A 2020-as év egyik legnagyobb pénzügyi újdonsága lett Magyarországon az azonnali fizetési rendszer. Milyen változásokat hozott ez számodra? Hogyan könnyíti meg a pénzügyeidet? Összegyűjtöttünk minden fontos információt, amit érdemes tudnod az azonnali utalásról. Megtudhatod, hogy milyen utalásokra vonatkozik és hogy mikre figyelj oda.

Mit jelent az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR)?

A rendszer bevezetése előtt a belföldi forintátutalásokra általában 1-2 órát kellett várni. Ráadásul, ha munkanapon 17 óra után, vagy egy hétvégi napon utaltál, akkor csak a következő munkanap érkezett meg a pénz. Ebben azonban nagy változásokat hozott az azonnali fizetési rendszer.

5 másodpercen belül megérkezik az összeg, amit utalsz egy másik magyar bankszámlára, ahol azonnal felhasználhatóvá válik. Ami a legjobb, hogy ez az év minden napján (tehát hétvégén és ünnepnapokon is) teljesül, a nap 24 órájában.

Egyelőre maximum 20 millió forintos összegre vonatkozik az azonnali utalás, de egymás után akár utalhatsz többször is 20 millió forintot az azonnali teljesülésért. Az egy összegben 20 millió forint feletti tranzakciók csak 1-2 óra múlva, munkanapokon, munkaidőben érnek át a címzetthez.

Hétvégén használja számítógépről apuka az azonnali átutalási rendszert kávézás közben

Mióta üzemel az azonnali fizetési rendszer?

Az azonnali fizetési rendszer első szakasza 2020. március 2-án indult el. Ebben csak az eseti átutalásokra vonatkozott az újítás.

2020. szeptember 1-jétől indult el a második szakasz, ettől kezdve már a csoportos beszedési megbízásokra, a rendszeres (tehát minden hónapban azonos összeggel ismétlődő) utalásokra és a vállalatok kötegelt és értéknapos utalásaira (ilyen például a munkabérek utalása) is vonatkozik az azonnali utalás a szolgáltatást bevezető bankoknál.

Pár éven belül sok fejlesztés fog megvalósulni, a Magyar Nemzeti Bank becslése szerint 2-3 év múlva már az összes fizetési helyzetben élhetsz majd ezzel a lehetőséggel.

Az azonnali fizetés azért jelent komoly előrelépést, mert itt válik egyenértékűvé az elektronikus fizetés a készpénzzel, hiszen ugyanúgy azonnal átkerül a pénz az egyik féltől a másikhoz, csak éppen elektronikusan.

A hazai azonnali fizetési rendszer mellett sok más, egymással versengő globális fizetési megoldás is biztosít azonnaliságot (például a Revolut). Ezekkel összehasonlítva, a magyar megoldás előnye a széleskörű elterjedtség, hiszen minden magyar bank minden bankszámláján elérhető. Hátránya viszont, hogy csak belföldre érvényes, tehát egy azonnali nemzetközi átutalásra más megoldást kell használnod.

Az azonnali átutalás milyen utalásra vonatkozik, mik a feltételek?

Nagyon fontos, hogy egyelőre az azonnali átutalás kizárólag elektronikus úton (netbankon vagy mobilbankon), forintszámláról indított belföldi, eseti átutalásokra vonatkozik!

Tehát csak akkor valósul meg, ha két magyarországi bankban, forintban vezetett számlák között, elektronikusan megy végbe az utalás. Emellett, egyes bankoknál a devizaszámlára küldött átutalások is célba érhetnek azonnal. Az alábbi esetekben marad a régi rendszer:

 • papír alapú utalás (bankfiókban indított utalás),
 • deviza átutalás,
 • nemzetközi forint átutalás,
 • hatósági átutalási megbízás és átutalási végzés,

Az azonnali utalás az állami intézmények által indított utalásokra nem vonatkozik. Így csoportos bérkifizetések, nyugdíj vagy családi pótlék esetén se számolj feltétlenül azzal, hogy másodperceken belül meg fog érkezni a pénz, hiszen ezen tranzakciók esetében a pénzügyi szolgáltatók csatlakozása opcionális. Amelyek csatlakoznak, azoknál pár másodperc, amelyek nem, azoknál munkanapon, munkaidőben két órán belül érkezik meg a pénz.

Ha van államkincstári számlád, mert például állampapírba fektettél, akkor onnan nem azonnali még az átutalás, hanem a pénz megérkezésére a régi átutalási rendszer szerinti határidők érvényesek. Ha viszont te utalsz a kincstári számládra a magyar bankszámládról, az - 20 millió forintos összeg alatt - azonnal megérkezik a számládra.

Az azonnali átutalás tényleg átér 5 másodperc alatt?

Ha minden feltétel teljesül, akkor biztosan megtörténik a tranzakció ennyi időn belül. Felmerülhet viszont probléma az internetkapcsolattal, a hálózattal, hiszen ezen keresztül történik minden utalás, amire az azonnaliság vonatkozik. Ha 20 másodperc elteltével sem ér célba az utalás, akkor a bank visszautasítja és sikertelennek minősíti.

Ha kommunikációs zavar állt a háttérben, akkor próbálkozz újra, valószínűleg sikerülni fog másodjára. Többszöri sikertelen próbálkozás utáni elutasítás esetén keresd fel az ügyfélszolgálatot vagy állítsd be másnapra az átutalást - ez az ún. értéknapos átutalás -, ekkor a régi rendszerben megy majd el az átutalás a következő napon.

Mobilbankon keresztül indít ez az ügyfél utalást az afr rendszeren keresztül hétvégén

Hányszor utalhatok ilyen gyorsan?

Akárhányszor utalhatsz. Az azonnali átutalás csak a legfeljebb 20 millió forintos utalásokra vonatkozik, de ebből egymás után indíthatsz többet is (ha például lakást foglalóznál le, vagy fizetnél ki), de ekkor jó eséllyel magasabb lesz az utalási költséged a több tranzakció miatt.

Ha 20 milliónál többet egyben utalnál, akkor ez jelenleg még a régi rendszeren megy keresztül, vagyis munkanaponként és munkaidőben körülbelül 1-2 óra alatt ér át a másik bankba a pénz.

Hétvégén és ünnepnapokon csak a 20 millió forint alatti utalások érnek át azonnal.

Kivétel ez alól, ha saját bankon belül utalsz, mert akkor azonnal megérkezik az összeg a címzettnek (hétvégén, ünnepnapokon is a nap 24 órájában). Ebben az esetben, ha 20 milliónál többet utalnál, akkor nem kell több részletbe szétszedni, és így az utalás összköltsége is kevesebb lehet.

Sikertelen azonnali utalás esetén mi történik?

Ha nincs elég pénz a számládon, vagy technikai hiba lép fel, akkor az azonnali fizetési megbízás nem fog teljesülni később sem.

A bankok a régi rendszerben a számlatulajdonos beavatkozása nélkül tovább próbálkoztak, de ez az azonnali fizetési rendszerben már nem érvényes. Ezért fokozottan figyelj, hogy kaptál-e jelzést a tranzakció sikerességéről, ugyanis a bank az új rendszerben már nem kísérli meg többször a fizetés teljesítését, csak értesíteni fogja a fizető felet, hogy nem indult el az utalás.

Akkor kezdeményezhető újra az utalás, ha a hiba elhárult, vagy az átutalás átalakítható értéknapos átutalássá, ekkor a bank másnap küldi el a pénzt.

Tényleg lehet már e-mail címre vagy telefonszámra is azonnal átutalni?

Igen, ez is lehetséges az azonnali fizetéssel, de csak akkor, ha a kedvezményezett, tehát a címzett előre regisztrálta ezeket a másodlagos azonosítóit a saját bankjánál. E-mail cím és telefonszám azok a másodlagos azonosítók, amiket elég lehet megadnod egy utaláshoz a bankszámlaszám helyett.

Magánszemélyek esetén az adóazonosító jelet, vállalkozásoknál pedig az adószámot is meg lehet adni, ha ezeket regisztrálta előtte a számla tulajdonosa. Ezekkel lényegében egy sokkal könnyebben megjegyezhető azonosítóra utalhatsz valakinek pénzt anélkül, hogy tudnád a bankszámlaszámát. Egy ilyen adat (pl. egy konkrét telefonszám) értelemszerűen csak egy bankszámlaszámhoz rendelhető hozzá, ezért egy új bankszámlaszámhoz rendelés felülírja a régit.

Előzetes regisztráció nélkül ez nem működik, és ha működik, akkor sem mindig ingyenes a regisztráló fél számára.

Ha szeretnél ezzel a lehetőséggel élni, akkor értesítened kell a számlavezető bankodat, akik beregisztráltatják az adatokat. Lehet, hogy a bankodnál már megvannak ezek az adatok, de azt, hogy az utaláshoz lehessen használni, neked külön kell kérvényezned, még akkor is, ha a banknál már regisztráltad a telefonszámod, például SMS értesítésekre. Egy számlaszámhoz több azonosítót is megadhatsz.

Mosolygó banki ügyfél aki laptopon ellenőrizte az azonnali átutalás adatait

Évente ellenőrzik a másodlagos azonosítót

A másodlagos azonosító érvényességét a bankoknak évente egyszer kötelező ellenőrizni. Ha nem nyilatkozol arról, hogy még érvényes-e, akkor törölni fogják a rendszerből és később nem fogják tudni használni a neked küldött utalásoknál, csak ha újra regisztrálod. A funkció igénybevétele nem minden bank esetében ingyenes, több helyen 1 000 és 2 000 forint közötti összeget számolnak fel a módosításért.

Ha valaki ismeri a másodlagos azonosítóként használt telefonszámodat vagy e-mail címedet, akkor sem férhet hozzá semmilyen pénzügyi adathoz, csupán utalni tud neked.

Azonnali utalásnál az adatok ellenőrzése mindig szükséges

Ha tudod, hogy a korábban megadott telefonszámot már nem használod, azt érdemes jelezni a bank felé, és nem megvárni az éves ellenőrzést, továbbá minden felületen, ahol esetlegesen szükség volt ezen adat megadására, szintén megváltoztatni azt.

Csak képzeld el a következő szituációt: az általad már nem használt számot - mivel az éves ellenőrzés során nem erősíted meg - megkapja a későbbiekben valaki más a mobiltelefon szolgáltatótól, és ő is úgy dönt, hogy ugyanezt a telefonszámot másodlagos számlaazonosítóként használja. Ha valaki egy régi adatodat felhasználva mit sem sejtve neked utalna pénzt, így szándékán kívül egy idegennek fogja küldeni azt.

Mit csináljak, ha rossz helyre utaltam?

Eddig, ha tévesen küldtél el egy összeget, visszahívhattad még azelőtt, hogy megérkezett volna. Az azonnali utalás rendszerében nincs idő megállítani a folyamatot.

Jogilag ugyanúgy visszahívható a pénz, ha a banknál megreklamálod, hiszen a tévesen küldött pénzt ezentúl is a polgári jog védi. A címzettnek kötelessége visszaszolgáltatni, ha a pénz jogalap nélkül került a számlájára.

Azonban elég problémás megoldani, ha rossz helyre utaltál, így inkább duplán ellenőrizz mindent.

Ezekkel bővítik hamarosan a rendszert

Az azonnali fizetés rendszerében sok további újdonsággal, kiegészítő szolgáltatásokkal számolhatsz, amik szintén gyorsítják a pénzügyeidet.

2023. szeptember 1-től az azonnali fizetési tranzakciók értékhatára 10 millió forintról 20 millió forintra . Később várható az értékhatár további emelése.

Fizetési kérelem

A fizetési kérelem egy 2020 szeptembere óta elérhető kiegészítő szolgáltatás az azonnali fizetés rendszerében. Lényege, hogy nem kell megvárnod, amíg a küldő fél összekészíti és elindítja az átutalást, hanem te minden adatot elé teszel, neki csak jóvá kell hagynia, s ezzel leveszed a terhet a válláról. A kérelem elfogadására 30 nap áll rendelkezésre.

A későbbiekben a fizetési kérelem megkönnyítheti például a közüzemi számlák befizetését, de magánszemélyként vagy vállalkozóként is jól ki tudod használni. Ennek bevezetése 2024. április 1-től kötelező minden banknál.

Bolti bevásárlás amit QR kódos utalással fizet ki a házaspár

Utalás QR-kóddal

A QR-kódos utalás legfőbb előnye, hogy semmilyen adatot nem kell megadni, mert ezek az adatok emberi tévesztés kizárásával egy pontkód (ún. QR-kód) formájában kerülnek a pénzt küldő fél mobilapplikációjába, a készülék kameráján keresztül.

Ennek elsősorban a bolti vásárlások során lehet szerepe, amivel a bankkártyás vásárlás alternatívája épülhet ki. A kódot csak beolvassa a vásárló a boltban és átutalással kifizeti.

2024. április 1-től minden pénzforgalmi szolgáltató köteles lesz fizetési kérelmet fogadni és 2024. szeptember 1-től az egységes adatbeviteli szabványt (QR, NFC, deeplink) alkalmazni. Mindkettő pénzügyi tranzakciós illetéktől és banki díjtól és költségtől is mentes a magánszemélyek számára, kivéve az egyéni vállalkozóként fizető ügyfeleket.

Visszatérítési szolgáltatás, pozitív státuszvisszajelzés

A tervek arról is szólnak, hogy visszatérítési eljárást dolgoznak ki az azonnali fizetési rendszerre. Ez segíti majd az azonnali fizetési rendszeren belüli reklamációs ügyek intézését.

Emellett bevezetik a pozitív státuszvisszajelzést is a tranzakciók során. Ezzel a tranzakciók után nemcsak akkor kap majd visszajelzést a felhasználó, ha nem sikerül az átutalása, hanem akkor is, ha sikerül. Ezzel mintegy megerősíti a felhasználóban, hogy a tranzakció sikeresen végbement. Ez segítheti továbbá a kereskedelmi fizetések visszajelzését is.

Biztonságos az azonnali átutalás?

Úgy tűnhet, hogy egyszerűbb dolguk van ezzel az azonnali rendszerrel azoknak, akik pénzt akarnak kicsalni másoktól. Viszont, valójában a csalásfigyelő rendszerek és a törvényi védelem ugyanúgy működnek, mint azelőtt.

Emellett, ha te körültekintő vagy és mindig megbizonyosodsz az adatok hitelességéről, nem érhet baj. Győződj meg róla, hogy a személy valódi-e, akinek utalsz, és ha telefonszámra vagy e-mailre utalsz, azok hitelességét is könnyen kiderítheted.

Az is előfordulhat, hogy a másodlagos azonosító pontatlan, így rossz helyre utalsz. Mindig figyelmesen nézd át a számot és az e-mail címet, amit megadtak neked, és egyeztess adatot!

Csak ennyit állhat az azonnali utalási rendszer

Nemcsak az indulás dátumára vonatkoztak szigorú szabályok, a bankok keze a továbbiakban is meg van kötve: egy évben összesen 24 óra, vagyis kereken egy nap áll rendelkezésükre különféle karbantartási munkák végzésére.

Ezt is úgy szükséges elosztaniuk azonban, hogy ne az összes utalási csatorna szüneteljen egyszerre (tehát például, ha a weboldal nem működik, a mobilbanknak attól még üzemelni kell, vagy fordítva), valamilyen formában folyamatosan garantáltnak kell lenni az azonnali fizetési rendszernek.

Ideges nő akinek lassan megy át egy banki utalása

Mi lesz azokkal az utalásokkal, amik nem felelnek meg az azonnali utalás feltételeinek?

2020. március 2-ig az úgynevezett napközbeni átutalási rendszer volt érvényben minden utalás esetén. Ez fog vonatkozni továbbra is azokra az utalásokra, amelyek nem felelnek meg az azonnali utalás feltételeinek.

A napközbeni átutalási rendszer alapján a bankok naponta tízszer, óránként küldik az addig összegyűlt utalásokat. Ez minden munkanapon 7:30 és 15:30 között történik, majd a vállalkozók napzárására 17:00-kor is van egy utolsó ciklus.

Ha pénzt küldenek neked, akkor a jóváírásra 2 órán belül számíthatsz munkanapokon, minden óra 30. és 45. perce között, 8:30-tól 16:30-ig, vagy 17:55-től 18:10-ig. Hétvégén és más munkaszüneti napokon az átutalások ebben a régi rendszerben nem mennek át. Így ilyenkor inkább utalj legfeljebb 20 millió forintot netbankon keresztül, hogy biztosan átérjen az összeg pár másodpercen belül.

Ez alól kivétel, ha olyannak utalsz, akinek ugyanannál a banknál van a számlája, mint neked, mert ez bankon belüli utalásnak számít és azonnal jóváíródik 20 millió feletti összegekre is.

Miért jó az azonnali fizetési rendszer?

Láthatod, hogy mennyi előnnyel jár az azonnali fizetési rendszer bevezetése. Ez egy nagyon modern fizetési módszer, sokat segít a rohanós mindennapokban. Milyen esetben lehet ideális?

 • Autó vagy motor vásárlásakor
 • Lakásfoglaló kifizetése esetén
 • Éttermi számla, vagy bármilyen közös fizetés felosztása barátok között
 • Bevásárlás esetén, ha nincs elég pénz a számlánkon – a párod pillanatok alatt át tud utalni bármely napszakban, akár hétvégén is
 • A nyaraló gyermek után is küldhetsz pénzt így szükség esetén, ha van bankkártyája
 • Bármi olyan esetben, ami drága, és amihez eddig készpénzt vettél fel

Javasoljuk, hogy használd ki az azonnali fizetés adta lehetőségeket, ugyanis gyorsítja és könnyíti a pénzügyeid intézését.

Milyen cégek tudnak belföldre és külföldre is azonnali utalást?

A banki átutaláson kívül az azonnali pénzküldéshez sok más alkalmazást és szolgáltatást igénybe vehetsz.

Revolut

A Revolut egy okostelefonra letölthető alkalmazás, amely valójában egy bankszámla és amihez ingyenes bankkártyát is kaphatsz. A számlát feltöltheted egy másik bankkártyáról ingyenesen, vagy akár utalással is. Ahhoz, hogy az azonnali pénzküldés megtörténjen, a küldő és a fogadó félnek is kell legyen Revolut számlája. Ez a funkció szintén ingyenes, és az utalás azonnal megérkezik a másik számlára.

Nagyon kényelmes így utalni, még akkor is ha a magyar bankszámláknál is elérhető az azonnali utalás. Legnagyobb előnye az, hogy más országban lévő revolutos ismerősöknek is utalhatsz azonnal és ingyen.

Fontos megemlíteni, hogy a Revolut a legnépszerűbb ilyen applikáció, de számtalan hasonmása, versenytársa létezik, melyek egy része Magyarországon is letölthető és használható.

Mobiltelefon visszajelezte a sikeres azonnali átutalást a Viber rendszerében

Viber Moneytou

A Viber alkalmazáson belül is tudsz pénzt küldeni. A legtöbb magyar banknál Mastercard vagy VISA kártyával rendelkező ügyfelek között fog működni. A küldött pénz hétköznap napközben azonnal megjelenik a kártyán, este és hétvégi napokon is csak néhány percbe telik. Bankszámlaszámot egyik félnek sem kell megadnia.

A szolgáltatás díja 79 forint, ha 3 000 forintnyi összeg alatt küldesz pénzt. A 3 000 forint feletti részre 1,5 százalékos jutalékot kell fizetni, tehát például 20 000 forintot 79 + 300 forintért tudsz küldeni.

Mivel elég alacsonyak a maximálisan küldhető összegek, így a Viber Moneytou már nem annyira előnyös, mint az azonnali utalási rendszer, de a koncepciója már jóval az azonnali fizetési rendszer előtt megszületett.

Western Union

Ha bankkártyával küldenél pénzt otthonról, interneten keresztül megteheted ezzel a szolgáltatással. Díja egységesen 3 euró, 1 000 euró összegig. Egy éven belül 1 000 eurót lehet küldeni regisztrációval, személyazonosság igazolása nélkül. Ha ezt átlépnéd, akkor a személyazonosság igazolásával 5 000 euróra emelkedik a limit 3 naponta.

Ha csak pénzt fogadsz, nem szükséges bankkártya vagy bankszámla, csak igazolnod kell a személyazonosságodat és ismerned kell a pénzátutalási ellenőrzőszámot.

Hátránya, hogy a küldött összeget csak a fiókjukban, vagy partnereknél lehet személyesen átvenni.

Magyarországon belül egyelőre csak euróban lehet fizetni, az általuk megszabott árfolyamon. Ha szeretnél Western Unionnal pénzt küldeni, mindenképp a magyar felületet használd.

Ezt a megoldást sem javasoljuk, mert egyrészt drága, másrészt Revoluton belül ingyenesen tudsz utalni a világ másik felén lévő ismerősödnek is.

MoneyGram

MoneyGram-on keresztül bankkártyáról tudsz forintot utalni bankszámlára és mobiltárcára is. Készpénz küldése esetén el kell menned egy képviseletre, ahol befizeted a pénzt, a címzett pedig kizárólag úgy veheti fel a küldött összeget, ha ismeri a 8 jegyű hivatkozási számot. Ha érdekel a szolgáltatás, itt találsz bővebb infót a díjakról.

Wise

A külföldön élő magyarok egyik leggyakrabban használt pénzhazaküldési szolgáltatója. Nem minden ország (devizanem) közt azonnali, de léteznek már ilyen kapcsolatok is, itt tájékozódhatsz ezekről, itt pedig megmutatják a kiválasztott pénz átküldésének idejét is.

A Wise fő előnye, hogy olcsóbban és gyorsabban biztosítja a nemzetközi utalásokat, mint a hagyományos bankrendszer azzal, hogy nem mozgatja a pénzt az országok között, hanem minden országban tart pénzt, és abból teljesíti a kért kifizetést a helyi átutalási rendszerben. Ebben az útmutatónkban mutatjuk be a Wise-ot részletesen.

PayPal

A legelső globális azonnali pénzküldő szolgáltató az interneten. A fogadáshoz kell, hogy legyen egy PayPal számlád, ahová azonnal megérkezik a pénz, még akkor is, ha bankkártyáról küldik.

A PayPal számláról azonnal továbbutalhatsz másik PayPal számlára vagy vásárolhatsz olyan internetes kereskedőnél, amelyik elfogadja ezt a fizetési módot. Végül, a PayPalról kikérheted a pénzt a hagyományos bankszámládra is, de ez nem fog megérkezni azonnal.

Magyarországi PayPal-számlatulajdonosok díjmentesen küldhetnek forintot Magyarországon belül, illetve eurót és svéd koronát az Európai Gazdasági Térségen belül, ha a küldés során nincs szükség devizaátváltásra. A pénz fogadásához a fogadó félnek kell legyen PayPal számlája.

Maradtak kérdéseid az azonnali utalásról?

 • Kell-e külön igényelnem ezt az azonnali átutalást?

  Nem, mert az azonnali utalás az egész országban minden bank ügyfeleire igénylés nélkül automatikusan kiterjed, tehát nem is kérhető más helyette. Ha az azonnali fizetés feltételeinek megfelel az utalás, amit indítasz, akkor pár másodpercen belül automatikusan átkerül a fogadó fél számlájára.
 • Van ennek pluszköltsége?

  Nincs. A díja ugyanannyi, mint egy belföldi forint átutalásnak. A pénzintézetek nem számolhatnak fel felárat az azonnali fizetésért.
 • Melyik bank biztosítja ezt a rendszert?

  Az összes magyarországi bank. A rendszer elindítását a Magyar Nemzeti Bank rendeletben kötelezővé tette, tehát 2020. március 2-ától ez automatikusan működik, akárhol bankolsz is.

  Ha az utalás, amit indítasz, megfelel az azonnali fizetés feltételeinek, akkor a pénz automatikusan meg fog érkezni a kedvezményezetthez néhány másodpercen belül.

Homa Péter
Homa Péter bankszámlaszakértő
Linkedin
Homa Péter bankszámlaszakértő

Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.