Addig vegyél állampapírt, amíg ezt meg nem látod

Az biztos, hogy ha államcsőd van, akkor az állampapírok eladása lehetetlenné válik, megszabadulni tehát biztos nem tudsz tőlük. Egy államcsőd magával vonzza általában a lakosság bankokban lévő pénzéhez való hozzáférés korlátozását, az állam ugyanakkor nem veheti el az állampolgárok megtakarításait, ettől nem kell félned.

Mit mond szakértőnk?Bezár

Az biztos, hogy ha államcsőd van, akkor az állampapírok eladása lehetetlenné válik, megszabadulni tehát biztos nem tudsz tőlük. Egy államcsőd magával vonzza általában a lakosság bankokban lévő pénzéhez való hozzáférés korlátozását, az állam ugyanakkor nem veheti el az állampolgárok megtakarításait, ettől nem kell félned.

Az államcsőd egy ijesztőnek hangzó állapot, és a két közelmúltbeli izlandi vagy görögországi államcsőd események is azt mutatták, hogy ezt alaposan észreveszi az ország. Ugyanakkor vannak olyan államok is Dél-Amerikában, melyek sokszor kerülnek államcsődbe, az élet mégis megy tovább.
 
A forintodat viszont nem válthatod át semmilyen devizára, így a valószínűleg száguldásba kapcsoló infláció pénzrontó hatását sem tudod ellensúlyozni. Ilyenkor általában nem tehetsz mást, mint benyeled a veszteségeket és abban reménykedsz, hogy az államcsőd utáni fellendülésből majd kárpótolod a veszteségeket.
 
Ugyanakkor fontos egy dolgot leszögezni. Államcsőd nem jöhet össze egyetlen éjszaka alatt, így egyik reggel sem fogsz erre ébredni. Ennek komoly előjelei vannak, melyek alatt felkészülhetsz rá.

 • Írta: Homa Péter
 • frissítve: 2023. december 18.
 • promóció

Államcsőd. Nem hangzik túl jól és tényleg nem is az. Láttunk rá pár példát Európa háza tájáról az utóbbi évtizedekben, de láttunk ilyet a világ sok pontján is. Akik ilyenkor megszenvedik a problémákat, azok az állampolgárok és a vállalkozók. De nézzük meg, milyen jelek vezetnek az államcsődhöz, hogyan tudsz rá felkészülni és mi történik a bankbetéteiddel, állampapírjaiddal államcsőd esetén.

Az államcsődöt egyre gyakrabban hallani, amint Magyarország válságból válságba sodródik a 2020-as években. Még ha nem is hívja a kormány válságnak, láthatóan pénzügyi problémákkal küzd, nem megszorításoknak nevezett megszorításokat vezet be, költségvetési problémákról ír a média.

Ennek kapcsán sokan riogatnak az államcsőddel, elsősorban szenzációhajhász újságcikkekben olvashatunk ilyet.

Jelenleg egyáltalán nem kell tartanod államcsődtől, tervezhetsz nyugodtan előre. De megmutatjuk, mire kell figyelni, ha ilyen esemény közeleg, mit tehetsz az államcsőd ellenében és mit akkor, amikor már bekövetkezett.

A dominószerű államcsődöt megállítja a férfi keze

Mit jelent az államcsőd?

Az államcsőd nagyon hasonló ahhoz, amikor egy cég fizetésképtelenné válik. Sőt, ma már magánszemély is jelenthet csődöt, ez a magáncsőd. A csőd azt jelenti, hogy a cég vagy a magánszemély nem tudja fizetni a kötelezettségeit határidőre.

Ugyanez a helyzet az állammal is. Elsősorban az államkötvényeket nem lehet visszaváltani ilyenkor, illetve azok kamatfizetési kötelezettségeit nem teljesíti az állam, azonban egyéb jelenségek is kísérhetik, mint például az állami kiadások korlátozása vagy befagyasztása. Ezek azonban nem tartós hatások.

Az államcsőd nem egy végérvényes állapot, hanem különféle intézkedésekkel az állam fizetőképessége előbb-utóbb helyreáll, és az élet utána folytatódik tovább.

(Igaz, nem ugyanonnan, mint az államcsőd előtt.)

Az államcsődöt okozhatja technikai csőd, amikor például Oroszországnak az ukrajnai háború kiváltotta nyugati szankciók egyik következményeként nem engedték kifizetni a devizakötvényei aktuális kamatterhét. Az orosz államnak megvolt rá a pénze, de a szankciók miatt technikailag képtelen volt teljesíteni a kötelezettségét.

Egy másik eset, amikor az állam nem akar fizetni. Ez egy elég ritka eset, de előfordulhat, főleg politikai okból.

A leggyakrabban azonban a harmadik eset miatt következik be államcsőd, ez pedig a felelőtlen állami gazdálkodás, melyet a kormányok követnek el.

Honnan láthatom az államcsőd közeledését?

Az államcsődről sokan talán biztos azt hiszik, hogy a füstös szobákban dől el, de igazából nem. Az államcsődnek jól megfogható jelei vannak, melyek egymástól függetlenek és egy irányba mutatnak.

Minél egyértelműbbek ezek a jelek vagy folyamatok, annál biztosabb az államcsőd bekövetkezése, de a folyamat elindulása még egyáltalán nem jelenti a biztos államcsődöt. Mindenesetre a figyelmedet fel kell, hogy keltse. Aztán ha úgy látod, hogy ideje lépni, akkor tedd meg a szükséges lépéseket még idejében, ne várj ki túl sokáig, mert rosszabbul járhatsz. A vagyonod bebiztosítása legyen számodra az első.

Az alábbiakban összegyűjtöttük számodra azokat a jeleket, melyekből arra következtethetsz, hogy államcsőd felé halad az ország. Ezeknek a jeleknek a felismeréséhez általában nem szükséges nagy szakértelem. Ha már értesz a befektetésekhez, hiszen van megtakarításod, akkor ezekhez is érteni fogsz.

Ezekre érdemes figyelni

Az államcsőd több ok miatt is kialakulhat, de mivel leggyakrabban a túlköltekezés, felelőtlen gazdaságpolitika miatt szokott előfordulni, ezért a kiindulási alapja mindig az államadósság túlzott megnövekedése. Maga az államadósság önmagában még nem jelent semmilyen veszélyt, ez az állami költségvetések velejárója, annak túlzott mértékét viszont valószínűleg egyre nehezebb kézben tartania egy kormánynak, főleg, ha hirtelen ugrik meg.

A választás előtti pénzosztás, illetve egy járvány vagy különleges gazdasági helyzet miatti túlköltekezés önmagában még egyáltalán nem hordoz államcsődközeli veszélyt.

Az egyes országokban 1557 óta bekövetkezett államcsődök listáját itt böngészheted. Magyarországon utoljára 1941-ben volt államcsőd, előtte pedig 1932-ben.

Húszezres bankjegyeket tart a kezében egy férfi

Államadósság kiugró növekedése, mint figyelmeztető jel

A Tradingeconomics.com oldalon az ország kiválasztása után a felső sorból a Government menüre kattintva a Government Budget mutatja a költségvetés állapotát. Mint láthatod, ahogy hazánkban, úgy sok országban is veszteséges, azaz deficites a költségvetés, főleg a 2020-as koronavírus-járvány óta. Itt az ugrásszerűen növekvő hiány, azaz a deficit kiugró növekedése jelenti a problémát.

Ez azonban még önmagában kevés az államcsődhöz, egy másik értékkel is össze kell vetni a további következtetések levonásához.

Ez pedig a GDP-hez viszonyított államadósság, azaz az ugyanott látható Government Debt to GDP. Itt az jelenti a problémát, ha ez az érték jelentősen megnő és hosszú időn keresztül nem is csökken vissza, hiszen ekkor a GDP nem nő együtt az államadósság növekedésével (vagy legalábbis nem nő olyan mértékben). Itt fontos tudni, hogy a GDP-hez viszonyított államadósság lehet igen magas is (például Japánban 250 százalék felett van, míg Magyarországon ez 70-80 százalék között alakul a koronavírus-járvány óta).

A GDP-hez viszonyított államadósság magas értéke azonban önmagában nem jelent feltétlenül problémát, ha azt az ország tudja finanszírozni, tehát tudja fizetni az adósságát.

A kiugró költségvetési deficit és a GDP-hez viszonyított államadósság kiugró növekedése együttesen viszont már figyelmeztető jelek lehetnek. Ekkortól érdemes jobban figyelned a következő jelekre.

Újsághírek, piaci pletykák az államcsődről

Az újsághírekkel és a pletykákkal vigyázni kell, mert gyakran születnek szenzációhajhász című – vagy tartalmú – cikkek, és a pletykák is lehetnek túlzóak. Bár, ahogy tartja a mondás, nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél.

Ha mértékadó lapok, neves szakemberek nyilatkoznak államcsődközeli helyzetről, azt vedd komolyan. A kormány véleménye ilyenkor kevésbé számít, hiszen nyilvánvalóan nem fogják azt mondani, hogy államcsőd felé megyünk.

Eltűnnek az állam hitelezői

A költségvetési hiányokat az államok kötvénykibocsátással ellensúlyozzák. Ezek az állampapírok. A hiteles újságcikkeknél sokkal biztosabb jele a bajnak, ha az állampapírokat nem veszik meg, azaz nem hiteleznek az államnak.

Nem minden ország részesíti előnyben a lakosságot a költségvetés finanszírozásában. Hazánkban azonban a kormány a 2010-es évek közepétől kifejezetten nyitott a lakosság felé és idővel az állampapír többi befektetési versenytársát is igyekezett kiszorítani a piacról. Így csak az állampapírok kaptak:

 • tranzakciós illetékmentességet,
 • szocho-mentességet,
 • kamatadó-mentességet,
 • infláció feletti magas kamatozást,
 • feltétel nélkül ingyenes értékpapír számlavezetést,
 • díjmentes átutalást a kincstár és a lakossági bankszámla közt, továbbá
 • illetékmentes befektetést.

Emellett a betétkamatok irányadó szintjét, a jegybanki alapkamatot is mesterségesen alacsony szinten tartja a kormány, mellyel szintén folyamatosan rontja a bankbetétek pozícióit.

Ezért Magyarországon különösen intő jel lehet, ha sem a lakosság, sem az intézményi befektetők nem akarják vásárolni az állampapírt. Persze ha ez bekövetkezik, az már a számodra egyáltalán nem lesz újdonság.

Befektetők nézik a bankbetét kamatokat

Az Államadósság Kezelő Központ honlapjának címoldalán egyből látod, hogy milyen kereslet mutatkozik a magyar állampapírok után. Amíg azt látod, hogy a legutóbbi aukción több a benyújtott igény, mint a meghirdetett, addig semmiféle államcsődközeli helyzet nincs, hiszen bőségesen akad hitelezője az államnak. Vagyis több állampapírt vennének, mint amennyit az állam el akar adni.

Az állampapírok kibocsátása folyamatos, sorozatokban történik, ezáltal mindig van új eladási ajánlat az állam részéről. Ez az államnak azért jó, mert folyamatosan járnak le ezek a kötelezettségek, így nem kell egyszerre sokat kifizetnie (visszafizetnie) a hitelezőknek.

Amíg itt a kibocsátást meghaladó keresletet látsz a befektetők részéről, addig biztos, hogy nem kell tartanod államcsődtől.

Pontosabban a deviza alapú kötvények az igazán biztos sarokpontok. A forint alapú kötvényt ugyanis az állam könnyebben fizeti vissza, hiszen amíg nem euró a hazai fizetőeszköz, hanem forint, addig korlátlan mennyiségben tud pénzt nyomtatni és abból vissza tudja fizetni a tartozását.

Ez ugyan inflációs hatással bír, de még mindig jobb, mint egy államcsőd. A devizaadósság visszafizetését viszont már nem tudja könnyen megúszni a kormány. Ezért ha a devizakötvényre is magas kereslet mutatkozik, az a legbiztosabb jele annak, hogy nincs államcsődközeli helyzet.

Államcsődközeli helyzetben az állampapírok hozama megnőhet, hogy az állam ezzel egyenlítse ki a magasabb kockázat okozta csökkenő keresletet.

Romló hitelminősítői besorolások

Rendszeresen téma, ha a hitelminősítők értékelik hazánk pénzügyi helyzetét. Ezek szintén hatással lehetnek az állampapírokra, a kamatot emelhetik (hiszen ezzel teszi vonzóbbá az állampapírt a rosszabb helyzetben az állam), az árfolyamot (diszkont kincstárjegy esetében) pedig leronthatják.

Nemzetközi hitelminősítő intézetek a Moody’s, Standard & Poor’s, illetve a Fitch. Ha ezek netán a befektetésre javasolt kategória alá minősítik Magyarországot, akkor a spekulációs célú kötvények közé kerülnek a magyar állampapírok. Ez aztán állampapír eladási hullámot indít el, hiszen egyes befektetők befektetési szabályai tiltják a spekulatív besorolású eszközökbe fektetést, ami az állampapírkamatok emelkedésével, illetve az állampapír-árfolyamok jelentős zuhanásával jár.

A hitelminősítők minősítési kategóriáit itt láthatod, itt pedig azt ellenőrizheted, hogy Magyarországot hogyan értékelték az utóbbi időben a hitelminősítő intézetek.

CDS felárak növekedése

Az államkötvényekre biztosítást lehet kötni arra az esetre, ha az állam nem fizetne. Ezeket CDS ügyleteknek nevezik (Credit Default Swap), ezeknek a biztosítási többletköltsége pedig a CDS felár. Ez a felár az államcsőd kockázatával arányos: minél magasabb a mutató, annál kockázatosabb egy ország fizetőképessége.

A magyar CDS felár utóbbi időszakának állapotát itt láthatod.

A CDS felárról tudni kell azonban, hogy egyáltalán nem szentírás, így önmagában nem alkalmas az államcsőd közeledésének jelzésére. A CDS felárak ugyanis nem mindig tükrözik pontosan a valós kockázatokat, és lehetnek túlreagálások vagy torzítások is ezen a piacon. Ezenkívül a CDS piac kisebb és részleges, így a mozgásokat befolyásolhatja a likviditás vagy a kereskedők viselkedése is. Ezért a CDS felár és az államcsőd valószínűsége közötti pontos matematikai összefüggés nehezen határozható meg.

Deviza árfolyamokat néz a mobilján egy aggódó befektető

Devizaárfolyam kiugró romlása

A devizaárfolyam kiugrása akár azért is történhet, mert egy államcsőd közeledtére reagál. Mint az előzőekben, úgy természetesen a devizaárfolyam kiugrásnak is lehet számtalan más oka, ezért a többi intő jellel együtt kell nézni, nem önmagában.

Mindenesetre a devizaárfolyam romlás is lehet egy jele annak, hogy rossz irányba mennek a dolgok.

A fentiekre együttesen tekinthetsz úgy, amelyek segítik megbecsülni az államcsőd közeledtét. De mivel minden államcsőd más, ezért nincs pontos recept arra, hogy mely jelekből következik államcsőd és mely jelek hordoznak még esélyt ennek elkerülésére.

Az biztos, hogy amikor a fenti jelekből egyre többet tapasztalsz, akkor lépned kell a pénzed védelme érdekében.

Mit tehetek az államcsőd kára ellen?

A legfontosabb, aminek már a befektetéskor vezérelnie kell a befektetési stratégiádat, szemléletedet, hogy diverzifikálj, azaz oszd meg a kockázatot! A befektetési portfóliódban szerepeljen állampapír, hazai bankbetét, de lehetőség szerint fektess deviza alapú eszközökbe is, hiszen ezek megőrzik az értéküket egy esetleges magyarországi államcsőd során is.

Fektess olyan eszközökbe is, melyek túlélik az államcsődöt. Ilyen például az ingatlan, de ilyen lehet több globális részvény vagy nemesfém is.

De talán nem is az államcsődre kell annyira figyelned, hiszen a befektetéseid sikereit sokkal jobban befolyásolni fogja valamely szokásos piaci esemény (válság), mint egy államcsőd, és mindegyik ellen ugyanúgy kell védekezni, mint az államcsőd ellen.

Ezért természetesen legyen magyar állampapírod is! Egy esetleges államcsőd ugyanis nem jelenti azt, hogy elvesztetted az állampapírod értékét, csak átmenetileg nem tudsz hozzájutni a követelésedhez. De attól még a pénzed értéke nem vész el, legalábbis még kevésbé vész el akkor, ha változó kamatozású állampapírt vásároltál és a kamat valamilyen piaci hatástól függ (pl. inflációkövető, vagy más állampapír-aukciók piaci átlaghozama alapján fizet kamatot).

Nem érdemes egyből pánikolni

Az államcsődre csak akkor kell reagálni – a diverzifikáción túl –, ha közeleg. Nyilván a legfontosabb ilyenkor a forint alapú befektetéseid áttétele valamilyen menekülő devizába (euró, amerikai dollár), ugyanis az államcsőd során zárolhatják vagy korlátozhatják a bankbetéted elérhetőségét.

Ez azzal járhat, hogy a pénzed nominálisan, azaz forintra pontosan megmarad, de az infláció és a meredeken emelkedő devizaárfolyamok viszont rontanak a pénzed vásárlási értékén. Nyilván sokkal jobban jössz ki az államcsődből, ha a befektetéseid devizában vannak.

Amikor már közeleg vagy be is következik az államcsőd, a devizába történő átválthatóság korlátozás alá eshet, vagy akár átmenetileg elérhetetlen is lehet, ezért ezzel a lépéssel még időben kell foglalkozni, mivel később már nem lehet elkerülni ezt a veszteséget.

Ne feledd ugyanakkor, hogy egy esetleges államcsődben hamarabb – és könnyebben – kifizetik a forint alapú követeléseket, mint a deviza alapút. Sőt, akár még az is megtörténhet, hogy a forintra semmilyen korlátozás nem fog vonatkozni, csak a devizára.

Ezért (is) fontos a diverzifikáció.

Menekülő befektető fut a pénzével államcsőd előtt

Mivel jár az államcsőd a bankbetéteid és az állampapírjaid esetében?

A bankbetétekhez való hozzáférésedet korlátozhatja, vagy átmenetileg zárolhatja is az állam. Természetesen ez egy végszükség csak, de előfordulhat. Ezen korlátozások ellen egyáltalán nem véd a betétbiztosítás.

Az állampapírok tekintetében valószínűleg nem lesz kamatfizetés, illetve kifizetés. Még az is előfordulhat, hogy az állam felajánl egy számára kedvezőbb, a számodra pedig kedvezőtlenebb kamatozású vagy/és később lejáró másik állampapír-sorozatot a követelésedért cserébe, amivel gyorsabban jutsz hozzá a pénzedhez. Az árfolyammal rendelkező állampapíroknál pedig rosszabb árfolyamra számíthatsz.

De az biztos, hogy a pénzed nem vész el sem a bankbetétekben, sem az állampapírokban!

A pénzed a tiéd, egy jogállamban azt védi a törvény, az állam nem veheti el tőled! Az, hogy az állam átmenetileg nem fizet kamatot vagy tőkét az állampapírodra, vagy korlátozza a hozzáférést a bankban lévő pénzedhez, még nem jelenti azt, hogy elvette volna azt tőled.

A pénzed tehát biztosan megmarad, de annak vásárlóértéke biztosan romlik egy államcsőd alatt, ami ellen akkor már nem tudsz védekezni. A készpénzben tartás sem megoldás, mert ott pedig egy magas inflációs időszakban jelentősen romlik a pénzed értéke, igaz, válság vagy államcsőd esetében egy likvidebb pénzügyi eszközként tekinthetsz a készpénzre.

Nagyon kevés az esélye egy államcsődnek

Az államcsőd egy nagyon ritka esemény Magyarországon, alapesetben nem kell számítanod arra, hogy az életedben ilyennel találkozol. Ezért védekezz inkább a szokásos diverzifikációval, amit amúgy is megteszel, és ha mégis bekövetkezik egy esetleges államcsőd, akkor pedig bízz abban, hogy a befektetéseid veszteségét a jövőben kompenzálja a törvényszerű felemelkedés.

Fontos megerősíteni ugyanakkor, hogy jelenleg semmilyen olyan veszély nem közeleg, ami államcsőddel járhat.

Összefoglaló a bankbetétekről és az állampapírokról államcsőd esetén

Az államcsőd egy nagyon ritka esemény. Előre lehet látni ennek közeledését, így fel lehet rá készülni. Még amikor a közeledő jeleket is látod, nem feltétlenül lesz belőlük államcsőd.

Az államcsőd során előfordulhat, hogy a bankszámla-hozzáférésedet, a bankszámláról történő pénzkivételt és az onnan indítható átutalást korlátozzák, viszont a pénzedhez nem nyúlhat hozzá az állam. A pénzedet újra elérheted, amint az állam elkezd kijönni az államcsődből, bár a megugrott devizaárfolyamok és a vágtató infláció miatt a pénzed vásárlóértéke már nem ugyanannyit fog érni.

Államcsőd ellen leginkább azzal védekezhetsz, ha külföldi országban is tartasz devizát, a befektetéseidben külföldi értékpapírok is szerepelnek, illetve ha idehaza a pénzed ingatlanban tartod, mert ezeket nem, vagy kevésbé érinti az államcsőd, mint a banki megtakarításokat és a forintban elhelyezett befektetéseidet.

Ugyanakkor az is igaz, hogy forintot bármikor tud nyomtatni a jegybank, így a hazai befektetőket akár ki is fizethetik államcsőd esetén.

A külföldieket már nem biztos, a devizakötelezettségeket pedig egy ideig biztosan nem.

Az államcsőd nem végleges állapot. Az állam előbb-utóbb felépül az államcsődből és az élet megy tovább a megszokott kerékvágásban.

Magyarországon utoljára 1941-ben volt államcsőd, előtte 1932-ben. Jelenleg semmilyen jel nem mutat arra, hogy közeledne az államcsőd Magyarországon.

Az államcsőd hátrányai

Ebben a rovatban az útmutatóban tárgyalt téma előnyeit és hátrányait szoktuk összevetni. Az államcsődnek azonban nincs előnye (hacsak a spekulánsokkal nem számolunk), így csak a hátrányait tárgyaljuk.

 • az állam nem fizeti ki a befektetőknek a lejáró állampapírokat vagy azok kamatait
 • az állam egy átmeneti időre korlátozhatja vagy akár teljesen be is fagyaszthatja a bankbetétekhez történő hozzáférést
 • az állam egyéb kifizetnivalóinak korlátozására is sor kerülhet (pl. állami alkalmazottak fizetései, szociális ellátás stb.)
 • a devizaárfolyamok megugranak, az átváltás rájuk szintén korlátozott vagy elérhetetlen lehet
 • jelentősen megugorhat, száguldhat az infláció, melyek következtében a bankszámlán lévő pénzek és a készpénzállomány is gyorsan veszít a vásárlóértékéből
 • mindezek nyomán munkanélküliség indulhat meg, az állam bevételeinek növelésére pedig adóemelésekre is sor kerülhet

Maradtak kérdéseid?

 • Megelőzhetem-e az államcsőd káros hatásait, ha dollárban tartom a pénzem?

  Nem teljesen, de az inflációt és a devizaárfolyam-romlást kivédheted vele. De ha a dollárt bankszámlán tartod, államcsőd esetén szembesülhetsz vele, hogy ahhoz sem férhetsz hozzá.

 • Átválthatom-e dollárra a forintomat, ha már bekövetkezett az államcsőd?

  Akkor sajnos valószínűleg már nem, vagy csak igen kedvezőtlen árfolyamon. De ha látod az államcsőd közeledtét, akkor minél hamarabb lépj, hogy megőrizhesd a pénzed értékét.

 • Ha romlanak az állampapír-visszavásárlási lehetőségek, kell-e tartanom valamitől?

  Nem. Az államnak több oka is lehet az állampapír likviditásának csökkentésére, ez egyáltalán nem jelent államcsődöt. Márpedig ha nincs államcsőd, a megígért kamatokat – és lejáratkor az egész kötvény értékét – biztosan megkapod. A korlátozások csak a lejárat előtti visszavásárlásokat szokták érinteni.

 • Az államcsőd elmúltát követően megkapom-e az ígért kamatot, hozamot az állampapír vagy a bankbetét esetében?

  Valószínűleg igen, bár az állam alkudozhat veled egy számára kedvezőbb – számodra kedvezőtlenebb – állampapír-sorozatra cserélésével, amit viszont tényleg kifizet. A baj inkább az lesz, hogy államcsőd esetén az infláció elviszi a pénzed egy részének vásárlóértékét, mire megkapod a követelésedet, hiába kaptad vissza azt hiánytalanul.

Homa Péter
Homa Péter bankszámlaszakértő
Linkedin
Homa Péter bankszámlaszakértő

Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.

Legfrissebb útmutatóink állampapír témában

 • Befektető rosszul érzi magát rossz döntések miatt
  Állampapír

  6 hiba, amit a legtöbb befektető elkövet

  6 hiba leírása következik, amelyet a befektetők gyakran elkövetnek a befektetéseikkel kapcsolatos döntéseik meghozatala során. Ha te is beleestél már ezekbe, akkor bizonyára tanultál belőle. Ebben az útmutatóban megismerkedhetsz a legfontosabb ilyen hibákkal, melyekkel bármely befektetés során találkozhatsz a jövőben is. Ezért elmondjuk azt is, hogy hogyan kerülheted el őket.

  frissítve: 2024. február 27.
 • Fix magyar állampapírban kamatozó pénz
  Állampapír

  Fix kamat 3 éven át a Fix Magyar Állampapírral

  Aki hisz a rövid idő alatt visszacsökkenő inflációban, annak kitűnő választás lehet a 2024. január 9-től kibocsátott Fix Magyar Állampapír. Ebben az útmutatóban elmagyarázzuk, hogy miért, és szólunk a papír részleteiről is.

  frissítve: 2024. június 23.
 • Pénzügyi tanácsadó aki a diverzifikálást ajánlja minden ügyfelének
  Állampapír

  Diverzifikáció: így lesz nagyobb biztonságban a megtakarításod

  A diverzifikáció egyáltalán nem csak a tőzsdecápák módszere a befektetéseik védelmére. Sőt, minden egyes befektetőnek fontos alkalmaznia. Azonban nincs olyan biztos diverzifikáció, amely a legjobb, vagy feltétlenül segít, minden körülmények között. Éppen ezért, nem fogsz kész tanácsokat kapni ebből az útmutatóból a diverzifikációra vonatkozóan. Azonban remélhetőleg adunk inspirációkat arra vonatkozóan, hogyan alakítsd ki te magad a saját megtakarításaid szétosztását és hogyan csökkentsd vele a befektetéseid veszteségét az évek alatt. Fogjunk is bele!

  frissítve: 2024. március 17.