Óvadék

Az óvadéknak több jelentése van.

Ha bankról és bankszámláról beszélünk, akkor ez a kifejezés leginkább a bankkártyáknál használatos. Csak nagyon ritka eset ma már, hogy egy bank óvadékot kér egy bankkártya mellé. Ez kizárólag ún. dombornyomású bankkártyák esetében fordulhat elő, melyeket olyan elfogadóhelyeken is lehet használni, ahol nincs elektronikus összeköttetés a bankkal, így a bankod csak később értesül a költésedről.

Ha ilyen költésekkel túlléped a rendelkezésedre álló egyenleget, akkor azt az óvadékból fizeti ki a bank, egyben azonnal felkér az óvadék pótlására. Ha nem pótlod vissza az óvadékot az eredeti összegére, a bank felmondja a bankkártyaszerződést.

Az óvadékot a bankkártyaigényléskor át kell adnod a banknak és azt a pénzt mindaddig ott kell tartanod, amíg a kártyát vissza nem adod. El nem tudod költeni, mert elkülönítik és valamennyi betétkamatot fizetnek rá. Ha visszaadod a kártyát, felszabadítják az összeget.

Mint hangsúlyoztuk, ma már nagyon ritka az óvadék intézménye, de még előfordulhat, hogy belefutsz ilyenbe.

Az óvadékot ne keverd össze a nyitóösszeggel, mely a bankkártya igénylésekor szükséges csak, utána elkölthető. A bank akár egyszerre kérhet óvadékot és nyitóösszeget is.

Bajnok Plusz számlacsomag
 • 40 000 Ft jóváírási akció szelfis számlanyitással
 • havi 4 darab ingyenes ATM forint készpénzfelvétel belföldön
 • jóváírási feltétellel havi 990 Ft-os számlavezetési díj
Részletek
PROMÓCIÓ

Ezek is érdekelhetnek

 • KH ebankot használja egy új ügyfél laptopon
  Bankszámla

  K&H ebank – minden, amit tudnod kell róla 2024-ben

  A K&H ebank szolgáltatása a hitelintézet internetbank szolgáltatását takarja. Sokféle funkciója van, például átutalást lehet vele indítani, segít a csekkek befizetésében, láthatod a számlatörténetedet, aktiválhatod vele a betéti- és hitelkártyáidat, limiteket módosíthatsz, aktiválhatod, felfüggesztheted, sőt, le is tilthatod a kártyádat és lekérdezheted a PIN-kódodat is többek között. Lépésről lépésre bemutatjuk ezeket és még régi K&H-s ügyfeleknek is mondunk újakat.

  frissítve: 2024. január 1.
 • A MagNet Bank ATM szolgáltatásai és ATM hálózata
  Bankszámla

  A MagNet Bank ATM szolgáltatásai és ATM hálózata

  A MagNet Bank ATM hálózata 2020. október 7-től több mint 500 magyarországi Euronet ATM-mel bővült országszerte. Ezekből a mindenkor hatályos lakossági és vállalati kondíciós listák szerinti saját ATM díj alkalmazásával vehetsz fel forint összeget, beleértve az ingyenes készpénzfelvételt is.

  frissítve: 2023. december 18.
 • OTP időpont foglalás után örül egy férfi
  Bankszámla

  OTP időpontfoglalás: így tudod elintézni a legegyszerűbben

  Már elmúlt az a kor, amikor bosszantó módon be kellett állni egy hosszú sor végére, ha banki ügyet akartál intézni. Szerencsére az OTP Banknál mindig is elérhető volt a legmodernebb technika, így már régóta tudsz kényelmesen időpontot foglalni a bankfiókba az interneten. Hasznos lehet tudni, hogyan kell ezt elintézni.

  frissítve: 2024. február 17.