Az OTP TeleKódra van szükséged, ha egyenleget szeretnél lekérdezni telefonon, vagy ha egyéb műveletet indítanál a telefonos automatán keresztül, de szükséged lehet rá az internetes vásárlások során is. Az alábbiakban egy helyen megtudhatsz róla mindent.

Mi az az OTP TeleKód?

Az OTP TeleKódot telefonos automatán keresztüli azonosításra tudod használni, például egyenleglekérdezéshez. 2021 óta az internetes vásárlásaidhoz is választhatod az OTP TeleKódos és az internetes biztonsági kódos azonosítást, ám ekkor meg kell változtatnod az alapértelmezett OTP TeleKódot. Erről lejjebb olvashatsz.

Mi az az alapértelmezett OTP TeleKód?

Az OTP TeleKód egy 3 számjegyű jelszó, ami alapértelmezetten az OTP bankkártyád mögött álló bankszámla (hitelkártya esetén hitelszámla) utolsó 3 számjegye. Ha SZÉP kártyát vagy úgynevezett Kincstári kártyát használsz, akkor a kártyaszám utolsó 3 számjegye az OTP TeleKód.

Az OTP TeleKódot akkor is érdemes megváltoztatnod, ha nem tervezel internetes vásárlásokat, mert azt sokan tudhatják, hogy mi az alapértelmezett OTP TeleKód. Ugyan az interneten vásárolni nem tudnak vele, viszont az egyenlegedet idegenek is lekérdezhetik, sőt, meg is változtathatják a kódot, ha ismerik a bankkártyád számát.

FÉrfi megváltoztatja az OTP telekódját mobiltelefonon, hogy biztonságban legyen

Mi az az internetes biztonsági kód?

Az internetes biztonsági kódnak az a háttere, hogy 2021. január 1-től minden vásárló számára kötelezővé vált a kétfaktoros (vagyis erős) ügyfélhitelesítés, más néven a kétlépcsős azonosítás az internetes vásárlások során (ha a kereskedő alkalmazza ezt a szolgáltatást).

A szabály azokra a kereskedőkre vonatkozik kötelezően, akik az Európai Unión belüli bankkal kötöttek kártyaelfogadói szerződést. Ettől függetlenül olyan kereskedők is alkalmazhatják belátásuk szerint, akik nem Európai Unión belüli bankkal kötöttek kártyaelfogadói szerződést. Számukra azonban ennek a szolgáltatásnak a biztosítása nem kötelező.

A kétfaktoros ügyfélhitelesítés azonban csak akkor lesz sikeres, ha telefonszámot is megadtál a banki azonosításhoz, mert erre érkezik az állandóan változó kód, melynek neve: internetes biztonsági kód.

Ezeket a szabályokat - bár kétségkívül megnehezítik a vásárlást -, pontosan azért vezették be, hogy még jobban védjék a pénzedet. Régen ugyanis elegendő volt az internetes vásárláshoz egy megtalált (vagy ellopott) kártyaszám, a plasztikon minden adat rajta volt ehhez.

Ma már egy elhagyott, ellopott bankkártyával vagy egy „lehallgatott” számítógépes kommunikáció során sincs veszélyben a pénzed, mert ezen kódok nélkül nem lehet sikeresen vásárolni az interneten, legalábbis Európában. Ugyan az OTP TeleKód egy állandó jelszó, de mellé egy folyamatosan változó jelszót is meg kell adnod, amit már nem ismerhetnek a tolvajok, hackerek.

A kártya elvesztése, vagy számának ellopása tehát ma már nem jelent olyan veszélyt a számodra, mint régen.

Ebben is segíthet az OTP TeleKód és az internetes biztonsági kód.

Az OTP TeleKódhoz egy OTP bankszámla is tartozik. Az OTP bankszámlák kínálatát megismerheted a bankszámla-kalkulátorunkból. Akár ingyenes számlavezetést vagy korlátozott összegekig átalánydíjas bankolást is választhatsz.

Bezár
Havonta
számlára érkező jövedelemmel és az általad beállított tranzakciókkal kalkuláltunk.
Részletes kalkuláció
Bezár
Életkorod
év

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  Rendezés:
  • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 450 Ft Kezdetben 304 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • Bázis számla Prémium Next szolgáltatással
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 10 000 Ft Kezdetben 9 238 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  2 / 2 találat

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Hol találom meg az OTP TeleKódot?

  Az OTP MobilBank nevű mobilalkalmazásban, az OTP internetbankban, az OTPdirekt automata telefonos szolgáltatásban, bármely OTP bankjegy-automatában vagy OTP bankfiókban. Az OTP bankfiók felkeresése előtt célszerű időpontot foglalnod, hogy elkerüld a felesleges sorban állást. Ebben az útmutatóban sok érdekeset megtudhatsz az OTP időpontfoglalásról.

  Ahhoz, hogy az OTP TeleKódot az interneten is használni tudd, szükséged lesz az OTP Bank internetbankjának és mobilalkalmazásának használatára, ezért célszerű ezt is igényelni a számlanyitáskor (vagy attól kezdve, ha interneten vásárolnál).

  Ha nem adtál meg telefonszámot a banki azonosításhoz és/vagy nincs internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatásra szerződésed (azaz nincs internetbanki hozzáférésed, vagyis nem használsz OTP MobilBankot sem), akkor be kell menned valamelyik OTP Bank bankfiókba a telefonszám megadásához és az internetes biztonsági kód beállításához.

  Hogyan lehet módosítani az OTP TeleKódot?

  Az OTP TeleKódot bármikor meg tudod változtatni. Ezt a kódot minden lakossági betéti kártyádnál és hitelkártyádnál külön-külön be kell állítani a következőkben ismertetett módokon. Üzleti betéti kártyák esetében személyesen, OTP bankfiókban vagy az OTPdirekt automata szolgáltatáson keresztül lehet módosítani az OTP TeleKódot.

  OTP MobilBankban

  Az OTP MobilBankban (mobilalkalmazás) Kártyáim menüpontjában válaszd ki a kártyát, majd az „Egyéb lehetőségek/Internetes biztonsági kód szolgáltatás” alatt kattints a „OTP TeleKód módosítása” gombra. A OTP TeleKód módosítása pont alatt adj meg egy új kódot. Biometrikus azonosítással (ujjlenyomat, arc-, hangfelismerés) vagy az OTP MobilBank PIN-kódjával hagyd jóvá a módosítást.

  Az OTP MobilBank az alábbi linkekről tölthető le (ingyenesen):

  OTP InternetBankban

  Az OTP InternetBankban a „Számlák, bankkártyák” menüponton belül kattints a „Betéti kártyák és hitelkártyák” gombra.

  Ezután válaszd ki a megjelenő bankkártyáid közül azt, aminek módosítani szeretnéd a OTP TeleKódját, és görgess az „Internetes Biztonsági Kód Szolgáltatás online kártyás vásárlásokhoz” ponthoz. Kattints a jobb oldalon található „OTP TeleKód módosítása” gombra. Add meg az új kódod, és mentsd el a módosítást.

  Lány átállítja az otp telekódját az internetbanban laptopon

  Régi OTP internetbankban

  A régi OTP internetbankban a „Bankszámla” menüponton belül kattints a „Betéti kártyák, hitelkártyák” gombra. Ezután válaszd a „Bankkártya adatok lekérdezése és módosítása” menüpontot, és a megjelenő bankkártyáid közül válaszd ki azt, aminek módosítani szeretnéd a OTP TeleKódját.

  Kattints a jobb oldalon található Módosítás gomb melletti nyílra, és a legördülő menüből válaszd ki a OTP TeleKód módosítása pontot. Add meg egymás után kétszer az új kódod, és hagyd jóvá a módosítást.

  OTPdirekt telefonos automata szolgáltatással

  Az OTPdirekt telefonos automata szolgáltatás esetében hívd a +36 1/20/30/70 366 6666-os számot, ahol a módosításhoz meg kell adnod az aktuális OTP TeleKódodat. Nyomd meg a 2-es gombot a bankkártya ügyintézés menüponthoz. Nyomd meg a 4-es gombot az OTP TeleKód megváltoztatásához.

  A telefonod nyomógombjai segítségével add meg a lakossági betéti- vagy hitelkártyád számának utolsó 10 számjegyét és az aktuális OTP TeleKódot, ez alapesetben a kártya mögött álló számla utolsó 3 számjegye. Ezt követően adj meg egy egyedi, három számjegyű kódot, ami az új OTP TeleKódod lesz.

  OTP Bank forinttöltésű ATM-készülékein

  Az OTP Bank forinttöltésű ATM-készülékein helyezd be a bankkártyádat az ATM-be és azonosítsd magad PIN-kóddal. Válaszd az „Egyéb művelet” menüpontot. Válaszd a „OTP TeleKód módosítás” műveletet.

  Add meg az új 3 számjegyű OTP TeleKódodat. Megerősítésképpen ismét add meg az új OTP TeleKódodat.

  OTP Bankfiókban

  Az OTP TeleKódot bármely OTP bankfiókban is módosíthatod. Az OTP bankfiók felkeresése előtt célszerű időpontot foglalnod, hogy elkerüld a felesleges sorban állást.

  Az OTP TeleKód használata Internetes biztonsági kóddal

  Csak akkor kezdheted a vásárlást a világhálón, ha be van állítva az alapértelmezettől eltérő OTP TeleKód és az internetes biztonsági kód szolgáltatás, továbbá a telefonszám, amire SMS-ben megkapod az internetes biztonsági kódot. Az internetes biztonsági kód tehát egy olyan egyedi kód, amelyet az internetes vásárlás során a bank SMS-ben küld meg a mobiltelefonodra.

  Ha viszont még nem állítottad be az internetes biztonsági kód szolgáltatást, azt az alábbi módokon teheted meg. Ezek a lépések a lakossági bankkártyák esetén működnek. Üzleti betéti kártyák esetében a szerződő fél képviseletére jogosult személy intézheti az internetes biztonsági kód beállítását személyesen, a számlavezető OTP Bank fiókban.

  OTP MobilBankban

  Az OTP MobilBankban (mobilalkalmazás) a Kártyáim menüpontban tudod kijelölni azt a bankkártyát, amihez be szeretnéd állítani az Internetes biztonsági kód szolgáltatást. Görgess lejjebb és állítsd be a napi Virtuális vásárlási limitet, az Online vásárlás beállítása gombbal. Majd mentsd a módosításokat. Az „Internetes biztonsági kód szolgáltatás” alatt kattints az „OTP TeleKód módosítása” gombra.

  Adj meg egy 3 jegyű OTP TeleKódot és hagyd jóvá a módosítást. A sikeres módosítást követően a külföldi használat korlátozását is átállíthatod a Limit módosítása gombra nyomva. Ugyanitt bármikor módosíthatók a korábbi beállítások. A díjakról részletesen az adott kártyára vonatkozó hirdetményben olvashatsz.

  OTP InternetBankban

  Az OTP InternetBankban a „Számlák, bankkártyák” menüponton belül kattints a „Betéti kártyák és hitelkártyák” gombra.

  Ezután válaszd ki a megjelenő bankkártyáid közül azt, aminek módosítani szeretnéd a OTP TeleKódját és görgess a „Internetes Biztonsági Kód Szolgáltatás online kártyás vásárlásokhoz” ponthoz. Kattints a jobb oldalon található „OTP TeleKód módosítása” gombra. Add meg az új kódod, és mentsd el a módosítást.

  Ellenőrizd, hogy a módosítás után megfelelőek-e az adatok, nyomd meg az oldal alján található Tovább gombot, végül a módosítás megerősítéséhez kövesd az oldalon megjelenő utasításokat. A bankkártya kiválasztása után a Külföldi használat korlátozását is átállíthatod a jobb oldalon található Módosítás legördülő menüpontban.

  Ugyanitt bármikor módosíthatók a korábbi beállítások. A díjakról részletesen az adott kártyára vonatkozó hirdetményben olvashatsz.

  Laptopon otp telekódot módosít egy középkorú nő

  Régi OTP internetbankban

  A régi OTP internetbankban a Bankszámla menüponton belül válaszd a Betéti kártyák, hitelkártyák opciót.

  Ezután válaszd a Bankkártya adatok lekérdezése és módosítása menüpontot, és a megjelenő bankkártyák közül válaszd ki azt, amihez be szeretnéd állítani az internetes biztonsági kód szolgáltatást. Kattints a jobb oldalon található Módosítás legördülő menüre, és válaszd ki az Internetes biztonsági kód beállítása pontot.

  A felugró ablakban válaszd ki a telefonszámodat, és add meg a Virtuális vásárlási limitet, majd a beállítások rögzítéséhez kattints a Módosít gombra. Ellenőrizd, hogy a módosítás után megfelelőek-e az adatok, nyomd meg az oldal alján található Tovább gombot, végül a módosítás megerősítéséhez kövesd az oldalon megjelenő utasításokat.

  A bankkártya kiválasztása után a Külföldi használat korlátozását is átállíthatod a jobb oldalon található Módosítás legördülő menüpontban. Ugyanitt bármikor módosíthatók a korábbi beállítások. A díjakról részletesen az adott kártyára vonatkozó hirdetményben olvashatsz.

  Hogyan vásárolhatok az interneten az internetes biztonsági kóddal és az OTP TeleKóddal?

  Internetes vásárláskor a kereskedő fizetési oldalán felugrik egy ablak, ahol meg kell adnod az SMS-ben kapott internetes biztonsági kódodat és a OTP TeleKódodat.

  Az SMS-ben kapott internetes biztonsági kód minden egyes vásárláshoz más és más, ez biztosítja, hogy az adatokat nem lehet ellopni.

  Egyúttal téged is azonosít, hiszen a mobiltelefon valószínűleg nálad van és a bankkártya is, amelyről leolvastad a számokat.

  Vásárláskor tehát a megszokott módon add meg a kártyaadataidat, majd a fizetési felületen add meg az SMS-ben kapott kódot és a OTP TeleKódodat. Ha mindegyik kódot helyesen adtad meg, akkor sikeresen végeztél a vásárlással.

  Ha elakadtál a fizetéssel, kevés időd van megkeresni az internetes biztonsági kódot vagy az OTP TeleKódot

  A fizetési felületek legtöbbje – a felhasználó adatainak védelme érdekében – néhány perc után automatikusan bezár, ha nem történt meg a fizetés. Ilyenkor nem történik pénzmozgás, hiszen a vásárlás sem történt meg. Ebben az esetben kezdd újra a fizetést, ha megtaláltad a kódokat. A régi SMS kód nem lesz használható, újat fogsz kapni a banktól.

  Az internetes vásárláshoz szükséges, az internetes biztonsági kóddal és OTP TeleKóddal történő azonosítás díjmentes szolgáltatása az OTP Banknak.

  OTP TeleKód használata társkártyával

  Ha interneten vásárolsz, minden esetben azonosítanod kell magadat. Ezzel igazolod, hogy jogosult vagy a kártya használatára.

  Ezért a társkártyával végzett vásárlások esetén is ugyanúgy azonosítanod kell magadat az SMS-ben kapott internetes biztonsági kóddal és az OTP TeleKóddal.

  Mivel azonban nem vagy a számla tulajdonosa, ezért csak korlátozottabb körben, az OTP Bank forinttöltésű ATM-készülékein, OTP Bank fiókjaiban vagy az OTPdirekt automata telefonos szolgáltatáson keresztül tudod elvégezni az internetes vásárláshoz szükséges OTP TeleKód módosítását.

  Az internetes vásárláshoz szükséges internetes biztonsági kód szolgáltatásra kizárólag OTP bankfiókban, a számlatulajdonosok jelenlétében tudsz regisztrálni. Az OTP bankfiók felkeresése előtt érdemes időpontot foglalnod, hogy elkerüld a felesleges sorbanállást.

  Interneten vásárol otp telekóddal ez a lány miközben mikrofonba beszél

  Hogyan kerülhetem el az OTP TeleKód használatát az interneten?

  Ha az internetes vásárlásaidat az OTP MobilBankban (mobilalkalmazásban) szeretnéd jóváhagyni, akkor nem szükséges OTP TeleKódot használnod. Ez ugyanis egy alternatív lehetőség a kétfaktoros ügyfélhitelesítésre.

  Társkártya használata esetén viszont ezt a módszert nem tudod használni, így ott mindenképpen szükséges az OTP TeleKód használata.

  Internetes vásárlásodat úgy is jóváhagyhatod, hogy nem a felugró értesítésre kattintasz, hanem megnyitod az OTP MobilBankot és belépés után a folyamatban lévő tranzakcióknál jóváhagyod a vásárlást.

  Fontos tudnod, hogy ha internetes vásárlás során az OTP MobilBankkal szeretnéd hitelesíteni magadat, akkor mindig az alkalmazás legfrissebb változatát kell használnod, enélkül nem fog működni a szolgáltatás.

  Fizetéskor a mobiltelefonod jelezni fogja a frissítés szükségességét, anélkül a fizetés nem is folytatható.

  Az internetes vásárláshoz szükséges OTP MobilBank-os azonosítás díjmentes szolgáltatása az OTP Banknak.

  Figyelj a beállított telefonszámra!

  Ellenőrizd, hogy a szolgáltatáshoz beállított telefonszám megfelelő-e. A beállított telefonszámot az alábbi csatornákon ellenőrizheted akkor, ha főkártya-birtokos vagy, azaz nem társkártyával vásárolsz.

  OTP MobilBank

  Ha rendelkezel regisztrációval az OTP MobilBank (mobilalkalmazás) szolgáltatásra, a Kártyáim menüpontban az adott kártyára vonatkozóan ellenőrizheted és módosíthatod a limiteket.

  OTP InternetBank

  Ha szerződtél az OTP InternetBank szolgáltatásra, a Betéti kártyák és hitelkártyák menüpontban az adott kártyára vonatkozóan ellenőrizheted és módosíthatod a limiteket.

  Ha szerződtél a régi OTP internetbank szolgáltatásra, a Betéti kártyák, hitelkártyák / Bankkártya adatok lekérdezése és módosítása menüpont alatt ellenőrizheted és módosíthatod a limiteket.

  OTPdirekt

  Ha szerződtél az OTPdirekt telefonos ügyintézői szolgáltatásra, a +36 1/20/30/70 366 6666-os számon ellenőrizheted a beállított telefonszámot. Az OTP Bank legközelebbi fiókjában szintén ellenőrizheted a bankkártyádhoz beállított telefonszámot, az ügyintézéshez már időpontot is foglalhatsz.

  Ha társkártyád van

  Ha társkártyát használsz, csak a legközelebbi OTP Bank fiókban ellenőrizheted a bankkártyádhoz beállított telefonszámot. Regisztrálni csak a számlatulajdonosok jelenlétében tudsz. Ekkor ne felejts el időpontot foglalni, hogy ne kelljen sokáig sorban állnod!

  Férfi felkészül az otp telekód telefonszámos módosítására laptoppal

  Telefonszám módosítása

  Ha a beállított telefonszám nem megfelelő, akkor a következőképpen módosíthatod.

  A régi OTP internetbankban a jobb oldalt, felül található Beállítások/Ügyfél elérhetőségek módosítása/Telefon menüpontban.

  Telefonon hívd az OTPdirekt telefonos ügyintézői szolgáltatást a +36 1/20/30/70 366 6666-os számon, majd válaszd a 4-es menüpontot.

  Az OTP Bank legközelebbi fiókjában is van erre lehetőséged, az ügyintézéshez már időpontot is foglalhatsz.

  Ha ezeket az ellenőrzéseket, módosításokat elvégezted, akkor lehet, hogy azért nem kaptál SMS-t, mert már regisztráltál az új OTP MobilBankra (mobilalkalmazásra), és ezen keresztül küldött értesítést a rendszer. Ha nem kaptad meg az értesítést, ellenőrizd, hogy az új OTP MobilBank alkalmazás legfrissebb verzióját futtatod-e, valamint engedélyezted-e az alkalmazás értesítéseit mobiltelefonodon.

  OTP telekód előnyök-hátrányok

  • az OTP TeleKód egy könnyen elérhető kódszám, amit a telefonos automata lekérdezésekhez használhatsz
  • automatikusan megkapja minden ügyfél, hiszen alapértelmezettként a számlaszám utolsó három számjegye
  • az OTP TeleKód díjmentes szolgáltatás
  • az OTP TeleKód az interneten csak akkor használható, ha az alapértelmezett kódot megváltoztatod
  • az OTP TeleKód önmagában nem alkalmas internetes fizetésre, amellé az internetes biztonsági kód szolgáltatásra is szükséged van
  • társkártya-birtokosként nem tudsz az online felületeken kódot cserélni, csak telefonon vagy fiókban

  Összefoglalás

  Az OTP TeleKód egy olyan szolgáltatás, amely automatikusan jár minden OTP ügyfélnek. Még SZÉP-kártya vagy Kincstári kártya mellé is jár ez a szolgáltatás. Az OTP TeleKód alapesetben az OTPdirekt automata telefonos ügyfélszolgálaton belüli azonosításra használható olyan népszerű szolgáltatásokhoz, mint például egyenleglekérdezés.

  2021. január 1-től azonban az OTP TeleKód használata kibővült.

  Ha vásárolsz az interneten, és nem szeretnéd használni az OTP mobilalkalmazását ehhez, akkor az OTP TeleKóddal is azonosíthatod magad az európai kereskedőknél. Ehhez viszont regisztrált telefonszám is szükséges az OTP Banknál, mert erre küldik ki az internetes biztonsági kódot, melyet az OTP TeleKóddal együtt kell megadnod az internetes fizetési felületen.

  Az OTP TeleKód csak akkor használható internetes vásárlás azonosítására, ha az alapértelmezett kódot megváltoztattad. Megváltoztatni OTP mobilalkalmazással, OTP internetbankban, OTP telefonos automata ügyfélszolgálaton, OTP forint bankautomatánál és OTP bankfiókban tudod.

  Maradtak kérdéseid az OTP TeleKóddal kapcsolatban?

  • Növelhetem-e a három számjegyű OTP TeleKód hosszát?

   Nem.

  • Letilthatom vagy kikapcsolhatom-e a OTP TeleKódot?

   Nem. Meg tudod változtatni az alapértelmezett OTP TeleKódot és utána nem muszáj használnod.

  • Mi az internetes biztonsági kód alkalmazásának jogi háttere?

   Az erős ügyfélhitelesítést (Strong Customer Authentication, SCA) az Európai Unió pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló 2015-ben elfogadott – 2015/2366-os, gyakran PSD2-ként hivatkozott – irányelve írta elő. Célja, hogy még inkább visszaszorítsa az e-kereskedelemhez köthető csalások számát.

   A hitelesítési folyamat szigorításával a bankok az eddigieknél is átfogóbban ellenőrizhetik, hogy egy fizetéshez használt kártyát valóban annak birtokosa használ, nem pedig egy illetéktelen személy. Ez a szabályozás kizárólag az internetes vásárlásokat érinti.

  • Pontosan melyik országban szükséges használni az internetes biztonsági kódot?

   A szabály alkalmazása 2021. január 1-től az Európai Gazdasági Térségben – tehát az Európai Unió tagállamaiban, továbbá az Egyesült Királyságban, Norvégiában, Liechtensteinben és Izlandon – üzemelő internetes oldalakon minden kártyás vásárlásra vonatkozik, amelyeknél európai uniós bankkal szerződött a kereskedő. (Ez általában így van.)

  Homa Péter
  Homa Péter bankszámlaszakértő
  Linkedin
  Homa Péter bankszámlaszakértő

  Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.