Milyen vállalkozóknak nem kötelező a pénzforgalmi bankszámla?

Minden vállalkozónak érdemes bankszámlát nyitni, de nem mindegy milyet. Megmutatjuk, hogy neked milyet érdemes és segítünk spórolni a költségeken.

 • Írta: Homa Péter
 • frissítve: 2024. április 18.
 • promóció

Ha vállalkozást indítasz, természetes, hogy rövid idő alatt sok tennivaló nehezedik rád, és ugyanígy a kérdések száma is megsokasodik. Azonban miután látszólag kész vagy a céged megalapításával, akadnak még bőven tennivalók. Ide tartozhat a pénzügyi háttér biztosítása is. Mivel neked, mint magánszemélynek jó eséllyel már van számlád, célszerűnek tűnhet, hogy vállalkozásodnak is legyen egy. De feltétlenül így van ez, vagy vannak esetek, amikor nem szükséges? És ha mégis az, mi a teendő? Mit ne tegyél? Segítünk, hogy tisztán láss.

Milyen cégeknek kötelező számlát nyitni?

A számlák nagy előnye úgy általában, hogy ma már online is utalhatsz. Mindezt megteheted magánszemélyként és cégként is. Míg az előbbi esetben is kimondottan ajánlott (sok helyen a fizetéshez már alapfeltétel a bankszámla), addig ha vállalkozásod van, ez törvényileg előírt, legalábbis egyes esetekben.

Ha közkereseti társaság, betéti társaság, korlátolt felelősségű társaság vagy részvénytársaság leendő tulajdonosaként olvasod ezt az útmutatót, mindenképpen kell, hogy legyen egy vállalati (pénzforgalmi) bankszámlaszád. Ha nem tartozol ebbe a körbe, de általános forgalmi adót kell fizetned, akkor szintén kell legyen bankszámlaszámod.

A pénzforgalmi számlaszám felépítése 3x8 karakterből tevődik össze, csakúgy mint a magánszámláknál. Vállalkozói hitelt szintén csak ilyen számlára vehetsz fel, így ha ezt tervezed, akkor minden fentebb említett tényezőtől függetlenül is kelleni fog egy bankszámla.

Katás vállalkozó utalást indít a mobilbankjáról

Katás vagy? Akkor sokkal olcsóbb lesz a bankolás

A legegyszerűbb definíció szerint annak kell vállalati (úgynevezett pénzforgalmi) bankszámlát nyitnia, aki olyan tevékenységet folytat, amelyet egy hétköznapi lakossági számlával nem lehetséges.

Pénzforgalmi számlát kötelező nyitnia az áfakörbe tartozó közkereseti társaságnak (kt.), betéti társaságnak (bt.), korlátolt felelősségű társaságnak (kft.) és részvénytársaságnak (rt.), de ide tartoznak az egyéni vállalkozók, sőt a magánszemélyek is, ha áfakörbe tartoznak.

A kata, teljes nevén kisadózó vállalkozások tételes adójának előnye, hogy egy havonta fizetendő, 50 000 forintos összeggel szinte minden egyéb adó kiváltható (de iparűzési adó és kamarai hozzájárulás viszont ilyenkor is van).

A kata azoknak az egyéni vállalkozóknak éri meg, akik kizárólag magánszemélyeknek szolgáltatnak, valamint a taxisoknak. A kizárólag lakossági kiszolgálás inkább a szolgáltatási szektorban jellemző. 18 millió forintos értékhatárig használható előnyösen ez az adótípus. Ezt meghaladva vagy ha egy éven belül egy partnerednek több, mint 3 millió forintot számláznál be, már 40 százalékos különadó fizetendő az értékhatár feletti részre.

A jó hír az, hogy ha katás vagy, akkor a lakossági bankszámlák közül is választhatsz. Mutatunk pár számlacsomagot. Az útmutató a kalkulátor alatt folytatódik, érdemes tovább olvasni.

Bezár
Havonta
számlára érkező jövedelemmel és az általad beállított tranzakciókkal kalkuláltunk.
Részletes kalkuláció
Bezár
Életkorod
év

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  Rendezés:
  • Bajnok bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Mi ez?
   Havi összköltség 378 Ft Kezdetben 315 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
  • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 450 Ft Kezdetben 304 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • ECO bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 015 Ft Kezdetben 714 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • MBH Kedvezmény Számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 3 582 Ft Kezdetben 3 032 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Megnézem Részletek

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Katásoknál így működik a vállalkozási számla

  Nincs külön olyan törvényi szabályozás, mely a katás vállalkozókra vonatkozna, így esetükben ugyanazok a vállalkozással kapcsolatos szabályok, mint a többi vállalkozásnál. Kell, hogy legyen belföldi számlád, azonban ha ez megvan, mellé választhatsz külföldi bankot is.

  Ha pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett vállalkozást indítasz, akkor értelemszerűen nem kötelező pénzforgalmi számlát nyitnod. Helyette használhatsz lakossági bankszámlát is. Ez azzal az előnnyel jár, hogy olcsóbban megúszhatod a banki költségeket, és modernebb szolgáltatásokat vehetsz igénybe.

  Ráadásul a lakosságnak jóval gazdagabb a bankszámlakínálat és több az online elintézhető ügy, mint a cégeknek.

  Ezenkívül, a pénzügyi tranzakciós illetéket nem feltétlenül (ez banktól függ) kell megfizetni a 20 000 forint alatti elektronikus átutalások után, tehát azok után, melyet internetbankból vagy mobilalkalmazásból küldesz. A céges pénzforgalmi bankszámlánál nincs ilyen kedvezmény.

  Nem csak katások intézhetik a céges ügyeket olcsóbb bankszámláról

  A lakossági számla használata a céges pénzügyekben egyébként nem csak az alanyi adómentes katások számára nyitva álló lehetőség. Bármely vállalkozó számára elérhető, aki nem kötelezett pénzforgalmi számla nyitására, egyszerűen azért, mert nem tartozik az áfakörbe.

  Ezáltal a katásokon kívül is lehetnek olyan vállalkozók, akik lakossági bankszámlát használhatnak a céges pénzügyeik intézésére, illetve a katás vállalkozó is lehet pénzforgalmi számla nyitására kötelezve, ha jogi személy vagy egyéni vállalkozóként áfa fizetésére kötelezett.

  Ne mosd össze a céges dolgokat a magánköltéseiddel!

  A pénzforgalmi bankszámlán végzett minden pénzmozgás be kell, hogy kerüljön a vállalkozás könyvelésébe. A kereskedőnek mindegy, hogy magán vagy céges bankkártyával fizetsz, miképp az is mindegy, hogy kérsz-e áfás számlát a vállalkozásod nevére.

  Mindig a te felelősséged, hogy céges bankkártyával, céges bankszámláról kizárólag céges kiadásokat fizess ki, magánszemélynek szóló kiadás (tehát amiről nincs számla a cég nevére) ne legyen köztük. Azaz mindig kérj áfás számlát, ha céges bankkártyával fizetsz. Enélkül nem lesz elszámolható bizonylat a kezedben, amit leadhatsz a könyvelődnek, és az egész kiadásból hiány lesz a könyvelésben, hiába volt rá pénzed a céges bankszámládon.

  Ugyanúgy az is fontos, hogy nemcsak a kiadásaidban, de a bevételeidben is ugyanezt a szemléletet kövesd. Azaz csak olyan pénz kerüljön a bankszámládra, amelyik mögött bevételi bizonylat (például kibocsátott számla) van. A magán pénzügyeidet, melyekhez nem kapcsolódik semmilyen céges bizonylat, a magánbankszámládra tereld.

  Természetesen lehet olyan készpénzmozgás a bankszámládon, amelyhez nem kapcsolódik bizonylat, ezeket az eseteket a könyvelő a házipénztár és a bankszámla közötti pénzmozgásnak fogja könyvelni.

  Házipénztár könyvelése

  A másik oldalról nézve, olyan is lehet, hogy a magánpénzedből fizeted a cég költségét, akár a magán bankkártyáddal is. Ezekben az esetekben úgy lesz céges elkönyvelés, hogy számlát kérsz a céged nevére, és a könyvelőd valószínűleg szintén a házipénztáron keresztül fogja bevinni azt a cég könyvelésébe.

  A leghasznosabb azonban, ha a céges bankkártyával csak céges, a magánbankkártyáddal pedig csak magánkiadást fizetsz, ekkor a könyvelőnek sem okozol fejtörést a nem szabályos fizetések elkönyvelésével.

  Pénzforgalmi számlád kell legyen, ha céges hitel tervezel felvenni

  Ha vállalkozói hitelt szeretnél igényelni, azt viszont csak pénzforgalmi bankszámlamúlttal igényelheted meg, függetlenül attól, hogy kötelezett vagy-e pénzforgalmi számla nyitására, vagy sem. A pénzforgalmi bankszámlát célszerű a tervezett hitelfelvétel előtt 1-2 évvel megnyitni és a bevételeidet ide irányítani, hogy megfelelő számlamúltad legyen.

  Fontos viszont megjegyezni, hogy a pénzforgalmi bankszámla teljes mértékben a vállalkozáshoz kötődik, afelett nincs semmilyen tulajdona a vállalkozónak, mint magánszemélynek.

  Milyen bankkártyát válasszak?

  Csakúgy, mint a lakossági bankszámlák esetében, a vállalkozói számláknál is dombornyomott és elektronikus bankkártya közül választhatsz. A két típus közül az előbbi a szerencsésebb választás. Bár valamelyest többe kerül, több helyen is tudsz vele fizetni, mint az elektronikussal (ezt ugyanis - főleg külföldön - nem minden bankkártyaterminál fogadja el).

  Online tranzakciók során ma már jellemzően nincs különbség a kettő között. Ilyenkor a beírandó adatokat kártyatípustól függetlenül elfogadják az internetes áruházak.

  Előfordulhat, hogy a pénzügyek intézéséhez több céges kártyára is szükséged lesz, ez természetesen a vállalat méretétől, és az ott dolgozók számától is függ.

  Azonban a típusok ugyanazok, melyeket a mindennapok során már megismertél. A szükséges számú bankkártyáról, az azokhoz kapcsolódó használati limitekről célszerű már a bankszámlanyitás előtt döntened.

  Mi alapján érdemes vállalati számlát választanom?

  Fontos, hogy több bank kondícióit is ellenőrizd, nem kell az első jónak hangzó ajánlatba „belesétálni”. Könnyen lehet, hogy egy másik bank olcsóbb számlát is kínál.

  A céges számlák sokkal többe kerülnek, mint a lakossági számlák. Ez nemcsak azért van, mert sokkal több pénz szokott a céges számlákon keresztül menni, hanem mert például a törvényi 150 000 forintos ingyenes készpénzfelvétel nem vonatkozik rájuk.

  Gondold át, hogy egy hónapban általában hány utalásod lesz és milyen összegben átlagosan, de az egyéb banki költségekre is kérdezz rá. A legvalószínűbb, hogy a bankon kívülre küldött elektronikus átutalás lesz a legnagyobb költségtétel, így ennek díjára érdemes elsősorban figyelned.

  Érdemes még a készpénzfelvétel díját is mérlegelni, ha ez gyakori lesz, például készpénzben adsz fizetést az alkalmazottaknak. Ne felejtsd el, hogy a pénzügyi tranzakciós illetékkel is számolj. Ez készpénzfelvételnél 0,6 százalék, míg ha a pénzt online küldöd egy másik számlára, akkor 0,3 százalék. Utalásoknál 10 000 forintban maximálva van a díja utalásonként, de a készpénzfelvételnél nincs maximum.

  A pénzügyi tranzakciós illetéket úgy tudod kikerülni, ha a bankkártyával vásárolsz, mert ezeknél nincs illeték.

  Olyan számlát is választhatsz, aminél a havi első 5-20 darab átutalás kedvezményes, ekkor érdemes a nagyobb összegeket először elutalni a hónapban.

  Katás vállalkozó átnézi a céges költségeit

  Mire figyeljek még?

  Az azonnali fizetési rendszer a vállalkozókra is érvényes, utalásonként 20 millió forintos összeghatárig, de csak az eseti átutalásokra. A tömbösítve küldött átutalások a régi rendszerből (csak munkanap, munkaidőben) mennek el, ebben az esetben az átutalási ideje sokkal tovább tart, mint 5 másodperc.

  A havi számlavezetési díj jellemzően magasabb egy vállalkozói bankszámla esetében, mint a lakossági esetében. Ugyanígy a bankkártya éves díja, a csoportos beszedések vagy a befizetések is további olyan kiadások, melyeket szem előtt kell tartanod. Kis számolással akár több tíz- vagy százezer forintokat is spórolhatsz évente, ha a megfelelő számlacsomagot választod.

  Az is fontos, hogy használ-e a vállalkozásod készpénzt. Jellemző tendencia, hogy egyre kevesebb helyen szükséges, és a bankkártyás fizetés lassan, de biztosan átveszi az irányítást a mindennapokban és az üzleti életben egyaránt.

  A bankok persze más szempontokat is figyelembe vehetnek, amikor meghatározzák, mi alapján választhatod egyes ajánlataikat. Több banknál például más ajánlatot kapsz ügyvédként és könyvelőként, egyes esetekben pedig még a számlavezetési díjat sem kell fizetni.

  Az új cégeknek járnak kedvezmények is

  Ha a vállalkozásod mostanában indult, jó eséllyel olyan számlát is tudsz indítani, mely kimondottan a friss cégeket segíti.

  Mivel a bevételeid is valószínűleg alacsonyabbak új cégként, így a bankok ezeket a csomagokat kedvezőbb tranzakciós és számlavezetési költségekkel kínálják az érdeklődőknek. Természetesen idővel előfordulhat, hogy magasabb kiadással járó csomagra kell átállnod, ez azonban jó jel is lehet, hiszen ezek szerint addigra beindult a vállalkozásod.

  A csomag díja és szolgáltatásai is változhatnak aszerint, hogy milyen régóta nyitottad a kedvezményes bankszámlát, vagy az előző évben mennyi bevétele volt a cégnek.

  Vannak bankok, ahol kedvezményeket kérhetsz a nagyobb árbevétel után, de ez kezdő vállalkozásokra nem vonatkozik.

  Hogyan nyithatom meg a céges számlát?

  A számlanyitáshoz jellemzően a bankfiókba kell menned, itt nincs szelfis számlanyitás. Itt már nem elég a magánszemélyek esetén szükséges néhány irat, több céges dokumentumra is szükséged lesz.

  Egyre több bank kínálja viszont fel a számlanyitás lehetőségét videóbankon keresztül, mely kényelmesebb és gyorsabb, mint a bankba bemenni. Ez viszont csak korlátozottan érhető el a vállalkozók számára, tehát neked lehet, hogy egyszer mindenképpen be kell menni a bankfiókba.

  A céges papírokat ne hagyd otthon

  A számlanyitáshoz a céges papírokra lesz szükséged:

  1. aláírási címpéldány
  2. cégkivonat (ezt a bank is lekérheti)
  3. társasági szerződés (elektronikusan átküldhető a banknak)

  A cégjegyzésre jogosult személynek is ott kell lennie, vagy meghatalmazásra lesz szükséged. Szükség lesz ezenkívül a személyes irataidra is.

  Vállalkozó pénzforgalmi bankszámlát nyit bankfiókban

  Ha a régi céges bankszámládról váltanál át egy újra

  A bankváltás nem egyszerű folyamat, sokáig tart az előző számlaszám megszüntetése, mivel lehetnek még folyamatban lévő tranzakciók, és addig az nem szűnhet meg. Ilyenkor mindig értesíts mindenkit a változásról, nehogy kellemetlen szituációk adódjanak emiatt a későbbiekben.

  Célszerű a kibocsátott számlákon külön felhívni a figyelmet arra, hogy a bankszámlaszám megváltozott, mert a partnereid nem figyelik a bankszámlaszám változását a számlákon.

  Nincs olyan, hogy mindenki egyből betartja a kérésedet, ezért számlaszámváltozás esetén mindenképpen meg kell tartani a régi számlaszámot is néhány hónapig vagy akár egy évig.

  Csak amikor már egyetlen utalás sem érkezik a régi számlára, akkor érdemes végleg bezárni.

  Mi a teendő akkor, ha külföldre is utal majd a cég?

  Ebben az esetben érdemes devizaszámlát is nyitnod. Ezzel elkerülöd azt a kellemetlenséget, hogy a számládon lévő, forintban számolt összeg folyamatosan változik az átváltásoknak „köszönhetően”. Ha egy devizaszámlával indulsz, ez az állandó „lefaragás” megszűnik.

  Ha azonban csak egyszer, vagy alkalmanként kell külföldre pénzt küldened, akkor nem érdemes devizaszámlát nyitnod, mert a bank átváltja a forintodat is a küldéskor. Az Európai Gazdasági Térségen (EGT) belül érdemes eurót küldened külföldre, akár forintszámláról is, mert ebben az esetben az neked belföldi díjazású lesz.

  Nem feltétlenül kell a saját bankodnál devizaszámlát nyitnod. Sőt ha havonta legalább egyszer utalsz vagy vársz pénzt külföldről, akkor inkább nyiss számlát a Wise-nál, vagy a Revolutnál (náluk is van céges számla, ez a Revolut Business).

  Mit kell tenned a biztonságos kártyahasználatért, és mi a teendő, ha megtörtént a baj?

  Se jelszavadat, se egyéb, például kártyaadataidat ne add ki senkinek, aki azokat indokolatlanul kéri (jelszavadat pedig semmilyen esetben ne tudasd senkivel). Érdemes olyan kódot és jelszót választani, melyet nem lehet könnyen kitalálni (ne 0000 vagy születési év vagy az irányítószámod legyen, mert ezeket is könnyű kideríteni).

  Ha a bankkártyád elveszett, azonnal értesítsd a bankot, hiszen könnyen lehet, hogy illetéktelen kezekbe került. Ha az vállalati kártya, érdemes a megszokottnál is óvatosabbnak lenned, hiszen ezzel a cégednek is sok gondot okozhatsz.

  Érdemes a pénzmozgást SMS vagy push üzeneteken keresztül is nyomon követni, így mobiltelefonodon értesülhetsz a pénzmozgásokról (és ha baj van, azt még hamarabb észreveszed). Az SMS-küldés ugyanakkor nagyon idegesítő és drága is lehet, ezért érdemes testre szabni, hogy pontosan miről és milyen összeghatár felett kérsz értesítést.

  Bankszámlák ingyenes push üzenetekkel

  Bezár
  Havonta
  számlára érkező jövedelemmel és az általad beállított tranzakciókkal kalkuláltunk.
  Részletes kalkuláció
  Bezár
  Életkorod
  év

  Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

  Utalások
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft
  Automatikus beszedések
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft
  Rendszeres utalások
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft

  Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

  Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft
  Kp felvétel másik bank ATM-jéből
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft
  Bankkártyás vásárlás
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft

  Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni

  
  					
  Bezár

  Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

  Most kalkuláljuk a(z)
   bankszámláit...
   Mit szeretnél mobilról elintézni?
   Rendezés:
   • Bajnok bankszámla
    Mobilbanki ügyintézés
    3,9
    Mi ez?
    Havi összköltség 378 Ft Kezdetben 315 Ft
    Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
    Mobilbanki ügyintézés
    3,9
    Megnézem
    a bank oldalán
    Részletek
    • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
   • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
    Mobilbanki ügyintézés
    5,0
    Mi ez?
    Havi összköltség 450 Ft Kezdetben 304 Ft
    Számlanyitási akció 0 Ft
    Mobilbanki ügyintézés
    5,0
    Megnézem
    a bank oldalán
    Részletek
   • ECO bankszámla
    Mobilbanki ügyintézés
    4,3
    Mi ez?
    Havi összköltség 1 015 Ft Kezdetben 714 Ft
    Számlanyitási akció 0 Ft
    Mobilbanki ügyintézés
    4,3
    Megnézem
    a bank oldalán
    Részletek

   A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
   Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

   További szöveg megjelenítése

   Biztonságban van a pénzem a bankban?

   A válasz erre határozottan igen. A bankszámlán, lekötött betétben lévő pénzedet a betétbiztosítás védi, mely 100 000 eurónak (kb. 40 millió forintnak) megfelelő forint-, vagy devizaösszeg erejéig a kamatokkal együtt kifizeti a csődbe jutott, vagy tevékenységi engedélyétől megfosztott bankban lévő pénzed.

   A 100 000 eurós összeghatár betétesenként és bankonként értendő, azaz egy másik bankban is számlát nyitva már 200 000 eurós együttes összeghatárig véd a betétbiztosítás. Ugyanazon bankon belül is külön-külön 100-100 000 eurós összeghatárig véd a törvény magánszemélyként és vállalkozóként, jogilag a két személy ugyanis nem ugyanaz.

   Ha a bankbetétek befagynak, akkor az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) tíz munkanapon belül megkezdi a pénzek kifizetését.

   A fentiek minden magyarországi bankra egységesen vonatkoznak mind a lakossági, mind a vállalkozói bankszámlák esetében, így ebből a szempontból minden bankban ugyanolyan biztonságban van a pénzed.

   Összefoglaló: van tehát különbség, megéri egyáltalán a céges bankszámla?

   Elképzelhető, hogy egy kevésbé pozitív kép alakult ki benned erről a számlatípusról. Ugyanakkor vannak olyan helyzetek, amikor a törvény kimondja, hogy nyitnod kell egy vállalati számlát.

   Ha kötelezett vagy pénzforgalmi számlára, akkor az adókat is csak onnan fizetheted a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) BiztosDöntés.hu-nak adott állásfoglalása alapján.

   Az ilyen szituációkkal nem tudsz mit kezdeni, egyéb esetben viszont rajtad áll a döntés. Általánosságban véve minél nagyobb céged van, minél többen dolgoznak ott, és ezekkel összefüggésben minél nagyobb a pénzforgalom, annál inkább érdemes fontolóra venned a céges bankszámlanyitást, illetve, ahogy olvashattad, ez sok cégre kötelező is.

   A bankválasztásnál személyes tapasztalataidra is hagyatkozhatsz. Ha valamelyik bank magánszemélyként bejött, vagy ismerőseidről tudod, hogy elégedettek annál a banknál, ott jó eséllyel a céges számlával sem lesz több probléma.

   Maradtak kérdéseid?

   • Mikor kell áttérnem a pénzforgalmi számla használatára vállalkozóként, ha addig magán bankszámlán intéztem a pénzügyeimet?

    Akkor, ha áfakörbe tartozol, bármilyen okból is.
   • Lehet a magán bankszámlámon egyszerre a magán és a céges költésem is?

    Ha nem vagy áfakörös, akkor igen. De szerintünk célszerű elkülöníteni a kettő pénzforgalmat, két bankszámlára, hogy a könyvelőd számára egyértelmű legyen a céges költés. Meg egyébként is, a könyvelődnek nem kell látnia a magán költéseidet.
   • Lehet Revolut magán számlán a céges pénzforgalom?

    Igen, ha nem vagy áfakörös. Viszont ne felejtsd el az alábbiakat:

    1) a Revolut ha úgy látja, hogy céges számlamozgásokat intézel, átminősíthet céges számlára,

    2) a Revolutnak nincs magyar bankszámlaszáma, így a Revolutodra utalni csak nemzetközi átutalással, litván IBAN számlaszámra lehet,

    3) te sem tudsz azonnali átutalást indítani Magyarországra, mivel a Revolutnak nincs ilyen kapcsolata a magyarországi fizetési rendszerrel.

   Homa Péter
   Homa Péter bankszámlaszakértő
   Linkedin
   Homa Péter bankszámlaszakértő

   Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.