Bankszámlanyitás - erre figyelj oda, hogy a legjobb számlád lehessen 2024-ben

Mit mond szakértőnk?Bezár

Bankszámlát nyitni ma már nem nagy ügy. A mobiloddal egy átlagos várakozási idő alatt (például egy vonatra vagy valakire várva) meg tudod nyitni okostelefonnal a bankszámlát, akár egy szelfivel, a személyi igazolványod és a lakcímkártyád beszkennelésével negyedórán belül.

Ha a nyitási akciókat is kihasználod, akkor ezzel még tízezreket is kaszálhatsz.

Ebből az útmutatóból ezért inkább azt emelném ki, hogy milyen szempontok szerint érdemes választanod - talán nem meglepő, de nem csak a bankköltségek az egyetlen szempont - és hogy mennyire egyszerűen tudod megnyitni a bankszámlát egy telefonnal a kezedben.

A folyamat elsőre egy kicsit hosszadalmasnak tűnik, de egyáltalán nem az, gyorsan pörögnek a képernyők, a folyamat pedig nagyon ügyfélbarát minden banknál.

Egy bankszámla ma már sok mindenre használható - internetes fizetéseket például csak ilyennel intézhetsz, hacsak nem futár általi szállításról van szó, a készpénzzel nem sokra mész - így érdemes akár többet is nyitnod.

Lépésről lépésre megmutatok mindent, görgess lejjebb!

 • Írta: Homa Péter
 • frissítve: 2024. április 18.
 • promóció

Egy bankszámlával egyszerűbben tudod kezelni a pénzügyeidet, és sok olyat el tudsz intézni akár a mobilodról, ami máshogy nem menne. Ha az első számládat nyitnád meg vagy a meglévő bankodat váltanád le, akkor neked szól az útmutatónk. Sok hasznos tanácsot adunk a bankszámlanyitás folyamatáról és a választásban is segítünk, hogy megtaláld a legjobb számlacsomagot. A szelfis számlanyitást is megmutatjuk az összes banknál képekkel is. Vágjunk is bele!

Eddig készpénzzel fizettem. Miért kellene bankszámlát nyitnom?

Egy bankszámla nagyban megkönnyítheti a mindennapjaidat. Ha bárkitől pénzt vársz – legyen ez ösztöndíj, munkabér vagy csak egy családtag küldene neked pénzt –, akkor sokszor nekik is egyszerűbb elutalni, illetve vannak olyan munkahelyek, ahol készpénzben már nem is kérheted a fizetést. Ugyanez igaz arra, ha te fizetnél ki valamit utalással. Ez lehet egy olyan dolog, amit az interneten vásároltál használtan, vagy akár egy közműszámla is.

Ha neked utalnak, akkor a pénzt azonnal fel tudod használni, így nem kell magadnál tartanod készpénzt, ha nem akarsz. Ha mégis szükséged van valamennyi készpénzre, akkor havonta két részletben akár 150 000 forintot is fel tudsz venni ingyen bankautomatából.

A bankkártyáddal szinte bárhol tudsz ingyenesen vásárolni, legyen az a sarki bolt, vagy egy webshop. Így nem kell készpénzezned vagy utánvétnél az extra díjat kifizetned. Bankkártyával külföldi webshopokból is vásárolhatsz, sőt ha van Revolutod, akkor azt is ingyenesen fel tudod tölteni.

Ha nem költenéd el egyből a pénzed, akkor kamatoztatni is tudod a banknál.

Ha hitelre lesz szükséged – legyen ez egy átmeneti pár százezer forintos biztonsági tartalék, vagy egy lakáshitel –, akkor sokkal könnyebben megkaphatod, ha bankszámlád van, és oda érkezik a jövedelmed.

Bármelyik magyar bankot választod, a pénzed biztonságban van. Ha a bank bármilyen okból nem tudja kifizetni a pénzed, akkor az Országos Betétbiztosítási Alap 100 000 euróig, vagyis kb. 40 millió forintig garantálja, hogy visszakapod a megtakarításodat.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy a Revoluttal jobban jár-e, mint egy magyar számlacsomaggal. Erről szól a következő rész.

Mosolygó lány mobilról, online nyitja meg az új bankszámláját

Magyar bankszámlát nyissak, vagy inkább Revolutot?

Habár a Revolutnál is kapsz egy forint-bankszámlát, de az valójában egy külföldi bankszámla. Számos előnye ellenére, a Revolutnak nincs Magyarországon ügyfélszolgálata, ha bármilyen panaszod van, vagy ügyintézővel szeretnél beszélni, az nagyon nehézkes lesz és csak angolul fognak kommunikálni.

Nem vonatkozik rá:

 • az ingyenes havi 150 000 forintos készpénzfelvétel (habár az ingyenes csomagjukban havi 75 000 forintot fel tudsz venni a világon bárhol),
 • az Országos Betétbiztosítási Alap körülbelül 40 millió forintos (100 000 eurós) garanciája (helyette a litván betétbiztosítás védi az Európai Unió szabályainak megfelelően),
 • és magyarországi bankszámlákra se tudsz róla utalni azonnali utalással.

Ugyanakkor, ha szoktál külföldre utazni vagy külföldről vásárolni és egy olyan ingyenes számlára van szükséged, amivel tudsz vásárolni, revolutos ismerőseidnek pénzt küldeni és olcsón devizát váltani, akkor jó választás lehet.

Nézzük meg, hogy jelenleg milyen számlacsomagjai vannak a magyar bankoknak és melyiknek mekkora a havi költsége. A bankszámlákat aszerint is szűrheted, hogy a mobilbankjukon keresztül miket tudsz online elintézni.

Ilyen bankszámlákat kínálnak a magyar bankok

Állítsd be a jövedelmedet és akár a részletes kalkulációt is nézd meg, hogy személyre szabott banki ajánlatokat kaphass. A kalkulátor után megmutatjuk, hogy melyik bankoknál hogyan nyitható meg a legegyszerűbben a bankszámla.

Bezár
Havonta
számlára érkező jövedelemmel és az általad beállított tranzakciókkal kalkuláltunk.
Részletes kalkuláció
Bezár
Életkorod
év

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  Rendezés:
  • Bajnok bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Mi ez?
   Havi összköltség 378 Ft Kezdetben 315 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
  • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 450 Ft Kezdetben 304 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • ECO bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 015 Ft Kezdetben 714 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • MBH Kedvezmény Számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 3 582 Ft Kezdetben 3 032 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Megnézem Részletek

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Bankszámlanyitás szelfivel

  Ez a legkényelmesebb számlanyitási mód. Ha van Revolutod, akkor biztosan emlékszel, hogy milyen könnyű volt szelfivel megnyitni. Azóta már ennél az 5 magyar banknál is van ilyen: CIB Bank, Erste Bank, Gránit Bank, K&H Bank, OTP Bank.

  Előnye, hogy nincs szükség előzetesen időpont megbeszélésére, nem kell bemenned a bankba és nem kell egyidejűleg vonalban lenned a banki ügyintézővel a videóhívásban, ahogy egy videóbankos számlanyitásnál tennéd.

  Az alábbiakban néhány képernyőképpel bemutatjuk, hogy milyen egyszerű a bankszámlanyitás egy szelfivel és az igazolványaid lefényképezésével, továbbá a személyi igazolványod NFC-s beolvasásával.

  Ehhez NFC-s telefonra van szükség, anélkül nem tudod elvégezni a számlanyitást szelfis folyamatban. Ha a telefonod nem NFC-s, akkor videobankos számlanyitást tudsz kezdeményezni, vagy megnyithatod a bankszámládat egy bankfiókban.

  Így kell szelfivel bankszámlát nyitni

  1. Fotót készítesz a személyi azonosító okmányodról – tehát a személyi igazolványodról vagy a jogosítványodról –, majd pedig vagy szelfit, vagy egy rövid videót magadról, itt a lényeg, hogy mindenképp jól látszódj és felismerhető legyél.
  2. Megadod a fontos adatokat, amelyeket hivatalos ügyek intézéséhez kérni szoktak. Ez a születési hely és idő, az édesanyád leánykori neve és az aktuális lakcímed.
  3. Azok az adatok, amelyek szerepelnek a megadott személyi azonosító okmányon, automatikusan bevezetődnek a rendszerbe NFC kapcsolaton keresztül.
  4. Ha nem az adott bank nyitvatartási idején belül végzed a regisztrációt, várnod kell, ugyanis hivatalossá csak akkor válhat, ha egy ottani ügyintéző jóvá is hagyja a kérelmedet. Ha pedig valamilyen probléma adódna, a banknak két munkanapon belül szólnia kell róla.

  CIB Bank szelfis bankszámlanyitás

  A bankok általában a személyes adataid megadásával kezdik. Szükséged lesz a telefonszámodra és az e-mail címedre, ezeket meg is kell erősíteni egy SMS-ben kapott kód beírásával és az e-mail címedre érkezett levélben szereplő linkre kattintással vagy az abban található kód beírásával.

  CIB szelfis számlanyitás regisztrációs képernyő
  A CIB Bank telefonszámot megerősítő képernyője

  A személyi adatok megadása inkább egy megerősítés lesz, de nem kell mindent beírni az érintőképernyős billentyűzettel. A 2016 után kibocsátott személyi igazolványok ugyanis NFC-sek. Ha a telefonod is NFC-s, akkor a személyi igazolványod adatait be tudod olvasni, az applikáció pedig felhasználja ezeket az adatokat.

  CIB szelfis számlanyitás azonosítás képernyő
  A CIB Bank két lépéses regisztrációjának közepe - már csak a szelfi készítés van hátra

  Megmutatjuk, hogy a CIB most milyen bankszámlákat kínál.

  Bezár
  Havonta
  számlára érkező jövedelemmel és az általad beállított tranzakciókkal kalkuláltunk.
  Részletes kalkuláció
  Bezár
  Életkorod
  év

  Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

  Utalások
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft
  Automatikus beszedések
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft
  Rendszeres utalások
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft

  Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

  Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft
  Kp felvétel másik bank ATM-jéből
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft
  Bankkártyás vásárlás
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft

  Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni

  
  					
  Bezár

  Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

  Most kalkuláljuk a(z)
   bankszámláit...
   Mit szeretnél mobilról elintézni?
   Rendezés:
   • ECO bankszámla
    Mobilbanki ügyintézés
    4,3
    Mi ez?
    Havi összköltség 1 015 Ft Kezdetben 714 Ft
    Számlanyitási akció 0 Ft
    Mobilbanki ügyintézés
    4,3
    Megnézem
    a bank oldalán
    Részletek
   • ECO Plusz bankszámla
    Mobilbanki ügyintézés
    4,3
    Mi ez?
    Havi összköltség 7 046 Ft Kezdetben 5 991 Ft
    Számlanyitási akció 0 Ft
    Mobilbanki ügyintézés
    4,3
    Megnézem
    a bank oldalán
    Részletek
   • Classic Magánszámla
    Mobilbanki ügyintézés
    4,3
    Mi ez?
    Havi összköltség 2 612 Ft
    Számlanyitási akció 0 Ft
    Mobilbanki ügyintézés
    4,3
    Megnézem
    a bank oldalán
    Részletek

   A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
   Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

   További szöveg megjelenítése

   Erste Bank szelfis bankszámlanyitás

   A bankoknak meg kell győződniük arról, hogy valóban élő személyként vagy a kamera előtt. Ezért különféle cselekményekre kérnek. Vagy a szemed kell becsukni egy pillanatra vagy hangosan kell felolvasnod egy kijelzett számot. Az Erste Bank a szemed mozgatását kéri egy, a képernyőn mozgó pont követése alapján.

   Erste szelfis számlanyitás azonosító képernyő
   Az Erste Bank élő személyt megerősítő eljárásában egy pontot kell követni a szemeddel

   A banki applikációk a személyi igazolványból kiolvassák a személyes adatokat, a lakcímet pedig a lakcímkártya beszkennelése nyomán töltik ki. Mivel a felismerés nem mindig sikerül, ellenőrizd a beolvasott és felismert adatokat! Nálunk például előfordult, hogy az ÚT szót ÜT szóra ismerték fel, így ezt ki kellett javítani.

   Erste szelfis számlanyitás adatellenőrzés képernyő
   Az Erste Bank személyes adatokat ellenőrző képernyője

   Megmutatjuk, hogy az Erste most milyen bankszámlákat kínál.

   Bezár
   Havonta
   számlára érkező jövedelemmel és az általad beállított tranzakciókkal kalkuláltunk.
   Részletes kalkuláció
   Bezár
   Életkorod
   év

   Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

   Utalások
   Hány darab?
   db
   Összesen
   Ft
   Automatikus beszedések
   Hány darab?
   db
   Összesen
   Ft
   Rendszeres utalások
   Hány darab?
   db
   Összesen
   Ft

   Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

   Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
   Hány darab?
   db
   Összesen
   Ft
   Kp felvétel másik bank ATM-jéből
   Hány darab?
   db
   Összesen
   Ft
   Bankkártyás vásárlás
   Hány darab?
   db
   Összesen
   Ft

   Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni

   
   					
   Bezár

   Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

   Most kalkuláljuk a(z)
    bankszámláit...
    Mit szeretnél mobilról elintézni?
    Rendezés:
    • George Online Díjcsomag Kedvezményes szinten
     Mobilbanki ügyintézés
     4,5
     Mi ez?
     Havi összköltség 2 308 Ft Kezdetben 806 Ft
     Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
     Mobilbanki ügyintézés
     4,5
     Megnézem
     a bank oldalán
     Részletek
    • Privilégium "X" Díjcsomag Kedvezményes szinten
     Mobilbanki ügyintézés
     4,5
     Mi ez?
     Havi összköltség 2 321 Ft Kezdetben 1 149 Ft
     Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
     Mobilbanki ügyintézés
     4,5
     Megnézem
     a bank oldalán
     Részletek
    • EgySzámla Díjcsomag - korlátlan NetBank utalási kedvezménnyel
     Mobilbanki ügyintézés
     4,5
     Mi ez?
     Havi összköltség 3 137 Ft Kezdetben 2 236 Ft
     Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
     Mobilbanki ügyintézés
     4,5
     Megnézem
     a bank oldalán
     Részletek
    • Bázis Díjcsomag
     Mobilbanki ügyintézés
     4,5
     Mi ez?
     Havi összköltség 6 814 Ft Kezdetben 7 139 Ft
     Számlanyitási akció 0 Ft
     Mobilbanki ügyintézés
     4,5
     Megnézem
     a bank oldalán
     Részletek

    A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
    Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

    További szöveg megjelenítése

    Gránit Bank szelfis bankszámlanyitás

    A folyamat elején a bankok általában nem ismertetik, hogy pontosan mi vár rád. A Gránit Bank folyamatindító képernyőjén azonban röviden elmagyarázza, hogy a folyamat milyen elemekből áll. Ők 15 percet ígérnek az egész lebonyolítására. Tapasztalatunk szerint ezt még hamarabb meg lehet csinálni, ha előkészíted a személyidet és a lakcímkártyádat és jók a fényviszonyok, ezáltal gyorsan megy a beolvasás.

    Gránit szelfis számlanyitás kezdő képernyő
    A Gránit Bank folyamatismertető képernyője

    A személyi igazolványt az NFC kapcsolaton keresztül olvassa be az alkalmazás a személyi igazolványodból. Erre minden, 2016-tól készült magyar személyi igazolvánnyal van lehetőség. A telefon NFC érzékelőjéhez kell tartani a személyi igazolványt és ne mozgasd és ne vedd el a plasztikot mindaddig, míg a telefon nem jelzi ki, hogy elveheted. Akkor se vedd el, ha úgy érzed, hogy a beolvasás túl sokáig tart vagy a képernyő sokáig mozdulatlan.

    Tapasztalatunk szerint a Gránit Bank által kijelzett 30 fokos elfordításra nincs szükség, a telefon hátuljához érintve a személyi igazolványt tökéletesen működik a folyamat.

    Gránit szelfis számlanyitás igazolvány chip beolvasási képernyő
    A személyi igazolvány beolvasása előtti képernyő

    Megmutatjuk, hogy az Gránit most milyen bankszámlákat kínál.

    Bezár
    Havonta
    számlára érkező jövedelemmel és az általad beállított tranzakciókkal kalkuláltunk.
    Részletes kalkuláció
    Bezár
    Életkorod
    év

    Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

    Utalások
    Hány darab?
    db
    Összesen
    Ft
    Automatikus beszedések
    Hány darab?
    db
    Összesen
    Ft
    Rendszeres utalások
    Hány darab?
    db
    Összesen
    Ft

    Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

    Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
    Hány darab?
    db
    Összesen
    Ft
    Kp felvétel másik bank ATM-jéből
    Hány darab?
    db
    Összesen
    Ft
    Bankkártyás vásárlás
    Hány darab?
    db
    Összesen
    Ft

    Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni

    
    					
    Bezár

    Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

    Most kalkuláljuk a(z)
     bankszámláit...
     Mit szeretnél mobilról elintézni?
     Rendezés:
     • Bajnok bankszámla
      Mobilbanki ügyintézés
      3,9
      Mi ez?
      Havi összköltség 378 Ft Kezdetben 315 Ft
      Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
      Mobilbanki ügyintézés
      3,9
      Megnézem
      a bank oldalán
      Részletek
      • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
     • Digitális bankszámla
      Mobilbanki ügyintézés
      3,9
      Mi ez?
      Havi összköltség 606 Ft
      Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
      Mobilbanki ügyintézés
      3,9
      Megnézem
      a bank oldalán
      Részletek
      • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
     • Sztár bankszámla
      Mobilbanki ügyintézés
      3,9
      Mi ez?
      Havi összköltség 682 Ft Kezdetben 619 Ft
      Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
      Mobilbanki ügyintézés
      3,9
      Megnézem
      a bank oldalán
      Részletek
      • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
     • Kamat Plusz számlacsomag
      Mobilbanki ügyintézés
      3,9
      Mi ez?
      Havi összköltség 698 Ft
      Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
      Mobilbanki ügyintézés
      3,9
      Megnézem
      a bank oldalán
      Részletek
      • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
     • Family Számlacsomag
      Mobilbanki ügyintézés
      3,9
      Mi ez?
      Havi összköltség 807 Ft
      Számlanyitási akció 0 Ft
      Mobilbanki ügyintézés
      3,9
      Megnézem
      a bank oldalán
      Részletek
      • Ezt a számlát a GRÁNIT Family Junior számlacsomaggal együtt tudod csak megnyitni
     • Digitális Plusz bankszámla
      Mobilbanki ügyintézés
      3,9
      Mi ez?
      Havi összköltség 1 264 Ft
      Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
      Mobilbanki ügyintézés
      3,9
      Megnézem
      a bank oldalán
      Részletek
      • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
     • Bajnok Plusz bankszámla
      Mobilbanki ügyintézés
      3,9
      Mi ez?
      Havi összköltség 1 306 Ft Kezdetben 1 148 Ft
      Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
      Mobilbanki ügyintézés
      3,9
      Megnézem
      a bank oldalán
      Részletek
      • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát

     A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
     Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

     További szöveg megjelenítése

     K&H Bank szelfis bankszámlanyitás

     Az alkalmazások általában kijelzik, hogy a folyamat melyik lépésénél tartasz, melyik van már sikeresen elvégezve és melyik van még hátra. A képen a K&H Bank folyamati képernyője látható a folyamat legelején. Csak akkor tudsz továbblépni a következő folyamatra, ha az egyes korábbi lépéseket sikeresen teljesíted.

     K&H szelfis számlanyitás kezdő képernyő
     A K&H számlanyitási folyamat képernyője

     A szelfikészítés egy kritikus pontja a folyamatnak. Nálunk előfordult, hogy több, esti fényviszony közepette történt próbálkozás hatására a folyamatot egy napra felfüggesztette az alkalmazás. Bár mi jól láttuk a szelfinket a képen, az alkalmazás nem így gondolta. Mindenképpen nappali fényes környezetet javaslunk. Tartsd be a bank kéréseit a fénykép készítéssel kapcsolatban.

     K&H szelfis számlanyitás fénykép készítés képernyő
     A szelfi készítés ismertető képernyője a K&H Bank mobilalkalmazásában

     OTP Bank szelfis bankszámlanyitás

     Itt az OTP Bank NFC beolvasást megelőző képernyője látszik. A személyi igazolványt, bár minden banknál le kell fényképezni, arról az adatok nem optikai karakterfelismeréssel, hanem az NFC kapcsolaton keresztül kerülnek át az alkalmazásba. Ezért itt karaktertévesztés nem fordulhat elő. A lakcímkártyát viszont fényképezni kell, ezért ott az optikai karakterfelismerés hibázhat. Ezért a lakcímkártya-adatokat ellenőrizd le a jóváhagyás előtt!

     OTP szelfis számlanyitás nfc adatok beolvasása képernyő
     Az OTP Bank NFC beolvasás magyarázó képernyője

     A számlanyitási folyamat lépései könnyen érthetőek és a lépéseket is láthatod. Az OTP Banknál a mobilalkalmazásban megkezdett folyamat a böngészőben folytatódik, ennek ellenére nem zavaró ez a váltás.

     OTP szelfis számlanyitás folyamatjelző nézet
     Az OTP Bank számlanyitás folyamati képernyője az OTPdirekt beállításoknál

     Megmutatjuk, hogy az OTP most milyen bankszámlát kínál.

     Bezár
     Havonta
     számlára érkező jövedelemmel és az általad beállított tranzakciókkal kalkuláltunk.
     Részletes kalkuláció
     Bezár
     Életkorod
     év

     Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

     Utalások
     Hány darab?
     db
     Összesen
     Ft
     Automatikus beszedések
     Hány darab?
     db
     Összesen
     Ft
     Rendszeres utalások
     Hány darab?
     db
     Összesen
     Ft

     Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

     Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
     Hány darab?
     db
     Összesen
     Ft
     Kp felvétel másik bank ATM-jéből
     Hány darab?
     db
     Összesen
     Ft
     Bankkártyás vásárlás
     Hány darab?
     db
     Összesen
     Ft

     Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni

     
     					
     Bezár

     Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

     Most kalkuláljuk a(z)
      bankszámláit...
      Mit szeretnél mobilról elintézni?
      Rendezés:
      • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
       Mobilbanki ügyintézés
       5,0
       Mi ez?
       Havi összköltség 450 Ft Kezdetben 304 Ft
       Számlanyitási akció 0 Ft
       Mobilbanki ügyintézés
       5,0
       Megnézem
       a bank oldalán
       Részletek
      • Bázis számla Prémium Next szolgáltatással
       Mobilbanki ügyintézés
       5,0
       Mi ez?
       Havi összköltség 10 000 Ft Kezdetben 9 238 Ft
       Számlanyitási akció 0 Ft
       Mobilbanki ügyintézés
       5,0
       Megnézem
       a bank oldalán
       Részletek
      2 / 2 találat

      A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
      Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

      További szöveg megjelenítése

      Bankszámlanyitás videóhívással és bankfiókban

      A legegyszerűbb megoldás ez volt évekig, ugyanis anélkül megnyithatod a számládat, hogy ki kellene mozdulnod otthonról. Szükséged lesz a személyi okmányaidra, stabil internetre és érdemes olyan számítógépet (asztalit vagy laptopot) vagy mobil eszközt használni, aminek jó minőségű a kamerája, mert az okmányaidat majd be kell mutatnod a banki ügyintézőnek.

      A számlanyitás fél óráig is eltarthat, és ha megszakad a hívás (például a mobilodat használod és pont akkor van bejövő hívásod), akkor szinte biztosan elölről kell kezdeni. A szobában nem lehet más rajtad kívül (banki biztonsági okokból), tehát csak akkor kezdj bele, ha nyugodt körülmények között vagy.

      Azért is jó a videós számlanyitás, mert vannak olyan bankok, például a Gránit Bank, amelyiknek nagyon kevés bankfiókja van, és lehet, hogy azok még messze is vannak tőled. Ennek ellenére, ha neked éppen ők ajánlják a legjobb bankszámlát és nem akarsz egyébként se bankfiókba mászkálni, akkor az ilyen kisebb bank is jó választás lehet.

      Szerintünk a szelfis számlanyitás ennél sokkal kényelmesebb és gyorsabb, ráadásul nem kell alkalmazkodnod a banki ügyintézők munkaidejéhez.

      Bankszámlanyitás bankfiókban

      Körülményesebb, mert sorba kell állnod, ha nem foglaltál előre időpontot. A számlanyitás az ügyintézővel itt is fél óráig szokott tartani. Személyes okmányaidat vidd magaddal, vagyis személyi igazolványt és lakcímkártyát.

      Mivel banki ügyintézővel fogsz beszélni, feltehetsz neki kérdéseket, akár az ingyenes készpénzfelvételt is azonnal be tudjátok állítani és bankkártyát is tudtok a számlához rendelni.

      A számlanyitásnál ilyen bankkártyák közül választhatsz

      Mindenképpen érdemes bankkártyát igényelned, enélkül sokkal kevesebb dologra tudod a bankszámládat használni. Az első 3-féle bankkártyához kérheted az ingyenes készpénzfelvételt havi 150 000 forintig.

      A számlanyitásnál meg fogja kérdezni az ügyintéző, hogy milyen kártyát szeretnél. Vásárolhatsz a bankkártyáddal bárhol, ez minden banknál ingyenes. Ha külföldön használnád a bankkártyádat vásárlásra, készpénzfelvételre, vagy külföldi webshopból rendelnél, akkor annak devizakonverziós költségei lesznek. Bankfiókban, vagy ATM-ben is felvehetsz készpénzt.

      Ha kéred az ingyenes készpénzfelvételt, akkor havonta akár 150 000 forintot is felvehetsz 2 részletben, de ennek feltételei vannak.

      A bankfióki készpénzfelvétel a leglassabb és a legdrágább is, erre nem vonatkozik az ingyenes felvétel. Bankfióki készpénzfelvételt csak akkor érdemes használni, ha több milliót vennél fel, és ezt előre be is kell jelenteni.

      Bemutatjuk a különböző bankkártyák előnyeit!

      Bankkártyát tart a kezében ez az interneten vásároló lány

      1. Elektronikus bankkártya

      Mindegyik banknál kérhetsz elektronikus bankkártyát. A nevével szemben ez egy átlagos műanyag bankkártya, amit a világon szinte bárhol elfogadnak. Bolti vásárlásra, internetes rendelésekhez és készpénzfelvételre is használhatod. Sok banknál az első évben ingyenesen adják vagy féláron.

      A teljes éves díja általában évi pár ezer forint szokott lenni. Mi ezt a kártyatípust ajánljuk. Magyarországon bármire tudod használni, külföldön is legfeljebb néhány szálloda, vagy autóbérlő cég fog tőled inkább drágább, dombornyomott kártyát kérni.

      2. Dombornyomott kártya

      A dombornyomott kártya kinézetre majdnem ugyanolyan műanyag bankkártya, mint az elektronikus.

      Az egyetlen különbség az, hogy a kártyára írt bankkártyaszám kidudorodik a kártyából. Ennek régebben volt jelentősége, amikor a kártyás vásárlásokról nem kapott a bank azonnali értesítést és úgynevezett lehúzógépeken vitték át az önátírós bizonylatra a kártya adatait, hogy azok olvashatók és emberi tévesztés nélküliek legyenek.

      A világon mindenhol elfogadják, ha sokat mész külföldre, akkor érdemes lehet ilyet igényelned, mert általában utasbiztosítás is tartozik hozzá. Évente akár 10 000 forintba is kerülhet. Ha nem mész külföldre legalább évente egyszer, akkor szerintünk nem sok értelme van dombornyomott kártyát igényelni.

      3. Arany, platina bankkártya

      Azoknak érdemes arany, vagy platina bankkártyát igényelni, akik sokat utaznak külföldre és szeretik (és meg is tudják fizetni) a presztízsszolgáltatásokat. Az ilyen kártyák dombornyomottak és általában még exkluzívabban néznek ki, mint a többi bankkártya.

      Teljeskörűbb utasbiztosítás tartozik hozzá, mint bármelyik előző kártyához. Általában olyan extra szolgáltatások tartoznak hozzájuk, mint a gyorsabb sorra kerülés a bankfiókokban vagy ingyenes lounge váró használata és étkezés repülőtéri várókban a világ számos pontján, vagy akár több ingyenes készpénzfelvétel a világ bármely részén.

      Évente legalább 20-30 000 forintba szoktak kerülni. Ha nem utazol sokat, akkor nem biztos, hogy ki tudod használni az előnyöket, amiket az ilyen kártyák adnak.

      4. Virtuális bankkártya

      A virtuális bankkártya, ahogy a neve is mondja, általában csak az adataiban létezik, fizikai valóságban nem. Bár vannak bankok, amelyek tényleg legyártják, de általában nem tudod kézbe fogni, így boltban vásárolni vagy készpénzt felvenni se tudsz vele, hiszen ha kézbe is tudod fogni, nincs rajta chip vagy mágnescsík.

      A virtuális kártya kifejezetten internetes vásárláshoz lett létrehozva, akkor érdemes ilyet kérni, ha maximális biztonságra törekszel a neten.

      Ezeket még érdemes tudnod, ha már választottál bankkártyát

      A bankkártya a számládhoz kapcsolódik, tehát a kártyával is csak azt tudod elkölteni, ami a számládon van, vagy esetleg mínuszba menni a hitelkeret összegéig, ha van folyószámla-hiteled. Egy számlához több bankkártya is tartozhat (ezt hívják társkártyának), tehát igényelhetsz egyet a párodnak is, ha közös bankszámlán szeretnétek a pénzügyeiteket intézni.

      A bankkártyát általában 1-2 héttel a számlanyitás után kapod meg postán. Külön levélben szokott megérkezni a kártya és egy másik levélben a hozzá tartozó titkos 4 jegyű PIN kód (biztonsági okokból).

      Erre szükséged lesz, amikor a kártyádat használod, így jól jegyezd meg és ne írd fel a kártyára, vagy ne tedd a pénztárcádba a kártya mellé, mert ha kizsebelnek, akkor leemelhetik róla a pénzedet. A bankkártyát először aktiválnod kell, ehhez általában egy készpénzfelvétel, vagy olyan bankkártyás vásárlás is jó, ahol be kell dugnod a kártyádat és a PIN kódodat meg kell adnod.

      Bankkártyás fizetés étteremben

      Ezek után már használhatod a kártyádat ezekre is:

      • Vásárlásra érintés nélkül személyesen, például egy üzletben, étteremben
      • Boltokban fizethetsz mobilfizetéssel is, vagyis ha összekapcsoltad a bankkártyádat a mobiltelefonoddal, akkor onnantól elég, ha az NFC képes okostelefonodat érinted oda a bolti fizető terminálhoz
      • Online (pl. webáruházak felületein)
      • Mobiltelefonos vásárlásra - több üzlet és étterem online, okostelefonon és/vagy tableten is elérhető alkalmazást kínál, sőt már a MÁV vonatjegyeit is meg tudod vásárolni így, és egyre több cég törekszik ugyanerre. A Simple applikációval parkolást tudsz fizetni, moziba jegyet vásárolni és még sok minden mást.
      • Postai rendelés során

      Ha online fizetsz, több, a kártya két oldalán található adat megadására is szükség lesz, így például a 16 számjegyből álló kártyaszámra, a lejárat dátumára, és/vagy az aláírás melletti három számjegyből álló kódra. Egyes esetekben biztonsági okokból további adatok, mint például a lakcím megadása is szükséges lehet.

      Bankkártyás bolti vásárlásnál bizonyos összegig (ez jellemzően 15 000 forint), ma már nem szükséges a PIN-kód megadása, hiszen egyre több bank teszi lehetővé az érintéses fizetést, ami mind higiéniai, mind kényelmi szempontból nagyon hasznos.

      Bankszámlanyitás után ezeket állítsd be, hogy a pénzed még nagyobb biztonságban legyen

      A legtöbb bankkártyához érdemes beállítani limiteket, amikkel növelheted a bankszámlád biztonságát. Többféle limit és beállítás van, amit személyre lehet szabni. A két leggyakoribb, amit mi is ajánlunk már a bankszámlanyitásnál kérni az ügyintézőtől, az a napi vásárlási limit és a napi ATM készpénzfelvételi limit beállítása.

      Napi vásárlási limit

      Ehhez egy összeg és egyes bankoknál pluszban egy vásárlási darabszám tartozik.

      Vegyünk egy olyan példát, ahol ez a limit 50 000 forint, és 5 db vásárlás, vagyis napi ötször fizethetsz a kártyával. A két korlátot ilyenkor nem lehet túllépni, vagyis ha egy 50 000 forint értékű vásárláson vagy túl, aznap már nem tudod használni a bankkártyádat, hiába van rajta pénz. Hasonlóképpen, ha ötször vásároltál 3-3 000 forintért, akkor hiába vagy még bőven az 50 ezres limit alatt, hatodik alkalommal aznap már nem fizethetsz bankkártyáddal.

      Természetesen, ha tudod, hogy te ennél többször vagy többet is költesz, akkor érdemes ezeket a korlátokat úgy beállítani, hogy a későbbiekben ne érjen emiatt kellemetlen meglepetés.

      Érdemes olyan összeget és darabszámot beállítani, amit ritkán lépsz át.

      Így ha még el is lopják a kártyádat és nem veszed ezt észre, legfeljebb eddig az összegig vagy darabszámig tudnak róla költeni. Több olyan bank is van, ahol már a mobilbankon keresztül át lehet állítani ezeket a limiteket. Tehát ha egy nagyobb vásárlás előtt állsz, akkor magadnak érdemes átállítani a mobilodon és a vásárlás után visszaállítani pár kattintással.

      A készpénzfelvételi és a vásárlási limit két külön dolog, tehát mindegy, hogy a napi vásárlási limitedet már elérted (a darabszámot vagy az összeget), az ATM-ből tudsz felvenni pénzt.

      Napi készpénzfelvételi limit

      A napi készpénzfelvételi limit is a vásárlási limithez hasonlóan működik. Beállíthatsz egy maximális összeget és darabszámot, amennyit naponta ATM-ből fel tudsz venni a bankkártyáddal. Ha ez például 150 000 forint és napi 2 db felvétel, akkor mindegy, hogy melyiket éred el hamarabb (akár akkor is, ha egy nap kétszer 30-30 000 forintot veszel fel), aznap már ATM-es készpénzfelvételre nem tudod használni a bankkártyádat.

      SMS vagy push értesítések

      Érdemes még SMS értesítéseket is kérni a kártyás vásárlásokról és a készpénzfelvételekről, hogy azonnal kapj értesítést, ha valami történik a számládon. Ezekre is be tudsz állítani limitet, tehát például kérheted, hogy csak a 10 000 forint feletti kártyás vásárlásokról kapj SMS-t. Ezzel sok pénzt tudsz spórolni, mert általában 20-40 forintos díja van egy SMS-nek, ha sokat használod a bankkártyádat, akkor ez évente akár tízezres költség is lehet.

      Különösképpen a sikertelen, meghiúsult tranzakciókról érdemes SMS-t kérned, ugyanis így deríthető ki a legegyszerűbben, ha valaki esetleg jogtalanul szeretne a pénzeddel visszaélni.

      Viszont kérhetsz mindezekről a legtöbb banknál ingyenes push üzenetet is.

      Ezzel sokkal jobban jársz, évente tízezreket meg tudsz vele spórolni és ugyanúgy azonnal megkapod ugyanazt az információt, mint amit az SMS-ben kapnál. Ha kértél társkártyát a bankszámládhoz, akkor kártyánként be lehet állítani a limiteket és az SMS értesítéseket is.

      Megmutatjuk, hogy mely számlacsomagoknál kérhetsz push üzeneteket (nem mindegyik bank tudja sajnos).

      Bezár
      Havonta
      számlára érkező jövedelemmel és az általad beállított tranzakciókkal kalkuláltunk.
      Részletes kalkuláció
      Bezár
      Életkorod
      év

      Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

      Utalások
      Hány darab?
      db
      Összesen
      Ft
      Automatikus beszedések
      Hány darab?
      db
      Összesen
      Ft
      Rendszeres utalások
      Hány darab?
      db
      Összesen
      Ft

      Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

      Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
      Hány darab?
      db
      Összesen
      Ft
      Kp felvétel másik bank ATM-jéből
      Hány darab?
      db
      Összesen
      Ft
      Bankkártyás vásárlás
      Hány darab?
      db
      Összesen
      Ft

      Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni

      
      					
      Bezár

      Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

      Most kalkuláljuk a(z)
       bankszámláit...
       Mit szeretnél mobilról elintézni?
       Rendezés:
       • Bajnok bankszámla
        Mobilbanki ügyintézés
        3,9
        Mi ez?
        Havi összköltség 378 Ft Kezdetben 315 Ft
        Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
        Mobilbanki ügyintézés
        3,9
        Megnézem
        a bank oldalán
        Részletek
        • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
       • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
        Mobilbanki ügyintézés
        5,0
        Mi ez?
        Havi összköltség 450 Ft Kezdetben 304 Ft
        Számlanyitási akció 0 Ft
        Mobilbanki ügyintézés
        5,0
        Megnézem
        a bank oldalán
        Részletek
       • ECO bankszámla
        Mobilbanki ügyintézés
        4,3
        Mi ez?
        Havi összköltség 1 015 Ft Kezdetben 714 Ft
        Számlanyitási akció 0 Ft
        Mobilbanki ügyintézés
        4,3
        Megnézem
        a bank oldalán
        Részletek

       A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
       Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

       További szöveg megjelenítése

       Hány éves kortól lehet bankszámlám?

       Magyarországon jellemzően 14 éves kortól lehet bárkinek bankszámlája (általában kártyát is csak ekkor kaphatnak a gyerekek), de vannak ennél kisebb korúak számára is megnyitható számlák.

       Ha a szülők célirányosan a gyermek számára már ezen kor betöltése előtt is pénzt akarnak elkülöníteni, egyes bankoknál ez már születéstől kezdődően lehetséges. 18 éves kortól már szülői engedély nélkül is, bárkinek lehet bankszámlája, ha bizonyos követelményeknek eleget tesz.

       Természetesen a számlanyitáshoz minden esetben szükség lesz a személyi igazolványodra és lakcímkártyádra.

       Bankszámlát nyitnék: hogyan érdemes számlát választanom?

       Mivel a legtöbb bankszámlához többféle választható kedvezmény is van, összességében többszáz-féle bankszámla-kombinációból lehet választani. Ehhez használhatunk bankszámla-kalkulátort is, ami megmutatja, hogy a te bankolási szokásaiddal melyik lehet a legjobb bankszámla. Érdemes átgondolnod, hogy mennyi pénz fog a számládra érkezni, és hogy mennyi utalásod vagy bankkártyás vásárlásod lesz, mert ezek leszűkítik a kört.

       A választásnál szerintünk nemcsak a költségekre érdemes odafigyelni, hanem arra is, hogy milyen közel van bankfiók, és hogy milyen a bank mobilbankja és netbankja. Jó eséllyel 10 évente fogsz csak bankszámlát váltani, így érdemes jól átgondolnod.

       Mindegyik magyar bank ugyanannyira biztonságos a kötelező betétbiztosítás miatt, ha kevesebb, mint körülbelül 40 millió forint van a számládon.

       Maradtak kérdéseid a bankszámlanyitással kapcsolatban?

       • Mennyibe kerül egy jó bankszámla átlagosan?

        Attól függ, hogy mennyi fizetés érkezik a számlára, és hogy mennyit utalsz róla. Érdemes kérned a havi 2 ingyenes készpénzfelvételt és 150 000 forintnál több készpénzt ne vegyél fel. Vásárolj minél többet bankkártyával, mert a legtöbb banknál az is ingyenes. Így évente akár 10 000 forint alatt megúszható minden bankköltség.
       • Miért érdemes bankszámla-kalkulátort használnom?

        Azért, mert annyira sokféle bankszámla van, hogy nehezen fogsz magadtól kiigazodni közöttük. Ráadásul mindegyikhez kb. 100-féle költség tartozik.

        Amíg az egyiknél olcsóbb a havi számlavezetési díj, addig a másiknál a bankkártyának nincs díja. Mindegyik banknak több bankszámlája van és attól függően, hogy a te költési szokásaiddal melyik a legolcsóbb, ugyanannál a banknál szinte biztosan találsz sokkal drágább számlacsomagot is.

       Homa Péter
       Homa Péter bankszámlaszakértő
       Linkedin
       Homa Péter bankszámlaszakértő

       Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.