódhat, hogy az alapkezelő felszámít ilyen díjat.

A visszaváltás feltételeiről mindig az előtt tájékozódj, hogy befektetsz a befektetési alapba!

Mi az a nyílt végű és zárt végű alap?

Amikor nyílt végű befektetési alaphoz csatlakozol, azaz ilyen alapnak a befektetési jegyeit vásárolod meg, akkor egy olyan befektetésbe lépsz be, amelyet bármikor szabadon megszakíthatsz. Illetve később is beléphetsz, mint annak indulása.

Bár a nyílt végű alapok általában lejárati határidő nélküliek, mégis célszerű hosszú távban, azaz években gondolkodnod ebben a befektetésben. Ez a befektetési jegy értékének változása, esetleges csökkenése miatt is fontos lehet.

Mindig célszerű azonban betartanod az alapkezelő által ajánlott minimális befektetési időtávot.

A zárt végű befektetési alaphoz ezzel szemben kizárólag az alap indulását megelőző jegyzési időszakban csatlakozhatsz, meghatározott futamidőre.

Ha időközben mégis szükséged van a pénzedre, akkor a befektetési jegyeidet csak a másodlagos piacon adhatod el, ahol még veszteség is felléphet.

A zárt végű alapot ezért célszerű a lejáratig megtartani.

A befektetési alapok előnyei és hátrányai

 • egyszerű hozzájutás
 • nem igényel szakértelmet
 • nem igényel gondozást
 • tőkevédett konstrukcióval védhető a befektetett pénzed
 • infláció feletti hozam érhető el
 • szakértők kezelik a pénzed
 • bármikor kiszállhatsz (nyílt végű alapnál)
 • értékpapírszámla kell a befektetéshez
 • kamatadót és szochót kell fizetni a hozam után (kivéve tbsz, ingatlanbefektetés)
 • zárt végű alapnál nem lehet bármikor könnyen kiszállni
 • a befektetési alap kezelése után díjat számítanak fel
 • a pénzed egy részét elvesztheted (kivéve tőkevédett alap)
Segítünk kiválasztani a számodra legkedvezőbb befektetést!
Partnerünk, a GRANTIS Hungary Zrt. szakértőjével
 • Átbeszélitek, hogy milyen időtávra és mekkora összeget szeretnél befektetni
 • Leszűrjük neked a szóba jöhető befektetéseket
 • Végül a teljes ügyintézést is ránk bízhatod
Promóció

Maradtak kérdéseid?

 • Mi az a válogatás alap vagy alapok alapja?

  A kockázat csökkentésére a befektetési alap maga is több más befektetési alapból vásárolhat be. Ez önmagában is csökkenti a kockázatot. Így egyetlen befektetési jegy megvásárlásával sok másik alapból álló portfólióhoz juthatsz hozzá egyszerűen és költséghatékonyan.

 • Hogyan lesz nyereségem a befektetési alapokból?

  A befektetési jegynek, mely a befektetési alapból történt vásárlásodat testesíti meg, naponta változó értéke van a benne lévő befektetések napi értéke alapján.

  Ezeket az értékeket akkor is minden nap kiszámítják, ha nem ad el belőle az alap kezelője. Ennek az értéknek a változásával, a visszaváltáskor remélhetőleg magasabb árfolyamon tudod visszaváltani a befektetési jegyeidet. A nyereséged így a vétel és az eladás különbségéből képződik.

 • Érdemes a most elérhető legmagasabb hozamú befektetési alapot választanom?

  Valószínűleg nem. A kiugró teljesítmény nem általános és utána általában visszaesés fogja kísérni.

  A részvény alapú befektetési alapokban jellemzően átlagosan 10 százalék körüli éves hozammal érdemes tervezni, a többiben ez alattival, de infláció felettivel. Mindez akkor igaz, ha az infláció nagyon alacsony mértékű, pl. 3 százalék körüli.

 • 18 éves kor alatt lehet befektetési jegyet vásárolni?

  Ha gyermekednek szeretnél takarékoskodni, azt csak a te nevedben teheted meg, mivel 18 év alatt nem lehetséges értékpapírszámla nyitása és vezetése, a babakötvény (állampapír) kivételével. Mondjuk a babakötvény is lehet egy nagyon jó befektetés, főleg akkor, ha az infláció magas volt az előző évben.

Homa Péter
Homa Péter bankszámlaszakértő
Linkedin
Homa Péter bankszámlaszakértő

Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.

Az alábbi tájékoztatás a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény vonatkozó rendelkezései alapján kereskedelmi kommunikációnak minősül, és nem tekinthető ajánlattételnek, teljes körű tájékoztatásnak, befektetési vagy adótanácsadásnak. Az egyes állampapírok forgalomba hozatalának és forgalmazásának általános feltételei (így különösen a kamatszámításra vonatkozó részletes szabályok) a vonatkozó ismertetőben és a nyilvános ajánlattételben szerepelnek az adott állampapír termékoldalán, a Részletek gombra kattintva. A BiztosDöntés.hu felhívja a befektetők figyelmét, hogy valamennyi befektetési kockázatot és lehetőséget a befektetőnek kell felmérnie és mérlegelnie!

Legfrissebb útmutatóink befektetés témában

 • Befektető részvényt vásárol mobiltelefonról és laptopról
  Befektetés

  Amit mindig is tudni akartál a részvényekről és a részvényvásárlásról

  Érdekelnek a részvények és részvényvásárláson gondolkodsz? Bizonyára jó érzés lehet, hogy a kiválasztott cégek tulajdonosa, részvényese leszel, ők pedig ezzel beszállnak a vagyonod gyarapodásába. Azonban, ha ez egy eseménymentes, gondtalan, egyenes út lenne, akkor a sokkal alacsonyabb kamatozású bankbetétek helyett nyilván mindenki ezt csinálná. De nem ez a helyzet. Éppen ezért kell sok mindenre odafigyelned a részvénybefektetések esetén, hiszen a legnagyobb hozamú pénzügyi befektetés egyben a legtöbb odafigyelést is igényli.

  frissítve: 2024. július 8.
 • Átvert befektető néz ki az ablakon szomorúan
  Befektetés

  Így viszik el a pénzed a csaló befektetések, ha nem figyelsz!

  Ma adsz nekem 100 ezret, én a jövő héten visszaadok neked 200 ezret! Ismerős? Valószínűleg igen, hiszen a befektetési csalások sajnálatosan gyakori jelenségek a pénzügyi világban. Pedig nem olyan nehéz felismerni ezeket önmagában a magas hozamról. Ebben az útmutatóban megismerkedhetsz a legfontosabb ilyen csalásokkal, melyek mellé megtörtént eseteket is hozunk.

  frissítve: 2024. április 17.
 • Befektetési alapokban felgyűlt pénz
  Befektetés

  Befektetési alapok: Így érdemes választanod

  A befektetési alapok egy jó választás a pénzügyi piacon, hiszen a kezelésük hasonlóan egyszerű, mint a bankbetéteké. Viszont, azokkal ellentétben itt akár el is veszítheted a pénzed egy részét. Ezért célszerű tisztában lenned a kockázatokkal, mielőtt befektetsz, mert a végeredmény nem biztos, hogy az lesz, amire a befektetéskor számítottál. Fogjunk is bele!

  frissítve: 2024. július 8.