Lakáshitel önerő nélkül - lehetséges, mutatjuk hogyan

A bankok általában akkor adnak lakáshitelt, ha a vételár 30-40%-át összespóroltad, ami nehéz a mai ingatlanárak mellett. Szerencsére van megoldás saját pénz nélkül is.

PROMÓCIÓ
Gránit Lakáshitel
 • Most akár 100 000 Ft értékű díjkedvezménnyel
 • Kamatkedvezmények rendszeres jóváírásra vagy a hitelösszeg nagyságára
 • 15 millió Ft 15 évre 144 224 Ft törlesztővel, 8,6% THM-mel
Részletek

Lakást szeretnél vásárolni hitelből, de nem tudod honnan teremtsd elő az ehhez szükséges önerőt? Egyáltalán, miért kell lakáshitelnél önerő, és a vételár mekkora rész kell legyen? Létezik olyan megoldás, ami mellett nincs szükség önerőre? Útmutatónkból megtudhatod milyen lehetőségeid vannak. Kezdjük is a legfontosabbal!

Mi az önerő?

A lakáshitel egy viszonylag nagy összegű hitel, amelyet a bank lakásvásárláshoz, felújításhoz, építéshez, korszerűsítéshez és bővítéshez nyújt ingatlanfedezet mellett. A lakáshitelhez általában önerőt is fel kell mutatnod.

A lakás vételárát nem fizetheted teljes egészében hitelből. A bank az ingatlannak legfeljebb 80%-át adhatja, a maradék 20%-ot neked kell fizetned.

Ez jogszabályi előírás.

Az önerőt nem kell befizetned a banknak, hanem igazolnod kell, hogy megvan a pénz.

Mi lehet önerő a pénzen kívül?

Az önerő elsősorban készpénz, vagy valamilyen megtakarítás.

De még ha készültél is arra, hogy majd lakást veszel, nem biztos, hogy számoltál azzal, hogy a lakásárak ilyen magasak lesznek, illetve a takarékoskodás évei alatt is közbejöhetnek dolgok, amik miatt nem gyűlik össze annyi megtakarításod, amennyire szükséged volna.

Szerencsére ilyenkor sincs minden veszve.

Bizonyos esetekben önerő nélkül is kaphatsz lakáshitelt. Persze itt ne arra gondolj, hogy a bank elengedi, vagy ha elég magas a jövedelmed, akkor nem kell önerő. Vannak viszont olyan dolgok, amelyek önerőként számításba jöhetnek.

Jól hangzik, ugye? Lássuk mik ezek!

Több ingatlanfedezet

Ha egy lakást hitelből szeretnél megvásárolni vagy megépíteni, akkor a vételárának, illetve az építési költségének 80%-át fizetheted csak lakáshitelből.

Itt valójában arról van szó, hogy a hitel mögé fedezetként bevont ingatlan értékének 80%-a lehet a hitel. Minél magasabb az ingatlan értéke, annál magasabb lehet a hitelösszeg.

De hogyan lehet megnövelni a fedezet értékét?

Erre két lehetőséged is van:

1. Az egyik az, hogy helyettesítő ingatlant használsz.

A lakáshiteleknél általában az az ingatlan a fedezet, amit megveszel, de nem feltétlenül. Felajánlhatsz helyette másik ingatlant is.

Hogyan lehetséges ez? Hiszen ha hitelt szeretnél a lakásodhoz, akkor nem valószínű, hogy a tulajdonodban van még pár nagyobb értékű ingatlan, és te csak ráböksz egyre, hogy az legyen a fedezet.

A hitel biztosítéka nem kell, hogy a te tulajdonod legyen. Lehettek közösen tulajdonosok, de lehet más nevén is.

Arra kell figyelned, hogy a helyettesítő fedezet tulajdonosa zálogkötelezettként bekerül a hitelszerződésbe.

Ki az a zálogkötelezett?

Ő az a személy, aki a hitel adósának nemfizetése esetén az ingatlanával felel a hitelösszegért. Bonyolultnak hangozhat, de ő az, akinek az ingatlanát elárverezik akkor, ha nem fizeted a hiteled, és a bank más módon nem tudja rajtad behajtani a tartozásodat.

Elveszítheti az ingatlanát, de ezenfelül a saját vagyonával nem felel, azaz a bank nem fogja a törlesztőrészleteket rajta követelni. Te adósként viszont a teljes vagyonoddal felelsz (természetesen a tartozásod mértékééig).

A zálogkötelezett és az adós ugyanaz a személy akkor, ha a fedezet annak a nevén van, aki a hitelt felveszi. És mivel az ingatlant rendelkezésre bocsátani elég nagy felelősség, a bank szívesen veszi, ha annak tulajdonosa a hozzátartozód. Nem szeretik, ha egy barátod ajánlja fel a lakását, és ez nem is gyakori.

Családi ház ami pótfedezet is lehet

Helyettesítő ingatlant csak akkor ajánlhatsz fel, ha ezt a bank vagy a hitelkonstrukció lehetővé teszi. A zöld hitelnél például kikötés, hogy az energiatakarékos épület, amit a hitelből vásárolsz vagy építesz, kötelezően fedezet legyen a hitelügyletben. Ilyenkor nem hagyhatod ki, de másik ingatlant mellétehetsz.

Mennyi pótfedezet kellhet?

A jogszabály értelmében tehát a lakásod vételára állhat legfeljebb 80% bankhitelből és 20% önerőből. Egy 35 millió forintos lakásnál a bank adhat legfeljebb 28 millió forintot, és neked kell kifizetned a vételárból 7 millió forintot.

Ez a maximum összeg, tehát a bank ennél több önerőt is kérhet. Előfordul, hogy csak 70 vagy 60% hitelt ad, így az önerő akár 14 millió forint is lehet.

Hogy pontosan mennyi lesz, az a bank döntésétől függ. A lakás értéke egy dolog, de más tényezőket is figyelembe vesznek, például azt, hogy hol van a lakás. Ha a fővárosban vagy megyeszékhelyen van, akkor például több hitelt kaphatsz. Előfordul, hogy a településeket kategóriákba sorolják aszerint, hogy milyen mértékben hitelezhetők az ott lévő ingatlanok.

2. Ha a megvásárolandó lakás is fedezet, akkor a hitelösszeg növeléséhez lehet mellé pótfedezetet bevonni, ez a másik módszer a magasabb fedezet eléréséhez.

A fedezetre vonatkozóan vannak a banknak bizonyos elvárásai. Például nem fogadják el a túl alacsony értékű ingatlanokat. Egy 6 millió forint alatti lakásra például nem valószínű, hogy kapsz hitelt. Fontos a típusa, hogy lakóingatlan legyen, az elhelyezkedése, műszaki állapota stb. Nem mindegy milyen anyagból épült és mikor.

A pótfedezet tekintetében nem ennyire szigorú a bank. Elfogad kisebb értékű ingatlant is, de legfeljebb hármat vonhatsz be egy hitel mögé.

Ha a fedezetek értéke összesen magasabb, mint a hitelösszeg 80%-a, akkor lehetséges, hogy nem lesz szükséged plusz önerőre.

Az építőanyag is lehet önerő

Építési hitelnél, valamint felújítási, bővítési vagy korszerűsítési hiteleknél jöhet szóba.

Önerőnek az építkezésen tárolt építőanyag számít, illetve a már elvégzett munka értéke. Természetesen az építési telek is önerő, ami remélhetőleg a tiéd. Arra viszont ne számíts, hogy ha csak egy telked van, akkor az elegendő önerő lesz egy teljes építkezéshez és majd a bank megfinanszíroz mindent. Ez még akkor sem életszerű, ha egy nagyon értékes telekre építesz egy kisebb értékű házat.

A bank sokszor csak akkor folyósít, ha az anyagot már beépítetted. Ezt építkezéseknél ellenőrizik is.

Ha lakásfelújítási támogatás mellé vennél fel kedvezményes lakásfelújítási hitelt, akkor a támogatás, amit majd a számlák alapján az Államkincstár visszautal, eleve a bankhoz érkezik, és így a felvett hitel összegét csökkenti.

A támogatáshoz kapcsolódó hitel összege legfeljebb 6 millió forint lehet. Ez a lakás értékéhez képest általában nem olyan nagy összeg, így a bank nem kér külön önerőt.

Így lehet a CSOK támogatás önerő

A vissza nem térítendő támogatás a tiéd, azt nem kell visszafizetned az államnak. Ilyen a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) is. Ezért általában felhasználhatod önerőként.

A CSOK összege a meglévő vagy vállalt gyermekek számától, illetve attól függ, hogy milyen lakást vásárolsz.

Használt lakás vásárlásakor:

 • 1 gyermek után 600 000 forintot,
 • 2 gyermek után 1 430 000 forintot,
 • 3 gyermek után 2 200 000 forintot,
 • 4 vagy több gyermek után 2 750 000 forintot kaphatsz.

Új lakás vásárlásakor vagy bővítésekor pedig:

 • 1 gyermek után 600 000 forintot,
 • 2 gyermek után 2 600 000 forintot,
 • 3 vagy több gyermek után pedig 10 000 000 forintot igényelhetsz.

Ehhez meg kell felelned a CSOK feltételeinek is, többek között megfelelő hosszúságú TB jogviszonyt kell igazolnod.

Ha önerőként használnád fel a támogatást, akkor arra kell figyelned, hogy a bankok gyakorlata némileg eltér a tekintetben, hogy milyen mértékben veszik figyelembe a CSOK összegét.

Vannak bankok, amelyek csak a már meglévő gyermekekre felvett támogatást számítják be önerőként, a vállalt gyermekekre kapott pénzt nem. Érdemes erről előre érdeklődnöd.

CSOK hitel, zöld CSOK hitel nem használható

Legalább két gyermek esetén felvehetsz kamattámogatott CSOK hitelt is. A maximum hitelösszeg 2 gyermek esetén 10 millió, 3 gyermek esetén 15 millió forint. Ebből kétféle van:

 • 3%-os fix kamat mellett kaphatsz CSOK hitelt.
 • 0%-os kamat mellett igényelhetsz zöld CSOK hitelt.

Zöld CSOK hitelt akkor kaphatsz, ha az ingatlan megfelel a zöld hitel feltételeinek is, azaz legalább BB energetikai besorolású lakást vásárolsz vagy építtetsz, amelynek a primer energiaigénye legfeljebb 90 kWh/m2/év.

Ezek azonban hitelek, nem használhatod őket önerőként. Ne tévesszen meg a 0%-os kamat sem, az attól még visszafizetendő hitel.

Ha jogosult vagy valamelyikre, akkor viszont érdemes lehet őket lakásvásárláskor vagy építéskor felvenni, mivel nagyon kedvező feltételek mellett igényelhetők, és kevesebb normál lakáshitelre lesz melléjük szükséged. Így összességében jobban járhatsz.

Kedvezményes áfa CSOK igénylésekor

A CSOK-nál van még egy érdekesség.

Ha új lakást vásárolsz, és CSOK támogatást is igényelsz hozzá, akkor a vásárlás után a kedvezményes, 5%-os áfát nem kell megfizetned. A szerződésbe bele kell foglalni, hogy mennyi lenne az áfa összege, de az állam azt közvetlenül a banknak utalja, aki majd tovább az eladónak. Így az áfa összege technikailag szintén önerőnek számít. Ez egy 35 millió forintos lakásnál 1 750 000 forint lenne.

Munkáltatói, önkormányzati támogatás vagy kölcsön

A munkáltatótól vagy az önkormányzattól is kaphatsz támogatást vagy kölcsönt, amelyek szintén használhatók önerőként.

Egyéb vissza nem térítendő támogatások

Más támogatások is szóba jöhetnek önerőként. Arra figyelj, hogy ha a támogatást valamilyen jövőbeli feltétel teljesítéséhez kötik, akkor a bank nem feltétlen számítja be önerőként, vagy nem teljes egészében.

Mosolygó család akik babaváró hitelt kaptak

A Babaváró hitel is elfogadható önerőként

A Babaváró hitel helyzete az önerő szempontjából speciális.

A hitelhez szükséges önerőt általában nem lehet személyi kölcsönből vagy más bankhitelből finanszírozni. A Babaváró viszont kakukktojás.

A Babaváró hitel 75%-a beszámítható önerőként. Ha a Babaváró felvétele és a lakáshitel igénylése között több mint 3 hónap eltelt, akkor a teljes összeg lehet önerő.

2022. január 1-től ez a 90 napos megkötés ugyan megszűnik, de a bankoknak továbbra is óvatosnak kell lenniük a hitelezésnél. Így nem valószínű, hogy a banki gyakorlat nagyon változni fog.

Ez nem is biztos, hogy nagy baj. Ne felejtsd el, hogy ez is egy kölcsön, bármilyen kedvezőek is a feltételei.

A Babaváró hitelt kamatmentesen kezded törleszteni, de ha az első 5 évben nem születik gyermeketek, akkor az addig kapott kamattámogatást vissza kell fizetned, és a továbbiakban kamatokkal együtt kell a kölcsönt törlesztened. Ennek pedig magasabb lesz a kamata, mint a lakáshiteleké.

Ha várandósság alatt veszitek fel a Babavárót, akkor kezdhetitek a futamidőt törlesztési szünettel. A második gyermeketek születésekor az állam a fennálló tartozásotok 30%-át, a harmadik gyermek születésekor pedig a teljes egészét elengedi. Így akár a teljes hitelösszeg is lehet támogatás, de ez a legjobb forgatókönyv. Érdemes a törlesztőkkel hitelfelvételkor számolni.

Mennyi önerőre van szükség?

Az ingatlanfedezetnél már láttuk, hogy minimum a lakás értékének 20%-ára szükséged lesz, de a gyakorlatban ez gyakran magasabb, mint 20%.

Egyrészt tehát a választott ingatlan értéke az, ami behatárolja, hogy mennyi hitelt vehetsz fel, és így mekkora részt kell a vételárból neked kifizetned.

Másrészt pedig a jövedelmed az, ami meghatározza, hogy legfeljebb milyen összeget kaphatsz a banktól. Ha tudod, hogy mekkora összegre vagy jogosult, akkor ki tudod számolni, mennyi a vételár maradéka, amit önerőből fizetsz.

A bankok egy jogszabály alapján számolják ezt ki, ami megmondja, hogy a jövedelmednek legfeljebb mekkora részét fordíthatod hiteltörlesztésre.

Ez nem minden jövedelemnél egységes, és a hitel típusa is számít.

Ha többet keresel, lényegesen akkor sem nőnek a megélhetési költségeid. Így több pénzed marad hitelek törlesztésére. 500 000 forintnál húzták meg a határt, alatta kisebb, felette nagyobb rész mehet a fizetésedből a hitelre.

JTM korlát jelzáloghiteleknél táblázat

Másrészt minél biztonságosabb a hitel, amit igényelsz, annál nagyobb részt tehet ki a béredből a törlesztés. Ha például 5 évnél rövidebb kamatperiódust választasz, akkor a keresetednek csak 25 vagy 30%-a lehet a hiteltörlesztő.

És itt az összes meglévő hiteled és kölcsönöd törlesztőrészleteire kell gondolnod, ahol még a hitelkártyád és a folyószámla hitelkereted is számít.

Ezt hívják JTM (Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató) korlátnak. Röviden, minél magasabb a jövedelmed, és minél hosszabb a hitel kamatperiódusa, annál több lehet a havi hiteltörlesztőd.

Előzetes hitelbírálat

Amikor azon gondolkodsz, hogy hitelt vegyél fel, megteheted, hogy a banktól előzetes hitelbírálatot kérsz.

Ez lényegében ugyanaz az adósvizsgálat, amit a bank a tényleges hiteligényléskor is lefolytat, és általában ingyenes. A különbség annyi, hogy ilyenkor még nincs ingatlan, aminek az értékét vizsgálná, így a folyamat jóval rövidebb is, mint a szokásos hitelbírálat lakásvásárlásnál.

Ebből megtudhatod, hogy csak a jövedelmed alapján mekkora hitelre vagy jogosult. A bank megmondja mekkora összeget kaphatsz milyen kamat mellett és milyen hosszú futamidőre. Erről hitelígérvényt is ad, ami 6 hónapig érvényes. Ha az ingatlan értéke egy bizonyos összegen belül van, akkor ezen a fél éven belül megkapod a hitelt, ami a hitelígérvényben szerepel.

Kezedben a bank papírjával bátrabban indulhatsz lakást keresni, mert így tudod, hogy milyen értékű ingatlant választhatsz, és ha lakásvásárlásra kerül a sor, a bank nem fogja újra megvizsgálni a jövedelmed, tehát a hitelbírálat valamivel gyorsabban megy majd.

Ilyen hitelt kaphatsz lakásvásárlásra

A lenti lakáshitel-kalkulátorban te is megnézheted, hogy a jövedelmed alapján mekkora lakáshitelt kaphatsz. A kalkulátor figyelembe veszi a JTM-korlátot.

Állítsd be a család jövedelmét, hogy milyen hitelösszegre gondoltál és meddig fizetnéd. Megtudhatod, hogy megkaphatod-e, és mekkora lenne a havi törlesztőd.

Vissza
25 000 000 Ft hitelösszeggel, 20 éves futamidővel számoltunk és azzal, hogy a háztartásod havi nettó jövedelme 500 000 Ft, amit a bankhoz utalsz.
Bezár

A kalkulációhoz állítsd be az alábbi értékeket és nyomd meg a lakáshitelek keresése gombot!

Hitelösszeg
Ft
Minimum 3m, maximum 100m Ft
Futamidő
év
Min. 3 év, max. 30 év
A háztartás igazolt nettó jövedelme
Ft
Gyerekek
gyerek

Ha tudod előre, hogy hamarabb vissza tudod fizetni, állítsd be, hány év múlva, hogy még kedvezőbb lakáshiteleket tudjunk mutatni.

Csak ilyen kamatperiódusú hiteleket szeretnék látni:

Csak ezektől a bankoktól szeretnék lakáshiteleket látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg lakáshitel közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  lakáshiteleket...
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 204 913 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 8,02% Kamat: 7,60%
   Visszafizetendő 49 148 336 Ft
   Tovább
   Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 7,60% • Futamidő: 120-360 hó • THM: 7,99% - 9,47% • Hitel teljes díja: 24 148 336 Ft • Ebből kamat: 24 134 736 Ft • Kezdeti díj: 58 100 Ft
  • Végig Fix Évnyerő Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 232 663 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 9,79% Kamat: 9,09%
   Visszafizetendő 55 474 662 Ft
   Tovább
   Végig Fix Évnyerő Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel • Kamatperiódus: Végig fix • Kamat: 9,09% • Futamidő: 132-360 hó • THM: 10,72% - 14,82% • Hitel teljes díja: 30 474 662 Ft • Ebből kamat: 30 351 262 Ft • Kezdeti díj: 116 800 Ft
  • CIB Végig FIX Lakáskölcsön
   Törlesztő 205 960 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 8,13% Kamat: 7,69%
   Visszafizetendő 49 477 917 Ft
   Tovább
   • 200 000 Ft energiahatékonysági bónuszt kapsz, ha energiahatékony az ingatlan
   CIB Végig FIX Lakáskölcsön • Kamatperiódus: Végig fix • Kamat: 7,69% • Futamidő: 132-240 hó • THM: 8,09% - 9,81% • Hitel teljes díja: 24 477 917 Ft • Ebből kamat: 24 430 317 Ft • Kezdeti díj: 79 000 Ft
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 209 733 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 8,34% Kamat: 8,04%
   Visszafizetendő 50 335 872 Ft
   Tovább
   Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 8,04% • Futamidő: 132-300 hó • THM: 8,56% - 8,88% • Hitel teljes díja: 25 335 872 Ft • Ebből kamat: 25 335 872 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft
  • Lakáshitel
   Törlesztő 210 684 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 8,57% Kamat: 7,99%
   Visszafizetendő 50 582 953 Ft
   Tovább
   Lakáshitel • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 7,99% • Futamidő: 60-420 hó • THM: 8,54% - 15,19% • Hitel teljes díja: 25 582 953 Ft • Ebből kamat: 25 564 103 Ft • Kezdeti díj: 60 850 Ft
  • Lakáshitel
   Törlesztő 213 540 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 8,60% Kamat: 8,25%
   Visszafizetendő 51 266 057 Ft
   Tovább
   Lakáshitel • Kamatperiódus: Végig fix • Kamat: 8,25% • Futamidő: 144-240 hó • THM: 8,57% - 10,04% • Hitel teljes díja: 26 266 057 Ft • Ebből kamat: 26 204 472 Ft • Kezdeti díj: 61 585 Ft
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 220 768 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 9,15% Kamat: 8,74%
   Visszafizetendő 53 053 125 Ft
   Tovább
   Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 8,74% • Futamidő: 120-360 hó • THM: 8,95% - 11,96% • Hitel teljes díja: 28 053 125 Ft • Ebből kamat: 27 984 365 Ft • Kezdeti díj: 52 600 Ft
  • Stabil Tízes Lakáshitel
   Törlesztő 237 689 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 10,27% Kamat: 9,65%
   Visszafizetendő 57 057 983 Ft
   Tovább
   Stabil Tízes Lakáshitel • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 9,65% • Futamidő: 120-360 hó • THM: 10,24% - 12,73% • Hitel teljes díja: 32 057 983 Ft • Ebből kamat: 32 045 383 Ft • Kezdeti díj: 49 600 Ft

  Ezeket a termékeket jelenleg nem tudod rajtunk keresztül igényelni

  • Takarék Fix20 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 213 110 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 8,65% Kamat: 8,25%
   Visszafizetendő 51 360 439 Ft

   Jelenleg nálunk nem igényelhető

   Takarék Fix20 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel • Kamatperiódus: Végig fix • Kamat: 8,25% • Futamidő: 240 hó • THM: 8,62% - 9,74% • Hitel teljes díja: 26 360 470 Ft • Ebből kamat: 26 146 431 Ft • Kezdeti díj: 50 636 Ft
  • Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel (üzleti feltételekkel)
   Törlesztő 215 376 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 8,80% Kamat: 8,40%
   Visszafizetendő 51 843 270 Ft

   Jelenleg nálunk nem igényelhető

   Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel (üzleti feltételekkel) • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 8,40% • Futamidő: 180-360 hó • THM: 8,74% - 10,53% • Hitel teljes díja: 26 843 270 Ft • Ebből kamat: 26 690 270 Ft • Kezdeti díj: 43 080 Ft
   • K&H lakásbiztosítás kamatkedvezménnyel

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. A hiteleket csak negatív KHR listán nem szereplő, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg a hitelintézet döntésétől függően. A törlesztőrészletek számítása az aktuálisan meghirdetett kamatokkal történt, amelyeket a hitelintézetek módosíthatnak. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyfél tájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Citibank, Commerzbank, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  Összefoglalva

  Van tehát lehetőséged arra, hogy önerő nélkül is vásárolj lakást. Azt azonban tudnod kell, hogy a bankok jobban szeretik a stabil jövedelmi helyzetben lévő ügyfeleket, mert így találják biztosítottnak azt, hogy a futamidő végéig fizetni tudod a hiteledet. Ha úgy látják, hogy már az önerő összeszedése is gondot okoz, az nem jelent előnyt a hitelbírálatnál.

  Ilyenkor kérhetik adóstárs bevonását vagy egyéb biztosítékokat, és nem feltétlenül a legjobb feltételek mellett kapod meg a hitelt.

  Ha viszont van lehetőséged támogatással, vagy más módon megnövelned a hitelhez szükséges önerő összegét, az megtakarítást jelenthet számodra, így érdemes élni ezekkel a lehetőségekkel. Feltétlenül nézd meg, hogy milyen támogatásokra vagy jogosult, és azoknak milyen feltételei vannak. Ha nem okoz gondot, hogy teljesítsd a feltételeket, akkor sokat spórolhatsz velük.

  Maradtak kérdéseid?

  • Fizethetem az önerőt személyi kölcsönből?

   Nem. Az önerőt nem lehet sem személyi kölcsönből, sem más hitelből fedezni. Ez alól kivétel lehet a Babaváró hitel.

  • Teljes mértékben önerőnek számít a Bababáró hitel összege?

   2022. január 1-től a jogszabály ezt is lehetővé tesz. A Babaváró teljes összege önerőként beszámítható, de a bankok ezt korlátozhatják, és valószínűleg fogják is. Az eddigi gyakorlat az, hogy 90 napon belüli hitelfelvételkor a Babaváró 75%-a lehet önerő, és ezt a gyakorlatot a bankok valószínűleg tartani is fogják.

  • Lakásvásárláshoz CSOK-ot is igénybe veszünk. A CSOK összege lehet önerő?

   Igen. A CSOK vissza nem térítendő támogatás, ezért önerőként használhatod. Nem minden bank számítja be a megelőlegező CSOK összegét.

  • Magas a jövedelmem. A bank ilyenkor eltekinthet az önerőtől?

   Nem. A bankot jogszabály kötelezi arra, hogy az ingatlan értékének legalább 20%-át önerőként kérje igazolni. A magas jövedelem alapján sem adhat önerő nélküli lakáshitelt.

  Simondán Eszter
  Simondán Eszter
  LinkedinE-mail

  Bár közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem, később a humán tárgyak felé fordultam. Szerettem az irodalmat, műveket elemezni, kritikákat írni. Angol szakon végeztem, a diplomamunkámat amerikai drámákból írtam. Az egyetem után egy nagy cégnél helyezkedtem el, ahol visszacsöppentem a pénzügyek világába. Annyira beszippantott, hogy visszaültem az iskolapadba, és közgazdász lettem. Az írás szeretetét és a banki világ iránti érdeklődésemet végül a gazdasági tartalmak írásában sikerült egyesítenem. Szívesen mélyedek el egy-egy témában, és mutatom meg az olvasónak, hogy pénzügyi témákról olvasni nemcsak hasznos vagy szükséges, de érdekes is lehet. Szabadidőmben szívesen olvasok és szeretem a reneszánsz táncokat.