Lakáshitel önerő nélkül - lehetséges, mutatjuk hogyan

A bankok általában akkor adnak lakáshitelt, ha a vételár 30-40%-át összespóroltad, ami nehéz a mai ingatlanárak mellett. Szerencsére van megoldás saját pénz nélkül is.

PROMÓCIÓ
Akciós MagNet Lakáshitel
 • Induló díj akciók
 • Többféle kamatkedvezményre van lehetőség
 • 15 millió forint 15 évre 153 167 forint törlesztővel, THM: 9,76%
Érdekel

Átirányítunk a bank oldalára

Lakást szeretnél vásárolni, de nem tudod hogyan teremtsd elő az ehhez szükséges önerőt? Egyáltalán, miért kell a lakáshitelhez önerő, és a vételár mekkora rész legyen? Talán te is azt gondolod, hogy a lakáshitel önerő nélkül nem fog menni, mert a bankok egyre szigorúbbak. Szerencsére többféle megoldás is van. Összegyűjtöttük ezeket és lépésről lépésre elmagyarázzuk mindegyiket. Vágjunk is bele!

Mi az önerő?

A lakáshitel egy viszonylag nagy összegű hitel, amelyet a bank ingatlanfedezet mellett nyújt lakásvásárláshoz, felújításhoz, építéshez, korszerűsítéshez és bővítéshez. A kamata kedvezőbb, mint a személyi kölcsöné, nagyobb összeget kaphatsz és hosszabb futamidőre, viszont a lakáshitelhez általában önerőt is fel kell mutatnod.

Alapesetben a lakás vételárát nem fizetheted teljes egészében hitelből. A bank az ingatlannak legfeljebb 80%-át adhatja, a maradék 20%-ot neked kell hozzátenned a vételárhoz vagy építési költséghez.

Ez jogszabályi előírás, és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyik adósságfék-szabálya. A feladata, hogy megakadályozza a túlzott eladósodást. Az ingatlanfedezetre vonatkozó szabállyal az állam ösztönözni szeretné, hogy az otthonteremtési céljaid érdekében te is tegyél. Tehát ne csak a banktól vedd fel a szükséges pénzt, hanem te is készülj tudatosan a vásárlásra vagy építésre, és járulj hozzá anyagilag is.

Az önerőt nem kell befizetned a banknak, de igazolnod kell, hogy megvan a pénz.

Kézfogással igazolja az eladó, hogy a lakáshitel önerő nélkül is megkapható

Mi lehet önerő a pénzen kívül?

Az önerő elsősorban készpénz, vagy valamilyen megtakarítás. Ha előre tervezted, hogy majd lakást vásárolsz, akkor talán már évek óta gyűjtesz rá.

De még ha készültél is rá, nem biztos, hogy számoltál azzal, hogy a lakásárak ilyen magasak lesznek, és a takarékoskodás évei alatt is közbejöhetnek dolgok, amik miatt nem gyűlik össze annyi megtakarításod, amennyire szükséged volna.

Szerencsére ilyenkor sincs minden veszve.

Bizonyos esetekben önerő nélkül is kaphatsz lakáshitelt.

Persze itt ne arra gondolj, hogy a bank engedi, vagy ha elég magas a jövedelmed, akkor nem kell önerő. Vannak viszont olyan dolgok, amelyek nem megtakarítások, de önerőként számításba jöhetnek.

Jól hangzik, ugye? Lássuk mik ezek!

Több ingatlanfedezet segíthet, ha nincs elég önerőd

Ha egy lakást hitelből szeretnél megvásárolni vagy megépíteni, akkor a vételárának, illetve az építési költségének 80%-át fizetheted csak lakáshitelből.

Itt valójában arról van szó, hogy a hitel mögé fedezetként bevont ingatlan értékének 80%-a lehet a hitel. Minél magasabb az ingatlan értéke, annál magasabb lehet a hitelösszeg. Ettől persze a 80% még 80%, a drágább lakásért pedig neked is többet kell fizetned.

A hitel mögött lévő ingatlanfedezet értékét kellene megnövelni úgy, hogy közben az általad fizetendő vételár ugyanannyi marad.

De hogyan lehet megnövelni a fedezet értékét?

Erre két lehetőséged is van:

1. Egy másik, nagyobb értékű ingatlan lesz a hitel fedezete

A lakáshiteleknél általában az az ingatlan a fedezet, amit megveszel. A bankok ezt úgy hívják, hogy a célingatlan (amit meg akarsz szerezni) egyben a fedezet is. De nem csak a célingatlan lehet a fedezet, a hitelbe bevonható helyette másik ingatlan is, például valamelyik családtagod nagyobb értékű lakása.

A hitel biztosítéka nem kell, hogy a te tulajdonod legyen. Lehettek közösen tulajdonosok, de lehet más nevén is, például egy családtagén.

Arra kell figyelned, hogy a helyettesítő fedezet tulajdonosa zálogkötelezettként bekerül a hitelszerződésbe.

Ki az a zálogkötelezett?

Ő az a személy, aki a hitel adósának nemfizetése esetén az ingatlanával felel a hitelösszegért. Bonyolultnak hangzik, de ő az, akinek az ingatlanát elárverezik akkor, ha nem fizeted a hiteled, és a bank más módon nem tudja rajtad behajtani a tartozásodat.

Elveszítheti tehát az ingatlanát, de ezenfelül a saját vagyonával nem felel, azaz a bank nem fogja a törlesztőrészleteket rajta követelni. Te adósként viszont a teljes vagyonoddal felelsz (természetesen a tartozásod mértékééig).

A zálogkötelezett és az adós ugyanaz a személy akkor, ha a fedezet annak a nevén van, aki a hitelt felveszi. És mivel az ingatlant pótfedezetként felajánlani valamekkora kockázatot jelent, ha te nem fizetnéd a hitelt, a bank szívesen veszi, ha annak tulajdonosa a hozzátartozód. Nem szeretik, ha egy barátod ajánlja fel a lakását, és ez nem is gyakori, bár van olyan bank, amelyik nem nézi, ki a fedezet tulajdonosa.

Fedezetként felajánlott lakás egy önerő nélküli lakáshitel felvételéhez

Helyettesítő ingatlant csak akkor ajánlhatsz fel, ha ezt a bank vagy a hitelkonstrukció lehetővé teszi. Előfordul, hogy a bank ragaszkodik hozzá, hogy a célingatlan, tehát az a lakás amit a hitelből megvásárolsz, fedezet legyen a hitelügyletben. Ilyenkor nem hagyhatod ki, de ettől még másik ingatlant mellétehetsz. Ez a pótfedezet vagy kiegészítő fedezet.

Nézzük meg, ez hogy működik!

2. Ha a megvásárolandó lakás is fedezet, akkor a hitelösszeg növeléséhez lehet mellé pótfedezetet is bevonni

A jogszabály értelmében tehát a lakásod vételára állhat legfeljebb 80% bankhitelből és 20% önerőből. Egy 35 millió forintos lakásnál a bank adhat legfeljebb 28 millió forintot, és neked kell kifizetned a vételárból 7 millió forintot.

Ez a maximum adható hitel összege, de a bank ennél több önerőt is kérhet. Előfordul, hogy csak 70 vagy 60% hitelt ad, így az önerő akár 14 millió forint is lehet.

Ezt kellene tehát lefedned pótfedezettel. Hogy pontosan mennyit, az a bank döntésétől függ.

Ha a fedezetek értéke összesen magasabb, mint kinézett lakás vételára, akkor lehetséges, hogy nem lesz szükséged plusz önerőre.

A fedezetre vonatkozóan vannak a banknak bizonyos elvárásai. A lakás értéke egy dolog, de más tényezőket is figyelembe vesznek. Nem fogadják el például a túl alacsony értékű ingatlanokat. Egy 6 millió forint alatti lakásra nem valószínű, hogy kapsz hitelt.

Fontos a típusa, hogy lakóingatlan legyen, az elhelyezkedése, műszaki állapota stb. Nem mindegy, milyen anyagból épült és mikor. Az is számít, hogy hol van az ingatlan. Ha a fővárosban vagy megyeszékhelyen, akkor több hitelt kaphatsz rá.

Érdemes tudnod, hogy az egyes bankok között is sok eltérés lehet az ingatlanok megítélésében. Már abban sincs egység, hogy milyen ingatlanokat használhatsz fedezetként, a pótfedezetet pedig ugyanígy minden bank a saját szempontjai szerint értékeli. Amit az egyik befogad, a másik elutasíthatja.

Mi lehet akkor pótfedezet?

A pótfedezet tekintetében kevésbé szigorúak a bankok. Elfogadnak kisebb értékű ingatlant is, akár 3 millió forintos értéktől is. Az viszont fontos, hogy a pótfedezet is önállóan forgalomképes legyen.

A legtöbb banknál legfeljebb 3 pótfedezetet vonhatsz be egy hitel mögé.

Az építőanyag is lehet egy lakáshitelnél önerő

Ez a lehetőség építési hitelnél, valamint felújítási, bővítési vagy korszerűsítési hiteleknél jöhet szóba.

Önerő lehet:

 1. az építkezésen tárolt építőanyag
 2. a már elvégzett munka értéke
 3. az építési telek, ami remélhetőleg a tiéd

Arra viszont ne számíts, hogy ha csak egy telked van, akkor az elegendő önerő lesz egy teljes építkezéshez, és majd a bank megfinanszíroz mindent. Ez még akkor sem életszerű, ha egy nagyon értékes telekre építesz egy kisebb értékű házat.

A bank sokszor csak akkor folyósít, ha az anyagot már beépítetted. Ezt építkezéseknél ellenőrizik is.

Ha a lakásvásárláshoz vagy építkezéshez támogatást is kapsz, akkor az is lehet önerő. A következő rész erről szól.

A csok támogatás is lehet önerő egy lakáshitelnél

Így lehet a CSOK támogatás önerő

A vissza nem térítendő támogatás a tiéd, azt nem kell visszafizetned az államnak. Ilyen a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) is. Ezért általában felhasználhatod önerőként.

A CSOK összege a meglévő vagy vállalt gyermekek számától, illetve attól függ, hogy milyen lakást vásárolsz.

Használt lakás vásárlásakor:

 • 1 gyermek után 600 000 forintot,
 • 2 gyermek után 1 430 000 forintot,
 • 3 gyermek után 2 200 000 forintot,
 • 4 vagy több gyermek után 2 750 000 forintot kaphatsz.

Új lakás vásárlásakor vagy bővítésekor pedig:

 • 1 gyermek után 600 000 forintot,
 • 2 gyermek után 2 600 000 forintot,
 • 3 vagy több gyermek után pedig 10 000 000 forintot igényelhetsz.

Ehhez meg kell felelned a CSOK feltételeinek is, többek között megfelelő hosszúságú TB jogviszonyt kell igazolnod.

Ha önerőként használnád fel a támogatást, akkor arra kell figyelned, hogy a bankok gyakorlata némileg eltér a tekintetben, hogy milyen mértékben veszik figyelembe a CSOK összegét.

Vannak bankok, amelyek csak a már meglévő gyermekekre felvett támogatást számítják be önerőként, a vállalt gyermekekre kapott pénzt nem. Érdemes erről előre érdeklődnöd.

CSOK támogatás és hitel összege táblázatban

A CSOK hitel nem használható önerőként

Legalább két gyermek esetén felvehetsz kamattámogatott CSOK hitelt is. A maximum hitelösszeg 2 gyermek esetén 10 millió, 3 gyermek esetén 15 millió forint. A hitel maximális futamideje 25 év, a kamata végig 3%. Ez jelenleg rendkívül kedvezőnek számít.

Ez viszont egy hitel, amit vissza kell fizetned, így nem használhatod önerőként.

Ha jogosult vagy rá, akkor érdemes lehet lakásvásárláskor vagy építéskor felvenni, mivel nagyon kedvező feltételek mellett igényelhető, és kevesebb piaci kamatozású lakáshitelre lesz mellé szükséged. Így összességében jobban járhatsz.

Kedvezményes áfa CSOK igénylésekor

A CSOK-nál van még egy érdekesség.

Ha új lakást vásárolsz, és CSOK támogatást is igényelsz hozzá, akkor a vásárlás után a kedvezményes, 5%-os áfát nem kell megfizetned. A szerződésbe bele kell foglalni, hogy mennyi lenne az áfa összege, de az állam azt közvetlenül a banknak utalja, aki majd tovább az eladónak. Így az áfa összege technikailag szintén önerőnek számít. Ez egy 35 millió forintos lakásnál 1 750 000 forint lenne.

Munkáltatói, önkormányzati támogatás vagy kölcsön

A munkáltatótól vagy az önkormányzattól is kaphatsz támogatást vagy kölcsönt, amelyek szintén használhatók önerőként.

Egyéb vissza nem térítendő támogatások

Más támogatások is szóba jöhetnek önerőként. Arra figyelj, hogy ha a támogatást valamilyen jövőbeli feltétel teljesítéséhez kötik, akkor a bank nem feltétlen számítja be önerőként, vagy nem teljes egészében.

A Babaváró hitel is elfogadható önerőként

A Babaváró hitel helyzete az önerő szempontjából speciális.

A hitelhez szükséges önerőt általában nem lehet személyi kölcsönből vagy más bankhitelből finanszírozni. A Babaváró viszont kakukktojás.

A Babaváró hitel 75%-a beszámítható önerőként. Ha a Babaváró felvétele és a lakáshitel igénylése között több mint 3 hónap eltelt, akkor már a teljes összeg lehet önerő.

2022. január 1-től ez a 90 napos megkötés ugyan megszűnt, de a bankoknak továbbra is óvatosnak kell lenniük a hitelezésnél. Így a banki gyakorlat általában változatlan maradt.

Ez nem is biztos, hogy nagy baj. Ne felejtsd el, hogy ez is egy kölcsön, bármilyen kedvezőek is a feltételei.

A Babaváró hitelt kamatmentesen kezded törleszteni, de ha az első 5 évben nem születik gyermeketek, akkor az addig kapott kamattámogatást vissza kell fizetned, és a továbbiakban kamatokkal együtt kell a kölcsönt törlesztened.

Ha várandósság alatt veszitek fel a Babavárót, akkor kezdhetitek a futamidőt törlesztési szünettel. A második gyermeketek születésekor az állam a fennálló tartozásotok 30%-át, a harmadik gyermek születésekor pedig a teljes egészét elengedi. Így akár a teljes hitelösszeg is lehet támogatás, de ez a legjobb forgatókönyv. Érdemes a törlesztőkkel hitelfelvételkor számolni.

Mennyi önerőre van szükség egy lakáshitelnél?

Az ingatlanfedezetnél már láttuk, hogy minimum a lakás értékének 20%-ára szükséged lesz, de a gyakorlatban ez gyakran magasabb, mint 20%.

Egyrészt tehát a választott ingatlan értéke az, ami behatárolja, hogy mennyi hitelt vehetsz fel, és így mekkora részt kell a vételárból neked kifizetned.

Másrészt pedig a jövedelmed az, ami meghatározza, hogy legfeljebb milyen összeget kaphatsz a banktól. Ha tudod, hogy mekkora összegre vagy jogosult, akkor ki tudod számolni, mennyi a vételár maradéka, amit önerőből fizetsz.

A bankok ugyanúgy az adósságfék-szabályokat tartalmazó jogszabály alapján számolják ezt ki, ami megmondja, hogy a jövedelmednek legfeljebb mekkora részét fordíthatod hiteltörlesztésre.

JTM korlát jelzáloghiteleknél táblázat

Ez nem minden jövedelemnél egységes, és a hitel típusa is számít.

Ha többet keresel, lényegesen akkor sem nőnek a megélhetési költségeid. Így több pénzed marad hitelek törlesztésére. 500 000 forintnál húzták meg a határt, alatta kisebb, felette nagyobb rész mehet a fizetésedből a hitelre.

Másrészt minél biztonságosabb a hitel, amit igényelsz, annál nagyobb részt tehet ki a béredből a törlesztés. Ha például 5 évnél rövidebb kamatperiódust választasz, akkor a keresetednek csak 25 vagy 30%-a lehet a hiteltörlesztő.

És itt az összes meglévő hiteled és kölcsönöd törlesztőrészleteire kell gondolnod, ahol még a hitelkártyád és a folyószámla-hitelkereted is számít.

Ezt hívják JTM (Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató) korlátnak. Röviden, minél magasabb a jövedelmed, és minél hosszabb a hitel kamatperiódusa, annál több lehet a havi hiteltörlesztőd. Talán lesz még ebben változás a közeljövőben, de egyelőre elég ha a fentiekkel számolsz.

Érdekel, hogy a jövedelmi helyzeted alapján mennyi hitelt kaphatnál? Ez fontos lehet, mert meghatározhatja, hogy mennyi törlesztő fér bele a fizetésedbe és a megvásárolandó lakás maximális árát is. Az előzetes hitelbírálatot épp ezért találták ki.

Nézzük meg, hogy működik!

Az előzetes hitelbírálat segít megtudni, hogy mennyi önerőre lesz szükség

Amikor azon gondolkodsz, hogy hitelt vegyél fel, megteheted, hogy a banktól előzetes hitelbírálatot kérsz.

Ez lényegében ugyanaz az adósvizsgálat, amit a bank a tényleges hiteligényléskor is lefolytat, és általában ingyenes. A különbség annyi, hogy ilyenkor még nincs ingatlan, aminek az értékét vizsgálná, így a folyamat jóval rövidebb is, mint a szokásos hitelbírálat lakásvásárlásnál.

Ebből megtudhatod, hogy csak a jövedelmed alapján mekkora hitelre vagy jogosult. A bank megmondja mekkora összeget kaphatsz, milyen kamat mellett, és milyen hosszú futamidőre.

Erről hitelígérvényt is ad, ami 6 hónapig érvényes. Ha az ingatlan értéke egy bizonyos összegen belül van, akkor ezen a fél éven belül megkapod a hitelt, ami a hitelígérvényben szerepel.

Nem minden banknál érvényes a 6 hónap. Van olyan bank, amelyik 4 hónapig tartja az előbírálati dokumentumban leírt feltételeket, van, amelyik addig sem. Ennek ellenére is hasznos az előminősítés, mert fontos információt ad neked, tudod, hogy nagyjából mekkora hitelt kapnál.

Kezedben a bank papírjával bátrabban indulhatsz lakást keresni, mert így tudod, hogy milyen értékű ingatlant választhatsz, és ha lakásvásárlásra kerül a sor, a bank nem fogja újra megvizsgálni a jövedelmed, tehát a hitelbírálat valamivel gyorsabban megy majd.

Ilyen hitelt kaphatsz lakásvásárlásra

A lenti lakáshitel-kalkulátorban te is megnézheted, hogy a jövedelmed alapján mekkora lakáshitelt kaphatsz. A kalkulátor figyelembe veszi a JTM-korlátot.

Állítsd be a család jövedelmét, hogy milyen hitelösszegre gondoltál és meddig fizetnéd. Megtudhatod, hogy megkaphatod-e, és mekkora lenne a havi törlesztőd.

Vissza
Hitelcél
Hitelösszeg
Futamidő
Család nettó jövedelme
Gyermekek
További beállítások
Bezár

A kalkulációhoz állítsd be az alábbi értékeket és nyomd meg a hitelek keresése gombot!

Ha tudod előre, hogy hamarabb vissza tudod fizetni, állítsd be, hány év múlva, hogy még kedvezőbb lakáshiteleket tudjunk mutatni.

Csak ilyen kamatperiódusú hiteleket szeretnék látni:

Csak ezektől a bankoktól szeretnék lakáshiteleket látni


				
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg lakáshitel közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  lakáshiteleket...
  Rendezés:
  • CIB 10 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 132 167 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 9,11% Kamat: 8,59%
   Visszafizetendő 31 726 769 Ft
   Érdekel
   Átirányítunk a bank oldalára
   • 200 000 Ft-os jóváírás akció
   CIB 10 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 8,59% • Futamidő: 120-360 hó • THM: 9,07% - 10,99% • Hitel teljes díja: 16 726 769 Ft • Ebből kamat: 16 720 169 Ft • Kezdeti díj: 38 000 Ft
  • Lakáshitel
   Törlesztő 134 525 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 9,38% Kamat: 8,94%
   Visszafizetendő 32 373 179 Ft
   Érdekel
   Átirányítunk a bank oldalára
   Lakáshitel • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 8,94% • Futamidő: 24-360 hó • THM: 9,09% - 13,75% • Hitel teljes díja: 17 512 895 Ft • Ebből kamat: 17 425 734 Ft • Kezdeti díj: 87 161 Ft
  • Lakáshitel
   Törlesztő 134 893 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 9,43% Kamat: 8,87%
   Visszafizetendő 32 389 979 Ft
   Érdekel
   Átirányítunk a bank oldalára
   • Lakásvásárlási hitelek türelmi idővel - 2 évig alacsonyabb törlesztőrészlettel is
   Lakáshitel • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 8,87% • Futamidő: 60-420 hó • THM: 9,24% - 15,69% • Hitel teljes díja: 17 389 979 Ft • Ebből kamat: 17 374 379 Ft • Kezdeti díj: 57 600 Ft
  • Akciós MagNet Stabil Tízes Lakáshitel
   Törlesztő 136 069 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 9,74% Kamat: 8,99%
   Visszafizetendő 32 714 148 Ft
   Érdekel
   Átirányítunk a bank oldalára
   • Minden új ügyfél után 1 facsemetét ültet a bank
   Akciós MagNet Stabil Tízes Lakáshitel • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 8,99% • Futamidő: 120-360 hó • THM: 9,65% - 9,98% • Hitel teljes díja: 17 714 148 Ft • Ebből kamat: 17 656 548 Ft • Kezdeti díj: 94 600 Ft
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 137 769 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 9,78% Kamat: 9,29%
   Visszafizetendő 33 144 392 Ft
   Érdekel
   Átirányítunk a bank oldalára
   • Egyes induló költségek visszatérítésével akár 150 000 Ft megtakarítás
   Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 9,29% • Futamidő: 120-360 hó • THM: 9,27% - 10,83% • Hitel teljes díja: 18 144 392 Ft • Ebből kamat: 18 064 592 Ft • Kezdeti díj: 52 600 Ft
  • Végig Fix Lakáshitel
   Törlesztő 145 530 Ft Fix kamat
   THM 10,80% Kamat: 9,94%
   Visszafizetendő 35 046 359 Ft
   Ismerd meg!
   Átirányítunk a bank oldalára
   Végig Fix Lakáshitel • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 9,94% • Futamidő: 132-360 hó • THM: 11,69% - 16,67% • Hitel teljes díja: 20 046 359 Ft • Ebből kamat: 19 927 159 Ft • Kezdeti díj: 112 600 Ft

  Ezeket a termékeket jelenleg nem tudod rajtunk keresztül igényelni

  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 129 579 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 8,81% Kamat: 8,30%
   Visszafizetendő 31 090 208 Ft
   Ismerd meg!
   Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 8,30% • Futamidő: 120-360 hó • THM: 8,76% - 10,32% • Hitel teljes díja: 16 090 208 Ft • Ebből kamat: 16 074 608 Ft • Kezdeti díj: 60 050 Ft
  • Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel (üzleti feltételekkel)
   Törlesztő 132 078 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 9,19% Kamat: 8,70%
   Visszafizetendő 31 871 985 Ft
   Ismerd meg!
   Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel (üzleti feltételekkel) • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 8,70% • Futamidő: 180-360 hó • THM: 8,86% - 11,15% • Hitel teljes díja: 16 871 985 Ft • Ebből kamat: 16 698 825 Ft • Kezdeti díj: 58 320 Ft
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 133 419 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 9,21% Kamat: 8,84%
   Visszafizetendő 32 020 617 Ft
   Ismerd meg!
   Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 8,84% • Futamidő: 132-300 hó • THM: 9,59% - 9,91% • Hitel teljes díja: 17 020 617 Ft • Ebből kamat: 17 020 617 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, illetve promóciós szerződés. A hiteleket csak negatív KHR listán nem szereplő, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg a hitelintézet döntésétől függően. A törlesztőrészletek számítása az aktuálisan meghirdetett kamatokkal történt, amelyeket a hitelintézetek módosíthatnak. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Tájékoztatunk, hogy kalkulátorunk nem számol a megvásárolni kívánt vagyonbiztosításának díjával, mivel az ingatlan hitelbiztosítéki értéke nem ismert. Előzőek miatt az általunk megjelenített THM összege a vagyonbiztosítás díját nem tartalmazza. Felhívjuk figyelmedet, hogy a bankok többsége kötelezően előírja a vagyonbiztosítás megkötését és fenntartását a teljes futamidő vonatkozásában, ezért a rendszeres havi kiadásokhoz az ingatlan vagyonbiztosításának összege hozzászámítandó.
  A vagyonbiztosítás díját figyelembe kell venni a THM plafon számításánál. A THM plafon jelenleg az alapkamat 24 százalékponttal növelt összege. A THM plafon értékének átlépése esetén nem adható ajánlat a hitelt igénylő részére, így kölcsön sem nyújtható számára.
  A vagyonbiztosítás pontos díjáról javasoljuk, hogy előzetesen tájékozódj.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Összefoglalva

  Van tehát lehetőséged arra, hogy önerő nélkül is vásárolj lakást. Azt azonban tudnod kell, hogy a bankok jobban szeretik a stabil jövedelmi helyzetben lévő ügyfeleket, mert így találják biztosítottnak azt, hogy a futamidő végéig fizetni tudod a hiteledet. Ha úgy látják, hogy már az önerő összeszedése is gondot okoz, az nem jelent előnyt a hitelbírálatnál.

  Ilyenkor kérhetik adóstárs bevonását vagy egyéb biztosítékokat, és nem feltétlenül a legjobb feltételek mellett kapod meg a hitelt.

  Ha viszont van lehetőséged támogatással, vagy más módon megnövelned a hitelhez szükséges önerő összegét, az megtakarítást jelenthet számodra, így érdemes élni ezekkel a lehetőségekkel. Feltétlenül nézd meg, hogy milyen támogatásokra vagy jogosult, és azoknak milyen feltételei vannak. Ha nem okoz gondot, hogy teljesítsd a feltételeket, akkor sokat spórolhatsz velük.

  Maradtak kérdéseid?

  • Fizethetem az önerőt személyi kölcsönből?

   Nem. Az önerőt nem lehet sem személyi kölcsönből, sem más hitelből fedezni, erre a Magyar Nemzeti Bank is figyelmeztet. Ez alól kivétel lehet a Babaváró hitel.

  • Teljes mértékben önerőnek számít a Babaváró hitel összege?

   2022. január 1-től a jogszabály ezt is lehetővé teszi. A Babaváró teljes összege önerőként beszámítható, de a bankok ennél általában óvatosabbak. A gyakorlat az, hogy 90 napon belüli hitelfelvételkor a Babaváró 75%-a lehet önerő, és csak 90 napon túl számítják a teljes Babavárót önerőnek.

  • Lakásvásárláshoz CSOK-ot is igénybe veszünk. A CSOK összege lehet önerő?

   Igen. A CSOK vissza nem térítendő támogatás, ezért önerőként használhatod. Nem minden bank számítja be a megelőlegező CSOK összegét.

  • Magas a jövedelmem. A bank ilyenkor eltekinthet az önerőtől?

   Nem. A bankot jogszabály kötelezi arra, hogy az ingatlan értékének legalább 20%-át önerőként kérje igazolni. A magas jövedelem alapján sem adhat önerő nélküli lakáshitelt.

  Simondán Eszter
  Simondán Eszter Pénzügyi szakértő
  LinkedinE-mail
  Simondán Eszter Pénzügyi szakértő

  Bár közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem, később a humán tárgyak felé fordultam. Szerettem az irodalmat, műveket elemezni, kritikákat írni. Angol szakon végeztem, a diplomamunkámat amerikai drámákból írtam. Az egyetem után egy nagy cégnél helyezkedtem el, ahol visszacsöppentem a pénzügyek világába. Annyira beszippantott, hogy visszaültem az iskolapadba, és közgazdász lettem. Az írás szeretetét és a banki világ iránti érdeklődésemet végül a gazdasági tartalmak írásában sikerült egyesítenem. Szívesen mélyedek el egy-egy témában, és mutatom meg az olvasónak, hogy pénzügyi témákról olvasni nemcsak hasznos vagy szükséges, de érdekes is lehet. Szabadidőmben szívesen olvasok és szeretem a reneszánsz táncokat.