Amikor idegen országba utazol, turistaként általában a lehető legtöbb módon megpróbálnak lehúzni. Tehetik ezt akár az autóbérlő cégek, utcai árusok, vagy taxisok, de sajnos ma már olyannal is találkozhatsz, ha nem vagy elég szemfüles, hogy észre sem veszed az átverést. Pontosan így történik a lehúzás a dinamikus devizaváltás - más néven DCC - során, amikor a bankkártyádat használod külföldön. De mi is ez, és hogyan kerülheted el?

Külföldi bankkártya-használatnál így történik az átváltás

Ha külföldön használod a bankkártyádat vagy külföldi webshopban vásárolsz, akkor több százalékos veszteség is lehet a devizaváltás díja (devizáról beszélünk, ha a pénz bankszámlán van és valutáról amikor papírpénzben és érmékben van). Ráadásul a pontos összeg sokszor napokkal később derül ki, ha azt választod, hogy az ottani pénznemben fizetnél.

Erre többféle megoldás is létezik, és mivel sokan elégedetlenek voltak ezzel a nehezen átlátható rendszerrel, így kitalálták a dinamikus devizaváltást. Ezzel viszont nagyon kell vigyáznod, mert könnyen ráfizethetsz. Ha részletesebben érdekel, hogy milyen árfolyamok és akár többszörös átváltások vannak, amikor helyi devizában fizetsz, akkor olvasd el ezt az útmutatónkat, ami a külföldi bankkártya-használathoz ad sok hasznos tanácsot.

Mit jelent a dinamikus devizaváltás, más néven DCC?

Külföldi bankkártyahasználat során egyre gyakrabban találkozhatsz azzal, hogy a kártyaleolvasó POS terminálok vagy a készpénzkiadó automaták felajánlják a forintban történő fizetést is. Ez a jelenség a dinamikus devizaváltás, azaz DCC (Dynamic Currency Conversion), ami elsőre egy nagyon kényelmes szolgáltatásnak tűnhet, azonban pont ennek a látszatával tudnak a legjobban lehúzni.

A tranzakció során a terminál vagy az ATM felismeri a kártyád pénznemét, és annak megfelelően ajánlja fel a fizetendő összeget forintban is és a helyi pénznemben is, mondjuk euróban. Sokan erre persze különösebb gondolkodás nélkül rányomnak a forintban történő fizetésre (mert vár a pénztáros vagy az ATM-ből mások is vennének fel pénzt mögötted), hiszen ki ne szeretné befixálni, hogy a forintszámlájáról mennyit vonjanak le? Ezzel ugyanis biztosan annyi forintot terhelnek be a magyar bankszámlára, mint amennyit külföldön feltüntetnek.

Az árfolyam, amivel a szolgáltatás számol, mindig nagyon kedvezőtlen és indokolatlanul magas. Ez az árfolyam az üzemeltetést végző szolgáltató által van meghatározva, ezért nyilvánvalóan úgy számítják át a vásárlás összegét, hogy ők nyerjenek rajta. Aki aztán igénybe veszi, annak ez nagyságrendileg 5-10 százalékos bukást jelent, tehát ha mindent így fizetsz egy nyaraláskor és a család egy hét alatt elkölt 400 000 forintot, akkor így már egyből 420 000 vagy akár 440 000 forintra is rúghat a kiadás.

Ráadásul az árfolyamról csak olyan formában tájékoztatnak, ami abban a helyzetben semmit nem fog mondani neked. Ha például egy eurónál 375 forinttal számolnak, akkor te azt 0,00267 formában fogod látni a kijelzőn, azaz egy forint hány euró. Így nehezítik meg az ember dolgát, hiszen nyilván nem tudja senki kapásból, hogy az mennyi, illetve nem fog aztán nekiállni számolgatni.

A legfontosabb, amit tudnod kell, hogy ezt nem kötelező elfogadnod. A legtöbben azért fogadják el, mert egyszerűnek és átláthatónak találják, hiszen a vásárlás vagy készpénzfelvétel pillanatában egyből megtudják az aktuális átváltási árfolyamot, ami persze messze nem kedvező, de ezt nem veszik figyelembe.

Ezért ha teheted, mindig a helyi pénzösszeget válaszd, aminek az árfolyama ismeretlen az adott pillanatban, mégis jóval kedvezőbb. Ha így választasz, akkor az összeg átváltása és a terhelése a kártyatársaság és a bank árfolyamával történik, amivel sokkal jobban jársz.

Hogyan működik ez kártyás vásárláskor?

Az egyik leggyakoribb eset, amikor dinamikus devizaváltás történhet, az a kártyás vásárlás a POS terminálokon. A jellemzően turisztikai, idegenforgalmi, vendéglátóipari boltok, vállalkozások beállítják a DCC szolgáltatást a termináljukon, ami aztán minden külföldi kártyás tranzakciónál megjelenik. Ha éppen ilyen helyen vásárolsz külföldön, a terminál felismeri a kártyád első 6 számjegye alapján a bankszámlád pénznemét, majd felajánlja, hogy forintban fizethess. Olyan fizetésnél, ahol a kártyádat be kell dugnod a terminálba, a PIN-kód beírása előtt, érintéses fizetésnél pedig azután ajánlja fel a választás lehetőségét.

Ezt a felajánlást azonban előfordulhat, hogy a te megkérdezésed nélkül elfogadja majd az eladó, és te az összeget már forintban fogod látni. Ha ilyen történne, ne hagyd magad, nyújtsd vissza a terminált és határozottan kérd, hogy csinálja vissza. Mindig a helyi devizát kell látnod a kijelzőn, és csak azután fizess, ha ez így is van!

Lehúzós ATM-ek is vannak

Ha külföldön jársz, megeshet, hogy kifogysz a készpénzből és szükséged van helyi valutára. Azt már tudjuk jól, hogy bankfiókba vagy postára, pénzváltóhoz nem megyünk be készpénzért, mert az a legdrágább megoldás, tehát marad az ATM.

Te is találkozhattál már Budapest belvárosában megannyi kék pénzfelvevő automatával, de egész Európa tele van velük. Ne ezeket válaszd készpénzfelvételre, ha a bankszámládtól eltérő pénznemben vennél fel készpénzt! Az automatákat egy bankfüggetlen pénzügyi szolgáltató, az Euronet működteti, és dinamikus devizaváltással lehet belőlük valutát felvenni.

Hogyan történik ez?

A folyamat ugyanúgy zajlik, mint a POS terminálok esetében. Az ATM a PIN-kód megadásakor felismeri a kártyád pénznemét, majd annak megfelelően felajánlja a lehetőségeket. A képernyő egyik oldalán a DCC szerint kalkulált forintos összeget, a másik oldalán pedig a hagyományos elszámolással kalkulált összeget láthatod a helyi devizában.

A forintösszeg fix, garantált, adott az árfolyam és tartalmazza a teljes költségedet (a bankod készpénzfelvételi díján kívül), ezáltal átláthatóbb. Tartalmazza azt a díjat is, amit az ATM üzemeltetője külön kér a készpénzfelvételért, a bankod díjától függetlenül. A helyi devizában, mondjuk euróban megjelenő összegnél az árfolyamot nem tudjuk, változhat, és még rájön később bizonyos összegű tranzakciós díj is a bankodtól.

Ahhoz, hogy ki tudd számolni, melyik az egyszerűbb, annyi idő kéne, ami alatt pont megszakad a folyamat és kezdheted elölről. Tehát nagyon rafinált az Euronet, ezért, ha külföldön jársz, itt is, mint a POS terminálnál, minden esetben a helyi devizát válaszd!

Ha kiválasztottad a devizaösszeget, ekkor még nem fogja feladni a rendszer. Előfordulhat, hogy másodjára is rákérdez a forintra, csak teljesen más formában. A felajánlott összegek elhelyezését megcseréli, az árfolyamot pedig itt is, mint a terminálnál, a nem megszokott forint/euró formában írja ki. Tehát, a szabályoknak úgymond megfelel, hiszen megjeleníti az árfolyamot, csak trükkösen teszi ezt, ezért mindig legyél résen és ne fogadd el, amit ajánl. Forintfelvételkor forintos kártyával egyébként nem számol fel pluszköltségeket az automata.

El tudom kerülni a lehúzást?

Igen. Viszont tekintve, hogy a kártyát elfogadó helyi vállalkozásoknak ez egy nagyon jó bevételszerzési mód, egyre több helyen kell számítani erre a jelenségre.

Ezért a következőkre figyelj oda:

  • Mindig, minden esetben a hagyományos elszámolást válaszd helyi devizában.
  • Számold ki előre a helyi pénznemből forintra átváltva, hogy mennyit szeretnél fizetni legfeljebb, így tudni fogod, mi az az ajánlat, ami túl magas.
  • Próbáld a helyi bank által üzemeltetett automatákat megkeresni és azokat használni.

Internetes vásárláskor is előfordulhat-e ez a fajta átverés?

Igen, külföldről történő online vásárláskor is fennállhat, hogy a szolgáltatók megpróbálnak lehúzni a dinamikus devizaváltással. Ha Amazonon, vagy PayPallal vásárolsz, ne hagyd, hogy a váltást a cég végezze el. Az egyik legnagyobb hasznuk abból származik, hogy nagyon kedvezőtlen árfolyamon váltják az összeget, hogy ne a banknak kelljen.

Azonban jobban jársz, ha ezt mégis a bank teszi meg. Az általuk használt devizaárfolyamot ráadásul nem is fogod sehol megtalálni, ugyanis csak a vásárlás legutolsó klikkelésénél fogja kiírni, de náluk is körülbelül 5 százalékos extra költségre számíthatsz. Vagyis, ha most a bankközi árfolyamon egy amerikai dollár például 300 forint, akkor náluk körülbelül 315 forintot kell adnod egy dollárért, tehát ugyanahhoz a vásárláshoz több pénzt fognak levonni a forintszámládról.

Próbáld addig keresni a beállításokban a bank általi váltás lehetőségét, amíg meg nem találod, így elkerülhetők a felesleges pluszköltségek.

A legjobb megoldás – Revolut

Egyrészt ingyenesen létre tudsz hozni vele egy külföldi bankszámlát, amihez bankkártyát is kapsz és aztán egyetlen appról tudsz mindent kezelni. Tudsz vele utalni, havonta meghatározott összegig és darabszámban ingyenesen a világon bárhol készpénzt felvenni és akár 28 féle devizanemben alszámlákat létrehozni és azon tartani a különböző devizáidat.

Ha sokat használod külföldön a kártyádat és/vagy sokat vásárolsz online, akkor számodra az egyik megoldás a Revolut lehet.

A Revoluttal sokkal kedvezőbb árfolyamon tudsz devizát átváltani, mint a hagyományos bankodnál (a DCC-ről nem is beszélve). Ha például egy eurós alszámlád van a Revolutnál és Bécsben vásárolsz a sarki boltban, ahol euróban kell fizetni, akkor ezt felismeri a Revolut, így ha az eurós alszámládon van elég pénz, akkor onnan vonja le a vásárlás összegét euróban.

Külön díjért az online vásárláshoz pedig egy külön bankkártyaszámmal rendelkező virtuális kártyát is kapsz, hogy még nagyobb biztonságban legyél.

Homa Péter
Homa Péter bankszámlaszakértő
LinkedinE-mail
Homa Péter bankszámlaszakértő

Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.