40+ hasznos tanács, ha lakást akarsz bérelni 2024-ben

Most bérlesz először lakást? Csak szeretnél felkészültebb lenni mint legutóbb? Tanácsainkkal most igazán magabiztosan vághatsz bele a keresgélésbe! 

 • Írta: Bodor Anna
 • frissítve: 2024. január 1.
 • promóció

Az ingatlanvásárlás manapság egyre nehezebb a dráguló árak miatt, ám ezzel párhuzamosan a lakásbérlés népszerűsége megugrott. A bérlésnek is megvannak a maga buktatói, és mielőtt kiválasztod, hol és milyen lakás mellett döntesz, érdemes minél több szempontot figyelembe venned. Íme 40+ hasznos tanács, hogy a lehető legjobb döntést hozd meg.

Ezekről olvashatsz
 1. Értesülj automatikusan a jó lakásokról
 2. Ismerd meg a lehetőségeket
 3. Fedezd fel a környéket
 4. Tudd meg, milyen a tömegközlekedés
 5. Légy megnyerő
 6. Jobb az őszinteség
 7. Biztos, hogy a lakás tulajdonosával tárgyalsz?
 8. Ismerd meg a főbérlőt
Mutass többet

1. Értesülj automatikusan a jó lakásokról

Az ingatlan.com-on ingyenes Hirdetésfigyelőre fel lehet iratkozni, amely naponta elküldi az érdeklődésednek megfelelő frissen feltöltött hirdetéseket, hogy elsőként jelentkezhess megtekintésre, ráadásul az árváltozásokról is küldenek e-mailt.

A telefonod szinte mindig nálad van, így ha megfelelő alkalmazásokat töltesz le, rögtön felgyorsíthatod a keresési folyamatot. A leghíresebb ingatlanközvetítő oldalnak, az ingatlan.com-nak már létezik Android készülékkel kompatibilis mobilalkalmazása is, hogy akár a buszon böngészhess a kiadó lakások között.

Ugyanígy működik a költözzbe.hu, ami szintén Android készüléken használható és elsősorban a térképes keresésre fókuszál. Ha megtetszik egy környék, akár egy utca, vagy jókat hallottál az ottani árakról, légkörről, nem kell felkutatnod az összes oldalt, amíg találsz egy ottani bérlakást, egész egyszerűen kiválaszthatod térképen a közelben található lehetőségeidet.

Lakás bérlés előtt ez a boldog lány feliratkozott a hirdetésfigyelőre

2. Ismerd meg a lehetőségeket

A jó lakás megtalálására akkor van a legnagyobb esélyed, ha jól ismered a kínálatot. Ezért nézz meg több lakást is és gondold végig, reális-e a többihez viszonyítva az az ár, amit bérleti díjként kérnek.

Érdemes hónapokkal a lakásbérlés előtt már keresgélni, és akár több lakásba is elmenni, beszélni a főbérlőkkel, hogy amikor élessé válik a helyzet, akkor legyen némi tapasztalatod.

3. Fedezd fel a környéket

Az a legfontosabb, hogy a lakásodat kedveld, de míg azt dekorálhatod, változtathatod, otthonná teheted, a környékkel sajnos nem teheted ezt. A közvetlen környezeted nagy hatással van a közérzetedre, úgyhogy járd körbe az utcákat és döntsd el, hogy tényleg tudnál-e ott élni.

Nincs sok értelme, ha most úgy látod, hogy képes vagy együtt élni a zajjal, de pár hónap múlva már legszívesebben menekülnél. Ha sokat jársz éjjel haza, a saját érdekedben ne költözz rossz környékre, akármilyen kedvező is a kinézett lakás bérleti díja.

Ugyanilyen fontos, hogy ha nem bírod a forgalmas utakat, vagy gyakran rosszul alszol, ne bérelj lakást főúton vagy a belvárosban.

4. Tudd meg, milyen a tömegközlekedés

Akár autót vezetsz, akár tömegközlekedést használsz, tudnod kell, mire számíts. Mikor nagy a forgalom a környéken, merre lehet könnyen közlekedni, milyen gyakran járnak a buszok és a fontosabb helyek mennyire könnyen elérhetőek?

5. Légy megnyerő

Sokat nyom a latban, hogy mennyire találnak szimpatikusnak. Minden főbérlő álma a rendes, megbízható bérlő, aki nem tesz kárt a lakásban, nem okoz gondot a szomszédoknak és minden hónapban időben kifizeti a lakbért. Tehát a cél, hogy minél megbízhatóbbnak és rendezettebbnek tűnj.

Érkezz időben a lakás megnézésére, legyél udvarias és ne sértődj meg, ha személyesebb dolgokról is kérdeznek. Ahogy a főbérlőnek el kell adnia magát és a lakást, valamennyire neked is el kell adnod magadat. Te is választhatsz más lakások közül is, és ő is választhat más albérlőt.

6. Jobb az őszinteség

Ez már a legelején nagyon fontos. Ha kisállatot szeretnél odavinni, vagy dohányzol és ezek bármelyike kizáró oknak számít, mondd meg a legelején, ne hallgasd el abban reménykedve, hogy meglágyítod a főbérlő szívét. Ugyanígy később se titkolózz, ha elromlik valami, egyikőtöknek sem jó, ha nincs meg köztetek a bizalom.

A lakásbérlésnél rengeteg részletre kell figyelni, megannyi teendő és nehézség közepette nehéz eligazodni, hogy pontosan mire is kell még időt fordítani. Azonban, ha odafigyelsz ezekre, akkor máris közelebb kerülhetsz álmaid albérletéhez.

Albérlő telefonon tárgyal lakás bérleti feltételeiről a főbérlővel

7. Biztos, hogy a lakás tulajdonosával tárgyalsz?

Mielőtt bármit aláírnál vagy pénzt adnál át a főbérlőnek, bizonyosodj meg arról, hogy tényleg ő a lakás tulajdonosa. Erre a legjobb mód, ha ismerős ügyvéden vagy az ügyfélkapun keresztül lekéred a kiszemelt ingatlan tulajdoni lapját. Utóbbira évente két alkalommal ingyenesen lehetőséged van.

A tulajdoni lapon látható, hogy ki az ingatlan tulajdonosa. Mindenképpen magadnak kérd le és ne fogadd el, ha majd átküld neked egyet a főbérlő vagy hoz egyet, amikor találkoztok.

Fontos, hogy a tulajdonossal tárgyalj, mert hallottunk már sok átverésről, vagy olyanról is, hogy kiderült, hogy több tulajdonosa van az ingatlannak és a többi tulajdonos nem is tudott arról, hogy a másik tulajdonos kiadta az ingatlant, vagy nem járult hozzá.

Kérd le magadnak előre a tulajdoni lapot, és amikor beszélsz akár telefonon, akár személyesen a főbérlővel, kérdezd meg, hogy ő-e a lakás egyedüli tulajdonosa. Ha igen, akkor nyugodtan megmutathatod neki a tulajdoni lapot és megkérheted, hogy mutasson egy személyes okmányt, mert olvastál róla, hogy volt, akit átvertek. Habár ezt nem feltételezed róla, de fő a biztonság. Ha normális a főbérlő, akkor nem sértésnek fogja venni, hanem azt fogja látni, hogy milyen pedáns és profi vagy.

Ha elkezd ilyenkor furán viselkedni vagy ingerült lesz, akkor inkább válassz másik lakást.

Azt is láthatod a tulajdoni lapon, ha bármilyen végrehajtás van a lakáson. Ez semmiképp se jó jel. Érdemes ilyenkor másik lakást választani, mert menet közben akár el is adhatják árverésen a lakást a tulajdonos alól és nem szeretnéd, hogy az új tulajdonos nálad kopogjon, hogy ő akkor most szeretne beköltözni. Ez rossz jel a főbérlőre vonatkozóan, még akkor is, ha önhibáján kívül került ilyen helyzetbe, hiszen ez rád is kihatással lehet.

8. Ismerd meg a főbérlőt

Ha nincs meg az elején az alapvető bizalom köztetek, nincs rá sok esély, hogy felhőtlen lesz a kapcsolatotok a későbbiekben. Mielőtt aláírnád a bérleti szerződést, próbáld minél alaposabban kiismerni a főbérlőt, nézz utána, hogy korábban hogyan bánt az albérlőkkel.

A szomszédok általában tudják, ha volt probléma, mert könnyen lehet, hogy jóban voltak az előző bérlővel és hallottak történeteket. Az egyik legnagyobb figyelmeztető jel, ha nem szeretne valamit papíron aláírni vagy nagyon halogatja, viszont azt mihamarabb szeretné, hogy te fizesd ki a kauciót vagy a bérleti díjat.

Tisztázzátok, miért lesz ő a felelős, az összes önhibádon kívül történő baleset, javítás az ő felelőssége kell, hogy legyen. Ha úgy érzed, nem bízol meg benne, inkább keress tovább, mert akármilyen jó is a lakás, inkább most mondj le róla, mint hogy később küzdjetek egymással.

9. Ha nem tűnik korrektnek a főbérlő, mindegy, hogy mi van a szerződésben

Semmiféle álomlakás nem éri meg, hogy később veszekedned kelljen egy főbérlővel és ne tudjatok egymástól megszabadulni.

Próbáld meg felmérni, hogy mennyire korrekt, beszélgessetek minél többet. Ha ellentmondásokba kerül, vagy úgy érzed, hogy nem szimpatikus, elhallgat dolgokat, fura módon neki mindig problémás bérlői voltak, bár „ő mindig korrekt volt mindenkivel”, akkor inkább keress más lakást.

Habár az is fontos, hogy mi van egy szerződésben, de ha ő nem tartja be, vagy a szerződés egyes pontjaira kell mutogatni és veszekedni kell vele, akkor már rossz a helyzet. Fontos egy korrekt szerződés, de pereskedni meg évekig vitatkozni senki sem akar.

Lakás bérlésnél idegeskedik ez a bérlő az inkorrekt főbérlő miatt

Ne félj visszafordulni

Amíg nem írsz alá szerződést, nem köteleződtél el senki felé, ne érezd rosszul magad, ha az utolsó pillanatban úgy döntesz, hogy visszatáncolsz. Ha bármi van a szerződésben, amit gyanúsnak tartasz vagy ami nem egyezik a megbeszéltekkel, ne írd alá.

Ez nem azt jelenti, hogy feltétlen állj is el az üzlettől, inkább beszéld át a főbérlővel, mi az, amiben nem értetek egyet. A havi bérleti díj és a kaució pontos összege mindenképp benne kell legyen, ahogy a kaució visszakapásának feltételei is. Azokat is rögzíteni kell, mint hogy tarthatsz-e háziállatot vagy lehet-e bent dohányozni, sőt, néhány házban már az erkélyen sem engedélyezett, erre is kérdezz rá, nehogy később megbüntessenek.

10. Így szűrd ki a selejtes ingatlanokat

Néhány ingatlan pár hibájától eltekintve teljesen élhető, sőt, gyakran még előny is, ha ezeket tudod alkudozásra használni. Azonban nem minden lakás esik ebbe a kategóriába. Van, hogy nem véletlenül nem kerül gyorsan kiadásra, és te sem szeretnél az az áldozat lenni, akit rávesznek a bérlésére.

Megtekintéskor menj végig a következő pontokon.

 • Figyelj a nyirkosságra: Nézd végig a csövek alatt, a csapoknál, hogy nedves-e a fal vagy a tapéta, látod-e korábbi beázás jeleit. Érzel-e dohos szagot vagy van-e valami nehéz, túlságosan párás a levegőben.
 • Nézd meg jól a plafont: Keress repedéseket, beázások foltjait – ha látsz ilyet, kérdezd meg, mikor történt és milyen óvintézkedéseket tettek meg azóta.
 • Próbáld ki a villanykapcsolókat: Lehet idegesítőnek tűnhet minden egyes kapcsolót kipróbálni, de ennél jóval bosszantóbb érzés beköltözés után rájönni, hogy mostantól, ha látni szeretnél a szobában, be kell szerezned pár gyertyát.
 • Ellenőrizd a vízvezetékeket: Nyisd meg az összes csapot, várd meg, hogy felmelegszik-e a víz és próbáld meg a vécét is lehúzni. Mennyi idő alatt jön meleg víz?
 • Teszteld a zárakat: Nézd meg az összes zárat, hogy milyen minőségűek, hogy nem lazultak-e meg. Arra is figyelj, hogy az ablakok mennyire zárhatóak, főleg ha a lakás, amit nézel lentebbi emeleten található.
 • Nézd a telefonod: Minden helységben ellenőrizd, hogy van-e térerő. Alapvetőnek tűnhet, de több olyan garzonról is hallottunk, ahol a régi vastag falak árnyékoltak és mindig ki kellett menni az előtérbe, hogy normális térerő legyen.
 • Ügyelj a konyhára: Nézd meg, lesz-e elég helyed főzésre, tárolásra. Ha a háztartási gépek a lakáshoz járnak, azokat is próbáld ki.
 • Vigyél iránytűt: Ez talán furcsán hangzik, de a főbérlők gyakran kecsegtetnek azzal, hogy a lakás keleti fekvése miatt rengeteg fényt kap. Ugyanakkor köztudott, hogy a nyugati, délnyugati fekvésű lakások a legjobbak, mert ezek kapják a legtöbb fényt. Ez nemcsak a komfortérzetedet fogja növelni, de kevesebb lesz télen a fűtési és a világítási költséged is.
Lakás bérlés előtt az érdeklődő megkérdez mindent a főbérlőtől telefonon

11. Kérdezz meg mindent, ami csak eszedbe jut

Lehet, hogy kínosnak érzed, ha túl sokat „zaklatod” a főbérlőt, de jogod van a lehető legtöbb információt begyűjteni, mielőtt meghozol egy ilyen fontos döntést. Hogy ne egyesével hívogasd, írd fel a napközben felmerülő kérdéseidet, így könnyebben meggyőződhetsz róla, hogy minden szükséges dolgot tudsz a lakásról.

A legfontosabb dolgokat pedig kérd, hogy írásban rögzítsétek, így bebiztosítod magad minden további félreértés ellen. Íme 12 alapvető kérdés, amit mindenképp fel kell tenned.

 • Mennyi időre szól a szerződés? Vannak-e előre megszabott beütemezett díjemelések?
 • Mióta hirdetik az ingatlant? Voltak bérlők korábban?
 • Kikérhetem-e az energetikai tanúsítványt?
 • Védett lesz-e a kaucióm, milyen feltételek mellett és mikor kaphatom vissza?
 • Nekem kell a közös költséget fizetni? Ha a háznak van hitele vagy felújításhoz gyűjt a lakóktól önrészt, akkor azt a részt nem nekem kell fizetnem, ugye?
 • A bérleti díjon felül miket kell még nekem kifizetni?
 • Mennyire bútorozott a lakás és pontosan mit hagynak majd ott?
 • Milyenek a közvetlen és a fenti szomszédok? Voltak-e velük problémák, mennyire zajosak, illetve mennyire probléma számukra, ha néha zaj van?
 • Mennyi ideig éltek itt az előző bérlők? Hányan voltak és mi volt a főbérlő tapasztalata?
 • Szükségesek voltak-e javítások az elmúlt időszakban? Ha igen, mit kellett kicserélni és miért?
 • Van-e biztosított parkolóhely vagy kell-e fizetni érte? A környéken ingyenes a parkolás?
 • Hozzájárul a főbérlő, hogy ideiglenes lakóként bejelentsd magad a lakásba? Ez az ingyenes utcai parkolás miatt is fontos lehet.

12. Használd fel a hibákat az alkudozásnál

Mikor megnézed a lakást, érdemes kutatni, hogy vannak-e olyan hibái, amikkel tudnál együtt élni, de jó alapnak számítanának az ár lealkudására. A meglazult konnektorok, alacsony víznyomás pont olyanok, amikre hivatkozhatsz.

Nyugodtan hozd fel azt is, hogy az utca hangosabb vagy csöpög a csap.

13. Kérd el az energetikai tanúsítványt vagy rezsiszámlákat

Mindenképpen kérd el a lakás energetikai tanúsítványát még akkor is, ha az Magyarországon csak ingatlanvásárlásnál kötelező az eladónak csináltatnia. Ez azért fontos, hogy lásd, mennyire korszerű a lakás, és hogy nem neked kell majd horribilis fűtési számlákat kifizetned például a nem megfelelő szigetelés vagy a rossz minőségű nyílászárók miatt.

Ennél még jobb, ha elkéred az összes rezsiszámlát legalább egy évre visszamenőleg, és ebből kiszámolod, hogy mekkora rezsire számíthatsz. Ne csak a bérleti díjjal kalkulálj.

Lakás bérlés előtt rögzíteni kell a mérőóra állását

14. Milyen előfizetésekért vagy te a felelős?

A TV-szolgáltatás és az internet a leggyakoribb kérdéses pont. Mindenképp tisztázd előre a főbérlővel, hogy van-e bármilyen előfizetés a lakásban, és hogy ezeket ki fogja fizetni.

Lehet, hogy az előző bérlő aláírt egy olyan drága 100+ TV csatornát tartalmazó csomagot, amit a főbérlő fizet, de ha neked erre nincs szükséged, akkor ne neked kelljen ezt kifizetned. Azt is beszéljétek le, hogy te előfizethetsz-e saját internetre vagy bármilyen, a lakáshoz köthető szolgáltatásra.

15. Ha végre megtaláltad az igazit, ne tétovázz

Ha egy ingatlan megfelelő és letennéd mellette a voksod, ne halogasd a döntést, mert jó eséllyel másoknak is megtetszik és ők gyorsabbak lesznek. A következő lépésekkel biztosíthatod, hogy te kapd meg az ingatlant.

 • Ragaszkodj a költségvetésedhez: Jó esély van rá, hogy megpróbálnak magasabb árat kicsikarni belőled, de ha nem adod be a derekad, nem jelenti azt, hogy nem kaphatod meg a lakást. Semmi értelme több pénzt ígérni, mint amennyit ki tudsz fizetni.
 • Próbálj szimpatikusnak tűnni: Lakást megnézni stresszes, de igyekezz eközben is megnyerő és kedves lenni. Emellett az is fontos, hogy komoly potenciális üzleti partnernek tekintsenek, úgyhogy nem is kell túlságosan barátkozósnak lenni.
 • Nézd át a szerződést minél hamarabb: Ha már az elején tudod, mi szerepel a szerződésben, egyrészt eldöntheted, hogy ez a lakás mégsem neked való-e, másrészt rögtön kiszúrhatod azokat a pontokat, amik változtatásra, átbeszélésre szorulnak. Jó, ha már a lakáskereséskor van egy megbízható ügyvéd ismerősöd, aki gyorsan véleményezni tudja majd a főbérlő bérleti szerződését.
 • Előre gyűjtsd össze a kaucióra és a bérleti díjra szükséges összeget: Egy főbérlőnek nagyon rossz üzenetet közvetít, ha várnia kell, amíg elő tudod teremteni a pénzt és könnyen lehet, hogy inkább más érdeklődőt választ. Szintén rossz jel, ha nem tudsz kéthavi kauciót letenni és az is, ha azonnal költözni akarsz, mert például az előző lakásból kiraktak. Még ha utóbbi így is van, nem biztos, hogy érdemes reklámoznod.

16. Próbálj hosszabb időre szerződni

Ha úgy érzed, hogy hosszabb időt is el tudnál itt tölteni, lehet, hogy kedvezőbb feltételeket kaphatsz a főbérlőtől, vagy alkudhatsz a bérleti díjból.

A főbérlő célja, hogy hosszú távon legyen fix és megbízható bevétele a lakásból, így ha előre tudja, hogy sokáig maradsz, talán engedékenyebb lesz. Általában egy évet szeretne minimálisan aláírni minden főbérlő. Ha te akár két vagy három évet is aláírsz, akkor beelőzhetsz más érdeklődőket.

Minél hosszabb időben állapodtok meg, annál fontosabb a szerződésben korrekt feltételeket kikötni, hogy mi van akkor, ha mégis meggondolod magad és hamarabb kikötöznél, vagy ha például a főbérlő eladná a lakást. Előbbi esetben általában a kaució nem jár vissza, utóbbi esetben a dupláját szokták a főbérlők visszafizetni.

Tulajdonos és albérlő kezet ráz a lakás bérlési megállapodás lezárásához

17. …vagy éppen rövidebbre

Ez pedig abban az esetben előnyös, ha maga a lakás szimpatikus, de a főbérlőben valamiért nem vagy biztos. Ha pár hónap után úgy látod, hogy nem egészen korrekt vagy nem tudtok együttműködni, nem kell hosszú szerződést kötni, de ha végül mégis jól kijöttök, bármikor meghosszabbíthatjátok.

Ettől függetlenül, ha már a kezdeti beszélgetéseknél rossz érzésed van a főbérlővel kapcsolatban, inkább keress másik lakást.

18. Ellenőrizd a sávszélességet

Tudd meg, hogy milyen internetszolgáltatónál szerződött a főbérlő, és mekkora a sávszélesség. Ha otthonról dolgozol, vagy ha több emberrel fogsz osztozni a lakáson, fontos meggyőződnöd róla, hogy képes leszel-e korlátlanul használni az internetet.

19. Győződj meg róla, hogy jó kezekben van a kaució

A bérleti szerződésben benne kell lennie, hogy beköltözéskor a főbérlő részére átadtad a kauciót és ő hiánytalanul átvette. Azt is írjátok bele, hogy milyen formában és mikor adja vissza az összeget a szerződés felmondása után vagy a kiköltözésnél. Ne engedd, hogy meggyőzzenek arról, hogy elég erre szóbeli megegyezés.

A főbérlő képes kell legyen visszaadni a kauciót abban az esetben, ha te is betartottál mindent, ami a szerződésben le volt írva.

Intő jel lehet, ha a kért kaució összege meghaladja a kéthavi bérleti díjat. Sok főbérlő kéthavi kauciót kér, és a bérleti díjat mindig előre kell kifizetni a következő hónapra (vagyis beköltözéskor 3 havi bérleti díjat is akár át kell adnod). Itt húzd meg a határt és győződj meg arról, hogy mindez le van írva a szerződésben.

Az a legjobb, ha a kauciót és a bérleti díjakat is utalással fizeted ki a lakásátadás pillanatában, most már úgyis másodpercek alatt átér az összeg. Az utalás megjegyzésébe írd be, hogy „kaució”, vagy hogy melyik hónap bérleti díját utalod éppen. Érdemes a kauciót és a bérleti díjat két külön utalásban rendezni.

20. Tegyél róla, hogy majd az egész kauciót visszakapd

A szerződés lejárta után, vagy amikor kiköltözöl, a főbérlők hajlamosak sasszemmel keresni bármiféle kibúvót, hogy ne kelljen a teljes kauciót visszaadniuk. Íme néhány mód arra, hogy a teljes kauciót visszakapd.

Még az elején ellenőrizd az összes papírt

Minden hivatalos papír minden egyes bekezdését figyelmesen olvasd el és nézess át egy ügyvéddel. Még ha akkor soknak tűnik is, vagy drágának tartod az ügyvéd díját, később hálás leszel érte, hogy felelősségteljes voltál.

Készíts képeket beköltözéskor és kiköltözéskor is

Érdemes még a beköltözés előtt átvizsgálni az ingatlant. Keress meg minden hibát és sérülést, majd fényképezd le az összeset. Írjátok bele a szerződésbe ezeket és hivatkozhattok az általad elkészített fényképekre. Ezeket küldd el utána egyből a főbérlőnek, hogy neki is meglegyenek, és az e-mail dátuma is ugyanaz legyen, mint amikor beköltöztél.

Ugyanezt tedd meg a kiköltözésed napján is. Ekkor ne csak a beköltözéskor észrevett hibákat és sérüléseket fényképezd le, hanem a lakás többi részéről is csinálj sok képet. Miután már kipakoltál, de a főbérlő még nem jött ellenőrizni a lakást, fotózd végig a szobákat, hogy bizonyítékként szolgáljanak, ha bármivel meg szeretne gyanúsítani utólag.

Lakás bérlésnél fényképeket készít az ingatlanról az albérlő

Ha igazán profi vagy, akkor az ottlakásod alatt is érdemes minden sérülésről vagy hibáról fényképet készítened, amit akár te okoztál, vagy ami menet közben elromlott. Persze erről küldj akkor e-mailt is a főbérlőnek, hogy ne mondhassa, hogy azt te tetted tönkre, ő erről nem tudott.

Még a legjobb szándék mellett is előfordulhat, hogy a kiköltözéskor már nem emlékszik arra, hogy te telefonon mondtad egy éve, hogy például csöpög a víz a mosógép aljából.

Javíts meg mindent

Ha eljön az idő és kiköltözöl, mindent nézz át. Ha eddig nem is tetted, most van itt az ideje, hogy minden olyan hibát vagy sérülést, amit te okoztál helyrehozz.

A főbérlő tüzetesen át fogja vizsgálni a lakást, és ha bármilyen kárt okoztál vagy bármit megszegtél a szerződésben, akkor azt automatikusan le fogja vonni a kaucióból. Lehet, hogy némi pénzt félre kell majd tenned a javításokra menet közben.

Általában jobban jársz, ha ezeket te javíttatod meg, különben ki tudja, milyen horribilis összeget fog ezért felszámolni a főbérlő. Sumákolni viszont semmiképp sem szabad, mert ha bármi később kiderül, nagyobb bajba kerülhetsz.

Nézd meg a bútorokat

Ha bútorozott lakásba költözöl, akkor egyrészt arra figyelj, hogy ugyanolyan állapotban vannak-e, mint amikor beköltöztél, másrészt, hogy nem került-e valami máshová. Nem vitted-e át a dohányzóasztalt egy barátodhoz, mert túl sok helyet foglalt, vagy nem cipelted-e le a pincébe az egyik bútordarabot, ami helyett sajátot hoztál.

Mindent tegyél vissza a helyére, és ha bármi törött, vagy feltűnően karcos, javítsd meg.

Kiköltözés előtt csinálj nagytakarítást

Ha a lakás csillog és villog, nehezebb ráhúzni, hogy bármiféle kárt tettél benne. Minden sarkot, minden bútort takaríts ki, súrolj csempét, ugyanis akár ebbe is beleköthetnek. Mosd le az ablakokat is és főleg a konyhát takarítsd ki, mert az az egyik legkényesebb pontja a lakásnak és ellenőrizni fogják.

21. Ragaszkodj a banki átutaláshoz

Ha a főbérlőd azt kéri, hogy mindent készpénzben rendezzetek, ne menj bele. Ez azért fontos, mert ha bármi problémátok akadna, a banki átutalás könnyebben visszakövethető. Ha a főbérlőnek problémája van az utalással, akkor az nem jó jel. Kössétek ki a szerződésben, hogy milyen számlára fogsz utalni és ügyelj arra, hogy ez a főbérlő nevén legyen.

Senki másnak ne utalj, egyedül csak neki.

22. Ha tudsz, fizess előre

Ez csak akkor megfontolandó, ha valóban teljesen biztos vagy a lakásban és tényleg meg tudod engedni magadnak. A főbérlőnek előny, ha felajánlod, hogy előre kifizeted az első hónapot a kaució mellett.

Ez akár olyan szempont is lehet, amivel kicsit lejjebb tudod alkudni a bérleti díjat, vagy valamilyen kis kedvezményt ki tudsz csikarni (például már a hónap vége előtt pár nappal beköltözhetsz, de csak a következő hónap elsejétől indul a bérleti díj).

Albérlő előre utal a főbérlőnek a lakás bérlés minden hónapjában

23. Szabj meg határokat a főbérlővel

Persze könnyű mindenbe beleegyezni, amit a főbérlő mond és a célod tényleg az kell legyen, hogy minél jobb kapcsolatot ápoljatok, mégis jelöld ki, meddig szólhat bele a lakással kapcsolatos dolgokba, amíg ott laksz. A legalapvetőbb szabály, hogy a főbérlőnek mindig előre szólnia kell, mikor szeretne menni a lakást megnézni.

Gyakran szokták ellenőrizni, hogy betartod-e a szerződésben leírt dolgokat, minden rendben van-e a lakásban, nem dohányzol-e vagy hogy esetleg nem tartasz-e mégis háziállatot (ha kikötötte, hogy ezt nem szabad).

A főbérlőnek legalább 24 órával a megjelenése előtt jeleznie kell, ha szeretne átmenni és előre egyeztetnie veled, hacsak nem vészhelyzetről van szó.

Egyedül vészhelyzet esetén szabadna úgy bemennie a lakásba, hogy te nem vagy ott.

24. Válogasd meg a lakótársakat

Ha másokkal élsz együtt, minden kár, amit okoztok, közös felelősség lesz. Ugyanez vonatkozik arra is, ha valaki elfelejti befizetni a lakbért. A főbérlőt nem fogja érdekelni, kitől jön a pénz, csak az, hogy megkapja, hisz ez áll a bérleti szerződésben, szóval nektek kell majd kifizetni a hiányzó összeget.

Jól válogasd meg, kikkel bútorozol össze.

25. Válassz olyan lakótársat, aki segítségre szorul

Ennek rengeteg módja lehet, és egyedül a legdrágább lakni, hiszen így mindent neked kell kifizetned. A lakótársad nem muszáj, hogy a legjobb barátod legyen. Ez persze lehet a párod vagy egy barátod is, vagy ha tanuló vagy, akkor bárki az iskoládból vagy egy közeli egyetemről.

Ha idegennel fogsz együtt élni, több opció is van, ami segíthet másokon. Több hátrányos helyzetű ember kerül az otthona elvesztésének szélére, lehet, hogy az előző lakhelyüket nem tudják megfizetni többé, lehet, hogy igazságtalanul megemelték a lakbért és az, hogy nem tudnak többé fizetni, nem a saját hibájukból ered.

Ugyanígy, sokszor az idősek és betegek, akik talán egyedül maradnak és nem tudják már egyedül fenntartani a jelenlegi lakásukat, reménytelenül keresnek olyan helyet, ahol a nyugdíjból vagy segélyből állni tudnák a lakbért.

Ha ilyesmiről tudsz a környezetedben és te biztos anyagi körülmények között élsz, fontold meg, hogy ilyen embert kérsz meg lakótársnak és ajánld fel, hogy a bér és a rezsi nagyobbik részét vállalod az alapján, hogy ők mennyit tudnak fizetni. Ha megteheted, szánj időt a segítésükre, még ha ez több otthonmaradást is jelent.

Még ha te nem is tudsz ilyen helyzetű emberről, kérdezősködhetsz az ismerőseid körében és keresheted aktívan azokat, akik ilyen segítségre szorulnak.

Egy bérelt lakásban beállítja a lakó a termosztáton a hőfokot

26. Figyelj a megosztott költségekre

Kevés idegesítőbb dolog van annál, mint az, ha a lakótárs nem fizeti rendesen a számlákat. De persze az is lehet, hogy épp te vagy a túl feledékeny fél, ez esetben pedig különösen figyelned kéne ezekre a kiadásokra.

Még trükkösebb a helyzet, ha négyen vagy öten osztoztok egy nagyobb lakáson, mert végképp nehéz észben tartani, ki mit mikor fizet. Persze megtehetitek, hogy minden egyes közös költséget pontosan egyenlő részekre osztotok, ez talán a legbiztosabb mód, de ennél egyszerűbb, ha valaki ezért, más pedig azért felelős.

Tovább bonyolítja a helyzetet, ha a szobák nem egyenlő nagyságúak – ami nagyon valószínű, vagy épp az egyik a kertre, a másik pedig a tűzfalra nyílik, hiszen így nem egyenlő mértékben részesültök a lakás előnyeiből. Ilyenkor jogosan merülhet fel, hogy aki a „jobb”, nagyobb szobát kapja, nagyobb részét is fizesse a lakbérnek.

Tehát minél többen vagytok, annál komplikáltabb a helyzet, és muszáj lesz kitalálni valami rendszert, hogy mindig minden számla be legyen fizetve. Hogy érdemes csinálni?

Először is egyezzetek meg, milyen arányokban oszlik meg az összes költség. A legjobb ötlet, ha tételenként százalékokra osztjátok fel, ki mennyit ad bele használat vagy előnyök alapján. Fontos, hogy mindenki igazságosnak érezze, és jussatok egyességre, mert a pénzügyek megmérgezhetik a kapcsolatotokat.

Erre is van app

A közös kiadások követésére remek opció a Splitwise alkalmazás. Androidra és iOS-re is telepíthető és ingyenes, de sajnos csak angol nyelven elérhető. Ha ez nem probléma, maga a használata nagyon könnyű.

Ha valamelyikőtök létrehoz egy profilt, meghívhatja a többieket és együtt bevezethetitek az összes közös kiadást, az ezekhez tartozó dátumokat és regisztrálhatjátok, ki mikor mit fizetett be. Beállíthatók az ismétlődő és az alkalmi kiadások, és ha mindenki regisztrálja, amit befizetett, az alkalmazás jelezni tudja, ki kinek tartozik és pontosan mennyivel.

Ha ez a megoldás nem tetszik, vagy nem elérhető számotokra, még mindig visszatérhettek a hagyományos rögzítéshez, felírhatjátok egy jegyzetfüzetbe vagy egy Google táblázatba az összes kifizetést.

A legjobb, ha ezt egy ember vezeti, lehetőleg az, aki leginkább rendszerezett. Jelöljetek ki egy napot havonta, amikor mindannyian összeültök és megbeszélitek, maradt-e még tartozás valaki felé, elfelejtődött-e egy számla.

27. A főbérlőnek is megvannak a feladatai

A szerződésben mindezt rögzíteni kell, de tudd, hogy a lakással kapcsolatos némelyik teendő nem téged kell terheljen. Az ingatlan biztosítása például mindenképp a főbérlőd feladata és költsége, ahogy a lakás élhető és biztonságos állapotban tartása is.

Tehát a penész eltávolítása, beázás megoldása, a konnektorok és vezetékek rendben tartása is az ő dolga. Továbbá el kell látnia az ingatlant tűzjelzővel és szén-monoxid-érzékelővel is.

Lakás bérlésnél az ilyen csöpögést a főbérlőnek kell megjavítania

28. A lakás átadásakor olvassátok le a mérőórákat

Habár a költözés rengeteg energiát igényel és talán a hátad közepére sem kívánod még ezt a feladatot is, de a gázóra, a villanyóra és vízóra megnézése azért fontos, hogy ne kelljen fizetned az előző lakók által használt gázért, vízért és villanyért.

Erre az a legjobb alkalom, amikor a lakást átadja a főbérlő. Lehet, hogy nem aznap költözöl, de innentől neked kell fizetned minden rezsit. A mérőórák állását írjátok bele a szerződésbe és fényépezzétek le az órákat és az óraállásokat is.

29. Válaszd a legjobb költöztetőt

Figyelj rá, hogy a választott cég felelősséget vállal-e a költözés alatt esetleg megsérült tárgyakra. Tudd meg, megbízhatóan dolgoznak-e, milyenek az áraik és időben mennyire rugalmasak.

30. A 10 legfontosabb kérdés költözéskor

A költözés nehézségei gyakran elterelik a figyelmet a lényeges kérdésekről. Ezeket fontos megtudnod, mielőtt magadra maradsz a lakásban:

 • Hol találod a főcsapot?
 • Hol van a biztosítékszekrény?
 • Hol van a gáz- és a villanyóra?
 • Melyik napon szállítják el a szemetet?
 • A háztartási gépekhez megvannak-e a használati útmutatók?
 • Van-e hőfokszabályozó?
 • Mi a főbérlő és a közös képviselő telefonszáma?
 • Melyik konnektorhoz csatlakozik a TV, a telefon és a router?
 • Milyen szolgáltatóval szerződtek az otthoni telefon és az internet bekötésére? Mik a jelszavak ezekhez?
 • Működik-e légkondicionáló? Mikor volt utoljára tisztítva, fertőtlenítve?

31. Mikor volt utoljára zárcsere?

Az a legjobb megoldás, ha a beköltözés napján egyből lecseréled legalább a bejárati ajtó és ha van tároló, akkor annak is a zárját. Ezt persze egyeztesd le a főbérlővel, és adj neki 1-1 kulcsot, hogy be tudjon jönni, ha vészhelyzet van – és egyébként sem zárhatod ki teljesen a lakásából.

Azért nem érdemes ezen spórolni, mert ki tudja, hogy kinek adott kulcsot a főbérlő, vagy az előző bérlő vagy lakók (még ha családtagok is) nem jönnek-e be. Ha ez mégis megtörténne és bármit elvinnének, akkor elég nehéz lenne bizonyítani, hogy nem te voltál.

Több olyan szolgáltató is van, akik pár óra alatt kijönnek és azonnal ki is cserélik a zárat, sőt náluk is tudsz vásárolni olyat, amilyen éppen abba az ajtóba jó lesz. Ha elköltözöl, akkor viheted magaddal a zárat és az új lakásodban is használhatod, a főbérlő „régi” zárját pedig visszarakhatjátok a lakásba.

Bérelt lakásban szétvert fal és a főcsap miatt aggódik az albérlő

32. Tudd meg rögtön, hogy merre van az elzáró csap

Ez csőtörés esetén létfontosságú információ lehet. Nem valószínű, hogy egyéb esetekben szükséged lesz rá, de mindig hasznos tudni, hol zárhatod el a vizet azonnal a lakásban.

33. Óvakodj bármitől, ami gázszivárgást okozhat

Nem véletlenül említettük a szén-monoxid-érzékelő fontosságát: a szén-monoxid-mérgezés nem játék. Mutassa meg a főbérlő, hogy hol van, és ellenőrizd, hogy be van-e kapcsolva és szemmel láthatóan működik-e.

34. Pakolj össze egy dobozt, amiben a legfontosabb dolgaid vannak

Ha már beköltöztél, legyen egy külön dobozod, amiben azok a dolgok vannak, amikre a legnagyobb szükséged van, ha nincs elég időd kipakolni az első héten. Ezt érdemes jó előre összekészíteni, hogy ne maradjon ki semmi.

35. Ne felejtsd el frissíteni a címedet

A postád valószínűleg még jó ideig az előző lakcímedre fog érkezni, így mindenképp írasd át a címed amint lehet. Ez persze vonatkozik minden újság-előfizetésre és akár hivatalos iratokra is.

Sok probléma lehet abból, ha az adóhivatal vagy a földhivatal küld majd bármilyen fontos dokumentumot, amit nem tudsz átvenni, vagy nem is tudsz róla.

36. Tüzetesen nézd át a pénzügyeidet

A költözés remek lehetőséget nyújt arra, hogy megváltoztass pár régi szokást és új fejezetet nyiss. Ha magadnak kell fizetni a számlákat, gondolkozz el rajta, hogy mi az, amit kihasználsz.

Nézd végig, miből választhatnál olcsóbb csomagot, hogyan vezethetnél takarékosabban háztartást, miben kéne tudatosabbnak lenned.

37. Jobban járok külön vízórával?

A főbérlőtől elméletileg kérheted, hogy építsenek be vízórát a lakásba, ha még nincs (bár tapasztalatunk szerint utálják az ilyen kéréseket). A munkák csak az ő nevén végezhetők el, de a vízszámlák jó eséllyel alacsonyabbak lesznek, mintha egy átalányt fizetnél a közös költségbe építve.

Ha a lakásban többen éltek, sok vizet használtok főzéshez, fürdéshez vagy mosáshoz, akkor ez már nem biztos, hogy így van.

Beköltözik a család a bérelt lakásba a gyerekekkel és dobozokkal

38. Szerezz be minél több bútort ingyen

Talán furcsán hangzik, de korántsem lehetetlen, hogy a berendezés legalább egy részét ingyen szerezd be. Meglepődnél, hány embernél vannak olyan bútorok, amikkel nem tudnak mit kezdeni és csak a helyet foglalják, de eladni nem tudják egy-egy kisebb hiba miatt.

A bolhapiac szintén jó megoldás lehet, mivel itt gyakran van alkalom bútorcserére és a Jófogáson is találhatsz olyan bútorokat, amiket szinte ingyen odaadnak, csak valaki vigye már el őket.

Ha mégsem találnál ingyen bútort, még mindig olcsóbban meg tudod venni ott a használt bútort, mint újonnan az Ikeában.

39. Keress alternatívát a képek felfúrására

Szögek verése a falba nagyon sok helyen nem engedélyezett, de érthető, ha mégis szeretnél feltenni pár képet, hogy jobban magadénak érezhesd a lakást. Erre vannak a kétoldalú ragasztócsíkok, amik biztosítják a képeidet anélkül, hogy rongálnák a falakat.

Ehhez hasonló a Blu Tack vagy a gyurmaragasztó, bármelyiket be lehet szerezni egy jobb papír-írószer boltban. Szintén megoldás lehet az öntapadó képakasztók beszerzése, nagyrészt bútoráruházakban találod meg őket.

40. Kérj engedélyt az újításokra

A változtatások, újítások véghezvitelénél mindig emlékezz rá, hogy lehet, hogy most te laksz itt, a lakás azonban nem a tied. Csak olyan dolgokat változtathatsz meg, amiket kiköltözéskor vissza tudsz majd állítani az eredeti állapotba.

Az összes további újítást csak engedéllyel végezheted el: ha szeretnél tisztasági festést, egyeztetned kell a főbérlővel nemcsak a festésről, hanem a konkrét színről is.

Ha polcokat szeretnél felfúrni, mutasd meg, milyet és hova, és ha a főbérlő bármilyen okból nem egyezik bele, sajnos nem tehetsz ellene semmit, különben esélyes, hogy elesel a kaució egy részétől. A legjobb, ha már a szerződésben benne van, hogy engedélyed van bizonyos felújítások elvégzésére.

Ha menet közben kérsz engedélyt, akkor érdemes ezt e-mailben megtenni, és ott is kérj jóváhagyást, hogy ennek legyen nyoma.

41. Fordulj szakértőkhöz

Ha bármilyen komolyabb vita merül fel a főbérlő és közted, érdemes ismerned a jogaidat. Ingyenes jogi tanácsadás elérhető az interneten, illetve segélyvonalakon keresztül is. Ha komolyabbra fordul a nézeteltérés, inkább fogadj saját ügyvédet, de valószínűleg egy pontig megoldható a konfliktus úgy is, hogy nem költesz rá külön.

Egy ilyen macera nagy része elkerülhető, ha nemcsak arra figyelsz, hogy mit írtok alá a bérleti szerződésben, hanem hogy egy korrekt főbérlővel köss üzletet.

42. Figyelj a további célokra is

A lakásvásárlás sokak számára fontos cél, de manapság nehéznek tűnhet. Annak ellenére, hogy találsz bérlésre megfelelő lakást, próbáld meg nem elfelejteni, hogy egyszer majd szükséged lesz elegendő mozgatható pénzre, hogy saját ingatlant vehess.

Érdemes olyan lakást bérelned, aminek az összes költsége kifizetése után is félre tudsz még tenni pénzt. Illetve ne írj alá túl hosszú garantált bérleti időt, mert lehet, hogy hamarabb ki fogsz költözni, mint most gondolnád. A legtöbb bérbeadó minimum 1 évet szokott kérni, hogy maradj.

Sok hasznos tanácsot összeszedtünk még ebben az útmutatóban is. Habár főleg a főbérlők szemével néztük meg a helyzetet, sok olyan tanács van benne, amit bérlőként is hasznodra fordíthatsz.

Bodor Anna
Bodor Anna Pénzügyi szakértő
Bodor Anna Pénzügyi szakértő

Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.

Legfrissebb útmutatóink lakáskiadás -bérlés  témában

 • Kiadó lakás amit érdemes kibérelni
  Lakáskiadás -bérlés 

  Így érdemes lakást bérelni

  A megfelelő lakás megtalálása és a költözés nem egyszerű feladat. Még sosem laktál albérletben és szeretnéd tudni, hogy mi vár rád? Most megtudhatod, mire érdemes figyelni és hogyan járhatsz jól lakásbérléskor.

  frissítve: 2024. február 27.
 • Ingatlan kulcs odaadása lakás kiadás előtt
  Lakáskiadás -bérlés 

  Lakáskiadás: Hogyan adjam ki hosszú távra a lakásom?

  A köztudatban az ingatlankiadás képe úgy él, mint a legjobb módja a passzív bevételnek. Persze ebből gyakran kimarad a kiadással járó felelősség és teendők. Ha gondolkoztál már lakáskiadáson, de nem tudod, hogy mi ennek a legjobb módja, és kíváncsi vagy rá, hogy milyen költségeket jelent számodra a kiadás, akkor jó helyen vagy. Bemutatjuk, hogyan válaszd ki a legjobb albérlőt és azt is, hogy mik a leggyakoribb hibák, amikkel sokat bukhatsz.

  frissítve: 2023. október 10.
 • A házat költözteti a kiskakas
  Lakáskiadás -bérlés 

  Így lehet olcsóbb a költözés

  Egy ingatlan megvásárlása vagy a bérleti díj már önmagában is nagy kiadás. Érthető tehát, hogy nem szeretnél sok pénzt áldozni még a beköltözésre is. Ha érdekel, hogy hogyan tudnál minél kevesebb pénzből költözni, akkor jó helyen jársz. Segítünk.

  frissítve: 2023. október 10.