Devizaszámla: ezt érdemes tudnod róla 2024-ben

A devizaszámla igazából akkor kapott új lendületet idehaza, amikor a külföldi fintech szolgáltatók megjelentek a hazai piacon. Megmutatjuk, hogy mit kell tudnod róla, és az egyes bankok devizaszámláit is részletesen bemutatjuk.

Mit mond szakértőnk?Bezár

A devizaszámla igazából akkor kapott új lendületet idehaza, amikor a külföldi fintech szolgáltatók megjelentek a hazai piacon. Megmutatjuk, hogy mit kell tudnod róla, és az egyes bankok devizaszámláit is részletesen bemutatjuk.

A külföldi fintech szolgáltatók eleve csak devizaszámlát vezettek kezdetben és a forintszámla megjelenésére várni kellett. Több ilyen cégnél ma sem lehet még forint alapú bankszámlát vezetni, gondolok itt elsősorban a prepaid bankkártya szolgáltatókra.

A Revolut vagy a Wise (korábbi Transferwise) megalkották azokat a korszerű számlavezetési rendszereket, amelyek idehaza csak a bankok egy nagyon szűk körénél érhetők el még ma is, nevezetesen amelyben a számlák átjárhatók.

Ezáltal a forint is csak egy deviza lett a sok deviza(számla) közül, és te bármikor önállóan, szabadon nyithatsz új devizában bankszámlát vagy zárhatsz be meglévőt anélkül, hogy ez a díjazásban is meglátszana vagy macera lenne vele.
 
A devizaszámlát végül indokolhatja az is, ha devizában kapod a jövedelmed, vagy abban tartod a megtakarításodat, bízva abban, hogy a forinttól eltérő, népszerű devizában kevésbé romlik a pénzed értéke.

Görgess lejjebb, és sok gyakorlati tudnivalót elmondok a devizaszámlákról.

 • Írta: Homa Péter
 • frissítve: 2024. április 21.
 • promóció

Manapság újra virágoznak a devizaszámlák, noha sosem voltak igazából olyan elterjedtek, mint a forintszámlák. A lakosság döntő többsége ugyanis forintban kapja és idehaza forintban is költi el a fizetését, ezért a devizára és az ahhoz kapcsolódó bankszámlára nincs igazából szüksége. Legfeljebb csak akkor, ha külföldre megy nyaralni vagy abban tartja a megtakarításait. Vagy akkor, ha... Nos, lássuk, mire is jó még egy devizaszámla!

A bevezető bevezetője: kis magyar devizaszótár

Devizának hívjuk a bankszámlán lévő külföldi pénznemet, legyen az bármilyen pénz, ami nem forint.

Valutának hívjuk a készpénzben lévő külföldi pénznemet, legyen az bármilyen pénz, ami nem forint.

Bár készpénzes formája nincs, a fentiektől eltérően mégis valutának hívjuk a kriptóban lévő bármilyen pénzt, legfőképpen a bitcoint. Tehát kriptovalutának. Ezt egyszerűen a szokás hozta el a hétköznapokban, a nyelvészek nyilván szabadságon voltak ebben az időszakban. (Valutaszámla viszont tényleg nincs.)

Valutából akkor lesz deviza, ha a készpénzben levő bármilyen külföldi pénzt befizeted a devizaszámlára.

Devizából akkor lesz valuta, ha a devizaszámládról készpénzben kiveszed a külföldi pénzt.

Konvertálásnak hívjuk, ha bármilyen pénzt (akár forintot is) devizában átváltasz egy másik pénzre vagy forintra. Valutában ugyanezt átváltásnak vagy valutaváltásnak hívjuk.

Férfi mosolyogva tartja a kezében a devizaszámlához tartozó bankkártyát

Mit takar a devizaszámla?

A devizaszámla ugyanolyan fizetési számla, mint amilyen a forintban vezetett bankszámlád, melyre a fizetésed érkezik, és amelyhez a bankkártyád is csatlakozik.

A devizaszámla ugyanakkor 1995-ig, a devizatörvény megszületéséig egyfajta misztikum volt, hiszen addig nem tarthattál korlátlanul devizát és a forint sem volt hivatalosan szabadon átváltható. Ha a forintkártyáddal netán külföldön sikeresen fizettél, az pedig deviza bűncselekménynek számított.

1995 előtt, de főleg a rendszerváltás előtt valódi kincset ért egy devizaszámla, hiszen azzal megválthattad a pénzügyi szabadságodat egy külföldi tartózkodás vagy nyaralás során. Az onnan kivett valuta ugyanis legális devizajövedelemnek számított, de akárhonnan nem kaphattál pénzt devizában, jobbára csak külföldi rokonoktól.

Ezektől az időktől szerencsére ma már messze vagyunk, hiszen ma már bárkinek lehet devizaszámlája, no és a külföldi rokonokban is sokkal jobban bővelkedünk. Nézzük meg, hogy kinek érdemes devizaszámlát nyitni!

Legyen devizaszámlám vagy ne legyen?

Először is, fontos leszögezni, hogy Magyarországon tömegek élik le az életüket teljes értékűen úgy, hogy nincs devizaszámlájuk. Egyáltalán nem baj, ha te is közéjük tartozol, hiszen a forint alapú bankkártyád, illetve bankszámlád teljes körűen kiszolgál külföldi vagy az internetes devizaköltések, a Magyarországról indított devizaátutalások, illetve a külföldről, devizában érkező jóváírások fogadása során is.

Ha Wise, Revolut vagy PayPal számlád van, egy gombnyomással bármikor nyithatsz devizaszámlát is, ha éppen mégis szükséged lenne rá.

Van azonban néhány eset, amikor tényleg hasznos, ha magyarországi devizaszámlád van. Ezek az esetek az alábbiak:

 1. devizában kapod a fizetésedet vagy egyéb jövedelmedet külföldről, miközben Magyarországon élsz
 2. devizában van a megtakarításod és nem is szeretnéd átváltani forintra
 3. bár nincs devizában jövedelmed vagy megtakarításod, de arra számítasz, hogy a forintról devizára átváltott megtakarításod az árfolyam változásával stabilabban őrzi a megtakarításod értékét

Bármelyik körbe tartozol a fenti három közül, ezt az útmutatót neked találták ki.

Mi kell egy devizaszámla nyitáshoz?

Jó hírem van. Igazából semmi. Bemész a bankba és megnyitod a számlát. Vagy be sem kell menned, megnyitod online. Nem szükséges hozzá semmi más, mint ami a forint alapú bankszámla megnyitásához amúgy is kell.

A devizaszámlád egy forint számlától elkülönült bankszámla lesz, amelyen a bank az általad megjelölt devizá(ka)t alszámlánként tartja nyilván.

Tehát külön lesz mondjuk euró, amerikai dollár angol font vagy éppen svájci frank számlád. Magyarországon a forintszámla után ezek a leggyakoribb devizaszámlák.

Ha szeretnél küldeni devizát, akkor azt arról a devizanemű számláról kell elküldened, amelyen az adott devizád van. Tehát dollárt a dollárszámládról, eurót az eurószámládról. Ha nem kérsz konverziót, akkor abban a devizában fog elmenni a pénz a devizaszámládról, amely devizanemben elindítottad.

Ha kapni szeretnél devizát, akkor célszerű annak a devizaszámlának az adatait megadnod, amelyen a fogadni kívánt devizát tartod.

Mosolygó lány aki a devizaszámlájáról sepa átutalást fog indítani a telefonjával

Speciális esetek, amelyekhez nem kell devizaszámla

Van néhány olyan eset, aminek igencsak köze van a devizához, mégsem szükséges hozzá feltétlenül devizaszámla. Ezek az Európai Unió-s tagságunk jótékony hatásának köszönhetők.

SEPA átutalás: euró küldése külföldre forint számláról

Ha az Európai Gazdasági Térség (EGT) területére küldesz pénzt és azt euróban küldöd a SEPA átutalás szabályai szerint, akkor az átutalásért nem fizetsz drága külföldi átutalási díjat, csak azt az összeget, amennyiért belföldre - másik bankba - , is küldted volna. Ezt az Európai Unió írja elő a bankoknak.

A hangsúly azon van, hogy a pénzt euróban küldjed, SEPA átutalással. Ha nem euróban küldöd, hanem forintban vagy más devizában, akkor a drága külföldi átutalás díját fizeted.

Az Európai Gazdasági Térség (EGT) a 27 uniós tagállamot és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) 3 országát (Izland, Liechtenstein és Norvégia) jelenti.

Euró költés forint bankszámláról bankkártyával külföldön

Míg a SEPA átutalás euróban inkább akkor segít, ha belföldön tartózkodsz, a bankkártyás költés díjának könnyítése akkor segít, ha már külföldön vagy.

Ennek a szabálynak az értelmében a bankkártyád használatáért az EGT területén annyit fizetsz, mintha belföldön lennél, ha eurót használsz. Mivel a bankkártya használatvásárlás vagy készpénzfelvétel lehet, amely közül a vásárlás külföldön is ingyenes, ezért ez a szabály csak a készpénzfelvételt érinti.

Ha az EGT területén eurót veszel fel, akkor az ATM használat díja ugyanannyi lesz, mintha itthon, a sajátodtól eltérő bank automatájából forintot vettél volna fel.

A kulcsszó itt is az, hogy euróban vedd fel a pénzt, tehát az ATM eurót adjon ki. Ez könnyen fog menni Ausztriában, Németországban vagy Franciaországban, ahol az euró a hivatalos fizetőeszköz. Azonban Csehországban, Dániában, Lengyelországban, Norvégiában, Romániában vagy Svédországban, ahol nem az euró a hivatalos fizetőeszköz, már pórul járhatsz, ha a helyi valutanemben veszed fel a pénzt.

A fenti az Európai Unióban egységes szabály. Ezt ne keverd azzal, ha a bankod külföldi országokban, ahol az anyacégnek leánybankjai vannak, a saját ATM-ekben nyújt kedvezményt. Ezzel még jobban is járhatsz, mint az Európai Unió szabályával, mert teljesen ingyenes is lehet a külföldi készpénzfelvétel és nem csak euróban, hanem a helyi valutában is. Ilyen kedvezményeket elérhetsz a CIB Bank, Erste Bank, OTP Bank, esetleg az UniCredit Bank ügyfeleként.

A bankszámla-kalkulátorunkban megmutatjuk az ő számláikat is. A kalkulátor alatt az útmutató folytatódik.

Bezár
Havonta
számlára érkező jövedelemmel és az általad beállított tranzakciókkal kalkuláltunk.
Részletes kalkuláció
Bezár
Életkorod
év

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  Rendezés:
  • Bajnok bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Mi ez?
   Havi összköltség 378 Ft Kezdetben 315 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
  • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 450 Ft Kezdetben 304 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • ECO bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 015 Ft Kezdetben 722 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • George Online Díjcsomag Kedvezményes szinten
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 3 309 Ft Kezdetben 806 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • Digitalizáld Visa betéti kártyádat és 5 000 Ft díjkedvezményt kapsz
  • MBH Kedvezmény Számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 3 582 Ft Kezdetben 3 032 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Megnézem Részletek
  5 / 5 találat

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése
  Itt a havi átlagban kiszámolt összes díjat látod, amit a banknak fizetsz az első két évben, tehát:
  - a bankszámla havi számlavezetési díja
  - a bankkártya éves díja
  - a digitális szolgáltatások díja (ha van)
  - a tranzakcióid díjai (mint pl. átutalások, készpénzfelvételek).
  Minden kedvezményt figyelembe vettünk. További részletek a "Feltételek, díjak" linkre kattintva, adatok módosítása a kalkulátor tetején.
  Itt a havi átlagban kiszámolt összes díjat látod, amit a banknak fizetsz az első két évet követően, tehát:
  - a bankszámla havi számlavezetési díja
  - a bankkártya éves díja
  - a digitális szolgáltatások díja (ha van)
  - a tranzakcióid díjai (mint pl. átutalások, készpénzfelvételek).
  Minden kedvezményt figyelembe vettünk. A ma ismert díjakkal számoltunk, mely az inflációval nőhet évente. További részletek a "Feltételek, díjak" linkre kattintva, adatok módosítása a kalkulátor tetején.

  Deviza küldése forintszámláról

  Ha nincs devizaszámlád, akkor is küldhetsz bármilyen devizát, köztük eurót vagy amerikai dollárt is a forintszámládról. Ekkor az internetbankban a devizaátutalást kell választanod és konverzióval kell kérned a pénz küldését.

  Pontosabban küldhetsz forintot is, és azt átváltja majd a kedvezményezett vagy annak a bankja. De valószínűleg jobban jársz, ha devizát utalsz. Ezt be tudod állítani az internetbankban. Eltérő díj vonatkozhat a forint és a deviza külföldre küldésére, ezért célszerű tájékozódnod erről!

  Az euró küldése SEPA átutalással külföldre is belföldi díjazású. Akár forintszámláról is, ha a küldés devizaneme euró.

  Ha a SEPA feltételeinek nem felel meg az utalás - például sürgősséget kérsz, vagy nem euróban küldöd vagy nem az EGT területére - akkor hagyományos devizaátutalásként megy el a pénz. Ilyen esetben számíts arra, hogy jelentősebb összegbe fog kerülni a küldés díja.

  Forint felvétele belföldön devizaszámláról

  Semmi akadálya nincs annak, hogy a meglévő devizaszámládról forintot vegyél ki a devizaszámlához tartozó bankkártyával. Ekkor egy automatikus konverzió történik, mielőtt megkapod a pénzt, méghozzá a bankod deviza vételi árfolyamán. Ez az árfolyam lehet rosszabb, mintha valutaváltónál váltasz át készpénzt.

  Ha forint alapú ATM-ben veszel fel pénzt a devizaszámládról a devizakártyáddal, az is ugyanúgy működik, mintha bankpénztárban tennéd.

  Deviza töltésű ATM-ek

  Magyarországon az OTP Bank, a K&H Bank és az Euronet üzemeltet olyan ATM-eket, melyek eurót képesek kiadni. Más devizanemű ATM nincs Magyarországon, tehát eurón kívül más devizanemhez csak bankpénztárban férhetsz hozzá.

  A fentiek közül az OTP Bank csak a saját devizaszámlásait szolgálja ki az euró töltésű ATM-jeivel, a K&H Bank és az Euronet mindenkit, köztük a külföldieket is. Az Euronet külön díjat vagy költséget számíthat fel ezért, konvertálás esetén pedig az árfolyamot a megszokottól fordítva közölheti (1 euró hány forint helyett 1 forint hány euró), tehát célszerű erre felkészülnöd. Minden ilyen információt kiír az ATM a készpénzfelvétel előtt és jóvá kell hagynod.

  Deviza töltésű ATM-ből vesz fel készpénzt egy férfi

  Konverzió a külföldi bankkártyás költéskor - megéri a devizaszámla?

  Amikor külföldön jársz, akkor Európában euróra, Európán kívül amerikai dollárra konvertálja a költésedet a Mastercard vagy Visa kártyatársaság. Értelemszerűen nincs konverzió, ha Európában euróban, Európán kívül pedig amerikai dollárban fizetsz. Ennek a konverziónak a napi árfolyamát megtalálod a neten (Mastercard, Visa)

  Amikor ez az euró vagy amerikai dollár költés megérkezik a bankodhoz, akkor azt a bankod a napi deviza eladási árfolyamán váltja át a számlád devizanemére.

  Itt jön képbe a devizaszámla. Ha ugyanis Európában euró vagy azon kívül amerikai dollár devizaszámláról költesz, akkor ez a konverzió értelemszerűen elmarad.

  Teljesen konverziómentesen költhetsz Európában euróban, euró devizaszámláról, Európán kívül pedig amerikai dollárban, amerikai dollár alapú devizaszámláról!

  Ha csak azért tartanál fent devizaszámlát, hogy nyáron konverziómentesen költsél, akkor érdemes mérlegelned a devizaszámla havi számlavezetési díját, a devizakártya éves díját és a forintkártya használattal összehasonlított deviza bankkártya használati díjakat.

  Ha úgy látod, hogy megéri a devizaszámla és devizakártya fenntartása, akkor vágj bele!

  Még annyit érdemes lehet hozzáfűzni, hogy a szezonális és a gazdasági-pénzpiaci hatások miatt ingadozó devizaárfolyamok átváltásra kedvező időszakaiban már előre megérheti a nyaralásra szánt pénzedet átváltani. Ilyenkor például jól jön, ha már van devizaszámlád.

  Nézzük meg, hogy a hazai bankok milyen devizaszámlákat kínálnak. Érdemes lehet ott megnyitni, ahol a normál forint bankszálád is van.

  Devizaszámlák Magyarországon

  CIB Bank devizaszámla

  A CIB Bank euróban, amerikai dollárban, svájci frankban és angol fontban vezet devizaszámlát.

  A havi számlavezetési díjazása viszonylag kedvező. A bankszámlák és a hozzá igényelhető bankkártyák (CIB Visa Inspire) is azonosak a forintszámlákkal, de például az átutalási díjak jóval drágábbak, mint a forintszámla esetében.

  Az EGT-n belüli (kivéve belföldi) SEPA és egyéb EUR átutalás díja viszont a forintszámlákéval azonos. A VISA Inspire bankkártyával külföldön az Intesa Sanpaolo bankcsoport ATM-jeiből díjmentes a készpénzfelvétel a devizaszámláról is.

  Erste Bank devizaszámla

  Az Erste Banknál euróban, amerikai dollárban, angol fontban, svájci frankban és kanadai dollárban lehet devizaszámlát vezetni.

  Ha valamilyen díjcsomagot választasz, akkor korlátlan számú devizaszámla nyitható a díjcsomagon belül, ugyanazért a havi díjért. A devizaszámládhoz kérhetsz bankkártyát is, amit díjcsomag esetén díjmentesen átkapcsolhatsz a különböző nemű devizaszámláid között.

  Ezzel elérheted, hogy éppen azt a devizaszámládat érje el a bankkártya, amelyiket használni szeretnéd, ugyanakkor ne kelljen több bankkártyát fenntartanod és fizetned.

  Ezt az átkapcsolást az Erste Bank internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatásán, a George Web-en vagy a George App-on keresztül intézheted el.

  Az internetbanki szolgáltatás keretein belül azonnali áras devizaváltásra is van lehetőséged a saját számláid között, ha van legalább egy forint és legalább egy devizaszámlád. A szolgáltatás magyar idő szerint, munkanapokon 8:00 és 17:00 óra között érhető el. A devizakonverziós árfolyam a piaci viszonyoknak megfelelően változik.

  Mobilon a devizaszámlák között vált ez az Erste ügyfél

  K&H devizaszámla

  A K&H Banknál euróban, amerikai dollárban, svájci frankban és angol fontban lehet devizaszámlát vezetni.

  A K&H devizaszámlához K&H Mastercard érintőkártya kapcsolódik.

  A devizaszámlához az e-bankban (internetbank) megtakarítási számla is kapcsolódik, online tervezővel. Ezen a számlán külön tudsz félretenni arra, amire csak szeretnél, az online tervező segít abban, hogy beállítsd és kövesd, mikor, mire, mennyit teszel félre, célokat állíthatsz be, így tudatosabban tudsz tervezni.

  MBH Bank devizaszámla

  A korábbi Budapest Bankból, MKB Bankból és Takarékbankból összeállt Magyar Bankholding euróban, amerikai dollárban, angol fontban és svájci frankban vezet devizaszámlát. Ezenkívül elérhetők még az alábbi devizanemek is: kanadai dollár, ausztrál dollár, cseh korona, dán korona, japán jen, norvég korona, lengyel zloty, román lej, svéd korona.

  A devizaszámlához ugyanazokat a bankkártyákat kapcsolhatod, mint a forint számlához. Az internetbank és mobilalkalmazás közül új számlanyitás esetén a korábbi Budapest Bank rendszereit használhatod.

  OTP Bank devizaszámla

  Az OTP Banknál 12 féle devizanemben nyithatsz devizaszámlát. Ezek: euró, amerikai dollár, svájci frank, angol font, japán jen, svéd korona, kanadai dollár, bolgár leva, cseh korona, norvég korona, lengyel zloty, török líra.

  Ezenkívül, ha Smart forint számlád van, akkor nyithatsz Smart devizaszámlát is, melynek ingyenes a számlavezetése. A Smart devizaszámla viszont csak euróban vezethető. Ha ez neked nem felel meg, akkor Lakossági devizaszámlát kell nyitnod.

  Az OTP euró alapú devizaszámláihoz Mastercard deviza alapú bankkártyát igényelhetsz. A nem euró alapú devizaszámládhoz nem igényelhetsz kártyát. A bankkártya igénylése nem kötelező, így ha nem használnád, költséget spórolhatsz azzal, hogy nem kéred.

  Raiffeisen Bank devizaszámla

  A Raiffeisen Banknál euróban, amerikai dollárban, angol fontban, és svájci frankban vezethetsz devizaszámlát.

  A Raiffeisen Banknál egyedi szolgáltatás, hogy versenyképes árfolyamon válthatsz 1 000 és 40 millió forint közötti, vagy annak megfelelő deviza összeget a legmegfelelőbb időpontban.

  Az árfolyamok folyamatosan frissülnek, naponta korlátlan számú ajánlatot kérhetsz díjmentesen. Ezek közül azt fogadhatod el, amelyiket szeretnéd. Az ajánlat elfogadására azonban csak 60 másodperc áll rendelkezésedre. A szolgáltatás az internetbankban és a mobilapplikációban is elérhető. A szolgáltatás minden devizanemben elérhető, amelyben a Raiffeisen Bank számlát vezet.

  A Raiffeisen Bank devizaszámlájához ugyanazokat a bankkártyákat kérheted, mint a lakossági forint számlákhoz, méghozzá ugyanazokkal, vagy kedvezőbb díjakkal, mint a lakossági bankszámlacsomagok esetében.

  Laptopról online nyit devizaszámlát ez a banki ügyfél

  UniCredit Bank devizaszámla

  Az UniCredit Bank euróban, amerikai dollárban, svájci frankban, angol fontban, japán jenben és svéd koronában vezet devizaszámlát.

  Az UniCredit Banknál ugyanazokat a bankkártyákat igényelheted és használhatod, mint amiket forint számlához is.

  Az UniCredit Banknál egyedi lehetőséged van a bankkártyád devizaszámládhoz kapcsolására. Te döntheted el, hogy a bankkártyáddal végzett vásárlási vagy készpénzfelvételi tranzakciókat a számlák előre meghatározott sorrendjében vagy a kártyatársasági elszámolásnak megfelelő devizanemű számlára terhelje-e a bank.

  Ennek a döntésnek a konverzió elkerülésében lehet szerepe és a forint bankszámlád is része ennek a sorrendnek. A rugalmas számlabeállítás szolgáltatás rögzítése és módosítása is díjmentes.

  A számlák sorrendjét meghatározhatod, és később is rugalmasan változtathatod. Több forintszámlát vagy forint- és egyéb devizanemű számlákat is kapcsolhatsz a betéti kártyádhoz, így az összes, bankkártyához kapcsolt számla egyenlegéhez hozzáférhetsz. Ezáltal nincs szükséged deviza alapú bankkártyára, ha a devizaszámládról szeretnél költeni.

  Rugalmas számlabeállítás esetén kétféle szolgáltatás közül választhatsz:

  1. számlasorrend szerinti terhelés esetén a tranzakciók terhelése a számlák általad megadott sorrendje szerint történik, a bankkártyás tranzakció kártyatársasági elszámolásának devizanemétől függetlenül.
  2. elszámolási devizanem és számlasorrend szerinti terhelés esetén a tranzakciót automatikusan a kártyatársasági elszámolásnak megfelelő devizanemben vezetett bankszámlára terheli a bank, hogy ezzel elkerüld a konverziót. Ha nincs az adott devizanemben vezetett számla a bankkártyához kapcsolva, akkor a számlák megadott sorrendje szerint terhelődik az összeg.

  Mastercard betéti bankkártyával külföldön (Magyarország területén kívül) amerikai dollár pénznemben kezdeményezett tranzakciók esetében a tranzakciók elszámolási devizaneme amerikai dollár, minden egyéb esetben euró.

  Visa bankkártya esetén minden esetben amerikai dollár, kivéve, ha a bizonylaton szereplő/jóváhagyott összeg devizaneme forint. Ez a kikötés értelemszerűen Magyarországon érvényes, de külföldön is találkozhatsz forintban történő fizetéssel, ez a dinamikus devizakonverzió, azaz a DCC, ami az egyik legnagyobb lehúzás külföldi fizetéseknél.

  Ha több bankkártyád is van, akkor az egyes bankkártyákhoz megadott számlasorrend azonos vagy eltérő is lehet a többi kártyáétól.

  Mi legyen a Revolutommal?

  Ha van Revolut, Wise számlád és kártyád, akkor még inkább megérheti a devizát ezen tárolnod. Ezekkel a magyar bankokénál kedvezőbb árfolyamon tudod átváltani a forintodat devizára, vagy egyik devizát a másikra, majd az adott fintech számláján tartani a pénzt és onnan elkölteni a saját bankkártyájával.

  Arra felhívom a figyelmed, hogy ha PayPalon tartod a pénzed és azzal fizetsz az interneten devizában, akkor a PayPal úgynevezett DCC-t alkalmaz, amivel szinte biztosan rosszabbul jársz, mint a bankod árfolyamával. A DCC-ről itt olvashatsz bővebben. A DCC a devizaszámlát is érinti, ha a vásárlás devizaneme eltér a devizakártyád (devizaszámlád) devizanemétől.

  Ideges ügyfél akinek a devizaszámlájáról dcc-vel fizetett kedvezőtlen árfolyamon

  A magyar bankok nem alkalmazzák a Revolut terhelési sorrendiségi szabályát, pedig ezzel pénzt lehetne megtakarítani. A Revolut először ugyanis abban a devizanemben terheli meg a számládat, amelyben vásárolsz. Ha nincs olyan devizanemű számlád vagy nincs rajta pénz, akkor a honos devizanemű (forint) számládat terheli meg, majd ha azon sincs elég fedezet, akkor bármelyik devizanemű számládat, amelyiken van elég fedezet.

  Hasonló rendszert alkalmaz egyébként Magyarországon az UniCredit Bank is, ahol a megadott sorrend szerint terhelődik a külföldi költés. Alapesetben először a külföldi devizanemet terheli a rendszer a külföldi költésnél, ha van ilyen számlád és van rajta pénz is és ha az elfogy, csak utána a forintszámlát.

  Nyithatok külföldön devizaszámlát?

  Igen. De csak ritkán éri meg. Például akkor, ha ott (is) élsz, ha jövedelmet kapsz rá vagy ha azon tartod a megtakarításaidat. (Adóelkerülésre ez a trükk nem alkalmas, mert a NAV ha akarja, látja ezeket a pénzeidet is, legalábbis az Európai Unión belül és Svájcban. De láthatja más országban is.)

  Gondolj bele a következőkbe:

  • külföldi devizaszámla esetén csak külföldön vagy külföldi telefonszám felhívásával tudsz bankolni vagy valamilyen problémát elintézni, ráadásul idegen nyelven
  • az ottani kártyával Magyarország külföldi díjazású ország, tehát drága
  • ha pénzt fogadnál rá Magyarországról, az külföldi díjazású átutalással lehetséges (kivéve SEPA átutalás, de nem biztos, hogy ehhez pl. egy munkáltató tud alkalmazkodni)
  • ha befizetnél rá pénzt bankpénztárban, akkor azt Magyarországon nem tudod megtenni, még azonos leánybankoknál sem

  Ha ezek nem vonatkoznak rád vagy nem jelentenek számodra problémát, illetve ezek ellenére is kell a devizaszámla, akkor nyisd meg külföldön a devizaszámlát, mert valószínűleg tényleg szükséged van rá.

  Összefoglaló a devizaszámláról

  Devizaszámla. Szeresd és használd, ha devizában kapsz fizetést, vagy ha abban van a megtakarításod, vagy ha abba váltod át a megtakarításod, nyaralásra, utazásra félretett pénzed. Ezekben az esetekben a devizaszámla elengedhetetlen.

  Ne használd, mert nem éri meg, ha csak azért tartanál devizaszámlát, hogy eurót vagy más devizát küldjél külföldre, vagy külföldön/külföldi webshopban szeretnél devizában költeni kártyával, vagy külföldről vársz devizaátutalást.

  A SEPA átutalással konvertálással forintszámláról is küldhetsz eurót belföldi díjazásért (meg jó drága díjért hagyományos devizaátutalást is, ugyancsak konverzióval), a forintkártyád pedig remekül használható külföldi környezetben is, egyedül csak a DCC-re figyelj, tehát amikor külföldön is forintot látsz a kijelzőn (ezt ne fogadd el!). Ugyancsak megérkezik a külföldi devizaátutalás a forintszámládra is, a bank automatikusan átváltja.

  A devizaszámlának és a devizakártyának külön díja van, amely a devizaszámlához kapcsolódik, bár egyes bankok forintban, vagy a forintszámlán is beterhelhetik a havi díjat vagy más díjat.

  Ha nem bírsz ellenállni a devizaszámla csábításának, akkor kipróbálhatod fapados változatban is, például a Wise vagy a Revolut szolgáltatóknál. Sokat bukni biztosan nem fogsz rajta.

  A devizaszámla előnyei és hátrányai

  • nem kell a konverzió díját kifizetned, ha Európában euróban vagy azon kívül amerikai dollárban költesz az euróban, illetve amerikai dollárban vezetett devizaszámládról
  • már a fintech cégeknél is nyithatsz devizaszámlát (pl. Wise, Revolut)
  • ha valamelyest is spekulálsz a devizaárfolyamok emelkedésére a forinthoz képest, akkor csak a devizaszámla, vagy az azon lekötött deviza bankbetét, esetleg eurós állampapír lehet a megoldás
  • devizaszámláról is költhetsz idehaza forintot, de vannak eurós ATM-ek is
  • a devizaszámla külön havi díjba, a deviza alapú bankkártya külön éves díjba kerül
  • a deviza alapú tranzakciók sokszor drágábbak, mint a forint bankszámlákon ugyanaz a tranzakció
  • a külföldön nyitott devizaszámlák elérése és használata idehaza kényelmetlenebb és drágább lehet
  • nincs olyan tranzakció, amit csak a devizaszámla tudna: a deviza alapú tranzakciók forint számláról is kezdeményezhetők

  Maradtak kérdéseid?

  • A devizaszámlára is jár a törvényi ingyenes készpénzfelvétel 150 000 forintig?

   Igen, ha más számládra még nem tettél ilyen nyilatkozatot (vagy ha tettél, az törlődik, ha a devizaszámládra kéred át). Viszont csak forint töltésű ATM-ben tudod kihasználni a kedvezményt, ahol átváltják a devizádat forintban. Ráadásul csak idehaza. Biztosan szeretnéd?

  • Devizaszámla mellett lehet alapszámlám?

   Igen. A megnyitásra vonatkozó korlátozás csak másik forintszámla mellett érvényes.

  • Az államilag ingyenes cash-back szolgáltatás elérhető devizaszámlával, deviza bankkártyával is?

   Nem. A jogszabály kimondja, hogy csak a forint alapú fizetési számlához kapcsolható a kedvezmény.

  • A QR-kódos átutalás és a fizetési kérelem ingyenessége vonatkozik a devizaszámlára is?

   Igen.

  Homa Péter
  Homa Péter bankszámlaszakértő
  Linkedin
  Homa Péter bankszámlaszakértő

  Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.

  Legfrissebb útmutatóink bankszámla témában

  • 18 év alatt a diákszámlához is tartozhat bankkártya
   Bankszámla

   Bankkártya gyerekeknek - Ilyen bankkártyák elérhetők 18 év alatt

   Már az általános iskolai kor kezdetétől igényelhető bankkártya a gyerkekeknek, de a számlanyitáshoz jelen kell lennie a szülőnek is, hiszen jogilag csak nagykorú személy nyithat számlát. Ebből az útmutatóból megtudhatod, hogy milyen választék áll ma rendelkezésedre, ha bankkártyát szeretnél a gyermekednek.

   frissítve: 2024. június 9.
  • Diáklány szemüvegben és az iskolai cuccaival
   Bankszámla

   Ezért fontos a gyermeknek a diákszámla

   Már gyermekkorban is érdemes bankszámlát nyitni, mert sok mindenben képes segíteni a gyermekeknek is a mindennapokban. A pénzügyi tudatosság és a pénz kezelésének fejlesztése, önfejlesztése kulcsfontosságú lesz majd később a gyermekek felnőtt élete során. Egy diákszámla ráadásul még olcsó is, ami segít könnyebben begyakorolni a felnőtt korban amúgy is elkövetkező napi pénzügyeket.

   frissítve: 2024. június 7.
  • A kedvezményes devizaváltással sokat spórolhatsz
   Bankszámla

   Devizaváltás olcsóbban - így spórolhatsz rajta 2024-ben

   A devizaváltás kérdésköre a nyaralásokon szokott elsősorban előkerülni. Pedig hasznos lehet akkor is, ha rendszeresen vásárolsz külföldi webáruházakban vagy akkor is, ha devizában szeretnél takarékoskodni. Azt mi sem tudjuk megmondani neked, hogy mikor tudsz a legkedvezőbben devizát váltani, de azt igen, hogy pillanatnyilag hogyan tudsz a legjobb feltételekkel devizához jutni. Olvasd el ezt az útmutatót, és kezdj el sokat spórolni a devizaváltáson!

   frissítve: 2024. július 12.