Diákhitel: Minden információ egy helyen 2024-ben

Havi akár 150 000 forint érdekel amit bármire elkölthetsz? Vagy a tandíjadat fizetnéd diákhitelből? Jó helyen jársz!

 • Írta: Homa Péter
 • frissítve: 2024. január 1.
 • promóció

Kevés olyan főiskolás vagy egyetemista van, aki a diákhitel hirdetéseit ne látta volna még. Talán már hallottál a Diákhitel1 konstrukcióról, amivel havonta akár 150 000 forint bármire elkölthető összeget is kaphatsz. A Diákhitel2 is még igényelhető ehhez, ami kamatmentes és a tandíj fizethető belőle. Ebben az útmutatóban lépésről lépésre elmondunk mindent és azt is, hogy mire érdemes figyelni. Vágjunk is bele!

Mi az a diákhitel?

A diákhitel nem egy általános hitel és nem hasonlít a banki hitelekhez sem. Akkor kaphatod meg, ha magyar állampolgárként felsőfokú tanulmányaidat folytatod Magyarországon, és ha még nem vagy 45 éves. Abban a félévben folyósítható utoljára diákhitel, amelyikben betöltöd a 45. életévedet.

Ha ezek teljesülnek, akkor nincs hitelbírálat, nem kell kezes és nincs szükség fedezetre sem, vagyis a hitelt mindenképpen megkapod. Ehhez elegendő az aktív hallgatói jogviszonyod.

A diákhiteleknél nincs semmilyen apró betűs rész, tehát a kamat tényleg minden költséget tartalmaz, a kamatmentes konstrukció pedig nem tartalmaz egyéb díjat.

A diákhitel igényléséhez érvényes személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya és saját névre szóló bankszámla szükséges. Bejelentett lakcímre is szükséged lesz hozzá.

Többféle diákhitel közül választhatsz:

 • Diákhitel1
 • Diákhitel2
 • Képzési hitel

Nézzük meg ezeket részletesebben is!

Boldog diák akinek a Diákhitel1 szimpatikus mert a pénzt bármire elköltheti

Diákhitel1 – szabad felhasználásra

A Diákhitel1 szabadon elkölthető, bár elsősorban a tanulmányaid pénzügyi hátteréül szolgál. De elköltheted lakhatásra, laptopra, okostelefonra, kultúrára és kikapcsolódásra, mindennapos kiadások fedezésére, könyvekre, jegyzetekre és természetesen bármire, amire a tanulmányaid folytatásához szükséged van.

A Diákhitel1 konstrukció keretében 15 000 forinttól 150 000 forintig terjedő havi összeget vehetsz fel, így tanulmányi félévenként akár 750 000 forinthoz is hozzájuthatsz. A Diákhitel1 kamata évi 7,99 százalék a korábbi 4,99 százalék helyett, amely még mindig nagyon kedvezőnek számít például a személyi kölcsönökhöz képest.

A kormány várakozásai szerint az egy számjegyű infláció, valamint ezt követően az egy számjegyű jegybanki irányadó kamat elérése után a Diákhitel1 kamata újra visszaállhat az évi 4,99 százalékos szintre.

A kormány egyébként korábban kiterjesztette a kamatstopot a szabad felhasználású Diákhitel1-re is, így annak kamata 2023 januárjában nem emelkedett.

Kíváncsi vagy a legjobb részre? A Diákhitel1-et kombinálhatod a kedvezményes Diákhitel2-vel, amiből a tandíjat tudod kifizetni. Erről szól a következő rész.

Diákhitel2 – tanulmányi önköltségre

A Diákhitel2 a tanulmányi önköltségre költhető el, mellyel egy biztos pénzügyi háttér építhető ki a tanulmányaidhoz. Maximális hitelösszegként legfeljebb a képzésed önköltségi díjának megfelelő összeget veheted fel, de ez a maximum nincs meghatározva. A felsőoktatási intézményeknek fizetendő térítési díjak (pl. utóvizsga díja stb.) viszont nem fedezhetők a Diákhitel2-vel.

A Diákhitel2-t aktív hallgatói jogviszonnyal magyar állampolgárként igényelheted, ha még nem vagy 45 éves és bejelentett lakcímed is van. A Diákhitel2-re jogosult továbbá menekültként elismert, vagy letelepedési vagy bevándorlási engedéllyel rendelkező, a jogszabályban meghatározott jogcímen Magyarországon szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személy is.

A Diákhitel2-t a tanulmányaid alatt bármikor igényelheted. A konstrukció kamatmentes, nincsenek rejtett költségek sem.

A Diákhitel2 az önköltséges képzések díját fedezi, a hitelt pedig később kamatmentesen fizetheted vissza – azaz tényleg csak annyit fizetsz vissza, amennyit felvettél.

Ezt a kamattámogatást nem kell külön kérvényezni, mert automatikusan, alanyi jogon jár.

A Diákhitel2-t nem kapod kézhez, hanem egyből az oktatási intézménynek utalják, így az igénylés után már nincs vele semmilyen teendőd.

A Diákhitel Plusz már nem igényelhető

A Diákhitel Plusz konstrukció értékesítése a jogszabályi rendelkezés alapján 2022. szeptember 30. éjfélkor megszűnt, mivel ezt a világjárvány alatt vezették be az átmeneti pénzügyi nehézségekkel szembesülő hallgatók számára.

Képzési Hitel

A Képzési Hitel – korábbi nevén a Képzési Hitel2 – az önköltséges képzések díját fedezi, a hitelt pedig később kamatmentesen fizetheted vissza – azaz valóban annyit fizetsz, amennyit felvettél, rejtett költségek nélkül.

A korábbi szabad felhasználású Képzési Hitel1-re jogszabályi rendelkezés alapján 2021. december 20-a után új szerződés nem köthető. A korábban felvett Képzési Hitel1 kamata továbbra is a Diákhitel1 kamatával egyezik meg.

A Képzési Hitel felnőttképzésben maximum 500 000 forintig igényelhető. A képzési díj legalább 20 százalékát önerőként kell megfizetned a szakképző vagy felnőttképző felé.

Szakképzésnél a felső limit a képzési díj összege. A képzésednek minimum három hónaposnak kell lennie.

A Képzési Hitelt nem kapod kézhez. A kért összeget az oktatási intézményednek utalják két részletben (felnőttképzésben a tanfolyam kezdetén és félidőben, szakképzésben tanulmányi félévenként).

A Képzési Hitelt a képzés kezdő napján vagy azt követően bármikor igényelheted.

Tanuló férfi aki képzési hitel igénylési dokumentumot tölt ki

Képzési Hitelt bárki igényelhet és kaphat, aki:

 • aktív tanulói vagy felnőttképzési jogviszonnyal rendelkezik,
 • 18. életévét betöltött magyar állampolgár,
 • 55 évnél fiatalabb,
 • bejelentett lakcíme van,
 • büntetlen előéletű és nincs köztartozása (erről és a lekérdezés módjáról itt tudhatsz meg többet), továbbá
 • a hiteligénylést megelőzően 12 hónapig rendelkezett társadalombiztosítási jogviszonnyal, vagy 12 hónapon keresztül folyamatosan tanulói, felnőttképzési vagy felsőoktatási hallgatói jogviszonyban állt

Jogosult továbbá, aki menekültként elismert, letelepedési vagy bevándorlási engedéllyel rendelkezik, Szmtv. alapján állandó tartózkodásra jogosult.

Képzési Hitelt a Diákhitel Központtal együttműködési megállapodást kötött intézményekben kérhetsz. Az intézményi listák folyamatosan bővülnek.

Ezt a hitelkonstrukciót szakmai oktatáshoz, részszakmára felkészítő szakmai oktatáshoz, engedélyhez kötött szakképesítésre felkészítő szakmai képzéshez, illetve nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű képzéshez kapcsolódóan veheted igénybe. Felnőttképzés esetén legalább középfokú végzettséghez kötött szakmai oktatásra, illetve szakmai képzésre igényelheted.

A Diákhitel igényléséhez és a diákéveid pénzügyeinek zavartalan lebonyolítására szükséged lesz egy jó diákszámlára. Ezek közös jellemzője, hogy a felnőttek számlájához képest különféle kedvezményeket (jellemzően ingyenes számlavezetést vagy/és ingyenes éves díjú bankkártyát) tartalmaz. Mutatunk pár ilyen kedvezményes számlacsomagot.

Vissza
Havonta számlára érkező összeg:
Életkor:
Az általad beállított tranzakciókkal és banki utalás nélkül kalkuláltunk.
Részletes kalkuláció
Bezár

A kalkulációhoz állítsd be az alábbi értékeket és nyomd meg a bankszámlák keresése gombot!

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  Rendezés:
  • Bázis számla Junior kedvezménnyel
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 0 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • Gránit Diákszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,2
   Mi ez?
   Havi összköltség 0 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,2
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
  • Egyszámla Díjcsomag - korlátlan NetBank utalási kedvezménnyel
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 224 Ft Kezdetben 337 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • ECO ForYou bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,2
   Mi ez?
   Havi összköltség 544 Ft Kezdetben 272 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   4,2
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • Diákszámla Zéró
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Mi ez?
   Havi összköltség 634 Ft Kezdetben 376 Ft
   Számlanyitási akció 35 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • MBH Kedvezmény Számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 813 Ft Kezdetben 1 717 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Megnézem Részletek

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Diákhitel folyósítása csak kijelölt bankokhoz kérhető

  A Kormány döntése értelmében 2023. július 1-től diákhitel folyósítása csak azokhoz a bankokhoz kérhető, amelyek sikeres pályázatot nyertek a diákhitelhez kapcsolódó bankszámla vezetésére. Ezek: az OTP Bank, az MBH Bank, az Erste Bank és a Gránit Bank.

  Ezeknek a diákhitel számláknak ingyenesen biztosítaniuk kell a havi számlavezetést, az elektronikus szolgáltatások felületének használatát, a havi bankszámlakivonatot és a kapcsolódó bankkártya használatát is. Ezen felül kedvezményes szolgáltatások is elérhetők a lakáshitel felvétel, az értékpapír számla vezetés vagy a biztosításkötés vonatkozásában.

  A Diákhitel Számla tulajdonosai emellett megkapják az állam által a Diákhitel Számlákon kötelezően előírt ingyenes kedvezményeket, ezek: bankkártya éves díja, havi számlavezetési díj, internetbank havidíj, mobilapplikáció havidíj, telefonbank havidíja, eseti és rendszeres elektronikus átutalási tranzakciók, csoportos beszedések.

  A Diákhitel Számlán járnak az állam által minden bankszámlán előírt kötelező kedvezmények is: ingyenes belföldi forint ATM készpénzfelvétel havi legfeljebb 2 alkalommal, összesen legfeljebb 150 000 forintig, ingyenes havi első kettő készpénzátvétel, összesen legfeljebb havi 40 000 forint értékben, ingyenes QR-kódot okostelefon-kamerás beszkenneléssel kezdeményezett átutalás és ingyenes fizetési kérelem.

  Sok bank továbbadja a rá (tehát nem az ügyfélre) vonatkozó, 20 000 forint alatti átutalásokra érvényes pénzügyi tranzakciós illeték kedvezményt, amely ezekre az átutalásokra és a többi átutalás első 20 000 forintjára vonatkozóan mentesít a 0,3 százalék, maximum 10 000 forint megfizetése alól.

  Törlesztési információk

  Törleszteni csak akkor kell majd, ha végeztél a tanulmányaiddal (a hallgatói jogviszony megszűnése után). Egész pontosan a hallgatói jogviszony megszűnését követő negyedik hónaptól kell elkezdened a törlesztést. Kivétel, ha hamarabb betöltöd a 45. életévedet, mert akkor már az ezt követő negyedik hónaptól, azaz akár a hallgatói jogviszony alatt is meg kell kezdened a visszafizetést.

  Kivétel ez alól a már megszűnt Diákhitel Plusz, amelynél a hitel felvételét követő első év türelmi időszak, így addig nincs törlesztési kötelezettséged. A törlesztési időszak a hitel folyósítását követő egy év türelmi idő letelte utáni hónapban kezdődik.

  Képzési Hitel

  A visszafizetést elég csak a tanulói vagy felnőttképzési jogviszony megszűnése után megkezdened. Itt a tanulói vagy felnőttképzési jogviszony megszűnését követő negyedik hónaptól kell elkezdened a törlesztést.

  Diákhitel1

  A törlesztés jövedelemarányos, azaz a törlesztőrészlet a jövedelmedet követi.

  A törlesztési részleted a tanulmányi jogviszony megszűnésének évében, majd az azt követő évben mindig az előző év október 31. napján érvényes minimálbér 6 százalékának 1/12-ed része. A harmadik évtől pedig mindig a két évvel korábbi, éves bruttó jövedelmed 6 százalékának 1/12-ed része.

  Diákhitel után ennyi pénzt kell fizetni törleszőrészletként

  Diákhitel2

  A törlesztési arányt a törlesztés megkezdésekor fennálló tartozáshoz mérten, az alábbiak szerint sávosan határozzák meg. A havi törlesztőrészleted az első két évben az előző évben alkalmazott minimálbér összege, ezt követően a tárgyévet megelőző második évben elért átlagjövedelmednek 1/12-es részének adott sávhoz tartozó hányada:

  • 1 000 000 forint alatti tartozás – 4 százalék
  • 1 000 001 – 2 000 000 forint közti tartozás – 5 százalék
  • 2 000 001 – 3 000 000 forint közti tartozás – 7 százalék
  • 3 000 001 – 4 000 000 forint közti tartozás – 9 százalék
  • 4 000 001 forint feletti tartozás – 11 százalék

  Mindegyik diákhitelre vonatkozik, hogy a minimálbér és a jövedelmed változása miatt a törlesztőrészletet évente határozzák meg. A következő évre vonatkozó törlesztőrészletről decemberben küldenek értesítést.

  Ha a jövedelmed nem éri el a mindenkori minimálbért, legalább a minimálbér utáni törlesztőrészletet akkor is fizetned kell.

  A törlesztést akkor is meg kell kezdened a megjelölt időben, ha regisztrált munkanélküli vagy.

  A kamatmentes Képzési Hitel esetében a havi törlesztőrészlet nem változik, az egyenlő a felvett hitelösszeg elosztva a futamidő hónapjaival. Például egy 480 000 forintos Képzési Hitel 5 éves (60 hónapos) futamidejénél a havi törlesztőrészlet 480 000 forint osztva 60-nal, vagyis 8 000 forint.

  A havi törlesztést, illetve az előtörlesztést fizetheted online bankkártyás fizetéssel vagy banki utalással a 10032000-01800126 számlaszámra a Diákhitel1 esetében és 10032000-01800157 számlaszámra a Diákhitel2 esetében. Diákhitel Plusz esetén a 10032000-01800188 számlaszám használható.

  A Képzési Hitel esetében a 10032000-01800250-00000000 számlaszámra kell utalni, míg a már nem igényelhető, szabad felhasználású Képzési Hitel1 esetében a 10032000-01800236-00000000 számlaszámra.

  FONTOS! A szerződésszámot minden esetben fel kell tüntetned a közlemény rovatban, hogy az összeg célba érjen.

  A törlesztőrészletnek minden hónap 12. napjáig meg kell érkeznie.

  Törleszd elő a diákhiteled, ha teheted!

  Ha gyorsabban szeretnéd visszafizetni a diákhiteled, akkor mindig lehetőséged van plusz költségek nélkül előtörleszteni, sőt a végtörlesztés is díjmentes. Az előtörlesztés lehet rendszeres és lehet eseti is.

  Fontos figyelned arra, hogy – nagyobb összegű diákhitel esetén – ha a havi kötelező törlesztőrészleted alacsony, úgy előfordulhat, hogy a törlesztőrészlet nem elég az éves hitelkamat teljes összegére. Ekkor a folyamatos törlesztés ellenére sem csökken, vagy csak alig csökken a tartozásod.

  Ilyenkor érdemes megnövelni a törlesztőrészlet összegét vagy eseti jelleggel előtörlesztést kezdeményezned egy kisebb összeggel. A kedvezmények és támogatások is segíthetnek ebben, használd ki, ami jár neked!

  Lecsúsztál a diákhitelről vagy a Képzési Hitelről, de van rendszeres jövedelmed? Nézd meg a személyi kölcsönöket, amivel szintén szabadon elkölthető pénzt kaphatsz. Az útmutatót a kalkulátor alatt folytatódik, érdemes tovább olvasni.

  Vissza
  Hitelösszeg
  Futamidő
  Havi nettó jövedelmed
  További beállítások
  Bezár

  A kalkulációhoz választhatsz még az alábbiak közül, aztán nyomd meg a Hitelek keresése gombot!

  Csak ezektől a bankoktól szeretnék kölcsönöket látni

  
  				
  Bezár

  Azon dolgozunk, hogy a rengeteg kölcsön közül megtalálhasd a legjobbat.

  Most kalkuláljuk a(z)
   kölcsönöket...
   Rendezés:
   Válassz a kiemelt hitelek közül!
   További hitelek
   • Most Személyi Kölcsön
    Törlesztő 24 579 Ft Fix kamat
    THM 18,33% Kamat: 16,49%
    Visszafizetendő 1 484 751 Ft
    Részletek
    a bank oldalán
    Futamidő: 36-96 hó • THM: 15,62% - 18,63% • Hitel teljes díja: 484 751 Ft • Ebből kamat: 474 751 Ft • Kezdeti díj: 10 000 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 16,49%
   • Személyi kölcsön
    Törlesztő 25 790 Ft Fix kamat
    THM 20,73% Kamat: 18,47%
    Visszafizetendő 1 547 419 Ft
    Részletek
    a bank oldalán
    Futamidő: 12-96 hó • THM: 17,12% - 26,98% • Hitel teljes díja: 547 419 Ft • Ebből kamat: 547 419 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 18,47%
   • K&H személyi kölcsön
    Törlesztő 25 935 Ft Fix kamat
    THM 22,61% Kamat: 18,99%
    Visszafizetendő 1 603 743 Ft
    Részletek
    a bank oldalán
    Futamidő: 24-84 hó • THM: 21,19% - 27,22% • Hitel teljes díja: 603 743 Ft • Ebből kamat: 556 103 Ft • Kezdeti díj: 7 500 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 18,99%
   • Start Plus Időnyerő Személyi Kölcsön
    Törlesztő 26 031 FtAz első 3 hónapban 0 Ft
    THM 18,04% Kamat: 16,49%
    Visszafizetendő 1 545 491 Ft
    Részletek
    a bank oldalán
    • Az első 3 hónapban nem kell törlesztőt fizetned
    Futamidő: 12-84 hó • THM: 17,99% - 18,04% • Hitel teljes díja: 545 491 Ft • Ebből kamat: 545 491 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 16,49%
   • Személyi kölcsön
    Törlesztő 27 449 Ft Fix kamat
    THM 24,59% Kamat: 21,70%
    Visszafizetendő 1 656 917 Ft
    Részletek
    a bank oldalán
    • Bankváltás nélkül igényelhető
    Futamidő: 24-96 hó • THM: 22,35% - 25,29% • Hitel teljes díja: 656 917 Ft • Ebből kamat: 646 917 Ft • Kezdeti díj: 10 000 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 21,70%
   • Személyi kölcsön - online igényléssel
    Törlesztő 29 549 Ft Fix kamat
    THM 28,50% Kamat: 24,99%
    Visszafizetendő 1 772 956 Ft
    Részletek
    a bank oldalán
    • Online igénylés akár 15 perc alatt - folyósítás akár 1 órán belül!
    Futamidő: 24-84 hó • THM: 16,30% - 28,50% • Hitel teljes díja: 772 956 Ft • Ebből kamat: 772 956 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 24,99%

   A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A hiteleket csak negatív KHR listán nem szereplő, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg a hitelintézet döntésétől függően. A törlesztőrészletek számítása az aktuálisan meghirdetett kamatokkal történt, amelyeket a hitelintézetek módosíthatnak. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
   Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

   További szöveg megjelenítése

   Családtámogatási kedvezmények

   A diákhitelhez családtámogatási kedvezmények is tartoznak: a gyermekvállalást kamatmentességgel, törlesztési kötelezettség szünetelésével, részleges és teljes tartozáselengedéssel támogatja az állam.

   Egy gyermek esetében kérheted a törlesztési kötelezettség szüneteltetését, a diákhitelek mellett a Képzési Hitel esetében is. Emellett kamattámogatás is jár a Diákhitel1 esetében: ez idő alatt nem növelik ügyleti kamatok az egyenlegedet.

   Már egy gyermek esetében is elengedik a teljes diákhitel tartozást a 30. életévét be nem töltött anyáknak 2022. december 28 óta, ha a felsőoktatási tanulmányai alatt vagy azok sikeres befejezését (az oklevél megszerzését) követő két éven belül gyermekük születik, vagy gyermeket fogadnak örökbe (a diákhitel ezekben az esetekben vissza nem térítendő állami támogatássá változik).

   Két gyermek esetén a fentieken felül a 30 éven túl szült anyáknak elengedik a tartozás felét (több diákhitel-szerződésed esetén az általad választott szerződésre nézve). 30 éves kor előtt szült anyáknak a teljes diákhitel tartozást elengedik az előző bekezdés szerint.

   Három gyermek esetében pedig a 30 éves kor előtt és a 30 éves koron túl szült anyák részére egyaránt elengedik a teljes tartozást (több diákhitel-szerződésed esetén az általad választott szerződésre nézve).

   A fenti kedvezmények már a várandósság 91. napjától járnak, illetve akkor, ha csecsemőgondozási díjban részesülsz (CSED) vagy gyermekgondozási díjban (GYED), vagy gyermekgondozást segítő ellátásban (GYES). A gyermek-örökbefogadásra is járnak a kedvezmények, amint a gyámhatóság engedélyezte az örökbefogadást.

   Ha még nem töltötted be a 30. életévedet, és felsőfokú tanulmányaid alatt, vagy az oklevél megszerzése után két éven belül gyermeked születik vagy örökbe fogadsz, akkor az erre szóló igénylést a gyermek születése után, vagy a végleges örökbefogadási határozat megszerzését követő 60 napon belül kell benyújtanod.

   A 30 éves kor alatti szüléssel egy 10 féléves képzés keretében a maximális összeggel számolva akár 7,5 millió forintos állami támogatáshoz is hozzájuthatsz azzal, hogy a teljes diákhitel tartozást elengedik.

   A Diákhitel Plusz esetében csak az anyáknak járó kedvezmények járnak.

   A második és harmadik gyermekre akkor jár a 30 éves kor utáni szülési kedvezmény, ha 2018. január elseje után született.

   Ugyanazon gyermek után kizárólag egy alkalommal vehető igénybe a gyermektámogatás, és csak egy hitelre vonatkozóan.

   Minden támogatást kérelmezni kell, egyik sem jár automatikusan. A kedvezményekre akkor is jogosult vagy, ha teljes munkaidőben folytatsz keresőtevékenységet.

   A kedvezményeket – több jogcím esetén – jogcímenként külön-külön kell igényelned.

   Intézd a hiteligénylést és az egyéb dolgokat online!

   A diákhitel igénylését teljesen online intézheted, ügyfélkapus regisztrációval már bárhonnan, akár otthonról vagy a képzési intézményedből is. Az igénylésen kívül:

   • online tájékozódhatsz a szerződésről (adatok, egyenleg, befizetések),
   • bejelentheted az adatváltozásaidat,
   • igényelheted a kedvezményeket,
   • intézkedhetsz a fizetésről (folyósítási gyakoriság, törlesztőrészlet-mérséklés, szüneteltetés vagy újraindítás), továbbá
   • kommunikálhatsz az ügyfélszolgálattal is.

   A Diákhitel Direkt számítógépen vagy okostelefonos alkalmazáson (iOS, Android) keresztül is elérhető.

   Ha változik a pénzügyi helyzeted, akár félévente is módosíthatod az igényelt összeget online a Diákhitel1 esetében.

   Diákhitel és a Revolut

   Ha van már Revolutod, akkor biztosan ismered az előnyeit. Diákhitelt azonban nem kérhetsz rá. A Revolut nagyon jó sok dologra, de nem tudsz készpénzt befizetni, mert nincs bankfiókja és nincsenek ATM-jei.

   Nem tudsz azonnali átutalást indítani róla, mert 1-2 munkanap, mire Magyarországra ér az onnan küldött pénz. Nincs magyar bankszámlaszámuk, így nem tudsz ilyen számot megadni a belföldi partnereidnek, akiktől pénzt vársz.

   A Revolutot használd másodlagos célra, és mindenképpen legyen egy jó diákszámlád! Megmutatjuk, hogy a magyar bankoknak milyen kedvezményes diákszámláik vannak.

   Vissza
   Havonta számlára érkező összeg:
   Életkor:
   Az általad beállított tranzakciókkal és banki utalás nélkül kalkuláltunk.
   Részletes kalkuláció
   Bezár

   A kalkulációhoz állítsd be az alábbi értékeket és nyomd meg a bankszámlák keresése gombot!

   Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

   Utalások
   Hány darab?
   db
   Összesen
   Ft
   Automatikus beszedések
   Hány darab?
   db
   Összesen
   Ft
   Rendszeres utalások
   Hány darab?
   db
   Összesen
   Ft

   Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

   Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
   Hány darab?
   db
   Összesen
   Ft
   Kp felvétel másik bank ATM-jéből
   Hány darab?
   db
   Összesen
   Ft
   Bankkártyás vásárlás
   Hány darab?
   db
   Összesen
   Ft

   Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni

   
   					
   Bezár

   Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

   Most kalkuláljuk a(z)
    bankszámláit...
    Mit szeretnél mobilról elintézni?
    Rendezés:
    • Bázis számla Junior kedvezménnyel
     Mobilbanki ügyintézés
     5,0
     Mi ez?
     Havi összköltség 0 Ft
     Számlanyitási akció 0 Ft
     Mobilbanki ügyintézés
     5,0
     Megnézem
     a bank oldalán
     Részletek
    • Gránit Diákszámla
     Mobilbanki ügyintézés
     4,2
     Mi ez?
     Havi összköltség 0 Ft
     Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
     Mobilbanki ügyintézés
     4,2
     Megnézem
     a bank oldalán
     Részletek
     • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
    • Egyszámla Díjcsomag - korlátlan NetBank utalási kedvezménnyel
     Mobilbanki ügyintézés
     4,5
     Mi ez?
     Havi összköltség 224 Ft Kezdetben 337 Ft
     Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
     Mobilbanki ügyintézés
     4,5
     Megnézem
     a bank oldalán
     Részletek
    • ECO ForYou bankszámla
     Mobilbanki ügyintézés
     4,2
     Mi ez?
     Havi összköltség 544 Ft Kezdetben 272 Ft
     Számlanyitási akció 0 Ft
     Mobilbanki ügyintézés
     4,2
     Megnézem
     a bank oldalán
     Részletek
    • Diákszámla Zéró
     Mobilbanki ügyintézés
     4,1
     Mi ez?
     Havi összköltség 634 Ft Kezdetben 376 Ft
     Számlanyitási akció 35 000 Ft jóváírás a bankszámlán
     Mobilbanki ügyintézés
     4,1
     Megnézem
     a bank oldalán
     Részletek
    • MBH Kedvezmény Számlacsomag
     Mobilbanki ügyintézés
     2,7
     Mi ez?
     Havi összköltség 1 813 Ft Kezdetben 1 717 Ft
     Számlanyitási akció 0 Ft
     Mobilbanki ügyintézés
     2,7
     Megnézem Részletek

    A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
    Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

    További szöveg megjelenítése

    Összefoglaló a diákhitelekről

    A diákhitel arra lett kitalálva, hogy a képzés éveiben pótolja a munkával megszerezhető bevételeidet, hogy ezáltal teljesen a tanulásra koncentrálhass. Persze ha belefér, végezhetsz mellette bármilyen munkát, diákmunkát is.

    Van egy szabad felhasználású változat, a Diákhitel1 és egy kötött, csak a tanulmányi önköltségre fordítható változat. Mindkettőt elég a tanulmányaid befejezése után törlesztened. A törlesztőrészlet az első két évben a minimálbérhez, majd a jövedelemhez igazodik: Diákhitel1 esetében a jövedelem 6 százaléka, Diákhitel2 esetében a jövedelem 4-11 százaléka fizetendő a felvett összegtől függően.

    A diákhitelnél nincs hitelbírálat, kezes és fedezet, tehát a banki hiteleknél megszokott procedúrák nélkül zajlik az ügyintézés.

    Ügyfélkapus regisztrációval az igénylés akár otthonról is elintézhető. Ha változik a pénzügyi helyzeted, akár félévente is módosíthatod a szabad felhasználású diákhitel igényelt összegét.

    Nincs apró betűs rész, a Diákhitel2 valóban kamatmentes, a Diákhitel1 kamata pedig minden költséget tartalmaz. A gyermekvállalást kamatmentességgel, törlesztési kötelezettség szünetelésével, részleges és teljes tartozáselengedéssel támogatja az állam, 30 éves kor alatt szülve akár a teljes diákhitel tartozás elengedéssel is.

    A Képzési Hitel az önköltséges felnőttképzések díját fedezi, a hitelt pedig később kamatmentesen lehet visszafizetni. 55 éves korig igényelhető, maximum 500 000 forintig. A képzésednek minimum három hónaposnak kell lennie, a képzési díj legalább 20 százalékát pedig önerőként neked kell állnod.

    Diákhitel előnyök-hátrányok

    • könnyen igényelhető, feltételek nélkül
    • teljesen online igényelhető
    • nem kell törleszteni, amíg tanulsz
    • rugalmasan változtathatod az összeget a szabad felhasználású hitel esetében
    • nagyon alacsony hitelkamattal vagy kamatmentesen férhetsz hozzá, a konstrukciótól függően
    • bármikor díjmentesen előtörleszthetsz vagy végtörleszthetsz
    • 2 vagy több gyermeked megszületése esetén kedvezményt kapsz, beleértve akár a hitel teljes elengedését is az anyák számára, 30 év alatti szüléssel pedig - kérelmedre - elengedik a teljes diákhitel tartozásodat
    • a hitelt kamattal együtt - vagy a kamatmentes változatnál kamat nélkül - vissza kell fizetned, ami terheli a felnőtt éveidet, pont amikor lakáshitelt is fel akarsz venni
    • ez a havi fizetésed 6-11 százalékát is elérheti, konstrukciótól függően
    • a szabad felhasználású diákhitelnél szélsőséges helyzetben olyan eset is előfordulhat, hogy hiába fizeted a törlesztőrészletet, nem vagy csak alig csökken a tartozásod
    • 2023 nyarától kötelező lesz egy bizonyos banknál vezetett bankszámlára fogadni a diákhitelt

    Maradtak kérdéseid?

    • Minden félévben igényelnem kell a diákhitelt?

     Nem. Amíg el nem éred a 10 szemeszteres limitet (bizonyos képzések esetén pedig a 14 félévet), addig automatikusan megkapod a diákhitelt minden félévben, amíg le nem mondod.

    • Törleszthetek diákhitelt a tanulmányi évek alatt is?

     Igen. Bár a diákhitel kötelező törlesztése csak a tanulmányok után kell megkezdődjön, de nincs akadálya a korábbi törlesztésnek sem.

    • Használhatom a diákhitelt előre is?

     Igen. Ha nem tudod egyben befizetni a tandíjat, akkor a diákhitelből megteheted azt. Utána kisebb részletekben akár a diákmunkából, akár szülői segítséggel bármikor visszafizetheted. Ezzel a szüleiden is segítesz.

    • Mennyien szoktak többet fizetni a törlesztéskor, mint ami kötelező?

     A statisztikák szerint kiemelkedően magas azoknak az aránya, akik még a kötelezőnél magasabb törlesztőrészlet fizetését is tudják vállalni. Például a 2016-tól 2019-ig terjedő időszakban az ügyfelek a Diákhitel1-nél 38 százalékkal, a Diákhitel2-nél 92 százalékkal fizettek átlagosan többet az előírt törlesztőrészletekhez képest.

    • A szüleim is fizethetik a törlesztőrészletet?

     Igen. A törlesztés beazonosításánál kizárólag az ügyfél nevét és a szerződésszámot ellenőrzik.

    • Egyszerre mindkét diákhitelt igényelhetem ugyanarra a képzésre?

     Igen, ha önköltséges képzésben veszel részt. Ekkor a Diákhitel2 a tandíjra megy, a Diákhitel1-et pedig szabadon elköltheted.

    • Ha külföldön tanulok, milyen diákhitelt igényelhetek?

     Ekkor számodra csak a Diákhitel1, tehát a szabadon felhasználható konstrukció igényelhető.

    • Van valamilyen kivétel, amikor nem kaphatom meg a diákhitelt?

     Ha egyébként megfelelnél, akkor sem kaphatod meg a diákhitelt az alábbi esetekben:

     – már van megszűnt Diákhitel szerződésed és azzal kapcsolatban tartozásod van,

     – a bíróság jogerősen végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt és szabadságvesztést még nem hajtották végre, vagy annak végrehajthatósága még nem szűnt meg (kivéve, ha a bíróság feltételes szabadságra bocsátott),

     – joghatályos adósságrendezést kezdeményeztél.

    • A diákhitel folyósítása szempontjából mindegy, melyik banknál van a diákszámlám?

     Jelenleg igen. A Diákhitel1-et 2023. július 1-től azonban már csak azok kaphatják meg, akik a Diákhitel szervezet által négyévente lefolytatott közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott banknál nyitnak diákszámlát. Ettől még lehet más banknál is diákszámlád, csak oda nem kaphatod meg a diákhitelt.

    • Változhat a Diákhitel1 kamata?

     Igen. Emelkedéskor magasabb törlesztőrészletre számíthatsz majd a törlesztési időszakban, csökkenéskor pedig alacsonyabbra. Félévente változhat a kamat, érdemes figyelemmel kísérned, hiszen a pénzedről van szó.

    • Mi az a Diákhitel Központ?

     A Diákhitel Központ Zrt. állami tulajdonban álló, nem profitorientált szervezet, amely kimondottan a felsőoktatási tanulmányok pénzügyi támogatására jött létre.

    Gergely Péter
    Gergely Péter pénzügyi szakértő
    Linkedin
    Gergely Péter pénzügyi szakértő

    Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.