Manapság szinte mindenkinek ott lapul a zsebében a mobiltelefon, és az is biztos, hogy nagyon sokan használták már fizetésre. A mobilfizetés azonban nem az okostelefonokkal kezdődött, és a lehetőségek nem is állnak meg ott, hogy a telefonodat érinted oda fizetésnél a bankkártyád helyett. Megmutatjuk, hogyan indult a mobilfizetés, és hogy mi mindenben tudja megkönnyíteni az életedet.

Mi számít mobilfizetésnek?

Mobilfizetés alatt érthetünk minden olyan fizetési módot, melyhez mobiltelefonodat használod. Így például a mobilszolgáltatódnál lévő havi számláddal fizetendő vásárlásokat, a különböző webes felületeken az online fizetést, valamint a pénztárca alkalmazásokon keresztüli érintéses fizetést is.

Napjainkban általában az utóbbira gondolunk, ha a mobilfizetés szót halljuk, habár minden az SMS-ekkel kezdődött.

A mobilfizetés múltja

Bár már évtizedekkel ezelőtt lehetett SMS-sel csengőhangot vásárolni, de erre sokan már nem emlékeznek, és ma már a legtöbb ilyen szolgáltatás ingyen elérhető.

A kétezres évek elején jelentek meg az első kezdetleges, de jól használható mobilfizetési rendszerek. A vásárlás összegét a havi számládhoz adták hozzá a mobilcégek, vagy ha feltöltős kártyád volt, akkor annak az egyenlegéből vonták le. A vásárlás telefonhívással, de legtöbbször SMS-küldéssel valósult meg. Ilyen szolgáltatás például a mai napig az SMS-sel megvásárolt parkolójegy.

Hogyan működik ma az SMS-es parkolás?

A jegy kiváltásához csak egy SMS-t kell küldened a parkolóautomatán lévő telefonszámra a megfelelő mobilszolgáltató körzetszámjegyeivel kezdve. Ha le akarod mondani, akkor egy újabb SMS-sel teheted ezt meg. Ez alapján számolja ki a rendszer, hogy mennyi ideig használtad a parkolót. A szolgáltatás percdíj alapú, valamint az indító és leállító SMS díját is ki kell még fizetned.

Előnye, hogy bármilyen mobiltelefonnal használható, még csak okostelefon sem kell hozzá. Egyszerű és sokszor kényelmesebb, mint aprót tartani magadnál, és azzal papír parkolójegyet vásárolni. Ráadásul sokszor nem tudod előre, hogy mennyi ideig parkolsz adott helyen, így vagy túl sok aprót dobtál be a gépbe, vagy vissza kell menni meghosszabbítani.

Ma már erre nagyon jó appok vannak, mint a magyar Simple by OTP is, ahol a parkolásindítás az egyik legnépszerűbb funkció.

Simple by OTP mobil app főképernyő
Simple by OTP app főképernyő

Bankkártya a telefonban

Az okostelefonok megjelenésével a mobilfizetési lehetőségek köre is kibővült. Egyre inkább afelé fordultunk, hogy a fizetést a bankkártyádról tudd elvégezni a telefonodat használva, hogy ne a telefonszámládat terhelje. A telefonok és a fizetési rendszerek fejlődésével lehetőség nyílt arra, hogy a bankkártyád beköltözzön a telefonodba és a kártyádat minél kevesebbszer kelljen elővenned.

Ezekre a különböző mobilpénztárca alkalmazásokon keresztül van lehetőséged. A lényege, hogy a weboldalakon vagy az applikációkban történő vásárlásnál a fizetéshez nem kell minden alkalommal megadnod kártyaadataidat, hanem elég kiválasztanod az applikációban előzetesen hozzácsatolt bankkártyádat, a fizetés pedig automatikusan megtörténik.

Ezt a lehetőséget nagyon sok pénzintézet és fintech kínálja.

Ami viszont tényleg áttörést hozott, az az érintéses mobilfizetés megjelenése volt. Ezt használva nem kell kártyaadataidat megadnod a fizetéshez, sőt már magaddal sem kell vinned a bankkártyádat a vásárláshoz.

2016-tól jelentek meg a magyar bankok saját mobilfizetési megoldásaikkal, amiket csak a saját ügyfeleik tudtak használni. Ezek nem voltak egységesek, és általában csak androidos telefonokon működtek. A Budapest Bank és a Telenor például olyan megoldással jött ki, amit csak telenorosok használhattak és használatához az előfizető SIM kártyáját is le kellett cserélni, továbbá magas havi díjjal járt, és a regisztrációhoz személyesen is kellett ügyintézni.

Ez a megoldás nem hozott átütő sikert, mivel nem kínálta azt a rugalmasságot, mint a többi bank.

Hogyan tovább?

Kellett egy mindenki számára elérhető, könnyen kezelhető és biztonságos megoldás. Ezek lettek a mobiltárcák. A mobilfizetésnek jelenleg több formája létezik, így a mobiltárca alkalmazással történő QR kódos, a webes felületes és az érintéses fizetés lett az, amit ma a világ nagy részén naponta használunk.

A mobiltárcákról röviden

A mobiltárca, vagy mobilbank alkalmazásokban általában közös pont, hogy a mobiltelefonos fizetést szeretnék neked megkönnyíteni. Ez történhet úgy, hogy az appon belül olyan szolgáltatásokat biztosítanak, amiket amúgy nem biztos, hogy neten keresztül intéznél (pl.: parkolójegy- vagy mozijegyvásárlás, csekkbefizetés), vagy a fizetés folyamatában nyújtanak segítséget.

A hazai pénzintézetek mobilbanki alkalmazásai általában mindkettőt kínálják. Így indíthatsz tranzakciókat, intézheted pénzügyeidet és vehetsz autópálya-matricát egy appon belül. A biztonság növelése érdekében pedig arra is lehetőséged van, hogy úgy fizess online, hogy ne kelljen megadnod bankkártyaadataidat.

A mobiltárca alkalmazások egyre nagyobb részét képezik a pénzügy technológia piacának, és ma már tényleg mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.

Mutatunk pár olyan bankszámlát, amiknek a mobilbankjával a boltokban is tudsz fizetni a telefonod odaérintésével. Az útmutató a kalkulátor alatt folytatódik, érdemes tovább olvasni.

Vissza
Havonta
számlára érkező jövedelemmel és az általad beállított tranzakciókkal kalkuláltunk.
Részletes kalkuláció
Bezár

A kalkulációhoz állítsd be az alábbi értékeket és nyomd meg a bankszámlák keresése gombot!

Életkorod
év

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  Rendezés:
  • Bajnok bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Mi ez?
   Havi összköltség 378 Ft Kezdetben 315 Ft
   Bankfiókok száma 2 db
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • 30 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
  • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
   Mobilbanki ügyintézés
   4,9
   Mi ez?
   Havi összköltség 391 Ft Kezdetben 267 Ft
   Bankfiókok száma 360 db
   Mobilbanki ügyintézés
   4,9
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • ECO bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Mi ez?
   Havi összköltség 892 Ft Kezdetben 661 Ft
   Bankfiókok száma 61 db
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • Akár 40 000 Ft jóváírás
  • K&H minimum plusz számlacsomag 100% számlavezetési díjkedvezmény 2 feltétel teljesítésével
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Mi ez?
   Havi összköltség 901 Ft Kezdetben 554 Ft
   Bankfiókok száma 200 db
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • Feltétel, hogy a K&H Banknál legyen legalább 500 000 Ft megtakarításod
  • Mobil Aktív Plusz számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 025 Ft Kezdetben 590 Ft
   Bankfiókok száma 52 db
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • 35 000 Ft jóváírás lehet a Tiéd, ha teljesíted a feltételeket!
  • Privilégium "X" Díjcsomag Kedvezményes szinten
   Mobilbanki ügyintézés
   4,4
   Mi ez?
   Havi összköltség 4 121 Ft Kezdetben 1 003 Ft
   Bankfiókok száma 103 db
   Mobilbanki ügyintézés
   4,4
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • 30 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként online nyitod meg a számlát

  Ezeket a termékeket jelenleg nem tudod rajtunk keresztül igényelni

  • Aktivitás 3.0 Számla
   Mobilbanki ügyintézés
   3,3
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 035 Ft Kezdetben 855 Ft
   Bankfiókok száma 66 db
   Mobilbanki ügyintézés
   3,3
   Ismerd meg!
  • MBH Prémium Számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 2 857 Ft Kezdetben 1 174 Ft
   Bankfiókok száma 485 db
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Ismerd meg!

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, illetve promóciós szerződés. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Fizetés online felületeken

  A mobiltárca alkalmazások közül több is lehetőséget ad, hogy online felületeken bankkártyaadataid megadása nélkül fizess. Ilyen pl.: a Simple, vagy az OTPay app is, mely a MasterPass kényelmét kínálja a szerződött webshopokban történő vásárlások során, ami konkrétabban a mentett címadatok közötti választást könnyíti meg.

  A lényege, hogy a weboldal utolsó - fizetési oldalánál beléphetsz mobiltárca fiókodba (a MasterPass esetén telefonszámodat kell megadni), így kártyaadataid automatikusan rögzítésre kerülnek, a fizetés pedig az alkalmazásban elmentett bankkártyádról megtörténik.

  Sokkal biztonságosabb megoldás, és általában SMS-t, vagy alkalmazáson belüli értesítést is küldenek.

  QR-kódos fizetés

  A QR-kódos (azaz Quick Response) fizetéskor a csekken vagy számlán szereplő kétdimenziós pontképet olvassa be az okostelefonod. A kód beolvasása bármilyen szögből működni fog, nem lehet elrontani. A QR-kód tartalmazza a tranzakcióhoz tartozó összes adatot, így a küldő és a fogadó nevét, a számlaszámát, a közleményt és az összeget is.

  Amire szükség van, az egy QR-kód olvasására képes okostelefon és a kompatibilis mobiltárca alkalmazás vagy böngésző. A kód beolvasása után a fizetési felület azonnal megjelenik, ahol megadhatod adataidat, vagy alkalmazás esetén kiválaszthatod a bankkártyát.

  Sárga csekket is be lehet így fizetni

  2012 óta mobiltelefonról történő csekkbefizetésre is lehetőség van, az iCsekk alkalmazással. A csekken lévő „zárt” (azaz külső szolgáltatók, bankok által nem értelmezhető) QR- kódot csak ezzel az alkalmazással lehet beolvasni.

  A 2020. márciusban bevezetett Azonnali Fizetési Rendszer magával hozta a nyílt, bármelyik pénzintézet számára olvasható QR-kódok fejlesztését (bár ettől még a sárga csekkeken szereplő QR-kódok zárt rendszerűek maradtak).

  A folyamatot a Magyar Nemzeti Bank vezeti hazánkban, 2019-ben közzétéve az új rendszerben használandó nyílt QR-kód szabványt. Ennek segítségével minden számládat befizetheted majd, melyet az azonnali fizetési rendszerben használható QR kóddal látott el az adott kereskedő, vagy szolgáltató.

  A Simple régóta tudja a QR-kódos fizetést

  Ennek az előfutára volt a MasterCard Mobile 2011-es, a Barion, az OTPay és a Simple mobilalkalmazás 2014-es fejlesztése, ami a magyar kereskedelemben lehetővé tette a QR-kódos fizetést üzletekben és automatákban, továbbá webshopokban is.

  A Simple-lel összekötött webshopos felületeken a fizetési oldalon generált QR-kódot az applikációba beolvasva lehet fizetni. A tranzakció közvetlenül a bankszámládról történik és a kereskedő azonnali visszaigazolást kap a fizetésről. Az azonnali fizetési rendszerben alkalmazott QR-kódos fizetésnek is ugyanez a lényege.

  Még nagyobb szerepe lehet a QR kódoknak

  A jövőben a QR-kód rendszer kiépítésével akár a kiskereskedőknél, vagy szórakozóhelyeken, akár a futárnál, de igazából bárhol fizethetsz majd.

  A QR-kóddal történő fizetés különösen népszerű Kínában, ahol az Alipay szolgáltatja a nyílt technológiát. Magyarországon is szerződésben áll ez a cég több pénzintézettel és kereskedővel, azonban az azonnali QR-kódos fizetési szolgáltatás csak kínai állampolgárok számára elérhető.

  A mobilod odaérintésével is fizethetsz végre

  Azzal, hogy bankkártyát is lehetett csatolni a mobiltárca alkalmazásokhoz, a következő lépés az volt, hogy az okostelefonok teljesen kiválthassák a fizikai plasztikot. Amire szükséged van hozzá, az egy mobiltárca alkalmazás, ami támogatja az érintéses fizetést. Ilyenje a legtöbb nagy magyar banknak van Android rendszerekre tervezve.

  Apple készülékeken pedig az Apple Pay fizetés érhető el, ami bankoktól független applikáció, és minden Apple telefonon rajta van, de csak a szerződött (magyar) bankok bankkártyáival működik.

  A telefonod és a bankkártyaterminál közötti kommunikációt az okostelefonod NFC (Near Field Communication) chipje biztosítja. Ez a technológia teszi lehetővé az érintéses fizetést, vagyis nem kell a kártyádat vagy a telefonodat az elfogadó terminálba a sarki boltban bedugnod. Elég csak odaérinteni, mert az NFC chipen keresztül a „levegőben” átadja a telefonod titkosított formában az arra alkalmas terminálnak a fizetéshez szükséges adatokat.

  A chip különböző célokat szolgál, így például digitális készülékek közötti adatátvitelre használható néhány centiméteres távolságból. A működéséhez közel kell tartanod a készüléket a terminálhoz.

  Hogyan tudom beállítani a telefonomon?

  A mobiltárca alkalmazásba regisztrálnod kell a bankkártyádat, ami történhet úgy is, hogy manuálisan beírod a kártyán lévő számokat, vagy befényképezve. Ezután a kártyaadatok digitalizálásra kerülnek. A biztonságot a Mastercard felhő alapú technológiája biztosítja, itt titkosítva szerepelnek a kártyaadatok.

  A technológia lényege, hogy a bankkártya eredeti száma a fizetés során nem kerül felfedésre. Helyette egy titkosított, az applikáció által generált kártyaszámmal fizetsz majd, ami minden fizetésénél változik, így az esetleges megszerzésével semmire sem jutnak a bűnözők.

  A fizetéshez szükséges adatokat ún. tokenek formájában tömöríti össze az alkalmazás, melyek lehetővé teszik, hogy internetkapcsolat nélkül is tudj fizetni.

  A mobilinternet nélkül használható tokeneket korlátozott számban biztosítja a szolgáltató, általában tízet, majd, ha ezek elfogynak, az internethez kapcsolódva újabb tízet tölt le az app.

  Tehát a vásárlás során az alkalmazásba regisztrált és a felhőbe digitalizált bankkártyáddal fizetsz.

  Mennyire biztonságos?

  Mivel nem kell elővenned bankkártyádat, valamint a kártya eredeti adatai sem kerülnek felfedésre, ez nagyon biztonságosabb fizetési módszernek számít. Az alkalmazáson belül tárolt adataid pedig titkosítva vannak, így azokhoz sem lehet hozzáférni.

  Ha mégis ellopnák a mobilodat, a fizetéshez általában szükség van a telefon kódjának feloldására, vagy az alkalmazáshoz tartozó kód megadására, így nem valószínű, hogy hozzá tudnak férni a pénzedhez.

  Gyorsaság és higiéniás szempontok miatt is jobb a mobiloddal fizetni. Egyrészt 15 000 forint feletti vásárlásoknál általában nem kell a PIN kódodat megadnod, mert a telefon azonosít, ha jelkóddal van lezárva, vagy ujjlenyomatos vagy arcfelismerős a készüléked.

  Illetve így nem is kell megadnod a terminálon a PIN kódodat, amit egyrészt más is észrevehet, illetve sokszor nem elég gyakran fertőtlenítik ezeket és ragacsosak a gombok.

  A bevezetésnél így működött a mobilfizetés a magyar bankoknál

  A Gránit Bank 2016-ban SIM kártyától függetlenül úttörőként vezette be Gránit Pay nevű szolgáltatását. A Gránit eBank mobilapp részeként lehetővé tette az érintéses fizetést Android készülékekkel. A szolgáltatás csak saját ügyfeleik számára elérhető, a Gránit bankkártyád digitalizálása után már használhatod is azt.

  Így tehát az egész folyamat online elvégezhető, ingyenes, ami nagy volt a korabeli, mobilszolgáltatóhoz kötött SIM kártyás rendszerrel szemben. 15 000 forint feletti fizetésnél a bankkártya PIN-kódjára van szükség, valamint az apphoz is tartozik egy 6 számjegyű biztonsági kód.

  Szintén ebben az évben dobta piacra az MBH Bank jogelődje, az MKB Bank az MKB Pay funkciót, mely szintén csak saját ügyfeleik számára elérhető androidosoknak. A Gránit Paytől eltérően minden tranzakcióhoz szükség van a mobil PIN kódjának megadására, de az 30 másodperccel a tranzakció előtt is megadható.

  2017-ben vált elérhetővé mindenki számára az érintéses fizetés az OTP Simple alkalmazásán keresztül. A más bankhoz tartozó, illetve Apple tulajdonosok ugyanis ettől kezdve igényelhetnek egy előre feltöltendő (prepaid) Simple kártyát, amit feltöltés után lehet érintéses fizetésre használni.

  A Simple kártya annak idején jól mutatott a piacon, azonban alacsony a havi vásárlási limitje, külföldön nem használható és havi díja miatt ma már nem ajánlott megoldás.

  Közös technológiai hátterük van

  Az előbb felsorolt mobilfizetési megoldásokban többek között az a közös, hogy mindegyik hátterét a beépített NFC-chip és felhő alapú technológia adja. Továbbá offline egymás után csak 10 fizetésre van lehetőség, ennyi tokent biztosít az app.

  Ami még nagy előnyük, hogy a funkció használatához nincs szükség személyes szerződéskötésre, az egész folyamat teljesen virtuálisan működik, és pár perc alatt beköltöztetheted a bankkártyádat a mobilodba.

  A Budapest Bank a Budapest Bank Mobil Appon keresztül lehetővé tette az érintéses fizetést androidos telefonokhoz. A szolgáltatás csak a bank ügyfelei számára elérhető. 2017-ben a K&H, 2019-ben az Erste Bank, 2020-ban pedig a Raiffeisen Bank is csatlakozott az érintéses mobilfizetési lehetőséget biztosító bankok közé.

  Összefoglalva: Androidon jelenleg az alábbi hazai bankoknál éred el az NFC alapú mobilfizetési (mobiltárca) szolgáltatást: Simple by OTP (más bankok kártyáival is feltölthető) Erste Bank, Gránit Bank, K&H Bank, MBH Bank, Raiffeisen Bank (ezek csak saját bankkártyával használhatóak).Mutatunk pár olyan bankszámlát, amiknek a mobilbankjával a boltokban is tudsz fizetni a telefonod odaérintésével. Az útmutató a kalkulátor alatt folytatódik, érdemes tovább olvasni.

  Vissza
  Havonta
  számlára érkező jövedelemmel és az általad beállított tranzakciókkal kalkuláltunk.
  Részletes kalkuláció
  Bezár

  A kalkulációhoz állítsd be az alábbi értékeket és nyomd meg a bankszámlák keresése gombot!

  Életkorod
  év

  Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

  Utalások
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft
  Automatikus beszedések
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft
  Rendszeres utalások
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft

  Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

  Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft
  Kp felvétel másik bank ATM-jéből
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft
  Bankkártyás vásárlás
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft

  Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni

  
  					
  Bezár

  Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

  Most kalkuláljuk a(z)
   bankszámláit...
   Mit szeretnél mobilról elintézni?
   Rendezés:
   • Bajnok bankszámla
    Mobilbanki ügyintézés
    4,3
    Mi ez?
    Havi összköltség 378 Ft Kezdetben 315 Ft
    Bankfiókok száma 2 db
    Mobilbanki ügyintézés
    4,3
    Megnézem
    a bank oldalán
    Részletek
    • 30 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
   • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
    Mobilbanki ügyintézés
    4,9
    Mi ez?
    Havi összköltség 391 Ft Kezdetben 267 Ft
    Bankfiókok száma 360 db
    Mobilbanki ügyintézés
    4,9
    Megnézem
    a bank oldalán
    Részletek
   • ECO bankszámla
    Mobilbanki ügyintézés
    4,3
    Mi ez?
    Havi összköltség 892 Ft Kezdetben 661 Ft
    Bankfiókok száma 61 db
    Mobilbanki ügyintézés
    4,3
    Megnézem
    a bank oldalán
    Részletek
    • Akár 40 000 Ft jóváírás
   • K&H minimum plusz számlacsomag 100% számlavezetési díjkedvezmény 2 feltétel teljesítésével
    Mobilbanki ügyintézés
    3,9
    Mi ez?
    Havi összköltség 901 Ft Kezdetben 554 Ft
    Bankfiókok száma 200 db
    Mobilbanki ügyintézés
    3,9
    Megnézem
    a bank oldalán
    Részletek
    • Feltétel, hogy a K&H Banknál legyen legalább 500 000 Ft megtakarításod
   • Mobil Aktív Plusz számlacsomag
    Mobilbanki ügyintézés
    4,1
    Mi ez?
    Havi összköltség 1 025 Ft Kezdetben 590 Ft
    Bankfiókok száma 52 db
    Mobilbanki ügyintézés
    4,1
    Megnézem
    a bank oldalán
    Részletek
    • 35 000 Ft jóváírás lehet a Tiéd, ha teljesíted a feltételeket!
   • Privilégium "X" Díjcsomag Kedvezményes szinten
    Mobilbanki ügyintézés
    4,4
    Mi ez?
    Havi összköltség 4 121 Ft Kezdetben 1 003 Ft
    Bankfiókok száma 103 db
    Mobilbanki ügyintézés
    4,4
    Megnézem
    a bank oldalán
    Részletek
    • 30 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként online nyitod meg a számlát

   Ezeket a termékeket jelenleg nem tudod rajtunk keresztül igényelni

   • Aktivitás 3.0 Számla
    Mobilbanki ügyintézés
    3,3
    Mi ez?
    Havi összköltség 1 035 Ft Kezdetben 855 Ft
    Bankfiókok száma 66 db
    Mobilbanki ügyintézés
    3,3
    Ismerd meg!
   • MBH Prémium Számlacsomag
    Mobilbanki ügyintézés
    2,7
    Mi ez?
    Havi összköltség 2 857 Ft Kezdetben 1 174 Ft
    Bankfiókok száma 485 db
    Mobilbanki ügyintézés
    2,7
    Ismerd meg!

   A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, illetve promóciós szerződés. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
   Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

   További szöveg megjelenítése

   Az Apple Pay Magyarországon

   Az Android-használók elég széles körben válogathatnak, ha mobiltárca alkalmazásról van szó.

   De mi van akkor, ha iPhone-od van?

   Az Apple Pay 2019 májusa óta elérhető Magyarországon is, több hazai pénzintézet pedig már integrálta is azt a fizetési szolgáltatásaiba. Ennek köszönhetően az Apple Walletben nemcsak mozijegyedet, vagy törzsvásárlói kártyáidat, de már hitel-, és bankkártyáidat is elhelyezheted.

   A magyarországi bankok közül a CIB, az Erste, a Gránit, a K&H, az MBH, az OTP, UniCredit és a Raiffeisen bankkártyákat támogatja az alkalmazás. Viszont ezeknél a bankoknál sem az összes bankkártyát, általában a MasterCard és a Maestro kártyák előnyt élveznek a Visa kártyákkal szemben.

   Nem csak magyar bankkártyákkal lehet Apple Pay-el fizetni

   Ezenfelül olyan prepaid kártyáidat is hozzáadhatod, mint a Revolut, valamint Curve, Wise, Monese, DiPocket, iCard bankkártyáid és fiókjaid. Az Apple Pay használata ingyenes, ugyanazok a korlátok vonatkoznak a fizetésre, mint amik a használt bankkártyára is, mint például a havi vásárlási limit és a külföldi használat.

   Az Apple Pay használatához az iOS legújabb verziójára, Apple ID-ra és a támogatott kibocsátók kártyájára lesz szükséged. Telefonodon az Apple Walletbe belépve adhatod hozzá és digitalizálhatod kártyáidat. Bizonyos kártyákhoz szükséged lehet a kibocsátó bank saját appjára is. Az ellenőrzés után már használhatod is fizetésre őket.

   Nagyon hasonlóan a Simple alkalmazáshoz, a lényege, hogy a Safariban és az appokban történő fizetéskor nem kell megadnod bankkártyaadataidat, hanem az Apple Payen keresztül történik majd a fizetés. Ugyanúgy felhő és NFC chip alapú rendszerről van szó, az adataid nem tárolódnak és a tranzakciók során sem kerülnek felfedésre.

   Akár több kártyát is hozzáadhatsz Walletedhez, valamint ugyanazt a kártyádat több Apple telefonon is használhatod.

   Ez arra is jó lehet, hogy a párodnak nem kell társkártyát igényelni, hanem a te bankkártyáddal is tud fizetni a telefonját használva.

   Arra érdemes figyelned, hogy a fizetés mindig az alapértelmezett kártyáról történik, így, ha nem azt szeretnéd használni, fizetés előtt állítsd át.

   Hogy működik?

   Az Apple Pay fizetés minden érintésmentes bankkártyaterminálnál lehetséges (a legtöbb már ilyen), valamint az Apple Pay logóval ellátott üzletekben.

   A fizetés előtt válaszd ki a kártyádat, vagy használd az alapértelmezettnek beállítottat. A telefon oldalsó gombjainak megnyomása után következik az azonosítás, TouchID-val vagy FaceID-val. TouchID esetén ujjlenyomatodra, FaceID esetén pedig arra van szükség, hogy ránézz a telefonodra a fizetés előtt.

   Ezután néhány centiméter távolságra tartva telefonodat a termináltól, a sikeres fizetést a megjelenő „kész” felirat és a pipa jelzi. Azért is jó ez a megoldás, mert nem kell 15 000 forint feletti vásárlásoknál PIN kódot megadni, hiszen az arcod vagy az ujjlenyomatod hitelesít.

   Apple Watch-al még kényelmesebb

   A még kényelmesebb fizetéshez akár Apple Watch-odat is használhatod, mivel az ugyancsak tartalmaz NFC chipet. A kártyádat az Apple Watch alkalmazáson keresztül tudod hozzáadni órádhoz.

   A kártya kiválasztása a Walletben történik, ahol hozzáadhatod órádhoz a már digitalizált kártyáidat, vagy akár újat is felvehetsz, valamint beállíthatod melyik legyen az alapértelmezett.

   Ezután megtörténik az azonosítás, és készen is áll a Watchod a fizetésre, melynek menete hasonló, mint a telefon használatakor. A sikeres fizetésről hang és push értesítést kapsz az órádra.

   Az Apple Pay az alábbi magyarországi bankoknál érhető el.

   Vissza
   Havonta
   számlára érkező jövedelemmel és az általad beállított tranzakciókkal kalkuláltunk.
   Részletes kalkuláció
   Bezár

   A kalkulációhoz állítsd be az alábbi értékeket és nyomd meg a bankszámlák keresése gombot!

   Életkorod
   év

   Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

   Utalások
   Hány darab?
   db
   Összesen
   Ft
   Automatikus beszedések
   Hány darab?
   db
   Összesen
   Ft
   Rendszeres utalások
   Hány darab?
   db
   Összesen
   Ft

   Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

   Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
   Hány darab?
   db
   Összesen
   Ft
   Kp felvétel másik bank ATM-jéből
   Hány darab?
   db
   Összesen
   Ft
   Bankkártyás vásárlás
   Hány darab?
   db
   Összesen
   Ft

   Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni

   
   					
   Bezár

   Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

   Most kalkuláljuk a(z)
    bankszámláit...
    Mit szeretnél mobilról elintézni?
    Rendezés:
    • ECO bankszámla
     Mobilbanki ügyintézés
     4,3
     Mi ez?
     Havi összköltség 892 Ft Kezdetben 661 Ft
     Bankfiókok száma 61 db
     Mobilbanki ügyintézés
     4,3
     Megnézem
     a bank oldalán
     Részletek
     • Akár 40 000 Ft jóváírás
    • Privilégium "X" Díjcsomag Kedvezményes szinten
     Mobilbanki ügyintézés
     4,4
     Mi ez?
     Havi összköltség 4 121 Ft Kezdetben 1 003 Ft
     Bankfiókok száma 103 db
     Mobilbanki ügyintézés
     4,4
     Megnézem
     a bank oldalán
     Részletek
     • 30 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként online nyitod meg a számlát
    • Bajnok bankszámla
     Mobilbanki ügyintézés
     4,3
     Mi ez?
     Havi összköltség 378 Ft Kezdetben 315 Ft
     Bankfiókok száma 2 db
     Mobilbanki ügyintézés
     4,3
     Megnézem
     a bank oldalán
     Részletek
     • 30 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
    • K&H kényelmi plusz számlacsomag 100% számlavezetési díjkedvezmény 2 feltétel teljesítésével
     Mobilbanki ügyintézés
     3,9
     Mi ez?
     Havi összköltség 901 Ft Kezdetben 554 Ft
     Bankfiókok száma 200 db
     Mobilbanki ügyintézés
     3,9
     Megnézem
     a bank oldalán
     Részletek
     • Feltétel, hogy a K&H Banknál legyen legalább 3 000 000 Ft megtakarításod
    • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
     Mobilbanki ügyintézés
     4,9
     Mi ez?
     Havi összköltség 391 Ft Kezdetben 267 Ft
     Bankfiókok száma 360 db
     Mobilbanki ügyintézés
     4,9
     Megnézem
     a bank oldalán
     Részletek
    • Mobil Aktív Plusz számlacsomag
     Mobilbanki ügyintézés
     4,1
     Mi ez?
     Havi összköltség 1 025 Ft Kezdetben 590 Ft
     Bankfiókok száma 52 db
     Mobilbanki ügyintézés
     4,1
     Megnézem
     a bank oldalán
     Részletek
     • 35 000 Ft jóváírás lehet a Tiéd, ha teljesíted a feltételeket!

    Ezeket a termékeket jelenleg nem tudod rajtunk keresztül igényelni

    • MBH Prémium Számlacsomag
     Mobilbanki ügyintézés
     2,7
     Mi ez?
     Havi összköltség 2 857 Ft Kezdetben 1 174 Ft
     Bankfiókok száma 485 db
     Mobilbanki ügyintézés
     2,7
     Ismerd meg!
    • Aktivitás 3.0 Számla
     Mobilbanki ügyintézés
     3,3
     Mi ez?
     Havi összköltség 1 035 Ft Kezdetben 855 Ft
     Bankfiókok száma 66 db
     Mobilbanki ügyintézés
     3,3
     Ismerd meg!

    A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, illetve promóciós szerződés. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
    Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

    További szöveg megjelenítése

    A mobilfizetés előnyei

    Manapság szinte már mindenkinek van mobiltelefonja, ezek között pedig a legtöbb okostelefon. Rögtön feltűnik, ha otthon hagytad, nem úgy, mint a lakáskulcs, vagy éppen a pénztárcád. Ebből adódik a mobilfizetés legnagyobb előnye. Könnyen elérhető és egyszerűen használható a legtöbb formája, az sms mobilfizetéshez pedig okostelefonra sincs szükség.

    Az internetes, okostelefonokra épülő szolgáltatások azonban megreformálták a fizetési rendszereket. Segítségükkel ma már szinte mindent elintézhetsz mobilodról bárhonnan.

    A mobilfizetés előnyeit a következőképpen lehet összefoglalni:

    • Széles körű fizetési lehetőségek (sms, webes felületek, QR-kód stb.).
    • Mobiltárca alkalmazások széles, folyton bővülő skálája érhető el.
    • A legtöbb mobilfizetési szolgáltatás igénybevétele ingyenes.
    • Több bank-, hitel-, és kedvezménykártyádat is egy készüléken elérheted.
    • Biztonságosabb, mint a bankkártyás, vagy készpénzes fizetés.
    • A bankkártyaadatok nem kerülnek felfedésre a webes vagy bolti fizetés során.
    • Bankkártyádat nem kell magadnál tartanod, így kisebb a lopás vagy elvesztés veszélye.
    • Otthonról is intézheted a csekkbefizetést, a mozijegy-, vagy autópályamatrica-vásárlást.
    • Telefonod ellopása esetén annak képernyőzárjára, vagy az adott app kódjára is szükség van a fizetéshez.
    • Az érintéses mobilfizetés minden érintéses fizetést támogató terminálnál működik.

    Google Wallet

    Hasonlóan az Apple Pay-hez, a Google Wallet (volt Google Pay) lényege is az, hogy Android telefonodon hozzáadhasd bankkártyáidat Google Walletedhez, majd érintéses fizetéshez használhasd azt. Emellett ugyanúgy fizethetsz vele webshopokban, applikációkban, valamint akár pénzküldésre is alkalmas lehet.

    Ebben az útmutatóban részletesen bemutatjuk az Apple Pay-t.

    A hazai bankok közül egyelőre csak a CIB Bank, Erste, Gránit Bank, UniCredit és a K&H Bank csatlakozott a Google Wallethez. Illetve a Revolut, a Wise, a Curve és Monese bankkártyás ügyfelei számára elérhetővé vált a Google Wallet Magyarországon is a bolti érintésmentes fizetésekre 2020. novemberében, ezzel pedig a magyar ügyfelek is használhatják a Google Wallet Magyarországon.

    A mobilfizetés jövője

    Izgalmas belegondolni, hogy az azonnali fizetési rendszer és a nyílt QR-kódok fejlesztésével vajon hogyan változnak majd fizetési szokásaink. Nem titok, hogy a nyugati országokhoz képest Magyarországon jóval elterjedtebb a készpénzhasználat.

    Vajon az új, vonzó mobilfizetési lehetőségek hozzák majd meg a várva várt áttörést, hogy a modernebb, biztonságosabb és nem utolsó sorban higiénikusabb fizetési megoldások felé forduljunk?

    A mobilfizetés olyan szektor, mely folyamatosan fejlődik és változik, mind a hazai, mind a nemzetközi piacon újabb és újabb izgalmas megoldásokat tárva elénk. Bármilyen nehéz is néha nyomon követni a következő nagy változást, megéri képben lenni, hiszen a te életedre is hatással lesz.

    Homa Péter
    Homa Péter bankszámlaszakértő
    LinkedinE-mail
    Homa Péter bankszámlaszakértő

    Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.