Alapszámla 2024 - egy speciális bankszámla az Európai Unióban

Jó hír, hogy az alapszámla számlavezetési díja mindig csak az előző évi minimálbér 0,5 százaléka lehet, ami jelenleg 1 000 forintos havi díjat jelent.

Mit mond szakértőnk?Bezár

Jó hír, hogy az alapszámla számlavezetési díja mindig csak az előző évi minimálbér 0,5 százaléka lehet, ami jelenleg 1 000 forintos havi díjat jelent.

Alapszámlád viszont csak akkor lehet, ha minden más bankszámláról lemondasz, sőt, még azokról is, ahol rendelkezési jogosultságod van, ezért jól gondold meg, hogy alapszámlára váltasz-e!
 
Persze lehet, hogy tényleg megéri neked az alapszámla, főleg a bruttó minimálbér fél százalékára csökkentett maximális havi díjjal, de én azért azt ajánlom neked, nézz körül más bankszámlaajánlatok között is.
 
Inkább csak akkor ajánlom neked az alapszámlát, ha a bankok nem akarnak számodra bankszámlát nyitni, vagy ha elegendőek a csomag ingyenes tranzakciói. Az alapszámla-nyitási kérelmet ugyanis nem utasíthatják vissza, csak ezt nem mondják el neked.

 • Írta: Homa Péter
 • frissítve: 2024. május 2.
 • promóció

Az alapszámla egy olyan bankszámlatípus, melyet az Európai Unió hozott létre azért, hogy segítse a bankszámlához jutást, elsősorban azoknál, akik még nem rendelkeznek semmilyen bankkapcsolattal. Neked is lehet ilyen számlád, akkor is, ha valamelyik banknál már ügyfél vagy. Ebben az útmutatóban bemutatjuk neked ennek a számlatípusnak az előnyeit, és szólunk a hátrányairól is.

Az alapötlet szerint az Európai Unió polgárai bármely EU tagállamban nyithatnak bankszámlát, amelyben jogszerűen tartózkodnak. Ezt segíti az alapszámla, mely minden tagállamban a helyi jog szerint nyitható meg. Ugyanakkor nem vagy köteles alapszámlát választani.

Lássuk a részleteket!

Mi az az alapszámla?

Az Európai Parlament és az Európa Tanács 2014-ben elfogadott egy minden tagállamra nézve kötelező irányelvet a fizetési számlákhoz kapcsolódó díjak összehasonlíthatóságáról, a fizetésiszámla-váltásról és az alapszintű fizetési számla nyitásáról, illetve használatáról. Ezt a 2014/92/EU számú irányelvet a tagállamoknak a nemzeti jogrendbe kellett illeszteniük.

Hazánkban a 262/2016. (VIII.31.) Korm. rendelet szabályozza az alapszámlával kapcsolatos szabályokat, amely 2016. október 15-től teszi kötelezővé Magyarországon minden pénzforgalmi szolgáltató kínálatában az alapszámla konstrukciót.

Az alapszámlának legalább az alapvető pénzügyi műveleteket biztosítania kell - amit egyébként minden más klasszikus bankszámla is nyújt -, amelyek az alábbiak:

 1. készpénz befizetése,
 2. készpénz kifizetése bankfiókban és bármely Európai Gazdasági Térség-beli (EGT) tagállam ATM-jében bankkártyával,
 3. átutalás és rendszeres átutalás teljesítése, valamint fogadása Magyarországról és bármely EGT-tagállamból,
 4. beszedési megbízás teljesítése
 5. bankkártyás fizetés boltokban és az interneten is Magyarországon, továbbá bármely EGT-tagállamban
Bolti fizetés alapszámlához járó bankkártyával

Ki nyithat alapszámlát?

Ha uniós jog, vagy bármely EGT-tagállam jogszabálya alapján Magyarországon jogszerűen tartózkodik valaki, beleértve az állandó lakhellyel nem rendelkező személyeket és a menekülteket, menedékkérelemért folyamodó személyeket is, az alapszámlát nyithat.

EGT-tagállamnak számít az Európai Unió minden tagállama, továbbá Izland, Liechtenstein és Norvégia.

Az alapszámla elsősorban azoknak lett kitalálva, akik bankkapcsolattal még nem rendelkeznek, így a banki ügyfélkörből kiszorulók számára teremti meg a bankszámlahasználat lehetőségét. Az alapszámla azoknak is megoldás lehet, akik a pénzügyi szolgáltatásokból a bankok üzletpolitikája miatt rekesztődtek ki, vagy túl kockázatos ügyfélnek bizonyultak.

A bankok nem utasíthatják vissza

Az alapszámla megnyitása ugyanis – a hagyományos bankszámlával ellentétben – nem utasítható vissza a bank részéről, legfeljebb a jogszabályban szereplő, nyomós indokokkal.

Viszont csak akkor nyithat valaki alapszámlát Magyarországon, ha más magyarországi pénzforgalmi szolgáltatónál nincs forintban vezetett fizetési számlája, és nincs rendelkezési joga sem ilyen számla felett. Ha devizaszámlája van, az nem kizáró feltétel.

Vagyis az alapszámlád mellett nem lehet más forint alapú bankszámlád Magyarországon.

Ha a bank tudomására jut, hogy mégis van olyan forintszámlád, amely az előző fejezetben ismertetett pénzügyi műveletekre alkalmas, akkor a bank megszüntetheti a veled kötött alapszámla-szerződést, vagy más díjakat alkalmazhat, akár utólag is.

Tehát vagy alapszámlád lehet, vagy bármilyen más forint bankszámlád, de a kettő együtt már nem.

Ha már van Magyarországon forintban vezetett fizetési számlád, az nem akadálya az alapszámlára vonatkozó szerződéskötésnek, ha azt felmondod az alapszámlára vonatkozó szerződéskötés előtt vagy a rendelkezési jogodat megszünteted felette.

Ha az alapszámlán 24 egymást követő hónapban nem hajtasz végre semmilyen fizetési műveletet, akkor a bank felmondhatja a szerződést. Szintén felmondhatja a szerződést akkor, ha a számla egyenlege legalább 3 hónapja negatív és a tartozásod a bank felszólítására sem rendezed.

Az alapszámlára vonatkozó kérelmedet a bank 10 munkanapon belül bírálja el.

Fontos még tudnod, hogy az alapszámla esetében nem működik a bankváltási folyamat. Ennek az az oka, hogy az alapszámla mellett nem lehet másik forint alapú fizetési számlád Magyarországon, így jogilag nem tudod bankváltási folyamatban az alapszámlát használni.

Megmutatjuk a bankok alapszámla ajánlatait. A kalkulátor alatt az útmutató folytatódik, érdemes tovább olvasnod.

Bezár
Havonta
számlára érkező jövedelemmel és átlagos költések alapján kalkuláltunk.
Részletes kalkuláció
Bezár
Életkorod
év

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  Rendezés:
  • Alapszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 176 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • Alapszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 334 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • Alapszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 361 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Megnézem Részletek

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Miben különbözik az alapszámla más bankszámláktól?

  Az alapszámlánál tényleg csak az alapok számítanak, így a fentebb felsorolt szolgáltatásokon kívül mást nem követelhetsz a banktól, még akkor sem, ha más bankszámla-ajánlatoknál elérhető a kért szolgáltatás. A bank tehát nyújthatja, de te nem követelheted.

  Azt viszont a kormányrendelet kimondja, hogy az alapszámlához nem kapcsolódhat hitelkeret, illetve az alapszámlának kizárólag egy számlatulajdonosa lehet.

  Az alapszámla specialitása a számlavezetési díj is, mely nem lehet több, mint az előző év utolsó napján érvényes legkisebb összegű havi bruttó minimálbér 0,5 százaléka. Ez az összeg 2024-ben a legtöbb banknál várhatóan havi 1 334 forint lesz az inflációs díjemelés érvényesítése után. Azért írjuk, hogy várhatóan, mert a bank nem köteles a teljes összeget felszámítani, lefelé eltérhet ettől. Többet viszont nem számíthat fel. (2023-ban minden bank kihasználta a felső összeghatárt.)

  Banki ügyintéző mutatja érdeklődőnek papíron az alapszáma díjait

  Ez egy csomagdíjnak számít, melyekbe az alábbi - további díj és pénzügyi tranzakciós illeték nélküli - tételek, tranzakciók tartoznak bele:

  • havonta 2 db, összesen legfeljebb 150 000 forint értékű készpénzfelvétel forintban bármely magyarországi ATM-ből, vagy havonta 1 db, legfeljebb 50 000 forint értékű készpénzfelvétel a bank saját bankfióki pénztárában*
  • havonta összesen 4 db eseti vagy rendszeres átutalási megbízás összesen legfeljebb 100 000 forint értékben
  • a havi számlavezetés díja
  • a bankkártya éves díjának egy hónapra eső összege
  • korlátlan számú és összegű bankkártyás vásárlás
  • korlátlan számú és összegű készpénz befizetése
  • forintban történő beszedés

  * az alapszámlát szabályozó kormányrendelet egyelőre nem bővítette ki az ingyenes készpénzfelvételt a postákra 2025. január 1-től. Ugyanakkor a pénzforgalmi törvény minden fizetési számlára előírja ezt a kedvezményt és a kormányrendelet szerint az alapszámla fizetési számla

  Ezeken a darabszámokon felül is lehet tranzakciót bonyolítani az alapszámlán, de azért a bank már a szokásos díjat felszámíthatja.

  Mivel az ingyenes készpénzfelvétel kötelezően a csomag része, nem kell kérni, ezért kijelenthető, hogy a kormány az alapszámlásokra kibővítette ezt a kedvezményt.

  A fenti csomagdíjat nem kell megfizetni (tehát az alapszámla ingyenes) az érintett, rászoruló fogyasztók számára a kormányrendelet szerint, azonban eddig nem született ilyen szabályozás, csak arról vannak hírek, hogy dolgoztak rajta.

  Nézzük meg, hogy az egyes bankok milyen feltételek mellett kínálják az alapszámlát!

  A CIB Bank alapszámlája

  A CIB Bank a törvényi kötelezettségeken felül ingyen biztosítja a CIB Bank Mobilalkalmazás elérhetőségét. Ezen keresztül ingyenes push értesítést kaphatsz minden számla- és kártyatranzakciódról.

  A CIB Bank alapszámlájának havi díja 1 176 forint 2024 április 1-től.

  Az Erste Bank alapszámlája

  Az Erste Bank nem reklámozza az alapszámláját, így azt csak a speciálisan kezelt lakossági bankszámlák hirdetményéből ismerheted meg.

  Az alapszámlához nem kapcsolódhat készpénzbefizetés Erste ATM-nél belföldön, egyenleglekérdezés nem Erste Bank és külföldi ATM-en, PIN módosítás tranzakció, Erste MobilePay regisztráció és Erste MobilPay tranzakciók. A bankkártya kizárólag belföldre postázható.

  Az Erste George nevű mobilapplikációja viszont használható az alapszámlához.

  Az Erste Bank 1 160 forintot számít fel a számlavezetésért 2024. május 1-től.

  Új alapszámlát nyitó menekült ismerkedik a mobilbankkal

  A Gránit Bank alapszámlája

  A Gránit Banknál az alapszámla (GRÁNIT Basic bankszámlacsomag) havonta 1 334 forintba kerül a 2024-es évben.

  A NetBank (internetbank), VideóBank és TeleBank szolgáltatás a számlacsomag kötelező része, az eBank (mobilalkalmazás) és az iSMS (push üzenet a mobilalkalmazásból) pedig opcionálisan választható szolgáltatás.

  A K&H Bank alapszámlája

  A K&H Bank ugyancsak nem reklámozza az alapszámláját, így kizárólag a természetes személyek bankszámláira vonatkozó hirdetményből ismerheted meg.

  A K&H Banknál igénybe veheted a bank SMS szolgáltatását az alapszámlához (K&H mobilinfo) és használhatod a bank mobilalkalmazását is (K&H mobilbank). Utóbbi havi díját akciósan folyamatosan elengedi a K&H Bank.

  A K&H Bank a jogszabály szerinti maximális havi díjat, azaz az 1 334 forintot számítja fel.

  A MagNet Bank alapszámlája

  A MagNet Banknál az alapszámla havonta 1 334 forintba kerül 2024. január 1-től.

  A számlához internetbanki szolgáltatás és SMS (vagy mobilalkalmazással push üzenet) szolgáltatás kapcsolódik, de a csomagnak csak a havidíj a része, a tranzakciók utáni SMS-ekért már külön díjat kell fizetni. Ezért célszerű a push üzenetet választani, mivel az díjmentes.

  Az MBH Bank alapszámlája

  Az MBH Bank weboldalán sem található tájékoztatás az alapszámláról, így az csak a Lakossági Számlavezetési Hirdetményből ismerhető meg.

  Az alapszámlához a bank elektronikus szolgáltatásai kapcsolódnak.

  Az MBH Banknál a havi számlavezetési díj 2024-ben 1 160 forint.

  Az OTP Bank alapszámlája

  Az OTP Bank alapszámlája 1 334 forintba kerül havonta 2024. március 1-től. Az OTP Banknál megszűnt az a korábbi gyakorlat, hogy a bankkártya éves díját külön számítja fel a bank, amit levon a havidíjból.

  A számlához kapcsolható az OTP Bank mobilalkalmazása és az SMS küldő szolgáltatása is.

  Jelenleg fut egy akció, melynek keretében egyszerre kihasználhatod a bankpénztári és az ATM készpénzfelvételi kedvezményt a törvényi ingyenes készpénzfelvételről szóló nyilatkozat nélkül is.

  Egy másik akció keretében a 100 000 forintos havi ingyenes utalási keret több mint 4 tranzakcióból is összeállhat, mert a darabszámra vonatkozó felső határt nem veszi figyelembe a bank.

  Alapszámlához tartozó bankkártyával vásárlás online webshopban mobilról

  A Raiffeisen Bank alapszámlája

  A Raiffeisen Bank alapszámlája is a törvényben előírt felső összeghatárt tartalmazza, a havi díja 1 334 forint.

  A Raiffeisen DirektNeten és myRaiffeisenen keresztüli átutalás jelenleg akciósan teljesen díjmentes, beleértve az alapszámla ingyenes tranzakcióin felüli tételeket is. Ezek után pénzügyi tranzakciós illetéket sem kell fizetni.

  A 100 000 forintos összeghatáron túl is ingyenes a rendszeres átutalás 20 000 forintos tranzakciós összeghatár alatt, afelett pedig mindössze a pénzügyi tranzakciós illeték díját kell kifizetni, mely a 20 000 Ft feletti összegrészre 0,3 százalék, de legfeljebb 10 000 forint.

  Az UniCredit Bank alapszámlája

  Az UniCredit Banknál az alapszámla havi díja a 2024. április 1-től 1 176 forint, a számlához mobilalkalmazás és internetbank szolgáltatás is kapcsolódik.

  A Mastercard Standard helyett a Mastercard Arany bankkártya is igényelhető az alapszámla díjmentes bankkártyájaként, ami más bankoknál nem érhető el.

  Összefoglaló az alapszámláról

  Az alapszámla egy európai uniós irányelv alapján létrehozott bankszámlatípus, a jogszabály előírja, hogy milyen tranzakció bonyolítható rajta. Ezek a bankkártyás vásárlás és az ATM vagy bankfióki készpénzfelvétel, az elektronikus vagy papír alapú eseti vagy rendszeres átutalás és a csoportos beszedés.

  Az alapszámla havi díja ezeket a szolgáltatásokat további díj fizetése nélkül tartalmazza, de a készpénzfelvételre és az átutalásra havi darabszám korlátok és összeghatárok vonatkoznak. Ezek felett is használható az alapszámla ezekre a tranzakciókra, de már díj ellenében.

  Az alapszámla egy olyan számlatípus tulajdonképpen, mint egy hagyományos bankszámla, csak éppen a bank - a jogszabályban meghatározott indokok kivételével - nem utasíthatja vissza a számlanyitást, míg a hagyományos bankszámlánál ezt megteheti.

  Ezért ez a számlatípus elsősorban azoknak készült, akiknek nincs bankszámlája, de mindenki másnak is megérheti, akinek elegendőek a csomagban benne foglalt díjmentes tranzakciók.

  Neked is lehet alapszámlád, de akkor minden más magyarországi bankszámlát fel kell mondanod, beleértve a rendelkezési jogod megszüntetését is (ha valamely számla felett csak az van).

  Alapszámlához folyószámla-hitelkeret még akkor sem kapcsolódhat, ha jövedelemátutalásod van vagy ha már hűséges ügyféllé váltál.

  Az alapszámla havidíja is verseny tárgyává vált a bankok között, így nem mindegyik bank számítja fel a maximális, kiszabható havidíjat, vannak ennél olcsóbb konstrukciót kínáló bankok is. Ezeket kiemeltük a díjakat ismertető szövegben.

  Az alapszámla előnyei és hátrányai

  • a bank - a hagyományos bankszámlával ellentétben - nem utasíthatja vissza a számlanyitást
  • limitált ingyenes tranzakciók
  • a bankkártya éves díja is benne van a havi díjban
  • a bankok versenyeznek az ügyfelekért a havidíjban, így nem mindenhol számítják fel a törvény szerinti maximális havidíjat
  • ha alapszámlára váltasz, nem lehet más forint bankszámlád Magyarországon és rendelkező sem lehetsz ilyen felett
  • csak az EU és az EGT területén használhatod, így például nem biztos, hogy Kínában vagy az Egyesült Államokban bejegyzett webáruházban tudsz fizetni a kártyáddal
  • a bank által kínált szolgáltatásokon kívül mást nem kérhetsz
  • nem lehet folyószámlahitel kereted

  Maradtak kérdéseid?

  • A Revolut minek számít az alapszámla mellett? Használhatom őket együtt?

   Igen. Minden EU-s országban lehet egy-egy alapszámlád, így a Revolut számlád - mivel az litvánnak számít - nem érinti a magyar alapszámlád megnyitási tilalmát. De, hogy értsd az alapszámla célját, Litvániában már nem lehet alapszámlád a Revolut mellett.

  • Hogyan ellenőrzik, hogy van-e más bankszámlaszámom?

   Ezt nem tudják ellenőrizni, ezért a számlanyitáskor kell erről nyilatkoznod. Baj akkor van, ha kiderül, hogy nem a valóságnak megfelelően nyilatkoztál.

  • Mikor válthatok alapszámláról másik bankszámlára?

   A jogszabály csak az alapszámlanyitást köti feltételekhez, ha elhagyod az alapszámlát, azt nem. Így másik bankszámlára bármikor válthatsz az alapszámláról, nincs hűségidő és számlabezárási díj sem.

  • Alapszámláról válthatok másik bank alapszámlájára is?

   Igen, de előbb meg kell szüntetned a meglévő alapszámládat.

  • Tudom halmozni a fióki és az ATM készpénzfelvételi kedvezményeket?

   A jogszabály vagylagosan írja elő, de a törvényi ingyenes készpénzfelvételi kedvezményre szóló nyilatkozat leadásával valószínűleg mindkét kedvezményt kihasználhatod. A részletekről érdeklődj a bankodnál!

  Homa Péter
  Homa Péter bankszámlaszakértő
  Linkedin
  Homa Péter bankszámlaszakértő

  Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.