Alapszámla 2023 - egy speciális bankszámla az Európai Unióban

Mit mond szakértőnk?Bezár

Az alapszámla inkább egy kényszer a bankoknak, mint lehetőség, ezért sosem fogják vonzóbbá tenni, mint amit a törvény megkövetel. Ez egyébként látszik az árazásukon is, hiszen a bankok más bankszámlákat olcsóbban adnak, mint az alapszámlát, noha ezt az alapszámlánál is megtehetnék. (Egyébként vannak bankok, melyek valóban olcsóbban is adják, mint a törvényi határ.)
 
Alapszámlád ráadásul csak akkor lehet, ha minden más bankszámláról lemondasz, sőt, még azokról is, ahol rendelkezési jogosultságod van, ezért jól gondold meg, hogy alapszámlára váltasz-e!
 
Persze lehet, hogy tényleg megéri neked az alapszámla, főleg, ha valóban a bruttó minimálbér fél százalékára csökken a maximális havi díja, ahogy a törvényalkotó tervezi -, de én azért azt ajánlom neked, nézz körül más bankszámla ajánlatok között, mielőtt az alapszámlára adod a fejedet!
 
Inkább csak akkor ajánlom neked az alapszámlát, ha a bankok nem akarnak számodra bankszámlát nyitni. Az alapszámla-nyitási kérelmet ugyanis nem utasíthatják vissza, csak ezt nem mondják el neked.

PROMÓCIÓ
UniCredit Mobil Aktív Plusz számlacsomag
 • 35 000 forint jóváírás, ha új ügyfélként nyitod most meg
 • korlátlanul ingyenes belföldi átutalás mobilalkalmazással
 • havidíj-mentes elektronikus szolgáltatások
Érdekel

Átirányítunk a bank oldalára

Az alapszámla egy olyan bankszámlatípus, melyet az Európai Unió hozott létre azért, hogy segítse a bankszámlához jutást, elsősorban azoknál, akik még nem rendelkeznek semmilyen bankkapcsolattal. Neked is lehet ilyen számlád, akkor is, ha valamelyik banknál már ügyfél vagy. Ebben az útmutatóban bemutatjuk neked ennek a számlatípusnak az előnyeit, és szólunk a hátrányairól is.

Az alapötlet szerint az Európai Unió polgárai bármely EU tagállamban nyithatnak bankszámlát, amelyben jogszerűen tartózkodnak. Ezt segíti az alapszámla, mely minden tagállamban a helyi jog szerint nyitható meg. Ugyanakkor nem vagy köteles alapszámlát választani.

Lássuk a részleteket!

Mi az az alapszámla?

Az Európai Parlament és az Európa Tanács 2014-ben elfogadott egy minden tagállamra nézve kötelező irányelvet a fizetési számlákhoz kapcsolódó díjak összehasonlíthatóságáról, a fizetésiszámla-váltásról és az alapszintű fizetési számla nyitásáról, illetve használatáról. Ezt a 2014/92/EU számú irányelvet a tagállamoknak a nemzeti jogrendbe kellett illeszteniük.

Hazánkban a 262/2016. (VIII.31.) Korm. rendelet szabályozza az alapszámlával kapcsolatos szabályokat, amely 2016. október 15-től teszi kötelezővé Magyarországon minden pénzforgalmi szolgáltató kínálatában az alapszámla konstrukciót.

Az alapszámlának legalább az alapvető pénzügyi műveleteket biztosítania kell - amit egyébként minden más klasszikus bankszámla is nyújt -, amelyek az alábbiak:

 1. készpénz befizetése,
 2. készpénz kifizetése bankfiókban és bármely Európai Gazdasági Térség-beli (EGT) tagállam ATM-jében bankkártyával,
 3. átutalás és rendszeres átutalás teljesítése, valamint fogadása Magyarországról és bármely EGT-tagállamból,
 4. beszedési megbízás teljesítése
 5. bankkártyás fizetés boltokban és az interneten is Magyarországon, továbbá bármely EGT-tagállamban
Bolti fizetés alapszámlához járó bankkártyával

Ki nyithat alapszámlát?

Ha uniós jog, vagy bármely EGT-tagállam jogszabálya alapján Magyarországon jogszerűen tartózkodik valaki, beleértve az állandó lakhellyel nem rendelkező személyeket és a menekülteket, menedékkérelemért folyamodó személyeket is, az alapszámlát nyithat.

EGT-tagállamnak számít az Európai Unió minden tagállama, továbbá Izland, Liechtenstein és Norvégia.

Az alapszámla elsősorban azoknak lett kitalálva, akik bankkapcsolattal még nem rendelkeznek, így a banki ügyfélkörből kiszorulók számára teremti meg a bankszámlahasználat lehetőségét. Az alapszámla azoknak is megoldás lehet, akik a pénzügyi szolgáltatásokból a bankok üzletpolitikája miatt rekesztődtek ki, vagy túl kockázatos ügyfélnek bizonyultak.

Az alapszámla megnyitása ugyanis – a hagyományos bankszámlával ellentétben – nem utasítható vissza a bank részéről, legfeljebb a jogszabályban szereplő, nyomós indokokkal.

Viszont csak akkor nyithat valaki alapszámlát Magyarországon, ha más magyarországi pénzforgalmi szolgáltatónál nincs forintban vezetett fizetési számlája, és nincs rendelkezési joga sem ilyen számla felett. Ha devizaszámlája van, az nem kizáró feltétel.

Vagyis az alapszámlád mellett nem lehet más forint alapú bankszámlád Magyarországon.

Ha a bank tudomására jut, hogy mégis van olyan forintszámlád, amely az előző fejezetben ismertetett pénzügyi műveletekre alkalmas, akkor a bank megszüntetheti a veled kötött alapszámla-szerződést, vagy más díjakat alkalmazhat, akár utólag is.

Tehát vagy alapszámlád lehet, vagy bármilyen más forint bankszámlád, de a kettő együtt már nem.

Ha már van Magyarországon forintban vezetett fizetési számlád, az nem akadálya az alapszámlára vonatkozó szerződéskötésnek, ha azt felmondod az alapszámlára vonatkozó szerződéskötés előtt vagy a rendelkezési jogodat megszünteted felette.

Ha az alapszámlán 24 egymást követő hónapban nem hajtasz végre semmilyen fizetési műveletet, akkor a bank felmondhatja a szerződést. Szintén felmondhatja a szerződést akkor, ha a számla egyenlege legalább 3 hónapja negatív és a tartozásod a bank felszólítására sem rendezed.

Az alapszámlára vonatkozó kérelmedet a bank 10 munkanapon belül bírálja el.

Miben különbözik az alapszámla más bankszámláktól?

Az alapszámlánál tényleg csak az alapok számítanak, így a fentebb felsorolt szolgáltatásokon kívül mást nem követelhetsz a banktól, még akkor sem, ha más bankszámla-ajánlatoknál elérhető a kért szolgáltatás. A bank tehát nyújthatja, de te nem követelheted.

Azt viszont a kormányrendelet kimondja, hogy az alapszámlához nem kapcsolódhat hitelkeret, illetve az alapszámlának kizárólag egy számlatulajdonosa lehet.

Az alapszámla specialitása a számlavezetési díj is, mely nem lehet több, mint az előző év utolsó napján érvényes legkisebb összegű havi bruttó minimálbér 1,5 százaléka. Ez az összeg 2023-ban havi 3 000 forint. A bank nem köteles a teljes 3 000 forintos összeget felszámítani, lefelé eltérhet ettől. Többet viszont nem számíthat fel.

Banki ügyintéző mutatja érdeklődőnek papíron az alapszáma díjait

Ez egy csomagdíjnak számít, melyekbe az alábbi - további díj és pénzügyi tranzakciós illeték nélküli - tételek, tranzakciók tartoznak bele:

 • havonta 2 db, összesen legfeljebb 150 000 forint értékű készpénzfelvétel forintban bármely magyarországi ATM-ből, vagy havonta 1 db, legfeljebb 50 000 forint értékű készpénzfelvétel a bank saját bankfióki pénztárában
 • havonta összesen 4 db eseti vagy rendszeres átutalási megbízás összesen legfeljebb 100 000 forint értékben
 • a havi számlavezetés díja
 • a bankkártya éves díjának egy hónapra eső összege
 • korlátlan számú és összegű bankkártyás vásárlás
 • korlátlan számú és összegű készpénz befizetése
 • forintban történő beszedés

Ezeken a darabszámokon felül is lehet tranzakciót bonyolítani az alapszámlán, de azért a bank már a szokásos díjat felszámíthatja.

Mivel az ingyenes készpénzfelvétel kötelezően a csomag része, nem kell kérni, ezért kijelenthető, hogy a kormány az alapszámlásokra kibővítette ezt a kedvezményt.

A fenti csomagdíjat nem kell megfizetni (tehát az alapszámla ingyenes) az érintett, rászoruló fogyasztók számára a kormányrendelet szerint, azonban eddig nem született ilyen szabályozás, csak arról vannak hírek, hogy dolgoztak rajta.

Jelenleg társadalmi egyeztetésen van a csomagdíj összegének leszállítása a bruttó minimálbér 1,5 százaléka helyett annak 0,5 százalékos összegére a Gazdaságfejlesztési Minisztérium rendelettervezete szerint. A tervezet szerint a rendelet a kihirdetését követő negyedik hónap első napján lépne hatályba és legfeljebb 1 000 forintra csökkentené a fenti csomagdíjat.

Nézzük meg, hogy az egyes bankok milyen feltételek mellett kínálják az alapszámlát!

A CIB Bank alapszámlája

A CIB Bank a törvényi kötelezettségeken felül ingyen biztosítja a CIB Bank Mobilalkalmazás elérhetőségét. Ezen keresztül ingyenes push értesítést kaphatsz minden számla- és kártyatranzakciódról.

A CIB Bank alapszámlájának havi díja a legolcsóbb a piacon, 1 332 forint.

Az Erste Bank alapszámlája

Az Erste Bank nem reklámozza az alapszámláját, így azt csak a speciálisan kezelt lakossági bankszámlák hirdetményéből ismerheted meg.

Az alapszámlához nem kapcsolódhat készpénzbefizetés Erste ATM-nél belföldön, egyenleglekérdezés nem Erste Bank és külföldi ATM-en, PIN módosítás tranzakció, Erste MobilePay regisztráció és Erste MobilPay tranzakciók. A bankkártya kizárólag belföldre postázható.

Az Erste George nevű mobilapplikációja viszont használható az alapszámlához.

Az Erste Bank a jogszabály szerinti maximális havi díjat, azaz a 3 000 forintot számítja fel.

Új alapszámlát nyitó menekült ismerkedik a mobilbankkal

A Gránit Bank alapszámlája

A Gránit Banknál az alapszámla (GRÁNIT Basic bankszámlacsomag) havonta 3 000 forintba kerül.

A NetBank (internetbank), VideóBank és TeleBank szolgáltatás a számlacsomag kötelező része, az eBank (mobilalkalmazás) és az iSMS (push üzenet a mobilalkalmazásból) pedig opcionálisan választható szolgáltatás.

A K&H Bank alapszámlája

A K&H Bank ugyancsak nem reklámozza az alapszámláját, így kizárólag a természetes személyek bankszámláira vonatkozó hirdetményből ismerheted meg.

A K&H Banknál igénybe veheted a bank SMS szolgáltatását az alapszámlához (K&H mobilinfo) és használhatod a bank mobilalkalmazását is (K&H mobilbank). Utóbbi havi díját akciósan folyamatosan elengedi a K&H Bank.

A K&H Bank a jogszabály szerinti maximális havi díjat, azaz a 3 000 forintot számítja fel.

A MagNet Bank alapszámlája

A MagNet Banknál az alapszámla havonta 2 204 forintba kerül.

A számlához internetbanki szolgáltatás és SMS (vagy mobilalkalmazással push üzenet) szolgáltatás kapcsolódik, de a csomagnak csak a havidíj a része, a tranzakciók utáni SMS-ekért már külön díjat kell fizetni. Ezért célszerű a push üzenetet választani, mivel az díjmentes.

Az MKB Bank alapszámlája

Az MKB Bank weboldalán sem található tájékoztatás az alapszámláról, így az csak a Lakossági Számlavezetési Hirdetményből ismerhető meg.

Az alapszámlához a bank elektronikus szolgáltatásai kapcsolódnak.

Az MKB Bank alkalmazza a jogszabály szerinti maximális havi díjat, azaz a 3 000 forintot.

Az OTP Bank alapszámlája

Az OTP Bank alapszámlája a második legolcsóbb havi díjú a piacon, 1 566 forintba kerül havonta. A számlához kapcsolható az OTP Bank mobilalkalmazása és az SMS küldő szolgáltatása is.

Jelenleg fut egy akció, melynek keretében egyszerre kihasználhatod a bankpénztári és az ATM készpénzfelvételi kedvezményt a törvényi ingyenes készpénzfelvételről szóló nyilatkozat nélkül is.

Egy másik akció keretében a 100 000 forintos havi ingyenes utalási keret több mint 4 tranzakcióból is összeállhat, mert a darabszámra vonatkozó felső határt nem veszi figyelembe a bank.

Alapszámlához tartozó bankkártyával vásárlás online webshopban mobilról

A Raiffeisen Bank alapszámlája

A Raiffeisen Bank alapszámlája is a törvényben előírt felső összeghatárt tartalmazza, a havi díja 3 000 forint.

A Raiffeisen DirektNeten és myRaiffeisenen keresztüli átutalás jelenleg akciósan teljesen díjmentes, beleértve az alapszámla ingyenes tranzakcióin felüli tételeket is. Ezek után pénzügyi tranzakciós illetéket sem kell fizetni.

A 100 000 forintos összeghatáron túl is ingyenes a rendszeres átutalás 20 000 forintos tranzakciós összeghatár alatt, afelett pedig mindössze a pénzügyi tranzakciós illeték díját kell kifizetni, mely a 20 000 Ft feletti összegrészre 0,3 százalék, de legfeljebb 10 000 forint.

A Takarékbank alapszámlája

A Takarékbanknál nemcsak az internetbank és mobilalkalmazás, továbbá SMS szolgáltatás kapcsolható az alapszámlához, mint más banknál, hanem a bankkártyához kapcsolódó biztosítás is, továbbá betétet is leköthetsz róla.

A Takarékbank a maximális havi díjat (2023-ban 3 000 forintot) számítja fel az alapszámlához.

Az UniCredit Bank alapszámlája

Az UniCredit Banknál az alapszámla havi díja 1 745 forint, a számlához mobilalkalmazás és internetbank szolgáltatás is kapcsolódik.

A Mastercard Standard helyett a Mastercard Arany bankkártya is igényelhető az alapszámla díjmentes bankkártyájaként, ami más bankoknál nem érhető el.

Összefoglaló az alapszámláról

Az alapszámla egy európai uniós irányelv alapján létrehozott bankszámlatípus, a jogszabály előírja, hogy milyen tranzakció bonyolítható rajta. Ezek a bankkártyás vásárlás és az ATM vagy bankfióki készpénzfelvétel, az elektronikus vagy papír alapú eseti vagy rendszeres átutalás és a csoportos beszedés.

Az alapszámla havi díja ezeket a szolgáltatásokat további díj fizetése nélkül tartalmazza, de a készpénzfelvételre és az átutalásra havi darabszám korlátok és összeghatárok vonatkoznak. Ezek felett is használható az alapszámla ezekre a tranzakciókra, de már díj ellenében.

Az alapszámla egy olyan számlatípus tulajdonképpen, mint egy hagyományos bankszámla, csak éppen a bank - a jogszabályban meghatározott indokok kivételével - nem utasíthatja vissza a számlanyitást, míg a hagyományos bankszámlánál ezt megteheti.

Ezért ez a számlatípus elsősorban azoknak készült, akiknek nincs bankszámlája.

Neked is lehet alapszámlád, de akkor minden más magyarországi bankszámlát fel kell mondanod, beleértve a rendelkezési jogod megszüntetését is (ha valamely számla felett csak az van).

Alapszámlához folyószámla-hitelkeret még akkor sem kapcsolódhat, ha jövedelemátutalásod van vagy ha már hűséges ügyféllé váltál.

Az alapszámla előnyei és hátrányai

 • a bank - a hagyományos bankszámlával ellentétben - nem utasíthatja vissza a számlanyitást
 • limitált ingyenes tranzakciók
 • a bankkártya éves díja is benne van a havi díjban
 • jelenleg kiemelkedően drága az alapszámla havi díja, de tervben van a csökkentése
 • ha alapszámlára váltasz, nem lehet más bankszámlád Magyarországon
 • csak az EU és az EGT területén használhatod, így például nem biztos, hogy Kínában vagy az Egyesült Államokban bejegyzett webáruházban tudsz fizetni a kártyáddal
 • a bank által kínált szolgáltatásokon kívül mást nem kérhetsz
 • nem lehet hitelkereted

Maradtak kérdéseid?

 • A Revolut minek számít az alapszámla mellett? Használhatom őket együtt?

  Igen. Minden EU-s országban lehet egy-egy alapszámlád, így a Revolut számlád - mivel az litvánnak számít - nem érinti a magyar alapszámlád megnyitási tilalmát. De, hogy értsd az alapszámla célját, Litvániában már nem lehet alapszámlád a Revolut mellett.

 • Hogyan ellenőrzik, hogy van-e más bankszámlaszámom?

  Ezt nem tudják ellenőrizni, ezért a számlanyitáskor kell erről nyilatkoznod. Baj akkor van, ha kiderül, hogy nem a valóságnak megfelelően nyilatkoztál.

 • Mikor válthatok alapszámláról másik bankszámlára?

  A jogszabály csak az alapszámlanyitást köti feltételekhez, ha elhagyod az alapszámlát, azt nem. Így másik bankszámlára bármikor válthatsz az alapszámláról, nincs hűségidő és számlabezárási díj sem.

 • Alapszámláról válthatok másik bank alapszámlájára is?

  Igen, de előbb meg kell szüntetned a meglévő alapszámládat.

 • Tudom halmozni a fióki és az ATM készpénzfelvételi kedvezményeket?

  A jogszabály vagylagosan írja elő, de a törvényi ingyenes készpénzfelvételi kedvezményre szóló nyilatkozat leadásával valószínűleg mindkét kedvezményt kihasználhatod. A részletekről érdeklődj a bankodnál!

Homa Péter
Homa Péter bankszámlaszakértő
LinkedinE-mail
Homa Péter bankszámlaszakértő

Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.