E-pénz, avagy elektronikus pénz - minden, amit tudnod kell róla 2022-ben

Ha Revolut felhasználó vagy, akkor te is e-pénzt használsz. Megmutatjuk, miért köszönhet az e-pénznek olyan sokat rengeteg fintech.

 • Írta: Homa Péter
 • Ellenőrizte: Gergely Péter
 • publikálva: 2021. november 7.
 • frissítve: 2022. március 23.
PROMÓCIÓ
CIB ECO számla
 • ingyenes számlavezetés minimálbér számlára érkezése esetén
 • első évben ingyenes bankkártya
 • szelfis számlanyitás banki ügyintézővel való kapcsolat nélkül
 • push értesítések a mobilapplikációban a tranzakciókról
Részletek

Az e-pénznek semmi köze sincs a bitcoinhoz vagy egyéb kriptodevizákhoz. Az egyik legismertebb fintech, a Revolut is e-pénzt használ. Nézzük meg, hogy mennyi mindent tud az e-pénz és hogy miért használja olyan sok fintech.

Az e-pénz ötletének megszületése

Könnyű belátni, hogy vannak olyan élethelyzetek, amikor a készpénz egyszerűbb a bankkártyánál. A boltok pénztárosainál a technikai fejlődés már megoldotta, hogy kártyával vagy mobiltelefonnal - érintéssel - ugyanolyan gyorsan fizethessünk, mint a leggyorsabb készpénzes fizetéssel, azaz az előre pontosan összekészített készpénzzel, amelyből már nem kell visszaadni.

Ezzel azonban még egyáltalán nem ment végbe a készpénzmentesítési forradalom.

Pedig ez utóbbi nagyon fontos lenne, hiszen komoly társadalmi költségcsökkentést lehetne elérni, ha a készpénz helyett mindenhol elektronikusan fizetnénk. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutóbbi olyan felmérésében, amikor az elektronikus fizetés előnyeit kutatta, össztársadalmi szinten évi 103 milliárd forintnyi megtakarítható pénzt számolt össze arra az esetre, ha végleg leszámolnánk a készpénzzel.

Ehhez azonban nem kell idealizált, a valóságban soha meg nem valósuló elektronikus fizetési környezetet elképzelnünk, hiszen mindez Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban ma már valóság, a skandináv országokban pedig egyenesen a hétköznapok része.

Azonban még mindig a készpénz az úr sok területen.

Ilyen például az anonimitás igénye, ami nem azért fontos, mert feltétlenül illetéktelen pénzmozgás áll mögötte, hanem sokszor inkább csak azért, mert egyszerűbb így pénzhez jutni és költeni belőle, mint állandóan beazonosítanunk magunkat.

Bankkártyás fizetés e-pénzes kártyával

Ez az 5 kérdés sokakban felmerült

 1. Ha készpénzhez gyorsan, anonim módon is hozzájuthatunk, akkor a bankszámlán elektronikusan tárolt pénzhez miért nem?
 2. Miért kell már 1 forint elhelyezéséhez is bankszámlát nyitni, szerződést kötni, aláírásmintát adni, és hagyni, hogy lemásolják a személyi iratainkat, amikor mi egyszerűen csak fizetni szeretnénk belőle.
 3. Egyáltalán, miért kell ehhez bankfiókba bemenni a XXI. században? Miért nem lehet teljesen online is anonim pénzhez jutni és fizetni vele például az interneten?
 4. Miért viheti el minden bankszámlapénzünket - bárhol tároljuk is - a végrehajtó egyetlen mozdulattal, miközben a készpénzünkhöz gyakorlatilag egyáltalán nem férhet hozzá?
 5. Ha valakinek bankszámlán utalok pénzt ajándékba, arról miért értesülhet rögtön az állam, miközben a készpénz elajándékozása már történhet anonim módon is, még akkor is, ha bevallás- és adóköteles is lehet az ajándékozás?

Nos, az ilyen és hasonló igények hívták életre az elektronikus pénzt, rövidítve e-pénzt, mely egy európai uniós találmány.

Mi is az az e-pénz?

Az e-pénz (angolul e-money) egy olyan pénz, mely a készpénz és a bankszámlán tárolt pénz előnyeit ötvözi. Semmi köze a bitcoinhoz vagy bármilyen kriptovalutához, ez egy pontosan leszabályozott, hivatalos pénzfajta az Európai Unióban.

Egész pontosan egy harmadik fajta hivatalos pénz a készpénz és a bankszámlapénz mellett.

Értelemszerűen 1:1 az átváltási arány köztük azonos devizanemen belül. Ezt azért szükséges hangsúlyozni, mert az e-pénzre átváltáskor a szolgáltató e-pénzt bocsát ki a bankszámlapénzed, esetleg készpénzed ellenében, amire sok tekintetben más szabályok vonatkoznak, mint a készpénzre vagy a bankszámlapénzre. Fontos tudnod, hogy e-pénzben is mindig ugyanannyit ér a pénzed.

Az e-pénz a hozzájutás szempontjából megőrzi a készpénz kényelmét, ugyanis akár anonim módon is hozzá lehet jutni. Eközben a vele történő fizetés szempontjából megőrzi a bankszámlapénz kényelmét azzal, hogy elektronikusan lehet vele fizetni, főleg, ha az e-pénzhez bankkártya is kapcsolódik. Ekkor teljesen a megszokott módon fizethetsz e-pénzzel is a kereskedőknél, senki sem fogja tudni, hogy e-pénzzel vagy bankszámlapénzzel fizettél.

Az e-pénz születéséről, hátteréről Széplaki Valéria Az elektronikus pénz kibocsátásának szabályozása az EU-ban és a magyar implementáció című írását ajánljuk figyelmedbe, mely a Hitelintézeti Szemle 2003. évi második évfolyamának 4. számában jelent meg, még az e-pénz európai születésének bölcsőjénél.

Kíváncsi vagy a legjobb részre?

Mielőtt az e-pénzről részletesen is szólnánk, valószínűsítjük, hogy te magad is használtad már az e-pénzt akkor, amikor Revolutot nyitottál, fesztiválkártyával vagy Barion mobiltárcával fizettél. Ha emlékszel rá, hogy ezt milyen könnyen nyitottad meg, akkor már át is élted az e-pénzhez való hozzájutás könnyített élményét.

Ügyfélazonosítási értékhatárok

Fontos tudnod, hogy azért, hogy az e-pénzt ne lehessen pénzmosásra használni, bizonyos összeghatárok felett itt is be kell azonosítani magadat. Míg azonban a bankszámlán lévő pénznél már 1 forinthoz is teljes beazonosítás szükséges - hiszen bankszámla kell hozzá -, az e-pénzzel a kisebb összegek kifizethetők anonim módon is, illetve anonim módon is kaphatsz e-pénzt, amiből utána anonim módon költhetsz.

Az e-pénzt kibocsátó szolgáltató azonban dönthet úgy - elsősorban ügyfélkényelmi okokból vagy az üzletpolitikája miatt -, hogy a kisebb összegeket sem engedi beazonosítás nélkül beérkezni vagy kifizetni, tehát már az elején ugyanúgy beazonosít, mint egy bank.

Miért terhelnének ezzel számlanyitáskor?

Ennek az a magyarázata, hogy ha már befizettél és elkezdted használni a szolgáltatást, akkor nagyon idegesítő lehet, ha felfüggesztenek és különböző dokumentumokat kérnek be tőled a további használathoz. Hasznosabb ezért az ügyfélkapcsolat elején bekérni ezeket és utána már nincs fennakadás.

Emlékszel, hogy a Revolut számla nyitásnál is kérték, hogy fényképezd le a személyidet és készíts szelfit?

Az alábbi táblázatban láthatod, hogy az egyes feltöltési vagy költési értékhatárokhoz milyen azonosítási lépcsők tartoznak az e-pénz alapú termékek (leggyakrabban bankkártyák) használata során.

Azonosítási lépcsők e-pénz alapú termékeknél
Éves feltöltési összeghatárVásárlás bárholKészpénz-felvétel MagyarországonKészpénz-felvétel külföldönÚjratölthetőNév megjelenhetÜgyfél azonosításFelhasználási példa
65 000 Ftigennemnemnemnemazonosítás nélkül (anonim)ajándékkártya
650 000 Ftigenigennemigenigenkönnyített azonosítás (név, cím, születési dátum feljegyzése)zsebpénz
nincs korlátigenigenigenigenigenteljes azonosítás (személyazonosító okmány másolata)rendszeres használat

Az e-pénz használata teljesen anonim módon

Vannak olyan esetek, amikor engedi az e-pénz anonim használatát a szolgáltató, de csak a törvényi határig és utána a termék nem is használható tovább. Nézzük meg ebből párat:

 1. Rendezvények, fesztiválok során lehet hasznos, amikor nincs is szükség a törvényi határnál nagyobb összeg elköltésére és az ügyfélkapcsolat amúgy is véget ér a rendezvény végeztével.
 2. Hasonló eset lehet az ajándékkártya funkció. Elegánsabb például e-pénz alapú kártyán adni át a pénzt, mint készpénzben, és itt sincs szükség további feltöltésekre, hiszen ha borítékban készpénzt adnál, azt sem töltenéd újra.
 3. Ugyanilyen szituáció lehet az utazási kártya funkció, mellyel a külföldi valuta átváltási bizonytalanságát tudod elkerülni. Például amint belépsz az eurózónába, veszel egy ilyen előre feltöltött kártyát euróban. Ennek a névértékét kifizeted egy adott árfolyamon, persze csak ha az az árfolyam kedvező neked. Utána pedig már erről az eurós kártyáról költesz, amin nem keletkezhet további árfolyamveszteséged, ha netán tovább romlik a forint a nyaralásod alatt.

Biztosan ezernyi más példát, élethelyzetet is lehetne még találni az anonim használatra, de az e-pénz világában általában ezeket a példákat hozzák fel rá.

A teljesen anonim e-pénz használat egyébként nagyon lekorlátozza az adott fizetőeszköz használatát, így például évente csak 65 000 forintig lehet feltölteni. Ráadásul a kártyát sem lehet újra feltölteni (tehát ha először 20 000 forintot töltöttél rá, akkor utána hiába tudnál elméletileg még 45 000 forintot rátölteni, sajnos ez nem lehetséges és új kártyát kell kérned).

Csak vásárlásra lehet elkölteni az e-pénzre átváltott pénzt, készpénzfelvételre nem, illetve nem lehet többször újra feltölteni. A fesztiválozókat, külföldön nyaralókat azonban ez valószínűleg kevéssé zavarja.

Természetesen, mivel ez anonim, bármikor újra lehet kezdeni egy másik termékkel, sőt párhuzamosan akár több ilyen terméked (bankkártyád) is lehet.

Fesztiválon bulizó fiatalok

Biztonságban van az e-pénz? Vonatkozik-e rá a betétbiztosítás?

Egy fontos kérdéshez érkeztünk.

Az e-pénzre semmiféle betétbiztosítás nem vonatkozik. Ez azonban nem azt jelenti, hogy semmi sem védi a pénzed, csupán azt, hogy az nem a betétbiztosítás.

Az e-pénz - mint említettük - kibocsátással keletkezik, tehát az e-pénz kibocsátó átváltja a bankszámlapénzedet e-pénzre. Ez azt jelenti, hogy nem betétet kap tőled, mint egy klasszikus bank, hanem csak átcseréli a pénzed az ő pénzére, vagyis az e-pénzre. Ebből következik, hogy a te pénzed nem növeli a vagyonát, amikor befizetsz hozzá, hiszen az a pénz, amit adsz neki, már megvan, csak épp e-pénzben.

Vagyis minden egyes befizetett pénz mögött, amit átvált neked e-pénzre, már eleve fedezetnek kell lennie.

1:1-ben kell átváltsa, tehát itt nincs helye spekulációnak, vagy bármilyen trükközésnek.

Elválik a banki működés az e-pénztől

Ez pedig egy fontos különbség egy klasszikus bankhoz képest, amelyiknek nő a vagyona a te befizetéseddel és ebből hitelt ad ki másnak. Ott csődbe mehet a bank, ezért kell a betétbiztosítás. Az e-pénz mögött viszont 100 százalékos fedezet van, különben már nem tud e-pénzt kibocsátani a szolgáltató az újabb befizetéseidre.

Ez a 100 százalék tehát teljes értékű fedezetet jelent az e-pénzre, nem „csak“ 30 millió forintig véd, mint a klasszikus betétbiztosítás. Az e-pénzed teljes értéke mögött fedezetnek kell lennie, amihez az e-pénz kibocsátója - noha a saját pénzéről van szó - nem is férhet hozzá.

Ennek ellenére természetesen előfordulhat, hogy az a bank, amelyik a fedezetet tárolja, csődbe megy. Ez ellen viszont biztosítással védekeznek.

A megtakarításaidat azért ne tartsd e-pénzben

Összességében, bár az e-pénz mögött eléggé megbízható védelem áll, nem javasoljuk, hogy sok pénzt tárolj e-pénzben. Az e-pénz tipikusan arra született, hogy kis összegeket fizess vele, egyfajta zsebpénzként tárold és könnyített módon juthass hozzá.

Épp ezért nem ideális nagyobb összegek tartós tárolására, még akkor sem, ha a bankbetéttel ellentétben teljes fedezet áll mögötte.

Ezt fontos mindig szem előtt tartanod!

Miben különbözik még az e-pénz szolgáltatás a bankszámla szolgáltatástól?

Az e-pénz alapú fizetés nemcsak az anonimitásban vagy a betétbiztosításban különbözik a hagyományos bankszámlapénztől, hanem egy sor specialitása van még, melyekkel érdemes megismerkedned.

XXI. századi online folyamatok

A könnyített hozzáférés lehetőséget ad arra, hogy már maga az igénylés és az azonosítás és az egész ügyfélkapcsolat teljesen online bonyolódjon. Ez egyben azt is jelenti, hogy az országhatáron túl is lehet szolgáltatást nyújtani az Európai Unió bármely tagállamából. Ha jobban belegondolsz, ez egy óriási előny, ráadásul az egész unióban egységes árazással találkozol.

Ez már önmagában egy óriási előnyt kínált az e-pénz alapon működő Revolutnak az egész Európai Unióban - köztük hosszú évekig Magyarországon -, hiszen bankszámlapénz tekintetében egyszerű, egy szelfivel megnyitható teljes értékű bankszámla csak 2019 októbere óta érhető el Magyarországon.

Nem kerülhetsz mínuszba

E-pénzben nem lehet hitelezni, vagyis hitelt nem kaphatsz e-pénzben. Csak azt költheted el, amit befizettél, ettől kezdve logikus, hogy nincs hitelképesség-ellenőrzés sem. Ez tovább könnyíti a helyzetet az e-pénz hozzájutásához.

Ehhez kapcsolódó előny, hogy az e-pénznél nem fordulhat elő, hogy tartozásba kerülsz.

Az e-pénz alapú konstrukciók úgy vannak árazva, hogy legfeljebb nulláig csökkenjen az egyenleg, de utólag ne kerülj tartozásba valamilyen díj miatt, ami lehet havi díj vagy éves díj is. Ezért az e-pénz alapú termékeket, pl. bankkártyákat, egyszerűen eldobhatod, miután lehasználtad, ezáltal gyakran a szerződés is megszűnik (ezt szolgáltatója válogatja).

Nem vehetik el tőled

Egy nagyon fontos előny következik: az e-pénzben lévő vagyonod nem inkasszálható. Végrehajtó nem éri el, nem hajthatja be, ezáltal úgy használhatod az e-pénz alapú fizetőeszközöd, hogy senki nem teheti rá a kezét.

Ennek az a magyarázata, hogy az e-pénzre átváltott pénz jogilag nem a te neveden van, hanem az e-pénz kibocsátójának a nevén. A pénz akkor kerül újra a te nevedre, ha bankszámlapénzre átváltod, vagy ha visszaváltod készpénzre és kiveszed a pénzed az e-pénz rendszeréből.

Többféleképpen tudsz e-pénzt venni, mint bankszámládra pénzt eljuttatni

A bankszámládra csak néhány módszerrel, főként átutalással vagy befizetéssel tudsz pénzt juttatni. Az e-pénzt viszont e kettő mellett további módokon is megvásárolhatod:

 • Például egy banki POS terminálról (ehhez szerződnie kell az e-pénz kibocsátójának a terminál üzemeltetőjével), egy prepaid, azaz előre feltölthető bankkártyáról (szintén szerződés kérdése lehet).
 • Arra alkalmas utalvánnyal - más néven feltöltőkártyával - is feltölthető, a címzett kártyaszámának megadásával (bankszámlaszám helyett).

Mindegyik feltöltési mód azonnali jóváírást jelent, akár még az átutalásos módszer is célba érhet, technikai felkészültségtől függően akár azonnal is.

Azonnali pénzküldés

Ebből megint következik egy előny, az azonnali pénzküldés előnye külföldről Magyarországra és viszont. Ezt a legjobban a Wise használja ki, bár ők nem e-pénzt mozgatnak, hanem bankszámlapénzt, de ezt ugyanúgy meg lehet valósítani e-pénzzel is.

Az azonnali átutalás Magyarországon már megvalósult 2020. március 2-től két tetszőleges belföldi bankszámla között, azonban a nemzetközi forgalomban erre még sokáig várni kell.

Az e-pénz szolgáltatóknak viszont rendszeren belül teljesen mindegy, hogy melyik országból melyik országba küldik a pénzt, az azonnal átmegy, munkaidőn kívül is.

Ráadásul ezek a pénzküldések sokkal olcsóbbak, mint a hagyományos banki rendszerben végzett nemzetközi átutalások.

Erre az ötletre épül a Wise üzleti modellje: ők úgy küldenek pénzt, hogy minden országban van pénzük és amint kapnak egy átutalási igényt, csak abból az országból utalnak helyben, ahol a címzett van. Ezzel tudják jelentősen lefaragni a költségeket.

Az e-pénz alapú megoldások viszont kikerülik a hagyományos bankrendszereket, hiszen a másik országban lévő felhasználónak küldött pénz is rendszeren belül, e-pénz marad.

Biztonságosabb internetes vásárlás

Sokan félnek, hogy az interneten megadott bankkártyaszámukat ellopják vagy illetéktelenül megterhelik. Biztonsági szempontból kitűnő megoldás egy e-pénz alapú bankkártya használata ilyen célra, amely elkülönül attól a bankszámlától, melyen a pénzedet tartod.

Az e-pénz alapú bankkártyát elég feltöltened közvetlenül a használat előtt. S mivel, mint írtuk, e-pénzben nem lehet hitelezni, ezért ha mindig csak annyi pénzt tartasz rajta, ami a következő internetes vásárláshoz kell, a költés után újra nulla egyenlegű kártyát nem lehet megterhelni illetéktelenek által.

A külföldön kibocsátott prepaid kártya hazai használata során még pénzügyi tranzakciós illetéket sem kell fizetni, hiszen az csak a belföldi illetőségű bankszámlákra vonatkozik.

További előnyök

Végül, a teljesség igénye miatt megemlítjük a már korábbi fejezetekben említett előnyöket, úgymint az utazási kártyával elérhető árfolyamkockázat-mentességet, a könnyű ajándékozási lehetőséget, akár a gyermekednek zsebpénzként is, és a kis összegek anonim használatát.

Részben a fentiekből is következik, hogy az e-pénz kibocsátók általában innovatív, modern felfogású pénzügyi szolgáltatók, úgynevezett fintech cégek, amelyek élenjáró termékeket, technikai megoldásokat alkalmaznak, folyamatosan keresve az újításokat a hatalmas versenyben.

Ezért az e-pénz kibocsátóknál általában a legfejlettebb technológiákkal találkozhatsz, melyek adott esetben a hazai bankok fejlesztései előtt járhatnak.

E-pénzes bankkártyát vesz elő egy nő

Mire használhatom az e-pénzt?

Lényegében bármire, ugyanúgy, mint a bankszámlapénzt, vagy éppen a készpénzt.

Az e-pénz mögé általában bankkártyát tesznek, esetleg valamilyen mobilfizetési megoldást, és ezekkel ugyanúgy vásárolhatsz vagy vehetsz fel készpénzt, mint a hagyományos bankkártyákkal, vagy bolti érintéses fizetésre alkalmas mobiltárcákkal.

Szintén tudsz vele utalni a hagyományos bankrendszerbe, hagyományos bankszámlára is.

Vagyis az e-pénzt ugyanúgy használhatod, mint a bankszámlapénzt, nincs különbség. Minden költésed csökkenti az e-pénzed mennyiségét (mivel automatikusan visszaváltod azt bankszámlapénzre vagy készpénzre), minden befizetéssel, feltöltéssel pedig újra e-pénzt vásárolsz.

Ismertebb e-pénz kibocsátók Magyarországon

A Revolut Bank példája mutatja, hogy Magyarországon sok százezer, a világban pedig többmillió ember nyithat úgy bankszámlát, hogy az e-pénz online számlanyitási folyamatát használja egy határon túli szolgáltatónál. A Revolut Bank már nem, de elődje, a 2021 októberéig szolgáltató Revolut Ltd. e-pénz alapon szolgáltatott, illetve a meglévő ügyfeleknek továbbra is szolgáltat.

Az összes e-pénzes fintech cég közül a Revoluthoz csatlakoztak legtöbben a magyar ügyfelek.

A magyar e-pénz alapú szolgáltatók közül a Barion említhető még, és biztosan mindenki ismeri, aki fizetni szokott az interneten. A Barion azonban nem az e-pénzből nőtte ki magát, mindenesetre ez a szolgáltatás is elérhető náluk.

Ugyancsak ide sorolható a Festipay is, mely a legnagyobb prepaid kártyakibocsátó Magyarországon, alapvetően a hazai fesztiválokra építve. A Festipay hazai versenytársai a Peak Financial Services és a Budapay.

Külföldi szolgáltatók közül is válogathatunk

Ezenkívül még számtalan e-pénz alapú szolgáltató létezik Európában, melyek közül sok szolgáltató a magyarok számára is elérhető. Ezt onnan lehet megtudni, hogy a bankkártyájuk (amit általában adnak az e-pénz szolgáltatás mellé) postázható magyarországi címre.

Ha olyan pénzügyi szolgáltatást találsz, melyhez előre feltöltős bankkártya tartozik (mint amilyen a Revolutnak is van), európai uniós kibocsátású, és magyar ügyfélként határon átnyúlva, személyes találkozást nem igényelve, beazonosítás nélkül szerződhetsz rá, az szinte biztosan e-pénz háttérrel működik.

Hol lehet még értelme az e-pénznek?

Az e-pénz igazából akkor használható ki a legjobban, ha azt egy közösség tagjai egymás közt használják.

Mivel a rendszeren belül nagyon olcsó, vagy ingyenes a pénzküldés (lásd: Revolut Ltd.), ezért egy vásárlói közösség, vagy egy ügynöki hálózat remekül elboldogul vele. A rendszeren belül nem kell pénzügyi tranzakciós illetéket sem fizetni, csak ha az e-pénzt átváltják bankszámlapénzre vagy készpénzre, azaz kikerül az e-pénz rendszeréből.

Nagyon jó lehet ez egy olyan pénzáramlásban, ahol a pénzt több szinten keresztül osztják le, ilyen például egy vállalat, amelynek partnerei és munkavállalói vannak. Minél több pénz marad ezen a rendszeren belül, annál több a megtakarítás és annál jobban egyben tartja a közösséget.

Egyáltalán, bármilyen olyan közösségben hasznos lehet az e-pénz (illetve bármilyen közösségnek hasznos lehet egy e-pénz alapú rendszerhez csatlakoznia), ahol a közösség tagjai rendszeresen fizetnek egymásnak.

Maradtak kérdéseid?

 • Ha az e-pénz alapú kártyámat használom, megtudja-e a kereskedő, hogy ez nem egy hagyományos bankkártya és visszautasíthatja-e?

  Nem. Az e-pénz alapú bankkártya pontosan ugyanúgy működik, mint a hagyományos. Amikor fizetsz vele, az e-pénzt automatikusan átváltod számlapénzre, ha pedig készpénzt veszel ki, akkor pedig készpénzre.

  Mindent ugyanúgy és ugyanott használhatsz az e-pénz alapú kártyákkal is, mint a hagyományosokkal.

 • Használhatom külföldön is az e-pénzt?

  Igen. Az e-pénz egy teljesen legális pénzfajta a bankszámlapénz és a készpénz mellett az Európai Unióban.

 • Csak az Európai Unióban használhatom az e-pénzt?

  Mivel az e-pénzzel történő fizetés során bankszámlapénz vagy készpénz lesz belőle, ezért bárhol használhatod a világban, nincs jelentősége annak, hogy a használat előtt milyen pénzben volt a költött összeg.

  Éppúgy, mintha forintban lenne a pénzed, hiszen ott is átváltják, ha külföldön fizetsz. Az e-pénz ilyen szempontból teljesen azonos módon működik, mint a bankszámlapénz.

 • Kapok kamatot az e-pénzemre?

  Nem, ahogy a készpénzre sem. Az e-pénz európai uniós szabályozása kifejezetten tiltja a kamat nyújtását és a kamat szedését éppúgy, mint a hitel nyújtását.

  Csak annyi e-pénzt költhetsz el, mint amennyit feltöltöttél, azaz átváltottál e-pénzre.

 • Tudok e-pénzzel fizetni mobiltelefonnal vagy érintéses bankkártyával?

  Igen! Mondhatni, az e-pénzt pont erre találták ki, tehát a kis összegű, online vagy bolti érintéses bankkártyás vagy mobilfizetésekre, a kis összegű utalásokra, pénzküldésekre, a QR-kódos, vagy a bluetooth alapú fizetésekre.

  Legfőbb előnye az egyszerű hozzáférés és a sokféle technológiai újdonság. Ha teheted, próbáld ki te is!

Homa Péter
Homa Péter
LinkedinE-mail

Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.

Tartalomjegyzék