Folyószámlahitel 2024 - ezt érdemes róla tudnod

Szeretnéd bebiztosítani magad a váratlan kiadások ellen? Jó megoldást jelenthet a folyószámla-hitelkeret. Tudj meg róla mindent, hogy okosan tudd használni!

Mit mond szakértőnk?Bezár

Szeretnéd bebiztosítani magad a váratlan kiadások ellen? Jó megoldást jelenthet a folyószámla-hitelkeret. Tudj meg róla mindent, hogy okosan tudd használni!

A folyószámla-hitelkeret remek megoldást jelenthet, ha váratlan kiadással találod szembe magad. Bárkivel megeshet, hogy valami miatt a szokásosnál többet kell költenie, elromolhat az autód vagy egy háztartási géped. De az is előfordulhat, hogy pont nincs már elég pénz a számládon ahhoz, hogy az áramszolgáltató leemelje a havi számlád összegét.

Ilyen helyzetekre találták ki a folyószámlahitelt, ami lehetővé teszi, hogy a bankszámládat ideiglenesen negatívba húzd. A hitel futamideje egy év, és ezt belül bármikor felhasználhatod az adott keret erejéig. Nem kell hozzá minden alkalommal hitelbírálat, a pénz ott van, azonnal elköltheted. A visszafizetéssel sem kell bajlódnod, mert a hitelkeretnek nincs törlesztőrészlete. Minden, a számládra érkező összeg automatikusan tölti.

Ennek a szabadságnak viszont ára és veszélye van. A folyószámlahitel kamata nagyon magas, a legdrágább hitel a piacon, drágább, mint a gyorskölcsön vagy az áruhitel. Ráadásul ha nem figyelsz oda, könnyen adósságcsapdába kerülhetsz vele. Ne feledd, a folyószámlahitel a bank pénze, nem bánhatsz vele tehát úgy, mintha a saját béred lenne. Ha viszont okosan használod, ki tud menteni a szorult helyzetedből.

Mit teszel, ha szükséged van némi plusz pénzre a fizetéseden felül? Személyi kölcsönt veszel fel? Esetleg folyószámlahitelt igényelsz a bankodnál? Vagy kérsz egy hitelkártyát? Az eredmény ugyanaz: meglesz a szükséges összeg, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen áron. Ebben az útmutatóban megmutatjuk, mire jó a folyószámlahitel, és mikor érdemes ezt választanod.

Mire való a folyószámlahitel?

A folyószámlahitel, hitelkeret vagy folyószámla-hitelkeret arra való, hogy hirtelen támadt kiadásaidat fedezd belőle, vagy ha átmeneti anyagi gondjaid vannak, amelyek várhatóan hamar rendeződnek majd.

Arra is jól használható lehet, hogy ha valamilyen beszedési megbízást vagy automatikus utalást állítottál be a számládon, akkor soha ne fordulhasson elő olyan helyzet, hogy a bank fedezethiány miatt nem tudja levonni az adott összeget.

A folyószámla-hitelkeret tehát egyfajta biztonsági tartalék, ha hónap végére valami nagyobb kiadás miatt elfogyna a pénzed, vagy esetleg nem a hónap legelején kapsz fizetést, és épp rossz ütemben volt szükséged nagyobb összegre.

Itt persze érdemes tudatosnak lenni

Külön figyelmet igényel ugyanis, ha nem a hónap elején kapod a béredet, hanem mondjuk a hónap 5. vagy 10. napja körül. Az ember hajlamos akkor is 1-jétől a hónap utolsó napjáig tervezni, ha a fizetése alapján neki 10-étől a következő hónap 9-éig tart a hónap.

A hónap elején sokat költünk, kifizetjük a számláinkat, feltöltjük otthon az élelmiszer-készletet, majd fellélegzünk, hogy mindjárt itt a hó vége, és nem vesszük figyelembe, hogy még további másfél hétig nem jutunk bevételhez.

Azt viszont semmiképpen nem javaslom, hogy minden hónapban a folyószámlahiteledből toldd meg a béredet. Első körben inkább próbálj szemléletet váltani, és egy kicsit másként tervezni. Például oszd költések szempontjából is hetekre a hónapot, vagy készíts részletes költségvetést.

Viszont ha mondjuk elromlott a kocsid és megjavíttatnád, vagy kaptál egy nagyobb összegű éves elszámolást valamelyik közműszolgáltatótól, mint amire számítottál, akkor már jól jöhet a hitelkeret.

A cél persze az, hogy ne nyújtózz tovább, mint ahogy a takaród ér.

Családanya kiszámolja a havi költségeket hogy ne kelljen hitelt felvennie

Hogyan működik a folyószámla-hitelkeret?

A hitelkeret a bankszámládhoz kapcsolódik, tehát a saját számlavezető bankodnál veheted fel. A fedezete a saját fizetésed vagy nyugdíjad, ingatlan tehát nem kell hozzá.

A bank a hitelkeret összegét a rendelkezésedre bocsátja a bankszámládon, és szabadon hozzáférhetsz a bankkártyáddal, de felveheted készpénz formájában vagy utalhatsz is belőle. Ugyanúgy viselkedik tehát, mintha a saját pénzed volna a bankszámládon.

A hitelkeretedet az egyenlegeden is látod, és a netbankban vagy a bank mobilapplikációjában meg tudod nézni, hogy mennyi van még belőle.

A bankok eltérően jeleníthetik meg a hitelkereted összegét. Van, ahol egyszerűen hozzáadják a saját pénzedhez és felhasználható összegként jelzik a saját pénzedet a hitelkerettel összeadva.

Van, ahol külön soron mutatják, hogy mennyi a te pénzed, és mekkora a hitelkereted. Szerintem ez kicsit átláthatóbb, de akárhogy is van, biztosan látod, hogy mekkora az egyenleged és mennyit költhetsz még.

Ha folyószámla-hitelkereted van, akkor először mindig a saját pénzed költöd. Amíg tehát pozitív az egyenleged, addig nem tudsz a hitelkeretedhez nyúlni. Amint elfogy a saját pénzed, onnantól kezdve negatívba fordulhat az egyenleged, és hitelkeretbe kerülsz.

A hitelkeret tehát azt jelenti, hogy a folyószámlahitel összegével negatívba tudod húzni a számládat.

Arra viszont figyelj, hogy előfordulhat, hogy a hitelkeretedet túl tudod húzni, azaz valamivel többet is el tudsz költeni, mint a beállított hitelkereted. Ez a hitelkeret-túllépés, és bankok általában külön díjat számítanak fel érte. Nem érdemes tehát túllépni a keretet.

Mekkora összeget kaphatok és mennyi időre?

A hitelkeret nagysága a számládra érkező jövedelmedtől függ, általában a fizetésed valahányszorosa, például a duplája. Persze a bank által ajánlott összegnél választhatsz kisebbet is.

A legtöbb banknál 50-100 000 forint a hitelkeret minimuma, a maximuma pedig akár 1,5-2 millió forint is lehet.

Hogy pontosan mennyi a maximum, az egyrészt a béredtől függ, másrészt a bank mondhatja, hogy ebben a konstrukcióban adott összeg lehet a maximum minden ügyfél számára, vagy legfeljebb a fizetésed háromszorosa, de nem több, mint egy adott összeg.

A folyószámla-hitelkeretnek 1 éves futamideje van. Ezt talán így nem érzékeled, hiszen a hitelkeret lényege, hogy amint visszafizeted legalább egy részét, ez a rész újra a rendelkezésedre áll, és lehívhatod.

Az 1 éves futamidő viszont azt jelenti, hogy legfeljebb az 1 év lejártával vissza kell fizetned a teljes hitelkeret összegét. Hogy közben hányszor hívtad le akár tejes mértékben is, majd töltötted vissza, az mindegy.

A futamidő a legtöbb banknál automatikusan meghosszabbodik a következő évre, ha minden rendben volt a törlesztéssel.

Ahhoz, hogy hitelkereted lehessen, kell legyen adott nagyságú jövedelmed. A bankok általában legalább 100-150 000 forint körüli minimumot várnak el.

Folyószámlahitel igénylés utáni kézfogás banki ügyintézővel

Ha új ügyfél vagy…

A bankok legtöbb esetben nem adnak hitelkeretet azonnal. Először rendszerint bizonyítanod kell, hogy megbízható ügyfél vagy.

Általában legalább 3 hónapot várnod kell a folyószámlahitel igénylésével, miután megnyitottad a számládat, illetve miután a számlára irányítottad a jövedelmed.

Némelyik banknál fokozatosan emelkedhet a hitelkereted: minél régebben a számládra érkezik a fizetésed, annál nagyobb lehet a hitelkereted.

Az is előfordulhat, hogy a bank egy másik hitelintézetnél korábban jóváhagyott hitelkeretedet és a jövedelmedet is megvizsgálja, és az alapján határoz meg neked egy keretet a nála vezetett számládon.

Gyakran előfordul tehát, hogy először kisebb hitelkeretet kapsz, és ha a bank úgy tapasztalja, hogy tudod törleszteni a hitelt, akkor emeli a keretet.

A hitelkeretet sokszor a számlanyitással együtt is igényelheted, de csak akkor lesz számodra elérhető a keret, ha már megérkezett a jövedelmed a számlára.

A hitelkeretedet a maximális kereten belül te is módosíthatod, de ennek általában díja van.

Mennyibe kerül a folyószámlahitel?

A folyószámla-hitelkeret tehát egy előre meghatározott összeg, amit a bank rendelkezésre tart neked. Ha használod, akkor a felvett összeg után kamatot fizetsz.

A folyószámla-hitelkeret az egyik legdrágább hitelfajta. A kamata nagyjából 20-40% között mozog, a THM pedig akár 50% körül is lehet.

Ne tévesszen meg, hogy a kamatot és THM-et időnként 1 hónapra adják meg. Ha tehát mondjuk 3,2%-os kamatot látsz, az valójában évi 38,4%.

A kamat sok esetben változó, tehát egy adott referenciakamathoz képest (például 1 hónapos BUBOR) előre meghatározott időközönként, mondjuk havonta változhat. A kamatot a bank havi számlazáráskor vonja le.

Az összeget törlesztheted, ha befizetsz pénzt a számládra, de automatikusan töltődik akkor is, ha mondjuk fizetést kapsz, vagy bármilyen utalás érkezik a bankszámládra. Havi fix törlesztőrészlet tehát nincs.

A még fel nem használt hitelkeretre a bank rendelkezésre tartási díjat számít fel, de a legtöbb bank ezt akció keretében elengedi.

Általában számolnod kell kezelési költséggel is, amelynek a mértéke 1% körül van, de némelyik bank ezt is elengedi. Ezenkívül számíthat fel a bank lehívási díjat.

Így előfordulhat tehát, hogy ha, illetve amíg a hitelkeretet nem használod, addig nem kell érte fizetned semmit. Csak tudod, hogy ha szükséged van rá, akkor elérhető, de pénzedbe nem kerül.

Arra figyelj, hogy ha egy hónapon túl is megmarad a hiteled, tehát a fizetésed nem tölti fel teljes mértékben, az 1 éves futamidő végére akkor is törlesztened kell.

Előfordulhat viszont olyan konstrukció, ahol a bank havi törlesztési kötelezettséget ír elő. Ilyenkor egy hónapon túl nem maradhat tartozásod, és következő hónapban újra a teljes hitelkeret rendelkezésedre áll.

Folyószámlahitel feltételeit olvassa egy férfi laptopon

Milyen feltételeknek kell megfelelnem és hogyan igényelhető a folyószámlahitel?

Ne feledd, hogy a folyószámla-hitelkeret egy hitel, tehát csak akkor kaphatod meg, ha hitelképes vagy.

Nem szerepelhetsz a KHR-ben negatív státusszal, azaz nem lehet olyan korábbi, vagy még most is fennálló lejárt hiteltartozásod, ami miatt a listán szerepelsz.

Ezenfelül szükséged van megfelelő jövedelemre. A bank nem mindig várja, hogy munkáltatói igazolást is bemutass, de a rendszeres munkabérutalást akkor is látnia kell a bankszámládon.

A legjobb, ha legalább 3 hónapos határozatlan idejű munkaviszonyt tudsz igazolni, de a bankok rendszerint elfogadják a határozott idejű munkát is, ha már legalább 6 hónapja ott vagy, és további 6 hónapig alkalmazásban is maradsz. Fontos, hogy ne legyél próbaidőn.

Folyószámlahitelt nyugdíjasként is kaphatsz, de a bankok nemcsak minimális életkort írnak elő (általában 18-23 év között), de maximumot is meghatároznak. A folyószámlahitelhez nem lehetsz több 65-75 évesnél. A minimum és maximum életkorok bankonként eltérnek.

A hitelkeret igényléséhez legalább 3 hónapja megnyitott bankszámládnak kell lennie bármelyik banknál.

A JTM-korlátba is bele kell férned

A hitelkeret nagyságának meghatározásakor a banknak meg kell vizsgálnia a már meglévő hiteltartozásaidat, és ezeket is figyelembe kell vennie.

Hogy mekkora lehet az újabb hiteled, az a jövedelmed nagyságától, a hitelek típusától és a már meglévő tartozásodtól függ.

A JTM (Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató) számításakor a folyószámla-hitelkeret és a hitelkártya is számít, a teljes hitelkeret nagyságának 5%-át kell figyelembe venni.

Milyen dokumentumokra lesz szükségem?

Az igényléshez szükséged lesz a személyes dokumentumaidra, munkáltatói igazolásra és 3 havi bankszámlakivonatra. Ha a bank régi ügyfele vagy, akkor nem biztos, hogy minden dokumentumot elkér majd.

Viszont az is előfordulhat, hogy a futamidő alatt időről időre kér majd munkáltatói igazolást. A konstrukció feltételeinek megfelelően a bank rendszeresen vizsgálhatja a jövedelmed, és a hitelkereted nagyságát ennek függvényében csökkentheti vagy növelheti.

Légy óvatos, és számolj ezekkel a veszélyekkel!

A folyószámlahitel kényelmes és mindig kéznél van. Ha szükséged van egy nagyobb összegre, és a hitelkereted megengedi, akkor a pénzhez azonnal hozzájutsz, nem kell az igényléssel és a hitelbírálattal bajlódnod. Ez nagy előny, de egyben a legnagyobb veszélyt is jelenti.

Ha a bank pénzét a sajátodként kezeled és a fizetésed meghosszabbításának tekinted, akkor könnyen adósságspirálba kerülhetsz, ez pedig igen sok pénzedbe fog kerülni.

A hitelkeret ugyanis nagyon drága. Ha tehát mondjuk teljes mértékben lehívod a 300 000 forintos hitelkeretedet, akkor ezért havonta 35%-os kamat mellett 10 500 forintot fizetsz. Egy év alatt ez 126 000 forint, ami a hitel nagyságához képest hatalmas összeg. 1 millió forintos lehívott hitelkeretnél ez már a fenti kamattal 420 000 forint lenne évente.

Igyekezz tehát mindenképpen elkerülni, hogy görgesd magad előtt a lehívott hitelkeretedet. Ha hosszabb időre van szükséged pénzre, és az aktuális havi fizetésed nem tudja visszatölteni a hitelkeretet, akkor érdemes más típusú kölcsönt választani.

Folyószámlahitel és személyi kölcsön

Ha tehát nagyobb összegre van szükséged, vagy 1-2 hónapnál hosszabb időre kellene a pénz, akkor jobban jársz, ha inkább személyi kölcsönt választasz. Ilyen lehet, ha mondjuk elromlik a mosógéped, részt vennél egy tanfolyamon, vagy egy nagyobb családi esemény történik.

Személyi kölcsön igényléshez ugyanazokat a feltételeket kell teljesítened, és a benyújtandó dokumentumok is ugyanazok, mint a folyószámla-hitelkeret esetében.

Arra figyelj, hogy az elvárt jövedelem személyi kölcsönnél magasabb lehet, illetve ahhoz, hogy kedvezőbb feltételeket vagy nagyobb hitelösszeget kapj, általában magasabb jövedelmet kell igazolnod.

Személyi kölcsön keretében jellemzően 100 000 és 10 millió forint közötti hitelösszeget igényelhetsz, akár 10 éves futamidőre is. A pontos összegek és futamidők az egyes bankoknál eltérnek.

A személyi kölcsön kamata jóval alacsonyabb, mint a folyószámlahitelé, 14 és 20% között van. A kamat a futamidő végégig fix, a törlesztőrészleted tehát a teljes futamidő alatt változatlan marad.

A hiteligénylés egyszerű, és a legtöbb banknál teljes mértékben online is intézheted. A pénzt napokon belül megkaphatod, és bármire felhasználhatod.

Ilyen személyi kölcsönöket kínálnak a bankok

Itt megnézheted, milyen kamatok mellett kínálnak személyi kölcsönt a bankok.

Vissza
Hitelösszeg
Futamidő
Havi nettó jövedelmed
További beállítások
Bezár

A kalkulációhoz választhatsz még az alábbiak közül, aztán nyomd meg a Hitelek keresése gombot!

Csak ezektől a bankoktól szeretnék kölcsönöket látni


				
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg kölcsön közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  kölcsönöket...
  Rendezés:
  Válassz a kiemelt hitelek közül!
  További hitelek
  • Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel
   Törlesztő 60 173 Ft Fix kamat
   THM 16,68% Kamat: 15,53%
   Visszafizetendő 3 610 356 Ft
   Részletek
   a bank oldalán
   • Akár 2 munkanapon belüli folyósítás
   Futamidő: 48-84 hó • THM: 14,92% - 16,68% • Hitel teljes díja: 1 110 356 Ft • Ebből kamat: 1 110 356 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 15,53%
  • Személyi kölcsön
   Törlesztő 62 941 Ft Fix kamat
   THM 19,64% Kamat: 17,60%
   Visszafizetendő 3 801 450 Ft
   Részletek
   a bank oldalán
   • Bankváltás nélkül igényelhető
   Futamidő: 24-96 hó • THM: 18,77% - 21,63% • Hitel teljes díja: 1 301 450 Ft • Ebből kamat: 1 276 450 Ft • Kezdeti díj: 25 000 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 17,60%
  • K&H személyi kölcsön
   Törlesztő 64 838 Ft Fix kamat
   THM 21,74% Kamat: 18,99%
   Visszafizetendő 3 949 147 Ft
   Részletek
   Futamidő: 24-84 hó • THM: 21,19% - 27,22% • Hitel teljes díja: 1 449 147 Ft • Ebből kamat: 1 390 257 Ft • Kezdeti díj: 18 750 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 18,99%
  • Start Plus Időnyerő Személyi Kölcsön
   Törlesztő 65 077 FtAz első 3 hónapban 0 Ft
   THM 18,04% Kamat: 16,49%
   Visszafizetendő 3 863 727 Ft
   Részletek
   a bank oldalán
   • Az első 3 hónapban nem kell törlesztőt fizetned
   Futamidő: 12-84 hó • THM: 17,99% - 18,04% • Hitel teljes díja: 1 363 727 Ft • Ebből kamat: 1 363 727 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 16,49%
  • Személyi kölcsön - online igényléssel
   Törlesztő 69 468 Ft Fix kamat
   THM 24,72% Kamat: 21,99%
   Visszafizetendő 4 168 071 Ft
   Részletek
   a bank oldalán
   • Online igénylés akár 15 perc alatt - folyósítás akár 1 órán belül!
   Futamidő: 24-84 hó • THM: 16,30% - 28,50% • Hitel teljes díja: 1 668 071 Ft • Ebből kamat: 1 668 071 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 21,99%

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A hiteleket csak negatív KHR listán nem szereplő, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg a hitelintézet döntésétől függően. A törlesztőrészletek számítása az aktuálisan meghirdetett kamatokkal történt, amelyeket a hitelintézetek módosíthatnak. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Folyószámlahitel és hitelkártya

  A hitelkártya a hitelkerethez hasonló konstrukció, és gyakran össze is keverik a kettőt, de van köztük néhány lényeges különbség.

  Amiben hasonlítanak:

  • Adott összegű hitel áll rendelkezésedre, amit újra és újra felhasználhatsz.
  • Könnyen hozzáférhető, bármikor elérhető, könnyen költhető.
  • Mindkettő kamata igen magas.
  • Mindkettő bankszámlához kötődik, bár kicsit máshogy.

  Számos dologban viszont eltérnek.

  A hitelkártya is a bankszámládhoz kötődik, de a pénz egy külön kártyáról, a hitelkártyáról elérhető. Fizethetsz vele, de készpénzt felvenned róla nem érdemes, mert ennek a költsége nagyon magas.

  A hitelkártyán elérhető összeg akár magasabb is lehet, sőt, jellemzően magasabb, mint a folyószámla-hitelkereted, akár a fizetésed ötszöröse is lehet. Ezt a pénzt a bankszámládhoz tartozó kártyáddal nem éred el.

  Tudsz tehát párhuzamosan költeni a bankszámládról és a hitelkártyádhoz tartozó hitelkeretedből is, a hitelkeret nem csak akkor elérhető, ha a bankszámládon már nulla az egyenleged.

  A hitelkártyához tartozó hitelkeretet a fizetésed nem tölti fel automatikusan, neked kell minden hónapban kiegyenlíteni a tartozásodat. Ha viszont ezt egy adott türelmi időn belül – ami általában 45 nap – megteszed, akkor a bank nem számít fel neked kamatot.

  Ez azt jelenti, hogy ügyesen és nagyon tudatosan használva a hitelkártyával ingyenhitelhez juthatsz (a türelmi időn belül). Ha mindig visszatöltöd a hiteled a megadott határidőre, és nem hajtasz végre olyan tranzakciókat, amelyeknek mindenképpen költsége van, akkor a hitelkártya akár a spórolás egy remek módja is lehet. A hitelkártyákhoz ugyanis gyakran visszatérítési akciók és kedvezmények társulnak.

  Ezzel együtt is ezt a hiteltípust csak haladó felhasználóknak ajánljuk.

  A folyószámlahitel előnyei és hátrányai

  Remélhetőleg sok hasznos dolgot megtudtál már a hitelkeretről, de egy pár szóban összefoglalom, hogy mik az előnyei és mik a hátrányai ennek a konstrukciónak.

  • Gyors és kényelmes
  • Rugalmas, bármikor elérhető és bármire használható
  • Automatikusan feltöltődik
  • Újra és újra lehívható
  • Biztonságot ad
  • Nagyon drága
  • Mivel folyton rendelkezésre áll, nehéz nem elkölteni, akár „véletlenül”, főleg ha folyton kártyával fizetsz
  • Könnyű vele adósságcsapdába kerülni
  • Nem alkalmas olyan nagyobb kiadások fedezésére, amelyeket hónapon belül nem tudsz visszafizetni

  Végül pedig egy pár szóban megmutatjuk az egyes bankok folyószámlahitel kínálatát.

  Hiteligénylő a telefonján megnézi a bankok folyószámlahitel ajánlatait

  Lássuk a bankok folyószámlahitel ajánlatait!

  CIB folyószámlahitel

  A CIB Bank folyószámlahitelét 100-800 000 forint összegben igényelheted, és akár a havi nettó jövedelmed háromszorosa is lehet. Kamatot csak arra az összegre számítanak fel, amit már felhasználtál. A hitelkerethez a bank monitoring díjat számol fel, de ezt akció keretében elengedi, illetve van még hitelbírálati díj.

  Erste folyószámlahitel

  Az Ersténél is a jövedelmed legfeljebb háromszorosa lehet a hitelkereted, minimum 50 000 forint, és legfeljebb 1,5 millió forint összegben. Monitoring díjjal és ügyviteli díjjal számolnod kell, de rendelkezésre tartási díj nincs, és kezelési költség is csak akkor, ha módosítod a hitelkeretedet.

  Az Erste a folyószámlahitel mellé kiegészítő szolgáltatásokat is kínál. A Folyószámlahitel részletfizetési szolgáltatások és az Erste EasyPay lehetővé teszi, hogy a tartozásodat több hónapra elosztva, részletekben fizesd vissza. A futamidő 3, 6, 12 vagy 24 hónap lehet, és külön hitelügyintézésre nincs szükség hozzá. Arra figyelj, hogy a kamata ennek is magasabb, mint egy személyi kölcsöné.

  Gránit Bank folyószámlahitel

  A Gránit Banknál 50 000 és 1 millió forint közötti hitelkereted lehet. Ha új ügyfél vagy, akkor legfeljebb a havi rendszeres nettó jövedelmed összegét kaphatod, régi ügyfélként akár háromszorosát is. A Gránit Bank viszonylag alacsony kamat mellett kínálja a folyószámlahitelét.

  K&H folyószámlahitel

  A K&H Bank két fajta hitelkeretet is kínál. Az Induló hitelkeret összege 100 000 forint lehet, amit az első jövedelmed beérkezése után kaphatsz meg. A havi nettó minimálbérnek megfelelő jövedelmet várja el hozzá a bank.

  A K&H folyószámlahitel keretében 100 000 és 800 000 forint közötti összeg elérhető, és elég kedvező kamat mellett kínálja a bank.

  MagNet Bank folyószámlahitel

  A MagNet Banknál a folyószámlahiteled nagysága attól függ, hogy milyen régóta érkezik a bankhoz a fizetésed. Legalább 3 havi számlavezetés és jövedelemjóváírás után a havi béred egyszerese, 6 hónap után pedig kétszerese lehet a hitelkereted.

  A MagNetnél már 100 000 forintos nettó jövedelem mellett is kaphatsz folyószámlahitelt. Az igénylésnek nem feltétele, hogy már meglévő számlád legyen a banknál, de a hitelkeret összegét csak azután állítja be neked a bank, hogy a megfelelő összegű jóváírás megérkezett a számládra.

  Hiteligénylő csodálkozik, hogy miért ilyen magas a bankoknál a folyószámlahitel kamata

  OTP folyószámlahitel

  Az OTP-nél akár 2 millió forintos hitelkeret is elérhető, a minimum összeg pedig 100 000 forint. A hitelkereted nagysága náluk attól függ, hogy mekkora a jövedelmed, mióta van náluk számlád és mióta érkezik hozzájuk a jövedelmed.

  A jövedelem egyszerese lehet a folyószámlahitel, ha a számlád 3 hónapja van meg, és ugyanennyi ideje érkezik a fizetésed a bankhoz. Kétszerese lehet, ha fél éve megvan a számlád, és legalább 3 hónapja a fizetésed is oda érkezik, és háromszorosa, ha egy éve van meg a számlád, és fél éve érkezik oda a jövedelmed.

  Az OTP-nél aktív KHR-esként nem, viszont passzív státuszban kaphatsz hitelkeretet, de az legfeljebb a nettó béred egyszerese lehet.

  MBH Bank folyószámlahitel

  Az MBH Bank a Jóljáró, illetve a Díjtörlő csomagjaihoz kínál folyószámlahitelt, és a kamata igen magas. Ezekben a csomagokban többféle szolgáltatás is van, így bankszámla, hitelkeret, hitelkártya, megtakarítás és biztosítás is. A hozzájuk tartozó hitelkeret összege minimum 150 000 forint.

  Raiffeisen folyószámlahitel

  A Raiffeisen folyószámlahitele szintén nem tartozik a legolcsóbbak közé, viszont 50 000 forinttól akár 2 millió forintig is terjedhet az összege. A hitelkerethez legalább 150 000 forint nettó jövedelmet kell igazolnod, és online is igényelheted. 10 hónap elteltével a hitelkereted akár a fizetésed háromszorosa is lehet.

  UniCredit folyószámlahitel

  Az UniCredit Bank hitelkerete minimum 200 000 forint lehet, és legalább havi nettó 165 000 forintos jövedelmet kell igazolnod hozzá. Rendelkezésre tartási díjat a bank nem számít fel a hitelkeretre, és akció keretében az első éves kezelési költséget is elengedik.

  Maradtak kérdéseid?

  • Mennyi ideje kell a banknál számlámnak lennie ahhoz, hogy folyószámlahitelt igényelhessek?

   Több banknál már a számlanyitással együtt is igényelhetsz hitelkeretet, de az csak akkor válik elérhetővé számodra, miután megérkezik a számládra a jövedelmed. Előfordulhat, hogy a bank kezdetben kisebb hitelkeretet ad, és csak később növelheted meg, amikor már több hónapja vezeted ott a számlád.
  • KHR-esként is kaphatok folyószámlahitelt?

   Általában nem. Ha a KHR negatív adóslistáján aktív státuszban szerepelsz, akkor biztosan nem kaphatsz folyószámlahitelt. Passzív státusszal viszont már van olyan, bank, ahol elérhető számodra is a hitelkeret.
  • Mitől függ, hogy mekkora hitelkeretet kaphatok?

   A maximális hitelkereted függ a jövedelmed nagyságától, a meglévő hiteleidtől, illetve függhet attól, hogy mennyi ideje vezetsz számlát az adott banknál. A bank általában nem ad magasabb hitelkeretet, mint a jövedelmed háromszorosa, illetve gyakran maximum összeget is megszab.
  Simondán Eszter
  Simondán Eszter Pénzügyi szakértő
  Linkedin
  Simondán Eszter Pénzügyi szakértő

  Bár közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem, később a humán tárgyak felé fordultam. Szerettem az irodalmat, műveket elemezni, kritikákat írni. Angol szakon végeztem, a diplomamunkámat amerikai drámákból írtam. Az egyetem után egy nagy cégnél helyezkedtem el, ahol visszacsöppentem a pénzügyek világába. Annyira beszippantott, hogy visszaültem az iskolapadba, és közgazdász lettem. Az írás szeretetét és a banki világ iránti érdeklődésemet végül a gazdasági tartalmak írásában sikerült egyesítenem. Szívesen mélyedek el egy-egy témában, és mutatom meg az olvasónak, hogy pénzügyi témákról olvasni nemcsak hasznos vagy szükséges, de érdekes is lehet. Szabadidőmben szívesen olvasok és szeretem a reneszánsz táncokat.