Tranzakciós illeték: minden, amit tudnod kell róla 2024-ben

Hivatalos nevén pénzügyi tranzakciós illeték, de próbáljuk a szakzsargont elkerülve egyszerűen elmagyarázni, hogy vehet ki sok pénzt ez a költség a zsebedből és hogyan kerülheted el.

 • Írta: Homa Péter
 • frissítve: 2024. április 18.
 • promóció

Ebben az útmutatóban megtudhatod, hogy mi is az a pénzügyi tranzakciós illeték, ki fizeti és mikor, továbbá milyen kivételek vonatkoznak rá, amikor nem kell megfizetni.

A tranzakciós illeték rövid összefoglalója és története

A tranzakciós illeték egy olyan levonás a bankszámládról, amelyet a te tranzakcióid után a bank vall be és fizet meg az állam felé, de tőled szedi be a bankszámlán.

Ennyiből egy kicsit hasonlít a kamatadóra, ami szintén egy kötelezettség az állam felé, amit szintén a banknak kell bevallania, és amit szintén ő is szed be tőled a bankszámládról.

Az illeték tehát nem banki díj, azt a bank továbbadja az államnak. Ugyanakkor sokszor az illetéket a banki díjjal együtt látod a banki díjak közt a hirdetményekben, ilyenkor nehéz megkülönböztetni őket egymástól.

A tranzakciós illeték nem magyar találmány, viszont ebben a formában csak Magyarországon került bevezetésre 2013. január 1-től, mai mértékére pedig 2013. augusztus 1-jén emelkedett.

Nézzük meg mire kell kifizetni.

A tranzakciós illeték alapja

A tranzakciós illetéket minden olyan banki művelet után meg kell fizetni, amelyben egyik magyar bankszámláról - hivatalos nevén fizetési számláról, azaz olyan számláról, ahol a mindennapi pénzügyeidet intézed - egy másik magyar vagy külföldi bankszámlára - fizetési számlára - történik a pénzmozgás.

Ebbe beleértendő az

 • átutalás,
 • bankfióki készpénzfelvétel,
 • fizetési kérelem,
 • postai készpénzbefizetés,
 • postai készpénzkifizetés,
 • postai készpénzátutalás,
 • pénzváltás,

és még néhány ritka más művelet is.

Illetékköteles tovább mindenféle bankkártyás művelet is, a készpénzfelvétel és a vásárlás, mind a boltban, mind pedig az interneten.

Mindez akkor is igaz, ha a pénzmozgás hitelkeretből történik.

Idegeskedik egy befektető értékpapír vásárlás közben

Értékpapír vásárlásokra is kiterjed az illeték

Ez a változás 2022. július 1. óta érvényes. Az állami elvonást a pénzügyi eszköz ügyfélszámlán (értékpapírszámlán) jóváírt értéke (vételára) után kell fizetni, méghozzá a vétel napján. Csak a vételi tranzakciók számítanak az illeték alapjául, az eladási tranzakciók nem. Ha a vételi érték külföldi pénznemben denominált, akkor a Magyar Nemzeti Bank által közzétett, a teljesítési napon érvényes hivatalos devizaárfolyamon kell forintra átszámítani.

Mentes viszont az illetékfizetési kötelezettség alól a pénzügyi eszköz vétele, ha a befektetési szolgáltatást a Magyar Államkincstár vagy a Posta Elszámoló Központot működtető intézmény nyújtja. Ez alapján a kincstárnál vásárolt értékpapírok után továbbra is megmaradt az illetékmentesség.

A tranzakciós illeték mértéke

A tranzakciós illetéket aszerint szabják ki, hogy milyen műveletet végeztél.

A legtöbbet akkor fizeted, ha készpénzt veszel fel, akár számláról közvetlenül bankfiókban, akár bankkártyával ATM-ből vagy postán. Ekkor 0,6 százalékot fizetsz a kézhez kapott készpénz után, még akkor is, ha külföldön használtad a kártyádat. Tehát 1 000 forintonként 6 forintot. Ez elsőre nem tűnik túl soknak, de például 100 000 forint esetében már 600 forint, 3 millió forint esetében pedig már 18 000 forint az illeték összege.

Átutalásnál a tranzakciós illeték mértéke az összeg 0,3 százaléka, tehát a fele annak, mintha készpénzes tranzakció lenne. Itt szerencsére van egy felső határ is: az illeték nem nő tovább, ha elérte a 10 000 forintot. Tehát 3 333 333 forinttól - aminek a 0,3 százaléka pont a 10 000 forint - már bármekkora összeg után ugyanannyi az illeték, azaz marad 10 000 forint.

A készpénzfelvételnél viszont nincs ilyen felső határ, hogy ezzel is ösztönözzék a készpénzmentes tranzakciókat.

Szerencsére vannak kedvezmények is, nézzük meg ezeket.

A pénzügyi tranzakciós illeték kedvezményei

Van két kivétel, amelynél nem pont 0,3 százalékot számít fel az állam a banknak illeték jogcímén, hanem kevesebbet.

Az egyik ilyen, ha az átutalás (ez lehet eseti vagy rendszeres utalás is) magánszemély bankszámlájáról indul el. Ebben az esetben 20 000 forint alatt nincs illetékfizetési kötelezettség, akárhányszor is utalsz 20 000 forintot vagy az alatti összeget. Ha pedig 20 000 forintot meghaladja az átutalás összege, akkor abból a 20 000 forinttal csökkentett összeg után számítják fel az illetéket, vagyis az első 20 000 forintos részre itt sem kell illetéket fizetni.

Ez a kedvezmény nem érvényes akkor, ha a magánszemély egyéni vállalkozói számlájáról történik a pénzmozgás. A kedvezmény nem vonatkozik továbbá semmilyen céges bankszámlára sem.

Ezt a kedvezményt nem minden bank adja tovább az ügyfelének.

A másik ilyen kör a bankkártyás vásárlásoké. Itt egyáltalán nem alkalmaznak százalékos mértéket, hogy ezzel még az átutalásoknál is jobban ösztönözzék az elektronikus fizetést. Az illeték mértéke itt fixen 800 forint egy egész évre, ha a kártyával bármilyen vásárlás történt az adott évben. Sőt, ha a bankkártya alkalmas érintéses fizetési funkcióra - és fizettek is vele érintéssel - akkor pedig fix 500 forint egész évre. Ezt is a bankok fizetik meg az állam felé, de bizonyára ezt beépítik a bankkártya éves díjába.

És ha ez még nem elég, akkor mutatunk pár olyan esetet, amikor egyáltalán nem kell az illetéket megfizetni.

Boldog ügyfél aki most olvassa, hogy kikerülhető az illeték

7 kivétel, amikor nem kell az illetéket kifizetni

Van néhány speciális eset, melynél a törvény elengedi az illetéket. Többek közt az alábbi esetekben:

 1. Egy bankon belül a saját bankszámláid közötti átvezetésnél, átutalásnál, akkor is, ha az egyik ilyen számlát egyéni vállalkozóként, a másikat pedig magánszemélyként nyitottad. Több számlatulajdonos esetén legalább egynek közösnek kell lennie a küldő és a fogadó oldalon a kedvezmény érvényesítéséhez (ugyanide tartozik az egyes, befektetési szolgáltatással kapcsolatos számlák közötti pénzmozgás is, ha a számlatulajdonos te vagy).
 2. A természetes személyek állampapír-forgalmazási befektetései (tehát ha a Magyar Államkincstárnál lévő számládra utalsz a lakossági fizetési számládról), illetve ha a pénzügyi eszköz vétele során a befektetési szolgáltatást a Magyar Államkincstár vagy a Posta Elszámoló Központot működtető intézmény nyújtja. Ezt a kedvezményt azonban nem biztos, hogy továbbadja a bank, érdeklődj a bankodnál erről, mielőtt utalnál!
 3. A belföldi átutalásoknál az átutalás első 20 000 forintjára nem kell illetéket fizetnie a banknak az állam felé, ezt tovább szokta adni az ügyfélnek - azonban nem biztos, hogy továbbadja, ezért érdeklődj a bankodnál erről, mielőtt utalnál!
 4. A Széchenyi Pihenő Kártya számlára történő utalásnál.
 5. A törvényi ingyenes készpénzfelvételt, melynek összege legfeljebb 150 000 forint lehet havonta, semmilyen levonás, így az illeték sem terhelheti (a banknak ennek ellenére azért be kell fizetni a tranzakciós illetéket, de azt neked nem számíthatja fel). Ez a 150 000 forint legfeljebb havi két tranzakcióból állhat össze.
 6. Fizetési kérelemmel indított azonnali átutalás belföldön (2024. április 1-től)
 7. QR-kóddal indított azonnali átutalás belföldön (2024. szeptember 1-től)

Több más, nagyon speciális, illetve állami, továbbá bankok közötti kiegészítő pénzügyi műveletek esetén sem kell tranzakciós illetéket fizetni. Ezeket a törvény részletesen felsorolja.

Ki fizeti meg az illetéket?

Elérkeztünk egy fontos kérdéshez.

Az illetéket a törvény a bankra veti ki és nem pedig rád. Tehát ügyfélként bevallani, befizetni sem kell, azt a bank intézi. Mivel ez azonban egy plusz teher a bankok számára, ezért az illetéket az egyoldalú szerződésmódosítás tilalma ellenére törvényesen átháríthatták az ügyfeleikre. Döntő többségében meg is tették.

Ezzel azonban nem minden bank élt, legalábbis nem egységesen. Ezért vannak olyan bankok, amelyek az átutalást egyes számlák esetén ingyen nyújtják, vagy ha nem ingyen, akkor legalábbis kevesebbért, mint a törvényi mérték. Ugyanígy a legtöbb banknál teljesen ingyenes a bankkártyás vásárlás. Az ilyen ajánlatokat is megtalálhatod a bankszámla kalkulátorunkban. A kalkulátor után az útmutató folytatódik, érdemes tovább olvasnod.

Bezár
Havonta
számlára érkező jövedelemmel és az általad beállított tranzakciókkal kalkuláltunk.
Részletes kalkuláció
Bezár
Életkorod
év

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  Rendezés:
  • Bajnok bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Mi ez?
   Havi összköltség 378 Ft Kezdetben 315 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
  • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 450 Ft Kezdetben 304 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • ECO bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 015 Ft Kezdetben 718 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • George Online Díjcsomag Kedvezményes szinten
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 2 809 Ft Kezdetben 806 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • Digitalizáld Visa betéti kártyádat és 5 000 Ft díjkedvezményt kapsz
  • MBH Kedvezmény Számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 3 582 Ft Kezdetben 3 032 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Megnézem Részletek
  5 / 5 találat

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Honnan tudhatom, hogy pontosan mennyi tranzakciós illetéket fizetek?

  Sajnos egyértelműen sehonnan sem, mivel - mint említettük - ez a kötelezettség a bankokra vonatkozik. A bankod meg vagy áthárítja, vagy nem. De ha át is hárítja, akkor sem biztos, hogy teljes mértékben.

  Ha áthárítja teljes egészében, akkor is lehet, hogy beleépítette a meglévő banki díjba, így nem nagyon mutatható ki, legfeljebb egy 2013-as év előtti díjösszehasonlítás plusz infláció számításával. Sőt, még ezzel sem nagyon, hiszen az akkori számlacsomagok jó része mára már megszűnt, az újakat meg más díjstruktúrával rakták össze, ahol az almát a körtével lehetne csak összehasonlítani.

  Viszont egy helyről megtudhatod mégis, hogy a bank pontosan mennyi illetéket fizetett be az államkasszába, ez az összeg ugyanis rajta szerepel a bankszámlakivonatodon legalább évente egyszer. Sajnos ez az egyetlen biztos pont, ahol a bankod közli veled az utánad általa befizetett illeték mértékét.

  De még ez sem biztos, hogy azonos összegű azzal, amit tőled levont, mert az lehet kevesebb is, ahogy említettük. Azonban az illeték címén tőled levont összeg ennél a kimutatott összegnél több egész biztosan nem lehet.

  Miért nem látom egységesen az illetéket a bankok hirdetményeiben?

  Azért, mert az illeték a bankot terheli, nem az ügyfelet, így csak a bank számára kötelező a törvényi mértéket befizetni.

  Ezért a bank lehet, hogy ennél kevesebbet számít fel és beépíti a banki díjba, ahonnan végképp kimutathatatlan lesz. Te ezekben az esetekben - tehát amikor a bank nem egyértelműen mutatja ki az illetéket a banki díj mellett - legfeljebb annyit tehetsz, hogy feltételezed, hogy tőled a törvényi mértékű illetéket vonja le.

  Ki lehet-e kerülni a tranzakciós illetéket, és ha igen, hogyan?

  Először is, minden bankkártyás vásárlás, összegtől függetlenül, illetékmentes és díjmentes. Célszerű először is ezt használnod. Amit csak lehet, fizess bankkártyával a boltokban éppúgy, mint az interneten! A sárga csekkek is befizethetők így, akár mobilalkalmazással is.

  Törvényi ingyenes készpénzfelvétel

  Egyáltalán nem készpénzmentes kiskapu, ez tény, de ettől még létezik és nagyon sokan élnek is vele: havonta 150 000 forintig teljesen ingyenes és illetékmentes a belföldi, bankkártyás ATM készpénzfelvétel összesen legfeljebb 2 tranzakcióból összeállva. Ez a lehetőség 2025. január 1-től a postákra is kiterjed.

  A Revolut is segíthet kikerülni az illetéket

  A külföldi pénzügyi szolgáltatókra 2022. július 1-től vonatkozik a pénzügyi tranzakciós illetékfizetési kötelezettség, amelyhez be kell jelentkezniük a magyar adóhivatalhoz, majd rendszeresen be kell vallaniuk az illetéket és meg is kell fizetniük. Itt is a szolgáltató kötelessége ez, nem az ügyfélé, ezért amíg nem hárítják át az ügyfélre ennek összegét, addig a határon átnyúló szolgáltatók számláiról díjmentesen vagy kedvezményesen lehet utalni, vagy akár készpénzt is felvenni, bár a készpénzfelvétel ezekben az esetekben valószínűleg nem lesz túl kifizetődő így sem.

  Revolut bankkártya mobilba integrálva

  Ezek legismertebb itthoni példája a Revolut Bank, melynek már közel egymillió magyar ügyfele van. A Revolutról nemcsak olcsón, illetve az illeték áthárításáig ingyen, azaz illetékmentesen is tudsz utalni. A Revolutra szintén illetékmentesen juttathatod el a pénzt bankkártyás feltöltéssel, mely ráadásul azonnal jóváíródik a számládon.

  Ezzel bármennyi pénz átutalásával meg tudod spórolni az illetéket, akár egy nagyobb összeg esetén is. A Revolut Bankkal azonban vigyázz! Egy magasabb összegű utalás, vagy magasabb összegű összesített forgalom elérése után zárolhatják a számládat, amit a tapasztalatok szerint elég nehéz felszabadítani.

  Soha ne küldj ezért több pénzt a Revoluton át, mint amennyit még hajlandó vagy kockáztatni!

  A Revolutnál havonta 75 000 forint az ingyenes készpénzfelvétel határa. Ha a 150 000 forintos hazai törvényi ingyenes készpénzfelvétel kevés, akkor ezzel még meg tudod toldani, azaz 225 000 forintig ki tudod tolni a havi ingyenes készpénzfelvételt. De figyelj arra, hogy a havi ingyenes ciklusok határnapjai eltérhetnek a revolutos és a magyar számlád esetében!

  Kiváncsi vagy a legjobb részre?

  Kihasználhatod a MagNet Bank kedvezményét, mely ugyanazt nyújtja, mint a törvényi ingyenes készpénzfelvétel, csak épp nyilatkozat nélkül. Ezért ha párhuzamosan használsz egy nem magnetes és egy magnetes számlát, úgy havi legfeljebb 4 tranzakcióval összesen legfeljebb 300 000 forintot fel tudsz venni ingyen és illetékmentesen, a Revoluttal megtoldva pedig egészen 375 000 forintig.

  Mutatunk pár MagNet bankos bankszámlát. Az útmutató a kalkulátor alatt folytatódik, érdemes tovább olvasni.

  Bezár
  Havonta
  számlára érkező jövedelemmel és az általad beállított tranzakciókkal kalkuláltunk.
  Részletes kalkuláció
  Bezár
  Életkorod
  év

  Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

  Utalások
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft
  Automatikus beszedések
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft
  Rendszeres utalások
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft

  Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

  Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft
  Kp felvétel másik bank ATM-jéből
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft
  Bankkártyás vásárlás
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft

  Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni

  
  					
  Bezár

  Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

  Most kalkuláljuk a(z)
   bankszámláit...
   Mit szeretnél mobilról elintézni?
   Rendezés:
   • Diamond számlacsomag
    Mobilbanki ügyintézés
    3,0
    Mi ez?
    Havi összköltség 323 Ft
    Számlanyitási akció 0 Ft
    Mobilbanki ügyintézés
    3,0
    Megnézem
    a bank oldalán
    Részletek
   • Házhozszámla
    Mobilbanki ügyintézés
    3,0
    Mi ez?
    Havi összköltség 349 Ft
    Számlanyitási akció 0 Ft
    Mobilbanki ügyintézés
    3,0
    Megnézem
    a bank oldalán
    Részletek
    • Csak online igényelhető új ügyfeleknek
   • Csillag számlacsomag
    Mobilbanki ügyintézés
    3,0
    Mi ez?
    Havi összköltség 425 Ft
    Számlanyitási akció 0 Ft
    Mobilbanki ügyintézés
    3,0
    Megnézem
    a bank oldalán
    Részletek
   • Általános számlacsomag
    Mobilbanki ügyintézés
    3,0
    Mi ez?
    Havi összköltség 1 919 Ft
    Számlanyitási akció 0 Ft
    Mobilbanki ügyintézés
    3,0
    Megnézem
    a bank oldalán
    Részletek

   A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
   Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

   További szöveg megjelenítése

   Nem csak a Revolut Bank létezik az illeték kikerülésére

   A Revolutnál írtak az összes többi külföldi bankra és pénzügyi szolgáltatóra is vonatkoznak.

   Persze ezek általában eléggé drága tranzakciók, de léteznek olyan hasonló, úgynevezett fintech szolgáltatók, mint a Revolut Bank, amelyek szintén külföldről, határon át nyújtják a szolgáltatásaikat magyaroknak, magyarul, forintban.

   Amíg nem hárítják át az illetéket a magyar ügyfelekre, addig nem csak hogy illetékmentesen, de ráadásul még a magyar bankoknál is kedvezőbb áron!

   Az egyik ilyen szolgáltató a Wise

   Ők eleve azzal futottak be, hogy országok között nagyon olcsón teszik lehetővé a nemzetközi átutalásokat, így érthető, hogy sok magyar használja a Wise-t külföldön a pénzük hazaküldésére. Ugyanezt azonban a magyarok is megtehetik. A Wise számládat feltöltheted bankkártyával, ami illetékmentesen használható és attól kezdve már illetékmentesen utalhatsz bármilyen magyar számlaszámra mindaddig, amíg ezt a terhet nem hárítja át a magyar ügyfelekre a Wise.

   Ezekkel a külföldi pénzügyi szolgáltatókkal, mint amilyen a Revolut Bank, vagy a Wise, ugyan - az áthárításig - mind illetékmentes és díjmentes lesz az átutalás, de mi azért azt javasoljuk, hogy használd inkább a bankkártyád fizetésre, mivel az is illetékmentes minden banknál, vagy ahol esetleg mégsem az, hogy egész évre 500 forintot kell fizetned átalánydíjként. Ezért a pénzért egészen biztosan megéri!

   Hogyan született meg a magyar pénzügyi tranzakciós illeték?

   2011. szeptember 28-án merült fel először, hogy a 2008-ban kezdődött pénzügyi-gazdasági válság hatására az Európai Bizottság az egész Európai Unióban bevezesse a pénzügyi tranzakciók adóját, bár sokan kezdettől fogva bírálták azt.

   A brüsszeli bizottsági javaslat szerint ez az adó csak a részvény-, illetve hitelügyletekre vonatkozott volna, a tranzakció értékének 0,1 százalékában, ami az akkori számítások szerint évente 55 milliárd euró plusz bevételhez juttatta volna az uniót.

   Az EU akkori 27 tagállama közül kezdetben csak három támogatta egyértelműen az uniós szintű pénzügyi tranzakciós adó (az ún. Tobin-adó) bevezetését, Magyarország köztük volt. Később a támogató országok száma bár emelkedett, de egyúttal ugyanannyi ország ellenezte is a bevezetését. Tavasszal már többek között Németország, Franciaország, Ausztria, Olaszország és Spanyolország is támogatta az elképzelést a Tobin-adóról. Nagy-Britannia, Csehország, Hollandia és Svédország ugyanakkor a kétségeit hangoztatta.

   A közös tranzakciós adó bevezetését célzó folyamatot végül a britek ellenkezése akasztotta meg, ahol a pénzügyi tranzakciókat egyébként 1989 óta megadóztatják így az új adó bevezetése jelentősen visszavetette volna a brit gazdaságot. Az európai uniós pénzügyi tranzakciós adóról szóló elképzelések egyébként ekkor a kötvény- és tőkeműveletekre 0,1 százalékos, míg a származékos ügyletekre 0,01 százalékos mértéknél jártak, világszerte akkor közel negyven ország alkalmazott már hasonló adót.

   Magyarországon így gondolkodtak róla

   Az újabb adónemet sok bírálat érte az unió mellett hazánkban is, ám 2012 tavaszán már olyan sajtóértesülések láttak napvilágot, mely szerint nálunk nem a Tobin-adó lesz bevezetve, hanem egy teljesen másik pénzügyi tranzakciós adó, ami csak Latin-Amerikában létezik már, de ott is hanyatlóban van.

   Orbán Viktor miniszterelnök az MTI korabeli tudósítása szerint egy rádióinterjúban korábban úgy nyilatkozott, hogy még nincs döntés a tranzakciós adó bevezetéséről, de 2013-ban nagy valószínűséggel megjelenik majd, a mértéke pedig legfeljebb 0,1 százalék lesz. A kormányfő hozzátette, hogy a vállalkozásoknak és az embereknek emiatt "egy percig se fájjon a fejük".

   Ügyfél aláírja a bankszámla szerződést

   Később felmerült, hogy a tranzakciós illeték maximális értéke 30 000 forint legyen pénzügyi műveletenként, de aztán ezt törölte a kabinet mondván, hogy a nagy összegeket is meg kell adóztatni. Májusra már elég pontosan összeállt a következő évtől valóban bevezetett illeték rendszere, a törvényjavaslatot be is nyújtotta a kormány a parlamentnek, de az illeték mértéke akkor még mindig 0,1 százalék volt.

   A parlament végül 2012. július 9-én elfogadta a pénzügyi tranzakciós illetékkel kapcsolatos jogszabályt, 0,1 százalék, maximum 6 000 forintra szelídült illetékmértékkel.

   Itt jön a buktató.

   Még a bevezetés előtt emeltek rajra kétszer

   2012. október 5-től, tehát még a bevezetése előtt, a készpénzfelvételekre 1 helyett 3 ezrelék, majd október 17-től a készpénzt nem eredményező műveletekre 1 helyett 2 ezrelék lett a tranzakciós illeték mértéke. Mindkét esetben megtartották a 6 000 forintos felső illetékhatárt pénzügyi műveletenként. Ezzel a mértékkel indult aztán el a pénzügyi tranzakciós illeték 2013. január 1-től.

   2013. június 17-én jelentették be, hogy a ma is alkalmazott szintre emelik az illetéket 2013. augusztustól, azaz a készpénzfelvételnél 6 ezrelék lesz és eltörlik a 6 ezer forintos felső korlátot, míg nem készpénzes műveleteknél 3 ezrelék lesz és megmarad a 6 000 forintos korlát.

   Miközben az európai tranzakciós adó végül nem valósult meg, Magyarországon az eredeti elképzelés szerinti érték hatszorosa, nem készpénzes művelet esetén pedig háromszorosa lett az illeték mértéke. Korabeli megjelenésekor sérelmezték, hogy duplán fizetik meg ezt az illetéket, hiszen a cég is megfizeti a jövedelmek utalásakor, majd az emberek is, amikor felveszik vagy kártyával elköltik a fizetésüket.

   Az illeték mértéke azóta lényegében nem változott, mindössze kisebb könnyítések jöttek a lakossági átutalásnál és a bankkártyás vásárlásnál. Illetve 2022. július 1-től kiterjesztették azt az értékpapír-tranzakciókra is, 0,3 százalék, maximum 10 000 forint mértékben. Ez lett a felső határ a nem készpénzes műveletekre is a korábbi 6 000 forint helyett. Azonban a pénzügyi eszköz vétele, ha a befektetési szolgáltatást a Magyar Államkincstár vagy a Posta Elszámoló Központot működtető intézmény nyújtja, illetékmentes.

   A tranzakciós illeték érdekessége, hogy olyan mértékre emelte meg a készpénzfelvételi díjak mértékét, amivel addig csak a külföldi készpénzfelvételek során találkozhattak a magyar ügyfelek. Az egyre nagyobb nyomás hatására a kabinet végül úgy döntött:

   2014. február 1-től havi 150 000 forintig teljesen ingyenes és illetékmentes lesz a készpénzfelvétel havi legfeljebb két tranzakcióból összeállítva bármely belföldi, forint alapú ATM-ből.

   Ez a kedvezmény ma is él.

   Maradtak kérdéseid?

   • Céges számlám van. Milyen illetékkedvezményekkel élhetek?

    Céges bankszámlára és egyéni vállalkozói bankszámlára sajnos nem vonatkoznak a 20 000 forintos átutalási értékhatárra vonatkozó kedvezmények, továbbá a havi 150 000 forintos ingyenes készpénzfelvétel sem.

    Viszont érvényesek a bankkártyás vásárlásra vonatkozó könnyítések, így évente 500 forintos átalánydíjért vásárolhatsz korlátlanul a céges bankkártyáddal is, az interneten és a boltokban egyaránt, belföldön és külföldön. Sok bank ezt a díjat fel sem számítja, vagy beépítette az éves bankkártyadíjba, így külön nem találkozol vele.

   • Ha céges Revolutom, vagy Wise számlám van, azzal kikerülöm az illetéket?

    A Revolut, illetve Wise szempontjából annak áthárításáig igen, azonban az már jutalékba kerülhet, ahogy elutalod a pénzt a Revolut vagy Wise számládra. A céges bankkártyás feltöltések ugyanis nem feltétlenül ingyenesek ezeknél a szolgáltatóknál, csak a lakosságiak. Erről érdemes érdeklődnöd még azelőtt, hogy megnyitnád az új számlád náluk.

   • Ha külföldre küldök pénzt, ott veszek fel, vagy onnan érkezik a számlámra, az illetékköteles?

    Minden pénzügyi művelet illetékköteles, ami a magyar vagy külföldön vezetett számládat megterheli, így azok is, ha külföldön használod a kártyádat vagy külföldre utalsz. Nem kell ugyanakkor illetéket fizetni semmilyen jóváírás után, így sem a belföldről, sem a külföldről beérkezett pénzek után.

   • A Revolutnál és társainál viszont lakossági ügyfélként tényleg ki lehet kerülni az illetéket?

    Igen, mindaddig, amíg át nem hárítják az illetéket. Ha a kártyáddal feltöltöd a pénzt a külföldi szolgáltatóhoz, az lakossági betéti bankkártya esetén valószínűleg díjmentes marad, lakossági hitelkártya esetén pedig csak a készpénzfelvételre (!) vonatkozó hitelkamat terheli, míg a Revolutról és a hasonló szolgáltatóktól ingyen, vagy nagyon kedvező díjon utalhatsz Magyarországra.

    A bankkártyáról történő feltöltés a Revolutnál azonnal teljesül, de a Revolutról csak másik revolutosnak azonnali a pénzküldés. Ha a hazai bankrendszerbe - azaz magyarországi belföldi bankszámlaszámra - küldöd a pénzt, az már csak egy vagy két munkanap múlva érkezik meg általában. Ezt érdemes figyelembe venned! Ha a partnered revolutos, küldd neki át a pénzt Revoluton keresztül inkább.

   • Ha nem akarok külföldi szolgáltatót használni, hogy kerülhetem el legegyszerűbben az illetéket?

    Vásárolj a számládról a bankkártyáddal, az korlátlan számban és összegben ingyenes. Ma már minden online pénztárgép mellett van valamilyen elektronikus elfogadás, leggyakrabban bankkártya elfogadás.

    Ha mindenképpen készpénzre van szükséged, akkor használd ki az ingyenes készpénzfelvételt, az havi 150 000 forintig, legfeljebb havi 2 tranzakcióig ingyenes és illetékmentes a belföldi ATM-eknél és 2025. január 1-től a postákon is, ha már nyilatkoztál erről a bankodnál.

   Homa Péter
   Homa Péter bankszámlaszakértő
   Linkedin
   Homa Péter bankszámlaszakértő

   Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.