A Revolut az üzleti bankszámlák helyett is kínál már alternatívát, igazodva vállalkozásod igényeihez. Ha gyakran utalsz más országokba, többféle devizában tartanál pénzt vagy egyszerűen egy mobilról könnyen kezelhető ingyenes céges számlát szeretnél, akkor a Revolut Business jó választás lehet. De megfelelhet egy második céges számlának is. Megmutatjuk, hogy kinek érdemes ilyen számlát nyitnia és azt is, hogy milyen gondjaid lehetnek vele.

Mit kell tudnom a Revolutról?

Ha magánszemélyként még nincs Revolut számlád, vagy eddig nem sokat hallottál róla, akkor bemutatjuk röviden, hogy miben más, milyen előnyei vannak egy átlagos magyar bankszámlával szemben, hol érdemes használnod.

A Revolut egy digitális bank, sokak szerint az egyik legjobb. Számos olyan szolgáltatása van, amivel beelőzi a hagyományos bankokat.re

Ha szoktál külföldre utazni vagy külföldi webshopokból vásárolni, vagy egyszerűen csak szereted, ha egy mobilappról ingyenesen kezelheted a pénzügyeidet, akkor jó eséllyel te is egyike vagy annak a 800+ ezer embernek, akinek már van itthon ingyenes Revolut számlája és bankkártyája is.

Ha még nincs, és szeretnél kedvezményesen devizát váltani, a világon bárhol ingyenesen készpénzt felvenni és ingyenesen utalni más Revolutos barátaidnak, akkor érdemes megismerkedned vele. Ebben az útmutatóban megismerheted, hogy miben előnyösebb, mint bármelyik magyar bank.

A Revolut Banknak 2022. január eleje óta magyarországi vezetője is van: Léder Tamás. A szakember korábban a Magyar Nemzeti Bank Digitalizációs politika és szabályozási főosztályát vezette 2020 óta, amely a hazai fintech innovációs ökoszisztémának valamint a pénzügyi szektor digitalizációjának a támogatását végezte a szabályozó oldaláról. Léder Tamás az MNB-s munkája előtt kereskedelmi bankoknál töltött be stratégiai, innovációs és fintech feladatokkal kapcsolatos pozíciókat.

A mobilbank, amit minden más mobilbank utánoz

A Revolut egy felhasználóbarát, letisztult és további hasznos funkciókkal rendelkező appot is nyújt. Az alkalmazáson keresztül többek között lehetőséged van megtakarításokat létrehozni, virtuális kártyákat igényelni, valamint a kiadásaidat is könnyen nyomon követheted, az app csoportosítja őket kategóriák szerint.

Összefoglalva, a Revolut célja, hogy a banki költségeidet csökkentse, a pénzváltást és külföldi fizetést megkönnyítse és a mindennapokban jó alternatívája lehessen a hagyományos pénzintézeteknek.

Revolut Business bankkártya az asztalon

Revolut vállalkozóknak is

A Revolut nemcsak magánszemélyeknek, hanem vállalkozóknak is szeretne kedvező feltételeket biztosítani, mivel őket még inkább terhelik a banki költségek. A vállalkozói bankszámlák esetében Magyarországon a havi számlavezetési díj több ezer forintot is elérhet.

Ezenfelül pedig a bankkártyád éves díját, a készpénzfelvételt, az átutalások díját és a tranzakciós illetéket is bele kell kalkulálnod a havi kiadásaidba, ráadásul a havi 150 000 forintos ingyenes készpénzfelvétel sem vonatkozik a vállalkozói bankszámlákra. Ez együtt jóval nagyobb teher, mint amit magánszemélyként kifizetsz a számlavezetésért.

Ahogy a lakossági ügyfeleknek is, a Revolut a vállalkozók számára is egy könnyen átlátható, rejtett költségektől mentes, nemzetközi szinten is kedvező árfolyamokat biztosító számlát kínál.

A Revolut Pro kártyát az üzleti költségeid kifizetésére, és pénzvisszatérítésre használhatod. Ez egy különálló, ingyenes számla saját bankkártyával. A számlán QR-kód, fizetési hivatkozás vagy számla segítségével fogadhatod a gyors fizetéseket feléd. A pénzvisszatérítés mértéke a csomagodtól függően: Ultra – 1,2 százalék, Metal – 0,8 százalék, Premium – 0,6 százalék, Plus és Standard – 0,4 százalék.

Mire ne használjam a Revolut Business számlát? És mire igen?

Habár van ingyenes csomag, választhatsz a Revolut havi díjas számlacsomagjai között is.

A Revolut nem kezel készpénzt, és ha az ő kártyájukkal veszel fel bárhol a világban, az elég sokba fog kerülni, mert a felvett összeg 2 százalékát számítják fel. Így, ha a vállalkozásodnál elsősorban belföldön forog készpénz, akkor erre is inkább magyar bankot használj. Külföldön a 2 százalékos készpénzfelvételi díj már összemérhető a magyar bankok ajánlataival.

A devizaszámládat viszont kiválthatod a Revolut számláival, vagy kiegészítésként, ha vannak devizában vásárlásaid vagy készpénzmozgásaid, akkor ezekre nagyon jól és olcsón tudod használni a Revolut Business-t.

Miben más a Revolut vállalkozói számlája, mint a magán Revolut számlám?

A céges számla lényege ugyanaz, mint a lakosságié, elsősorban a díjazása tér el attól. Ugyanúgy van ingyenes számlacsomag havi díj nélkül (bár ez kevesebbet nyújt, mint a magánszámlájuk ingyenes verziója).

A havi díjas csomagokban ingyenes bankkártyát adnak, a devizaváltás pedig jóval kedvezőbb árfolyamon történik, mint a hagyományos bankoknál.

Az appon belül nyomon követheted számlaegyenlegeidet, kiadásaidat, és több embert hozzárendelhetsz a számládhoz, például a könyvelődet vagy a pénzügyesedet, bár ezekért is fizetned kell, ha meghaladod az ingyenes plusz felhasználók számát.

Nemcsak appon, hanem netbanki felületen is elérheted a számlát. Bankkártyát fogadhatsz el.

Ki nyithat Revolut Business számlát?

A Revolut Business, azaz az üzleti számlacsomag az Európai Gazdasági Térségben és Svájcban regisztrált cégek és vállalkozók számára elérhető, illetve 2020 nyarától már Amerikában is elindult.

Alanyi áfamentes vállalkozók és katások is nyithatnak Revolut Business számlát, viszont ők akár a normál magán Revolut számlát is használhatják, amivel biztosan jobban járnak a legtöbb egyszemélyes vállalkozásnál.

Vállalkozásodnak fizikailag is jelen kell lennie a térségbe tartozó országok valamelyikében, ha igénybe szeretnéd venni a szolgáltatást. Ez azt jelenti, hogy bizonyítanod kell, hogy a vállalkozásod az adott ország jogszabályainak megfelelően működik, valamint hogy működési címed is ott található.

Az igazolás nem lehet három hónapnál régebbi keltezésű, formailag pedig megfelelő lehet például a bérleti szerződése az irodának, 3 egymást követő számla a székhelyet szolgáltató cégtől, vagy olyan közüzemi számlák, melyek bizonyítják a vállalkozás jelenlétét.

Vállalkozó egy laptoppal egy kávézóban intézi a céges vásárlásait

Az se baj, ha nincs irodád

Ha otthonról dolgozol, a személyes címedet is megadhatod. Ennek igazolására benyújthatod a bérleti díj kifizetését igazoló dokumentumokat, kábeltévé előfizetésed, vagy a bérleti szerződésed másolatát. Tehát, attól függően, hogy milyen típusú vállalkozásod van, más-más dokumentumokkal tudod igazolni jelenlétét, melyet majd a regisztráció után fog meghatározni a Revolut.

A támogatott üzleti típusok a következők:

 • zártkörű (zrt) vagy
 • nyílt (nyrt) részvénytársaság,
 • korlátolt felelősségű társaság (kft),
 • egyéni vállalkozók és
 • korlátlan felelősségű társaságok (bt, kkt).

Egyes iparágakban működő vállalkozásoknak azonban nem nyit számlát a Revolut.

Amit nem támogat a Revolut, az az ügyfeleid pénzének mozgatása. A Business számládon ugyanis nem tárolhatod ügyfeleid pénzét, valamint nem válthatod, vagy utalhatod át és nem kezelheted azt. Ügyfélpénzként határoz meg a Revolut minden olyan pénzt, ami az ügyfelek birtokában van, így például az ügyfél nevében befektetett pénz is annak számít, ami egy befektetési cég esetében nem elhanyagolható tény.

Itt megnézheted milyen bankszámlákat kínálnak a bankok egyéni vállalkozóknak, de az útmutató még nem ért véget, érdemes tovább olvasnod.

Egyéni vállalkozóként ilyen magyar bankszámlák közül választhatsz

Bezár
Havonta
számlára érkező jövedelemmel és átlagos költések alapján kalkuláltunk.
Részletes kalkuláció
Bezár
Életkorod
év

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  Rendezés:
  • Bajnok bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Mi ez?
   Havi összköltség 448 Ft Kezdetben 385 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
  • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 570 Ft Kezdetben 424 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • ECO bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 363 Ft Kezdetben 1 070 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • George Online Díjcsomag Kedvezményes szinten
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 3 872 Ft Kezdetben 806 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • Digitalizáld Visa betéti kártyádat és 5 000 Ft díjkedvezményt kapsz
  • MBH Kedvezmény Plusz Számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 4 502 Ft Kezdetben 2 436 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Megnézem Részletek

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése
  Itt a havi átlagban kiszámolt összes díjat látod, amit a banknak fizetsz az első két évben, tehát:
  - a bankszámla havi számlavezetési díja
  - a bankkártya éves díja
  - a digitális szolgáltatások díja (ha van)
  - a tranzakcióid díjai (mint pl. átutalások, készpénzfelvételek).
  Minden kedvezményt figyelembe vettünk. További részletek a "Feltételek, díjak" linkre kattintva, adatok módosítása a kalkulátor tetején.
  Itt a havi átlagban kiszámolt összes díjat látod, amit a banknak fizetsz az első két évet követően, tehát:
  - a bankszámla havi számlavezetési díja
  - a bankkártya éves díja
  - a digitális szolgáltatások díja (ha van)
  - a tranzakcióid díjai (mint pl. átutalások, készpénzfelvételek).
  Minden kedvezményt figyelembe vettünk. A ma ismert díjakkal számoltunk, mely az inflációval nőhet évente. További részletek a "Feltételek, díjak" linkre kattintva, adatok módosítása a kalkulátor tetején.

  Ezek szerint nem is lesz már szükségem magyar bankszámlára?

  Ha áfakörös vagy, akkor mindenképpen kell, hogy legyen magyarországi pénzforgalmi bankszámlád is, és a Revolut Business céges számlája nem ilyen. Ezt a magyar vállalkozói számlát bármelyik itthoni banknál megnyithatod, nem is kell, hogy aktívan használd, így akár olyat is választhatsz, aminek ingyenes a számlavezetési költsége.

  A magyar számlád be kell legyen jelentve a NAV-nál, de ezt a bank automatikusan megcsinálja, amikor számlát nyitsz.

  Ha viszont bármilyen külföldi bankszámlát nyitsz, és a Revolut Business számla is annak számít, akkor ezt neked vagy a könyvelődnek be kell bejelenteni a számla megnyitásától számítva 15 napon belül a NAV-nál (ezt a Revolut nem fogja megtenni helyetted).

  A Revolut Business számla jogilag beleesik a pénzforgalmi számla kategóriába, adóügyi szempontból tehát szinte teljesen megfelelne a követelményeknek, azonban két korlátozás mégis vonatkozik rá:

  1. Egy cégnek Magyarországon nem lehet csak alternatív számlája (Revolut, Wise stb. számlák), hanem egy hagyományos banknál is nyitniuk kell magyarországi bankszámlát.
  2. Ezenfelül az alternatív számlákat, így Revolut Business üzleti számládat is köteles vagy bejelenteni a NAV-felé.
  3. Az adókat csak belföldi pénzforgalmi számláról fizetheted ki, Revolutról és más, külföldi pénzforgalmi számláról nem. Ellenkező esetben - a Nemzeti Adó- és Vámhivatal BiztosDöntés.hu számára küldött állásfoglalása alapján - a nem természetes személy adózót 500 000 forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja.

   Egészen pontosan az adóigazgatási eljárás részletszabályairól szóló 465/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet 20. § (1) bekezdése szabja meg jogilag, hogy a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó a fizetési kötelezettségét belföldi pénzforgalmi számlájáról történő átutalással köteles teljesíteni. A Revolut Business számláról tehát kizárólag adóügyeken kívüli kötelezettségeket fizethetsz.

  Amit még érdemes figyelembe venni, hogy bár a Revolut nagy figyelmet fordít a biztonságra és a zavartalan működésre, ha probléma merülne fel számláddal kapcsolatban, nem biztos, hogy az ügyfélszolgálattal való kommunikáció olyan simán megy majd, mint egy helyi banknál.

  Bármiféle gond esetén egyelőre csak angol nyelven lehet kommunikálni velük, és sokszor akár napokig, vagy hetekig is tarthat a probléma megoldása. Így jól meg kell fontolni, hogy Revolut Business számládon tartanád-e céged összes pénzét.

  Revolut számla megnyitása laptopról otthonról

  Revolut Business számla igényléskor milyen adatokra, papírokra lesz szükség?

  A Revolut Business számla igénylésének első lépése egy online jelentkezési lap kitöltése. Ezek után a kérésed várólistára kerül. A Revolut csapata pár napon belül kapcsolatba lép majd veled, valamint ellenőrzik a szükséges dokumentumaidat, amiket online fel tudsz tölteni. A számlanyitáshoz szükséges idő átlagban 1-7 nap, attól függően, hogy az ügyfélszolgálat mennyire van leterhelve az adott időszakban.

  Céges számla nyitásakor a társaság alapvető adatain felül a te személyes adataidra, valamint egy magadról készült fotóra is szükség lesz. Ezen túl egy leírást is be kell nyújtanod cégedről, valamint a cég részvényeseinek, vezetőinek személyazonosítására is szükség lesz.

  Ha nem vagy tulajdonosa vagy részvényese a cégnek, de mégis szeretnél Revolut Business vállalkozói számlát, egy meghatalmazást is be kell mutatnod, melyben igazolod, hogy jogosult vagy a vállalkozás nevében számlanyitásra.

  Egyéni vállalkozóként egyszerűbb dolgod van, csak a személyi okmányaidra és a vállalkozás tevékenységének rövid ismertetésére lesz szükség a számla megnyitásához.

  A dokumentumokat és a rólad készült képet online kell feltölteni, ezek ellenőrzése később történik. Tehát a folyamat hasonló, mint a magán Revolut kártya igénylésekor – nincs szükség az ügyintézővel videón keresztül találkozni és a kamera felé mutatnod a kártyáidat. Ennél sokkal jobb és gyorsabb a rendszerük, csak feltöltöd őket, és jelezni fogják, hogy halad a folyamat.

  Ezek után választhatsz 4 féle díjcsomag közül: ingyenes, Grow, Scale és az Enterprise.

  Milyen bankszámlát kapok a Revoluttól?

  A vállalkozói számládhoz kapsz egy magyar forint (HUF) számlát egyedi bankkóddal és számlaszámmal, valamint egy euró alapú számlát is egyedi IBAN-/BIC-adatokkal.

  Hasonlóan a magán Revolut számlához, itt is létre tudsz hozni az appon vagy a webes felületen belül pár kattintással különböző devizanemű alszámlákat, amiknél szintén ingyenes a számlavezetés.

  A számládon 28 féle pénznemben tarthatod és válthatod a pénzedet, így például euróban, fontban és forintban is. Ezekre a számlákra hagyományos bankszámlákról is utalhat bárki nemzetközi SWIFT vagy az eurózónán belül eurót a SEPA rendszeren keresztül.

  Vállalkozó aki a Revolut számláját ellenőrzi a mobilján

  Ezeket mindegyik Revolut Business számla tudja

  A Revolut eltérő díjcsomagokat biztosít cégeknek és egyéni vállalkozóknak, köztük a katásoknak. Cégek számára négyféle, egyéni vállalkozóknak pedig háromféle díjcsomagot kínálnak, ingyenes számlanyitásra mindkét esetben van lehetőség.

  A következőket mindegyik csomag alapból magában foglalja:

  • Euró (EUR) és forint (HUF) alapú bankszámlák, IBAN kóddal
  • 28 féle pénznemben tarthatod és válthatod át a számládon levő összegeket
  • Ingyenes Revolut Business bankkártya, mely érintéses fizetésre is alkalmas és Apple Pay-es fizetést is tud. A kártyával ingyenesen tudsz vásárolni
  • Minden kártyabirtokosnak hozzáférés a mobilalkalmazáshoz
  • Virtuális, egyszer használatos kártyák
  • Számlázási és irodai alkalmazások integrációja Revolut számládhoz (pl.: Xero, FreeAgent)
  • Nyílt API biztosítása, melynek segítségével harmadik felek (pl.: pénztárca, banki mobilappok) bevonásával automatizálhatsz folyamatokat a számládon.

  Az ingyenes csomag választása esetén számlavezetési díjat nem fognak felszámolni, azonban az átváltás és utalás díja bizonyos keret után terheli majd a számládat. Az előfizetéses díjcsomagok számlázása havonta történik, és az alapértelmezettnek beállított Revolut Business devizaszámládról vonják le.

  A Revolut Business számlán tartott pénzre nem jár látra szóló kamat, lekötött betét sincs náluk és még céges hitelek sem. Ettől függetlenül más magyar banktól tudsz hitelt igényelni, bár folyószámlahitelt jellemzően úgy adnak, ha náluk forog a pénzed.

  Mit kapok az ingyenes Revolut Business csomaggal?

  Az ingyenes csomagnak nincsen havi díja. A csapatod tagjai közül ketten hozzáférhetnek a számládhoz és ingyenes Revolut Business bankkártyát is kapnak. Továbbá bankkártyát fogadhatsz el az interneten keresztül.

  Azonban az utalásoknak egy szint után és a pénzváltásnak vannak költségei.

  Más Revolut felhasználók számláira ingyenes, korlátlan számú utalást indíthatsz, valamint Revolut üzleti számláid között is ingyen utalhatsz.

  Minden számlacsomaghoz van valamennyi ingyenes utalás, a legolcsóbb számlánál azonban nincs ilyen.

  Az ingyenes utalás arra vonatkozik, hogy összesen hány kimenő és beérkező „helyi” utalásod lehet egy hónapban. Ebbe a számba nem számítanak bele a Revolutos számlákról érkező vagy a Revolutos számlákra érkező utalások (függetlenül attól, hogy ezek vállalkozói vagy magán Revolutos számlák és hogy ezek saját számlák, vagy mások számlái) és az EUR, GBP, USD és CHF beérkező utalások sem, mert ezek mindig ingyenesek.

  Ezek a helyi utalások azt jelentik, hogy más magyarországi számlákra ingyenesen tudsz utalni a megjelölt keret erejéig.

  Férfi utalást indít a Revolut számlájáról laptopon

  Mik ezek a „helyi” utalások?

  A vállalkozás székhelyével megegyező országba, az ország fő pénznemében küldött átutalások minősülnek helyi utalásnak, beleértve az eurót fő pénznemként küldő SEPA-számlatulajdonosok utalásait az EGT területén belül.

  A vállalkozás székhelyén kívüli országba küldött átutalások és a vállalkozás székhelyével megegyező országba az adott ország fő pénznemén kívüli pénznemben küldött átutalások minősülnek nemzetközinek. Az angol font, amerikai dollár, euró és svájci frank pénznemben küldött átutalások, mint írtuk, nem számítanak bele az ingyenes tranzakciókba.

  Vagyis a legolcsóbb revolutos csomagban is szereplő ingyenes utalások („Free local payments”) a magyarországi számlákra indított ingyenes forintátutalásokat jelentik.

  A keret átlépése után 0,20 eurót számítanak fel utalásonként függetlenül az utalt összegtől. Ez nagyon alacsonynak számít a magyarországi utalási díjakhoz képest, főleg, hogy akár több millió forintnak megfelelő angol fontot vagy eurót is utalhatsz ennyiért. Ha magyarországi bankszámlákra utalnál sokszor, akkor a Wise szolgáltatásaival lehet, hogy jobban jársz.

  Hogyan tudok forintot utalni nem Revolut Business számlákra?

  Mivel a Revolut nem egy magyar bank, így az idehaza 2020 márciusában bevezetett Azonnali Fizetési Rendszer előnyeit, amelynek segítségével pár másodpercen belül átér az utalások nagy része, nem kapod meg.

  Az összes Magyarországon és egyben forinton kívüli bármilyen más utalás nemzetközi utalásnak számít.

  A legolcsóbb Revolut Business vállalkozói számla nem tartalmaz ilyet ingyen, de a többi igen, és ha mégis túllépnéd az ingyenes keretet, akkor utalásonként 3 eurót kell kifizetned. Ez elég alacsony összeg, tekintve, hogy akár 10 millió forintot is tudsz így utalni ugyanennyiért. Nagyobb összegeknél ez is megérheti, de itt akár a fogadó fél (kedvezményezett) bankja is levonhat valamennyi költséget, így ezzel érdemes óvatosan bánni.

  Ráadásul a bonyolult és régi banki rendszereknek köszönhetően itt úgynevezett levelező bankon vagy bankokon keresztül jut át a pénz a másik országba vagy kontinensre, így előre nagyon nehéz megmondani, hogy pontosan hány munkanap alatt ér át az összeg és milyen levonásokkal. Akár 3-4 munkanap is lehet, amíg odaér a pénz.

  Emiatt szerintünk nem tudja kiváltani a revolutos számla a magyar bankszámlát, ahol szinte azonnal átér a legtöbb utalás előre ismert díjakon, meglepetések nélkül.

  Ha a céges költségeidet forintban kell kifizetned, és a te bevételed is forintban érkezik, akkor erre mindenképpen magyar számlát javaslunk megadni.

  Ha arra kényszerítenéd a vevőidet, hogy a revolutos számlára utaljanak, akkor a pénzt később kapnád meg és le is vonnának belőle, ráadásul az indító félnek is sokkal drágább lenne az utalás, hiszen ez nemzetközi utalásnak számítana.

  Telefon és kártya segítségével tölti fel az ügyfél a revolutos számláját

  A magán Revolutos számlát a legtöbben így töltik fel

  A legtöbb magán Revolut számlát egy magyar forintban vezetett bankszámlához kapott bankkártyával vagy hitelkártyával szoktuk feltölteni. Egyfelől ez ingyenes, ráadásul az összeg azonnal megjelenik a revolutos számlánkon.

  Ez vásárlásnak - néhány banknál, kizárólag hitelkártyával kamatozása szerint készpénzfelvételnek, díjazása szerint vásárlásnak - számít az itthoni bankoknál, ami egyrészt ingyenes, másrészt élelmes hitelkártya-birtokosok tudnak vele ügyeskedni egyes hazai bankoknál.

  Nekem például 10 magyar banknál van bankszámlám és többnél is vállalnom kellett, hogy a kedvezményes havi díjhoz havonta vásárolok az adott bank bankkártyájával meghatározott összegben, bár van, aki inkább darabszámot határoz meg, például havi 20 vásárlást.
  Homa Péter, BiztosDöntés bankszámlaszakértő

  Amikor nincs ezzel kedvem bíbelődni vagy közeledik a hónap vége és nem kell vennem semmit, akkor sokszor ezekről a számlákról feltöltöm a magán revolutos egyenlegemet. A magyar bankom ezt vásárlásnak könyveli el, tehát teljesítem a feltételt, közben pedig csak egyik számlámról tettem át ingyenesen a pénzemet.

  De sajnos ez nem fog működni vállalkozói Revolut Business számláknál.

  Ha nem megy az ingyenes bankkártyás feltöltés, akkor hogyan töltsem fel a Revolut Business számlámat?

  Egyelőre nem lehet céges bankkártyával ingyenesen feltölteni a Revolut Business számládat, de ez lehet, hogy a jövőben változni fog. Addig ezek a lehetőségeid:

  • Valamelyik vevőd Revolutot használ és megkéred, hogy arra a számlára utaljon. Ez neki ingyenes és a pénz azonnal átér.
  • A magán revolutos számládról áttöltesz pénzt. Viszont ezt céges számláknál nem javasoljuk, le kell adni a könyvelődnek a számlakivonatot, itt nem lehet olyan egyszerűen (és jogszerűen) mozgatni pénzeket, mint magánszámlák között.
  • EU-n belüli eurós számládról eurót utalsz be. Ezt jó eséllyel olcsón megúszod, mert egy rendelet szerint az ilyen (SEPA) utalásokért nem számíthatnak fel több pénzt a bankok, mintha ez az összeg az adott országon belül mozgott volna. Ezt egy magyar banknál vezetett eurós számláról is megteheted, sőt, forintszámláról is utalhatsz eurót anélkül, hogy devizaszámlád lenne. De ha igazából forintot szeretnél továbbutalni a Revolutról és csak az olcsóbb Revolutra utalás miatt váltod át a forintodat a magyar banknál euróra, hogy aztán a Revolutnál visszaváltsd forintra, akkor a díjelőnyt részben vagy egészben elveszítheted, ezért számolj utána, hogy megéri-e!
  • Ha egyébként is van olyan számlád vagy pénzed, amit külföldről utalnak devizában (így az általában nemzetközi utalásnak számít), akkor megadhatod a revolutos számládat.
  • Utalhatsz forintot itthoni bankszámláról a revolutos forintos alszámládra. Ez nemzetközi utalásnak számít, drága lesz, ráadásul napokig tarthat, amíg átér a pénz. A SWIFT rendszer független a Revoluttól, ez egy bankok közötti régi rendszer, és a legtöbb nemzetközi utalás sajnos csak ezen tud keresztülmenni, minden bank ezt használja.

   A Revolut nem fog levonni ezért pénzt, pedig ez általában bevett szokás a fogadó bankoknál az ilyen utalásoknál. Nem ajánljuk, hogy forintot utalj a céges Revolut számládra, helyette az a legjobb, ha nemzetközi utalást nem a hagyományos módon indítasz, hanem a Wise vagy más fintech rendszerét használod erre, mert sokkal jobban jársz ezekkel.

  Összességében a legjobban akkor jársz, ha a Revolut rendszerén belül maradsz és más revolutosoktól kapsz jóváírást, vagy egy másik devizaszámlád helyett a Revolutot használod. Feltéve, hogy a beérkezett pénzeket is a Revolutnál költöd el (vagy csak esetenként utalod Magyarországra).

  A magyarországi Azonnali Fizetési Rendszer, aminek köszönhetően a 20 millió forint alatti összegek pár másodperc alatt eljutnak egy magyarországi bankszámláról bármelyik másik magyarországi bankszámlára, természetesen nem működik, ha a Revolutra utalnál (ahogy fentebb is részleteztem, azok más banki rendszereken mennek keresztül).

  A céges számládra a Revolut se a készpénzes, se a csekkbefizetést nem támogatja, biztonsági okokra hivatkozva. Készpénzes be- és kifizetések már csak azért sincsenek és jó eséllyel soha nem is lesznek a Revolutnál, mert nincsenek fiókjaik vagy saját ATM-jeik.

  Vállalkozó örül, hogy megnyitotta a céges bankszámláját

  Mit kapok a fizetős Revolut Business csomagokban?

  A legnépszerűbb a Grow csomag

  Ez havi 7 500 forintba kerül. Ha ezt a csomagot választod, havonta 10 helyi (magyarországi) és EU-s beérkező és kimenő utalásod lehet és 2 nemzetközi utalást is ingyen indíthatsz. Ha ezeket a limiteket átléped, akkor az ingyenes havi díjú csomagban érvényes díjakat számítják fel.

  Nagy előnye a csomagnak, hogy havi 10 000 euróig bankközi átváltási árfolyamon válthatod át a számládon levő pénzt. A magyar bankok általában legalább 1 százalékos átváltási költséget fel szoktak számítani, vagyis ez 3,5 milliónál havi 35 000 forint lenne. Ha mégis 3,5 milliónál többet kellene átváltanod, akkor az e feletti részre 0,6 százalékos átváltási költséget számolnak fel, ami még mindig világbajnok a hazai bankokhoz képest.

  Amit még kínálnak, az a 24 órás ügyfélszolgálat, valamint, hogy módosíthatod a számládhoz hozzáférő személyek hatáskörét. Indíthatsz csoportos kifizetéseket és még az exkluzív jutalmakra is jogosult leszel.

  Ahhoz, hogy talpon maradj pénzügyeidben, a Revolut egy költségkezelő funkcióval segít neked, melyben készíthetsz kiadáselemzést, valamint a nyugtáid beolvasására is van lehetőség.

  Scale csomag

  A következő, Scale csomag neked lett tervezve, ha nagyobb csapattal dolgozol, vagy több tranzakciót kell bonyolítanod, és szeretnéd kihasználni a kedvezményes díjakat.

  A csomag 30 000 forintba kerül havonta. Ingyenesen 50 helyi (magyarországi) és EU-s beérkező és kimenő utalásod lehet, és 10 nemzetközi. A bankközi átváltási árfolyamot havi 50 000 euróig biztosítják.

  Enterprise

  A legdrágább Enterprise csomag havi díját céged méretéhez igazítva számolja ki a Revolut és egyedi ajánlatot ad a cégedre.

  A havi díj kikalkulálásához ajánlatot kell kérned a Revoluttól.

  Egyéni vállalkozóknak és katásoknak milyen Revolut csomagok vannak?

  Háromféle csomag van.

  Az Ingyenes csomagban bármennyit utalhatsz revolutos számlákra, és egy ingyenes bankkártyát is kapsz, de nincs ingyenes átutalási lehetőséged és a devizakonverzióra is 0,6 százalékos költség van.

  Ennél egyébként kedvezőbb a lakossági Revolut számla, mert ott havonta 75 000 forintig ingyenes készpénzfelvételt is kapsz (legfeljebb havi öt tranzakció erejéig, amelyik határt előbb eléred, a másik ingyenességi határ is törlődik) és 350 000 forintig válthatsz devizát költség nélkül. Áfamentes körbe tartozó egyéni vállalkozók, köztük a katások egyéni vállalkozói és lakossági számlát egyaránt nyithatnak.

  A Professional számlacsomag díja 2 000 forint havonta. 5 helyi (magyarországi) és EU-s beérkező és kimenő utalásod lehet, a kedvező átváltási árfolyamot pedig havi 5 000 euróig biztosítják. A további funkciók, mint 24 órás ügyfélszolgálat, csoportos kifizetések stb. szintén elérhetőek.

  Az Ultimate számlacsomag 7 500 forintba kerül havonta. Itt 2 nemzetközi ingyenes utalásra van mód, országon belül 10 utalást lehet küldeni, tehát ez tartalmazza a legtöbb ingyenes szolgáltatást.

  Bármelyik számlacsomagban is vagy, az appon belül bármikor könnyen átválthatsz másikra.

  ATM, amiből készpénz lehet felvenni

  Nincs ingyenes készpénzfelvétel egyik Revolut Business csomagban sem

  A lakossági Revolut számla egyik legnagyobb előnye, hogy a díjcsomagban meghatározott összegig külföldön is ingyenes készpénzfelvételt biztosítanak (az ingyenes lakossági csomagnál ez 75 000 forint és havi legfeljebb 5 tranzakció).

  Ezzel szemben az üzleti számládhoz tartozó Revolut Business kártyáddal minden készpénzfelvételnél 2 százalékos díjat számítanak fel.

  Tényleg olyan kedvezőek a Revolut átváltási árfolyamai?

  A Revolut appon belül pár kattintással létrehozhatsz akárhány alszámlát különböző devizákra, és természetesen ezeknek ingyenes a számlavezetése. Ezt egyik hazai bank se tudja, mindenhol be kell menni ezért a bankfiókba és sokszor nem is ingyenesek.

  Az üzleti számládon tartott pénzedet 28-féle pénznem között válthatod át, díjcsomagtól függően egyhavi összegig bankközi átváltási árfolyamon, vagy 0,6 százalékos költséget megfizetve.

  Mivel az árfolyam folyamatosan változik, hétvégente további költségekre kell számítani, ahogy a magán Revolut számlák esetében is. A főbb pénznemek esetén ez +0,5 százalék, minden más pénznem esetén pedig +1 százalékot jelent. Tehát jobban jársz, ha még hétköznap elintézed az átváltást, hiszen ingyenes csomag esetén hétvégi váltáskor akár 1,6 százalékos felárral is számolhatsz.

  Ha erre odafigyelsz és hétköznap váltasz, akkor sokkal jobban jársz, mint a hagyományos bankoknál, ez a Revolut egyik legnagyobb előnye.

  A cégben többen is hozzáférhetnek a számlához? Ők is kaphatnak ingyenes bankkártyát?

  Az üzleti számlád nyitásakor attól függően, melyik díjcsomagot választottad, a kollégáknak is lehet hozzáférése a számlához, valamint saját Revolut Business kártyájuk is.

  Azt viszont te szabod meg, hogy milyen mértékű hozzáférést adsz a felhasználóknak. Korlátozhatod például, ki indíthasson utalást a számláról, ki vehessen fel pénzt, vagy akár azt is megszabhatod, hogy csak a tranzakciókat tudja nyomon követni az adott csapattag.

  Ez nagyon hasznos funkció lehet, ha úgy szeretnéd megkönnyíteni könyvelőd munkáját, hogy hozzáférést adsz neki a Revolut Business számládhoz. Szükség esetén külön díjért újabb tagokat adhatsz a számládhoz.

  Mennyire van biztonságban a pénzem a Revolutnál?

  A Revolut Business mögött egy európai uniós bank jogosítvánnyal felruházott pénzintézet, a Revolut Bank áll, ahol a pénzed ugyanolyan biztonságban van, mint bármely más EU-s bank esetében.

  Abban az esetben azonban, ha a Revolut Bank csődbe menne, az Országos Betétbiztosítási Alap nem téríti meg az összegeket, helyette a litván betétbiztosító áll helyt. A kártyahasználatra a Mastercard és Visa ügyfélvédelmi szabályzatai érvényesek.

  A számlával felmerülő bármilyen probléma esetén csak angol nyelven érhető el az ügyfélszolgálat. Ez megnehezítheti a helyzetet, valamint több olyan esetről is lehetett hallani, mikor a Revolut Business számlán tárolt összegek hetekig be lettek fagyasztva.

  Revolut Business előnyök és hátrányok

  • Sokkal kedvezőbb számlavezetési díj, mint amit a magyar bankok kínálnak
  • A nemzetközi, magyarországi és EU-s beérkező és kimenő utalás költsége nagyon alacsony
  • Bevonhatod a kollégákat is a számla használatába és bankkártyát is kaphatnak
  • Cégedre szabható díjcsomag
  • Megkönnyítheted a könyvelést
  • 28 féle devizát válthatsz és tarthatsz a számládon
  • Bankkártyát fogadhatsz el online
  • Bankközi árfolyam biztosítása
  • 24 órás ügyfélszolgálat
  • Jól áttekinthető applikáció, ahol egyszerre láthatod összes számládat
  • Kiadáskezelő funkció
  • A nemzetközi utalások valódi költségét nem lehet előre kiszámolni (a hagyományos bankoknál sem)
  • Mindenképpen kell mellé egy hagyományos magyar vállalkozói bankszámla is, ha áfakörös vagy
  • A vállalkozói számládon tartott pénzed nem kamatozik
  • Az ügyfélszolgálattal csak angol nyelven lehet kommunikálni
  • A számládat nem tudod ingyenesen bankkártyáról feltölteni
  • Készpénzes és csekkes számlafeltöltés és utalás nem lehetséges

  Összefoglalva

  Nem lehet vitatni, hogy a Revolut vállalkozói csomagjával is olyat kínál, amivel egy hagyományos bank nehezen veszi fel a versenyt.

  A kedvező átváltási árfolyammal és az ingyenes utalásokkal havonta jelentős összeget tud megspórolni cégednek egy Revolut Business számla használata, azonban mellé mindenképpen kelleni fog egy hagyományos magyar vállalkozói bankszámla is. A jövőben sok hasznos funkcióval fog még bővülni a Revolut Business, melyekkel biztosan még több ügyfelet vonzanak majd be az alternatív bankolás világába.

  A Revolut ezenfelül azt is mindig ajánlja ügyfeleinek, hogy külföldi vásárlás esetén az adott ország pénznemében fizessenek. Így elkerülhető a kereskedők által plusz átváltási költségek felszámolása.

  Legfőképpen azoknak a vállalkozóknak éri meg a Revolut Business, melyek Európából fogadnak pénzt euróban vagy más devizában és ezt csak alkalmanként küldik át Magyarországra. Tipikusan ilyen lehet, ha valaki olyan európai weboldalt üzemeltet Magyarországról, ahol rendszeresen kap kis összegű jóváírásokat, majd azt havonta egyszer-kétszer egyben utalja át Magyarországra.

  Ettől függetlenül természetesen a Revolut Business-t bármely magyar vállalkozás is használhatja, ha úgy látja, hogy megéri neki, még akkor is, ha csak belföldön, forintban értékesít.

  Homa Péter
  Homa Péter bankszámlaszakértő
  Linkedin
  Homa Péter bankszámlaszakértő

  Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.

  Legfrissebb útmutatóink bankszámla témában

  • 18 év alatt a diákszámlához is tartozhat bankkártya
   Bankszámla

   Bankkártya gyerekeknek - Ilyen bankkártyák elérhetők 18 év alatt

   Már az általános iskolai kor kezdetétől igényelhető bankkártya a gyerkekeknek, de a számlanyitáshoz jelen kell lennie a szülőnek is, hiszen jogilag csak nagykorú személy nyithat számlát. Ebből az útmutatóból megtudhatod, hogy milyen választék áll ma rendelkezésedre, ha bankkártyát szeretnél a gyermekednek.

   frissítve: 2024. június 9.
  • Diáklány szemüvegben és az iskolai cuccaival
   Bankszámla

   Ezért fontos a gyermeknek a diákszámla

   Már gyermekkorban is érdemes bankszámlát nyitni, mert sok mindenben képes segíteni a gyermekeknek is a mindennapokban. A pénzügyi tudatosság és a pénz kezelésének fejlesztése, önfejlesztése kulcsfontosságú lesz majd később a gyermekek felnőtt élete során. Egy diákszámla ráadásul még olcsó is, ami segít könnyebben begyakorolni a felnőtt korban amúgy is elkövetkező napi pénzügyeket.

   frissítve: 2024. június 7.
  • A kedvezményes devizaváltással sokat spórolhatsz
   Bankszámla

   Devizaváltás olcsóbban - így spórolhatsz rajta 2024-ben

   A devizaváltás kérdésköre a nyaralásokon szokott elsősorban előkerülni. Pedig hasznos lehet akkor is, ha rendszeresen vásárolsz külföldi webáruházakban vagy akkor is, ha devizában szeretnél takarékoskodni. Azt mi sem tudjuk megmondani neked, hogy mikor tudsz a legkedvezőbben devizát váltani, de azt igen, hogy pillanatnyilag hogyan tudsz a legjobb feltételekkel devizához jutni. Olvasd el ezt az útmutatót, és kezdj el sokat spórolni a devizaváltáson!

   frissítve: 2024. július 12.