Mennyi hitelt kaphatok 2024-ben?

Akár lakáshitelen vagy személyi kölcsönön gondolkodsz, érdemes már a hiteligénylés előtt tudnod, hogy mennyi hitel fér bele a jövedelmedbe. Segítünk kiszámolni.

Hitelt szeretnél felvenni, de nem tudod milyen összeget kaphatsz a jövedelmed alapján, és hogyan jön a képbe a fedezet? Vagy személyi kölcsönre lenne szükséged, de nem tudod, hogy a béred és a munkaviszonyod megfelelő-e? Szeretnéd tudni, hogy mire elég a 2024-es minimálbér, vagy 25 év alatti vagy, és érdekel, hogy mik a lehetőségeid? Egyáltalán, mennyi hitelt érdemes felvenni? Ezekben a kérdésekben nyújtunk segítséget. Vágjunk is bele!

Mennyi hitelt kaphatok a jövedelmem alapján?

Akármilyen hitelt is veszel fel, a törlesztőrészleteit a havi nettó jövedelmedből fizeted majd. Ezért elsősorban ez határozza meg, hogy mennyi hitelt kaphatsz.

Ha a hiteltörlesztő a fizetésed túl nagy részét tenné ki, akkor nem maradna elég pénzed, amiből az egyéb kiadásaidat fedezni tudod. Ki kell tudnod fizetni a számláidat, enned kell, és biztos másra is akarsz még költeni. Ha gyermekeket is nevelsz, akkor őket is el kell tudnod tartani.

A JTM korlát rád is hatással lesz

Ezért szükség van egy határra, ameddig elmehetsz a hitelösszeg meghatározásánál. Hiába volna szükséged egy nagyobb összegű kölcsönre vagy lakáshitelre, ha utána nem tudod kigazdálkodni a törlesztőrészletet úgy, hogy az anyagi biztonságod ne kerüljön veszélybe.

Ezt a határt a JTM korlát szabja meg. A JTM, azaz Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató az összes fizetendő havi törlesztőrészletedet állítja szembe az összes nettó havi jövedelmeddel. Habár ez elég szakmaian hangzik, könnyű kiszámolni:

A számítással egy százalékos értéket kapsz, ami megmutatja, hogy a jövedelmednek legfeljebb mekkora részét tehetik ki a mindenféle hiteleid törlesztőrészletei. Összesen, minden hiteledé.

Ebben már az új hiteled törlesztője is benne kell, hogy legyen, és azonkívül tartalmaz minden kölcsönt, áruhitelt, lízingdíjat, hitelkártyát vagy folyószámla-hitelkeretet, amit havi rendszerességgel fizetned kell. Utóbbiakat még akkor is, ha nem is használod, csak rendelkezésedre áll.

A JTM korlát alkalmazását a bankoknak egy MNB rendelet írja elő. A Magyar Nemzeti Bank célja, hogy a JTM korlát segítségével megakadályozza a hitelfelvevők túlzott eladósodását. Így a havi fizetendő törlesztők a bérednek csak egy adott százalékáig terjedhetnek, efelett hitelt nem vállalhatsz.

A futamidő is számít

A futamidő azért fontos, mert ahogy az nő, úgy csökken a havi törlesztőrészlet. Ha mondjuk 3 millió forintot 1 év alatt szeretnél visszafizetni, akkor havonta 250 000 forintot kellene erre félretenned. Ha viszont 2 év alatt fizetnéd vissza, akkor az havonta 125 000 forintos kiadást jelentene kamat nélkül.

De ha 250 000 forintos törlesztőt is vállalhatsz a JTM korlát alapján, akkor a hosszabb futamidőbe akár magasabb összegű hitel is beleférhet.

Nézzük meg ezt egy kicsit konkrétabban!

Nő számolja mennyi személyi kölcsönt vehet fel

Személyi kölcsönt vennék fel, mennyit kaphatok?

Felső határok

Fogyasztási hitelek esetében, mint amilyen a személyi kölcsön is, a JTM korlát alapján a bérednek maximum:

 • az 50 százalékát tehetik ki a hiteltörlesztők, ha a jövedelmed 600 000 forint alatt van, és
 • a 60 százalékát, ha 600 000 forint felett keresel.

Ez tehát a törlesztőrészlet felső határa. Azt jó, ha tudod, hogy a bankok nem szoktak a maximumig elmenni. Hiába használhatnád mondjuk a 350 000 forintos nettó jövedelmed felét törlesztésre, a bank figyelembe veszi azt is, hogy szerinte a maradék 175 000 forint elég lenne-e a havi kiadásaidra. (Ne feledd, hogy a bank a bankszámlakivonatodat is megnézi, tudni fogja, hogy mennyit szoktál költeni.)

Nagyobb jövedelemnél ez már nem olyan fontos. Ha havonta 800 000 forintot keresel, vagy kerestek a házastársaddal együtt, akkor 60 százalékot is használhatsz hiteltörlesztésre, és talán a maradék 320 000 forint is elég a háztartási vagy az egyéb váratlan kiadásokra.

A személyi kölcsönök futamideje jellemzően legfeljebb 7-8 év lehet. A legmagasabb hitelösszeg pedig 10, esetleg 12 millió forint, de a gyakorlatban - a legtöbb banknál - inkább 7-8 millió forint az elérhető maximum.

Arra figyelj, hogy a JTM korláttal a havi törlesztőrészlet nagyságával számolsz, ami már a kamatot is tartalmazza. Ezenkívül más költségek is felmerülhetnek, bár a személyi kölcsönnél nincs olyan sok plusz díj, mint egy jelzáloghitel esetében.

A kamat és az egyéb díjak nem lehetnek akármilyen magasak, a banknak ebben nincs egészen szabad keze. A THM-nek maximuma is van, ami a mindenkori jegybanki alapkamathoz kötött. A hitelekre, személyi kölcsönökre vonatkozóan a THM legfeljebb a jegybanki alapkamat + 24 százalékpont lehet.

Alsó határok

A személyi kölcsön mögött nincs ingatlanfedezet. A bankok számára kockázatosabb biztosíték nélküli hitelt nyújtani, mert ha elveszíted a jövedelmed, akkor a kölcsönt sem tudod fizetni. A bank pedig nem csak a bevételtől esik el, de vesztesége is keletkezik.

A személyi kölcsönök kamata ezért magasabb, ez tükrözi a bank nagyobb kockázatvállalását.

Általában már legalább havi 150 000 forintos nettó jövedelem mellett, illetve a mindenkori nettó minimálbér összegével elérhető a személyi kölcsön. Ha nem tudod az elvárt minimális jövedelmet igazolni, akkor egy olyan adóstársra lesz szükséged, aki viszont tud.

Tehát a hiteligényléshez 150 000 forint is elég lehet, de alacsony jövedelem mellett a kölcsön drágább.

Ha a fizetésed magasabb, akkor kamatkedvezményt kaphatsz. Minél magasabb a jövedelmed, annál többet, a határok általában sávosan emelkednek, és bankonként eltérnek.

Az első határ általában 300-350 000 forint körül van. Ha tehát legalább 300 000 forintot keresel, akkor olcsóbb kölcsönt kaphatsz.

A fogyasztóbarát személyi kölcsönök általában kedvezőbb feltételek mellett igényelhetők, de több banknál csak magasabb jövedelem mellett elérhetők. Van, ahol legalább 200 000 forint, de van, ahol 350 000 forint nettó jövedelmet várnak hozzá.

Megmutatjuk milyen személyi kölcsönöket kaphatsz, ha 400 000 forintos jövedelem mellett 3 millió forintot szeretnél felvenni 5 évre. A kalkulátor alatt az útmutató folytatódik.

Bezár
Hitelösszeg
Futamidő
Havi nettó jövedelmed
További beállítások
Bezár

Csak ezektől a bankoktól szeretnék kölcsönöket látni


				
Bezár
Rendezés:
Válassz a kiemelt hitelek közül!
További hitelek
 • Előrelépő Személyi Kölcsön
  Törlesztő 66 663 Ft Fix kamat
  THM 12,63% Kamat: 11,79%
  Visszafizetendő 3 999 795 Ft
  Részletek
  a bank oldalán
  Futamidő: 12-96 hó • THM: 12,07% - 13,20% • Hitel teljes díja: 999 795 Ft • Ebből kamat: 999 795 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 11,79%
 • Extra Plus Időnyerő Személyi Kölcsön
  Törlesztő 70 736 FtAz első 3 hónapban 0 Ft
  THM 13,80% Kamat: 12,99%
  Visszafizetendő 4 244 151 Ft
  Részletek
  a bank oldalán
  • Az első 3 hónapban nem kell törlesztőt fizetned
  Futamidő: 12-84 hó • THM: 12,68% - 13,84% • Hitel teljes díja: 1 267 648 Ft • Ebből kamat: 1 267 648 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 12,99%
 • Személyi kölcsön
  Törlesztő 74 558 Ft Fix kamat
  THM 18,93% Kamat: 17,00%
  Visszafizetendő 4 503 464 Ft
  Részletek
  a bank oldalán
  • Bankváltás nélkül igényelhető + 30.000 Ft kamatjóváírás
  Futamidő: 24-96 hó • THM: 18,77% - 21,63% • Hitel teljes díja: 1 503 464 Ft • Ebből kamat: 1 473 464 Ft • Kezdeti díj: 30 000 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 17,00%
 • Személyi kölcsön - online igényléssel
  Törlesztő 81 636 Ft Fix kamat
  THM 23,48% Kamat: 20,99%
  Visszafizetendő 4 898 154 Ft
  Részletek
  a bank oldalán
  • Online igénylés akár 15 perc alatt - folyósítás akár 1 órán belül!
  Futamidő: 24-84 hó • THM: 15,14% - 28,50% • Hitel teljes díja: 1 898 154 Ft • Ebből kamat: 1 898 154 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 20,99%

A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A hiteleket csak negatív KHR listán nem szereplő, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg a hitelintézet döntésétől függően. A törlesztőrészletek számítása az aktuálisan meghirdetett kamatokkal történt, amelyeket a hitelintézetek módosíthatnak. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

További szöveg megjelenítése

Bér és munkaviszony – elfogadja a bank?

A bankoknak vannak elvárásai arra nézve, hogy milyen jövedelmet és munkaviszonyt tartanak megfelelőnek a hitelfelvételhez.

Vannak olyan jövedelmek, amelyeket önállóan is elfogad, és vannak olyanok, amelyeket csak kiegészítő jelleggel akkor, ha mellette önálló jövedelmet is tudsz igazolni.

Minden bevételednek legális forrásból kell származnia, amelynek a megszerzését valamilyen dokumentummal is alá kell támasztanod (tehát ha eddig feketén adtad ki a lakásodat, akkor bérleti díjból származó jövedelmedet nem fogják figyelembe venni). Ilyen igazolás lehet a bérpapírod, adóbevallásod, NAV igazolás vagy bankszámla-kivonat.

Ha alkalmazottként dolgozol, akkor elvárja a bank, hogy a jelenlegi munkahelyeden már legyen három teljes hónapnyi munkaviszonyod és legtöbbször azt is, hogy határozatlan idejű munkaszerződéssel dolgozz. Ha tehát nem a hónap elején kezdtél, akkor azt a hónapot nem veszi figyelembe, csak a következőt, ami már teljes hónap.

Egyes bankoknál a személyi kölcsönhöz elegendő, ha három havi jövedelemigazolást viszel, azt nem vizsgálja, hogy milyen régóta vagy a munkahelyeden. Lakáshitel esetében általában ennél komolyabb feltételeket támasztanak, mert ott nagyobb összeget kapsz, és hosszabb ideig törleszted.

Vállalkozóknál így működik

Ha vállalkozásod van, akkor elvárják, hogy legalább egy éve működjön a vállalkozásod, és legyen egy lezárt teljes pénzügyi éved.

Ha a kata szabályai szerint adózol, akkor is legalább egy teljes évet várnak, és erre osztják rá a NAV igazolásában szereplő éves jövedelmedet, hogy a havi nettó összeget megkapják.

Ha elfogadják a tört évet, akkor is 12 részre osztják. A számításnál többféle módszer lehetséges. Előfordul, hogy a kata adót is levonják, és az is, hogy ezen túl is tovább csökkentik a jövedelmed. Erről az egyes bankoknál kaphatsz információt.

Nézzük meg, milyen típusú jövedelmek vannak, és hogy miért fontos ez.

Önállóan elfogadható jövedelmek (ezeket néhol elsődleges jövedelemnek hívják):

 • munkaviszonyból származó alkalmazotti jövedelem, azaz munkabér,
 • saját, vagy családi vállalkozásból, egyéni vállalkozásból származó jövedelem,
 • öregségi nyugdíj,
 • őstermelői tevékenységből származó jövedelem,
 • megbízási vagy vállalkozási tevékenységből származó jövedelem,
 • ügyvédi vagy közjegyzői díj

Kiegészítő vagy másodlagos jövedelmek:

 • CSED, GYED, GYES,
 • családi pótlék,
 • árvaellátás,
 • életjáradék,
 • osztalék (sokszor diszkontálva),
 • bónusz, cafeteria (sokszor diszkontálva),
 • ingatlan bérbeadásból származó jövedelem (sokszor diszkontálva).

A bankok általában elfogadják az ingatlan bérbeadásából származó jövedelmet, azaz a bérleti díjat, a cafeteriát, a bónuszt és az osztalékot is, de az egyes pénzintézetek gyakorlatában lehetnek eltérések. Néhány bank csak csökkentett értéken számítja be ezeket.

Ennek a férfinek a jövedelmét elfogadja a bank

Lakáshitelek - Miért fontos a hitelfedezet?

JTM korlát lakáshiteleknél

A lakáshitel egy ingatlan fedezete mellett igénybe vehető hitel, tehát a felvett hitelt a bank számára ingatlannal biztosítod, ami lehet lakás, ház, nyaraló vagy garázs. Nem minden ingatlant fogad el a bank, és van, amit csak kiegészítő fedezetként használhatsz.

És a jó hír?

Mivel a bank kockázata kisebb, a felvehető hitelösszeg és a lehetséges futamidő nagyobb, a kamat pedig alacsonyabb.

Arról érdemes tudnod, hogy az ingatlanfedezet miatt a lakáshitelek kezdeti költségei viszont jóval magasabbak lehetnek.

A JTM korlát jövedelmi határa jelzáloghiteleknél is 600 000 forint. Alatta kisebb, felette nagyobb részét költheted a jövedelmednek hiteltörlesztésre. Itt viszont számít a hitel kamatperiódusa is.

JTM korlát jelzáloghiteleknél
Kamatperiódus hossza5 év alatt5 évtől, de
10 év alatt
10 év vagy
afelett
600 000 Ft
jövedelem alatt
25%35%50%
600 000 Ft vagy
afeletti jövedelem
30%40%60%

Az új hiteligénylések nagy része jelenleg 10 éves kamatperiódusú hitelekre irányul. Szerencsére az emberek nem keresik már a változó kamatozású hiteleket, ami pozitív változás, mert a hosszabb időre rögzített kamatperiódus jóval biztonságosabb. Alig magasabb az ilyen hitelek kamata, és kevésbé hatnak rájuk a piaci kamatingadozások.

Fedezet – hogyan befolyásolja a lakás értéke, hogy mekkora hitelt kaphatok?

Fedezet nem lehet akármi, a bankok több szempont alapján határozzák meg, hogy egy adott ingatlan elfogadható vagy sem. Nem mindegy, hogy az épület hol van, milyen anyagból épült, mi a rendeltetése (pl. lakóingatlan, üzlethelyiség), mekkora az értéke, kik a tulajdonosai, stb.

Az MNB rendelete alapján a bank az ingatlan piaci értékének legfeljebb 80 százalékát adhatja hitelként. Ez az HFM, vagy Hitelfedezeti Mutató.

Vannak ennél szigorúbb esetek is, és a bank is óvatosan szokott eljárni. Gyakran kevesebb hitelt ad, például 70 vagy 65 százalékot.

A fennmaradó összeg lesz az önerő. Ez leggyakrabban készpénz, de nem csak az lehet. Lehet állami támogatás vagy további ingatlan is, és a bank egyedileg bírálja el, hogy az adott önerő megfelelő-e.

Az általad elérhető hitelösszeg tehát nem csak attól függ, hogy a jövedelmed alapján mekkora hitelt kaphatsz, hanem attól is, hogy a fedezet mekkora hitelt tesz lehetővé.

Hiába tudnád kifizetni a béredből egy 30 millió forintos hitel törlesztőrészletét, ha a fedezet értéke 25 millió forint, akkor ennek 80 százalékánál, azaz 20 millió forintnál több hitelt erre az ingatlanra semmiképpen nem kaphatsz.

Itt megnézhetsz pár lakáshitelt:

Bezár
Hitelösszeg
Futamidő
Havi nettó jövedelmetek
Meglévő gyermekek
Vállaltok további gyermeket?
1. gyerek születési idő
2. gyerek születési idő
3. gyerek születési idő
További beállítások
Bezár

Ha tudod előre, hogy hamarabb vissza tudod fizetni, állítsd be, hány év múlva, hogy még kedvezőbb lakáshiteleket tudjunk mutatni.

Csak ilyen kamatperiódusú hiteleket szeretnék látni:

Csak ezektől a bankoktól szeretnék lakáshiteleket látni


				
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg lakáshitel közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  lakáshiteleket...
  Rendezés:
  Válassz a kiemelt hitelek közül!
  További hitelek
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 114 412 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 7,01% Kamat: 6,79%
   Visszafizetendő 27 458 783 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 132-300 hó • Hitel teljes díja: 12 458 783 Ft • Ebből kamat: 12 458 783 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,79%
  • Piaci lakáshitel
   Törlesztő 115 306 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 7,17% Kamat: 6,89%
   Visszafizetendő 27 686 158 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 120-360 hó • THM: 7,12% - 7,83% • Hitel teljes díja: 12 686 158 Ft • Ebből kamat: 12 673 558 Ft • Kezdeti díj: 58 600 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,89%
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 116 937 FtAz első hónapban 88 082 Ft
   THM 7,33% Kamat: 6,95%
   Visszafizetendő 28 051 708 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 120-360 hó • THM: 7,29% - 8,79% • Hitel teljes díja: 13 051 708 Ft • Ebből kamat: 13 036 108 Ft • Kezdeti díj: 60 050 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,95%
  • Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel (üzleti feltételekkel)
   Törlesztő 117 107 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 7,44% Kamat: 7,09%
   Visszafizetendő 28 248 254 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 180-360 hó • THM: 7,34% - 8,20% • Hitel teljes díja: 13 248 254 Ft • Ebből kamat: 13 105 574 Ft • Kezdeti díj: 58 320 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 7,09%

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A hiteleket csak negatív KHR listán nem szereplő, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg a hitelintézet döntésétől függően. A törlesztőrészletek számítása az aktuálisan meghirdetett kamatokkal történt, amelyeket a hitelintézetek módosíthatnak. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Tájékoztatunk, hogy kalkulátorunk nem számol a megvásárolni kívánt vagyonbiztosításának díjával, mivel az ingatlan hitelbiztosítéki értéke nem ismert. Előzőek miatt az általunk megjelenített THM összege a vagyonbiztosítás díját nem tartalmazza. Felhívjuk figyelmedet, hogy a bankok többsége kötelezően előírja a vagyonbiztosítás megkötését és fenntartását a teljes futamidő vonatkozásában, ezért a rendszeres havi kiadásokhoz az ingatlan vagyonbiztosításának összege hozzászámítandó.
  A vagyonbiztosítás díját figyelembe kell venni a THM plafon számításánál. A THM plafon jelenleg az alapkamat 24 százalékponttal növelt összege. A THM plafon értékének átlépése esetén nem adható ajánlat a hitelt igénylő részére, így kölcsön sem nyújtható számára.
  A vagyonbiztosítás pontos díjáról javasoljuk, hogy előzetesen tájékozódj.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Mi a helyzet, ha állami támogatást is igénybe veszek?

  Az állami támogatások komoly segítséget is jelenthetnek a hitelfelvételkor.

  A jelenleg elérhető támogatások legtöbbje lakáscélú.

  A CSOK Plusz kamattámogatott hitel, amelynek keretében akár 50 millió forint hitelt is kaphatsz legfeljebb 3 százalékos kamat mellett, 3 gyermek mellé, ha közülük legalább 1 gyermeket most vállalsz. 1 gyermek mellé 15 millió forint a hitel felső határa.

  A preferált kistelepüléseken továbbra is elérhető a falusi CSOK, ráadásul emelt összegekkel. A gyermekek számától függően 1-15 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető. A falusi CSOK önerő is lehet.

  Elérhető a falusi CSOK hitel is, 2 gyermek mellé 10 millió, 3 gyermek mellé 15 millió forint értékben.

  A Babaváró hitel nem támogatás, hanem kölcsön, de lakáshitelhez önerőként is felhasználhatod. Hogy milyen mértékben, azt a bank határozza meg, de akár a teljes Babaváró is lehet önerő.

  Érdemes minél több támogatást kihasználni, mert így értékesebb ingatlant vásárolhatsz, vagy kevesebb hitelre lesz szükséged. Általában véve minél kevesebb hitelre van szükséged, annál biztosabb, hogy a fizetésedbe bele fog férni a bank szerint is.

  Itt láthatod a bankok Babaváró hiteleit:

  Bezár
  Hitelösszeg
  1. gyerek születési idő
  2. gyerek születési idő
  3. gyerek születési idő

  Csak ezektől a bankoktól szeretnék hiteleket látni

  
  					
  Bezár

  Azon dolgozunk, hogy a rengeteg hitel közül megtalálhasd a legjobbat.

  Most kalkuláljuk a(z)
   hiteleket
   Rendezés:
   • Babaváró hitel
    Induló törlesztő 45 833 Ft
    THM 0,40%
    Visszafizetendő 10 528 438 Ft
    Jóváírási akció legfeljebb 180 000 Ft Tudj meg többet!
    Induló törlesztő 45 833 Ft
    THM 0,40%
    Visszafizetendő 10 528 438 Ft
    Megnézem
    a bank oldalán
    Futamidő: 60-240 hó • THM: 0,00% - 10,23% • Hitel teljes díja: 528 437 Ft • Ebből kamat: 0 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft
   • Babaváró hitel
    Induló törlesztő 45 833 Ft
    THM 0,44%
    Visszafizetendő 10 528 438 Ft
    Jóváírási akció legfeljebb 150 000 Ft Tudj meg többet!
    Induló törlesztő 45 833 Ft
    THM 0,44%
    Visszafizetendő 10 528 438 Ft
    Megnézem
    a bank oldalán
    Futamidő: 62-240 hó • THM: 0,00% - 10,30% • Hitel teljes díja: 528 437 Ft • Ebből kamat: 0 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft
   • Babaváró hitel
    Induló törlesztő 45 833 Ft
    THM 0,40%
    Visszafizetendő 10 528 438 Ft
    Jóváírási akció legfeljebb 150 000 Ft Tudj meg többet!
    Induló törlesztő 45 833 Ft
    THM 0,40%
    Visszafizetendő 10 528 438 Ft
    Megnézem
    a bank oldalán
    Futamidő: 60-240 hó • THM: 0,00% - 9,97% • Hitel teljes díja: 528 437 Ft • Ebből kamat: 0 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft
   • Babaváró hitel
    Induló törlesztő 45 833 Ft
    THM 0,40%
    Visszafizetendő 10 528 438 Ft
    Jóváírási akció legfeljebb 150 000 Ft Tudj meg többet!
    Induló törlesztő 45 833 Ft
    THM 0,40%
    Visszafizetendő 10 528 438 Ft
    Érdekel
    átirányítunk partnerünk oldalára
    Futamidő: 60-240 hó • THM: 0,00% - 10,23% • Hitel teljes díja: 528 437 Ft • Ebből kamat: 0 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft
   • Babaváró hitel
    Induló törlesztő 45 833 Ft
    THM 0,40%
    Visszafizetendő 10 528 438 Ft
    Jóváírási akció legfeljebb 150 000 Ft Tudj meg többet!
    Induló törlesztő 45 833 Ft
    THM 0,40%
    Visszafizetendő 10 528 438 Ft
    Érdekel
    átirányítunk partnerünk oldalára
    Futamidő: 72-240 hó • THM: 0,00% - 10,23% • Hitel teljes díja: 528 437 Ft • Ebből kamat: 0 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft
   • Babaváró hitel
    Induló törlesztő 45 833 Ft
    THM 0,40%
    Visszafizetendő 10 528 438 Ft
    Jóváírási akció legfeljebb 150 000 Ft Tudj meg többet!
    Induló törlesztő 45 833 Ft
    THM 0,40%
    Visszafizetendő 10 528 438 Ft
    Érdekel
    átirányítunk partnerünk oldalára
    Futamidő: 60-240 hó • THM: 0,00% - 10,23% • Hitel teljes díja: 528 437 Ft • Ebből kamat: 0 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft
   • Babaváró hitel
    Induló törlesztő 45 833 Ft
    THM 0,40%
    Visszafizetendő 10 528 438 Ft
    Jóváírási akció legfeljebb 140 000 Ft Tudj meg többet!
    Induló törlesztő 45 833 Ft
    THM 0,40%
    Visszafizetendő 10 528 438 Ft
    Érdekel
    átirányítunk partnerünk oldalára
    Futamidő: 72-240 hó • THM: 0,00% - 10,23% • Hitel teljes díja: 528 437 Ft • Ebből kamat: 0 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft
   • Babaváró hitel
    Induló törlesztő 45 833 Ft
    THM 0,40%
    Visszafizetendő 10 528 438 Ft
    Jóváírási akció legfeljebb 160 000 Ft Tudj meg többet!
    Induló törlesztő 45 833 Ft
    THM 0,40%
    Visszafizetendő 10 528 438 Ft
    Érdekel
    átirányítunk partnerünk oldalára
    Futamidő: 61-240 hó • THM: 0,00% - 10,23% • Hitel teljes díja: 528 437 Ft • Ebből kamat: 0 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft
   • Babaváró hitel
    Induló törlesztő 45 833 Ft
    THM 0,40%
    Visszafizetendő 10 528 438 Ft
    Jóváírási akció legfeljebb 0 Ft
    Induló törlesztő 45 833 Ft
    THM 0,40%
    Visszafizetendő 10 528 438 Ft
    Érdekel
    átirányítunk partnerünk oldalára
    Futamidő: 64-240 hó • THM: 0,00% - 10,30% • Hitel teljes díja: 528 437 Ft • Ebből kamat: 0 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft

   A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A hiteleket csak negatív KHR listán nem szereplő, és megfelelő jövedelemmel rendelkezők kaphatják meg a hitelintézet döntésétől függően. A törlesztőrészletek számítása az aktuálisan meghirdetett kamatokkal történt, amelyeket a hitelintézetek módosíthatnak. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
   Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Duna Takarék Bank, Polgári Bank.

   További szöveg megjelenítése

   Nézzük meg mi a helyzet az olyan hitelekkel, ahol állami támogatás is van!

   Mennyi kamattámogatott hitelt kaphatok?

   A kamattámogatott hiteleket meghatározott céllal veheted fel, általában nagyon kedvező feltételek mellett. Ehhez persze teljesítened kell a hitel feltételeit, de ha ez rendben van, akkor egészen olcsó hiteleket is kaphatsz.

   A CSOK támogatáshoz 2 vagy több vállalt vagy nevelt gyermek mellett például 3 százalékos kamat mellett kaphatsz hitelt, szintén lakáscélra.

   A Babaváró hitel, amely szabadon felhasználható, tehát nem csak lakáscélra igényelheted, kamatmentes, ha az első öt évben gyermeketek születik.

   A kamattámogatott hitelek esetében ugyanazokat a szabályokat alkalmazza a bank, mint a normál piaci hiteleknél. Ugyanúgy figyelembe veszi lakáshiteleknél az ingatlan értékét, és a JTM korlátot is minden esetben alkalmazza.

   Az elérhető hitelösszeg maximumát tehát egyrészt az jelenti, hogy mennyi hitelt adhat a bank a lakásra, és hogy mennyi hitelt vehetsz fel a jövedelmed alapján.

   Másrészt a támogatott hiteleknek szintén van maximumuk.

   CSOK Plusz keretében például 1 gyerekhez 15 millió, 2 gyerekhez 30 millió , 3 gyermekhez akár 50 millió forintot is kaphatsz, a Babaváró pedig legfeljebb 10 millió forint lehet.

   Minimálbérre vagyok bejelentve. Kaphatok hitelt?

   A minimálbér 2023 decemberétől (tehát 2024-ben is) bruttó 266 800 forint, ez nettó 177 422 forint jövedelmet jelent. A legtöbb banknál ez a hitelfelvételhez szükséges jövedelem alsó határa.

   Van, ahol már 100 000 forint elég lehet ahhoz, hogy hitelt kaphass, de csak olyan adóstárs bevonásával, akinek a nettó jövedelme eléri a 150 000 forintot, illetve amennyit a bank meghatároz.

   25 év alatt vagyok, mennyi hitelre vagyok jogosult?

   Ha 25 év alatt vagy, akkor a jövedelmed után nem kell személyi jövedelemadót fizetned. A kedvezményt egészen addig kapod, amíg be nem töltöd a 25. életévedet.

   A kedvezmény egy bizonyos összeghatárig él. Ez az összeg 2024-ben 559 100 forint, ekkora jövedelemig kapod meg az SZJA-mentességet, így havonta 83 865 forintot takarítasz meg.

   Ez azért jó, mert:

   Férfi magyarázza az ügyfelének mennyi kamattámogatott hitelt kaphat

   Magasabb összegű hitelt kaphatsz!

   A magasabb nettó jövedelem nemcsak azért jó, mert több pénzből gazdálkodhatsz hónapról hónapra, hanem azért is, mert magasabb hitelre lehetsz jogosult. A JTM korlát alapján a magasabb bérből magasabb hiteltörlesztőt fizethetsz.

   Nézzünk egy példát az átlagjövedelemre!

   Szeretnél mondjuk 20 millió forintot felvenni 20 éves futamidőre, 10 éves kamatperiódussal. A fenti átlagjövedelemmel számolunk. Ebben az esetben a JTM korlát alapján a béred 50 százalékát költheted hiteltörlesztőre.

   A korábbi, kedvezmény nélküli nettó jövedelem mellett havonta legfeljebb 185 900 forintos törlesztőt vállalhatsz be. Az adókedvezménnyel viszont 279 550 forintot is költhetsz hiteltörlesztőre, azaz havonta 93 650 forinttal többet.

   Ezzel nem azt mondjuk, hogy annyi hitelt vegyél fel amennyi csak belefér. Ez is egy lehetőség, bár mi inkább onnan fognánk meg, hogy nagyobb biztonsággal igényelhetsz hitelt, ha például lakást szeretnél vásárolni.

   Jobb feltételek és további hitelek is elérhetők lehetnek!

   A magasabb nettó jövedelem azért is jó, mert így elérhetők számodra olyan hitelkonstrukciók is, amelyek eddig nem.

   Elérhetővé válhatnak olyan banki hitelajánlatok, amelyeket a bank magasabb nettó jövedelem mellett, például 300 000 forintos havi bér mellett kínál.

   Van olyan bank, amelyik a 10 éves fogyasztóbarát lakáshitelét csak minimum 300 000 forintos jövedelem felett kínálja, így ha az átlagbérnek megfelelő a béred, akkor az adókedvezménnyel ez is elérhető lesz számodra.

   Így kaphatsz olyan hitelt is, amelynek a havi törlesztője alacsonyabb, mint az adókedvezmény nélküli bér mellett elérhető legolcsóbb hitelé.

   Ha tehát magasabb hiteltörlesztőt tudsz vállalni, akkor magasabb hitelösszeget kaphatsz. És ha olcsóbb hitelt is kaphatsz, akkor rövidebb futamidő vagy több hitel is beleférhet.

   Ugyanez érvényes a személyi kölcsönöknél is

   Ezek fedezet nélküli kölcsönök, így általában magasabb jövedelem mellett kínálják őket a bankok. Vannak olyan kölcsönök, amelyek csak 300 000 forintos nettó jövedelem mellett elérhetők, néhány bank fogyasztóbarát személyi kölcsönt is csak efelett kínál.

   De a 300 000 forint feletti bér kamatkedvezményt is jelenthet neked. Vannak bankok, amelyek alacsonyabb kamatot adnak, ha a nettó jövedelmed 300 000 felett van.

   Természetesen a bankok komoly adósvizsgálatot végeznek, és több tényezőt is figyelembe vesznek, amikor meghatározzák, hogy mekkora összeget vehetsz fel. Az, hogy a nettó jövedelmed alapján jogosult vagy, nem jelenti, hogy valóban meg is kapod azt a hitelt, amit szeretnél. Ez a bank egyedi bírálatának eredményén múlik.

   Arról se feledkezz meg, hogy amint betöltöd a 25. évedet, a következő hónaptól fizetned kell SZJA-t. Ha nem emelkedik a fizetésed közben, akkor a továbbiakban akár alacsonyabb is lehet a nettó jövedelmed. A hiteled törlesztőrészletét viszont továbbra is fizetned kell majd. Néhány bank ezt a hitelbírálatnál figyelembe veszi, és eleve úgy számol, mintha fizetnél SZJA-t.

   Úgy próbáld meghatározni a hiteled összegét, hogy biztonságosan tudj törleszteni azután is, hogy nem kapod már a kedvezményt.

   Használj ki minél több állami támogatást, és ha már hitelt veszel fel, akkor érdemes minél hosszabb időre befixálnod a törlesztőt. Így nagyobb biztonságban leszel, és ahogy az évek előrehaladtával remélhetőleg egyre többet keresel, egyre könnyebben ki tudod majd fizetni a fix törlesztőket.

   Maradtak kérdéseid?

   • Mitől függ, hogy mennyi hitelt kaphatok?

    Elsősorban a jövedelmed nagyságától. Ezenkívül számít, hogy milyen hitelt vagy kölcsönt igényelsz, és lakáshitelnél a fedezet értéke is fontos.

   • Mennyi nettó jövedelem szükséges a hitelfelvételhez?

    Általában legalább 150 000 forint szükséges ahhoz, hogy hitelt kaphass. 150 000 forint alatt legtöbbször adóstársat is be kell vonnod, akinek a jövedelme 150 000 felett van.
   • Több hitelt kaphatok, ha jogosult vagyok a 25 év alattiak vagy a 30 év alatti anyák adókedvezményére?

    Elméletileg igen. Mivel a nettó jövedelmed magasabb lesz, az általad elérhető hitelösszeg is magasabb, de erről a bank dönt az adósvizsgálat során. Előfordul, hogy a bank figyelembe veszi, hogy 25 éves korodtól fizetned kell majd SZJA-t.
   Gergely Péter
   Gergely Péter pénzügyi szakértő
   Linkedin
   Gergely Péter pénzügyi szakértő

   Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.

   Legfrissebb útmutatóink személyi kölcsön témában

   • Ez a hölgy megkapta a nyugdíjas hitelt, és nagyon boldog.
    Személyi kölcsön

    Hitel nyugdíjasoknak: Így kaphatsz hitelt nyugdíjasként

    A nyugdíjas éveikre sokan stabil pénzügyi háttérrel szeretnének készülni, de az élet bármely szakaszában lehetnek olyan terveink, amelyek megvalósításához hitelre van szükség. Legyen szó lakásfelújításról, a régi autó cseréjéről, orvosi beavatkozásról vagy akár az unokák támogatásáról, a személyi hitel megoldást kínálhat. A bankok nyugdíjasok számára is nyújtanak hitelt, néhány feltételre azonban érdemes figyelned.

    frissítve: 2024. június 30.
   • Az esküvő költségei igen magasak lehetnek, de a személyi kölcsön segíthet
    Személyi kölcsön

    A nagy nap költségei: esküvő hitelből

    Az esküvő minden pár közös életének első nagy kiadása. Nem aprópénzről beszélünk, a nagy nap költségei ugyanis többmillió forintra rúghatnak. Ez az útmutató azt járja körül, mikor érdemes hitelből fizetni az esküvő költségeit, és milyen hitelt használhatsz hozzá.

    frissítve: 2024. július 4.
   • Lakásfelújítás keretében üvegajtót illeszt a helyére egy férfi
    Személyi kölcsön

    Lakásfelújítás 2024 - Így lesz hozzá önerőd

    Te is felújítanád a lakásod? Sokan álmodnak arról, hogy modernizálják, korszerűsítik az otthonukat, amely így kényelmesebbé, komfortosabbá válik, és főleg olcsóbb lesz ott lakni. A lakásfelújítás izgalmas folyamat, de sok kihívást rejt mind a ráfordított energia, mind az anyagiak terén. Ehhez adunk most tippeket.

    frissítve: 2024. június 9.