Lakásvásárlás előtt rengeteg szempontot kell megfontolnod, hiszen érzed a felelősséget a válladon, de közben izgatott is vagy és szeretnél minél jobban járni. A legtöbb ember életében az ingatlanvásárlás a legnagyobb kiadással járó dolog, úgyhogy érthető, ha izgulsz. Hogy minél jobb döntést hozhass, érdemes még több részre bontani a problémát, és egyesével megvizsgálni őket. Először is nem árt, ha tisztában vagy a saját szükségleteiddel, illetve azzal, hogy mennyi pénzt tudsz fordítani a lakásvásárlásra, majd már leszűkítve a kört kezdheted a keresgélést a lehetőségek között. Segítünk megtalálni a jó válaszokat.

Kérdések egész hada sorakozhat a fejedben a lakásvásárlással kapcsolatban, akár olyan dolgokkal kezdve, hogy kéne-e egyáltalán lakást venned, milyen áron vagy hol, és még jó sokáig folytatva a sort, egészen az olyan lényeges dilemmákig mint, hogy a zöld kanapéhoz jól menne-e a sárga fal. (Egyébként minden bizonnyal nem annyira, de inkább koncentrálj most a kérdésáradat legelejére.) Kezdjük a legelejéről.

Kicsi lakás érkezője

A saját helyzeted

Nagyon lényeges, hogy tisztázd magadban, hogy miért is szeretnél lakást venni. Csak azért, mert mindenki más így tesz a környezetedben, vagy mert folyton azt hallod másoktól, hogy csak akkor lesz jó életed, ha saját lakásban élsz, nem éri meg egy ilyen komoly döntést meghozni.

Ha valahol veszel egy ingatlant, akkor az bizony oda is köt, legalábbis amíg el nem adod, ami nem minden esetben könnyű (még akkor sem, ha az ingatlannal minden rendben van és reális árat kérnél érte). Az is lehetséges, hogy pár éven belül annyira megváltoznak az életkörülményeid, hogy egyelőre okosabb, ha az albérletnél maradsz. Ez különösen jellemző fiatalkorban.

25 évesen hiába veszel egy kis garzonlakást, ha pár év múlva már túl kicsi lesz számodra, vagy másik városba kell költöznöd egy állás miatt. Természtesen sok mindenen múlik, hogy mennyire kockázatos a döntésed, hiszen például a belváros forgalmas pontjain elhelyezkedő lakásodtól valószínűleg könnyen és jó áron szabadulhatsz meg, vagy akár bérlőt is pillanatok alatt találhatsz bele.

Nem biztos, hogy vásárolnod kell

Semmi probléma nincs azzal, ha valaki az albérlet mellett dönt, vagy esetleg szeretne saját lakást, de tudja, hogy még nem engedheti meg magának. Persze a másik oldal is érthető, hiszen a tulajdonodat úgy alakíthatod, ahogy akarod, nem kell senki engedélyét kérned hozzá, hogy a zöld kanapédhoz sárgára fesd a falat.

A lényeg, hogy minden ember más, és mások az igényei is, így könnyen lehet, hogy valakinek nagy szüksége van az otthon biztonságára és emlékek fűzik a lakás minden kis zugához, másvalaki pedig odavan a szabadságért és azért, hogy nem az ő problémája a felújítás.

A lényeg, hogy gondolkodj ezeken vagy beszélj róla olyannal, akinek adsz a véleményére, és aki a te érdekeidet nézi (tehát nem egy ingatlanügynökkel).

Persze ez eddig mind teoretikus, mondhatnád, hiszen a mai lakásárakat nézve, még a sok állami támogatás mellett is, sokaknak álom marad a saját lakás.

Mennyit tudsz szánni rá?

Ne ess abba a hibába, hogy tovább nyújtózkodsz, mint ameddig a takaród ér. Egy túlságosan drága ingatlan megvásárlása bajba sodorhat, amiből nehéz lesz kievickélni. Ha minden többletpénzed arra megy majd el, hogy a lakáshitelt törleszted, az egy idő után nagyon megterhelő lesz.

Ilyenkor könnyen elfoghat az az érzés, hogy csak folyik ki a pénz a kezeid közül valamire, amit már régen a sajátodnak érzel, de egyben már teher is.

Persze ki lehet jönni jobban a hiteltörlesztéssel, mintha lakást bérelnél, de fontos, hogy utánaszámolj. Vedd figyelembe a környék bérleti díjait, és hogy mennyire biztosan maradsz majd az adott településen az elkövetkezendő nagyjából 10 évben. Megfontolandó ugyan, hogy nem a legjobb ötlet olyan pénzt elkölteni, ami még nem a tied, de nem kell minden esetben úgy tekinteni a hitelre, hogy az csak a banknak jó.

Gondold át az anyagi helyzetedet

Nagyon nehéz helyzetben vannak azok, akik minden segítség nélkül, szülői támogatás hiányában próbálnak lakást venni a magas ingatlanárak mellett. Megvannak ugyanakkor a hitelfelvétel veszélyei, úgyhogy különösen körültekintően szabad csak ezt az utat választanod.

Mindig maradj a jelenlegi bevételeidnél számolgatás közben, és ne abban gondolkodj, hogy 5 éven belül úgyis előléptetnek majd és máris megoldódik minden pénzügyi problémád. Számolj inkább az esetleges buktatókkal, vagy mondjuk a nyugdíjas éveidre félretett megtakarítással, a váratlan kiadásokkal, amik majdnem minden hónapban előbukkannak, vagy a családi nyaralás extra kiadásaival.

Semmiképpen ne az legyen a fő szempontod, hogy maximum mennyi lakáshitelt kaphatsz. A banknak az az érdeke, hogy minél több hitelt vegyél fel, de persze csak úgy, hogy megbizonyosodik arról, hogy azt biztonságosan tudod fizetni.

Ezenkívül ügyelj rá, hogy a törlesztésed összege kényelmesen kifizethető legyen havonta. Ha épp hogy be tudod passzírozni az összeget a kiadásaid közé, akkor azzal nagy kockázatot vállalsz. Bármikor meglephet valami váratlan dolog, amire kénytelen vagy költeni.

Férfi festi a falat

Arról se feledkezz meg, hogy az ingatlanvásárláskor nem maga az ingatlanár az egyetlen költség, hiszen létezik vagyonszerzési illeték, valamiből fel kell újítani és be kell rendezni a lakást (ami, ha nincsenek még berendezési tárgyaid, akár több milliós tétel is lehet), és az ügyvéd sem dolgozik ingyen.

Ha nem most tervezed a vásárlást, de a különösen előrelátók csoportjába sorolod magad, akkor jó ötlet, ha idejében elkezded a tartalékolást a lakásod megvásárlására. Vannak olyan szülők, akik ezt a szemléletet már gyermekkorban megtanítják, de te kezdheted az első önálló keresetedből is, vagy akár az egyetemi évek alatt kisebb összegek félrerakásával.

Nagyon jó hír, hogy a magyar állam támogatást is nyújt ezen a téren, így többféle állami támogatást, kedvezményes hitelt is igényelhetsz. Például a CSOK vagy a Babaváró hitel nagyon jól jöhet a megtakarított pénz mellé.

Már csak azért is nagyon fontos, hogy időben vágj bele a projektbe, mert még a hitelfelvételhez is szükséged lesz a lakás vételárának körülbelül negyedére, mint önerő. Ez állami támogatásokból is összeadódhat, tehát nem feltétlenül kell az önerő készpénzben.

Ha az állami támogatásokat nem akarod vagy nem tudod felvenni, és nincs elég önerőd, akkor is ki lehetne fizetni lakáshitelből akár a teljes vételárat, de ehhez a megvásárolandó lakáson kívül egy másik ingatlant is be kellene vonni a hitelbe fedezetként. Ezt nem ajánljuk, inkább spórolj még, hogy legyen elég önerőd vagy járj utána jobban, hogy milyen állami támogatásokat tudnál kihasználni.

Mennyi hitelt kaphatok?

A hitelfelvételkor érdemes előre tudni, hogy minek a megvásárlásához kérsz segítséget a banktól, illetve, hogy pontosan mennyi pénzre lenne szükséged. Sajnos, könnyen lehet, hogy nem kapod meg a kért összeget, vagy esetleg nem épp olyan feltételek mellett, mint amire számítottál.

A bank először is ellenőrizni fogja, hogy rajta vagy-e a negatív KHR listán, mert ez szinte minden esetben kizáró oknak minősül. Itt olvashatsz arról többet, hogy mi alapján dől el, hogy mennyi hitelt kaphatsz.

Oké, tegyük fel hogy megvan a pénz. Nézzük most már meg, hogy mekkora legyen a lakás és onnan folytatnám tovább.

Mekkora lakást vegyek?

Ha van elég önerőd és jövedelmed, hogy lakáshitelt igényelhess, és az elhatározásod megvan, még mindig sok kérdés lehet megválaszolatlanul a fejedben. Ezek közül egyik legfontosabb a lakás mérete lehet.

Az ár, a praktikum, a rezsi vagy felújítás és fenntartás költségeinek szempontjából is fontos, hogy pontosan mekkora az adott ingatlan. A döntés során ezeket a szempontokat egyensúlyba kell hozni, és kimatekozni a legtökéletesebb megoldást.

Például semmiképpen nem számít bölcs döntésnek, ha a még csak messzi-messzi tervben lévő népes családod számára kisebb palotát vásárolsz. De az sem, ha nagycsaládos terveid ellenére veszel egy egyszemélyes garzonlakást egy olyan településen, ahol később eladhatatlannak bizonyul.

Gondolkodj és tervezz előre

A legjobb, ha úgy próbálsz tervezni, hogy több évre megfelelő élettér lehessen számodra a megvásárolt ingatlan, és jelenlegi életviteledhez is igazodjon. Ne legyen megterhelő a fenntartása, vagy ha esetleg úgy érzed, hogy túl nagy, add ki a felesleges helyiségeket bérlőknek, fogadj lakótársakat.

Nagyon sokan úgy vannak vele, hogy az ingatlanvásárlás mindig jó befektetés, ám egy rossz környék, valamilyen hiba, vagy csak az ingatlanárak váratlan zuhanása miatt előfordulhat, hogy csak áron alul tudsz majd megszabadulni tőle.

Nem csak a négyzetméterek számítanak, hiszen egy tetőtéri lakás esetében sokkal több lesz a kihasználatlan tér a tető lehajlása miatt, de az elsőre jól kinéző, ám nem túl praktikus terek is csak látszólag teszik nagyobbá a lakást.

Ezeket mindig alaposan vizsgáld meg a hirdetésekben és a személyes háznézéskor is.

Szép nappali étkezővel

Érdemes más szemmel megnézni a jelenlegi lakást

Érdemes szétnézni akár a saját lakásodban, vagy ha az első költözés előtt állsz, akkor a szüleid ingatlanjában vagy az albérletedben.

Hogy van kihasználva a tér?

Nagyon sokszor meg lehet figyelni, hogy hiába van egy családnak hatalmas nappalija, nem ott folyik a családi élet, hanem sokkal inkább a konyhában.

Előfordulhat az is, hogy ha ételrendelős vagy munkahelyen evős típus vagy, akkor a nappaliban folynak a közösségi események. Közben ugyanennek a családnak lehet egy szép nagy terasza is, amit csak nyaranta pár alkalommal használnak, de előfordulhat, hogy akkor is inkább csak letakarítják.

Nagyon sokat segíthet tehát a tér maximális kihasználásában, ha felméred az igényeket. Például, ha szeretsz kertészkedni, akkor nagyon jó ötlet egy nagy kert, de ha még a fűnyírás gondolatától is kiráz a hideg, akkor jobb egy társasházban gondolkodni.

Vannak, akik otthonról dolgoznak, mások leginkább csak aludni járnak haza, egyesek otthonülős típusok, míg mások folyton úton vannak és nyárra eltűnnek a Balaton-partra a fővárosból.

Gondold végig az igényeidet, és alakítsd aszerint a lakásméretet, hogy milyen helyiségekre van szükséged.

Új legyen vagy használt?

Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai is, úgyhogy ebben az esetben sincs kész recept arra vonatkozóan, hogy melyik a jobb. Neked kell mérlegelned a lehetőségeket, és fontos, hogy ne utasítsd el azonnal egyiket se.

Az új építésű lakások általában drágábbak, mint a hasonló paraméterekkel bíró használtak, de sokszor alacsonyabb a rezsiköltségük, jobban kihasználhatóak a tereik, illetve inkább megfelelnek a modern életstílus elvárásainak.

Ugyanakkor nagyon fontos, hogy figyelj az építtető referenciáira, korábbi munkáira, nehogy pont egy silányabb minőségű lakást fogj ki az ingatlanpiacon. Érdemes már építkezés közben megnézned egy megbízható műszaki ellenőrrel a házat és a tervrajzokat mielőtt bármit aláírnál. Ha már be van fejezve a ház és a lakások, akkor sok hiba el lehet fedve, és csak az ottlakás során derülhet ki.

Családi ház építtetésénél is a tulajdonosa kivitelezőtől független műszaki ellenőrt szokott megbízni, aki hetente-kéthetente kimegy az építkezésre, hogy ellenőrizze, hogy a tervek szerint és kiváló minőségben zajlanak-e a munkák.

A használt lakások esetében sokszor kell számolnod a felújítás költségeivel, az esetlegesen magasabb rezsivel, a rejtett hibákkal, de ha megbízható eladókkal sikerül összeakadnod, akkor nem kell félned a kellemetlen meglepetésekről. Érdemes beszélni a közös képviselővel is, és megkérdezni, hogy a társasház milyen anyagi helyzetben van, tudja-e a közös képviselet fizetni a számlákat.

Sok társasház sokmilliós adósságot görget maga előtt, mert a lakók egy része évek óta nem fizeti a közös költséget, és ez még azokra is negatívan hat ki, akik nem tartoznak.

Apró házak mozgalom

Amellett, hogy az utóbbi években nagy mértékben emelkedett a vásárolt és épített lakások mérete, már megindult egy teljesen más irányvonal terjedése is. Természetesen nem kell rögtön az apró házak mozgalomhoz csatlakoznod, de nagyon sok olyan meglátása van ennek a közösségnek, amit érdemes lehet megfontolni.

A kezdeményezés Amerikából indult ki, ahol a 90-es évek gazdasági fejlődése következtében hatalmas házakat kezdtek építeni. Nem volt ritka, hogy egyetlen család 200-250 m2 alapterületen éljen. A jelenséget egy idő után egyre több ember kezdte túlzásnak érezni, és ki akartak törni a házépítés versenyéből. A lényege a mozgalomnak tulajdonképpen, hogy a minőséget próbálja a nagyság elé helyezni.

Ezek a kicsi házikók 40 m2 körül kezdődnek, de vannak igazán kicsi, 8-10 m2-es darabok is. Úgy kell elképzelni őket, mint a nagyobb épületek kicsinyített másait, stílusuk pedig általában meglehetősen minimalista, hiszen ilyen kis helyen nehéz kacatokat felhalmozni.

Az ilyen utat választókat általában a gazdaságosság és környezetvédelem motiválja. A rezsi rendkívül alacsony ezeknél az építményeknél, illetve lakói általában nem a fogyasztói társadalom tipikus képviselői, hiszen nem fér meg az impulzív vásárlás szokása a rendelkezésre álló tér nagyságával. Sok érdekeset olvashatsz az ilyen házakról itt.

Az USA-ban már egész iparág épült ezeknek a házaknak a kivitelezésére, de lassan már Magyarországot is eléri a kulipintyók hulláma. Így leírva ideálisnak tűnhet, de minden bizonnyal nem való mindenkinek ez a fajta életmód.

Ihletet viszont nyugodtan meríthetsz az apró házak ötletéből, hiszen ki ne szeretne egyszerűen, de mégis kényelmesen élni?

Különböző internetes portálokon megéri körbenézni és ötleteket meríteni az ilyen épületek belső terének kihasználásból, a fenti videó nagyon jó kiindulópontja lehet az inspirációszerzésnek.

Bodor Anna
Bodor Anna Pénzügyi szakértő
Bodor Anna Pénzügyi szakértő

Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.

Legfrissebb útmutatóink lakásvásárlás témában

 • Az eladó mutatja a térképmásolatot a házhoz
  Lakásvásárlás

  Térképmásolat – ne feledkezz meg róla lakáshitel igénylésekor

  Nemcsak a piaci lakáshiteleknél fontos a térképmásolat, de kiemelt jelentősége van a támogatásoknál, így a falusi CSOK-nál és a lakáscélú támogatott hiteleknél is, így a CSOK hitelnél és a CSOK Plusznál. Mutatjuk, hogy mit tehetsz, hogy ne bukd el a támogatást, és felvehesd a hitelt, amire egyébként jogosult lennél.

  frissítve: 2024. július 1.
 • Adásvételi szerződés aláírása után kezet fog a vevő és az eladó
  Lakásvásárlás

  Adásvételi szerződés 2024: egyszerűen és érthetően elmagyarázzuk a lényeget

  Az ingatlan tulajdonnal kapcsolatos kérdések behálózzák a hétköznapjainkat, hiszen az általunk tulajdonolt ingatlan legtöbbször otthonunkként szolgál, egy olyan helyként, amely kényelmet és biztonságot nyújt. Azonban olykor igen bonyolult eligazodni a jogszabályok, szerződések, tulajdoni lapok útvesztőjében, nem beszélve a bosszantó szomszédokról és számos más tényezőről, amely akadályoz minket abban, hogy háborítatlanul éljük mindennapjainkat. Világosan és érthetően próbálunk választ adni lépésről lépésre az ingatlan-adásvétellel és az adásvételi szerződést illető kérdésekkel leggyakrabban felmerülő kérdésekre.

  frissítve: 2024. január 1.
 • Energetikai tanúsítvány számolásának ellenőrzése számológéppel
  Lakásvásárlás

  Energetikai tanúsítvány: minden, amit tudnod kell róla 2024-ben

  Ha lakást vásárolnál vagy bérelnél, akkor a választás egyik legfontosabb szempontja, hogy mekkora lesz majd a rezsi. Hogy ezt el tudd dönteni, tudnod kell, hogy mennyire energiahatékony az ingatlan. Ez eladóként és bérbeadóként is fontos, mert így drágábban tudod eladni vagy kiadni a lakásod. Az energetikai tanúsítvány erről ad neked információt. Útmutatónkból megtudhatod, hogy mit tartalmaz ez a fontos dokumentum, és azt is, hogy hol szerezheted be. Vágjunk is bele!

  frissítve: 2024. április 23.